Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post Reply
The 51st State

#326 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by The 51st State »

KatarinaKosaca wrote:
Chmoljo wrote:nevezano za temu... treba mi jedan snimak koji je bio na youtube: snimak razaranja neprijateljskog tenka strijelom....
Znam da je u BIhaću, avion JNA, 1994 srušen strijelom. Pripadnik ABiH, B.B. ga je srušio. Za drugi slučaj strijele ne znam.
strela 2M, lako protiv avionsko naoruzanje, to bi mogo biti bihacki slucaj, crvena strijela iliti baktar shikan ATGM sistem, to je ono o cemu chmoljo govori.
Kurir Operativnog

#327 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Kurir Operativnog »

Kako je vršen dotur municije u Sarajevo do izgradnje tunela? Da li je sve išlo preko piste?

U kolikim je količinama ta municija stizala do boraca?
radet

#328 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by radet »

Chmoljo wrote:
KatarinaKosaca wrote:
Znam da je u BIhaću, avion JNA, 1994 srušen strijelom. Pripadnik ABiH, B.B. ga je srušio. Za drugi slučaj strijele ne znam.
strijele su rakete sa lanserima koji su dopremljeni u Sarajevo '93. oni upućeniji sasvim sigurno znaju o čemu je riječ. ovaj snimak prikazuje kompletnu akciju: čuje se glas momaka koji su je ispalili i snimak traje dobrih 10-ak sekundi dok raketa dolijeće i raznosi tenk... uz prigodnu vrisku i epitete (MAJSTORE!!!) :mrgreen:

elem, nejse, valjda nekad naletim :)
Ja sam gledao snimka akcije kod Doboja kad izvjesni Žabac uništava tenk, ali mislim da je to bila OSA.
XXS

#329 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

Chmoljo wrote:strijele su rakete sa lanserima koji su dopremljeni u Sarajevo '93. oni upućeniji sasvim sigurno znaju o čemu je riječ.
Prenesene na tabutima, kao mrtvaci, preko piste. Zamalo puskaranje sa UN-om.
Sutradan su posluzile da se zaustavi ofanziva na Stupu.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#330 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

prva ispaljena sa Sokolja, na tenk koji je dolazio iz Rajlovca. bio je u pratnji još par vozila, transportera mislim. :wink: znaju to svi koji su čitali par onih blogova koji ti oduzimaju po nekoliko godina života (rahmetli Pospankov, Vikićevca, onog momka iz Zelenih Beretki...)

ali, da ne razvodnjavamo temu :) kako rekoh, iskrsnuće to već negdje...
XXS

#331 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

Sta ba cito.....nos'o sam ih :D
Chmoljo

#332 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

:lol: :thumbup:
Gile Šampion

#333 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Gile Šampion »

XXS wrote:
Chmoljo wrote:strijele su rakete sa lanserima koji su dopremljeni u Sarajevo '93. oni upućeniji sasvim sigurno znaju o čemu je riječ.
Prenesene na tabutima, kao mrtvaci, preko piste. Zamalo puskaranje sa UN-om.
Sutradan su posluzile da se zaustavi ofanziva na Stupu.
Tako je prenesene na nosilima kao da se nose ranjenici.Kada je Legija stranaca koja je tada bila na aerodromu,opkolila ekipu koja je nosila MTS ,tad je Hasko izvukao zolju i spremio je,odnosno bio odlučan da puca u bilo koji transporter ili vojnika legije koji bi se približio ili pokušao da spriječi prenos MTS-a...Eto tako su prve strijele unešene u SA,strijele koje su odbranile Stup...
bingov buraz

#334 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by bingov buraz »

Chmoljo wrote:nevezano za temu... treba mi jedan snimak koji je bio na youtube: snimak razaranja neprijateljskog tenka strijelom...

ratište je negdje srednja Bosna mislim... a snimak je išao u sklopu nekog ratnog izvještavanja... ako se ko sjeća od ovih koji imaju arhivu, ili zna gdje to mogu brzo pronaći, bio bih zahvalan.

nažalost, sam na youtube nisam mogao pronaći, jer je materijal preobiman...
Poprilicno sam siguran da znam na koji snimak mislis i cini mi se da je ipak maljutka a ne strijela u pitanju.
Chmoljo

#335 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

bingov buraz wrote:
Chmoljo wrote:nevezano za temu... treba mi jedan snimak koji je bio na youtube: snimak razaranja neprijateljskog tenka strijelom...

ratište je negdje srednja Bosna mislim... a snimak je išao u sklopu nekog ratnog izvještavanja... ako se ko sjeća od ovih koji imaju arhivu, ili zna gdje to mogu brzo pronaći, bio bih zahvalan.

Poprilicno sam siguran da znam na koji snimak mislis i cini mi se da je ipak maljutka a ne strijela u pitanju.
nema veze šta je, svakako je bilo lijepo vidjeti :oops: ako nađeš snimak, svaka ti dala... i ako ga je fakat zvizno maljutkom, onda je gigant, jer nisu bile nimalo lagane za upravljanje...
bingov buraz

#336 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by bingov buraz »

Chmoljo wrote:
bingov buraz wrote:

nema veze šta je, svakako je bilo lijepo vidjeti :oops: ako nađeš snimak, svaka ti dala... i ako ga je fakat zvizno maljutkom, onda je gigant, jer nisu bile nimalo lagane za upravljanje...
Evo rovim vec 15 min. :mrgreen:
Chmoljo

#337 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Chmoljo »

argyle wrote:za Chmolju:

Karuse - Doboj OG7
TOOOOOOOOO MAJTOREEEEE!!! :mrgreen:

znao sam da je strijela, samo se ovaj bingov burazer pravi pametan :mrgreen:

hvala argyle :thumbup:
logme

#338 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by logme »

Chmoljo wrote:prvo to...
...jedino me je još muzika podsjecala da tamo negdje postoji normalan svijet, svijet drugaciji od ovog…
E jbg proslo je skoro 20 godina, a on jos ne zna da je normalan svijet bio tako blizu, da je on zapravo pucao u taj normalan svijet. Svijet drugaciji od njegovog...
Indirektno sam bio ukljucen u odbranu Dobrinje, bio sam s druge strane barikade.
Nerado ulazim u ovu temu, ne zelim se sjecati rata, ne zelim razmisljati o tome, jos uvijek me boli. Al jbg neki djavo ne da mira.
Pozdrav normalnom svijetu
smurf

#339 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by smurf »

Pa nisu bas UNPROFOR-ci bili tako "strasni", recimo da su za par pistolja narocito automatskih tipa "Skorpion" bili horni prevuci bilo sto, kao sto je slucaj sa dijelom "strijela" ;-)
Ono, kada sad kao malo pametniji skontamo, jes' bio mangupluk razvuci zolju ili nas par izvuci osigurace iz rucnih bombi i prenijeti MTS preko piste pa "ispasti mangupi" ali da su Legionari htjeli mogli su i bili obuceni za to da nas poskidaju kao zeceve ;-) Helem nejse, u to doba je pista bila glavni koridor i uzela je svoj danak. Nije bilo noci da neko nije zaplatio, sto zivotom sto ranjavanjem... Jedne noci ja zakovan u transeju sa Butmirske strane i prepricavamo koje kakve dogodovstine, spominjem slucaj kada je lika pogodila protiv pjesadijska tromblonska mina u ranac u kojem je bilo cca 40 kg teletine, jbg, ubijamo vrijeme truneci dok mjesec ne zadje da mozemo pretrcati pistu, ono, culi smo da covjeku nije bilo nista, malo ga geleri okrznuli po vratu i glavi, rastresla ga detonacija... kad covjek govori "Vjeruj, istina je, evo ti tog covjeka..." Lik sa tuferom na glavi i zavojem oko vrata sjedi i smjeska se :-)
Ah, pista, kakvih je tamo bilo scena... Trci grupa prema Dobrinji, sretne se sa ekipom koja ide prema Butmiru, transporteri se zafuraju da ih pohvataju a ovi se samo okrenu i pocnu trcati prema pocetnim tackama... Plavi sljemovi ih pohvataju i razvuku na pocetne stanice ne havizajuci da su se ovi okrenuli i da su ih u biti samo prevezli 'dje su ovi naumili. :-) Mi smo sve to prepricavali ispadajuci veliki mangupi dok jedne prilike ne ostadosmo u jednom bunkeru sa likom ciji su roditelji iz ex Yu pa se jaran i ja sa njim beli raspricali i igrom slucaja upoznali sa njihovim tehnickim spravama, ma smijesno nam pravo bilo sve, jednostavno nije bilo sanse da pisti pridje ptica a da je oni ne skontaju, oznace i ne uprate 'dje ce odletjeti a kamoli insani :-) Legionari su bili :thumbup: osim prema nekolicini koji su znali uletjeti u njihove spavaonice i maznuti im pancir, sljem ili pusku...
Sjetih se momenta, spengaju nas trojicu na samom startu sa Dobrinje jednom, drugi put, treci i svaki put nas vrate na pocetnu poziciju, kada su nas treci put istovarili na Dobrinji jaran im mazne karton od dvanaest tetrapaka po litar i mi svi sretni zapucamo prema zgradama, hajrovali smo po cetiri litra soka... Jes' sipak, ono bila voda i to iz Slovenije :-) :lol: :lol:
Kurir Operativnog

#340 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by Kurir Operativnog »

Hvala Sarajmen,

reci mi da li je te municije bilo dovoljnim količinama? Dovoljnim za efikasnu borbu mislim, ne za neko šenlučenje i rasipanje...?
karanana

#341 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karanana »

sarajmene, sad ce te dr. dabic kontaktirati da budes svjedok.

oko toga se on najvise raspravlja cini mi se, mada ne znam kakve to veze ima, to kako smo se mi naoruzavali, sa zlocinima koje su oni radili.
karamazov

#342 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

@ haubica
Ne znam koji vojvoda je mogao kod Juke prelaziti u Sarajevo... Brne, Vaske, Aleksic vjerovatno nisu...
Poznavao sam neke ljude veoma bliske Juki, sve sami sljam i bagra... razlog vise zasto sam uzeo pusku i nisam dao da mi on i slicni njemu vrsljaju po avliji...

@Gile
Nadam se da neces brzo zaraditi ban...Ne trazim bolan ja od tebe nikakve informacije a pogotovo ne razna imena na PP... eto da znas da sam par godina i sam zivio u Aerodromskom naselju , isao u Aleksa Santic i poznavao dosta raje sa tog rejona... Pitao sam samo da li znas kako su zavrsili oni zarobljeni, nisam trazio nikakva imena jer dobro znam kakav gnusni zlocin je nad njima izvrsen... znam i ko je bio egzekutor ... A tvoj odgovor na sve to je gromoglasan smijeh...bolesno tj. zrelo za Jagomir...

Kazes da ti je posle informacije sa nase strane prenosio "Pice"...e jesi vala naso sagovornika, prijeratni narkoman, od silnog zamuckivanja ne moze sastaviti recenicu, kad je got bilo gusto izvlacili bi ga iz podruma, vise vremena bio u zatvoru nego na liniji...bolje bi ti bilo da si nasao neku staru babu ,vise bi ti ona kazala nego on..

Vezano za Legiju stranaca na aerodromu, pa imali smo i mi sa njima dosta raznih situacija... Bilo ih je nekoliko sa nasih prostora i poprilicno su nam pomogli... Malo je zajebano bilo kad su nas bombardovali pa morali da ih hvatamo i vezamo.. al kurac Legionar se ne predaje, oni Ukrajinci u Energoinvestu posle par samara odmah pobacali oruzije...od Legije bio ostao transporter na punktu kod Kasindolske, mi ga okruzili minama razvukli zolje a niko da izadje...bili tako u njemu 4-5 dana,posle se sazalili i pustili ih...
A znali smo da vam se dosta toga dovlaci avionima preko UN, uglavnom po dojavi presretali bi konvoje a u njima nema sta nema, oruzija, pancira,.. svega...Jednom cak na opste odusevljenje nasi izvukose iz transportera i Jozu Andjica tada nekog komandircica u Lastama prijeratni zajebani drot, misli da ga dosta forumasa ovdje zna... gdje li je sad misa mu njegovog...
logme

#343 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by logme »

karamazov wrote:
Jednom cak na opste odusevljenje nasi izvukose iz transportera i Jozu Andjica tada nekog komandircica u Lastama prijeratni zajebani drot, misli da ga dosta forumasa ovdje zna... gdje li je sad misa mu njegovog...
Eh ko ne zna Jozu :D . Jozo je tu negdje, uvijek vreba iz prikrajka. Malo se bavio ugostiteljstvom, drzao je Centar BiH, nekadasnji Centar Jugoslavije, fasovao batine jel' ono kod Cige u Vogosci, napao Zvonka Marica...

Imal' ko da nije dobio samar od Joze, uvijek mi je bilo interesantno da svakom zna ime, jednom te zapise i pamti jbt :D
karamazov

#344 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by karamazov »

E meni jos zvoni u glavi kakvu mi je samarcinu opalio...fazon je bio kad te pukne odmah padaj na zemlju, inace 2-3 samara bi sigurno popio...
XXS

#345 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by XXS »

karamazov wrote: ... razlog vise zasto sam uzeo pusku i nisam dao da mi on i slicni njemu vrsljaju po avliji...
Pa jebo te Rambo, daj da ti ljiljana damo. Ispade mi na istoj strani bili. :evil:
eltroxin

#346 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by eltroxin »

Chmoljo wrote:
KatarinaKosaca wrote:
strijele su rakete sa lanserima koji su dopremljeni u Sarajevo '93. oni upućeniji sasvim sigurno znaju o čemu je riječ. ovaj snimak prikazuje kompletnu akciju: čuje se glas momaka koji su je ispalili i snimak traje dobrih 10-ak sekundi dok raketa dolijeće i raznosi tenk... uz prigodnu vrisku i epitete (MAJSTORE!!!) :mrgreen:

evo i puni snimak...
http://www.youtube.com/watch?v=WY9WVSTmmGU
junkers

#347 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by junkers »

eltroxin wrote:
Chmoljo wrote:
KatarinaKosaca wrote:

evo i puni snimak...
http://www.youtube.com/watch?v=WY9WVSTmmGU
Katarina je mislila na strelu 2,protivzračni lanser,a Chmoljo na ovu pakistansku(kinesku) strijelu koja je protivoklopno oružje,samo da nebude zabune :)
fixer

#348 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by fixer »

XXS wrote:
karamazov wrote: ... razlog vise zasto sam uzeo pusku i nisam dao da mi on i slicni njemu vrsljaju po avliji...
Pa jebo te Rambo, daj da ti ljiljana damo. Ispade mi na istoj strani bili. :evil:
:D :D :D :D
svjezi_ustipak

#349 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

karamazov wrote: dobro znam kakav gnusni zlocin je nad njima izvrsen... znam i ko je bio egzekutor ... A tvoj odgovor na sve to je gromoglasan smijeh...bolesno tj. zrelo za Jagomir...

Vezano za Legiju stranaca na aerodromu, pa imali smo i mi sa njima dosta raznih situacija... Bilo ih je nekoliko sa nasih prostora i poprilicno su nam pomogli... Malo je zajebano bilo kad su nas bombardovali pa morali da ih hvatamo i vezamo.. al kurac Legionar se ne predaje, oni Ukrajinci u Energoinvestu posle par samara odmah pobacali oruzije...od Legije bio ostao transporter na punktu kod Kasindolske, mi ga okruzili minama razvukli zolje a niko da izadje...bili tako u njemu 4-5 dana,posle se sazalili i pustili ih...
A znali smo da vam se dosta toga dovlaci avionima preko UN, uglavnom po dojavi presretali bi konvoje a u njima nema sta nema, oruzija, pancira,.. svega...Jednom cak na opste odusevljenje nasi izvukose iz transportera i Jozu Andjica tada nekog komandircica u Lastama prijeratni zajebani drot, misli da ga dosta forumasa ovdje zna... gdje li je sad misa mu njegovog...
reci i nama kakav je zlocin nad njima izvrsen?

nego, sta ste to od oruzja i pancira zarobljavali? ili samo malo lagis, onako da ispadnes vazan?

mislim da ne govoris istinu, da napuhujes i preuvelicavas i da nisi nikad vidio nikakvo zarobljeno oruzje i pancire u konvojima UN isto kao sto nisi nikad vidio Jozu Andzica zarobljenog jer je covjek zarobljen kao pratilac kardinala Puljica na totalno drukcijem mjestu.

btw, to cime se hvalis, kako ste hvatali i zarobljavali vojnike UN se zove krsenje zakona i obicaja ratovanja, ratni je zlocin i dio je optuznica protiv R&R u Hagu. ako si bio dio te ekipe koja je to radila u nekoj fazi tvog zivota ces vjerovatno vidjeti policajce drzave u kojoj zivis kako ti dolaze na vrata i odvode te sa lisicama da popricas malo sa tuziocem. dotada se nadam da ces vratiti sve kredite, cisto da ti porodica ne bude na ledini ako budes zavrsio iza resetaka.

Legionari su uradili upravo ono sto se i radi u talackoj situaciji, spuste oruzje i slijede naredbe otmicara. to sto ste vi zamisljali nesto drugo najbolje govori o tome koliko ste zreli bili i sa kakvom pamecu. inace, malo drukciju pricu ste pricali kad su legionari vratili na grbavici onaj pokolj u bunkeru blizu mosta ili kad su krajisnika poveli u 'Ag ili kad je Djeneralstab redom helikopterima NATO-a otisao u 'Ag. nije se niko od velikih Srba pretjerano upeo da se opire i brani sem nekolicine.

na ovoj temi ste svi konspirativni sa tim inicijalima Z.K i S.A. jbt, ljude zna cijela Dobrinja i vi o imenima isto da su vanzemaljci i supertajni agenti CIA. nidje veze.
svjezi_ustipak

#350 Re: Dobrinja 1992. - 1995. RATNA DEŠAVANJA

Post by svjezi_ustipak »

Sarajmen wrote::)

Je li imaš neki komentar u vezi teme ''Dobrinja 1992-1995 ratna dešavanja'' ?
imam. odbrana Dobrinje je bila herojsko djelo civila koji su pokazali nevjerovatnu domisljatost u improvizaciji u najtezim uslovima protiv visestruko jaceg protivnika. legende i lazi koje se ispredaju o odbrani Dobrinje o velikim junacima i herojima koji su unistavali neprijateljske tenkove za dorucak (jedan je pricao o unistenih 15 tenkova u danu) su najobicnija glupost. svaki metar linije u Aerodromskom naselju je bukvalno placen ljudskim zivotom.

kad se odbrana Dobrinje sada posmatra na toj temi se moze napisati doktorska disertacija o tome kako ne treba raditi a radjeno je. od odabira komandnog kadra, ponasanja, postavljanja borbenog polozaja, ponasanja u borbi-sve je bila cista fula i jedino je cinjenica da su satjerali stanovnike Dobrinje u cosak i time im onemogucili odstupanje spasila to naselje tokom 1992.

Doktor, Mutevelija, Zaim, Alihodza nisu oni kojima se mogu pripisati zasluge. U normalnijim uslovima neki od tih likova bi zavrsili na prijekom sudu radi gluposti koje su pocinili i nacina na koji su se ponasali.
Post Reply