Sportski novinari u BiH

Fudbal/nogomet, Premijer liga, Liga prvaka, svjetska i evropska prvenstva...

Moderators: Charuga, Tomahawk11

Obuca9

#326 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Obuca9 »

BHF_Manijak wrote:
Obuca9 wrote:
JThomas wrote:nisu to baš tako teške stvari da ih neko ko je profesionalni sportski novinar (ko živi od toga) ne bi mogao i trebao znati. realno.
Hoćeš reći i da na svim evropskim televizijama rade sve sami novinari amateri? Jer ja nijednog engleskog, njemačkog ili nekog drugog komentatora nisam čuo da kaže "Edin Džeeeko", onako kako njegovo ime i prezime izgovaramo mi u BiH.

Dakle, kad komentator sa Sky Sporta kaže "Edin Jackou" umjesto "Edin Džeeko", to je normalno, a kad komentator sa BHT-a kaže "Robeeen" umjesto "Roben", to je onda amaterizam, sramota i slično?
Nemoj zezat, ja se sjebo kako se frajer Svabo spremio za tekmu BiH-Njemacka, imena 99% pofato. Malo ga je jebo Ibricic no dobar je bio. :mrgreen: :mrgreen:
Gledao sam dosta utakmica Wolfsurga, dok su tamo igrali Dzeko i Miske, na raznim njemačkim streamovima i ne sjećam se da je ikad i jedan Švabo pravilo izgovorio Džeko (uvijek je to bilo s nekakvim čudnom o na kraju), a pogotovo nikad nijedan nije pravilno izgovorio Misimović, nego je svaki govorio "MiZimovic".

I šta sad, da li to znači da su oni amateri i da ih treba objesiti?

Ponavljam, naši komentatori su katastrofalni zbog drugih stvari, a to što ne izgovaraju prezimena upotpunosti onako kako se ista izgovaraju u njihovim zemljama, Bože moj, ne treba im to prigovarati. Pa engleski komentatori i dan danas Schumachera (kad već ovaj gore spominje F1) zovu Majkl, a ne Mihael, pa nisam nikad čuo da ih je čovjek na pressici ispravio kad mu se obrate sa "Majkl".
Šibicar

#327 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Šibicar »

zecko_kupuz wrote:
Šibicar wrote:Koji je onaj Kemo bolid,lik pri kraju utakmice Češka - Poljska poče neku priču u stilu "ovo je ogromno iznenadjenje zbog prolaska Češke,a poslije utakmice protiv Rusije smo ih već bili otpisali",ne Kemo,nismo ih MI otpisali klocu,nego ti si ih otpisao idiote sa pričom kako je veliko je iznendajenje što su se uopšte plasirali na prvenstvo i kako su oni tu samo u prolazu,dobro se sjećam te priče u utakmici Rusija-Češka,i sad kad je došlo vrijeme da se liže ono što se sralo,onda smo ih SVI MI otpisali i to nakon jedne utakmice,koji moron. :-)
Da je bolid, jeste, ali objektivno gledajući, Češka je tako mizerno djelovala u toj utakmici da smo se mogli s razlogom pitati kako se našla tu na takmičenju. Onakvu fizičku nemoć nisam odavno vidio. Ali su zato došli tobe od drugog meča.
Jarane,možemo se ti,ja,tvoj komšija ili neko drugi sa foruma pitati u kućnoj atmosferi ili na forumu šta hoćemo,i pričati šta hoćemo o bilo kojoj reprezentaciji ili klubu,ali otkud njemu pravo da mrtav hladan kaže da Česi nemaju šanse i da su oni na prvenstvo zalutali?Evo i ovo što @leet kaže,kakve su to nebulozne izjave od jednog novinara kojeg sluša stotine hiljada ljudi?Vidovit ili šta?Prije se i dao slušati,a u zadnje vrijeme se ponaša k'o da je prekuc'o komentatorski posao i sasvim ležerno i bez trunke stida i srama valja svakakve debilizme koji mu padnu na pamet,a koje smo mi prisiljeni slušati.
phillie

#328 Re: Sportski novinari u BiH

Post by phillie »

Pa upravo je to to, sto Kemo vrsi komentar utakmice kao da sjedi sa drustvom na kaucu i njih je stavio na "mute" pa se samo on cuje...

PS. Al opet kontam, u svakom losem ima i dobrog. Sta bi bilo da se gore pomenuti komentatori javljaju UZIVO iz Poljske i Ukrajine? E to bi tek bilo bacanje para. :mrgreen:
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#329 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Entropio »

Moke je večeras vrhunski odradio posao. :-) :lol:
Kemal Ahmetović

#330 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Kemal Ahmetović »

Pozdrav.Vec dugo pratim ovu temu,i prosto sam zapanjen kolicinom podrugljivosti i ismijavanja komentatorskim magovima na čelu sa mojom malenkosti.Da li je to zato sto je u nasem drustvu povisena doza zavisti i ljubomore ili neki drugi faktor tesko je reci,ali jedno je sigurno,niko od vas ne zna kako je mukotrpan i zahtjevan posao koji svijetlog obraza obavljamo ja i moje kolege,koliko tesko je pratiti evropske standarde,utrkivati se sa velikim svjetskim TV kucama u kvalitetu slike,i biti rame uz rame sa najvecim komentatorskim imenima danasnjice.Samo zahvaljujuci nadljudskim naporima ja i moje kolege smo postigli vrhunske rezultate u svome poslu koji su cijenjeni svugdje u svijetu osim,kako se da primjetiti,kod vas na ovom forumu.Zapitajte se kako neko od vas moze prigovoriti kulturi rijecnika osobi koja ima završenu osnovnu skolu u roku,srednju sa smo jednim ponavljanjem godine i apsolventu dvogodisnjeg fakulteta u Travniku?To se izgleda samo u ovom furmu ne cijeni.Vidim da mnogi,bez trunke stida,pljuju i po najvećem talentu(poslije moje malenkosti) BH novinarstva poslije rata i mom legitimnom nasljedniku u buducnosti,mladjahnom Biliću,a momak ulaze zadnji atom energije i znanja prilikom svakog prenosa,i vec je usao u najuzu konkurenciju izbora za novinara godine u BiH,a ako ga sreca posluzi i do kraja prvenstva bude pruzao svoj maksimalni preformans vrata Evrope i Svijeta ce mu biti sirom otvorena,ali to ne mogu vidjeti samo amateri sa ovog foruma kojima je tastatura nacin za izljev licnih frustracija i najveci domet u zivotu.Na kraju samo da znate,Kemo ce i u buducnosti donosti informacije iz prve ruke i biti konekcija sa ekskluzivnim i provjerenim informacijama iz svijeta fudbala svim svojim obozavateljima kojih ima na hiljade,i od kojih svakodnevno dobijam poruke podrske,od kojih je jedan obozavatelj cak i dijete nazvao po meni.Toliko od mene za ovaj put i nadam se da cete se promijeniti nabolje jer nagore ne mozete.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#331 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Velkoski »

:lol: :lol:
aveos

#332 Re: Sportski novinari u BiH

Post by aveos »

:lol: :lol: :lol:
Kakva vrata svijeta,,,di bio on?
Entropio
Vozim: njemackog premiuma
Horoskop: TDI

#333 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Entropio »

Kemal Ahmetović wrote:vrata Evrope i Svijeta ce mu biti sirom otvorena
Boris je već udario u vratnicu, nažalost.
Ajatolah_

#334 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Ajatolah_ »

Sad se postavlja pitanje čiji je ovaj Kemin profil, prvi put smo mislili da je ciki, ali nešto ne vjerujem da bi se on vraćao na forum samo zbog ovog... :D
Kemal Malovčić

#335 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Kemal Malovčić »

EdoI wrote:Sad se postavlja pitanje čiji je ovaj Kemin profil, prvi put smo mislili da je ciki, ali nešto ne vjerujem da bi se on vraćao na forum samo zbog ovog... :D
ciki je pismen :D
odesveuhonduras
Location: Ne interesuje me vaše mišljenje o deklinaciji Edinovog prezimena. FaLa :)

#336 Re: Sportski novinari u BiH

Post by odesveuhonduras »

Kemo je šampion bez konkurencije, prosto je nevjerovatno da taj lik zarađuje hljeb kao sportski komentator na javnoj televiziji.
Altsa

#337 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Altsa »

kod nas je mila majka kako je kod srba :D :lol: :lol:
Ko vas najviše nervira ovog leta - komentatori RTS-a kvare EURO 2012.
Kazna za uši i fudbal

Milojko, vrati se, sve ti je oprošteno! Ovo je samo jedna od ocena čitalaca Pressa koja potvrđuje da je javnost, blago rečeno, razočarana radom komentatora RTS-a tokom Evropskog prvenstva u Poljskoj i Ukrajini.

Pogrešno tumačenje elementarnih pravila igre, robovanje nepotrebnim statističkim podacima o igračima i potreba da se gledaoci tokom najinteresantnijih delova utakmica „bombarduju" vestima sa interneta samo su neki od grehova koji se stavljaju na dušu elitnom delu sportske redakcije Javnog servisa Srbije, koji čine Aleksandar Stojanović, Predrag Strajnić, Vladimir Mijaljević i Nedeljko Kovinjalo.

Narod ogorčen :lol: :lol: :lol:

Pomenuti komentatori su toliko iziritirali deo populacije da su se na društvenim mrežama tokom turnira u Ukrajini i Poljskoj pojavile grupe koje zahtevaju da se na RTS po kratkom postupku vrati Milojko Pantić!
Jedan od legendarnih sportskih komentatora RTS-a Duško Korać kaže da ga takve ocene i reakcije javnosti uopšte ne čude, odnosno kako je razumljivo da se gledaoci pored Milojka Pantića sa nostalgijom prisećaju epskih prenosa Milorada Đurkovića, Vladanka Stojakovića i Dragana Nikitovića.

- Jedan sam od najvećih protivnika oslanjanja na podatke sa interneta i njihovog korišćenja tokom prenosa van svake mere. Slušajte, Aristotel se bavio pitanjem mere, a ovo što se sada dešava je stvarno strašno. Internet je jedan od glavnih krivaca nepismenosti naše nacije, a to se odražava i na fudbalske komentatore. Ovakvi prenosi, kao tokom turnira u Ukrajini i Poljskoj, nisu zabeleženi od postanka civilizacije. Moram da pomenem Krležu i njegovu rečenicu o zamagljivanju neznanja. Ona savršeno opisuje prenose mečeva iz Ukrajine i Poljske, jer podacima sa interneta komentatori zamagljuju neznanje - ističe Duško Korać.

Čovek poznat po emotivnim i iskrenim govorima priznaje da prenose mečeva iz Ukrajine i Poljske ne gleda na RTS-u, inače svojoj matičnoj kući.

- Ja sam jedan od onih koji sve mečeve prate na hrvatskoj televiziji. Kada je na programu bio duel između Španije i Hrvatske, komentator na našoj televiziji je pričao neke nebitne podatke: o tetkama i stričevima igrača, ko nosi kakve gaće, Tviter prepiskama. A na HTV-u Ćosić i njegov stručni konsultant Igor Štimac bavili su se fudbalom. Kao da su dva različita događaja u pitanju. I zbog takvih stvari ja ne smem da se pojavim u kafiću, jer je narod ogorčen i mene poistovećuje sa RTS-om. Ovi danas su daleko od Pantića, Đurkovića, Stojakovića... Najbolji komentator za fudbal je ubedljivo Gojko Andrijašević - poručuje Korać.

Niko ne prati igru

Još radikalniji je pomenuti Milojko Pantić, koji je poručio da je RTS izabrao komentatore bez ikakvog kriterijuma i da je onda sasvim razumljivo što se gledaoci odlučuju da stišaju ton.

- Ne volim mnogo da pričam o kolegama kako neko ne bi pomislio da sam pobornik teze - posle mene potop. Ali krećem se u gradu i uvek me sačeka ista konstatacija. Svi mi kažu: „Milojko, ovo više ne može da se sluša. Ponovo sam morao da ugasim ton." Današnji komentatori imaju neopisivu potrebu da nam saopšte podatke koje su pronašli na internetu. A niti prate igru, niti se razumeju u fudbal. Njih je neko primio na RTS po principu da je to sport i da će se već nekako snaći. Ne shvataju da je to jedan veliki zanat koji mora da se savlada. Pa ja tri godine u sportskoj rubrici nisam pipnuo mikrofon, pripremao sam se za taj posao. Pratio sam i rad čuvenog trenera Gojka Zeca kako bi što bolje upoznao fudbal - jasan je Pantić.
Komentator koji je ispratio Crvenu zvezdu do krova Evrope posebno je apostrofirao rad Aleksandra Stojanovića.
- On je došao na RTS kao neka zvezda, njegov transfer je plaćen... A lupa gluposti da je to strašno. On, pored fudbalske igre, ne poznaje ni gramatiku. Strašno je šta je sve pričao pre neko veče. Njemu sam svojevremeno rekao da ima „žicu" za reportera, ali da ne poznaje fudbal i da mora da radi na tome. Savetovao sam mu da se ne približava mikrofonu dok ne savlada te lekcije. Nije me poslušao i sada mu se ovo dešava - dodaje Pantić.
A evo kako Aca besedi :-) :lol: :-) :lol:
Koliki je procenat levorukih navijača?

Na popularnoj društvenoj mreži Tviteru pojavio se profil Ace Informacije, čiji vlasnik pravi parodiju na prenose Aleksandra Stojanovića. Ovo su neki od njegovih najzanimljivijih tvitova.

- Tores je juče postigao dva gola, a danas je pala najjača kiša u istoriji evropskih prvenstava. Zanimljivo.

- Ovaj Kovinjalo samo priča o fudbalu i kada koji igrač ima loptu. A gde su tetke, strine, podaci iz mladosti Nasrija i procentu levorukih navijača?

- Brzina pasova domaćih fudbalera u 97% slučajeva obrnuto je proporcionalna brzini njihovih automobila.

- Interesantno da jedan naš fudbalski reprezentativac ima suprugu kojoj plastika čini 44% telesne mase.
zecko_kupuz

#338 Re: Sportski novinari u BiH

Post by zecko_kupuz »

EURO - Komentatori na udaru javnosti zbog "bisera" u prijenosima

Kiša pada po terenu, a bogami i po atletskoj stazi...

Image

Pozivam da organiziramo nekome od tih koji stalno kritiziraju, da prenosi neku utakmicu za 20-30 ljudi pa će vidjeti da to nije tako lako, kaže Kristić

Kako je posljednjih dana u fokusu pažnje javnosti Euro 2012, tako su se i komentatori BHT1 i Federalne TV, koji prenose utakmice iz sarajevskog studija, našli pod lupom najšire publike. Svaka riječ se vaga, forumi su prepuni "bisera" i lapsusa, za čije prepričavanje nekada ima prostora, a nekada i ne. Pravi hit je "provala": "Kiša pada po terenu, a bogami i po atletskoj stazi"...

Zvižduki sa tribina

Na udaru kritika najviše je mladi komentator Boris Bilić, dok su forumaši nešto blaži prema Velidu Spahi, Kemalu Ahmetoviću, Zoranu Šuki i Igoru Kristiću.
- Šveđani idu u kontru da postignu gol da bi utakmica ušla u klimaks.
- Engleska je došla do potpunog preokreta, sada je 2:2.
- Meireleš je konačno skinuo onu bruku od frizure s kojom je osvojio Ligu prvaka.
- Posebno je cijenjen zbog sposobnosti da komunicira s igračima.
- Evo problema za Ukrajinu, spasili su se Šveđani.
- Dobar pokušaj, ali slaba lopta.
- Zvižduki se čuju sa tribina.
Samo su neki od od bisera Borisa Bilića.

"Govorio sam o toj desnoj strani iz Borusije Plišek-Blašikovski" (Velid Spaho)
"Znamo za gol Tjerija Anrija u baražu protiv Francuske", "Niklas Bendtner u pet utakmica protiv Danske dao je pet golova"... (Zoran Šuko)

Ko je ugodio

Kontaktirali smo i komentatore koji u svoju odbranu kažu kako je normalno da ima grešaka, ali i da ljudi uvijek kritiziraju, a samo rijetki hvale kada je prenos dobar.
- Još se nije rodio onaj ko bi našim ljudima ugodio. Najlakše je sjediti negdje i nalaziti zamjerke. Prirodno je da se dešavaju lapsusi, jer niko od nas nije robot. Svi radimo korektno, neko sa malo više žara i galame, a neko na drugačiji način. U suštini, mislim da se kolege dobro pripreme za svaku utakmicu - kaže Velid Spaho.

Igor Kristić ne želi se opterećavati ljudima koji pišu po forumima, za koje kaže da "ne znaju šta će od svog života i nisu vidjeli dalje od svog nosa".
- Oni prekinu gledanje utakmice da bi napisali da je neko pogriješio. Igra i nogomet ih ne zanimaju. Pozivam da organiziramo nekome od tih koji stalno kritiziraju, da prenosi neku utakmicu za 20-30 ljudi pa će vidjeti da to nije tako lako - kaže Kristić.

Bilić nije želio previše komentirati kritike na svoj račun, jer se na njih i ne osvrće previše.
- Ne možete svakome valjati. Ljudima smeta što komentiram na hrvatskom jeziku. Taj jezik sam učio kao maternji od šestog razreda u Katoličkom školskom centru u Sarajevu - kaže Bilić.

Ahmetović: Teško je izbjeći zamke
Kemal Ahmetović ističe da je zadovoljan svojim radom tokom ovog EP-a, a posebno prvim prijenosima.
- Mnogo je posla koji treba uraditi, a u redakciji nas je izuzetno malo pa nam u nekim momentima koncentracija nije maksimalna. Teško je raditi onako kako želite, a izbjeći sve zamke koje nosi komentiranje utakmica. Mislim da gledaoci ipak moraju biti malo objektivniji u kritikama - kaže Ahmetović.

Šuko: Dajemo svoj maksimum
Zoran Šuko kaže da se prijenosi uvijek mogu bolje raditi, ali da to nije samo do komentatora nego i do uvjeta u kojima prenosi utakmicu.
- Nije isto kada radite iz studija ili kada ste na mjestu događaja. Ipak, za neke stvari nema opravdanja. Mada mi se znalo desiti da me kritiziraju i za neke utakmice koje nisam prenosio. Mi smo tu zbog naših naših gledalaca i uvijek dajemo svoj maksimum - kaže Šuko.
Neko nas nadgleda. 8-)
jeza u ledja

#339 Re: Sportski novinari u BiH

Post by jeza u ledja »

Pa ovaj lik lapsusira i kada daje izjave za novine:

Taj jezik sam učio kao maternji od šestog razreda u Katoličkom školskom centru u Sarajevu - kaže Bilić.

Kako si bolan ucio maternji jezik od sestog razreda osnovne skole? Znas li ti sta znaci maternji jezik? :lol: :lol:
Ne uci se maternji jezik sa 12 godina blentove! :run:
caros

#340 Re: Sportski novinari u BiH

Post by caros »

Nemaju pojma a još su i bezobrazni. :-)
jeza u ledja

#341 Re: Sportski novinari u BiH

Post by jeza u ledja »

I ljudi ne kontaju. Nije toliko problem u lapsusima, problem je u nekim drugim stvarima koje je se moraju nauciti.

Prvo moras pravilno govoriti, dikcija, akcenat, itd. Drugo moras znati gramatiku. Trece moras uopste imati glas za komentatora. To ne moze svako.
Dalje, moras se pripremiti za utakmicu i davati vise informacija (ali ne samo suhoparne brojke ili nebitne detalje), a svoje misljenje zadrzati na odmjereni minimum. Ne komentirati previse neciju frizuru, kopacke, ne srati o stereotipima, pogotovo kad su u pitanju stvari vezane za nacionalnost. Dalje, trebas imati dvojicu ljudi koji jedan drugog nadopunjuju. Ne mozes sutiti ko mulac. Moras znati kako se igrac zove, ne moras sad super pravilno izgovarati, ali bar se potrudi. Ne koristi milion fraza da bi popunio prazninu , itd.

Zadnje o cemu treba da brinu hoce li reci da je Bendtner dao 5 golova protiv Danske.
Takve lapsuse cujem svugdje, ali obicno se ljudi isprave, ili ih ispravi njihov sukomentator.

Nijedan od ovih gore NI PRIBLIZNO ne zadovoljava ove kriterije. U startu ih njihova dikcija i jednostavno boja glasa izbacuje iz igre.
BHF_Manijak

#342 Re: Sportski novinari u BiH

Post by BHF_Manijak »

Koji debili i kad najobicnije izjave u medijima daju! :lol: :roll:

Al' cuj Kristica morona da dovede one koji kritiziraju pa da komentarisu makar pred 20-30 ljudi, pa idiote to je tvoj POSAO a ne moj ili nekog drugog, TI treba da to znas ako to vec radis a ne JA! :oops:
Revolucionar ★

#343 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Revolucionar ★ »

Ma ovaj Bilic je vic od covjeka . . Sve da mu se i progledaju greske " tehnicke " prirode, al' nije lik ni melodican, uvijek u jednom tonu trabunja pa cak i kad padne gol . . Spaho i Ahmetovic su slusljivi
vinnie_jones

#344 Re: Sportski novinari u BiH

Post by vinnie_jones »

Iggy nam je bacio rukavicu u lice :oops:
zecko_kupuz wrote:
Ahmetović: Teško je izbjeći zamke
Image
TheMule

#345 Re: Sportski novinari u BiH

Post by TheMule »

jeza u ledja wrote:Pa ovaj lik lapsusira i kada daje izjave za novine:

Taj jezik sam učio kao maternji od šestog razreda u Katoličkom školskom centru u Sarajevu - kaže Bilić.

Kako si bolan ucio maternji jezik od sestog razreda osnovne skole? Znas li ti sta znaci maternji jezik? :lol: :lol:
Ne uci se maternji jezik sa 12 godina blentove! :run:
"Maternji jezik" je bilo ime predmeta u nekim skolama u Sarajevu.
Tvrtko II Kotromanić

#346 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

moze li mi neko objasniti, sta je onom elokventnom mudracu veceras znacilo "odrezani" centarsut?
Muhamed Đakmić

#347 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Muhamed Đakmić »

To ti je specifičan vid centaršuta koji je moguć samo u formaciji 3-5-1.
Tvrtko II Kotromanić

#348 Re: Sportski novinari u BiH

Post by Tvrtko II Kotromanić »

Sarajevo1946 wrote:To ti je specifičan vid centaršuta koji je moguć samo u formaciji 3-5-1.
:lol: :thumbup:
enki_

#349 Re: Sportski novinari u BiH

Post by enki_ »

ja stvarno ne vjerujem da kemo moze prenositi utakmicu. pa frajer veze nema. rece jednom les-kot, kontam omaklo mu se ali je ponovio 3x jos. mozda frajer voli francuze ali jos kakvih gluposti natrabunja za 120 minuta to vec nije humano. ali dobro tesko je izbjeci zamke. pa gdje nece kad samo meljes, ne znas ni sam sta vise pricas. konstantno ubacuju sebe u prvi plan, k´o da je neko maksuz sjeo pred tv da slusa njih a ne da gleda utakmicu
zecko_kupuz

#350 Re: Sportski novinari u BiH

Post by zecko_kupuz »

Ovi klocevi, dakle svi do jednog, uporno navode trojicu najboljih strijelaca - Gomeza, Džagoeva i Mandžukića. Ronaldo???

Ne znaju osnovni podatak s turnira. :-) I ponavljam, ovo nije previd, ova greška se provukla svakom od njih ko je komentarisao preostale tri četvrtfinalne utakmice, nakon prolaza Portugala.
Post Reply