Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

drndalo

#326 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by drndalo »

Ah cuj, ako te to veseli, udri... Ovdje je slabo ko banovan, a da nije prilicno se*endao...
drndalo

#327 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by drndalo »

Vidi se da si kulturan... Za stranku kao Narko kartel ne znam da je iko banovan, ali bilo kakav uvredljiv govor pise da se kaznjava banom. Jos vise pokazuje sta si kuci naucio i koliko ti je godina...
touch brain

#328 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by touch brain »

prije par dana sam se vratio iz sad-a gdje sam proveo 9 mjeseci radeci za jednu veliku americku kompaniju..ono sto me je zaprepastilo je njihov odnos prema svojim musteriji...uvijek su nam trubili da kada dodjes na svoje radno mjesto svoje privatne probleme moras ostavit po strani i 100% se posvetit gostu jer su oni platitli za to ....pozdrav,osmijeh i neki kurtuazni razgovor (ako gost to zeli) je pod obavezno.. zadovoljan gost ce se opet vratit i ostaviti novce od kojih ti zivis...jes ba jarane odnos je tamo misaona pojava...mislim da bi takav profesionalizam dobro dosao ovom nasem naopakom mentalitetu
Hajvan

#329 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Hajvan »

...u kazamate ;)
bach

#331 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

Da malo osvježimo temu...

http://www.klix.ba/biznis/na-marijin-dv ... /150410016

Genijalnost bošnjačkih biznis mozgova
Novi objekat je u vlasništvu firme FAR nekretnine iz Sarajeva. Mahir Katica, suvlasnik ove kompanije, nam je rekao da se objekat vodi kao stambeno-poslovni, ali da krajnja namjena još uvijek nije definisana.

"Objekat smo nazvali Dvor II, jer se nalazi pored zgrade Dvor. Konkretna krajnja namjena još uvijek nije određena, a zavisit će od interesa kupaca. Kompletan objekat može biti samo stambeni ili samo poslovni ili kombinovano", rekao je Katica za Klix.ba.

Dodao je da su u pregovorima sa određenim pravnim subjektima vezano za objekat i da još uvijek ne mogu odrediti tačnu namjenu.
Bože, baci ciglu i budi precizan...

Mahire, bolan gdje si ti biznis učio...Idi prodaji paprike na pijaci, bolje ti je...
JThomas

#332 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

iz izjave je očito iz orbite da je mahir pijun za nekoga drugog.

ne kažem da taj drugi ima plan ili da mu je dobar, to ne :mrgreen:
Megiddo

#333 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Megiddo »

Slažem se da mi imamo dosta toga učiti ali ne mislim da su Srbi i Hrvati išta odmakli od nas kad je u pitanju poslovni svijet. Tek kad udjem u Sloveniju osjetim da je to na značajnije većem nivou.

Amerikanci imaju jednu finu rečenicu koja po mom mišljenju dobro opisuje šta nama treba. Ne znam tačno ko ju je napisao ali glasi: moraš raditi na biznisu a ne u biznisu. :mrgreen:

Kako bismo podigli nivo poslovne pismenosti svima koji u životu žele da se bave poduzetništvom, razmišljaju da se bave poduzetništvom ili vole poduzetništvo predlažem ako već ne čitaju da počnu čitati internet časopis entrepreneur (http://www.entrepreneur.com). Čitao sam desetine tih i takvih časopisa ali nigdje nisam više naučio kao čitajući ovaj. Dnevno jedan sat vremena odvojiti na čitanje ovog i moraju se pokazati rezultati. :thumbup:

Konkretno na temu moram primijetiti kako mi imamo jako siromašan poslovni riječnik. A i ono što imamo je dosta nalik nama neprecizan i pojednostavljen (pr. prekomjerna upotreba riječi kao što je biznis). :mrgreen:

Kad sam kod te riječi (biznis) mene ona u našoj upotrebi asocira na obrt, samozapošljavanje, igranje na sreću i na slabe kalkulacije. Mislim da je preciznija riječ i da bi znala uticati na promjenu našeg načina razmišljanja upotreba riječi poduzetništvo ili preduzetništvo, ako se ta riječ upotrebljava. Poduzetništvo je ionako izvedeno iz poduzeti nešto (ili preduzeti nešto) što za razliku od riječi biznis opisuje (dobrog) poduzetnika.
almir90

#334 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by almir90 »

Dobra tema, ne znam kako je do sada nisam vidio. :-D

Problem je kod nas (barem iz moje perspektive), što većinu tržišta danas kontrolišu ljudi koji su se "sumnjivo" obogatili, to se pogotovo da primijetiti u manjim opštinama. Ljudi koji imaju jake veze, ulazak protiv njih na tržište, odmah ti svale niz kojekakvih inspekcija, koji će te naravno kažnjavati, sve do te mjere da moraš jednostavno odustati. Rijetki su koji se uspiju izboriti sa svim tim problemima, koji te poklope na početku poslovanja.

Danas većina ne razmišlja dugoročno, već da se nakupi za par godina, i ostatat da uživa. Ima poštenih privatnika (nažalost , u manjini su), ali to su većinom neki sitniji poslovi/obrti. Ima sigurno puno osoba koje bi pošteno odradile svoj posao, ali tu dolazimo do problema, da ima dosta koji se ne usude riskirati i pokrenuti nešto, jer znaju da imaju nelojalnu konkurenciju. Pa ima problem i finansiranja pokretanje posla. Neko gore spomenu kredit, to je moguće ako čovjek ima ugovoren posao, na to mislim, da imaš kupca svog proizvoda, i kreneš u proizvodnju. Ne može niko uložiti novac u mašine, sirovinu, zaposliti ljude, i krenuti u proizvodnju, pa poslije tražiti kome to prodati. Ovo i jest najbolje, ako odmah imaš kupca robe, ali treba imati i znanje, imati i veza sa osobama koje ti mogu pomoći da dođeš do kupca.

Danas "veliki" igrači imaju razne malverizacije, od uvoza robe na crno, ne plaćanja obaveza prema državi, da ne duljim dalje. I kako čovjek može pošteno se baviti, pored takvih kriminalaca? Ako ja naručim šleper robe, i platim na sve carinu i porez, prijavim svu prodanu robu, normalno da će moj artikal biti skuplji od onoga koji je istu tu robu uvezao na crno, uletio par milja na carini, i vozi miško.

Meni su najmrži oni koji rade na "veresiju", zadužuje se na sve strane, ne može da zaradi ni da obaveze plati, ali zato oštećuje drugog privatnika koji se trudi da sve plati na vrijeme, i naravno tom je uzeo dio "kolača", tako da ovaj ima manje, ali izvači nekako plaćati obaveze, a ovaj drugi nema ni za obaveza, ni za robe, već se samo zadužuje i zadužuje.

Ima vjerovatno mladih koji su spremni krenuti u privatne biznise, i to da rade pošteno, samo što nema nekog programa koji bi uspio povezati većinu, na teritoriji entiteta, ili države, nije bitno. Veliki je problem što nema svako dobre veze, niti ima baš neku kvalitetnu ideju, ali su spremni da se založe maksimalno ukoliko bi dobili priliku da rade nešto privatno.
Tesla10

#335 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by Tesla10 »

Vidim više nema ni bosanskog biznisa...
JThomas

#336 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

Megiddo wrote:Slažem se da mi imamo dosta toga učiti ali ne mislim da su Srbi i Hrvati išta odmakli od nas kad je u pitanju poslovni svijet.
hrvati bogami jesu. to najbolje pokazuje udio firmi iz viteza, gruda, posušja i širokog brijega u trgovini u federaciji. sad će reći ratno profiterstvo...bilo ga je i ovamo više, samo donacije iz islamskih zemalja prevazilaze sve što su hrvati mogli pohapati, ali to je stavljeno u slamarice, a ne angažovano u biznis.

a srbi ne, samo što srbija ima obim u odnosu na nas pa u mnogo stvari izgleda da su ispred a suštinski nisu.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#337 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by _BataZiv_0809 »

Jos jedna tema za pljuvanje po Bosnjacima i svemu bosnjackom. Kako vas nije stid tako pricati za narod kojem su branili da bude narod :roll:
bach

#338 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

da ponovimo gradivo
bach » 02/07/2011 20:27
Nedavno je u Hrvatskoj poskupilo gorivo. Istovremeno je poskupilo i u našoj zemlji. Razlog: Tržište goriva u BiH kontroliše hrvatska INA, odnosno koncern INA MOL. Umjesto iz S. Arabije, Kuvajta, Iraka, Libije i zašto ne Rusije., naši rezervoari se pune nekvalitetnim gorivom iz Siska, Rijeke, Pančeva, iz Slovenije i Mađarske. Nikada niko nije iz ove zemlje otišao u Kuvajt i kupio tanker nafte. Lakše je kupiti loše gorivo iz Pančeva.

Gotovi cjelokupno tržište svih roba široke potrošnje kontrolišu veletrgovci iz Srbije I Hrvatske te njihove filijale u BiH, posebno u Zap. Hercegovini i Srednjoj Bosni. Cjelokupno tržište rčunarske opreme kontolišu dvije firme: Msan grupa odnosno Kimtec iz Viteza i beogradski Comtrade. Gotovo kompletno tržište kablova kontroliše Kapis iz Tomislavgrada, tržište aluminija kontroliše Feal iz Širokog. Tržište grickkalica, kuhinjskih potrepština i sredstava za higijenu drže MEPAS iz Širokog, CM Market, odnosno Ovnak i bosanska filijala hrvatske firme Orbico. Glavni zastupnik Samsunga, Europatrade je iz Tomislavgrada, zastupništvo Sonija u BiH je pod direktnom šapom kancelarije u Zagrebu, tako je i sa Renaultom i Toyotom. Kada kupite mobitel u BH Telecomu, u suštini kupujete mobitel koji je Telecom kupio od braće Stanić. Stanići su zastupnici velikog broja brandova kao što je LG. Mobilmedija je cro - firma, kao i Tehnomag, čije je sjedište u Orašju. Tržištem cigareta suvereno vlada TDR, tržištem piva vladaju Karlovačka i Osječka pivovara uz pomoć srbijanskog ogranka Carlsberga. Sarajevski kiseljak je u vlasnoštvu Jamnice koja na svaki način gura svoju bljutavu vodu Janu, koju Bošnjaci piju u uvjerenju da su tako više cool.

Vlasnik Oprese je Hrvat, vlasnici najboljeg i najčitanijeg portala u državi su dva mlada, poduzetna Hrvata. Gotovo sve bitne stvari za štampanje rade se u Radin printu. Tržištem kancelarijskog materijala i školskog pribora suvereno vlada Hercegtisak iz Š. Brijega, uz značajno učešće firme gospodina Gatarića iz Dervente.

Šta rade bošnjački poslovni ljudi, osim što gule kožu i sišu krv svojim zaposlenicima? Ništa., osim što se i dalje vozaju u svojim ogromnim autima, grade viletine i kućetine i pri tome kipe od bijesa na svoje uposlenike jer zbog ekonomske krize nema love kao prije 2007. Bošnjački su poslovni ljudi nepismeni, neškolovani, nesposobni i tvrdoglavi do bola. Kao takvi ne slušaju nikoga do sebe i svoju glavu nedoraslu modernom poslovanju. Bošnjački biznismen sebe postavlja u ulogu bega iz turskog vremena, a svoje zaposlenike ne smatra ljudima nego teglećim životinjama koji postoje samo da bi Njemu, bošnjačkom biznismenu ugodili. Poznajem jednog takvog "uspješnog" građevinskog poduzetnika koji dobiva jako važne tendere a da uopšte nema mehanizaciju niti dizalicu. Umjesto dizalice, beton, blokove i crijep na peti sprat tegle nezaposleni borci pomoću užadi i koloture. Bošnjački biznismen civilzacijska dostignuć, pa bila to i dizalica, smatraju nepotebnim troškom.

Bošnjački biznismen konkurenciju smatra nepotrebnom, on pijecka kafu sa svojim konkurentom kojeg ne pokušava nadmašiti ni poraziti. Bošnjački biznismen svoj poslovni uspjeh vidu u zavrtanju klijenta i kinjenju vlastitih zaposlenika.

Bošnjački biznismen svom zaposleku kaže: "Ja hoću da mi ti doneseš pare". Ne zanima me što nemaš uslove za rad, ne zanima što ti je mala plata, ne želim da ti uplaćujem doprinose, hoću da mi doneseš pare. Negdje po završetku fakulteta " primljen sam kao komercijalista u jednu tipičnu domaću firmu. Vlasnik firme, nepismeni lik, blizak vladajućoj stranci ljubitelj terenaca, kockanja i debelih zlatnih lanaca oko vrata nije mi se mogao "načuditi" kako imam obraza pitati gdje mi je kompjuter na kojem ću raditi. "Ti ako si sposoban komercijalista, sam ćeš sebi nabaviti kompjuter". Vrlo brzo sam saznao da radnici dobivaju platu svaka tri mjeseca, da se telefonski računi firme odbijaju od plata uposlenika i da je najnormalnija stvar korištenje vlastitog vozila i goriva za dobrobit gazdine firme.

U jednoj drugoj firmi imao sam obavezu da vlasniku firme kupim novine. Markica po markica i nabere se toga...

Rođak je radio u jednom " renomiranom" restoranu, i prilikom većih fešti kao što su Nove godine, morali su iz vlastitih kuća donositi escajg, lonce, čaše i stolice, bez da im prljanje istih bude bilo kako nadoknađeno.

Negdje u ljeto 2007. ušao sam u kancelariju direktora privatne firme u kojoj sam radio kako komercijalista i predočio svoju kratku analizu kretanja cijena i ponude roba. Dolazio je val ogromih poskupljenja i nestašica osnovnih namirnica, cijene će skočiti za 150 posto ( šećer bio 85 feninga, pa skočio na 2.30. , ulje bilo 1.60 a te skočilo na 3.50 marke). Naravno gospodin me propisno izvrijeđao više puta spominjući glagol " srati" i imenicu "moja diploma" i istjerao iz kancelarije zaprijetivši mi otkazom ako ikad spomenem da će šećer jednog dana koštati dvije marke po kilogramu.

Šećer dana košta više od dvije marke po kg, a svi pobrojani primjerci bošnjačkih biznismena su propali. Njihova mjesta i poslove su preuzeli poslovni ljudi iz istočnog ili zapadnog komšiluka i njihove filijale u RS -u ili na teritorijeb tzv. HZ - HB. Takvi su bošnjači biznismeni...
JanuaryJones

#339 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:Jos jedna tema za pljuvanje po Bosnjacima i svemu bosnjackom. Kako vas nije stid tako pricati za narod kojem su branili da bude narod :roll:
Uz dužno poštovanje prema tebi mislim da ovdje nije pljuvanje po narodu u cjelini nego o mentalitetu tog naroda, konkretno u poduzetništvu i odnosu prema poslu, mušterijama, poslovnom okruženju itd.
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#340 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by _BataZiv_0809 »

JanuaryJones wrote:
_BataZiv_0809 wrote:Jos jedna tema za pljuvanje po Bosnjacima i svemu bosnjackom. Kako vas nije stid tako pricati za narod kojem su branili da bude narod :roll:
Uz dužno poštovanje prema tebi mislim da ovdje nije pljuvanje po narodu u cjelini nego o mentalitetu tog naroda, konkretno u poduzetništvu i odnosu prema poslu, mušterijama, poslovnom okruženju itd.
Sarkazam alert :roll:
JanuaryJones

#341 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JanuaryJones »

Stavi smajli jebo ga ti. Nemam sarcasm tone detection instalisan.
trktamo

#342 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by trktamo »

bach wrote:da ponovimo gradivo
bach » 02/07/2011 20:27
Nedavno je u Hrvatskoj poskupilo gorivo. Istovremeno je poskupilo i u našoj zemlji. Razlog: Tržište goriva u BiH kontroliše hrvatska INA, odnosno koncern INA MOL. Umjesto iz S. Arabije, Kuvajta, Iraka, Libije i zašto ne Rusije., naši rezervoari se pune nekvalitetnim gorivom iz Siska, Rijeke, Pančeva, iz Slovenije i Mađarske. Nikada niko nije iz ove zemlje otišao u Kuvajt i kupio tanker nafte. Lakše je kupiti loše gorivo iz Pančeva.

Gotovi cjelokupno tržište svih roba široke potrošnje kontrolišu veletrgovci iz Srbije I Hrvatske te njihove filijale u BiH, posebno u Zap. Hercegovini i Srednjoj Bosni. Cjelokupno tržište rčunarske opreme kontolišu dvije firme: Msan grupa odnosno Kimtec iz Viteza i beogradski Comtrade. Gotovo kompletno tržište kablova kontroliše Kapis iz Tomislavgrada, tržište aluminija kontroliše Feal iz Širokog. Tržište grickkalica, kuhinjskih potrepština i sredstava za higijenu drže MEPAS iz Širokog, CM Market, odnosno Ovnak i bosanska filijala hrvatske firme Orbico. Glavni zastupnik Samsunga, Europatrade je iz Tomislavgrada, zastupništvo Sonija u BiH je pod direktnom šapom kancelarije u Zagrebu, tako je i sa Renaultom i Toyotom. Kada kupite mobitel u BH Telecomu, u suštini kupujete mobitel koji je Telecom kupio od braće Stanić. Stanići su zastupnici velikog broja brandova kao što je LG. Mobilmedija je cro - firma, kao i Tehnomag, čije je sjedište u Orašju. Tržištem cigareta suvereno vlada TDR, tržištem piva vladaju Karlovačka i Osječka pivovara uz pomoć srbijanskog ogranka Carlsberga. Sarajevski kiseljak je u vlasnoštvu Jamnice koja na svaki način gura svoju bljutavu vodu Janu, koju Bošnjaci piju u uvjerenju da su tako više cool.

Vlasnik Oprese je Hrvat, vlasnici najboljeg i najčitanijeg portala u državi su dva mlada, poduzetna Hrvata. Gotovo sve bitne stvari za štampanje rade se u Radin printu. Tržištem kancelarijskog materijala i školskog pribora suvereno vlada Hercegtisak iz Š. Brijega, uz značajno učešće firme gospodina Gatarića iz Dervente.

Šta rade bošnjački poslovni ljudi, osim što gule kožu i sišu krv svojim zaposlenicima? Ništa., osim što se i dalje vozaju u svojim ogromnim autima, grade viletine i kućetine i pri tome kipe od bijesa na svoje uposlenike jer zbog ekonomske krize nema love kao prije 2007. Bošnjački su poslovni ljudi nepismeni, neškolovani, nesposobni i tvrdoglavi do bola. Kao takvi ne slušaju nikoga do sebe i svoju glavu nedoraslu modernom poslovanju. Bošnjački biznismen sebe postavlja u ulogu bega iz turskog vremena, a svoje zaposlenike ne smatra ljudima nego teglećim životinjama koji postoje samo da bi Njemu, bošnjačkom biznismenu ugodili. Poznajem jednog takvog "uspješnog" građevinskog poduzetnika koji dobiva jako važne tendere a da uopšte nema mehanizaciju niti dizalicu. Umjesto dizalice, beton, blokove i crijep na peti sprat tegle nezaposleni borci pomoću užadi i koloture. Bošnjački biznismen civilzacijska dostignuć, pa bila to i dizalica, smatraju nepotebnim troškom.

Bošnjački biznismen konkurenciju smatra nepotrebnom, on pijecka kafu sa svojim konkurentom kojeg ne pokušava nadmašiti ni poraziti. Bošnjački biznismen svoj poslovni uspjeh vidu u zavrtanju klijenta i kinjenju vlastitih zaposlenika.

Bošnjački biznismen svom zaposleku kaže: "Ja hoću da mi ti doneseš pare". Ne zanima me što nemaš uslove za rad, ne zanima što ti je mala plata, ne želim da ti uplaćujem doprinose, hoću da mi doneseš pare. Negdje po završetku fakulteta " primljen sam kao komercijalista u jednu tipičnu domaću firmu. Vlasnik firme, nepismeni lik, blizak vladajućoj stranci ljubitelj terenaca, kockanja i debelih zlatnih lanaca oko vrata nije mi se mogao "načuditi" kako imam obraza pitati gdje mi je kompjuter na kojem ću raditi. "Ti ako si sposoban komercijalista, sam ćeš sebi nabaviti kompjuter". Vrlo brzo sam saznao da radnici dobivaju platu svaka tri mjeseca, da se telefonski računi firme odbijaju od plata uposlenika i da je najnormalnija stvar korištenje vlastitog vozila i goriva za dobrobit gazdine firme.

U jednoj drugoj firmi imao sam obavezu da vlasniku firme kupim novine. Markica po markica i nabere se toga...

Rođak je radio u jednom " renomiranom" restoranu, i prilikom većih fešti kao što su Nove godine, morali su iz vlastitih kuća donositi escajg, lonce, čaše i stolice, bez da im prljanje istih bude bilo kako nadoknađeno.

Negdje u ljeto 2007. ušao sam u kancelariju direktora privatne firme u kojoj sam radio kako komercijalista i predočio svoju kratku analizu kretanja cijena i ponude roba. Dolazio je val ogromih poskupljenja i nestašica osnovnih namirnica, cijene će skočiti za 150 posto ( šećer bio 85 feninga, pa skočio na 2.30. , ulje bilo 1.60 a te skočilo na 3.50 marke). Naravno gospodin me propisno izvrijeđao više puta spominjući glagol " srati" i imenicu "moja diploma" i istjerao iz kancelarije zaprijetivši mi otkazom ako ikad spomenem da će šećer jednog dana koštati dvije marke po kilogramu.

Šećer dana košta više od dvije marke po kg, a svi pobrojani primjerci bošnjačkih biznismena su propali. Njihova mjesta i poslove su preuzeli poslovni ljudi iz istočnog ili zapadnog komšiluka i njihove filijale u RS -u ili na teritorijeb tzv. HZ - HB. Takvi su bošnjači biznismeni...
Ajde bogati bošnjo ko bošnjo, donacije, turska, allah, alija, sda, džamija i naravno kuknjava.Kakav poso? Koji biznis? Neka rade anamooni, nek se oni nama prilagođavaju.

_BataZiv_0809
Nindža revizor

#343 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by _BataZiv_0809 »

JanuaryJones wrote:Stavi smajli jebo ga ti. Nemam sarcasm tone detection instalisan.
Pa ti me znas, nisam ocekivao od tebe da se upecas :run:
JanuaryJones

#344 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JanuaryJones »

_BataZiv_0809 wrote:
JanuaryJones wrote:Stavi smajli jebo ga ti. Nemam sarcasm tone detection instalisan.
Pa ti me znas, nisam ocekivao od tebe da se upecas :run:
Ono kolutanje očima na kraju k'o bošnjački bizMismen threw me off :lol:
prog321

#345 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by prog321 »

JThomas wrote: hrvati bogami jesu. to najbolje pokazuje udio firmi iz viteza, gruda, posušja i širokog brijega u trgovini u federaciji. sad će reći ratno profiterstvo...bilo ga je i ovamo više, samo donacije iz islamskih zemalja prevazilaze sve što su hrvati mogli pohapati, ali to je stavljeno u slamarice, a ne angažovano u biznis. .
Cime potkrepljujes svoje teze.?
Gdje su ti dokazi da su islamske donacije vece od onoga sto je Njofra poslao Hercegovcima?

Hercegovacki "biznis" se zasniva na uvozu svakakve robe I izbjegavanja placanja carine za nju.
Zasto mislis da postoje tri drzavna prelaza u Hercegovini? U regionu gdje nema nikakve proizvodnje i nikakve saobracajne povezanosti sa ostatkom Evrope ???
JThomas

#346 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

ostali mi u kutiji od violončela, sad ću otići da ih skeniram.
prog321

#347 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by prog321 »

Znaci lupas bez osnove :-D
JThomas

#348 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by JThomas »

pošto inače svi postove na forumima potkrepljuju materijalnim dokazima, sve označenim po brojevima, slovima i datumima...
prog321

#349 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by prog321 »

Naravno. Ako si ozbiljan sugovornik.
Ali ako samo prdis onda ti ne treba nista :-D
bach

#350 Re: Inferiornost bošnjačkog biznisa i biznismena

Post by bach »

prog321 wrote:
JThomas wrote: hrvati bogami jesu. to najbolje pokazuje udio firmi iz viteza, gruda, posušja i širokog brijega u trgovini u federaciji. sad će reći ratno profiterstvo...bilo ga je i ovamo više, samo donacije iz islamskih zemalja prevazilaze sve što su hrvati mogli pohapati, ali to je stavljeno u slamarice, a ne angažovano u biznis. .
Cime potkrepljujes svoje teze.?
Gdje su ti dokazi da su islamske donacije vece od onoga sto je Njofra poslao Hercegovcima?

Hercegovacki "biznis" se zasniva na uvozu svakakve robe I izbjegavanja placanja carine za nju.
Zasto mislis da postoje tri drzavna prelaza u Hercegovini? U regionu gdje nema nikakve proizvodnje i nikakve saobracajne povezanosti sa ostatkom Evrope ???
Ti u zapadnoj Hercegovini nisi bio nikad,a možda ni tada...

Hajd priznaj forumskom puku...
Post Reply