Hrvatska brigada - Kralj Tvrtko i HVO Sarajevo

Post Reply
PM72

#326 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by PM72 »

Sarajmen wrote:Hrvatski časnici za vezu pri UNPROFOR-u su bili Anton Rill, Svevlad Hoffmann i Jadranka Kalmeta. I oni su bili uhapšeni nakon akcije pretpočinjavanja sarajevskog HVO-a 06.12.1993 g. , nakon par dana su pušteni Jadranka Kalmeta i Svevlad Hofman, a Anton Rill je prebačen u vojni zatvor ''Viktor Bubanj'' da se pridruži predsjedniku HVO-a Slavku Zeliću.

....

Ipak, jedan nemali broj bojovnika HVO-a Sarajevo je u početnom periodu opsade grada Sarajeva, dao doprinos koji se ne treba podcjenjivati. Naročito , oni koji su ubijeni braneći i svoj grad. A oni su tema, tačnije spomen obilježje njima u čast i hvalu.

Osoba o kojoj ja pišem (novinarka i voditeljica TVSA) je također postala "časnik" HVO-a jer je to bio jedini način da je njen zagondžija uvodi u zgradu UN-a na Alipašinom polju.Da je dalje ne ofiram jer se sjećam kad je privedena i uhapšena.

Možda je većina pripadnika sarajevskog HVO-a imala namjeru da se "bori" ali ja to niti sam vidio niti sam čuo.Nikad nisam čuo za slučaj nekog herojskog djela HVO-ovca poput uspjeha recimo Čupinih,prve samostalne,vikićevaca,Laste,Cacinih jurišnika (ne mislim na one ružne stvari nego na borbu) itd.Kad je koji do njih uništio tenk ili sačuvao dio linije? A nijedna od gore nevedenih jedinica nema svoj spomenik pa ne znam zašto bi onda i ovaj "sarajevski" HVO imao? U mojoj jedinici,od 100 pripadnika poginulo je 20 a praktično nismo napravili niti jedno herojsko djelo da nam prave spomenike.
Gojeni H

#327 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Gojeni H »

PM72 wrote:Ja taj "sarajevski" HVO nikad nisam ni smatrao vojskom.To je bilo sigurno utočište sa vojnosposobne Hrvate i Srbe uz naravno,dobar procenat Bošnjaka koji bi guzice dali samo da ne idu na liniju.Moja bivša dva dobra prijatelja,inače Srbi, pokupljeni su u onoj prvoj junskoj mobilizaciji,kopali su dva dana ali neće pušku.Ja ih prijateljski savjetovao pa smo se čak i posvađali radi toga.Kažu oni meni da neće da pucaju u "svoje".Pa koji "vaši" majku vam jebem kad su vam oni prije neku noć gađali roditelje u zgradi.Pričaj ti Bogu ali oni neće "ljiljane" a fol neće ni u četnike.

Prošlo neko vrijeme kad obojca se uvalili u HVO.Dobili akreditacije,bedževe,šatro uzeli im mjere za maskirne uniforme.Imaju obavezno postrojavanje,zastava (naravno Herceg Bosne),uzvik "za dom",hljeb pod ruku i hajd' kući do sutra.E jebem ja takvu vojsku!Rat je bio majka mu stara,niti sam ga tražio niti je to bio samo moj rat.Ja da sam bio rođen u ,recimo,Vukovaru branio bih taj grad svim srcem i ne bi ko hinja gledao guzicu da uzvučem.

Nakon nekog vremena,tj.nakon potčinjavanja Armiji dopalo ih da idu na liniju i to prema Grbavici.Iza njih vikićevci,eto koliko smo imali povjerenje u tu jedinicu.Dobro nam nisu uveli četnike kao na Otesu.Ovdje u Vilsonovom su samo "bježali".Po 20-tak za noć i naravno na onoj strani su morali sve ispričati.Tako ti i ova moja dvojca "zaglave" u VRS.Nikad više nisam sa njima kontaktirao iako su im obojcu ostali roditelji na našoj strani.I sad tu žive njihovi roditelji a oni su u inostranstvu a po sistemu pjesme "Zabranjenog pušenja" - "prijaviš se ,fol dobrovoljno,na Hrešu za mjesec dva fataj se Kanade"...šta imam s njima pričati i tumačiti? Fol bili ugroženi? A roditeljima im niko čvoku nije opalio.

E takav je bio ovaj "naš" HVO.Samo kad se sjetim onih "bojovnika" na punktu na Stupu,gdje se sad okreće autobus za Dobroševiće.Maskirne uniforme,rejbanke,zastava na banderi i oni šatro punkt.Komandir im ,dobro se sjećam,jedan Bruno sa rajfom na glavi.Šminka od glave do pete.Moraju dobiti odobrenje od svoje komande da mi idemo na Otes.A komanda im u Delminijumu sa četnicima...

Šta da vam kažem,oficir tj.časnik za vezu HVO -a sa UN-om im bila ona mala sa TVSA-plavih očiju da joj sad ime ne ofiram.Jedina referenca joj je bila što je "dobra" sa tadašnjim oficirom HVO-a...

Ma sve goli jad.
Iskreno hvala na ovom postu. Samo mi je i trebalo da neko iz prve ruke potvrdi ono sto je jedan od cijenjenih forumasa vec rekao. Daleko im kuca bila.
adnandus

#328 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by adnandus »

Sarajmen wrote:
Gotovo sve što HVO predloži ili namerava uraditi stvara odium kod oficira iz samog vojnog vrha ARBiH. Oni i ne kriju animozitet prema činjenici da HVO uopšte postoji. "Njima se nikada ne može vjerovati. To su ustaše. Udariće nam nožem u leđa"! U takvim izjavama prednjače Rifat Bilajac, Sulejman Vranj i Fikret Muslimović, a da za to, po mom ubeđenju, nemaju nikakvih stvarnih argumenata. Ali, njihova se "sluša".

Ima nečeg i zbunjujućeg u ponašanju Glavnog stožera HVO iz Kiseljaka. Ostalo mi je nejasno zašto nisu učestvovali u pokušaju deblokade Sarajeva prošlog meseca. Bilo je planirano da oni izvedu napad na pravac Han Ploča - Kobiljača - Rakovica i da artiljerijskom vatrom podrže napad TO na Ilidžu. Njihove jedinice su bile bolje naoružane, naročito minobacačima i artiljerijom, što im je davalo odlučujuću ulogu u deblokadi. Nisu uradili dogovoreno. Ne samo da je izostao napad po pomenutom putnom pravcu i artiljerijska podrška TO, već su zabranili jedinici TO Kiseljak da učestvuje u deblokadi Sarajeva iz pravca Kobiljača - Rakovica. Takvo ponašanje HVO me duboko razočaralo, pa sam se naknadno složio sa nekim Bilajčevim ocenama o njima.

Marić:
Moj zadatak je bio da se organizira obrana Hrvata i zaštite njihovi vitalni interesi. To smo ostvarili kroz organe uprave koji djeluju u okviru Hrvatske zajednice Herceg-Bosne. Eto, mi ovdje, na Stupu, imamo Odjel za obranu i unutarnje poslove, Odjel za prosvjetu, kulturu i gospodarstvo, Odjel za opće poslove. Krajem svibnja 1992. godine ustrojene su dvije bojne, a u toku je formiranje i treće. Obranu smo organizirali na prostoru između rijeka Bosne i Miljacke, gdje većinom žive sarajevski Hrvati."

"Vrši se kampanja protiv HVO. Označavaju nas kao neprijatelja Bosne i Hercegovine i Teritorijalne odbrane. Optužuju nas da smo opljačkali sva poduzeća i njihova skladišta na Stupu i Doglodima, da sarađujemo sa srpskim komandantima i vojskom, da preprodajemo hranu na stupskoj pijaci", govorio je Marić uzbuđeno, sa vidno povišenim tonom.

Predveče Šiber me izvestio da je zajedno sa komandantom Halilovićem upoznao Izetbegovića o događajima na Stupu i u fabrici "Zora". Tražio je mudrost, strpljenje, ali i oprez. „Imam informacije da HVO na Stupu sarađuje sa četnicima. Kažu mi da na tom dijelu nisu urađeni rovovi i tranšeje. A i ta hrana koja se prodaje na Stupu plaća se 'suhim zlatom'. Daj, vidite da se stanje što prije popravi!“ – zaključio je Izetbegović. „Hrvatima moramo pružiti sigurnost i dati garancije da će imati sva prava kao Muslimani i Srbi, Jevreji, Albanci, Sandžaklije koji brane Sarajevo. Moramo graditi međusobno povjerenje.“, iznio je Sefer Halilović stav Štaba TO RBiH.

„Osnovni nam je zadatak stvoriti zajedničku armiju. Ono što ovdje dogovorimo treba da bude obrazac za rješenje problema u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kako se ovdje dogovorimo ruku dajem za to!“ - rezolutan je komandant Halilović.

Završavam noćašnju pribelešku pun sumnje da će se sa HVO realizovati dogovoreno. Na svoju žalost, ali i na štetu odbrane, shvatio sam da obe strane zaziru jedna od druge, da je poverenje i podozrenje prisutno i kod Muslimana i Hrvata. Ono što me čini skeptičnim je činjenica da se malo operisalo argumentima u optužbama.

Tokom sastanka spoznao sam – što se već odavno pričalo po gradu – da se na Stupu trguje svim i svačim – od oružja i municije, preko hrane, higijenskih potrepština, bele tehnike, TV aparata, motornih vozila, pa do ljudi! Za bezbedan izlazak iz grada trasom Stup-Ilidža-Kiseljak naplaćuje se "tarifa" u rasponu od hiljadu do pet hiljada DM. Kada je u jednom momentu Sefer "nagazio" Marića podacima o saradnji Hrvata sa Srbima na Ilidži, komandant HVO mu je spremno odgovorio: Muslimani Fadil Đozo i Edib Šarić bili su na pregovorima sa komandirom srpske policije Petkom Budišom u hotelu "Srbija" na Ilidži. Na Ilidžu su otišli kroz Doglode, a nama se nisu ni javili.“

Iznenadila me i Marićeva tvrdnja: «Moj vrhovni zapovjednik je predsjednik Hrvatske zajednice Herceg-Bosna, gospodin Mato Boban. Onako kako o angažovanju HVO i o saradnji sa Armijom dogovore Boban i Izetbegović tako će biti na Stupu i u Sarajevu, a sigurno i u Bosni i Hercegovini. Boban je nama Hrvatima obezbijedio oružje, organizovao našu obranu, omogućio civilima na teritoriji koju kontrolišemo da mogu preživjeti. Boban je za nas Hrvate ono što je Izetbegović za vas Muslimane."

Da, zbunjujuće je, mislim u ove pozne noćne sate, da je Republika BiH međunarodno priznata država, a ekstremisti se na to ne obaziru, dele je po svom uskom aršinu. Da je to tako na teritoriji koju kontrolišu Srbi, znao sam, ali da je slično ili gotovo identično i na teritoriji sa većinskim hrvatskim življem, e, to doista nisam! Sad znam! Bosanski Hrvati imaju svoju vojsku i policiju, platežno im je sredstvo kuna, valuta susedne zemlje (kuna), a imaju i svog vrhovnog komandanta i, očigledno, podršku Zagreba. Sada nam još samo nedostaje da se zaoštravanje između HVO i Armije RBiH izrodi u sukob Muslimana i Hrvata, pa da Bosni omrkne još više i sudbonosnije!

Mislim da netreba biti začuđujuće za Hrvate, da se mnogi tome protive. Vrlo jasno iz prethodnog teksta zašto, odnosno ponavljam čast pojedincima ali sama ideja HVO-a je kako Marić kaže zaštita Hrvatskog u Bosni ne Srpskog ne Bosanskog ne Muslimanskog ne Bošnjackog gdje osim Hrvatskog ne postoji ništa drugo. Namjera cijepanja države i odvajanja tj. pripajanja drugoj, gdje se ne priznaje ni Bosanske vlasti ni komande ni valute.

Citat:
Čak 41 posto ispitanika u Hrvatskoj i 35 posto u Srbiji ili je rođeno u Bosni i Hercegovini ili u našoj zemlji ima porodicu i rođake, rezultat je to istraživanja koje je provela njemačka zaklada Friedrich Ebert u saradnji s agencijom Millenium promocija, piše Večernji list.

Da nas nisu rasturili ko bi nam bio ravan :mrgreen:
Gabro

#329 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Gabro »

adnandus wrote:
Sarajmen wrote:
Sad znam! Bosanski Hrvati imaju svoju vojsku i policiju, platežno im je sredstvo kuna, valuta susedne zemlje (kuna), a imaju i svog vrhovnog komandanta i, očigledno, podršku Zagreba. Sada nam još samo nedostaje da se zaoštravanje između HVO i Armije RBiH izrodi u sukob Muslimana i Hrvata, pa da Bosni omrkne još više i sudbonosnije!

Ovaj tekst bi lako mogao biti propagandni pamflet koji je naknadno pisan. Kuna kao novcana jedinica je uvedena 30. svibnja 1994 kad je vec bio potpisan Washingtonski sporazum a HVO Sarajeva odavno rasformiran.
nosara

#330 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

Gabro wrote:
adnandus wrote:
Sarajmen wrote:
Sad znam! Bosanski Hrvati imaju svoju vojsku i policiju, platežno im je sredstvo kuna, valuta susedne zemlje (kuna), a imaju i svog vrhovnog komandanta i, očigledno, podršku Zagreba. Sada nam još samo nedostaje da se zaoštravanje između HVO i Armije RBiH izrodi u sukob Muslimana i Hrvata, pa da Bosni omrkne još više i sudbonosnije!

Ovaj tekst bi lako mogao biti propagandni pamflet koji je naknadno pisan. Kuna kao novcana jedinica je uvedena 30. svibnja 1994 kad je vec bio potpisan Washingtonski sporazum a HVO Sarajeva odavno rasformiran.
:lol:

Naravno da je podmetanje i falsifikat... Neka jedu govna... :D
fantom slobode

#331 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by fantom slobode »

HVO grada Sarajeva je bio podijeljen na vise lokacija i kako se vise priblizavalo Stupu ideja Herceg Bosne je jacala, bila vise prisutna, vazi i obrnuto blize Starom gradu vise Bosne srebrne. Kao i svaka od formiranih jedinica tog vremena je bila slabo uvezana, svako je vodio svoju politiku, a prevagnula bi ona u zavisnosti od omjera snaga. Na pocetku rata HVO je uzeo ucesca u borbama za odbranu Sarajeva i obicnim ljudima, patriotama grada Sarajeva, takodje pripadnicima HVO-a ne bi bilo uopste lako citati postove pojedinaca koji sve trpaju u isti kos. Istina da je u HVO-u bio odredjeni veliki) broj zasticenih, koji se nisu nigdje ni pojavljivali ili su se sepurili po raznim kafanama tokom opsade grada (ti su najcesce i nestajali vremenom, cim bi pomislili da bi im se moglo sta desiti i u kafani i na ulici).Osim toga toga je bilo svugdje u Sarajevu, postojale su i jedinice za skrivanje "bitne" djece i odraslih ljudi.HVO je bio na linijama grada, ne znam da li vam je poznat podatak, bio je i u oktobru na Zuci, sa linijom koja je sa tri strane bila okruzena cetnicima, zamijenio je stanovnike Kobilje Glave, koji nisu vjerovali da mogu i kuci da se odmore. Ja ne zelim da kazem da je HVO bio borbena brigada sposobna za izvodjenje slozenijih operacija, ali s obzirom na naoruzanje, nesposobni komandni kadar, obicna raja Sarajeva u HVO je cinila koliko je mogla u datim okvirima da odbrani grad.
Do prelaska u Armiju, bili su na Darivi, Zuci, Steleksu, Stupu, prema Grbavici. Nakon sto su postali armijska jedinica, Hrvatska brigada "Kralj Tvrtko", isli su na Zuc, gdje su ovaj put kopali rovove, bili su na liniji prema Grbavici, Hladivode, Borije, Golo Brdo, Igman (prema Krupcu), Nisicka visoravan (Visnjica, Kicelj, Stari grad, selo Nasici, a cini mi se na kraju i Treskavica ili Bjjelasnica, tu su docekali kraj rata. Nisu bas svi bili u uniformama, jer neke od prvih uniformi koje su dijeljene masovno su stigle prije odlaska na Nisice, neke '94. Za povlastene clanove, kao u svakoj jedinici to je bilo mnogo ranije, sto naravno ne znaci da su ti bilo gdje makli, osim od komande do kafane. Naravno da se izvinjavam onima na koje se ovo ne odnosi, uvijek je bilo izuzetaka. Jedan od mnogih komandanata je bio i Veraja (na nekoj od slika prisutan).Dosao je u brigadu sa Stupa, ali iz Armije BiH. Mnogi vojnici HVO-a mu ne mogu zaboraviti njegovu opomenu prije odlaska na Nisice, da se vojnici cuvaju zmija i otrovnih gljiva, cetnike je zaboravio da napomene.
Ovo bi mali osvrt, ne moze se za kratko vrijeme napisati sve sto se desavalo od 92 do 95 i naravno, niko ne zna svu istinu, koja je uvijek subjektivna. Ali ne treba zaboraviti da je svaki gradjanin Sarajeva koji je ostao u svom gradu u neku ruku heroj, objektivni svijet nam nije davao nikakve sanse, a sada smo tu u svom gradu (vazi i za one koji su sada daleko, ali su sa srcem u Sarajevu). Svi koji nisu stali na stranu zlocinaca, ubica, neljudi zasluzuju lijepu rijec i pohvalu.
PM72

#332 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by PM72 »

Da si pobrojao još koji dio sarajevskog ratišta,pomislio bih da pišeš o ratnom putu OPSN "Lasta" a ne o sarajevskom HVO-u.
Woody
Location: Jedna država, dva entiteta, tri naroda, četiri pičke materine

#333 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Woody »

Uh, pročitah negdje pa ne mogoh odoliti:
Živimo u zemlji medijskog silovanja zdravog razuma u kojoj je sve podijeljeno, pa čak i bol i smrt i žaljenje. Svi vi, o kojima sutra gotovo nitko neće misliti, kojima je rat obrnuo sve što ste ikada znali o životu, želim vam da spavate bez trzaja.
fantom slobode

#334 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by fantom slobode »

PM72 wrote:Da si pobrojao još koji dio sarajevskog ratišta,pomislio bih da pišeš o ratnom putu OPSN "Lasta" a ne o sarajevskom HVO-u.
Sve sto pise je tacno. Ako se ko sjeca cetnickog tenka na Visu (cini mi se da se tako zove kota na Zuci, od Kobilje Glave) sto je zaglavio na nasoj liniji 92 e tu je bila HVO linija, na sastavu sa prvom motorizovanom. Naravno, bio je odredjeni broj ljudi koji je isao na te linije, a oni ostali su bili dobro zasticeni (bas kao i svugdje unutar drugih brigada, a i korpusa ). Ja opet ponavljam, HVO brigada je bila sposobna za odbrambene zadatke, slabo naoruzana, bez podrske iz Zap.Hercegovine (za borce), tek nakon potpisa federacije je pocelo da stize oruzje. Jedan od high light je bila artiljerijska podrska 4 motorizovanoj na Igmanu, kada su oslobodili neko selo kod Krupca, sve je to zasluga jednog clana hrvatske brigade, jednog od najboljih minobacaclija korpusa, ukrajinsko-poljskog porijekla - ne mogu da se sjetim prezimena, odlican momak, stampao je pred borcima. Koliko se sjecam, pocetkom 95 je brojala negdje oko maksimalno 1000 clanova, naravno ukljucujuci one u komandi sa metlicama i lopaticama(dobili nove) koji zbog ogranicenja nisu mogli da idu na liniju. Ogranicenje vezano za 6km, a linija na Igmanu, kao ne mogu. Neki su se nudili da ih prenesu, jer su super, nece nigdje, jer eto ne mogu...Prijedlog se nije usvojio. Nisu metlice zamijenili puskama. Mora im se odati priznanje da su praznu kasarnu u Pofalicima drzali cistom. Borci su bili na liniji, naravno.
adnandus

#335 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by adnandus »

Nisu oni ni prvi ni posljednji koji Čika Jovu zovu lažovom
adnandus

#336 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by adnandus »

Da citiram još jedan njegov tekst, onima koji misle da su to samo laži nek preskoće:

„HDZ i HVO uspostavile su vlast u opštinama gde u većini žive Hrvati, ali ne samo tamo. Muslimane prisiljavaju, pod krajnje ponižavajućim uslovima, da pristupe HVO. Sa posla iz zdravstvenih ustanova, škola i drugih institucija otpustili su Muslimane. Direktno ili indirektno vrše pritisak na Muslimane da napuste domove gde su živeli stotinama godina. Granicu Herceg-Bosne su zacrtali na Ivan-sedlu. Imamo podatke da su se Boban i Karadžić dogovorili o podjeli Hercegovine – lijeva obala Neretve, po tom planu, da pripadne Srbima, a desna obala Hrvatima. E, to im nećemo dozvoliti. U Konjicu imaju stožer, gotovo svakodnevno sa njima kontaktiramo. Jedno se dogovorimo, a oni urade ono što ide u njihovu korist. Gdje god posjednu položaj, kao i na Ivan-sedlu, zabodu zastavu sa simbolima Republike Hrvatske. Imam utisak da SDA i HDZ imaju posebne veze i dobro sarađuju, a mi iz Armije o tome ne znamo ništa”.

U glavi mi pravi košmar. Zaokupljen velikim i raznovrsnim problemima vojne odbrane Republike BiH od četničkih hordi, nisam imao vremena, ni interesovanja da pratim zbivanja koja su izmicala tom prvom i osnovnom planu moje aktivnosti. Za mene je odnos hrvatskog i muslimanskog naroda bio prirodan odnos ljudi koje ugrožava isti neprijatelj i sve drugo do zajedničke borbe niti je bilo logično, niti poželjno. Sukobe, kojih sam bio svestan, tretirao sam površno, kao porodične svađe kojih uvek ima i kojih će uvek biti, ali nisu opasne i sudbonosne. Ovo sada je po prvi put odjeknulo u mojoj svesti pravom merom stvari i u meni izazvalo golemu pometnju. Najpre stoga što postajem svestan da se usložnjavaju i onako teške okolnosti borbe protiv srpske ratne mašinerije, a drugo, što se otvaraju novi, neplanirani frontovi i problemi vezani za njih. Ratovati na dve strane u uslovima kada je i postojeće stanje bilo na ivici mogućeg, stvaralo je u meni košmar i budilo crne misli. U pamet mi tek dolazi, kako narod voli da se izrazi, pravo značenje Seferovih povremenih natuknica: “Nama su opasnije ustaše od četnika. Zabiće nam nož u leđa kad nam bude najteže.” Je li ovo početak te zlokobne prognoze?
Gabro

#337 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Gabro »

adnandus wrote:Granicu Herceg-Bosne su zacrtali na Ivan-sedlu.

Ovaj tekst je totalno loš. Zašto je se HVO onda borio u srednjoj Bosni ako su zacrtali granicu na Ivan sedlu i broj2: HVO nikad nije bio na Ivan sedlu...
PM72

#338 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by PM72 »

Ne sumnjam da je i u sarajevskom HVO-u bilo hrabrih i poštenih patriota i pojedinaca.Vjerovatno bi se čulo i za njih ali njihovo vođstvo i komanda radije bi gledalo Mladića u Sarajevu nego Karavelića tako da su mi hvalospojevi o ulozi i zaslugama sarajevskog HVO -a malo degutantni i odvratni.Vojni i odbrambeni učinak te domobranske jedinice (postrojavanje,himna (zna se naravno koja),hljeb pod mišku i hajd kući) nije vrijedan hvale niti uzdizanja u nivo bilo koje druge jedinice.Lično nemam ništa protiv nekog spomenika,baš me briga jer ne mislim polagati cvijeće na njega.Ali,gdje je spomenik Vikićevcima ili Lasti? Čupinim jurišnicima ili jurišnicima Prve slavne? Šta je sa braniocima Mojmila i Hrasnog? Gdje je spomenik onim ljudima što odbraniše čuke i sarajevske visove? Ko se sjetio momaka sa Otesa,Stupa,Stupskog brda ili Sokolja? Kakav sarajevski HVO?Linije koje su oni držali mogao je držati i Kike sa svojim klincima.To je bila jedinica kojoj se nije moglo vjerovati a u njihovoj blizini uvijek su bili neki jurišnici da začepe rupu ili odbiju napad jer su u svako doba mogli pustiti četnike.Da ne bi ispalo kako nešto mrzim ili omalovažavam sarajevske Hrvate,skoro najbolji borci u raznim elitnim jedinicama su bili Hrvati i prema njima imam najveće poštovanje.Učinak recimo Joze Andžića u Lastama,Šutala kod Vikića,pokojnog Igora u Prvom samostalnom odredu itd je nemjerljiv..U mojoj jedinici je bilo desetak Hrvata i svi su oni bili za 10,teglili su i vukli za 30 Bošnjaka ali ovaj sarajevski HVO je za mene jedna od bezličnih jedinica u gradu i više cijenim doprinos "umjetničke čete" kojima je komandovao Pejaković.Oni su bar otvoreno govorili da su i oformljeni da ljudi imaju gdje guzice skloniti.A sad ispade da su promjenili više ratišta od Laste.I ja sam jedne noći bio u Dobrinji V na isturenom bunkeru prema Nedžarićima,sve ukupno par sati i šta sad trebam pričati-da sam spasio Dobrinju i da mi treba spomenik dići?
fantom slobode

#339 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by fantom slobode »

Taj spomenik nije potreban, citav grad je jedan spomenik, svaki posteni covjek i patriot je jedan spomenik. Po meni pretjerujes u tome sta se moglo ocekivati od HVO-a u Sarajevu, dio komande porijeklom iz Hercegovine mozemo porediti sa danasnjim politickim rukovodstvom u raznim partijama u BiH, zato njih i ne spominjem, gade mi se. Ali obicni borac, gradjanin, njegova porodica i svi su dobro znali ko je Ratko Mladic i sta se desava i naravno da im nije palo napamet da napustaju liniju. Oni su dali svoj doprinos, bas kao i ti na Nedzaricima i Dobrinji, a i ti dobro znas da je bilo i u ostalim brigadama zasticenih, sjetimo se raznih sinova. Pored umjetnicke cete, a sto ne spomenu obezbjedjenje predsjednistva, sta su oni radili, reci ti meni, ako znas? Ili jedan u korpusu sto ga sretoh, a brinuo se o konjima i stoci u Armiji BiH, pokupio svu plijesan kancelarije, a kao oficir... Odakle su neki naredjivali odbranu Stupa, kada je bilo najgore...Ima tu svakakvih, ali prave momke, patriote ne treba crniti, bilo ih je sa svim imenima, svaka im cast!!!!!
PM72

#340 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by PM72 »

fantom slobode wrote:. Pored umjetnicke cete, a sto ne spomenu obezbjedjenje predsjednistva, sta su oni radili, reci ti meni, ako znas? Ili jedan u korpusu sto ga sretoh, a brinuo se o konjima i stoci u Armiji BiH, pokupio svu plijesan kancelarije, a kao oficir...
A ko od njih traži da im se digne spomenik ili ih neko uzdiže u nebesa?

U svakoj jedinici se znalo "ko kosi a ko vodu nosi".Čak je i u Čupinim diverzantima ili kod Vikića bilo onih što su sklanjali guzicu u stranu,nisu svi isto teglili a pokupili su lovorike slave kao i oni "udarni".To su bili mali i zanemarljivi procenti i potvrda one kako u svakoj vreći žita ima i kukolja.Ali, sarajevski HVO je bio vreća kukolja sa vrlo malo žita.Moj prvi rođak je svoju cijenjenu sklonio u taj HVO,šta ćeš,dijete sa Dolac Malte pa je pao pod uticaj šuplje priče oficirskih sinova bivše JNA kojih je Malta bila puna i koji su ostali radi stanova ili čekali oslobodioce.Kad oslobodioci nisu došli onda su skontali da im je najbolja varijanta škola na Malti u kojoj je bio smješten HVO.Za njega i njih su "samo papci bili po linijama" jer gdje bi oni svoju plavu krv u nekom rovu mješali sa "tornjakom iz Istočne Bosne",kako su nazivali stanovnike padinskih dijelova grada neshvatajući da su im opravo oni spašavali glave.Oni su mislili da će im Ratko poštedjeti glave kad pređe sa tenkovima preko Miljacke jer su oni bili gradska raja i šminkeri kojima je rat bio nešto strano i nametnuto.

Tek mu je došlo iz dupeta u glavu kad mu je pola jedinice pobjeglo preko Miljacke i kad je skontao da će četnici možda napasti oslabljenu liniju u Vilsonovom i da ni njegova glava ne bi ostala na ramenima.Onda je tražio guzici selameta u drugim jedinicama (čak je i mene muntao da dođe u moju jedinicu ali ga nisam htio preporučiti i poslati komandiru- da je ostao jedini u gradu).Ne spominje više svoje učešće u domobranima ali ga ja redovno "mezetim" sa onim podzdravom - za dom...
Last edited by PM72 on 10/05/2012 14:26, edited 1 time in total.
fantom slobode

#341 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by fantom slobode »

Ja sam za spomenik svima kojima je palo na pamet da probaju da zaustave zivotinje sa brda, ovo figurativno izvinjavam se fauni. A kako smo opstali, to je herojstvo, svakog unutar obruca, ne treba praviti razlike medju ljudima. Po meni je bilo sigurnije na liniji, nego na ulici, ja sam vise strahovao za moje kuci, da ne jave opet kakav masakr ovdje ili ondje. Sjecam se kada sam na radiju slusao imena poginulih kod drugog masakra na Markalama i jedva cekao da se vratim sa linije da vidim gdje su mi mater i otac.
adnandus

#342 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by adnandus »

fantom slobode wrote:Ja sam za spomenik svima kojima je palo na pamet da probaju da zaustave zivotinje sa brda, ovo figurativno izvinjavam se fauni. A kako smo opstali, to je herojstvo, svakog unutar obruca, ne treba praviti razlike medju ljudima. Po meni je bilo sigurnije na liniji, nego na ulici, ja sam vise strahovao za moje kuci, da ne jave opet kakav masakr ovdje ili ondje. Sjecam se kada sam na radiju slusao imena poginulih kod drugog masakra na Markalama i jedva cekao da se vratim sa linije da vidim gdje su mi mater i otac.

:thumbup: :thumbup:
PM72

#343 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by PM72 »

fantom slobode wrote:Ja sam za spomenik svima kojima je palo na pamet da probaju da zaustave zivotinje sa brda, ovo figurativno izvinjavam se fauni. A kako smo opstali, to je herojstvo, svakog unutar obruca, ne treba praviti razlike medju ljudima. Po meni je bilo sigurnije na liniji, nego na ulici, ja sam vise strahovao za moje kuci, da ne jave opet kakav masakr ovdje ili ondje. Sjecam se kada sam na radiju slusao imena poginulih kod drugog masakra na Markalama i jedva cekao da se vratim sa linije da vidim gdje su mi mater i otac.
To si u pravu! U istoj situaciji sam i ja bio.
nosara

#344 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

PM72 wrote:
fantom slobode wrote:. Pored umjetnicke cete, a sto ne spomenu obezbjedjenje predsjednistva, sta su oni radili, reci ti meni, ako znas? Ili jedan u korpusu sto ga sretoh, a brinuo se o konjima i stoci u Armiji BiH, pokupio svu plijesan kancelarije, a kao oficir...
A ko od njih traži da im se digne spomenik ili ih neko uzdiže u nebesa?

U svakoj jedinici se znalo "ko kosi a ko vodu nosi".Čak je i u Čupinim diverzantima ili kod Vikića bilo onih što su sklanjali guzicu u stranu,nisu svi isto teglili a pokupili su lovorike slave kao i oni "udarni".To su bili mali i zanemarljivi procenti i potvrda one kako u svakoj vreći žita ima i kukolja.Ali, sarajevski HVO je bio vreća kukolja sa vrlo malo žita.Moj prvi rođak je svoju cijenjenu sklonio u taj HVO,šta ćeš,dijete sa Dolac Malte pa je pao pod uticaj šuplje priče oficirskih sinova bivše JNA kojih je Malta bila puna i koji su ostali radi stanova ili čekali oslobodioce.Kad oslobodioci nisu došli onda su skontali da im je najbolja varijanta škola na Malti u kojoj je bio smješten HVO.Za njega i njih su "samo papci bili po linijama" jer gdje bi oni svoju plavu krv u nekom rovu mješali sa "tornjakom iz Istočne Bosne",kako su nazivali stanovnike padinskih dijelova grada neshvatajući da su im opravo oni spašavali glave.Oni su mislili da će im Ratko poštedjeti glave kad pređe sa tenkovima preko Miljacke jer su oni bili gradska raja i šminkeri kojima je rat bio nešto strano i nametnuto.

Tek mu je došlo iz dupeta u glavu kad mu je pola jedinice pobjeglo preko Miljacke i kad je skontao da će četnici možda napasti oslabljenu liniju u Vilsonovom i da ni njegova glava ne bi ostala na ramenima.Onda je tražio guzici selameta u drugim jedinicama (čak je i mene muntao da dođe u moju jedinicu ali ga nisam htio preporučiti i poslati komandiru- da je ostao jedini u gradu).Ne spominje više svoje učešće u domobranima ali ga ja redovno "mezetim" sa onim podzdravom - za dom...
Mozda su oficirska djeca bili u hvo-u, ali su oficiri jna, drito sa polozaja oko sarajeva (ili centrale kos-a u begesu), sredinom juna-jula '92., usli kao generali u glavni stab abih i za savjetnike onog "nece biti rata, za rat je potrebno dvoje"... :-)

Odricat se poginulih branitelja u ovom i osloboditelja iz proslog rata, bez obzira na njihovu nacionalnost, a onda se nadat selametu... Gluho bilo... :roll:
Morales

#345 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Morales »

Kakvih covjece "branitelja"?? Ja umalo nisam osjetio na vlastitoj kozi rezultate ovih branitelja. Samo mogu reci fuuuujj na sve ovo.
nosara

#346 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

Morales wrote:Kakvih covjece "branitelja"?? Ja umalo nisam osjetio na vlastitoj kozi rezultate ovih branitelja. Samo mogu reci fuuuujj na sve ovo.
Upravo ilustrujes ono sto sam napisao... :-)
Morales

#347 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Morales »

nosara wrote:
Morales wrote:Kakvih covjece "branitelja"?? Ja umalo nisam osjetio na vlastitoj kozi rezultate ovih branitelja. Samo mogu reci fuuuujj na sve ovo.
Jebi ga iskustvo na vlastitoj kozi progovara iz mene...
nosara

#348 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

Morales wrote:
nosara wrote:
Jebi ga iskustvo na vlastitoj kozi progovara iz mene...
To se, za tvoju naobrazbu, zove "subjektivno gledanje na stvar"... I relevantno je za ovu temu bas nikako... :D
Morales

#349 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by Morales »

Nosara,reci ti meni hoces ti spomenik HVO-a? :mrgreen: :mrgreen: :lol:
nosara

#350 Re: HVO brigada "Kralj Tvrtko"

Post by nosara »

Morales wrote:Nosara,reci ti meni hoces ti spomenik HVO-a? :mrgreen: :mrgreen: :lol:
Ne, hvo sarajevo je bio pederska vojna postrojba bez ikakvog vojnog ucinka na terenu i potpuno irelevantna strateski, takticki, materijalno, politicki...

Hocu spomenik poginulim braniteljima Sarajeva, pripadnicima te vojne postrojbe i hbkt koja je nastala nakon one "grandiozne" akcije "potcinjavanja" hvo-a, a sve u sklopu sire svinjarije koja je imala kodni naziv "marginalizacija hrvata u sarajevu", a cinilo ju je i, izmedju ostalog, smjenjivanje svih hrvata s rukovodecih mjesta u gradu i dovodjenje mahom nepismene bagre na njihova mjesta... :D
Post Reply