Raiffeisen banka - sve o tome
Moderator: anex
- drndalo
#326 Re: Raiffeisen banka
Trazite polisu na uvid, mada ja ne znam da to pokriva, obicno samo smrtni slucaj...
-
Emir087
#327 Re: Raiffeisen banka
Do koliko para se odjednom moze dici sa stedne knjizice(bez njihovih suvisnih komplikacija)?? 
-
Saka
#328 Re: Raiffeisen banka
10.000KM. Ako hoćeš više treba najaviti dan ranije.
-
Emir087
#329 Re: Raiffeisen banka
Nebi me zacudilo da budu pravili probleme ako htjednem 9000 recimo da kazu da moram cekati do sutra isl.
al hvala na odgovoru
- 4m3l
#330 Re: Raiffeisen banka
Kad konvertujem lovu iz USD u KM po kojoj kursnoj list to radim, prodajni, kupovni srednji,efektive, devize :S ?
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#331 Re: Raiffeisen banka
jel mi neko može objasniti šta je mjenica
ali najjednostavnije...
da bi digo kredit trebaš uzeti 2 mjenice
ali najjednostavnije...
- perfect_guy
#332 Re: Raiffeisen banka
kupovni4m3l wrote:Kad konvertujem lovu iz USD u KM po kojoj kursnoj list to radim, prodajni, kupovni srednji,efektive, devize :S ?
- 4m3l
#333 Re: Raiffeisen banka
za devizeperfect_guy wrote:kupovni4m3l wrote:Kad konvertujem lovu iz USD u KM po kojoj kursnoj list to radim, prodajni, kupovni srednji,efektive, devize :S ?
- drndalo
#334 Re: Raiffeisen banka
Trebalo bi....
- holowey
#335 Re: Raiffeisen banka
uvijek se vodi logikom da je banka uvijek na dobitku pa tako kada ti njima prodajes devize dobices onu nizu cifru a kada kupujes od njih devize placas onu visu cifru4m3l wrote:Kad konvertujem lovu iz USD u KM po kojoj kursnoj list to radim, prodajni, kupovni srednji,efektive, devize :S ?
- iceman ze
#336 Re: Raiffeisen banka
Zakon o mjenici detaljno regulise odnose. Mada sam ja ubjeden da su ga banke i pisale. Uglavnom, potpisivanjem mjenice, obavezuje se glavni duznik, kao i ziranti, ako su predmet ugovora, da ce se kredit u potpunosti vratiti. U slucaju da se kredit ne otplati redovnom procedurom. Banka moze iskoristiti mjenicu da namiri sva potrazivanja. U nekim slucajevima im ne treba ni presuda suda, vec odmah se ide na izvrsni postupak. Znas ono kad pokucaju na vrata....dobar dan- dobar dan.........pa krenu stvari iznositi na vrata...Black swan wrote:jel mi neko može objasniti šta je mjenica![]()
ali najjednostavnije...
- antonija
#337 Re: Raiffeisen banka
Sredstvo obezbjednja da ce se naplatiti od tebe ako ne budes vracala kredit.Black swan wrote:jel mi neko može objasniti šta je mjenica![]()
ali najjednostavnije...
-
sarajevomd
#338 Re: Raiffeisen banka
Elektronsko bankarstvo ? Zbog cega ti treba, da placas racune preko neta ili nesto drugo ?ZOB wrote:Definiraj ovozvrk wrote: visa ti je 2 km svaki mjesec - radio ne radio racun
ja je nisam placala nekad davno, a sad ne znam placal se
Ako mislis placati na netu preko debitne kartice onda ti je dovljna SAMO VISA, bez maestro kartice. Samim time ce ti biti manje za 2KM mjesecna pretplata.
-
tester33
#339 Re: Raiffeisen banka
Black swan wrote:jel mi neko može objasniti šta je mjenica![]()
ali najjednostavnije...
Da ti mogu plijeniti kucu i autu u slucaju ne vracanja kredita po cijeni kifle
Potpisat ces bjanko (praznu) mjenicu da oni u buducnosti mogu upisati bilo koju cifru koji oni zazele. A druga je mjenica tu vise kao "joker" da ako pogrijesi cifru na prvoj da je mogu upisati na drugoj jer ce biti tvoj potpis.
Ja ne znam dokle ce narod potpisivati nesto a ne razumiju se u "sta ulaze" ... nije ni cudo koliko ima prevaranata ovdje u BiH.
- iceman ze
#340 Re: Raiffeisen banka
Ja sam svoje bjanko mjenice, nakon otplacenog kredita podigao. Tada nisam znao sto one znace. Nastojacu da vise nikad ne napravim slicnu glupost.
-
rizibizi
#341 Re: Raiffeisen banka
A kako mislis dici kredit bez bjanko mjenice svega ti, zapravo u kojoj to banci. Ta prica kao ostanu im bjanko mjenice nakon otplacenog kredita je cista glupost, sa tvojom bjanko mjenicom nakon sto otplatis kredit banka moze podloziti rostilj jer je nema na osnovu cega aktivirati tu tvoju bjanko mjenicu, nije to bas tako jednostavno kako ti zamisljas. A ti udji u banku i trazi kredit a reci ne dam vam bjanko mjenicu pa vidi sta ces dobiti.
- Truba
#342 Re: Raiffeisen banka
a svašta
nisam to znao
jel za sve kredite potpisuješ mjenice ili ???
i potpisuju li se mjesnice u drugim zemljama???
jel za sve kredite potpisuješ mjenice ili ???
i potpisuju li se mjesnice u drugim zemljama???
- karanana
#343 Re: Raiffeisen banka
ovo sa mjenicama mi je totalna glupost.
sta ce im moja bjanko mjenica kad ja nemam nista jer sa tom bjanko mjenicom dizem kredit da kupim stan koji je ionako pod hipotekom. ok, mogu mi uzeti namjestaj i tako nesto, ali to je sitno. a ja i kad vidim da cu im prestati vracati kredit izvucem sav namjestaj, prebacim vlasnistvo auta na rodjaka i mogu me za kitu povuci. dakle, mjenica je jos jedna glupost koja je ostala iz nerazvijenog finansijskog i bankarskog sistema, kao i zirant.
i trazio sam da mi vrate mjenicu i evo dva mjeseca cekam da mi jave da je stigla iz centrale. ali ne znam ni sta ce mi. sta mi mogu sa njom uraditi kad nemaju osnova da je aktiviraju kad je kredit otplacen. i sta ja s njima da uradim i kad mi je vrate?
sta ce im moja bjanko mjenica kad ja nemam nista jer sa tom bjanko mjenicom dizem kredit da kupim stan koji je ionako pod hipotekom. ok, mogu mi uzeti namjestaj i tako nesto, ali to je sitno. a ja i kad vidim da cu im prestati vracati kredit izvucem sav namjestaj, prebacim vlasnistvo auta na rodjaka i mogu me za kitu povuci. dakle, mjenica je jos jedna glupost koja je ostala iz nerazvijenog finansijskog i bankarskog sistema, kao i zirant.
i trazio sam da mi vrate mjenicu i evo dva mjeseca cekam da mi jave da je stigla iz centrale. ali ne znam ni sta ce mi. sta mi mogu sa njom uraditi kad nemaju osnova da je aktiviraju kad je kredit otplacen. i sta ja s njima da uradim i kad mi je vrate?
- iceman ze
#344 Re: Raiffeisen banka
Neka losa iskustva sa mjenicama, zirantima itd.
Kome se ne cita sve napisano, meni je zanimljiv post pod nickom "ZIRANT",koji je opisao svoj predmet u prevari kod MKO. Covjek ustupa svoj predmet zainteresovanim.
http://www.capital.ba/sudski-postupak-p ... d-ziranta/
Kome se ne cita sve napisano, meni je zanimljiv post pod nickom "ZIRANT",koji je opisao svoj predmet u prevari kod MKO. Covjek ustupa svoj predmet zainteresovanim.
http://www.capital.ba/sudski-postupak-p ... d-ziranta/
- jalle
#345 Re: Raiffeisen banka
Da li je moguće dići kredit cca 80k za stan u slučaju da
jedan član porodice je sa primanjima 1000KM (prijavljeno) + 600KM na ruke.
Drugi član vodi privatnu trgovinu sa neredovnim primanjima, tj nikad se ne zna kolika je plata a doprinosti se plaćaju na minimalnu platu.
Drugi član vodi privatnu trgovinu sa neredovnim primanjima, tj nikad se ne zna kolika je plata a doprinosti se plaćaju na minimalnu platu.
-
Wind
#346 Re: Raiffeisen banka
Pa zavisi koja je banka i kolika je kamata i na koj period. 1000 KM je malo da bi se pokrio taj kredit a to sto prima "na ruke" ne pije vode. Znaci samo dokumentovana primanja.jalle wrote:Da li je moguće dići kredit cca 80k za stan u slučaju da
Svjez primjer: Kredit od 50.000 KM, rata je cca 550 KM mjesecno na period od 10 god.
Zalog nekretnina i jedan jemac/zirant/suduznik.
-
Kralj Tvrtko I.
#347 Re: Raiffeisen banka
sto manje to bolje...na manje rata manje platis 
-
DTSRyder
#348 Re: Raiffeisen banka
Sve su iste, sa malim nijansama.
- Qler
#349 Re: Raiffeisen banka
Ja se trudim na sto manje rata, ili ako nije nesto hitno, skupim love za par mjeseci pa platim kesom odmah. Nekako ne volim rate, iako je cinjenica da si danas prakticno osudjen da vracas kredit ako hoces bilo sta "veliko" u zivotu da kupis...
- Truba
#350 Re: Raiffeisen banka
kamata je u višoj cijeni 
ja volim od 8 do 11 rata
ja volim od 8 do 11 rata