male_okice wrote:pazi... prosjecni englez trosi 120 eura dnevno u hrvatskoj... prosjecni svabo 60... bosanac vjerovatno duplo manje od svabe... sto opet i nije strasno... jer bi onda istom logikom mogli zakljuciti da su svabe mudo od gostiju, zato jer trose duplo manje od britanaca i rusa... taj curkovic ocito nema blage veze sa zivotom i turizmom dok se razbacuje takvim ciframa, zato idiotu i ne treba poklanjati previse paznje
a sto se tice zagadjivanja i krkanluka, ta zamjerka stoji... i mene bude stid kad vidim kako se masa naseg svijeta ponasa na moru... isto kao sto me stid kad vidim kako se vecina svijeta ponasa npr. na vrelu bosne...
ja i suprug prosle godine u baskim vodama smo potrosili u prosjeku 85 eura dnevno za 6 dana odmora...tako da sam poprilicno bolja od njemca eto zaostajem za englezom...u ovih 85 sam uracunala i smjestaj koji je bio 30 eura za nas dvoje...znaci na hranu i grickalice eto te neke zezancije smo trosili 58 eura dnevno...i stvarno nisam se odmorila i pokajala sam se sto sam uopste i otisla (ali da ne idem u offtopic). svako trosi onoliko koliko moze ali mislim da to nije razlog nekog tako javno prozivati i ponizavati KAO STO TO ONI RADE S NAMA. Nikad dosad nisam procitala kako Hrvati nesto prigovaraju Njemcima ovima onima nego samo nama...mi smo glupe bosnje...mi nemamo para mi vaki mi naki...a isto tako (posto sam zivjela i u njemackoj i italiji) nisam nikad cula da neko od tih ljudi proziva nekoga ko im dodje na jezera na 1 dnevne izlete. Tako da ne znam...mogu oni sad raditi damage control mogu oni reci ma vi ste dobrodosli jednostavno ostavlja to gorak ukus da si gradjanin drugog reda i da samo po prislilom visih organa vlasti tebe neko prihvata.
zato i kazem - ovo je piskaranje najobicnijeg idiota koji nema blage veze o turizmu... prema zadnjim statistikama prosjek turisticke potrosnje u hrvatskoj je 58 eura dnevno, od cega 30 otpada na smjestaj... kada bi izbacili dubrovnik, opatiju i jos par gradova (pa i zagreb), taj prosjek bi definitivno bio osjetno nizi - na "makarskoj rivijeri" je vjerovatno oko 40 eura... tako da bosanci bas i ne odskacu od tog prosjeka, i vjeruj mi da ugostitelji u hrvatskoj vrlo dobro znaju i da na prvu jebu majku idiotima poput curkovica
drugi momenat je sto masa bosanaca ljetuje u svojim kucama, ukljucujuci mene... tako da automatski otpada tih prosjecnih 30 eura koji idu na smjestaj...

ali ja opet hladno trosim preko 200 kuna dnevno dnevno kad sam dole, na rucak, kafice i sl... kad se zapijem, trosim makar 500...
e sad, istina je da postoji nemali broj "domacih" koji bas i nisu odusevljeni vikendasima zato jer ne placaju smjestaj... pogotovo kad kod mene npr. vide dvije porodice u kuci, kako dzabe ljetuju...

zaboli ljude za 10-20 eura vise potrosnje na kafice, sladolede i sokove, tu i nema neke zarade kada se oduzmu troskovi, porezi i ostala sranja - to je svega par eura dobiti...
medjutim, izdavanje soba i apartmana je skoro cista zarada, pogotovo jer mnogi rade na crno, zato se najvise i kuka zbog ljudi koji dolaze na dnevne izlete i raje s vikendicama...

ovih "dnevnih" je jako malo, to je i budali jasno... nikom dalje od mostara, livna i sl. se ne isplati ici za vikend na more... jednostavno takve su cijene goriva i prevoza - jeftinije je otici sedmicu i platiti smjestaj nego se voziti sedam puta i placati gorivo ko zadnji idiot...
dnevni izletnici se jednostavno koriste kao najnegativniji moguci primjer kako bi se stvarala histerija i nista vise, a zapravo su zanemariv problem... vjeruj mi, dalmatincima puno vise "smetaju" sve jeftiniji hoteli koji nude all inclusive aranzmane i vlasnici vikendica, bili oni iz zagreba ili sarajeva...