Sirija

Locked
amoninan

#326 Re: Sirija

Post by amoninan »

Mah, krenuli li Turci tu će biti negdje i kraj svemu tome. Samo se njihov mig čeka...
jedan_dobar_dan

#327 Re: Sirija

Post by jedan_dobar_dan »

seldzuk wrote:
jedan_dobar_dan wrote:sem ocite borbe za vlast,
koliko sam shvatila, sirijci su nacionalno i vjerski podjeljeni.

trenutna vlast potice iz nacionalne, a i vjerske manjine,
ako sam dobro shvatila ?
Sirijci u totalu uopšte nisu podijeljeni. 90 % su sirijski Arapi, ima 2 miliona Kurda, nešto Armena i jpš nekih manjina.
Ni u vjerskom smislu nisu puno podijeljeni: 74% muslimani sunnije, šije uključujući i alevije i ismailije 12%, druzi 3%, 9% kršćani.
Problem nije u vjerskoj podjeli već u tome što većinskim sunnijama vlada sekta, koju muslimani sunnije 100%, a i za šije sam prilično siguran, ne smatraju muslimanima. Isto važi i za druze.
Alevije, koje sebe smatraju šijama, a da ih ostale šije većinom ne pikaju u šije, koji se u javnom životu žene sunnijkama, i glume sunnije kad su u pitanju bajram-namazi i slično, radi mira u kući.
A vjera im je kao i u druza, da Allah sačuva. Nekada nije ni do kraja jasno kakva je ta vjera jer je sve zamotano velom nekakvih tajni.
Iransko-sirijski savez je više vojno-politički nego vjerski.

poznajem neke palestince, a i bila sam, doduse, turisticki, u palestini-izraelu, nekih 12 dana, i naravno,
to je isuvise kratko da se donese bilo kakav sud, ali sam primjetila veliku razjedinjenost.
izmedju ostalog pominjali su siriju.
na momente sam imala utisak kao da pricaju da u siriji nisu arapi,
mada znam da jesu, i cak sta vise, sirija ih pomaze, medjutm bas se osjeti neka netrpeljivost.

zapravo, opcenito su i palestinci jako razjedinjeni, to je nevjerovatno.

elem, uvijek mi bude zao ljudi,koji usljed raznoranih ideologija i ko zna cijih interesa,
izgube mogucnost da zive normalno svoje zivote.
amoninan

#328 Re: Sirija

Post by amoninan »

Pa osjećao bi i ja netrpljeviost nakon svega što su im uradili 80ih godina u Libanu. Nisu bili ništa mislostiviji od Izraelaca.
jedan_dobar_dan

#329 Re: Sirija

Post by jedan_dobar_dan »

amoninan wrote:Pa osjećao bi i ja netrpljeviost nakon svega što su im uradili 80ih godina u Libanu. Nisu bili ništa mislostiviji od Izraelaca.
tacno je da palestincima nije lako, ali cinjenica je da kad ih slusas ne mozes proniknuti u to
ko im je prijatelj...
imaju oni i pomoci od sirijaca, sad kojih i kako to kod njih ide, to je opet druga prica.

situacija dolje je katastrofa, vlada pravi haos, i jako je tuzno vidjeti kako im prolaze zivoti
crnoplavo

#330 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

Crni Septembar-Jordanski genocid nad Palestincima
Septembar 1970. datum kada je Hasemitska kraljevina Jordan odlucila da napokon povrati kontrolu nad svojom svetom zemljom. Sukob je trajao sve do jula sljedece godine. Kralj Husejn (vizionar) je izjavio da Palestinci za Jordan predstavljaju najvecu prijetnju, i izrazio je bojazan da bi nezavisna palestinska drzava na Zapadnoj Obali ugrozila nezavisnost velikog i slavnog Hasemitskog kraljevstva-Jordana.
15 Septembra kralj Husejn je proglasio vanredno stanje i naredio napad na uljeze, palestinske gerilce, koji su se krili u izbjeglickim naseljima.
Vojska je napala vrhovni stab PLO-a u Amanu, te izbjeglicke kampove Irdib, Salt, Sweileh,Baqaa, Wehdat i Zarqa.
Drugom divizijom Jordanske armije komandovao je pakistanski oficir Muhamed Ziaulhak.
Tenkovi jordanske slavne armije su poslani u navedene gradove da istjeraju, uljeza, strano tjelo iz Jordanskog organizma.
Nakon visemjesecnog artiljerijskog granatiranja zapocela je operacija ciscenja, ulica po ulica, kuca po kuca.
prema tvrdnjama Arafata u operacijama jordanske armije poginulo je izmedu 10 i 25 hiljada Palestinaca.
"Ucinili smo ono sto je trebalo da bi sacuvali Hasemitsko kraljevstvo" izjavio jula 1971. jedan jordanski oficir.
Last edited by crnoplavo on 02/03/2012 11:01, edited 1 time in total.
amoninan

#331 Re: Sirija

Post by amoninan »

jedan_dobar_dan wrote:
amoninan wrote:Pa osjećao bi i ja netrpljeviost nakon svega što su im uradili 80ih godina u Libanu. Nisu bili ništa mislostiviji od Izraelaca.
tacno je da palestincima nije lako, ali cinjenica je da kad ih slusas ne mozes proniknuti u to
ko im je prijatelj...
imaju oni i pomoci od sirijaca, sad kojih i kako to kod njih ide, to je opet druga prica.

situacija dolje je katastrofa, vlada pravi haos, i jako je tuzno vidjeti kako im prolaze zivoti
Pa, ko su im zaista prijatelj?
Uglavnom su bili, ai danas u dobrom mjeri, žeton az podskurivanje susjednih arapskih režima.
Sirijci su npr sve do par godina Palestince smatrali odetmetnum Sirijcima, otprilike ko Srbi Bošnjake. Jordanci manje-više isto tako.
Imali su dva prijatelja, Nassera - nakon što se uhavizo i kralja Fejsala. Potonji je ubijen zbog toga, javna je tajna u Saudiji zašto je ubijen i ko je bio naručilac.
Ostali ih manje više koriste za vlastite interese, toga su i oni svjesni, da im ni Iran ni Sirija nisu nikava braća iz merhameta.

Arafat je imao mnogo grešaka, ali ono što je on postigao s obzirom na "prijatelje" i "neprijatelje" koji su ga okruživali je vrijedno svakog divljenja.
madner

#332 Re: Sirija

Post by madner »

Mogao je Arafat i mnogo vise, imao je par prozora gdje je mogao dobiti drzavu. Samo dok je Egipat USA igrac ta prilika se nece vratiti tako brzo.
amoninan

#333 Re: Sirija

Post by amoninan »

madner wrote:Mogao je Arafat i mnogo vise, imao je par prozora gdje je mogao dobiti drzavu. Samo dok je Egipat USA igrac ta prilika se nece vratiti tako brzo.
Da, znam, zato i rekoh da je imao grešaka. Ali ako stavimo sve to u tadašnji kontekst, ne mogu mu zamjeriti mnogo.
majoneza

#334 Re: Sirija

Post by majoneza »

Asko ce poderati guzove ovim teroristima,koji se krije iza nekakve opozicije.
Iste gnjide koje su digli ustanak u libiji,i koji se kriju iza civila i vape za medjunarodnom pomoci.
A te gnjide Asko ne moze istrijebiti bez civilnih zrtava(jer oni se kriju iza istih).

Opozicija sa bradama do koljena,naoruzana,nahuskana..
Prije pet dana bilo 6.000 i nesto zrtava.
Bas pratim nesto ta desavanja,i zadnjih cetiri dana po 60 i nesto zrtava.
Zadnji izvjestaj 7.000 i nesto zrtava.
60 puta 4 je 200.
A ne hiljadu i nesto.
Samo jos cekam informaciju da Asko baca djecu opozicije lavovima.
madner

#335 Re: Sirija

Post by madner »

Pa drug, zar ti mislis da je Homs pao nakon sto su ga mrko pogledali. 4 sedmice ruske taktike, nema kvarta nema otpora.
amoninan

#336 Re: Sirija

Post by amoninan »

majoneza wrote:Asko ce poderati guzove ovim teroristima,koji se krije iza nekakve opozicije.
Iste gnjide koje su digli ustanak u libiji,i koji se kriju iza civila i vape za medjunarodnom pomoci.
A te gnjide Asko ne moze istrijebiti bez civilnih zrtava(jer oni se kriju iza istih).

Opozicija sa bradama do koljena,naoruzana,nahuskana..
Prije pet dana bilo 6.000 i nesto zrtava.
Bas pratim nesto ta desavanja,i zadnjih cetiri dana po 60 i nesto zrtava.
Zadnji izvjestaj 7.000 i nesto zrtava.
60 puta 4 je 200.
A ne hiljadu i nesto.
Samo jos cekam informaciju da Asko baca djecu opozicije lavovima.
Asko će da visi s bandere kad-tad. don't worry, be happy. Karma iz a bič
crnoplavo

#337 Re: Sirija

Post by crnoplavo »

Libija, zoloski vrt. U kavezima izbjeglice iz Afrike (oni sretni, koji su prezivili).
Borci iz Libije sada su u Siriji, svakodnevno nove snage, uz podrsku Katara i S.Arabije dolaze preko Jordana.
Jedinstveni su u stavu: "Kao sto je u libijskim zoloskim vrtovima moguce uzivati gledajuci crnce u kavezima, tako cemo sutra u slobodnoj Siriji u zoloskim vrtovima drzati krscane, alevije i druze (tj. one koje ne smaknemo)".
amoninan

#338 Re: Sirija

Post by amoninan »

Karma iz a bič, rekoh.
Protiv mučenja sam, ali metak u čelo svakom oficiru Assadove vojske je tamam.
Zanimljivo je, kad se slični snimci prikažu recimo o Iranu, ili Siriji, onda je to propaganda. A ovo je ono istina. hmm
majoneza

#339 Re: Sirija

Post by majoneza »

Ima li neko pametan da objasni kako ce Sirija izgledati nakon pada "rezima".
Ako padne.
Mada cisto sumnjam da je Assad spreman da primi granu u guzicu.
Nije on bas paglu kao Gadafi.
shuma.ispod.pazuha

#340 Re: Sirija

Post by shuma.ispod.pazuha »

majoneza wrote:Ima li neko pametan da objasni kako ce Sirija izgledati nakon pada "rezima".
Ako padne.
a mora past kad ameri i francuzi finansiraju i podržavaju bandite sa oružjem, a kako će izgledati nakon toga, pa eto pogledaj Irak i Egipat 8-)
seldzuk

#341 Re: Sirija

Post by seldzuk »

AP
Q&A: Understanding Syria's uprising
http://www.sfgate.com/cgi-bin/article.c ... 824S29.DTL
seldzuk

#342 Re: Sirija

Post by seldzuk »

UK photographer Paul Conroy - Syria 'is slaughterhouse'
http://www.bbc.co.uk/news/uk-17240610
seldzuk

#343 Re: Sirija

Post by seldzuk »

seldzuk

#344 Re: Sirija

Post by seldzuk »

seldzuk

#345 Re: Sirija

Post by seldzuk »

prije par dana, vjerovatno
Man of steel

#346 Re: Sirija

Post by Man of steel »

majoneza wrote:Ima li neko pametan da objasni kako ce Sirija izgledati nakon pada "rezima".
Ako padne.
U slučaju pada Assadovog režima Sirija će izgledati poput Libije.

Ljudi će biti nasmijani,pare će rasti na grani i svi će uživati u demokratiji i ljudskim slobodama.
seldzuk

#347 Re: Sirija

Post by seldzuk »

-LIBERO-
Čiča Gliša
Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.

#348 Re: Sirija

Post by -LIBERO- »

Homs je pao. Maloprije gledam snimke grada , sve me podsjeca na najdevastiranije dijelove Sarajeva u vrijeme ratnih dejstava. Bas se vidi da su granatiranja i napadi bili jako brutalni i teski.

Ne vjerujem da ce ovaj pad Homsa ugusiti otpor Sirijskog naroda, ali zaista je mucno gledati one slike devastacije i razrusenosti. Samo se moze zamisliti sta su prezivjeli ti stanovnici grada a narocito oni koji su pruzali otpor.
RIZVA

#349 Re: Sirija

Post by RIZVA »

kako god srce me zaboli kad vidim,pogotovo brutalnost Asadove pascadi
vodoprovodčik

#350 Re: Sirija

Post by vodoprovodčik »

Kao i uvijek, igre crnosvjetskih moćnika dovedu do smrti hiljada malih, prevarenih ljudi.
Locked