mi dulce locura wrote:Ja u septembru zavrsavam master studij ... Pa sam razmisljao aplicirati za neki posao u Svicarskoj . Ako treba gurati nazor, povuci neke veze samo da odem ..
Jel mozda neko zna, koliko je uopste moguce dobiti neki posao tamo ?? Sto se tice jezika, znam engleski vrlo dobro, i turski, ne znam koliki je problem jezik :S ... Jel se mora znati njemacki ili ?
Svaki savjet i pomoc je dobrodosla ...
Zavisi u koji domenu trazis posao.
_Trebas biti svjestan dvije stvari:
-Prvo u CH se govori 4 jezika, Njemacki, Francuski, Talijanski i Romansh (vrsta dialekta izmedju njemackog i talijanskog koji se koristi najvise u Kantonu Grizon)
Engleski se najvise koristi u Finansijama i mozda u Farmaceutskim kompanijama.
-Drugo, trebas dobit posao kako bi dobio onda radnu dozvolu, a da dobijes posao trebas ispuniti neke uslove medju kojima, imati CH ili Evrospko drzavljanstvo, i dogovoriti se s poslodavcem o plati sto podrazumjeva da se trebas dobro raspitati o tvojoj vrijednosti na trzistu.
Sad nemoj zaboriviti da malo poslodavaca primaju neke s tek polozenom diplomom bez iskustva, iako si ispunio te navedene uvjete (EU pasos, ili CH, aktivno koristenje jednog od drzavnih sluzbenih jezika).
Po mom misljenju ako nemas EU pasos, nemas iskustva, i ne poznajes jednog od sluzbenih jezika, sanse su ti jako nizke.
Pozdrav!