Da li dijsapora ima alternativu???

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
ljubav_aha

#326 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:Pitao sam ja prijatelja koji ima tu naviku zasto i njegovo objasnjenje je ako zna gdje je bila Yu i pita iz koje bivse republike onda kazem iz BiH . Ako nezna ni za ex-Yu jebiga sta cu ga ja ucit. :lol:
Srbi to rade planirano,licno sam vdijela par puta :|[/quote]

lol
ja sam bila jugoslovenka u jugoslaviji
da su dali da budemo bosanci u jugoslaviji ja bi bila sigurno
no bilo je vazno kako ce se musliman napisati velikim slovom ili malim :-)
raspadom iste ja sam ostala bez domovine
za bosnu kao drzavu me samo neugodne uspomene vezu
a osim toga naglasak mi malo nezgodan pa kad kazem
`from baznia` obicno me doceka pitanje `from boston?` :run:[/quote]

pa reci baznia and herzegovina,i fazon uvijek upali :D :lol:
ljubav_aha

#327 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:slabo planiram ;-)
u stvari kad nekog hocu da skinem na brzaka
former yugoslavia je super, zacepis ga bez podpitanja
sarajevo bi bio moj izbor, sarajevo, vinter olimpik game :razz:
boznia ...... rat, kolone izbjeglica .... :run:
najgore sto ti se moze desiti u zivotu
lol za razliku od nekih koji misle da je anđelina i njen film nesto najbolje
sto im se desilo u zivotu
pa rekoh ti,probaj naredni put,samo da vidis reakciju,pa mi javi :lol:

inace,ja sma dobila mnogo komplimenata od raje koja je putova prije,tokom ili poslije rata , rat u BiH kao tema je neizbjezna,ali raja,stranici imaju olicne price i iskustva :-D
gilbert

#328 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

ahuseino wrote:
gilbert wrote:
doboj71 wrote:Samo malo da se nasmijem, i to grohotom. :D :D :D :D :D :D

Da li Bosna voli dijasporu ,koliko dijaspora voli Bosnu?
Ma nemoraju me voliti , ali ako me naljute ima da zagradim sve sto sam oslobodio i odbranio i ode Dejton u PM . :D
Heee, dok si valj'o , valj'o si... sad se mores yebat :wink: , sad si dijaspora, hibridna. :mrgreen:

Jos ce ti zabranit pravo glasa.
Jok , ja jos uvijek imam licnu CIPSOVU izdanu u ZE , ko otiso tu sam ja :lol:
gilbert

#329 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Static-X wrote:
gilbert wrote:Ma mene intresuje kriteriji kojim se mjeri ko je veci , Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat ? Nisam nikada cuo Jevreje i Rome da o tome diskutuju pa su stoga nepitam za njih .
Gilbet znas kojim. Kada odes iz Banja Luke u Beograd i gadjas navijace iz Sarajeva da pokazes koliki si Smrdin.
OK sada znam kriteriji za Srbe , koji su kriteriji za druga dva naroda ?
gilbert

#330 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

A i vas dvije ste takodje iz Bostona ?
ljubav_aha

#331 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:@ love

rat u bih kao tema je meni kao da mi prst guras u oko
ma mnogo intimno i bolno da bi se tek tako mlatilo
sa nekim ko, hvala nebesima, nema pojma sta je rat.
naravno,mozes im reci da se ne osjecas dobro pricati o takvoj temi,oni su OK ,cesto puta pitaju da li si OK pricati o ratu o BiH :|
gilbert

#332 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Ja sam sav istraumiran , kada me da li sam OK da pricamo o ratu upita kakva maca. :D
Static-X

#333 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

gilbert wrote:
Static-X wrote:
gilbert wrote:Ma mene intresuje kriteriji kojim se mjeri ko je veci , Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat ? Nisam nikada cuo Jevreje i Rome da o tome diskutuju pa su stoga nepitam za njih .
Gilbet znas kojim. Kada odes iz Banja Luke u Beograd i gadjas navijace iz Sarajeva da pokazes koliki si Smrdin.
OK sada znam kriteriji za Srbe , koji su kriteriji za druga dva naroda ?
Odprilike slicna je furka i sa druge strane, a sto se tice Bosnjaka nebih ti znao reci, mozda i nema, valjda jer se nemaju kome dokazivati.
Static-X

#334 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

De ne kolutaj tim ocima ziva bila.
Static-X

#335 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Kao moram se dokazivati jesam li Bosanac. Nije dovoljno sto sam rodjen tu s korjenima iz Bosne?
Static-X

#336 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

I?
Sta sam ja rekao?
ljubav_aha

#337 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:Ma mene intresuje kriteriji kojim se mjeri ko je veci , Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat ? Nisam nikada cuo Jevreje i Rome da o tome diskutuju pa su stoga nepitam za njih .

akcenat je bio na ovo VECI Bosnjak =Bosanac, Srbin , Hrvat .....
imam prijatelja Jevrej iz BiH,kaze da je Bosanac :) a sto bi drugo mogao biti :skoljka:

zasto je postavljen znak = izmedju Bosanac i Bosnjak :!: :skoljka:
ljubav_aha

#338 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

mislis wrote:po mom razumijevanju stvari
bosanac :-)
bosnjak nije jednako musliman je politizacija iz pustoh straha vladajuceg establismenta zadnjih 20 i kusur godina
u stvari nemoze se biti bosanac u bosni to ne postoji :-)
imamo konstitutivne narode hrvate, srbe, muslimane i ostale ali bosanaca nema
oko dijela muslimana koji su htijeli da se izjasnjavaju kao bosnjaci, ali to je bili lingvisiticno slicno bosanci pa su bili sprijeceni u tome, su te polemike da je bosnjak=musliman
meni je sve to :-) da bog mili sacuva
ali eto nece da su bosanci, kako ko i iz kojih razloga
razlozi su poznati :D ako si bosanac,nema vjerskog opredjeljenja :lol:
gilbert

#339 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

Ali ja samo pitam za kriteriji kojim se mjeri koliko je jedna osoba Bosnjak, Hrvat za Srbe sam vec dobio odgovor.
gilbert

#340 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by gilbert »

vec sam postavio na drugoj temi ali da napisem i ovdje valjda nece adminstracija zahaturiti .

Za sve dijasporce u Sjevernoj Americi od sinoc moze te pogledati :"U zemlji krvi i meda " na On Demand preko svoje lokalne kablovske /satelitske kompanije .
Static-X

#341 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

mislis wrote:po mom razumijevanju stvari
bosanac :-)
bosnjak nije jednako musliman je politizacija iz pustoh straha vladajuceg establismenta zadnjih 20 i kusur godina
u stvari nemoze se biti bosanac u bosni to ne postoji :-)
imamo konstitutivne narode hrvate, srbe, muslimane i ostale ali bosanaca nema
oko dijela muslimana koji su htijeli da se izjasnjavaju kao bosnjaci, ali to je bili lingvisiticno slicno bosanci pa su bili sprijeceni u tome, su te polemike da je bosnjak=musliman
meni je sve to :-) da bog mili sacuva
ali eto nece da su bosanci, kako ko i iz kojih razloga
Pa ako padas na svakakve gluposti nakih politicara i koga li vec da nas ko ovce razvrstavaju onda bosanac mozda tad ne postoji.

Ja sebe smatram bosancem svidjelo se kome ili ne.
Nebitan32

#342 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

ahuseino wrote:
Nebitan32 wrote:
ahuseino wrote:
Ovo ne govori o toku misli i koherentnosti tvoje rasprave, ali i te kako dovoljno govori o tvojoj upoznatosti i kompetentnosti, te da nije vrijedno ni jedne kalorije potrositi u raspravi s tobom glede jevrejskog pitanja, ocuvanja istorije, kulture... iako si ih poznavao i naplacivao im placu godinu dana. :-) :-) :-)

Informacije koje si upijao u tih godinu dana, ili nisu bile dovoljne tebi da zakljucis dobro, ili nisi dobre informacije dobio. :-?

Ako ne razumijes, asimilacija nije isto sto i gubitak kulturnog naslijedja.

P.S. Bez zelje da vrijedzam.
Radio sam godinama a ne godinu sa Hebrejima. I danas imam svakodnevni kontakt s njima jer imam i prijatelja i poznanika medu njima. Citam izraelske novine svake sedmice, citao njihove pisce od Amosa Oza pa nadalje i poznajem nesto od njihovog jezika. Slobodno mogu reci da sam dobro upucen o njima.

Ne vidim uopste smisao tvoje poruke. Zaista.

Samo si napisao napisao da nisam upoznat o Hebrejskom narodu, njihovoj historiji, vjeri, politici itd. a da pritom nisi dodao nikakvu dodatnu vrijednost o toj temi. Nisi ni pokusao objasniti bilo sto vec samo nije tako i to je to.

A mozes ti pisati sto zelis pa i vrijedati. To me se ne tice. Nije do mene da brinem o tome.
Ja samo volim pricati s osobama cije pisanje ima neki smisao. Nabacivanje smjeskica i nekih doskocica mi nije zanimljivo.
Samo obratiti paznju na podebljano.

Citas... izraelske novine i raspravljas o Hebrejskim pitanjima glede asimilacije u inim zemljama, i izjadnacavas ovu sa gubitkom kulturnog naslijedza. Ponovo obrati paznju na prvo podebljano.

Ne vidis ti mnogo sto sta.

Nisam... to napisao. Nego da ne donosis dobre zakljucke.

Mozes se ti dopisivati sa osobama sto smisleno pisu, ali bi lijepo bilo da ima vise smisla u ovome sto ti pises.

Hajde dobro... ne da mi se bezveze trositi vrijeme. Reci cemo da si u pravu.
Nebitan32

#343 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

gilbert wrote: Koje htjeo da ispoljava svoj indentitet ispoljavao ga je sva ta prica o neslobodi ispoljavanja indentiteta je manje vise prezvakana propaganda SDA . Da je to bio slucaj danas bi SFRJ jos uvijek postojala i svi bi bili srbi .
To svakako nije tacno. 1960-e se nisi mogao izjasniti kao Bosnjak niti si mogao reci da pricas bosanskim jezikom. Samo dva "prijmjera".
Nepotrebno je ici dalje pobijanje onoga sto tvrdis.
Sto se tice moga rodjaka koji zivi u BG sta je problem ? Mozda bi neko ko je rodjen i odrastao u Bosni trebao pisati Srbijanaca musliman? Ljudi su zivjeli u BG mnogo prije '92 , pa po tvojoj logici trebali su napustiti i otici zivjeti negdje drugo . :-) Eto u mojoj Zenici nebi trebalo biti vise ni Srba ni Hrvata jer su se trebali pretopiti u vecinsku naciju :-)
Poredenje izmedu Beograda i Zenice nije na mijestu. U Beogradu je kovana politika potpunog istrijebljenja jednog naroda. Naroda kojem kako ti pretendiras navodno pripada i tvoj rodak. Ta politika je jos uvijek na celnoj poziciji u tom istom Beogradu.
http://www.parlament.gov.rs/народна-ску ... ке.16.html
Za mene ne moze biti Bosnjak neko ko obitava u Beogradu medu onima koji rade na istrijebljenju tih istih Bosnjaka. Nemoguce. Tim cinom se amininuje ta bolesna politika.

Iz gore navedenog ne mozes dovoditi na istu razinu Zenicu i Beograd. U Zenici se nikad nisu kovali planovi o istrijebljavanja srba i hrvata.
vox-populi

#344 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

Nebitan32 wrote:
gilbert wrote: Koje htjeo da ispoljava svoj indentitet ispoljavao ga je sva ta prica o neslobodi ispoljavanja indentiteta je manje vise prezvakana propaganda SDA . Da je to bio slucaj danas bi SFRJ jos uvijek postojala i svi bi bili srbi .
To svakako nije tacno. 1960-e se nisi mogao izjasniti kao Bosnjak niti si mogao reci da pricas bosanskim jezikom. Samo dva "prijmjera".
Sto se tice moga rodjaka koji zivi u BG sta je problem ? Mozda bi neko ko je rodjen i odrastao u Bosni trebao pisati Srbijanaca musliman? Ljudi su zivjeli u BG mnogo prije '92 , pa po tvojoj logici trebali su napustiti i otici zivjeti negdje drugo . :-) Eto u mojoj Zenici nebi trebalo biti vise ni Srba ni Hrvata jer su se trebali pretopiti u vecinsku naciju :-)
Poredenje izmedu Beograda i Zenice nije na mijestu. U Beogradu je kovana politika potpunog istrijebljenja jednog naroda. Naroda kojem kako ti pretendiras navodno pripada i tvoj rodak. Ta politika je jos uvijek na celnoj poziciji u tom istom Beogradu.
Za mene ne moze biti Bosnjak neko ko obitava u Beogradu medu onima koji rade na istrijebljenju tih istih Bosnjaka. Nemoguce. Tim cinom se amininuje ta bolesna politika.

Iz gore navedenog ne mozes dovoditi na istu razinu Zenicu i Beograd. U Zenici se nikad nisu kovali planovi o istrijebljavanja srba i hrvata.
To ti upoznao svih 1.700.000 Beogradjana i Beogradjanki pa mozes donositi ovakve zakljucke? Jesi li kada bio u Beogradu? Jesi li mozda kada zivio tamo?
Nebitan32

#345 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

gilbert wrote:Upravo bila segregacija davno proslo vrijeme , nije vise . To sto ti je neko napricao za adult community je izvrno cinjenice kakva privatna policija , daj ba portiri . To je vrlo jednostavno ljudi naprave naselje u kojem je cijena stanbenog prostora niza jer je za ljude koji su u penziji , sad ako imaju unucad a svi imaju unucad normalno mogu doci kod babe i dede i ostati preko odmora i sl . jedino kupac mora imati odredzeni broj godina cime se iskljucuje mogucnost da ti se nastane ljudi sa malom djecom . I to pristustvo portira zove se ogradjeno naselje ima toga svugdje ljudi koji hoce da budu sigurni ko im ulazi u naselje i da imaju svoje security prisutan nije ograniceno na penzionerska naselja. Pa u Zenici je Almy napravio zgradu samo za vjernike . Da li ima sirotinje u americi ? Ima posebno u mjestima koja su ovisila o jednoj ili dvije fabrike koje su se zatvorile ili preselie , ima li sirotinje u getima ima ako neces da radis hoces da zivis od socijale onda nije do sistema nego je do tebe . Sto se tice momka iz Kaknja apsolutno isti problem procitas komentare i jedno 30 posto komentara je tipa vidi budale hoce lopatat. znaci napadaju momka jer se bori radi a nekuka niti krade i otima.
Gdje ja licno zivim nema geta, nema iseljavanja gradova , nema ni segeregacije onako bijelo mjesto .Tako da mi je to samo nesto sto vidim na filmovima kao i ti .
Naselja koja sam naveo su segregacijska. Segregacijska na starosnoj osnovi. I to nije jedina vrsta segregacije u SAD. Ono sto zelim reci je da sve sto zelis pripisati Bosni imas i u SAD i to u znacnoj vecoj mjeri. Od segregacije, rasizma, nasilja, bijede pa nadalje. Sjetimo se popa Terry Jonesa kojem je osnovna opsesija na koji nacin da spali Kur'an, sjetimo se indijca koji je ubijen radi turbana na glavi i to zato sto je neki idiot mislio da je on musliman, ili raznih paramilicija kao sto su npr. oni sto zovemo minut man i tako redom. To je svakodnevnica u SAD. Ali ti to mozda ne vidis jer zivis u bijelom naselju ili te informacije jednostavno ne dopiru do tebe.
Bio rat zavrsio ima 16 godina , ali smijem se kladiti da jos 30 godina od sada izgovor ce biti pa mi smo izasli iz rata.
Pa upravo ova recenica pokazuju kako nisi principijalan. Na jednoj strani govoris kako je segregacija bila davno u SAD i da to ne treba spominjati dok isto ne dozvoljavas gledati sta je bilo u Bosni prije 15 godina. Dvije tezine dvije mijere?

Npr. Prije par godina je bio uragan Katrina koji je unistio New Orelans. Necemo se zadrzavati na slikama, nasilja, pljacki, haosu i totalne nemoci vlasti da pomognu unesrecem narodu vec o onome na sta lici New Orleans danas. Grad je manji za vise od trecinu, to jeste trecina grada nije ni pokusana da se obnovi. Koliko je

U Bosni se desila "Katrina" od Zvornika, Bijeljine, Srebrenice, Sarajeva, Mostara ......Samo u Sarajevu je ubijeno vise dijece nego sto je poginulo ljudi u New Orelans pa je opet bila brza i obnova i uspostava normalnih tokova nego u tom istom New Orleans.
Zamisli sta bi bilo da je u SAD bilo 50-ak gradova pogodeno "Katrinom". Ne bi dosli sebi ni za 200 godina. Toliko o sposobnosti.

Tako treba znati o cemu pricamo.

Ali to je cest problem SAD ili naroda iz SAD. Imaju taj konstanti nagon da upiru prstom i dijele lekcije naokolo. A upravo je SAD u samom vrhu po svemu sto je negativno. Po ubistvima, nasilju, trgovini ljudima, drogom, rasizmu pa tako unedogled. SAD ne mogu dijeliti lekcije bilo kome.
Nebitan32

#346 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Nebitan32 »

vox-populi wrote:
Nebitan32 wrote:

To ti upoznao svih 1.700.000 Beogradjana i Beogradjanki pa mozes donositi ovakve zakljucke? Jesi li kada bio u Beogradu? Jesi li mozda kada zivio tamo?

Ne pada mi pamet da idem u bolesno leglo kao sto je Beograd niti cu ikad tamo otici.Niti sam lud niti mazohista. Sto se mene licno tice oni koji iz Bosne idu u Beograd mogu tamo i ostati.

Kao sto vidis i na linku skupstine Srbije najjaca stranka je SRS i vidi slucajnosti evo bas danas su imali neki skup u Beogradu. Atmosfera onako..... cisto beogradska.
http://www.dnevniavaz.ba/globus/region/ ... -foto.html

A i ove stranke koje slijede po jacini iza SRS su na istom tonu kada je Bosna u pitanju. A stranke nisu pale s neba vec ih je izabrao narod.

Tako da nije bitno sta mislis pojedinac vec je bitan mainstream. I u nacistickoj Njemackoj je bilo nesto Njemaca koji se nisu slagali s bolesnom politikom treceg Rajha ali to ne mjenja cinjenicu da su Njemci okarakterisani kao nacisti i da je Njemacka sprovela genocid.
Ne mozes reci da tadasnja Njemacka nije nacisticka, da tadasnji Njemci nisu nacisti i da nije sproveden genocid jer su u Berlinu bilo Hans, Karsten i Stefan koji su bilo protiv toga. Ne mozes.

Nasuprot tome danas je u Njemackoj obrnuta situacija. I danas imas Njemaca ljubitelja treceg Rajha ali oni su manjina. Mainstream je demokratski orijentiran. Tako da danas ne mozes reci da je Njemacka nacisticka drzava, da su Njemci nacisti jer znas da u Berlinu imaju Hans, Karsten i Stefan koji su nacisti. Ne mozes.

Bitna je vecina i sluzbena politika. Par "ilegala" su nebitni jer ne mjenaju bilo sto u cijeloj prici.

Beograd 1992 = 2012
Beograd je sproveo agresiju i genocid i jos uvijek je na istom tonu.

U svijetu toliko zanimljivih mijesta i toliko zanimljivih naroda i sad bi trebao ici u Beograd i diviti se onima koji su mi sve porusili, pobili rodbinu i danas guraju istim pravcem? Samo se pitam kako neko moze biti toliko bezobran da me to uoopste i pita?
Static-X

#347 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Static-X »

Ja nebi presjedao u Beogradu u letu za Sarajevo a kamoli da tamo zivim.
vox-populi

#348 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by vox-populi »

@Nebitan
Ma sve ok, ne znam koji mi je kurac pa se nesto i trudim raspravljati. Nick te savrseno opisuje.
Vozdra.
Kemo BA

#349 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by Kemo BA »

A da se malo vratimo temi!?

Cemu alternativu? Asimilaciji u nekoj trecoj zemlji ili povratku u BiH.Znam što znaci nostalgija prema svemu sto su ostavili odlaskom iz BiH.Ipak savjetujem ne zatvarajte vrata ponovnom povratku ni u BiH ni u trecu zemlju tu gdje jeste sada.
ljubav_aha

#350 Re: Da li dijsapora ima alternativu???

Post by ljubav_aha »

Kemo BA wrote:A da se malo vratimo temi!?

Cemu alternativu? Asimilaciji u nekoj trecoj zemlji ili povratku u BiH.Znam što znaci nostalgija prema svemu sto su ostavili odlaskom iz BiH.Ipak savjetujem ne zatvarajte vrata ponovnom povratku ni u BiH ni u trecu zemlju tu gdje jeste sada.
kakva nostalgija :?: i sto smo konkretno ostavili u BiH :?:

osobe koje se zele vratiti u BiH,ali se ne mogu vratiti jer im je BiH politika zatvorila vrata,ne samo njima,vec i vama,loklanom stanonvistvu
Post Reply