Megaupload, Anonymus, SOPA, PIPA, ACTA i ostalo

Hardware, software, mobiteli, programiranje, internet...

Moderator: Benq

Locked
Richard Wagner

#326 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Richard Wagner »

Intimus wrote:Ne kontam svrhu skidanja nečega što si sam postavio?! :?
da skineš ako si u međuvremenu obrisao sa kompa ili nešto i da uploaduješ na neki drugi server
alica.k

#327 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by alica.k »

Richard Wagner wrote:
Intimus wrote:Ne kontam svrhu skidanja nečega što si sam postavio?! :?
da skineš ako si u međuvremenu obrisao sa kompa ili nešto i da uploaduješ na neki drugi server
da, kao backup svojih licnih dokumenata. sumnjam da ce tolerisati uploadovanje recimo pjesama :)...
Bitte_Halt_ja_ja

#328 Re: Megaupload je mrtav...

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

EdoI wrote:Nije ovo nikakvo ukidanje sloboda, ako ćemo realno... Megaupload je skoro samo za pirateriju i služio. Evo, na ovom članku gore, piše da je razmijenjeno oko pola milijarde USD vrijednog sadržaja. ;-)

ja sam cuo podatak da se najvise droge u VW autima sverca. Treba ukinuti VW
papirolog

#329 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by papirolog »

Hajvanoid wrote:pravo da vam kazem skeptichan sam i u namjere i motive anonymusa, nekako mi isuvishe na silu neke stvari pocinju radit, kao po starom dobrom principu isprobanom x puta dosad od americkih tajnih sluzbi i nwo agendasha, ono tipa imas good guys u ovom sluchaju jadne americhke korporacije koje tobozhe potkradaju internet ublehari i na drugoj strani bad guys pod maskom anonymusa, nebi bilo prvi put da je izmisljena ta neka babaroga da bi good guy opravdao neke svoje poteze pred ocima javnosti u borbi sa losim momcima, znamo vrlo dobro fakte oko black panters pokreta i ko je bio njihov financijer, u biti tadasnja vlada kroz crne i razne mutne fondove, zasto, pa zato da se u narodu povecha strah i da pohrle vladi u strahu od panthera i haoticne politike koja im je servirana, i problem za koji ima rijeshenje i chuva ga kao as u rukavu koji che dat u pravo vrijeme, isto tako zna se da se te restrikcije oko neta odavno vech pripremaju i zato kazem sad anonymusi kolko god misle da mogu pomoc svojim djelima, sad mogu i odmoch i klatno okrenut na drugu stranu i izazvat kontraefekat ako budu jako extremni, na kraju krajeva ko kaze da u svrhu zaostravanja odnosa neko iz kontraobavjeshtajnih eshalona ne mozhe smontirat krajnje ekstremnu prijetnju anonymusa i podich stvari na novi nivo sa tenzijama, zato kazem podjela tipa good guys bad guys ne pije vode kod mene, cim mi tako nesta podju servirat to mi jako smrdi, sta ako su anonymusi jedno od oruzhja te iste elite i inicijatorska kapisla zbog koje che moch rech i ucinit stvari koje planiraju chinit, think about it ;-)
odlično primjećeno. da dodam: kako je moguće vršiti anonimne napade na internetu, svaki mail se registruje, svaki klik na googleu ide u banku podataka, i svaki kompjuter na mreži ima svoj IP, svak ozbiljna IT kompanija ima firewall i administratore. čuj, anonimni hakeri.
bordo gandalf
Grijem se na: Gree Hansol 12

#330 Re: Megaupload je mrtav...

Post by bordo gandalf »

Bitte_Halt_ja_ja wrote:
EdoI wrote:Nije ovo nikakvo ukidanje sloboda, ako ćemo realno... Megaupload je skoro samo za pirateriju i služio. Evo, na ovom članku gore, piše da je razmijenjeno oko pola milijarde USD vrijednog sadržaja. ;-)

ja sam cuo podatak da se najvise droge u VW autima sverca. Treba ukinuti VW
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
Comrad

#331 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Comrad »

Je li oni idu nekim redom ili sta? Je li mogu sad vlasnici bubam rapidshare-a odnijet svoje servere negdje u Kongo gdje nema nikakvih zakona i tu ih drzati.

Jer nisu ameri uhapsili i skinuli MU, vec novozelandjani (naravno pod uticajem amera). Ali, novozelandjani imaju zakone, tako da su oni to mogli uraditi i bez amera.

Ali nesto kontam, negdje gdje nema tih zakona, ne moze amerika primjenjivati svoje. Odes brate fino u afriku, zakopas server u pustinju i udri :D
titoche

#332 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by titoche »

Tehnologija evoluira velikom brzinom,a naši mozgovi su identicni mozgovima ljudi koji su crtali bizone po zidovima pecina.
Informaticka tehnologija i Internet ce biti posljednji ekser u lijesu nase privatnosti i individualnosti. Fazon je u apsolutnoj kontroli nad masom, o cemu covjek sanja jos od kada je IZMISLIO i organizirao religiju.
Kompleksni programi cije prototipove vidimo vec danas u upotrebi u amer. vojsci, stadionima i aerodromima, upareni sa kamerama i mikrofonima postavljenim na svakom koraku ce nas NAPOKON uciniti krotkim i poslusnim. Dobro došli u XXI stoljece!

Disidencija se mora zaustaviti! Ako Twitter npr. sluzi da organizuje protestante legalizirane pljacke penzionih ili socijalnih fondova, onda, ko god da je na celu ima način da zaustavi tu komunikaciju i protok informacija pod legalnom izlikom "kršenja autorskih prava" ili what ever... Vidite,liberalna demokratija je nastala zbog toga sto su davno čike u perikama zeljeli da se riješe apsolutnih monarha. Danasnji monarsi su nezaustavljivi, hackovali su demokratiju i imaju uvid i zamalo kontrolu nad SVIM INFORMACIJAMA...
cigara

#333 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by cigara »

kao sto rekoh, prikazace ih ko cyber teroriste koji napadaju neduzne ljude i amerikanci ce pojesti to govno i traziti repete
Janjicar

#334 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

papirolog wrote:
Hajvanoid wrote:pravo da vam kazem skeptichan sam i u namjere i motive anonymusa, nekako mi isuvishe na silu neke stvari pocinju radit, kao po starom dobrom principu isprobanom x puta dosad od americkih tajnih sluzbi i nwo agendasha, ono tipa imas good guys u ovom sluchaju jadne americhke korporacije koje tobozhe potkradaju internet ublehari i na drugoj strani bad guys pod maskom anonymusa, nebi bilo prvi put da je izmisljena ta neka babaroga da bi good guy opravdao neke svoje poteze pred ocima javnosti u borbi sa losim momcima, znamo vrlo dobro fakte oko black panters pokreta i ko je bio njihov financijer, u biti tadasnja vlada kroz crne i razne mutne fondove, zasto, pa zato da se u narodu povecha strah i da pohrle vladi u strahu od panthera i haoticne politike koja im je servirana, i problem za koji ima rijeshenje i chuva ga kao as u rukavu koji che dat u pravo vrijeme, isto tako zna se da se te restrikcije oko neta odavno vech pripremaju i zato kazem sad anonymusi kolko god misle da mogu pomoc svojim djelima, sad mogu i odmoch i klatno okrenut na drugu stranu i izazvat kontraefekat ako budu jako extremni, na kraju krajeva ko kaze da u svrhu zaostravanja odnosa neko iz kontraobavjeshtajnih eshalona ne mozhe smontirat krajnje ekstremnu prijetnju anonymusa i podich stvari na novi nivo sa tenzijama, zato kazem podjela tipa good guys bad guys ne pije vode kod mene, cim mi tako nesta podju servirat to mi jako smrdi, sta ako su anonymusi jedno od oruzhja te iste elite i inicijatorska kapisla zbog koje che moch rech i ucinit stvari koje planiraju chinit, think about it ;-)
odlično primjećeno. da dodam: kako je moguće vršiti anonimne napade na internetu, svaki mail se registruje, svaki klik na googleu ide u banku podataka, i svaki kompjuter na mreži ima svoj IP, svak ozbiljna IT kompanija ima firewall i administratore. čuj, anonimni hakeri.
E moj drug sve se to da zaobici npr. za IP adresu koristis razne Proxy i ostalo tako da te ne primjete
Sve u svemu ovi momci to sto rade, rade dobro a siguran sam da su to momci koji imaju 16-25 godina max.
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#335 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by pici »

ne trebaju njima proxy i ostale trice i kuČine...kakav proxy to je samo zavaravanje samog sebe...nadje ti IP da si na proxyijevom proxyiju...imaju razne cake od običnog dial up poziva s mobitela do direkt konektovanja na satelit...Hakeri uspješno koriste WiFi bežićne upade na razne ustanove recimo hotele, restorane i odatle se vrlo lako dodje do NET-a...ima i caka sa Radio Vezom al u to nisam upućen...uglavnom kolko god napraviš kao neku zaštitu, tako je možeš razbiti sad pa sad.
Toffee karamela

#336 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Toffee karamela »

Padoše MU i Filesonic (praktično), gle kad se sad RS obezobrazi pa ponovo uvede one svoje višesatne pauze između skidanja dva fajla kao nekada, te odbrojavanja, te silenja na kupovinu premiuma...Sve je to dragi, pokojni MU držao u ravnoteži, a sad.... :(
ExNihilo

#337 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Dosadašnji gubici izgledaju ovako:

1. Megaupload - zbrisan s lica Interneta.
2. Filesonic - izvršili samoubistvo.
3. Uploaded.to - zabranili pristup sa teritorija SAD.
4. Videobb i Videozer (streaming) - obrisali sve videe.
crysis
Location: Kad umreš, ti ne znaš da si umro i nije ti teško. Teško je drugima. Isto je i kad si glup.

#338 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by crysis »

sad bi trebalo tuzit filesonic za prevaru jer su maznuli pare svima koji su im platili premium acc . ovo je pljacka nevidjena.
just principe

#339 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by just principe »

jesu li ovo isti ugasili streaming stranice myp2p i atdhe...Samo ne znam kakve im koristi od toga kad su se iste pojavile samo na drugoj adresi :-)
Janjicar

#340 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

just principe wrote:jesu li ovo isti ugasili streaming stranice myp2p i atdhe...Samo ne znam kakve im koristi od toga kad su se iste pojavile samo na drugoj adresi :-)
atdhe.net nije ugasen samo se nalaze jos od davnina na IP adresi
alenthekiller

#341 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by alenthekiller »

Evo zanimljiva stvarka

Osim što je osnivač Megauploada bio prvi na FBI-evoj listi navodnih pirata, ujedno je bio i prvi na listi najboljih igrača Modern Warfarea 3
Čini se da je jedan od osnivača nedavno zatvorenog servisa Megaupload ujedno jedno vrijeme bio i najbolje rangiran igrač Modern Warfarea 3 na svijetu. Radi se o Kimu Schmitzu, ili Kimu Dotcomu, koji je pod nadimkom Megaracer krajem prošle godine stigao na vodeću poziciju ljestvice igrača Modern Warfarea 3 na Xboxu 360.

Dotcom je u Modern Warfareu 3 imao više od 150 tisuća killova kada je zauzeo prvo mjesto na Modern Warfare 3 ljestvici Xbox Livea. No, danas je vjerojatno daleko poznatiji zahvaljujući servisu Megaupload, tj. njegovom nedavnom zatvaranju o kojemu su svi već čuli zahvaljujući medijima širom svijeta.

Za sada se čini da Kim Megaracer Dotcom Schmitz zbog optužbi ipak neće moći zaigrati na nekoliko novih mapa koje uskoro izlaze za Modern Warfare 3. Točnije, radi se multiplayer mapama Liberation i Piazza koje bi na Xboxu 360 trebale izaći već 24. siječnja.
bug.hr pogledajte klip, tortu mu napravili kad je postao prvi

MEGARACER :lol:
titoche

#342 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by titoche »

sAMO nek mi neko objasni kako je moguce da ova stranica Veetle.com jos uvijek nije ni taknuta...Znam da treba citavu aplikaciju instalirati ako hoces da gledas i da je p2p, ali sjediste joj je u silikonskoj dolini...Mislim ono, pustaju sve najnovije filmove + serije + dokumentarce i utakmice :confused:
Comrad

#343 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Comrad »

Ma djaba im ovi pokusaji, pirateriji se ne moze stati u kraj, al oni nikako da skontaju.

Jesu li muzicari toliko pohlepni pa da im treba zarada i od prodaje muzike putem medija i interneta. Zar im nisu dovoljne turneje i koncerti. Pa za mene jedan album predstavlja nesto kao reklamu, poziv na koncert. Koncert treba da bude prava zarada. Proslo je vrijeme ploca, kaseta i cdova...nek idu i oni u korak s vremenom.

Glumci, film...neka zaradjuju od prikazivanja u kinima, te raznoraznih televizija koje otkupe te filmove i prava na iste. Pa nije valjda da nemaju sta da jedu, pa hoce i onu paru od dvdja ili kojeg drugog medija.

Shvatam ja da se tu dosta love izgubi, ali ova borba nema smisla. Ovo samo donosi profit vlasnicima eto megauploada, rapidshare i slicnih. Postavlja se materijal koji uospte nije njihov, a onda ti naplacuju razne premium accounte itd itd. Jedini nacin borbe protiv piraterije, jeste da sve puste da bude dostupno. Muzika, stavi odmah na net download (kao sto neki muzicari vec rade) i zaradjuj brate od koncerata, turneja...ionako im je to glavni profit.
Sa filmskom industrijom je to malo teze, sad stavit film da bude dostupan, ali moze se i tu pronaci neko rjesenje.

Ali ovo skidanje ovih stranica i sl. nema sanse. Pao napster, pojavilo se mali milion slicnih programcica p2p, pojavile se ove stranice, torrenti postali masovniji itd. Nema kraja
Dasi

#344 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Dasi »

Ellinor wrote:Dosadašnji gubici izgledaju ovako:

1. Megaupload - zbrisan s lica Interneta.
2. Filesonic - izvršili samoubistvo.
3. Uploaded.to - zabranili pristup sa teritorija SAD.
4. Videobb i Videozer (streaming) - obrisali sve videe.
dodatak :)
MegaUpload
Closed.

FileServe
Deleting multiple files, accounts. Closed affiliate program.

FileJungle
(Owned by FileServe) Deleting multiple files. Testing out blocking some USA IP addresses.

UploadStation
(Owned by FileServe) Deleting multiple files. Testing out blocking some USA IP addresses.

FileSonic
(Owned by Fileserve) No concrete news yet.

VideoBB
Closed affiliate program.

Uploaded
Banned USA IP addresses.

FilePost
Started suspending accounts with infringing material (doing what Hotfile did)

VideoZer
Closed affiliate program.

4shared
Deleting multiple files.
Dasi

#345 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Dasi »

Comrad wrote:Ma djaba im ovi pokusaji, pirateriji se ne moze stati u kraj, al oni nikako da skontaju.

Jesu li muzicari toliko pohlepni pa da im treba zarada i od prodaje muzike putem medija i interneta. Zar im nisu dovoljne turneje i koncerti. Pa za mene jedan album predstavlja nesto kao reklamu, poziv na koncert. Koncert treba da bude prava zarada. Proslo je vrijeme ploca, kaseta i cdova...nek idu i oni u korak s vremenom.

Glumci, film...neka zaradjuju od prikazivanja u kinima, te raznoraznih televizija koje otkupe te filmove i prava na iste. Pa nije valjda da nemaju sta da jedu, pa hoce i onu paru od dvdja ili kojeg drugog medija.

Shvatam ja da se tu dosta love izgubi, ali ova borba nema smisla. Ovo samo donosi profit vlasnicima eto megauploada, rapidshare i slicnih. Postavlja se materijal koji uospte nije njihov, a onda ti naplacuju razne premium accounte itd itd. Jedini nacin borbe protiv piraterije, jeste da sve puste da bude dostupno. Muzika, stavi odmah na net download (kao sto neki muzicari vec rade) i zaradjuj brate od koncerata, turneja...ionako im je to glavni profit.
Sa filmskom industrijom je to malo teze, sad stavit film da bude dostupan, ali moze se i tu pronaci neko rjesenje.

Ali ovo skidanje ovih stranica i sl. nema sanse. Pao napster, pojavilo se mali milion slicnih programcica p2p, pojavile se ove stranice, torrenti postali masovniji itd. Nema kraja
Pola muzicara ce "propasti" kad (ako) se ukine piraterija, pogotovo ovi nize rangirani. Ko ce im kupovati cd-ove, a ako se ne prodaju cd-ovi ko ce im na slijepo doci na koncert. Umjesto da pirateriju i internet shvate kao neki vid besplatne reklame za koncerte, bioskope itd. jok oni pohlepni hoce i koju markicu od cd-a. I nije mi jasni kako mogu biti na gubitku ako te pare nisu ni zaradili? Ko im garantuje da ce ljudi koji su skidali sa neta materijal taj isti sad poceti kupovati. Ma uhljupi i to je to, daj hljeba preko pogace.

Europski sud pravde odlučio: Internetski promet korisnika NE SMIJE se nadzirati
U obrazloženju odluke navodi se da bi se u tom slučaju nadzora korisnika radilo o direktnom kršenju zakona Europske Unije

Niti jedan sud države članice Europske unije ne može zatražiti od pružatelja usluga pristupa internetu da nadzire promet svojih korisnika, odlučio je danas Europski sud pravde. U obrazloženju odluke navodi se da bi se u tom slučaju nadzora korisnika radilo o direktnom kršenju zakona Europske Unije.
Nadzor prometa korisnika omogućio bi vlastima da uhvate 'surfere' koji na internetu obavljaju ilegalne aktivnosti, poput ilegalnog skidanja filmova, glazbe ili sličnih sadržaja zaštičenih autorskim pravima .

Odluka Europskog suda odgovor je na tužbu iz 2004. godine u kojoj je SABAM , belgijsko udruženje autora, kompozitora i izdavača glazbene industrije tužilo telekomunikacijsku kompaniju Scarlet, zbog navodnih ilegalnih radnji njihovih korisnika.

Kako navedene kompanije kompromisno rješenje nisu pronašle na belgijskom sudu, odluka je prebačena na Europski sud pravde.

Odluka, međutim, ne dopušta korisnicima da ilegalno skidaju materijale zaštićene autorskim pravima, već zabranjuje predstavnicima nadležnih tijela za zaštitu autorskih prava da kontroliraju internetski promet . No, pitanje je vremena kada će vlasti pronaći način da i to zaobiđu.
------------
EUROPSKA povjerenica za digitalne poslove Neelie Kroes pridružila se brojnim protivnicima kontroverznog američkog prijedloga zakona o sprječavanju online piratstva, poznatijeg kao SOPA.

"Drago mi je da se omjer snaga oko SOPA-e obrće. Ne trebaju nam loši zakoni u trenucima kada bi trebali štiti pozitivne učinke slobodnog interneta", poručila je Kroes preko Twittera.

"Prebrza vožnja je također zabranjena, ali zbog toga ne stavljamo ležeće policajce na autocestu", dodala je nešto kasnije, javlja Wall Street Journal.

Poruke je poslala nešto prije nego li je glavni zagovaratelj SOPA-e, republikanac Lamar Smith, odlučio na neko vrijeme "povući prijedlog zakona dok se ne postigne jači konsenzus po tom pitanju". Glasanje o zakonu odgođeno je i u Senatu.
----------------
Ruski ministar komunikacija kritizirao SOPA zakon: "U Rusiji neće biti nikakvih sličnih internet cenzura"
Ruski ministar komunikacija - novi zakoni mogli bi biti iskorišteni za provođenje cenzure.

Uz sve glasniju raspravu o mogućim novim američkim internet zakonima oglasio se i ruski ministar komunikacija Igor Shchegolev koji je rekao: "U Rusiji neće biti nametnute nikakve nove internet cenzure poput ovih u SAD-u".
Također je i otvoreno kritizirao predloženi SOPA i PIPA zakon rekavši kako bi novi zakoni mogli biti iskorišteni za provođenje cenzure.
Napomenuo je i kako se mogućnost blokiranja Facebook-a i Twitter-a u Rusiji niti ne raspravlja, dok su u isto vrijeme mnoge europske države već najavile blokadu u slučaju socijalnih nemira.
Ipak, napomenuo je kako bi sve države morale surađivati u borbi protiv kriminalaca i terorista koji se služe internet tehnologijama.

Podsjetimo, u najvećoj akciji do sada, američka vlada je jučer ugasila popularni site Megaupload.com što je rezultiralo žestokim napadom hakera iz skupine Anonymous.
Prije nekoliko sati na twitter stranici organizacije je osvanula poruka: "Mi Anonymous pokrećemo najveći napad na stranice vlade i glazbene industrije ikada. Zar su FBI mislili da se mogu tek tako izvući nakon onoga što su napravili? Trebali su nas očekivati."
alica.k

#346 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by alica.k »

crysis wrote:sad bi trebalo tuzit filesonic za prevaru jer su maznuli pare svima koji su im platili premium acc . ovo je pljacka nevidjena.
ja sam na megauploadu imala lifetime membership :x
ExNihilo

#347 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by ExNihilo »

Filesonic će vjerovatno refundirati novac premium članovima. To mi je jedino logično.

@Alica.k, koliko je koštao taj lifetime premium?
alica.k

#348 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by alica.k »

Ellinor wrote:Filesonic će vjerovatno refundirati novac premium članovima. To mi je jedino logično.

mislim oko 200 eura kad sam ja uzela, tj 199. s tim da sam imala nekakvih nagradnih bodova, jer sam stalno uzimala 3 months prije toga. posto je proslo 2 mjeseca otkako sam uzela ne mogu se zalit da mi paypal vrati pare, i ne, nisam koristila da uploadujem filmove i pjesme, nego svoje fotografije.

jap, evo
Image
Janjicar

#349 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by Janjicar »

Ellinor wrote:Filesonic će vjerovatno refundirati novac premium članovima. To mi je jedino logično.

Zavisi pri registraciji sta pise i da li si prihvatio uslove koristenja
Slabo to ko od nas gleda a kada se nesto desi onda se oni pravdaju preko toga :)

npr. Kada se kod Bwin-a registrujes pise da u svakom trenutku mogu zatvoriti korisnicki racun bez predhodne najave i bilo kojeg objasnjenja....
titoche

#350 Re: Megaupload je mrtav... UPDATE: Osveta Anonymusa

Post by titoche »

trebala si gledati sta potpisujes, South Park citavu epizodu sastavio na ovu temu :)

A evo na šta si se ti "agreed"...
Megaupload tos:
"...We reserve the right to change this Service Agreement at any time without notice. We also reserve the right at any time to modify or discontinue the Service, temporarily or permanently, with or without notice to you. You agree that we shall not be liable to you or any third party for any modification, suspension or discontinuance of the Service."
Locked