jesi li jecao dok si ovo sricao?Richard Wagner wrote:nikad neću prežaliti eto'oa i one pare za ovu nosatu krampu
Zlatan Ibrahimović
Moderators: Charuga, Tomahawk11
-
romanovero
#326 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
- Point.
#327 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
piupiu wrote:Roditi se u Dubrovniku i u Svedskoj nije isto. I ja sam se rodila u Hrvatskoj, mama mi je Hrvatica iz Hrvatske, tamo sam provela dosta vremena u djetinjstvu (mahom skolske praznike), tamo imam familiju ... ali sebe smatram Bosankom jer sam u Sarajevu odrasla i tu provela formativne godine svoga zivota, i to je moja zemlja. A roditi se u Svedskoj, odrasti tamo, zivjeti tamo ... i smatrati Bosnu svojom domovinom, ja to ne razumijem, izvini. I ne razumijem one koji bi Zlatana 'podsjecali' na to odakle je.Point. wrote:Sta je toliko bitno gdje se ko rodio? Igrom slucaja ja se rodim na safariju u Keniji i samo zbog tog cina ja sam Kenijac.![]()
Spahic se rodio u Dubrovniku, ali nije zaboravio sta je i odakle je.
Sto se knjige tice, to je vrlo tipicna prica 'preko trnja do zvijezda' ... prava americka prica ... takve su price vrijedne love i tako se pisu s razlogom. Mislim, Svedska mu nije nista dala? Pa, je li mu dala da ide u skolu? Je li dala njegovim roditeljima da se usele tamo? Je li mu dala da igra fudbal? Ne znam, nisam procitala knjigu, i ne znam citavu pricu. Ali iz natuknica zakljucujem da je upravo 'getoizam' kriv za dosta toga, bez da krivim ljude koji se nadju u toj situaciji ... i bez da razumijem u potpunosti svedsko drustvo i situaciju nasih ljudi tamo.
A ja stvarno re razumijem zasto nebi smatrali Bosnu svojom domovinom? Ako pricaju bosanski, odnosno maternji im je, gledaju nashe filmove, posjecuju nashe koncerte, idu na gostovanja reprezentacije BiH, vole grah sa suhim mesom, smiju se forama Izeta fazlinovic itd itd....Kako BiH da im ne bude domovina ili da oni nisu bosanci, odnosno hercegovci?
- Richard Wagner
#328 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
a ti mi nisi klicao?romanovero wrote:jesi li jecao dok si ovo sricao?Richard Wagner wrote:nikad neću prežaliti eto'oa i one pare za ovu nosatu krampu
-
Zgec Lezda
#329 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Svako zna da on igra za Svedsku. Ali pitanje je da li bi Svedska bila njegova prva opcija da nas savez nije upropastio sanse da igra za nas. A kamo li da je nas savez kao vecina normalnih fudbalskih saveza koji se bas TRUDE se da nabave igrace sa nasim porijeklom, a ne cekaju da im se neko ponudi.piupiu wrote:Igra za reprezentaciju zemlje u kojoj se rodio i u kojoj je odrastao.
- piupiu
#330 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
On je Bosanac isto koliko mu je i tata Svedjanin.Point. wrote:piupiu wrote:
Roditi se u Dubrovniku i u Svedskoj nije isto. I ja sam se rodila u Hrvatskoj, mama mi je Hrvatica iz Hrvatske, tamo sam provela dosta vremena u djetinjstvu (mahom skolske praznike), tamo imam familiju ... ali sebe smatram Bosankom jer sam u Sarajevu odrasla i tu provela formativne godine svoga zivota, i to je moja zemlja. A roditi se u Svedskoj, odrasti tamo, zivjeti tamo ... i smatrati Bosnu svojom domovinom, ja to ne razumijem, izvini. I ne razumijem one koji bi Zlatana 'podsjecali' na to odakle je.
Sto se knjige tice, to je vrlo tipicna prica 'preko trnja do zvijezda' ... prava americka prica ... takve su price vrijedne love i tako se pisu s razlogom. Mislim, Svedska mu nije nista dala? Pa, je li mu dala da ide u skolu? Je li dala njegovim roditeljima da se usele tamo? Je li mu dala da igra fudbal? Ne znam, nisam procitala knjigu, i ne znam citavu pricu. Ali iz natuknica zakljucujem da je upravo 'getoizam' kriv za dosta toga, bez da krivim ljude koji se nadju u toj situaciji ... i bez da razumijem u potpunosti svedsko drustvo i situaciju nasih ljudi tamo.
A ja stvarno re razumijem zasto nebi smatrali Bosnu svojom domovinom? Ako pricaju bosanski, odnosno maternji im je, gledaju nashe filmove, posjecuju nashe koncerte, idu na gostovanja reprezentacije BiH, vole grah sa suhim mesom, smiju se forama Izeta fazlinovic itd itd....Kako BiH da im ne bude domovina ili da oni nisu bosanci, odnosno hercegovci?
Da se razumijemo u tipicno balkanskom politolosko i dnevno-politickom smislu -- ovom defnicijom podrazumijevamo da svi Hrvati i Srbi iz Bosne i Hercegovine ne mogu a da ne osjecaju Hrvatsku i Srbiju svojim 'domovinama'/'otadzbinama' ... Ne okrecem temu na 'zlu' vodenicu, nego koristim primjer koji nam je svima blizak da objasnim svoj stav. Iskreno, mislim da covjek moze imati samo jednu domovinu - onu u kojoj je formiran kao covjek, a da je domovina nostalgican i kulturoloski koncept, tu se slazem, i da to ovisi od covjeka do covjeka ... i tu se slazem. Kod nekoga je identitet 'fiksiran', a kod nekog 'fluidan'. A da niko od nas nema pravo diktirati Zlatanu sta je i ko je, zbog nasih malih licnih patriotskih osjecanja i potrebe za prisvajanjem, pri tome ostajem.
-
Baudelaire
#331 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ja te opet pitam, kako to da je Pjanić odabrao Bosnu i Hercegovinu? Nije rođen u Luksemburgu, ali se potpuno formirao tamo jer tamo je s roditeljima otišao pred sam rat kao dvogodišnja beba.
- piupiu
#332 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
I ja ti opet kazem da je to njegov izbor. Ali nije tvoj ili moj izbor. Niti on ima ikakvu 'obavezu' da bude Bosanac.Baudelaire wrote:Ja te opet pitam, kako to da je Pjanić odabrao Bosnu i Hercegovinu? Nije rođen u Luksemburgu, ali se potpuno formirao tamo jer tamo je s roditeljima otišao pred sam rat kao dvogodišnja beba.
-
romanovero
#333 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Richard Wagner, covjek prepun boli,Richard Wagner wrote:a ti mi nisi klicao?romanovero wrote:jesi li jecao dok si ovo sricao?Richard Wagner wrote:nikad neću prežaliti eto'oa i one pare za ovu nosatu krampu
mrzi Zlaju,Samuela voli.
Od ljubavi silne,neprestano bunca,
on beskrajno voli svoga kamerunca.
Ali ode Eto,sad je Wagner tuzan,
pa Bosnjaka pljuje,tvrdi da je ruzan.
Svi su mu sad krivi,Cige, Azijati,
sto mu njegov Samuel nece da se vrati.
Najvise je kivan,na nosatog dasu,
sto mu uze mjesto kamerunskom asu.
Wagner tiho jeca, kopni u svom jadu,
zauvjek ce voljeti,svoga Cokoladu.
-
mikogoago
#334 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
prvo moras razluciti neke stvari:govorimo o djeci koja su se rodila u drugim zemljama.Konkretno moji su se rodili u Norveskoj i oni su po rodjenju norvezani kao sto im je maternji jezik norveski,ili Zlatanu Svedska/svedski.Oni jos govore jezik jednog od svojih roditelja u mom slucaju bosanski ili kako se prije zvao srpsko-hrvatski jezik(Jugoslavija).Znaci to im je B jezik ,a ne maternji.Drugo odakle ti to da sva ta djeca slusaju navedenu muziku ili ostale stvari koje nabrajas.Ja ti garantujem jer govorim iz iskustva i poznajem dosta nasih ljudi da vise od 50% ih neinteresuje ta muzika.Jer su rodjeni i odrastaju i formiraju se u jednom drugom sistemu i mjerilu vrijednosti.Ne slazem se ni s tim da su svi zapostavljeni.Moji klinci obadva u svojim klasama su medju najboljima u skoli i cak je skola poslala molbu da dopustimo starijem da ih predstavlja u takmicenju u matematici.Takvih primjera kao moj ima jako puno.Da ne duljim koliko ulozis toliko i dobijes.Svugdje se moras boriti i izboriti za status i postovanje.Barem je ovdje u Norveskoj to slucaj koliko se integrises u drustvo toliko ces otprilike i dobiti nazad.Otprilike ovo sto @LBVIEV kaze.Koliko ce osjecati zemlju svoga oca kao svoju to je njihov izbor koji ne treba siliti forsiranjem slusanja muzike ,siliti ih da gledaju filmove itd. Ja moju djecu ucim da su gradjani svijeta,da su Norveska,BiH,Evropa samo geografski i administrativni pojmovi,ali da uzmu iz svake kulture ono sto je najbolje i ono sto ce im koristiti u zivotu.Point. wrote:
-
Baudelaire
#335 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Imam ja rodbinu u Švedskoj, i oni su super integrisani i pravo su se dobro snašli, ali BiH je na prvom mjestu njihovoj djeci. To je sve stvar odgoja.
-
Eborg
#336 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Skinuo sam i pročitao knjigu koju je postavila @ljubav_aha. Zahvaljujem puno!

Knjiga je na engleskom i možete je skinuti na OVOM LINKU. Prijevod nije oficijelni i nije savršenog kvaliteta s obzirom da su ga forumaši preveli no čitljiv je.
Šta reći, kakvu posluku porati?
Knjiga jeste egocentrična i potvrdila je više-manje ono što svi mislimo o njemu. Međutim, i sam je priznao da je njegovo ponašanje često produkt ili "trauma" iz djetinjstva ili nekih ličnih osveta ili dokazivanja. Prije svega, ono što me jako iznenadilo je da se u prvom dijelu knjige, kada još govori o odrastanju i fudbalu dok nije prebačen u prvi dio Malmoa, čovjek uopće ne osjeća Šveđaninom. Samo se identifikuje sa svojim porijeklom i getom (mislim da pretjeruje sa tim Rosengardom non-stop no valjda se lik i fura da je geto pa mu to leži, no dobro, ima i istine da ga je i to formiralo na neki način) a Šveđane naziva "oni" te da on nema ništa s njima.
Međutim, relativno zbrzano je predstavljen taj njegov ulazak u švedsku mladu reprezentaciju (ja recimo nisam ni znao da je igrao za njih, mislio sam da je odmah bio u A reprezentaciji). Nije bilo ni pomena o tome da zaigra za BiH, da je dolazio u BiH niti da je otac s njim o tome nešto razgovarao.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, spomenuo je par puta Bosnu zbog oca koji samo sluša narodnjake i pije (
), njegovu brigu o ratu kada je samo slušao vijesti, opisao situaciju i Bijeljini i šta se tamo desilo te par konflikta sa Mihajlovićem. Ništa više od toga, samo poneku "balkansku" karakteristiku koju je naslijedio od oca.
Iako bih naravno volio da je zaigrao za nas, mislim da se ne bi uklopio u našu reprezentaciju. Kao prvo, njega Šveđani posmatraju kao božanstvo i to mu očito godi. Ovdje bi nakon par zahebancija sa novinarima bio popljuvan i izviždan i od njih i od publike i vjerovatno bi se vrlo brzo i oprostio, jednostavno čovjek stalno ima neku potrebu da se dokazuje i da ga se ne napada, opet kompleksi iz mladosti.
Međutim, pogledajte drugu stvar. Otac mu je Bosanac iz Bijeljine, majka Hrvatica iz Zadra a očuh Srbin. Živio je malo kod majke, malo kod oca. I po čemu je sad on predodređen za BiH, a ne recimo za Hrvatsku? Samo zato što je Ibrahimović, zar bi bilo drugačije da mu je majka Bosanka a otac Hrvat? Nema to nikakve veze, jednostavno je od "Jugoslovena" jako brzo prevrnuo na Šveđanina i gotovo raskrstio sa tim korijenima. Čovjek je kršćanin. To je sasvim nebitno u kontekstu priče i njegova je sloboda, no pokazuje koliko se ili asimilirao ili priklonio ili majci ili ženi jer je u par navrata rekao da se u kući njegovog oca ne slavi Božić.

Ipak, moram se složiti da je taj isti Zlatan na jedan način spasio svog oca jer je ovaj isti konačno pronašao neki smisao u životu kada je Zlatanu malo krenula karijera te ga je počeo pratiti i savjetovati.
U suštini, knjiga može biti interesantna njegovim fanovima i osobama koje žele vidjeti ovaj vrhunski fudbal s neke druge strane ali u kontekstu njegovog bosansko-hercegovačkog porijekla koje nas najviše zanima i nema puno. Volio bih kada bih ga neko jednom prilikom upitao o tome (evo Bahi prilika
) otvoreno jer me stvarno zanima, ovako imamo samo nagađanja iz naših medija.
Knjiga je na engleskom i možete je skinuti na OVOM LINKU. Prijevod nije oficijelni i nije savršenog kvaliteta s obzirom da su ga forumaši preveli no čitljiv je.
Knjiga jeste egocentrična i potvrdila je više-manje ono što svi mislimo o njemu. Međutim, i sam je priznao da je njegovo ponašanje često produkt ili "trauma" iz djetinjstva ili nekih ličnih osveta ili dokazivanja. Prije svega, ono što me jako iznenadilo je da se u prvom dijelu knjige, kada još govori o odrastanju i fudbalu dok nije prebačen u prvi dio Malmoa, čovjek uopće ne osjeća Šveđaninom. Samo se identifikuje sa svojim porijeklom i getom (mislim da pretjeruje sa tim Rosengardom non-stop no valjda se lik i fura da je geto pa mu to leži, no dobro, ima i istine da ga je i to formiralo na neki način) a Šveđane naziva "oni" te da on nema ništa s njima.
Međutim, relativno zbrzano je predstavljen taj njegov ulazak u švedsku mladu reprezentaciju (ja recimo nisam ni znao da je igrao za njih, mislio sam da je odmah bio u A reprezentaciji). Nije bilo ni pomena o tome da zaigra za BiH, da je dolazio u BiH niti da je otac s njim o tome nešto razgovarao.
Što se tiče Bosne i Hercegovine, spomenuo je par puta Bosnu zbog oca koji samo sluša narodnjake i pije (
Iako bih naravno volio da je zaigrao za nas, mislim da se ne bi uklopio u našu reprezentaciju. Kao prvo, njega Šveđani posmatraju kao božanstvo i to mu očito godi. Ovdje bi nakon par zahebancija sa novinarima bio popljuvan i izviždan i od njih i od publike i vjerovatno bi se vrlo brzo i oprostio, jednostavno čovjek stalno ima neku potrebu da se dokazuje i da ga se ne napada, opet kompleksi iz mladosti.
Međutim, pogledajte drugu stvar. Otac mu je Bosanac iz Bijeljine, majka Hrvatica iz Zadra a očuh Srbin. Živio je malo kod majke, malo kod oca. I po čemu je sad on predodređen za BiH, a ne recimo za Hrvatsku? Samo zato što je Ibrahimović, zar bi bilo drugačije da mu je majka Bosanka a otac Hrvat? Nema to nikakve veze, jednostavno je od "Jugoslovena" jako brzo prevrnuo na Šveđanina i gotovo raskrstio sa tim korijenima. Čovjek je kršćanin. To je sasvim nebitno u kontekstu priče i njegova je sloboda, no pokazuje koliko se ili asimilirao ili priklonio ili majci ili ženi jer je u par navrata rekao da se u kući njegovog oca ne slavi Božić.
Ipak, moram se složiti da je taj isti Zlatan na jedan način spasio svog oca jer je ovaj isti konačno pronašao neki smisao u životu kada je Zlatanu malo krenula karijera te ga je počeo pratiti i savjetovati.
U suštini, knjiga može biti interesantna njegovim fanovima i osobama koje žele vidjeti ovaj vrhunski fudbal s neke druge strane ali u kontekstu njegovog bosansko-hercegovačkog porijekla koje nas najviše zanima i nema puno. Volio bih kada bih ga neko jednom prilikom upitao o tome (evo Bahi prilika
-
mikogoago
#337 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Mislim da su ga jednom komsije hrvati prije 3-4 godine pitali da li se osjeca hrvatom ili bosancem.On im je odgovorio da je on po rodjenju svedjanin i ne moze biti nista drugo,ako misle zbog njegovih korjena kako se osjeca odgovorio je da se uopste ne osjeca hrvatom,nego bosancem.Iza toga nisu ga vise pitali,a i prestali su ga spominjaii po medijima izuzev ako da gdje kada gol.Znam da ima nekoliko dobrih prijatelja bosanaca i da se druzi sa njima kada stigne.Eborg wrote:Skinuo sam i pročitao knjigu koju je postavila @ljubav_aha. Zahvaljujem puno!![]()
Knjiga je na engleskom i možete je skinuti na OVOM LINKU. Prijevod nije oficijelni i nije savršenog kvaliteta s obzirom da su ga forumaši preveli no čitljiv je.![]()
Što se tiče Bosne i Hercegovine, spomenuo je par puta Bosnu zbog oca koji samo sluša narodnjake i pije (), njegovu brigu o ratu kada je samo slušao vijesti, opisao situaciju i Bijeljini i šta se tamo desilo te par konflikta sa Mihajlovićem. Ništa više od toga, samo poneku "balkansku" karakteristiku koju je naslijedio od oca.
U suštini, knjiga može biti interesantna njegovim fanovima i osobama koje žele vidjeti ovaj vrhunski fudbal s neke druge strane ali u kontekstu njegovog bosansko-hercegovačkog porijekla koje nas najviše zanima i nema puno. Volio bih kada bih ga neko jednom prilikom upitao o tome (evo Bahi prilika) otvoreno jer me stvarno zanima, ovako imamo samo nagađanja iz naših medija.
-
Eborg
#338 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Hm, interesantno. Ipak, mora se priznati i jedna stvar - ipak je ova knjiga malo "frizirana" za švedsko tržište, vjerovatno je i zato izbjegao da priča o toj temi.
-
Luter
#339 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Mikogoago, je zapravo prepricao ono sto u uvodniku ovog foruma stoji, i to je dobro da je procitavsi knjigu uocio osnovne stvari koje junak knjige nudi, to je borba protiv vjestica i mijenjanje drustva iz licne perspektive, prvo sebe, porodicu (oca) onda uzi zavicaj (izolirano naselje Rosengård), svedske predrasude prema strancima i sl.
U uvodniku stoji i njegov odgovor kad je Bosna i bosanska reprezentacija u pitanju... ta tema ne zasluzuje vise paznje, Zlatan sam je vise afirmisao Bosnu nego stotine bosanskih udruzenja okupljenih oko gluposti, dzemata i sankova (oko cega se i njegov otac okupljao prije nego je postao otac ponosnog sina, svjestan svoje uloge koju je odigrao poput vrhunskog trenera).
Prica o bosanskom patriotizmu je u ovom kontekstu cista glupost, djecak igra igru zivota i u njoj se sjajno snalazi, ako od te koristi i Bosanci imaju koristi (a trebali bi) tim bolje. Po tome sta su Bosanci ulozili u njega ili u bilo kog drugog talentiranog djecaka (djevojcicu) ne zasluzuju ni da ih se spomene ali ni da se oni kite tudjim perjem, amkar oni i Zlatanovo bilo.
U uvodniku stoji i njegov odgovor kad je Bosna i bosanska reprezentacija u pitanju... ta tema ne zasluzuje vise paznje, Zlatan sam je vise afirmisao Bosnu nego stotine bosanskih udruzenja okupljenih oko gluposti, dzemata i sankova (oko cega se i njegov otac okupljao prije nego je postao otac ponosnog sina, svjestan svoje uloge koju je odigrao poput vrhunskog trenera).
Prica o bosanskom patriotizmu je u ovom kontekstu cista glupost, djecak igra igru zivota i u njoj se sjajno snalazi, ako od te koristi i Bosanci imaju koristi (a trebali bi) tim bolje. Po tome sta su Bosanci ulozili u njega ili u bilo kog drugog talentiranog djecaka (djevojcicu) ne zasluzuju ni da ih se spomene ali ni da se oni kite tudjim perjem, amkar oni i Zlatanovo bilo.
-
juan
#340 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Eeeee sta nam uradiše Ahmet i Munib!
Osjecao se on bosancem il ne, al činjenica je da mu babo dolazio u savez a ova dvojica ga od*ebali rijecima: Ahmet: imamo mi takvih kolko hosh! Munib: pasa, nastup kosta 10 milja!
Ovom drugom se sudilo, al sta bi sa ovim prvim? Grobarom bh-fudbala i naše repke?
eeee Davno bi mi bili na svjetsko il EP....
I jos nesto: moze onaj miš 10 puta dobivati zlatnu loptu, Zlaja je najbolji fudbaler od vremena Zidane-a!
Osjecao se on bosancem il ne, al činjenica je da mu babo dolazio u savez a ova dvojica ga od*ebali rijecima: Ahmet: imamo mi takvih kolko hosh! Munib: pasa, nastup kosta 10 milja!
Ovom drugom se sudilo, al sta bi sa ovim prvim? Grobarom bh-fudbala i naše repke?
I jos nesto: moze onaj miš 10 puta dobivati zlatnu loptu, Zlaja je najbolji fudbaler od vremena Zidane-a!
-
juan
#341 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Richard Wagner, covjek prepun boli,romanovero wrote:a ti mi nisi klicao?romanovero wrote:jesi li jecao dok si ovo sricao?Richard Wagner wrote:nikad neću prežaliti eto'oa i one pare za ovu nosatu krampu
mrzi Zlaju,Samuela voli.
Od ljubavi silne,neprestano bunca,
on beskrajno voli svoga kamerunca.
Ali ode Eto,sad je Wagner tuzan,
pa Bosnjaka pljuje,tvrdi da je ruzan.
Svi su mu sad krivi,Cige, Azijati,
sto mu njegov Samuel nece da se vrati.
Najvise je kivan,na nosatog dasu,
sto mu uze mjesto kamerunskom asu.
Wagner tiho jeca, kopni u svom jadu,
zauvjek ce voljeti,svoga Cokoladu.[/quote]
Oplakah 'ocam!
-
Eborg
#342 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ali mi to ponavljamo non-stop a niko od aktera to nije potvrdio, gotovo kao urbana legenda je to. Uostalom, njegov otac nije imao para da frižider napuni a kamo li da plati kartu do BiH, tako je Zlatan predstavio situaciju u knjizi.juan wrote:Eeeee sta nam uradiše Ahmet i Munib!
- Romanista 101%
#343 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Eborg wrote:Ali mi to ponavljamo non-stop a niko od aktera to nije potvrdio, gotovo kao urbana legenda je to. Uostalom, njegov otac nije imao para da frižider napuni a kamo li da plati kartu do BiH, tako je Zlatan predstavio situaciju u knjizi.juan wrote:Eeeee sta nam uradiše Ahmet i Munib!
Tada je trener repke bio Faruk Hadzibegic i on je znao da u Svedskoj postoji jedan veliki talenat bosanskih korijena...Zlatan je imao 18 god. i bio na prekretnici - ili Svedska ili BiH. Njegov otac dolazi u NSBIH na razgovor a ispred njega se postavlja papir na kojoj pise cifra novca koju treba da se uplati na konto da bi mu sin zaigrao za reprezentaciju. On se kulturno zahvaljuje, odbija ponudu i vraca se za Svedsku. Time je svaka prica u vezi igranja za Bosnu zavrsena.
-
Eborg
#344 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ne kažem da to nije tako, no volio bih zaista jednom čuti šta se desilo iz usta jednog od aktera. Zlatana ionako boli qrac, vjerujem da bi rekao istinu.
- and
#345 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
naravno sve to je tačno i zato na njega gledamo kao na ronalda,mesija,larsona...piupiu wrote:I ja ti opet kazem da je to njegov izbor. Ali nije tvoj ili moj izbor. Niti on ima ikakvu 'obavezu' da bude Bosanac.Baudelaire wrote:Ja te opet pitam, kako to da je Pjanić odabrao Bosnu i Hercegovinu? Nije rođen u Luksemburgu, ali se potpuno formirao tamo jer tamo je s roditeljima otišao pred sam rat kao dvogodišnja beba.
u turskoj je to najbolje riješeno.dobiješ državljanstvo,novo ime,prezime i zdravo
-
xDenisx
#346 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Otkud ti to da je krscanin? Vise je puta rekao da ne vjeruje u Boga.Čovjek je kršćanin
Ako je zbog toga sto slavi Bozic, pa pobogu covjece, 3/4 Bosnjaka u dijaspori obiljezava katolicki/protestantski Bozic pa nisu zbog toga krscani.
-
Eborg
#347 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Måltorkan inget som oroar Zlatan
Google Translate (SWE->BOS)
Vjerujem u Boga. Ja sam katolik. Ali, moj najveći kritičar je sam. Tražim puno od sebe. U Italiji, dobio sam kritike za ne uživanje stvari koje sam trebao imati strpljenja. Ali ja sam se sviđa. Čak ni kad sam radio golova, bio sam zadovoljan. Moj lik je takav, da je kako sam se utakmica. To je kako se osjećam dobro.
-
Corola
#348 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ma ja,naslijedio od babe Sefika,oni i njihova ''vjera'' romale cavaleEborg wrote:Måltorkan inget som oroar Zlatan
Vjerujem u Boga. Ja sam katolik. Ali, moj najveći kritičar je sam. Tražim puno od sebe. U Italiji, dobio sam kritike za ne uživanje stvari koje sam trebao imati strpljenja. Ali ja sam se sviđa. Čak ni kad sam radio golova, bio sam zadovoljan. Moj lik je takav, da je kako sam se utakmica. To je kako se osjećam dobro.
Ova tema fakat nigdje ne vodi.Kad bi otvarali teme zbog svakog stranog igraca,ni dokle nebi dosli.
Kljuc i zdra'oo.
P.S Zlatan je pozvan onomad u olimpijsku repku BIH kad je i Papac bio pozvan.Bilo mu ispod casti i tu se sva prica zavrsava.Ovaj bi tip samo stvarao probleme u repci zbog njegovog hira i naravi.I vise bi imali belaja nego koristi.
A o tome da bi jedno 30 puta se oprostio od repke i vracao ne treba ni pricati.
Last edited by Corola on 12/01/2012 03:17, edited 1 time in total.
-
Eborg
#349 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Kao što sam već rekao, od dečka koji je bio totalni autsajder, socijalno izoliran i stigmatiziran od strane "pravih Šveđana", najednom postaje Ibrahimsson, neko kome su se gadili ti isti Šveđani sada je jedan od njih, ta transformacija u knjizi nije imala neku preveliku dozu pažnje, volio bih da je bilo više o tome.
No, kao što rekoh, vodilo se računa o švedskom tržištu i šta će neki tamo klinjo u nekoj vukojebini na farmi misliti o Ibrahimoviću kako bi kupovao što više Nike opreme i generalno bio dobar krajnji korisnik Zlatanovog branda.
No, kao što rekoh, vodilo se računa o švedskom tržištu i šta će neki tamo klinjo u nekoj vukojebini na farmi misliti o Ibrahimoviću kako bi kupovao što više Nike opreme i generalno bio dobar krajnji korisnik Zlatanovog branda.
- sinuhe
#350 Re: Ja sam zlatan, a kakvi ste vi?
Ma meni je godinama najsmjesnije kad neko kaze da mu je Svedska dala sve, Ajax mu je dao sve. Knjiga je za svedsko trziste, ali malo koga i u Bosni zanima kako odrastaju nasa djeca u inostranstvu. Ima ti dosta uljepsavanja, ili u slucaju Zlatana i pretjerivanja.Eborg wrote:Kao što sam već rekao, od dečka koji je bio totalni autsajder, socijalno izoliran i stigmatiziran od strane "pravih Šveđana", najednom postaje Ibrahimsson, neko kome su se gadili ti isti Šveđani sada je jedan od njih, ta transformacija u knjizi nije imala neku preveliku dozu pažnje, volio bih da je bilo više o tome.