Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post Reply

Tko bi trebao biti predjedavajući Vijeća ministara BiH

Slavo Kukić
116
64%
Mladen Ivanković Lijanović
8
4%
Borjana Krišto
22
12%
Nitko od navedenih
36
20%

Total votes: 182

prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#326 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by prljavi Hare »

madner wrote:Nismo vala jos toliko nisko pali. Mada sam neki dan za rucak vidio piletinu :x

Mislio sam povremeno,i moji su navikli da tele mora biti toliko mlado da ja ne smijem ni zamišljati kako
ga mesar kolje,uvjek sam bio slab na djecu! :D
polusvijet

#327 Re: SLAVO KUKIĆ NOVI PREDSJEDAVAJUĆI VIJEĆA MINISTARA BiH?

Post by polusvijet »

dr.gog wrote:
polusvijet wrote: Veci dio populacije u RS je neobrazovano, polupismeno i provincijalski konzervativno stanovnistvo. Apsurdno je stoga referirati na stabilnost i kategoricnost mnijenja, odnosno stavova, tako podvodljive mase hronicno uskog dometa interesovanja za politicka kretanja i sistem kojem pripadaju. Besmisleno im je pripisivati svojstva politickog subjekta, pa cak i u semi-demokratiji gdje biraju predstavnike. Jednostavno, stvarnost nikad nije kakvom je oni vide nego kako im se kaze. Od strane vozda i voditelja 'nevnika.
Vic je što si boldovano trebao dodijeliti cijeloj miloj nam BiH, onako usput, jer se nigdje ne može pohvaliti korištenjem mozga u odnosu prema vlastima i manipulacijama medija.Tamo kaže Mile ,NNovine i Rajko Vasić, ovdje kaže Avaz i Federalna televizija,sarajevo-x i Oslobođenje :) ...tja..Da nema ovo malo web stranica, foruma i šačice novinara, bili bi mi još gori brlog od bananarepublike srpske..

Pored "nebeskog naroda" žive "multikulti supergrađani" uz začin blago nabrijane rejsove dječurlije.Otišli smo u tri lijepe, a tome ništa ne može pomoći, osim hladna glava i beskompromisnost prema svakom pretjerivanju..
Možda cinizam a la Madner, bez avatara naravno :D
Slazem se u potpunosti ali ogranicavanje mi je bilo adekvatno u obracanju konkretno @Lausu. Njegova replika ti vjerovatno dovoljno ilustruje i zasto. :D A osim toga, navodeci boldirano kao univerzalne socio-kulturoloske vrijednosti cijele nam mile BiH ne bih imao zadovoljstvo da me @konrad nazove sovinistom dok istovremeno Lausovo razmisljanje i pisanje pohvali i promovise kao zeljeni modus za sve nas, pa cak i put ka rjesenju problema. :lol: Sad se jednostavno prema tom dvojcu mogu postaviti onako kao Danilo Kis svojevremeno prema osobama koje nisu bile komotne izraziti nedvosmislen stav o Ausvicu. ;-)

A da je stanje istovjetno na cijeloj teritoriji pokazuje upravo izvlacenje iz rukava politickog pozadinca Kukica. Nit se on plaho trudi da sa javnosti podijeli svoju eventualnu viziju, niti to ikoga zanima, a ponajmanje medije. Bitno je da se jasno zna ko je protiv a ko za i nova runda handrenja moze otpoceti. Za sad se sa sigurnoscu jedino moze naslutiti da je to dobar strateski potez sdp-a, uskostranacki gledano. Na vise transparentnosti i supstance narod ionako nije navikao. :D
seln

#328 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by seln »

1mustra wrote:
convict wrote:U Evropi ne postoji država gdje se bira premijer prihvatljiv za sve, nego prihvatlji za većinu. Kukić ima natpolovičnu većinu na nivou BiH i gotovo 80% podrške iz FBiH. I to je sad kao nedovoljno? Treba izabrati Borjanu sa podrškom 3 delegata?
Pa zamislite da su prije 4 godine stranke iz FBiH insistirale da premijer ne bude iz SNSD, a SNSD imao skoro dvotrećinsku većinu u RS. Izgledalo bi besmisleno zar ne?
Nije tocno, Belgija kao jedna od dvije visenacionalne drzave u Zapadnoj Europi isto nema vladu jer ni tamo nije dovoljna prosta vecina (druga je Svica). Konsenzualno odlucivanje i decentralizacija je jedina nada da se multinacionalna drzava ne raspadne.
NIje tOcno ovo sto navodis, Ugljevik. Prvo, Svicarska je visenacionalna, a Belgija prakticno dvonacionalna. Dalje, visenacionalan je i Luksemburg, a u izvjesnom smislu i Spanija.
Dalje, ni u jednoj od drzava u zapadnoj Europi koje imaju konsocijacijsku demokratiju ne odlucuje se nacionalno, vec po regijama.
Hodidid

#329 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Hodidid »

1mustra wrote:
Komrad wrote: Pa eto vidis da zadovoljavamo oba kriterija koje si postavio
Ne pratis sta pricam, nisam ni rekao da BiH ne zadovoljava kriterije, nego da oni postoje i u drugim visenacionalnim drzavama i da su pozitivna, a ne negativna stvar. Sta bi se dobilo njihovim ukidanjem je vjerojatno jasno svima osim SDP-u.
Sta bi se dobilo?
seln

#330 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by seln »

Hodidid wrote:
1mustra wrote:
Komrad wrote: Pa eto vidis da zadovoljavamo oba kriterija koje si postavio
Ne pratis sta pricam, nisam ni rekao da BiH ne zadovoljava kriterije, nego da oni postoje i u drugim visenacionalnim drzavama i da su pozitivna, a ne negativna stvar. Sta bi se dobilo njihovim ukidanjem je vjerojatno jasno svima osim SDP-u.
Sta bi se dobilo?
Prazne prijetnje, kao i do sada.
manki

#331 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by manki »

seln wrote:NIje tOcno ovo sto navodis, Ugljevik. Prvo, Svicarska je visenacionalna, a Belgija prakticno dvonacionalna. Dalje, visenacionalan je i Luksemburg, a u izvjesnom smislu i Spanija.
Dalje, ni u jednoj od drzava u zapadnoj Europi koje imaju konsocijacijsku demokratiju ne odlucuje se nacionalno, vec po regijama.
:thumbup: :thumbup:
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#332 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by JoseMujica »

eto kod nas lafa nije konsocijacija a država je centralizirana ko Sjeverna Koreja

veće su države dva entiteta nego država Bih i veća je država svaki kanton u FBiH od same države BiH, glede i unatoč unutarnjeg suvereniteta

i fakat ne znam šta hoće više...da im se svaki dan pride pakaš ljubi
seln

#333 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by seln »

JoseMujica wrote:
i fakat ne znam šta hoće više...da im se svaki dan pride pakaš ljubi
Ma traze guzici chepa...
ignorisu cinjenicu da se posjed materijalno-tehnickih sredstava promijenio od '92.
brzica

#334 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by brzica »

DNS ne može nikako danas sa Kukićem. Možda drugi dan.
Vodstvo stranke ne živi u Banja Luci, a tajnik je na putu čini mi se.
:run:
opa22

#335 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by opa22 »

meni jedna stvar nije jasna 260 dana smo bez vlasti drzava ide u k vec dugi niz godina a nitko da se sjeti da izadje na ulice, da se organiziraju masovni prosvjedi, ljudi glasovali a nitko ne uzima za ozbiljno nas glas, pa cemu onda uopce izbori, na zalost bez vlasti cemo ostati i do 10.mjeseca znaci punu godinu da li si to BiH moze dozvoliti? i na kraju tko ce ispastati? svi mi!
madner

#336 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by madner »

opa22 wrote:meni jedna stvar nije jasna 260 dana smo bez vlasti drzava ide u k vec dugi niz godina a nitko da se sjeti da izadje na ulice, da se organiziraju masovni prosvjedi, ljudi glasovali a nitko ne uzima za ozbiljno nas glas, pa cemu onda uopce izbori, na zalost bez vlasti cemo ostati i do 10.mjeseca znaci punu godinu da li si to BiH moze dozvoliti? i na kraju tko ce ispastati? svi mi!
Ja sam glasao za promjene. Ovo meni lici na promjene. :D
Komrad

#337 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Komrad »

udarnik35 wrote:Osim ako SDP nema neki tajni dogovor sa SDSom, a sve mi se cini da nema, onda je ovo sto radi totalni diletantizam, po drugi put demonstriraju svoju politicku glupost i nezrelost.
Takvu ocjenu nije moguce davati prije glasanja u parlamentu :)
vee-jay

#338 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by vee-jay »

convict wrote:U Evropi ne postoji država gdje se bira premijer prihvatljiv za sve, nego prihvatlji za većinu. Kukić ima natpolovičnu većinu na nivou BiH i gotovo 80% podrške iz FBiH. I to je sad kao nedovoljno? Treba izabrati Borjanu sa podrškom 3 delegata?
Pa zamislite da su prije 4 godine stranke iz FBiH insistirale da premijer ne bude iz SNSD, a SNSD imao skoro dvotrećinsku većinu u RS. Izgledalo bi besmisleno zar ne?
jedino u Bosni izgleda, ako se kao pobjednik na izborima ne guras gubitnicima (i uz to jos neprijateljima tvoje domovine) danonocno u dupe, ti si umisljeni narcisoidni arogantni i jos uz to high class kriminalni drkadzija...
vee-jay

#339 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by vee-jay »

1mustra wrote:
Nije tocno, Belgija kao jedna od dvije visenacionalne drzave u Zapadnoj Europi isto nema vladu jer ni tamo nije dovoljna prosta vecina (druga je Svica). Konsenzualno odlucivanje i decentralizacija je jedina nada da se multinacionalna drzava ne raspadne.
Na boldirano: a) BiH ne mora biti multinacionalna da bi opstala (vidi Hrvatska, i ne, ja to ne prizeljkujem) i b) Konsenz po SNDSu (a samim time i HDZu) je jedino vremensko pitanje kada bi se drzava trebala raspasti -> i hajde sada ti sa njima radi na boljem sutra
vee-jay

#340 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by vee-jay »

seln wrote:
Hodidid wrote:
1mustra wrote: quote="Komrad"
Pa eto vidis da zadovoljavamo oba kriterija koje si postavio
/quote

Sta bi se dobilo?
Prazne prijetnje, kao i do sada.
nebi se gradili drzavni zatvori...
JoseMujica
Grijem se na: malograDŽane
Vozim: Tuarega
Horoskop: Poskok

#341 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by JoseMujica »

vee-jay wrote:
1mustra wrote:
Na boldirano: a) BiH ne mora biti multinacionalna da bi opstala (vidi Hrvatska, i ne, ja to ne prizeljkujem) i b) Konsenz po SNDSu (a samim time i HDZu) je jedino vremensko pitanje kada bi se drzava trebala raspasti -> i hajde sada ti sa njima radi na boljem sutra
:thumbup: a kad vrišti Zuky u MeuMarktu onda im svima odličan...kada Zlatko ignoriše i odjebe pakaše onda ruši državu :-)
detroit-mercy

#342 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by detroit-mercy »

Laus wrote:Nisam u potpunosti shvatio sta hoces da kazes ali nije ni bitno. Odvlaci od teme. Samo sam zelio reci da ja bacim pogled cisto da vidim sta rade ljudi u okruzenju. Kad. npr. prebacim na dnevnik FTVa ne kontam 90% tema koje on obradjuje. Jednostavno to nisu teme koje mene okruzuju. Isto tako kad gledam dnevnik Srbije nemam pojma o cemu pricaju. Zadnje zanimjivo sto sam primjetio je to da Nikolic strajkuje gladju a dan danas ne znam zasto je to radio i uopste me ne interesuje a mogao bih za minut da vidim preko interneta. Moj zivot je Republika Srpska, to je ono sto znam, sto me interesuje i okruzuje. Blage veze nemam niti osjetim sta je Spiric (i svi njegovi predhodnici) radio dok je bio u BH intitucijama, tako da bih odmah potpisao da taj Slavo bude to sto hocete. Vidi se da to vama vise znaci i da Dodik iz nekog inata blokira. Dobio sam upozorenje da nije dozvoljeno govoriti u ime drugih tako da ti ne mogu odgovoriti na pitanje sta ce i kako ce srpski narod u buducnosti.
Meni se cini da ti mnogo stosta ne kontas :skoljka: .
udarnik35

#343 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by udarnik35 »

Skijaš wrote: OK, hajde onda da nađemo nekog ko odgovara i nama i Dodiku. Daj ime tog kandidata. :)
Naivno je misliti da je problem u Kukicu kao licnosti - da je SDP predlozio Rajka Vasica za ovu funkciju, opet ne bi Dodiku odgovarao. Problem je u nacinu na koji se vlast formira - jako je neodgovorno bez parlamentarne vecine ulaziti u proces formiranja vlasti. Niti se zna koje stranke ce participirati u vlasti niti se zna program na osnovu kojeg ce nova vlada djelovati niti se zna ko ce koju poziciju zauzeti.

Razumijem kada odlucis ignorisati sta kaze SBiH ili HDZ na federalnom nivou jer su nebitni, ali ne mozes ignorisati SNSD i/ili SDS koji ti serbez mogu sve blokirati.

I ako se ne desavaju upravo tajni sastanci Lagumdzije i Bosica, sta iko dobiva s tim sto ce u petak PD PSBiH odbaciti Kukicevu kandidaturu?
udarnik35

#344 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by udarnik35 »

Komrad wrote:
udarnik35 wrote:Osim ako SDP nema neki tajni dogovor sa SDSom, a sve mi se cini da nema, onda je ovo sto radi totalni diletantizam, po drugi put demonstriraju svoju politicku glupost i nezrelost.
Nadam se da si upravu i da ce SDS okrenuti ledja SNSDu, ali sve su prilike da se to nece desiti.
Komrad

#345 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Komrad »

udarnik35 wrote:
Komrad wrote:
Nadam se da si upravu i da ce SDS okrenuti ledja SNSDu, ali sve su prilike da se to nece desiti.
Pa vidjecemo ... Bar smo ovdje U BiH trebali nauciti da je u politici sve moguce ... cak i da Dodika i Lagumdziju vidimo sutra na cevapima na carsiji :)
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#346 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Toto »

prljavi Hare wrote:
madner wrote:Pitanje drzavne imovine nije do para, koliko do principa. Ako bi se drzavna imovina ukznjizila na drzavu, unitarni karakater BiH bi bio malo jasniji. Dok bi knjizenje na entitete istima dalo pravo da tvrde da se radi o federaciji.
To treba gurati do kraja,tu se dosta toga odlučujuje.Evo ako su četnici spremni jesti korjenje,mogu i ja
prijeći na junetinu! :D
mislis na 100% junetinu sto ce se servirat po Seheru od juna
Komrad

#347 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Komrad »

udarnik35 wrote:
Skijaš wrote: OK, hajde onda da nađemo nekog ko odgovara i nama i Dodiku. Daj ime tog kandidata. :)
Naivno je misliti da je problem u Kukicu kao licnosti - da je SDP predlozio Rajka Vasica za ovu funkciju, opet ne bi Dodiku odgovarao. Problem je u nacinu na koji se vlast formira - jako je neodgovorno bez parlamentarne vecine ulaziti u proces formiranja vlasti. Niti se zna koje stranke ce participirati u vlasti niti se zna program na osnovu kojeg ce nova vlada djelovati niti se zna ko ce koju poziciju zauzeti.

Razumijem kada odlucis ignorisati sta kaze SBiH ili HDZ na federalnom nivou jer su nebitni, ali ne mozes ignorisati SNSD i/ili SDS koji ti serbez mogu sve blokirati.

I ako se ne desavaju upravo tajni sastanci Lagumdzije i Bosica, sta iko dobiva s tim sto ce u petak PD PSBiH odbaciti Kukicevu kandidaturu?
Tacno je to sto pises ali uvijek ima ono ALI
Meni je tekodje bezveze imenovati mandatara bez parlamentarne vecine ali ako su svi slozno usli u takav proces i ako je taj proces zapocet legalno kroz instituciju predsjednistva koja ima zadatak da imenuje mandatara onda SDP moramo izuzeti od bilo kakve krivice za neuspostavljanje vlasti na drzavnom nivou ... jer ovi drugi cak i ne zele da razgovaraju sa tim mandatarom tj. ne postoju odluke predsjednistva onda je sva odgovornost i krivica na njima
udarnik35

#348 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by udarnik35 »

Komrad wrote:
udarnik35 wrote:

Tacno je to sto pises ali uvijek ima ono ALI
Meni je tekodje bezveze imenovati mandatara bez parlamentarne vecine ali ako su svi slozno usli u takav proces i ako je taj proces zapocet legalno kroz instituciju predsjednistva koja ima zadatak da imenuje mandatara onda SDP moramo izuzeti od bilo kakve krivice za neuspostavljanje vlasti na drzavnom nivou ... jer ovi drugi cak i ne zele da razgovaraju sa tim mandatarom tj. ne postoju odluke predsjednistva onda je sva odgovornost i krivica na njima
Samo osim sto mozemo konstatovati njihovu krivicu, mi ih ne mozemo kazniti ni za kakve opstrukcije. Mislim da SDP nosi najvise odgovornosti jer je osvojio najveci broj glasova. Na njima je da uspostave parlamentarnu vecinu i oni nisu uspjeli je osigurati. HDZ 1990 im je bio kiks, ali SDS je jos i veci. I molim vas, nemojte od Mladena Bosica praviti Mahatmu Gandija i ubjedjivati me kako Bosic ima neke eto kao principe zbog kojih zeli u koaliciju sa SNSDom. :-) Jednostavno je Dodik ponudio vise od Lagumdzije.
Komrad

#349 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by Komrad »

udarnik35 wrote: Samo osim sto mozemo konstatovati njihovu krivicu, mi ih ne mozemo kazniti ni za kakve opstrukcije. Mislim da SDP nosi najvise odgovornosti jer je osvojio najveci broj glasova. Na njima je da uspostave parlamentarnu vecinu i oni nisu uspjeli je osigurati. HDZ 1990 im je bio kiks, ali SDS je jos i veci. I molim vas, nemojte od Mladena Bosica praviti Mahatmu Gandija i ubjedjivati me kako Bosic ima neke eto kao principe zbog kojih zeli u koaliciju sa SNSDom. :-) Jednostavno je Dodik ponudio vise od Lagumdzije.
SDP ne moze nositi najveci dio odgovornosti jer nije on taj koji vrsi opstrukcije
bosnovizija

#350 Re: Slavo Kukić novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH?

Post by bosnovizija »

Objavljeno 21.06.2011. u 16:04
HNS BiH: Kukić nema legitimitet hrvatskog naroda
Na trećoj sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH zaključeno je kako kandidata Predsjedništva BiH za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Slavo Kukić nema legitimitet hrvatskog naroda u BiH, stoga HNS BiH odbacuje njegovu kandidaturu.
"Predsjedništvo HNS BiH traži od svih nadležnih institucija što hitniju uspostavu vlasti u BiH, poštujući demokratske principe, ustavna i zakonska rješenja, te izbornu volju sva tri konstitutivna naroda. Vjerujemo kako će ovaj put i međunarodne institucije u BiH biti u funkciji zaštite ustavno - pravnog poretka i demokratskih principa, te izgradnje BiH kao pravne države", stoji u saopćenju Ureda za odnose s javnošću HNS-a BiH.
Iz HNS-a BiH upućena je podrška Borjani Krišto, kako stoji u saopćenju, jedinom legitimnom kandidatu hrvatskog naroda za dužnost predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.
Predsjedništvo HNS BiH izrazilo je zabrinutost zbog učestalih istupa bošnjačkih političara u vezi formiranja vlasti u kojoj oni otvoreno traže pet pozicija, odnosno polovicu pozicija u Vijeću ministara BiH, pod isprikom "da ne budu preglasani od strane Hrvata i Srba", te tako šalju jasnu poruku kakvu BiH oni vide u budućnosti i ko bi trebao upravljati tom i takvom BiH.
Predsjedništvo HNS BiH smatra da bi BiH uistinu bila država za čovjeka ona prije svega mora biti demokratska, sigurna i prosperitetna država tri jednakopravna i konstitutivna naroda, stoji u saopćenju.
Izvor:Sarajevo-x.com
NIŠTA NOVO!
Post Reply