racun za plin
- Mini_Star
#326 Re: racun za plin
A gdje ti se nalazi kuca? Je li visocije (nadmorska visina). Jebiga.. znas kakva je toplota. Ode sva u potkrovlje.
Last edited by Mini_Star on 13/01/2012 09:44, edited 1 time in total.
- despina
#327 Re: racun za plin
naravno da je puno..... kada samo pomislim šta sve mogu kupiti za te pare, dva mjeseca preko 1000 maraka
tegoba.....
od naredne sezone planiram koristiti Jotul

tegoba.....

- Filter
#328 Re: racun za plin
nije strasno, to su uglavnom iznosi kucnih racuna.despina wrote:burek_in_space wrote:Ne kontam, otkud januarski sad?!miki27A wrote:januarski nas obradovao: 660 KM (decembar 406, 60 KM)
možda je čovjek mislio decembarski, ali mu konfuzija u glavi zbog visine računa![]()
p.s. ovo je strašno, čuj 660km
prijatelju je prosle godine januarski bio preko hiljade... renovirana kuca, fasada, stolarija, folovi golovi,
ali je i grijao da se ugrije. sitna djeca, ebga. moras cuvati da se ne prehlade.
bolje davati na grijanje nego na lijekove...
ove godine ne smijem da pricam sa njim oko toga, da ne pomisli da ga zajebavam...
- Mini_Star
#329 Re: racun za plin
Kako nije strasno. On za dva mjeseca plati kao ja za godinu. Dati hiljadu za grijanje (jedan mjesec) je previse. Dobro, mozda taj tvoj prijatelj lezi na parama pa to njemu i nije neki problem. Ja racunam ovako... grijanje stana (ista kvadratura) na plin treba u konacnici da bude jeftinije (kada se u obzir uzme citava godina) nego grijanje na toplane. Ili barem isto. Sve preko toga bi znacilo da, ili negdje gubite toplotu ili pretjerujete sa grijanjem.Filter wrote: nije strasno, to su uglavnom iznosi kucnih racuna.
prijatelju je prosle godine januarski bio preko hiljade... renovirana kuca, fasada, stolarija, folovi golovi,
ali je i grijao da se ugrije. sitna djeca, ebga. moras cuvati da se ne prehlade.
bolje davati na grijanje nego na lijekove...
ove godine ne smijem da pricam sa njim oko toga, da ne pomisli da ga zajebavam...
- Filter
#330 Re: racun za plin
i ja se pokusavam uskladiti sa tom nekom racunicom za toplane.Mini_Star wrote: Kako nije strasno. On za dva mjeseca plati kao ja za godinu. Dati hiljadu za grijanje (jedan mjesec) je previse. Dobro, mozda taj tvoj prijatelj lezi na parama pa to njemu i nije neki problem. Ja racunam ovako... grijanje stana (ista kvadratura) na plin treba u konacnici da bude jeftinije (kada se u obzir uzme citava godina) nego grijanje na toplane. Ili barem isto. Sve preko toga bi znacilo da, ili negdje gubite toplotu ili pretjerujete sa grijanjem.
za sada ih sijem fino
o njegovom materijalnom stanju nemam namjeru da raspravljam, ali nesto kontam i da sam mjesecno dobar
deset hiljada, zamantalo bi mi se od iznosa racuna.
-
AdnanSA
#331 Re: racun za plin
Umjesto Jotula koji je vrlo dobar bez sumnje ali i mnogo skup treba pogledati i Alfaplam
Imam ga već 7 godina i nemam zamjerki. Nema šta nije gorilo u njemu: drva mokra i suha, ugalj, briketi, briketi od uglja, plastične flaše i razne vrste smeća. Vuče kao lud a dobra je stvar što se loži sa boka i ima veliki otvor tako da i manje panjeve možeš ubacivati u njega, također možeš glavnju od 50 cm dužine da ubaciš.
Ja sam ga nekada platio malo manje od 600 km u FIS-u a sada su oko 800 KM ako se ne varam.
Evo i linka
http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/31
Pozor treba se čuvati turskih kopija. Vidio sam na par mijesta isti kao i alfaplam ali su turske proizvodnje.
Možda su i oni dobri ali nisu orginal a i cijena im nije baš puno niža.
Imam ga već 7 godina i nemam zamjerki. Nema šta nije gorilo u njemu: drva mokra i suha, ugalj, briketi, briketi od uglja, plastične flaše i razne vrste smeća. Vuče kao lud a dobra je stvar što se loži sa boka i ima veliki otvor tako da i manje panjeve možeš ubacivati u njega, također možeš glavnju od 50 cm dužine da ubaciš.
Ja sam ga nekada platio malo manje od 600 km u FIS-u a sada su oko 800 KM ako se ne varam.
Evo i linka
http://www.alfaplam.rs/sr/products/details/31
Pozor treba se čuvati turskih kopija. Vidio sam na par mijesta isti kao i alfaplam ali su turske proizvodnje.
Možda su i oni dobri ali nisu orginal a i cijena im nije baš puno niža.
-
hladan.preminger
#332 Re: racun za plin
Kod nas grijanje na drva. Amity peć. Stan 66m2. Zgrada izgrađena 80. godine. Drvena stolarija, stara 3 godine, dupla stakla. 80% vanjski zidovi, jer se stan nalazi na krilu zgrade.
1. 10m3 drva za godinu dana sa svim troškovima 700 KM
2. 700 KM / 12 (mjeseci) = 58,33 KM
3. 58,33 KM / 66 m3 = 0,88 m2 mjesešno!
Temperatura u stanu 21-22 u najudaljenijim mjestima. U majci kratki rukava se moze biti.
Prva vatra 9h zadnja oko 21h. Ujutro, opet, samo bacis jos drva jer ostane zara.
Zasada je najjeftinija varijanta!

Temperatura u stanu 21-22 u najudaljenijim mjestima. U majci kratki rukava se moze biti.
Prva vatra 9h zadnja oko 21h. Ujutro, opet, samo bacis jos drva jer ostane zara.
Zasada je najjeftinija varijanta!

-
Woman
#333 Re: racun za plin
jebo ga patak, odera ovaj plin a opet se ne ugrijes kako treba. more bit da mi u kuci (tacnije, stanu) ne znamo nastimat to kako treba, pa zato. stan je od 60 kvadrata, za prosli mjesec je doslo 150 Km ( za ovaj ocekujemo barem 50 Km vise), s tim sto se grijanje pali tek oko 4-5, kad dodjemo kuci, stavimo otprilike na 22 stepena. sad, da ne treba sta regulisat na bojleru, ili cemu drugom, pojma nemam. a mozda nam i ne dolazi puno, s obzirom na kvadraturu i vrijeme kolko se grijemo. jos da napomenem da smo na prvom, nema sta da nas grije "odozdo". ne znam, ne znam...znam samo da se smrzoh 
-
amir79
#334 Re: racun za plin
despina wrote:naravno da je puno..... kada samo pomislim šta sve mogu kupiti za te pare, dva mjeseca preko 1000 maraka![]()
tegoba.....
Ja sam prije 3 godine prešao na Jotul, odnosno kombinujem centralno na plin i drva. Grijem kuću od 150 m2, imam stiropor fasadu, prozori nisu nesto, dobro sam izolovao tavanice (30cm vuna). Lozi se konstantno, kad padne temperatura ispod 21C centralno preuzima. Potrosim 6-7 m3 drva po sezoni (oko 400KM) i evo racu plina za decembar 120KM, mislim da nije lose za kvadraturu koju grijem. Ali definitivno drva su zakon, pogotovo kad se kombinuju sa kvalitetnim kaminom kao sto je Jotul.
-
Akibh
#335 Re: racun za plin
4. Jeb.acina oko kupovine i skladistenja drva, stalnog lozenja, cadji, dima, pepela, gasenja vatre,... = nemjerljivo.hladan.preminger wrote:Kod nas grijanje na drva. Amity peć. Stan 66m2. Zgrada izgrađena 80. godine. Drvena stolarija, stara 3 godine, dupla stakla. 80% vanjski zidovi, jer se stan nalazi na krilu zgrade.
Slazem se da je jeftino ali nisu drva za poredjenje sa malim termostatom na zidu
- Filter
#336 Re: racun za plin
Akibh wrote:4. Jeb.acina oko kupovine i skladistenja drva, stalnog lozenja, cadji, dima, pepela, gasenja vatre,... = nemjerljivo.hladan.preminger wrote:Kod nas grijanje na drva. Amity peć. Stan 66m2. Zgrada izgrađena 80. godine. Drvena stolarija, stara 3 godine, dupla stakla. 80% vanjski zidovi, jer se stan nalazi na krilu zgrade.
Slazem se da je jeftino ali nisu drva za poredjenje sa malim termostatom na zidu
ko ne razumije...
-
Ambrozija
#337 Re: racun za plin
Nista, ocekivala sam vise, a samo je jedna konkretna ponuda nasla, samo jedan dovoljno hrabarmicki125 wrote:sad će navaliti sa raznoraznim ponudamaAmbrozija wrote:NA 18 je stvarno prehladno, svaka cast ko moze...doduse ja sjedim skoro gola u stanuBHF_Manijak wrote:![]()
![]()
![]()
![]()
NAJJACI SI!
![]()
meni oko 22, 23 odgovara - tada mi je ugodno
Osim po noci, volim spavati kad nije pretjerano vruce
Ostvaljam vam na razmisljanjenookey wrote:
hmm možda bi nam mogla precizirati šta znači skoro gola, da lakše možemo izanalizirati
-
hladan.preminger
#338 Re: racun za plin
Akibh wrote:4. Jeb.acina oko kupovine i skladistenja drva, stalnog lozenja, cadji, dima, pepela, gasenja vatre,... = nemjerljivo.hladan.preminger wrote:Kod nas grijanje na drva. Amity peć. Stan 66m2. Zgrada izgrađena 80. godine. Drvena stolarija, stara 3 godine, dupla stakla. 80% vanjski zidovi, jer se stan nalazi na krilu zgrade.
Od problema koje se naveo jednio je skladištenje problem, ako stanovi nemaju svoje šupe.
Velike peci kao sto je ta Amity se loži 3 - 4 puta na dan. Nema potpale jer uvijek ujutro ima žara. Kad se ušteliš sa loženjem nema problema.
Jebi ga, normalano da je centralno bolje i jednostavnije ali je i duplo skuplje za grijanje. Ako pare nisu problem onda je centralno zakon.
Međutim s obzirom da ljudi kukaju na račune za grijanje, a da se neki ni ne ugriju pošteno, napisao sam koliko košta grijanje na drva, za poređenje.
-
hladan.preminger
#339 Re: racun za plin
Ostvaljam vam na razmisljanjeBolje je da imam dozu tajanstvenosti, samo cu reci da imam stvarno jako, jako (tri "jako" bi mozda bilo previse
) malo odjece na sebi koliko mi bude toplo u stanu
![]()
Haj na smokvica.com pa tamo ostavljaj slike i priče. Ne trolaj ovdje!
-
Ambrozija
#340 Re: racun za plin
hladan.preminger wrote:Ostvaljam vam na razmisljanjeBolje je da imam dozu tajanstvenosti, samo cu reci da imam stvarno jako, jako (tri "jako" bi mozda bilo previse
![]()
Haj na smokvica.com pa tamo ostavljaj slike i priče. Ne trolaj ovdje!
-
hladan.preminger
#341 Re: racun za plin
Nisi ti mene uvrijedila. Nema potrebe za izvinjenjem.Ambrozija wrote:hladan.preminger wrote:Ostvaljam vam na razmisljanjeBolje je da imam dozu tajanstvenosti, samo cu reci da imam stvarno jako, jako (tri "jako" bi mozda bilo previse
![]()
Haj na smokvica.com pa tamo ostavljaj slike i priče. Ne trolaj ovdje!Zezala sam se, oprosti ako sam te uvrijedila bilo cime! S obzriom da smo svi okupirani ovim racunima, zeljela sam malo pozitive unijeti, bas mi je zao ako sam pretjerala
Lijep pozdrav!
- starii
- Alhemicarkaa
#343 Re: racun za plin
Meni nije jasno kako to držati termostat na 18 i održavati tu temperaturu
Meni se termostat tek na 20 pali
Ponekad, baš kad su veliki veliki minusi se upali na 19.
-
mumy
#344 Re: racun za plin
56 kvadrata-130 KM,stalno temperatura na 22,plus kupanje,pranje sudja i kuhanje.Nije lose!Zgrada je stara i bez izloacije,samo su prozori novi.
-
Dendrlix
#345 Re: racun za plin
Ovi sto imate ove Jotul, Amity itd na drva... Jel' imate u svkoj prostoriji po jednu ili samo jedna? Moj stan ima 5 prostorija i imam dimnjak u dnevnoj i kuhinji. Sve prostorije su povezane centralnim hodnikom. Bil' mi bilo hladno u ostalim prostorijama ako bi imao samo jednu pec?
- starii
#346 Re: racun za plin
evo kako je u srbiji,a imaju sigurno povoljniji plin od nas
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... je-od-gasa
http://www.novosti.rs/vesti/naslovna/ak ... je-od-gasa
- despina
#347 Re: racun za plin
i ja sam mislila da kombinujem plin i jotul, jedino ću se tada ugrijat kako treba. imam sličnu kvadraturu kao kod tebe, da grijem svaku prostoriju imala bih račun preko 500 kmamir79 wrote:despina wrote:naravno da je puno..... kada samo pomislim šta sve mogu kupiti za te pare, dva mjeseca preko 1000 maraka![]()
tegoba.....
Ja sam prije 3 godine prešao na Jotul, odnosno kombinujem centralno na plin i drva. Grijem kuću od 150 m2, imam stiropor fasadu, prozori nisu nesto, dobro sam izolovao tavanice (30cm vuna). Lozi se konstantno, kad padne temperatura ispod 21C centralno preuzima. Potrosim 6-7 m3 drva po sezoni (oko 400KM) i evo racu plina za decembar 120KM, mislim da nije lose za kvadraturu koju grijem. Ali definitivno drva su zakon, pogotovo kad se kombinuju sa kvalitetnim kaminom kao sto je Jotul.
- hana_montana
#348 Re: racun za plin
220km al nisam bila kuci 7 dana 
- BHF_Manijak
#349 Re: racun za plin
Divim vam se ljdi al' fakat, hem vas se pola smrzne hem dodje racun da te glava zaboli!
Lijepo moje grijanje, jest da je naplata tokom cijele godine, ali za ovakvo grijanje halalim im svaku marku od ukupnih 75KM
Ne znam kolika je tacno temp, ali preko 22-23 je sigurno, god god je bio zalio je se da je prevruce, a nerijetko se zna sjedit i sa otvorenim prozorom "na kant", gusani starinski radijatori, ma ljepota! Stan ima 54 kvadrata.
Lijepo moje grijanje, jest da je naplata tokom cijele godine, ali za ovakvo grijanje halalim im svaku marku od ukupnih 75KM
-
hladan.preminger
#350 Re: racun za plin
Dendrlix wrote:Ovi sto imate ove Jotul, Amity itd na drva... Jel' imate u svkoj prostoriji po jednu ili samo jedna? Moj stan ima 5 prostorija i imam dimnjak u dnevnoj i kuhinji. Sve prostorije su povezane centralnim hodnikom. Bil' mi bilo hladno u ostalim prostorijama ako bi imao samo jednu pec?
Jedna pec otprilike na sredini stana. Vrata otvorena cijeli dan tako da se sve grije.