Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply

Jeli zivot u CH zaista tako dobar?

Da
127
73%
Ne
47
27%

Total votes: 174

Mikany

#326 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Mikany »

sha_ba wrote:
Mikany wrote:Sad za sad se okupiraj za jedno, i tezi ka cilju a to je posao. Znaci oni ce tebi za dan srediti papire a nece im trebati nista extrq. Ne znam tacno ali vjerovatno da nisi bio kaznjavan,pasos i sl...
sta ti bona bi od covjeka?? jesil i njega izrezala :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Image
bubavi1

#327 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

sergiorosso wrote:
Mikany wrote:Pa mozes raditi s eu pasosem ali samo sa G vizom. Inace za tu sto pominjes nisam cula da neko ima.
Ne vjerujem da ce poslodavac u CH prihvatiti i rizikovati sa radnikom na crno jer su posljedice fatalne.
Najbolje ti je da prvo snadjes za smjestaj jeste da ti je tesko jer moras placati a bez posla. Pokusaj opciju kolokacije puno jeftinije prodjes a za to vrijeme nastampaj dosta CV ova sa svicarskim brojem tel i adresom i redom gdje stignes djeli. Engleski pricas vjerovatno. Sto se tice bugarskog pasosa bolje pokazi srpski nego taj jer kod njih su bugari (doduse inace svi s balkana) najgora "nocna mora". Sretno!
Pardon ne vidjeh da si pitao "da ne bude na crno". To sve zavisi od poslodavca. Znam zenu kojoj su iz kanade napravili vizu da bi mogla da radi pa iz albanije. Znaci ako se nekom poslodavcu to radi ,oni mogu napraviti s bilo kojim drzavljanstvom radnu vizu.
Pa ja sam iskreno cuo za L vizu, ta sto pominjes G vizu mislim da je za ljude iz pogranicnih mesta, odnosno ko ima mesto prebivalista u susednoj zemlji sa kojom se CH granici... mislim da je tako, mozda gresim? A nemam mesto prebivalista u susednoj zemlji i moj EU pasos je bugarski a znas gde se ona nalazi...
Da engleski pricam, a i kao sto sam rekao nemacki ucim, a jeste da su i bugari lose kotirani kod svajcaraca, al opet su u EU i ne moram posle 3 meseca da napustim zemlju i prepostavljam da je opet lakse naci posao nego sa srpskim. To sto kazes da ako poslodavac hoce da moze da ti zavrsi sve, to je tacno ali su stvarno retki slucajevi... Problem mi je i to stanovanje, al kad bi mi uleteo bilo kakav posao snasao bih se vec, ovako mogu placati mesecima i nista da ne uradim a to je dosta skupo... U slucaju da nadjem nekog poslodavca koji hoce da me zaposli...koja bi mi na pocetku procedura bila, sta sve trebam da izvadim od dokumenata i kojim redosledom i koliko sve to traje vremenski?
Hvala na odgovoru
Boldirano: Ne odlucuje poslodavac vec Kanton i kvote, za Rumuniju i Bugarsku slabe su skroz kvote! A to sto navodi gospodja da se moze sa Srbijanskim pasosom, da je tako lahko nebi toliko njih trazili azil u CH vec bi trazili L ili B vizu!!!
Drugo L je privremeno, B na 5 godina porez se direktno skida s plate, ma da postoji mogucnost sam prijavit dobit, a C je isto na 5 godina porez se deklarise i ne skida se direktno s plate. A za G vizu to je za one EU drzavljanine koje zive u svojoj zemlji a rade u CH to jest pregranicni, nije im boravak u CH.
Papirna

#328 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Papirna »

@Bubavi, citam ovo i sve mi vise ta zemlja lici na zivot ptice u zlatnom kavezu, koja svakodnevno uzdise za slobodom. Boze ima li vece tuge od toga?!
le piaf

#329 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by le piaf »

Zanima me koliko su sada smokve, cisto usporedbe radi :D
pestalozzi

#330 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

le piaf wrote:Zanima me koliko su sada smokve, cisto usporedbe radi :D
franak, franak i po'. :D po komadu.
sergiorosso

#331 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by sergiorosso »

Boldirano: Ne odlucuje poslodavac vec Kanton i kvote, za Rumuniju i Bugarsku slabe su skroz kvote! A to sto navodi gospodja da se moze sa Srbijanskim pasosom, da je tako lahko nebi toliko njih trazili azil u CH vec bi trazili L ili B vizu!!!
Drugo L je privremeno, B na 5 godina porez se direktno skida s plate, ma da postoji mogucnost sam prijavit dobit, a C je isto na 5 godina porez se deklarise i ne skida se direktno s plate. A za G vizu to je za one EU drzavljanine koje zive u svojoj zemlji a rade u CH to jest pregranicni, nije im boravak u CH.[/quote]

Hvala na informacijama...
Lepo si mi objasnio i ovde i preko poruka kako stoje stvari, sada znam sta i kako trebam raditi i koliko mogu.
Pozdrav
bubavi1

#332 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

@papirna: zato u julu se vracam u Francuskoj kod granice a nastavljam raditi u CH...mogao bi napisati roman o ovoj drzavi..Nije to drzava za porodice
dedovic.almir

#333 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dedovic.almir »

le piaf wrote:Zanima me koliko su sada smokve, cisto usporedbe radi :D
Nema smokvi jos, tek u augustu :lol: :lol: :lol:
cehaja

#334 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by cehaja »

Ma ne, zivot u BiH je bolji :lol: :lol: :lol: :lol:
tarikBA

#335 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

ima li neko da studira u CH? nek se javi u inbox imam par pitanja :D :-)
tarikBA

#336 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by tarikBA »

tarikBA wrote:ima li neko da studira u CH? nek se javi u inbox imam par pitanja :D :-)
refresh 8-)
Marijana111

#337 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by Marijana111 »

Zdravo!
Po ovome sto sam procitala, vidim da me ceka teska godina u Cirihu. Ne znam kako cemo nas dvoje ziveti sa 5.000 CHF mesecno, sami trebamo placati stan, rezije i sve ostalo, samo nam je prevoz osiguran (firmin auto, oni placaju sve troskove). Hoce li 5.000 biti dovoljno za pocetak? :? Bar da izguramo godinu-dve, kasnije ce se plata povecati.
I da, jos me nesto zanima. Ja sam zavrsila fakultet u Srbiji (informatika), ali sam htela da upisem master u Cirihu. Hoce li mi priznati bachelor ili moram jos neke dodatne ispite? Jezik znam prilicno dobro, imam certifikate sa raznih kurseva.
I koliko bi me kostale master studije?

Unapred hvala : :trep1:
vetvadi

#338 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by vetvadi »

cehaja wrote:Ma ne, zivot u BiH je bolji :lol: :lol: :lol: :lol:
he istina da te pricam da zivot u bih siromasniji ali vise rahat i mirnji i ljepsi nego cjeloj Evrope.
bubavi1

#339 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Marijana111 wrote:Zdravo!
Po ovome sto sam procitala, vidim da me ceka teska godina u Cirihu. Ne znam kako cemo nas dvoje ziveti sa 5.000 CHF mesecno, sami trebamo placati stan, rezije i sve ostalo, samo nam je prevoz osiguran (firmin auto, oni placaju sve troskove). Hoce li 5.000 biti dovoljno za pocetak? :? Bar da izguramo godinu-dve, kasnije ce se plata povecati.
I da, jos me nesto zanima. Ja sam zavrsila fakultet u Srbiji (informatika), ali sam htela da upisem master u Cirihu. Hoce li mi priznati bachelor ili moram jos neke dodatne ispite? Jezik znam prilicno dobro, imam certifikate sa raznih kurseva.
I koliko bi me kostale master studije?

Unapred hvala : :trep1:
pozdrav

5000bruto oko 4600 netto plata na podrucje Zuricha je ok ako si sam, dvoje je vec teze, treba se pored stanovanja koji kosta, dvosoban nema ispod 1000chf mjesecno placati dnevne troskove, transport, osiguranja kontaj nekih 400chf minimum za vas dvoje, pa hrana, telekomunikacija (medju najskuplja na svijetu) predplata za Billag (prenos telekomunikacije) itd itd

Za studije, selekcija je velika a ako imas Bachelor s Bolonje onda mozes probati, a znaj unaprijed da ce biti velike troskove posebno ako ciljas EPFZ.

A za Master studije pogledaj na ovoj stranici:
http://www.degrees.uzh.ch/uebersicht.ph ... d=50000003

pozdrav
mi dulce locura

#340 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by mi dulce locura »

Ja u septembru zavrsavam master studij ... Pa sam razmisljao aplicirati za neki posao u Svicarskoj . Ako treba gurati nazor, povuci neke veze samo da odem ..

Jel mozda neko zna, koliko je uopste moguce dobiti neki posao tamo ?? Sto se tice jezika, znam engleski vrlo dobro, i turski, ne znam koliki je problem jezik :S ... Jel se mora znati njemacki ili ?

Svaki savjet i pomoc je dobrodosla ...
bubavi1

#341 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

mi dulce locura wrote:Ja u septembru zavrsavam master studij ... Pa sam razmisljao aplicirati za neki posao u Svicarskoj . Ako treba gurati nazor, povuci neke veze samo da odem ..

Jel mozda neko zna, koliko je uopste moguce dobiti neki posao tamo ?? Sto se tice jezika, znam engleski vrlo dobro, i turski, ne znam koliki je problem jezik :S ... Jel se mora znati njemacki ili ?

Svaki savjet i pomoc je dobrodosla ...
Zavisi u koji domenu trazis posao.

_Trebas biti svjestan dvije stvari:

-Prvo u CH se govori 4 jezika, Njemacki, Francuski, Talijanski i Romansh (vrsta dialekta izmedju njemackog i talijanskog koji se koristi najvise u Kantonu Grizon)
Engleski se najvise koristi u Finansijama i mozda u Farmaceutskim kompanijama.

-Drugo, trebas dobit posao kako bi dobio onda radnu dozvolu, a da dobijes posao trebas ispuniti neke uslove medju kojima, imati CH ili Evrospko drzavljanstvo, i dogovoriti se s poslodavcem o plati sto podrazumjeva da se trebas dobro raspitati o tvojoj vrijednosti na trzistu.

Sad nemoj zaboriviti da malo poslodavaca primaju neke s tek polozenom diplomom bez iskustva, iako si ispunio te navedene uvjete (EU pasos, ili CH, aktivno koristenje jednog od drzavnih sluzbenih jezika).

Po mom misljenju ako nemas EU pasos, nemas iskustva, i ne poznajes jednog od sluzbenih jezika, sanse su ti jako nizke.

Pozdrav!
bubavi1

#342 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

toliko dobar da sam se napokon vratio u Francuskoj:::ko voli i podnosi sovinizam, nacionalizam, racizam i diskriminaciju i da cuva otvoren novcanik da se svak sluzi neka izvoli, CH je zakon. Bio sam 8 godina...dosta!!
jon_jovi

#343 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by jon_jovi »

Nema gore države. Italija je bolja pet puta
bubavi1

#344 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

jon_jovi wrote:Nema gore države. Italija je bolja pet puta
Procitaj ovo!! koristi Google translator ako ne kontas francuski.

http://www.lematin.ch/suisse/passeport- ... y/18660925

Ali sto taj pasos zanima nasu bjedu to je neopisivo...
dedovic.almir

#345 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by dedovic.almir »

Interesantan clanak
pestalozzi

#346 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by pestalozzi »

bubavi1 wrote:
jon_jovi wrote:Nema gore države. Italija je bolja pet puta
Procitaj ovo!! koristi Google translator ako ne kontas francuski.

http://www.lematin.ch/suisse/passeport- ... y/18660925

Ali sto taj pasos zanima nasu bjedu to je neopisivo...
ne znam sta je ovdje zanimljivo. francuzi, austrijanci, nijemci ne zele svicarski pasos. sto ce im kad kao drzavljani EU mogu da zive i rade u svicarskoj i pri tome imaju ista prava kao i domacini (osim prava glasanja). ista situacija bila bi sa nasom "bijedom", da kojim slucajem imaju ista prava.
bubavi1

#347 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

Sto? Zato sto je uvijek CH pasos prioritetan u nekim strukama. Oglasi za posao ga lijepo navode.
Drugo sto kroz glasanje bi imali prvao kontrirati ultra desnicarsku stranku. Tako isto u nekim predmetima, stranac je diskriminiran , na primjer u osiguranju za vozila, ako si Balkanac placas dva puta skuplje od evropljanina koji placa isto malo skuplje od CH drzavljanina.
Itd itd, sve u svemu, ako EU drzavljanin ne zeli CH pasos, po mom misljenju, jest da se ne smatra dovoljno patriot da bi prihvatio taj pasos.

Na kraju tog artikla pisu za ostale drzavljanine koji nisu iz EU, uzmu drz. u bitu da idu dalje za UE...
paladinka

#348 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Ma gdje je to pasos prioritet ? Da je tako,ne bi bilo u ch toliko njemaca, engleza, poljaka, pa i nasih bez ch pasosa ? Sto se tice osiguranja auta, balkanci spadaju u rizicnu grupu vozaca, zbog toga placaju skuplje osiguranje od svicaraca.
bubavi1

#349 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by bubavi1 »

U javnim sektorima, traze CH pasos ili izuzetno C ausweiss zavisi od posla do posla, a balkanci spadaju u rizicnu kategoriju iako su rodjeni u CH kao i jihovi roditelji i djedovi...to se zove diskriminacija, po cemu su rizicni kada su polozili vozacku u CH, skolovali se tu i odrasli se tu?
paladinka

#350 Re: Jeli zivot u CH stvarno tako dobar?

Post by paladinka »

Po mom misljenju, u svakoj je drzavi tesko dobiti posao u javnim sluzbama ako nisi drzavljanin te zemlje :-) . Autoosiguranja izracunavaju premije na osnovu starosti, pola, mjesto stanovanja, nacionalnosti itd. i na osnovi svojih statistika postoje odredjene riziko grupe, kao recimo, novi vozaci su riziko grupa,pa tako i odredjene nacionalnosti , kao recimo balkanske drzave. Znaci na osnovu toga su ta osiguranja skontali, e , vozaci sa balkana prave vise nesreca nego neki svicarac, oni moraju placati vecu premiju. Naravno da je steta radi drugih vozaca, koji mozda nisu nikad imali nezgodu, da moraju ispastati radi toga. Za mene, moralno nije ok sto tako dijele ljude,ali se moramo i zapitati, kako je to moguce da se u tim njihovim statistikama pojavilo, da balkanci prave puno vise nezgoda nego ostali? Svakom osiguranju je stalo samo do toga da generira dobit, i nista drugo. Daleko je to od diskrimacije . to je moje misljenje :-)
Post Reply