Internacionalni Univerzitet Travnik

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
Gradski

#326 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Gradski »

Je li to onaj fakultet od onog bivšeg Direktora Grasa, pa taj bi trebao da leži u zatvoru ne a otvara fakultet da ima bilo kakve države, pošto nema onda nam je tako kako je sve nakaradno i bez veze.
htcxone

#327 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by htcxone »

laki 87 ;) nisam ...
Samo kazem kakvo je činjenično stanje, da znanje praktično koje ljudi iznose sa fakulteta je KRIMINALNO i da je Bogu plakati... ti da vidiš mail-ove kakve pišu "dipl. ekonomisti" ....
piše Vi malim slovom, u zaglavlju ne napiše
POŠTOVANI DIREKTORE ili nesto sl. nego napise

DIREKTORE;
.............................................

Pa jbt nije ovce čuvao sa tobom! da ti ne pričam o tome da ne mogu naučiti koristiti program kroz koji radimo ni nakon 3 mjeseca... izvještaje izvlače im osobe koje smatraju"nizim" od sebe, a izvući izvjestaj zna i naša čistačica
Laki 007

#328 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Laki 007 »

Ne znam sta da kazem. Moguce je da ima takvih slucajeva na UNSA . Ali eto, ako nista, SIGURAN sam da ih nema onoliko koliko u Travniku. SIGURAN sam da vise ljudi zavrsi normalno nego stelom.

Uostalom, ja se trudim da posteno naucim i zavrsim. Ako budemo svi takvi, mozda nam bolje bude...

:thumbup:
htcxone

#329 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by htcxone »

Laki87 wrote:Ne znam sta da kazem. Moguce je da ima takvih slucajeva na UNSA . Ali eto, ako nista, SIGURAN sam da ih nema onoliko koliko u Travniku. SIGURAN sam da vise ljudi zavrsi normalno nego stelom.

Uostalom, ja se trudim da posteno naucim i zavrsim. Ako budemo svi takvi, mozda nam bolje bude...

:thumbup:
ja mislim isto da ih je vise na privatnim, ali jarane shvati da tta osoba na travnickom i sl. godinje izdvoji za skolovanje oko 4 000 km (prevoz, knjige,upisnina) dakle godišnje izdvoji više od 4 ,skoro 5 mjesečnih primanja osobe koja radi u solidnoj firmi (oko 800 km), sto danas nisu male pare, a to se krvavo zaradi, i jbg umjesto da uci, oni rade, manje uce nego vi SIGURNO i lakse im je , al nije lahko poslije 8-9 h rada otici jos 3-4-5 sati slusati predavanja...
Svakog treba razumjesti, danas se svako bori za svoj komad hljeba i ne mozes reci da ta dipploma nije posteno zarađena ako shvatis da je za 4 godine neko potrosio 16 000 km ... to daanas nije maala suma novca, i vremena utorsenog i truda...

na berzi rada bi trebalii da prolaze oni NAJSPOSOBNIJI I NAJSNALAŽLJIVIJI, kkod nas to nije situacija, kod nas prvo prođu veze pa onda ovi...
lajk

#330 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

O kojem Travnickom fakultetu najvise znate i o kojem raspravljate ? Ako neko hoce na pp i interesuje ga da mu kazem koliko je obnovilo osoba ove godine na mom fakultetu gdje vecina omladine ide ? Mozda su upisali s tom mislju lako ce al Bgm nije islo,svaku ocjenu sam dobro zaradila i naucila ,al to je isto kao da ja sve fakultete u Sarajevu promatram kroz politicke nauke,to je poenta svega ...
Laki 007

#331 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Laki 007 »

lajk wrote:O kojem Travnickom fakultetu najvise znate i o kojem raspravljate ? Ako neko hoce na pp i interesuje ga da mu kazem koliko je obnovilo osoba ove godine na mom fakultetu gdje vecina omladine ide ? Mozda su upisali s tom mislju lako ce al Bgm nije islo,svaku ocjenu sam dobro zaradila i naucila ,al to je isto kao da ja sve fakultete u Sarajevu promatram kroz politicke nauke,to je poenta svega ...
A sta, mislite da se na politickim naukama ne treba stolica zagrijati .... ? mislite da na politickim naukama niko ne obnovi ... ?
lajk

#332 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Laki87 wrote:
lajk wrote:O kojem Travnickom fakultetu najvise znate i o kojem raspravljate ? Ako neko hoce na pp i interesuje ga da mu kazem koliko je obnovilo osoba ove godine na mom fakultetu gdje vecina omladine ide ? Mozda su upisali s tom mislju lako ce al Bgm nije islo,svaku ocjenu sam dobro zaradila i naucila ,al to je isto kao da ja sve fakultete u Sarajevu promatram kroz politicke nauke,to je poenta svega ...
A sta, mislite da se na politickim naukama ne treba stolica zagrijati .... ? mislite da na politickim naukama niko ne obnovi ... ?
e to ti je poenta svega :) par klosara kaze bla bla bla ja nista ne ucim,na faxu mi se drogiraju,niko nista ne uci ...a ja imam jarana koji je dobro zagrijao stolicu da polozi ...i ja trebam nesto tako mislit NIKAD ! Al vidis to ti je moto ovih sa ostalih ljudi ili ti forumasa
đana

#333 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by đana »

htcxone wrote:
Gavijalov wrote:Ti privatni fakulteti po Vitezu, Travniku itd. su smijurija obična. Pohlepni profesori vidjeli priliku da dobro zarade, a upisuju ih samo propali studenti. Vidjećemo šta će biti kada se istroše ove zalihe njihovih mušterija od 20-50 godina koje su se godinama nakupljale u starom obrazovnom sistemu i tiho patile za diplomom. Ode preduzeće u gubitak i katanac u bravu. A šta onda sa diplomom visokoškolske ustanove koja više ne postoji ?

Te diplome na tržištu rada prave totalnu zbrku poslodavci se postavljaju na način " evo vam plata 600KM , šta hoćete ? Ima vas na birou na stotine.
:lol: inače ljudi koji završe fakultet na državnom pucaju od znanja i dižu propale firme na visok nivo... DAJ NE PROSIPAJ MI ŠUPLJU MOLIM TE!
da nisam svjedok u svojoj firmi rekao bih da ssi u pravu... djevojka/žena koja je kao jedan od boljih studenata dođe u firmu i ne zna sastaviti mail direktoru, čovjek plače od smjeha, izvještaj joj svake sedmice ispravljaju a taj izvještaj je radila cura koja ima samo srednju skolu BEZ greške, i evo ponovo ga radi jer ova NE ZNA!

praksa je sve! pusti definicije i ostalo, jezici, praksa, kulltura i ponašanje su ssve sto ti treba u nasem sistemu, snalažljivost i mogućnost prilagodbe...

usput, branković i ostala kompaanija koja je UNISTILA te firme su upravo na DRZAVNOM "ZAVRSISLI" fakultete.... da ti kazem, primjer ekonomiste koji je radio na bliskom istoku koji je za 7 dana dobio DIPLOMU EKON. FAKZZLTETA U SARAJEVU... trebalo mu "hitno" zbog posla nekog voditelja glavnog bla bla, nema diplome, par poziva, ministar ova j i onaj i jedna transakcija ... nemoj molim te... sto neko rece, na privatnim legalno plaćaš diplomu a na drzavnom to radis da niko ne vidi
:thumbup: :thumbup: :thumbup: :thumbup: :bih:
TomANDJerry

#334 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by TomANDJerry »

Nedaj boze da Energoinvest ili Elektroprivreda ili mozda BHTelecom krenu zaposljavati inzenjere iz Travnika ... nebi se mi struje nagledali

I to je poenta , privatnik moze zaposliti koga zeli ... ali DRZAVNE firme koje traze VSS imaju sirom otvorena vrata korupciji zahvaljujuci privatnim fakultetima ... jer kako ces lakse zaposliti rodjaka u BHTelecom ili slicno nego mu kazes da odvoji 5-6 sati - skokne do Travnika i eto mu VSS-a i plate od 2000KM ..... a to se NIGDJE na drzavnim ne moze

Zato se nadajmo pravdi u ovoj nasoj jadnoj drzavi i nekakvom akreditaciji fakulteta - ali pravoj akreditaciji , koju bi pod svaku cijenu morale uraditi neke strane (citaj nezavisne) agencije
veljaca

#335 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by veljaca »

TomANDJerry wrote:Nedaj boze da Energoinvest ili Elektroprivreda ili mozda BHTelecom krenu zaposljavati inzenjere iz Travnika ... nebi se mi struje nagledali

I to je poenta , privatnik moze zaposliti koga zeli ... ali DRZAVNE firme koje traze VSS imaju sirom otvorena vrata korupciji zahvaljujuci privatnim fakultetima ... jer kako ces lakse zaposliti rodjaka u BHTelecom ili slicno nego mu kazes da odvoji 5-6 sati - skokne do Travnika i eto mu VSS-a i plate od 2000KM ..... a to se NIGDJE na drzavnim ne moze

Zato se nadajmo pravdi u ovoj nasoj jadnoj drzavi i nekakvom akreditaciji fakulteta - ali pravoj akreditaciji , koju bi pod svaku cijenu morale uraditi neke strane (citaj nezavisne) agencije
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Koliko ti malo znas .... :(
htcxone

#336 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by htcxone »

TomANDJerry wrote:Nedaj boze da Energoinvest ili Elektroprivreda ili mozda BHTelecom krenu zaposljavati inzenjere iz Travnika ... nebi se mi struje nagledali

:lol: :lol: :lol: koliko ti trebam navesti primjera kupovine DRŽAVNIH fakulteta? krenuvsi od politickih nauka, ekonomije, pa do MEDICINE? nemoj biti smiješan molim te, pitaj raju na medicini kako djeca doktora polazu anatomiju?
dok drugi su na ispitu oni se leškare na moru i onda kad izađu reultati, vidi čuda imaju i bodove i PROLAZNU ocjenu ... dok drugi uce po 10h dnevno...
i da, ENERGOINVEST ima nekoliko stručnjaka koji su zavrsili privatne fakultete...jer mi rođak radi tamo koji je također zavrsio privatni

poslije rata nekih 6-7 godina diplome se prodavale ko na pijaci, tako da su VELIKI političari uspjeli da se dokopaju istih NA DRZAVNIM fakultetima bez i jednog polozenog ispita a te teorije IDEALNOSTI nekome drugom prosipaj...

Moze, anaravno neka se provede akreditacija...

kvalitet profesora
kvalitet testova
kvalitet predavanja
kvalitet PRAKTIČNI
itd
onda da se vidi KORUPCIJA na drzavnim fakultetima, sex za šesticu, stojanke u indexu itd...
amortizer

#337 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by amortizer »

Koliko je prosjek godina, mislim na studente, u Travniku? Ima li neko tu informaciju?

Zaista je malo cudno da zavrsavaju ljudi sa 45, pa i vise godina. Svakako, ne govorim o pojedinacnim slucajevima, nego o vise pojedinaca koji pripadaju pomenutoj starosnoj dobi.
Uz sve to, ljudi rade i zive normalnim zivotom.

Postavljam sebi pitanje, koliko covjek mora biti inteligentan, da pored poslovnih i privatnih obaveza, sa 45 i vise godina, zavrsi fakultet u rekordnom vremenu?
Da li to znaci da su tek "sazreli", da su u svoje doba mogli biti doktori nauka ili se radi o necem sasvim trecem?
TomANDJerry

#338 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by TomANDJerry »

Moze akreditacija .... no problem .... ali pitanje je koliko ce nekome biti tesko akreditovati fakultet na kome je prolaznost veca nego u srednjoj skoli , ali eto - mi budale pa sumnjamo :roll:
Dr. Kuca

#339 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

Seres ko foka. Znam ljude koji su zavrsili ekonomiju u Sarajevu da ne znaju popunit virman al haj. Inace ovdje se zavrsava sve na znanje itd. Znam ljude koji su sa mnom zavrsili a da neke ispite nisu ni izasli, na ekonomiji u Sarajevu, neke i sa Prava, neke sa politickih nauka, neke sa medicine. Smijesan si. Ekonomija u Sarajevu su ispiti na zaokruzivanje 90% njih. Sad se zatvori u sobu i placi! Najvise korupcije ima na fakultetima u Sarajevu, Smijesno je sto ste se ufatili samo ovog faxa? :lol: :lol: Kompleksi? Npr i na Ganicu je prelagano, pa niko ne spominje?
TomANDJerry

#340 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by TomANDJerry »

Dr. Kuca wrote:Seres ko foka. Znam ljude koji su zavrsili ekonomiju u Sarajevu da ne znaju popunit virman al haj. Inace ovdje se zavrsava sve na znanje itd. Znam ljude koji su sa mnom zavrsili a da neke ispite nisu ni izasli, na ekonomiji u Sarajevu, neke i sa Prava, neke sa politickih nauka, neke sa medicine. Smijesan si. Ekonomija u Sarajevu su ispiti na zaokruzivanje 90% njih. Sad se zatvori u sobu i placi! Najvise korupcije ima na fakultetima u Sarajevu, Smijesno je sto ste se ufatili samo ovog faxa? :lol: :lol: Kompleksi? Npr i na Ganicu je prelagano, pa niko ne spominje?
Ja nikada nisam rekao da su javni OK , ali ako cemo popravljati stvari valjda treba krenuti od onoga dijela koji je najgori ... a to su ovi privatni ...

Inace ne studiram Ekonomiju , niti Pravo , a ni medicinu :D .... ja sam na tehnickim naukama ... i mi imamo ispite na zaokruzivanje , ali odgovor moras obrazloziti tacnim matematskim postupkom :D ....
Dr. Kuca

#341 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Dr. Kuca »

Sve je to u 5 deka :thumbup:
lajk

#342 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

TomANDJerry wrote:
Dr. Kuca wrote:Seres ko foka. Znam ljude koji su zavrsili ekonomiju u Sarajevu da ne znaju popunit virman al haj. Inace ovdje se zavrsava sve na znanje itd. Znam ljude koji su sa mnom zavrsili a da neke ispite nisu ni izasli, na ekonomiji u Sarajevu, neke i sa Prava, neke sa politickih nauka, neke sa medicine. Smijesan si. Ekonomija u Sarajevu su ispiti na zaokruzivanje 90% njih. Sad se zatvori u sobu i placi! Najvise korupcije ima na fakultetima u Sarajevu, Smijesno je sto ste se ufatili samo ovog faxa? :lol: :lol: Kompleksi? Npr i na Ganicu je prelagano, pa niko ne spominje?
Ja nikada nisam rekao da su javni OK , ali ako cemo popravljati stvari valjda treba krenuti od onoga dijela koji je najgori ... a to su ovi privatni ...

Inace ne studiram Ekonomiju , niti Pravo , a ni medicinu :D .... ja sam na tehnickim naukama ... i mi imamo ispite na zaokruzivanje , ali odgovor moras obrazloziti tacnim matematskim postupkom :D ....
Kako ces mi objasnit da je rodica izasla momku na ispit uradila mu ,Engleski inace ,zamjenili se za testove znaci ona se nije potpisala ,on se na njen potpiso i predo,10 dobio ? Sarajevski fax,državni ? Ma ja nije to nista :lol: ...zadnje dvije godine na mom fax-u upisuje samo mladja raja,mozda ima 2-3 osobe iznad 30 godina ;-)..prolaznost je mala naravno na strucnim predmetima,jedina olaksavajuce je mozda sto imamo rok vise od vas u Sa :)
Hemera

#343 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Hemera »

amortizer wrote:Koliko je prosjek godina, mislim na studente, u Travniku? Ima li neko tu informaciju?

Zaista je malo cudno da zavrsavaju ljudi sa 45, pa i vise godina. Svakako, ne govorim o pojedinacnim slucajevima, nego o vise pojedinaca koji pripadaju pomenutoj starosnoj dobi.

Postavljam sebi pitanje, koliko covjek mora biti inteligentan, da pored poslovnih i privatnih obaveza, sa 45 i vise godina, zavrsi fakultet u rekordnom vremenu?
Da li to znaci da su tek "sazreli", da su u svoje doba mogli biti doktori nauka ili se radi o necem sasvim trecem?
pa mogu vandredno odu jednom u 15-20 dana malo ispiskaraju koji seminarski izadju na ispit koji bude,dobiju oblasti koje predju za ispit ali u vidu pitanja i to je to :-)
lajk

#344 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Hemera wrote:
amortizer wrote:Koliko je prosjek godina, mislim na studente, u Travniku? Ima li neko tu informaciju?

pa mogu vandredno odu jednom u 15-20 dana malo ispiskaraju koji seminarski izadju na ispit koji bude,dobiju oblasti koje predju za ispit ali u vidu pitanja i to je to :-)
Kako mozes pisat tolike neistine ? Fuj
Hemera

#345 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Hemera »

super,nisu moj eizmišljotine,već imam prijateljicu koja ide sa svojih nepunih 34 godine vandredno,žena radi i tako se snalazi radi svog radnog mjesta
prema tome fujkaj nekome drugom hljeba ti.
lajk

#346 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

Hemera wrote:super,nisu moj eizmišljotine,već imam prijateljicu koja ide sa svojih nepunih 34 godine vandredno,žena radi i tako se snalazi radi svog radnog mjesta
prema tome fujkaj nekome drugom hljeba ti.
koji fax ? ne moras reci tacno,samo koja struka pravo,ekonomija,zdravstvo,tehnicki fax ?
Last edited by lajk on 11/12/2012 23:11, edited 1 time in total.
alenthekiller

#347 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by alenthekiller »

Na Ganiću prelagano? Stereotipi koji su počeli širiti studenti koji nemaju para da idu na te iste fakultete a uz to ne zele da se imalo pomuče u životu i sad mrze sve koji idu na te vrste fakulteta. Jeste činjenica da profesori zovnu studenta i pitaju imaju li problema, razgovaraju i pomažu na svaki mogući način, ali da je prelagano. Moraš učiti, nije ona izlizana priča ''Daš pare i imaš diplomu.'' Ko još u to vjeruje, ima horizonte do Boljakovog Potoka. Sad će početi priče o poznanicima i prijateljicama koje su završile i nemaju veze. Smiješno.
Scopio

#348 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by Scopio »

Pa danas su se vecnim vi fakulteti u BiH srozali.
Iskreno, sto se tice privatnih svemijedno kad su u pitanju pravni i ekonomski fakultet, jer i na drzavnim tim fakultetima sudenti uopce nista ne nauce vezano za struku vise manje osim napamet nabubanih informacija.
Ali mi je prežalosno što u jednom travniku ima farmaceutski, prehrambeni fakulteti za cije bi osnivanje trebala visemilijunska ulaganja... Ok, zanmo da ce ti ljudi kad zavrse taj faks raditi u drzavnoj ustanovi i u raznim inspekcijama ali nitko ne gleda da se tako država nepovratno uništava!

Pa ljudi moji meni je nedavno na razgovor za posao (mašinska struka) doslo nekoliko ljudi i svi recimo koji su zavrsili na Dzemal Bijedicu i to sa solidnim ocjenama nisu znali raditi u autocadu. Žalim ih, oni nisu svjesni da njihova diploma kod privatnika ne vrijedi, mogu se samo nadati da ce ih primiti u kanton na volontiranje godinu dana ili ako su vece srece na pripravnicki i onda ako netko ima dobru veze uguzit ce se u državne jasle i ti isti ljudi ce onda dolaziti privrednicima kao inspektori i naplacivati neke banalne kazne ili pak odugovlaciti sa dokumentacijom.
Uglavnom nastavimo li ovakvim tempom obrazovanja i postojećom situacijom u državi, živim za dan kad će se čitava država sama od sebe uništiti! :bih:
lajk

#349 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by lajk »

don džonson wrote:
alenthekiller wrote:
Na Ganiću prelagano? Stereotipi koji su počeli širiti studenti koji nemaju para da idu na te iste fakultete
wow :lol:
Na sličnim univerzitetima teško? Stereotipi koje šire studenti koji nemaju mozga za normalne fakultete :dance:
studenti koji nisu mogli upast na drzavni,i sa svim 5-cama,dobro uradjenim prijemnim koji im nisu dali na uvid,a primili osobe koje nisu ni bile na prijemnom :zzzz:
alenthekiller

#350 Re: Internacionalni Univerzitet Travnik

Post by alenthekiller »

don džonson wrote:
alenthekiller wrote:
Na Ganiću prelagano? Stereotipi koji su počeli širiti studenti koji nemaju para da idu na te iste fakultete
wow :lol:
Na sličnim univerzitetima teško? Stereotipi koje šire studenti koji nemaju mozga za normalne fakultete :dance:
Reci mi zašto nemamo mozga za normalne fakultete, po kojim tvojim pretpostavkama nismo sposobni za normalne fakultete? SSST nenormalan fakultet ili u IUT nenormalan? Na normalnim fakultetima se igra REMI, jede burek, gadja smokijem drugi student, ne cuje se profesorica kada prica i moli da se utisaju studenti. Prisustvovao sam JEDNOM predavanja na Ekonomskom inace normalnom fakultetu i to sam dozivio. Dok ovde ne smijes jesti, pricati, kamoli gadjati. Samo njih para je sjedilo u prvim redovima i pratilo predavanje. Dok kod nas svi prate, moraju biti ukljuceni, prisiljen si da pratis predavanja i da radis zadatke. Ako je to nenormalan fakultet, pojasni mi razliku izmedju nenormalnog i nenormalnog?
Post Reply