Opel Astra - Vase iskustvo.

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
edin.h

#326 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by edin.h »

Zna li neko koliko moze trositi po gradu (Sarajevo, guzve, nase ulice) nova Opel Astra K (2017) sa motorom: 1.4 Turbo Start/Stop 110 kW/150 KS sa automatskim mjenjacem? navodno pise da trosi oko 7,2l po gradu.

Valja li taj motor i automatik s obzirom da ne predjem vise od 10.000 godisnje ili je bolja opcija 2K skuplji dizelas sa automatikom takodjer (1.6 Dizel 100 kW/136 KS)?
Ovaj novi model je zaista prelijep, ali posto nemam iskustva sa Opelima, zanima me da li je kvalitetan i vrijedan izbora, da li je udoban?
Trenutno vozim peugeot 307 2.0 66kw i veoma sam bio zadovoljan vec 3 godine i sa udobnoscu i kvalitetom, ali ipak auto je iz 2003, na satu preko 300.000 kilometara, nema nikakve multimedije, dosadio vise... :) i uredno trosi 7,5l dizela sto mi je OK.

Hvala!
amar1994

#327 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by amar1994 »

Racunaj na 10l , poyy .
promaha

#328 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by promaha »

edin.h wrote:Zna li neko koliko moze trositi po gradu (Sarajevo, guzve, nase ulice) nova Opel Astra K (2017) sa motorom: 1.4 Turbo Start/Stop 110 kW/150 KS sa automatskim mjenjacem? navodno pise da trosi oko 7,2l po gradu.

Valja li taj motor i automatik s obzirom da ne predjem vise od 10.000 godisnje ili je bolja opcija 2K skuplji dizelas sa automatikom takodjer (1.6 Dizel 100 kW/136 KS)?
Ovaj novi model je zaista prelijep, ali posto nemam iskustva sa Opelima, zanima me da li je kvalitetan i vrijedan izbora, da li je udoban?
Trenutno vozim peugeot 307 2.0 66kw i veoma sam bio zadovoljan vec 3 godine i sa udobnoscu i kvalitetom, ali ipak auto je iz 2003, na satu preko 300.000 kilometara, nema nikakve multimedije, dosadio vise... :) i uredno trosi 7,5l dizela sto mi je OK.

Hvala!
uh vozim takvog ali sa rucnim mjenjacem i nisam skoro nikad imao rezervoar cisto gradske voznje, uglavnom pola-pola i prosjecna potrosnja mi je 6,9l trenutno. (do sada presao 36k i potrosnju pratim po sipanju ne board kompjuterom)

iskreno motor ima vise snage nego sto mu treba. Iako je sa tim motorom u verziji sa rucnim mjenjacem bilo LSPI problema, to je uglavnom vezano za nacin voznje vecine ljudi. kod automatika tih problema nema jer mjenjac ne dopusta da se auto gusi. Automatik u njemu je klasicni 6brzinski i mislim da ni sa njim neces imati nekih problema, jedino sto nije bas najbrzi automatik na trzistu.

sto se udobnosti tice tu stvarno nemam nikakvih zamjerki. odlicana je isto i za voziti kroz krivine iako je elektricni servo. a sto se tic emultimedije cak i u osnovnoj opremi dobijes android auto i carplay tako da je po tom pitanju auto dosta up to date :D
Industrialyzer

#329 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Industrialyzer »

Prijatelj kupuje sebi auto i budzet je oko 6000KM, dvoumi se izmedju Astre H i Megane II.

https://www.olx.ba/artikal/26646113/ren ... gane-2005/

https://www.olx.ba/artikal/26181965/ope ... nzin-plin/

Uslov je da je auto na plin jer prelazi puno kilometara po gradu i isplatice mu se. Ako neko zna nekog dobrog plinasa koji ispunjava te uslove slobodno neka okaci pa cu mu proslijediti.

:sax:
drug_profi

#330 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

NediM17 wrote:Landi Renzo je isto italijanski sistem, gledam sad malo brosure, i u pitanju su vrhunske komponente. Tu isto ne bi trebao pogrijesiti. Kod Landi Renza mi se svidja sto imaju cak i svoje boce i multiventile. :thumbup:
Vidi i sa Betanijom/Berlijetom za ugradnju u Darkom-u.
Evo update. Iz Borasa mi kazu da je Landi Renzo taj sistem koji Opel koristi pri fabrickoj ugradnji i jedino njega odobravaju. 1400 maraka, tj. za 200 je skuplji od Zavolia. U vezi Darkoma imam oprečne informacije. Berlijeta nema podugovarača, a nešto su mi tuc-muc smrljavili oko očuvanja fabričke garancije na vozilo. Betanija navodno radi sa Darkomom, a na telefon mi čovjek reče da ne rade pod garancijom ugradnju.
Jedino mi iz Borasa rekoše da fabrička garancija ostaje u slučaju da oni ugrade Landi Renzo.

Tako da.... Landi Renzo shall be
drug_profi

#331 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Urađena LPG konverzija. Landi Renzo. Sistem dozira malo benzina na obrtajima iznad 4000 radi zaštite turbine i ventila.
Ali 4000 na tom motoru ću vrlo rijetko dobaciti. On čupa već na 2500, na 3000 jednostavno prešaltaš gore.
Na 2800 obrtaja u 6. brzini jezdiš 140 km/h i slušaš muziku. U istom stepenu prenosa kad spustiš na 110 misliš da ti se auto ugasilo.
Znači 4000 može doći samo u slučaju preticanja i to kad se mora na silu.

Auto ništa na snazi nije izgubilo, nije se zvuk promijenio, ne primjećujem vibraciju prilikom prebacivanja goriva, čak ni na jutarnjem paljenju.
Sve u svemu, zadovoljan. Gepek je i onako golem tako da mi paket sa rezervnom gumom i alatom nije bitno oduzeo prostora. Punjenje postavljeno kraj otvora za benzin, ispod poklopca, uz korištenje adaptera koji se privrće.
Servis plinske instalacije na 10-15K = promjena oba filtera 30KM. Na 120K km, štelovanje ventila - 150KM. To bi svakako moralo da se uradi bio ili ne bio LPG motor.
amar1994

#332 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by amar1994 »

Throttle

#333 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Throttle »

Slike ko da je neko dijete slikalo sa nekim ajfonom i aplikacijama, uzas zivi
Nije losa ponuda, ako nije puno presla, pise da je registrovana, mozda ju je neko vozikao
drug_profi

#334 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Stajao bas jucer kraj nje. U zivo to mnogo bolje izgleda.
ucenik1234

#335 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by ucenik1234 »

Pozdrav, zainteresovao sam se za astru H, kakvi su benzinski motori, prvenstveno 1.4 90ks i 1.6 115ks i kako podnose plin?
Auto mi djeluje ok, lijep dizajn (unutra jest nezgrapno malo), u rangu g5 je, a nije precijenjena i manje se krade,

Kakva je za odrzavanje, komfor u voznji, kvalitet i sl?
NediM17

#336 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by NediM17 »

1.4 je bolji sto se tice plina, samo probaj da ti ne bude preslab. Ako nemas nikakvih sportskih preferencija, i ako vozis po ogranicenju, mislim da ti je sasvim dovoljan.
bersK

#337 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by bersK »

Na plinu ga dignem na 110 po autoputu. Udjem u grad, vozim 50-60, auto ko mrtav konj. Astra G. Auto je inace samo po sebi slabo vuce, al sad ga pretjeruje s mrtvilom. Sa semafora me moze i biciklista uzet. Jel zna neko do cega moze biti? Jel inace tako Astra G 1.6 mora nabit obrtaje da bi se osjetilo da vuce ili da provjerim kod mehanicara ispod haube sta se desava?
Ned071

#338 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Ned071 »

konektovan
Vozim: Francusku kantu

#339 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by konektovan »

Ned071 wrote:fali mi jos samo 20 hiljada :mrgreen:

https://www.olx.ba/artikal/27087388/ope ... kcija-24h/
Odlican auto, odlicna ponuda. :thumbup:
Ned071

#340 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by Ned071 »

kako nije... :sad: bem ti kokuzluk
drug_profi

#341 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

bersK wrote:Na plinu ga dignem na 110 po autoputu. Udjem u grad, vozim 50-60, auto ko mrtav konj. Astra G. Auto je inace samo po sebi slabo vuce, al sad ga pretjeruje s mrtvilom. Sa semafora me moze i biciklista uzet. Jel zna neko do cega moze biti? Jel inace tako Astra G 1.6 mora nabit obrtaje da bi se osjetilo da vuce ili da provjerim kod mehanicara ispod haube sta se desava?
Jel 8V ili 16V?
Ja sam imao G 1,6 16V (74kW ili 101 hp) i što se tiče startnosti i snage nisam imao primjedbe. Preko Ivana četvrtom pod klimom. Autoputem do 150.
Obzirom da je i jedno i drugo atmosferski benzinac, moraš mu nabiti obrtaje da bi pokazao snagu.
Ako je kod tebe obični 1,6, to je 56kW tj 75 hp i logično je da nije startan.
Ako ti se dešava da je slabiji nego što je bio, probaj kako ide samo na benzinu.
Ako je stanje isto, zajedničko za oba goriva je struja i zrak. Tu treba potražiti uzrok.
Gori li ti lambda? Mislim ipak je najbolje otići dobrom majstoru.
the_hooligan_ec

#342 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by the_hooligan_ec »

Evo moje neko iskustvo.. imam Opel Astru h 1.6 twinport 77kw ciji je motor navodno na crnoj listi za ugradnju plina.. Doduse ja sam na 2x auta sebi podavno ugradjivao plin u Atikeru nikad vise bar ne kod njih. Hele nejse vlasnik prije mene ugradio u lovatu u lukavici nije Darkom opet mislim da je taj covjek najbolji sto se tog tice.. Nebitno u svaku astru ja mislim da sam negdje naisao mora ici mazalica za ventile jer zbog same temp. motora i plina izgore pa je tako Njegos stavio i mazalicu na ovo auto moje..Evo vec 6000km koliko je kod mene nikakvih problema nemam auto isto ide i ko na benzinu i na plinu.Potrosnja tu i tamo zavisi od noge na gasu.. :)
drug_profi

#343 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Evo jedan info o Astri J sedan na LPG. Motor 1,4T 140 hp (103 kW). Oko 1500 kg masa.
Danas nasuo sve do vrha, a usput ponistio kilometrazu sa 970 kilometara pređenih isključivo u špicama po gradu. Prosječna brzina na boardu 27,7 km/h
Potrošio za to vrijeme: 93 litre plina i 19,5 litara benzina.
Ovo je potrošnja u najtežim uslovima. Vjerovatno ne može biti gore. Ljeti će saobraćaj biti protočniji, a benzin manje potreban.
Board je pokazao prosjek 8,7 l/100 km, uz prosječnu brzinu od 27,7.
Realan prosjek je dakle oko 9,8 kombinovano benzin+plin, što je blisko deklarisanoj potrošnji sa fabričkom instalacijom plina.
isto sam auto vozio oko 1500 kilometara prije ugradnje LPG instalacije i razlika u snazi, vuči nije primjetna, ili uopšte ne postoji. Neprimjetan je i prelazak sa benzina na plin i obratno, s tim što dobijem dosta diskretan zvučni signal. Dovoljno čujan, ali ne kao na poljskom LPG TECH koji me znao i prepasti. Sad je Landi Renzo sistem.
elvirr

#344 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by elvirr »

Obzirom da je proslo vec par mjeseci od ugradnje plina, mozes li mi reci koja je potrosnja i uporediti sa potrosnjom benzina?
I ja sam nedavno uzeo 1.4 turbo sq 140ks pa raznisljam i plinu, mada jos uvijek ne znam svoju potrosnju jer jos ni rezervoar nisam potrosio.
drugi profil wrote:Urađena LPG konverzija. Landi Renzo. Sistem dozira malo benzina na obrtajima iznad 4000 radi zaštite turbine i ventila.
Ali 4000 na tom motoru ću vrlo rijetko dobaciti. On čupa već na 2500, na 3000 jednostavno prešaltaš gore.
Na 2800 obrtaja u 6. brzini jezdiš 140 km/h i slušaš muziku. U istom stepenu prenosa kad spustiš na 110 misliš da ti se auto ugasilo.

Auto ništa na snazi nije izgubilo, nije se zvuk promijenio, ne primjećujem vibraciju prilikom prebacivanja goriva, čak ni na jutarnjem paljenju.
Sve u svemu, zadovoljan. Gepek je i onako golem tako da mi paket sa rezervnom gumom i alatom nije bitno oduzeo prostora. Punjenje postavljeno kraj otvora za benzin, ispod poklopca, uz korištenje adaptera koji se privrće.
Servis plinske instalacije na 10-15K = promjena oba filtera 30KM. Na 120K km, štelovanje ventila - 150KM. To bi svakako moralo da se uradi bio ili ne bio LPG motor.
drug_profi

#345 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

elvirr wrote:Obzirom da je proslo vec par mjeseci od ugradnje plina, mozes li mi reci koja je potrosnja i uporediti sa potrosnjom benzina?
I ja sam nedavno uzeo 1.4 turbo sq 140ks pa raznisljam i plinu, mada jos uvijek ne znam svoju potrosnju jer jos ni rezervoar nisam potrosio.
drugi profil wrote:Urađena LPG konverzija. Landi Renzo. Sistem dozira malo benzina na obrtajima iznad 4000 radi zaštite turbine i ventila.

Pa evo ti post iznad, sve piše.
elvirr

#346 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by elvirr »

drugi profil wrote:
elvirr wrote:Obzirom da je proslo vec par mjeseci od ugradnje plina, mozes li mi reci koja je potrosnja i uporediti sa potrosnjom benzina?

Koliko trosi plina?
drug_profi

#347 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

elvirr wrote:
drugi profil wrote:
Koliko trosi plina?
Kažem ti pogledaj post iznad svog.
drugi profil wrote:Evo jedan info o Astri J sedan na LPG. Motor 1,4T 140 hp (103 kW). Oko 1500 kg masa.
Danas nasuo sve do vrha, a usput ponistio kilometrazu sa 970 kilometara pređenih isključivo u špicama po gradu. Prosječna brzina na boardu 27,7 km/h
Ovo je potrošnja u najtežim uslovima. Vjerovatno ne može biti gore. Ljeti će saobraćaj biti protočniji, a benzin manje potreban.
Realan prosjek je dakle oko 9,8 kombinovano benzin+plin, što je blisko deklarisanoj potrošnji sa fabričkom instalacijom plina.
isto sam auto vozio oko 1500 kilometara prije ugradnje LPG instalacije i razlika u snazi, vuči nije primjetna, ili uopšte ne postoji. Neprimjetan je i prelazak sa benzina na plin i obratno, s tim što dobijem dosta diskretan zvučni signal. Dovoljno čujan, ali ne kao na poljskom LPG TECH koji me znao i prepasti. Sad je Landi Renzo sistem.
S tim da sam sad uočio grešku u računici.
Prosjek plin+benzin po gradu je 10,5 l/100 km, a ne 9,8 kako sam gore napisao. Pogrešno sam djelio u gornjem postu. Dakle to ti je to. Odvezi neku kilometražu punog rezervoara samo na benzin pa onda dopuni i vidi koliko je popilo. Pa vidi da li ti paše konverzija.
elvirr

#348 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by elvirr »

drugi profil wrote:
elvirr wrote:
drugi profil wrote:
Koliko trosi plina?
Kažem ti pogledaj post iznad svog.
drugi profil wrote:Evo jedan info o Astri J sedan na LPG. Motor 1,4T 140 hp (103 kW). Oko 1500 kg masa.
S tim da sam sad uočio grešku u računici.
Prosjek plin+benzin po gradu je 10,5 l/100 km, a ne 9,8 kako sam gore napisao. Pogrešno sam djelio u gornjem postu. Dakle to ti je to. Odvezi neku kilometražu punog rezervoara samo na benzin pa onda dopuni i vidi koliko je popilo. Pa vidi da li ti paše konverzija.
Izvini ali sam čitao sa mobitela i nisam vidio taj dio oko potrošnje. Moja greška :thumbup:
Raspitivao sam se za ugradnju kod Atikera, 850 KM njihov sistem sa atestom i osiguranjem. Koliko si ti platio ugradnju Landi Renzo sistema?
drug_profi

#349 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by drug_profi »

Neznam ja ne bih štedio na tome. Sve će ti se vratiti. Landi Renzo je 1400 plus atest. Zavoli je 1200 + atest.
Ja sam radi garancije išao u ovlašteni na instalaciju, a tebi ako je istekla garancija može i Zavoli kod Darka npr.
rimsa91

#350 Re: Opel Astra - Vase iskustvo.

Post by rimsa91 »

Pitanje za upucenije

Opel Astra g 1.4 benzin

Radio prije 7 dana mali servis i jutros sam primjetio kako mi je isteko Antifriz na minimumu, nije bilo tragova ulja. Otisao kod majstora i uglavnom otislo je jedno crijevo koje sam zamijenio. Medjutim sad mi ispod auta kad ugasim nakon voznje kao da otkapa 3 manje mrlje ispod motora. Provjerio sam poslije gasenja i kretanja.Kad sam radio mali servis mijenjao sam i dihtung dekla. Da li je ko imao iskustva sa tim?
Post Reply