Fasizam jos nije porazen

Locked
nellington

#326 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by nellington »

takonekako wrote:
Chmoljo wrote:
takonekako wrote:Komunizam još nije poražen, kako se nažalst vidi i iz ove teme..... :sad:
elhamdulillah!

al fkt, znal iko reći zašto se nonstop gusla u medijima da " fašizam još nije mrtav " a nismo ni iz komunizma izišli ko sve bivše komunističke zemlje? pa zato što lustracija nije nikad izvedena pa crveni vladajuli vladaju....

cjeli rat ,i ovo poraće sad jadno nikakvo, svo vrjeme kolo vode komunjare ! Milošević= komunjara, Tudžman =komunjara, popovi i hodže = doušnici UDBE..... samo promjenilo dresove i glume malo ljevicu malo desnicu, toplol-hladno se igraju sa narodom, kaobajagi oni traže rješenja

niđe veze :x
Jovo, evo ga još jedan!

Image

Neće još dugo, vratićemo ga na HB forum :D
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#327 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Chmoljo »

takonekako wrote:
al fkt, znal iko reći zašto se nonstop gusla u medijima da " fašizam još nije mrtav " a nismo ni iz komunizma izišli ko sve bivše komunističke zemlje? pa zato što lustracija nije nikad izvedena pa crveni vladajuli vladaju....

cjeli rat ,i ovo poraće sad jadno nikakvo, svo vrjeme kolo vode komunjare ! Milošević= komunjara, Tudžman =komunjara, popovi i hodže = doušnici UDBE..... samo promjenilo dresove i glume malo ljevicu malo desnicu, toplol-hladno se igraju sa narodom, kaobajagi oni traže rješenja

niđe veze :x
tema o zavjerama, pa tamo guslaj o tome.
Chmoljo

#328 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Chmoljo »

nellington wrote: Neće još dugo, vratićemo ga na HB forum :D
:D
Colonel

#329 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Colonel »

Fasizma je uvijek bilo i uvijek ce i biti, mjera je manje vise. A u nj su strpali sve ono najgore sto ljudski um moze smisliti, bio zlocin izolovanih pojedinaca grupa il pak citave nacije. Uvijek je put nacionalizma i ostro kritikovanja i krivljenja drugih i drugacijih bio najlaksi moguci nacin dobijanja podrske sirokih masa.
A ovdje vidim ovdje se govori o određenim stradanjima koja se moraju definirati kao zločin i nikako drugacije.
Bosnolog

#330 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Bosnolog »

Steta sto nije bilo vise Jova Kapicica,....Jedan od rijetkih antifasitickih svjedoka kojeg cetnicka Srbija kao devedesetogodisnjaka proganja i hrabro napada na ulici,napadajuci ga s leda,sto govori o hrabrosti cetnicko fasizirane Srbije,.....
Bosnolog

#331 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Bosnolog »

Banjaluka 14. 01. 2012
PRESS RS
INTERVJU - SER(N)ATOR RS O HISTERIJI U FBIH ZBOG DANA SRPSKE
Samo istina može da iskoreni mržnju
SeR(n)ator Republike Srpske i ugledni banjalučki profesor Predrag Gugo Lazarević tvrdi da govor mržnje na ovom prostoru neće biti iskorenjen sve dok ne nestane mržnja!
Image
On za Press RS kaže da je za srpski narod veoma dobro što se našao pred pravom lavinom neskrivene mržnje, koja od proslave Dana i krsne slave Republike Srpske nadire iz Federacije BiH bošnjačkih političara i medija!
- Mnoge nesreće na ovim prostorima događale upravo zbog toga što se istina gurala pod tepih i što su ovdašnji narodi bili skloni lažnoj međusobnoj učtivosti - jasan je Lazarević.
Mislite li da bi istina sprečila katastrofu i rat na prostoru BiH i SFRJ?
- Zbog guranja te mržnje u drugi plan pale su mnoge žrtve. Da je od početka istina došla do izražaja, mnogo toga je moglo da bude drugačije. Mržnja na ovom prostoru nije novijeg datuma, već traje vekovima. Da smo toga bili svesni, ne bi se stvorili uslovi za stradanja kroz koja smo prošli, pogotovo mi Srbi.
Možete li biti malo konkretniji?
- Moramo znati da život Srba nije bio dobar još od turske okupacije i da su tome uveliko doprinela i naša braća koja su primala islam. Da bi dokazali privrženost novoj religiji, oni su morali da budu još gori od Turaka. Mržnja koja se danas ovde ispoljava datira još od tog vremena - kaže Lazarević.
Da li je postojala šansa da mržnja nestane?
- Ivo Andrić kaže da je Bosna zemlja mržnje i straha. Mi smo se ovde vekovima sudarali sa istinom, ali nikad nismo ni pokušali da suštinski promenimo situaciju. Da jesmo, možda nam se ne bi desila ni 1941. ni 1991. godina. Tu su dobrim delom krivi i Srbi, jer su kao najveći narod na ovom prostoru smatrali da treba da budu popustljiviji prema drugim narodima. Zbog toga su još u vreme balkanskih ratova i pre toga zaustavljali muslimane da se ne iseljavaju u Tursku, što su oni masovni radili. Aleksa Šantić je u tom smislu ispevao svoju čuvenu „Ostajte ovde", a nakon toga je pevao o tome kako smo na vrelu bratstva očima oprali vid.
Da li je to bila greška?
- U prošlom veku Srbima su u više navrata odsecane glave, baš kao i u srednjem veku, a oni koji su to radili, redovno su se proglašavali za žrtve. Istovremeno, pogledajte kako nelogično zvuči izjava reisa Mustafe Cerića kad kaže da kome se Bosna ne dopada, može da ode iz nje, ali da može poneti samo onoliko zemlje koliko mu ostane na cipelama.
Glupost je napadati Čovića

Kako ocenjujete napade na zvaničnike i verske velikodostojnike iz hrvatskog naroda koji su prisustvovali obeležavanju Dana Republike?
- Sve to što se radi su obične gluposti, pa tako i zamerke Draganu Čoviću što je došao u Banjaluku. Muslimani se moraju naviknuti da Srbi nemaju ništa protiv trećeg entiteta. S druge strane, videli smo u ratu da prijateljstvo između Bošnjaka i Hrvata nije moglo da traje i da, kad je puklo, između njih je bilo veće klanje nego između Srba i Bošnjaka. To su prekinuli Amerikanci. I to ne iz ljubavi, već iz ličnih interesa. Amerikanci ne žele čistu islamsku državu na Balkanu i zato su u Vašingtonu ujedinili muslimane i Hrvate.
Pa?
- Postavljam pitanje kako reis može da isteruje one koji su pre njega živeli u Bosni. On hoće da istera starosedeoce! Nisam video da je bilo koji Srbin nešto slično izjavio, a da čujem takvu misao, sigurno bih se gnušao kao i na ove Cerićeve reči.
Otkud tolika mržnja koja ovih dana dolazi iz FBiH?
- Govor mržnje je posledica mržnje koja postoji. Moramo se suočiti sa tom činjenicom. Nedavno sam na jednom simpozijumu branio tezu da govor mržnje možemo iskoreniti tek onda kad iskorenimo mržnju. Tu se ne smemo lagati.
Kako iskoreniti mržnju?
- Moramo govoriti istinu i svi moramo težiti da dođemo do istine i do faktografije. A faktografija su i one odsečene glave na način iz srednjeg veka. Mnoge stvari se nisu promenile, ostale su žive i mi se moramo sa njima sudariti i pokušati to da prevaziđemo. Ako uspemo, i BiH ima šansu da opstane.
Šta mislite o tezama koje se ovih dana plasiraju iz Sarajeva, naročito kroz specijal FTV-a „Krnja velika Srbija", ili da je temelj današnje srpske nacionalne politike „Načertanije" ili Memorandum SANU?
- Oni koji prave te specijale i šalju takve poruke nisu pročitali ni „Načertanije" ni Memorandum SANU i, što je još gore, nisu pročitali ni Islamsku deklaraciju Alije Izetbegovića, dakle njihovog vođe. On je u tom delu rekao da je nacija za muslimane uvozna roba. Da su pročitali tu knjigu, videli bi da su komunisti, kada su islamizovani deo našeg balkanskog življa nazvali muslimanima, uradili za njih više nego Alija Izetbegović. Primetno je da se iz Sarajeva forsira jedna nebulozna politika i pokušava pisati istorija koja se ne zasniva na faktima, već na potpuno pogrešnom pristupu koji nema nikakve veze sa tom naukom.

Žarko Marković
Image
KENJAC

#332 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by KENJAC »

@1GORSTAK hvala ti na lijepim rijecima! Vidim pratio si moje postove od prije. Nemoj ni ti obracat paznju na pojedince kojima je jedina odrednica to kako se zovem i sta sam po nacionalnosti. Vidis kako se suptilno moze provuc fasizam da se niko ne uhaviza. Cuj "Bas me briga na kojoj je strani bio i sta je radio" Znaci drugim rijecima "On je Srbin i kao takav je moj neprijatelj" Dobro, to stoji, ne mogu ni ja bit prijatelj sa takvima... Ali rec "On je Srbin i kao takav je neprijatelj B & H "... o to je vec fasizam za sankcionisanje!
P.S. Da je Bog dao da su svi neprijatelji Bosne i Hercegovine ko ja! Svajcarci bi stajali u redu da dobiju nas azil!
tbv

#333 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by tbv »

KENJAC wrote:@1GORSTAK hvala ti na lijepim rijecima! Vidim pratio si moje postove od prije. Nemoj ni ti obracat paznju na pojedince kojima je jedina odrednica to kako se zovem i sta sam po nacionalnosti. Vidis kako se suptilno moze provuc fasizam da se niko ne uhaviza. Cuj "Bas me briga na kojoj je strani bio i sta je radio" Znaci drugim rijecima "On je Srbin i kao takav je moj neprijatelj" Dobro, to stoji, ne mogu ni ja bit prijatelj sa takvima... Ali rec "On je Srbin i kao takav je neprijatelj B & H "... o to je vec fasizam za sankcionisanje!
P.S. Da je Bog dao da su svi neprijatelji Bosne i Hercegovine ko ja! Svajcarci bi stajali u redu da dobiju nas azil!
ne, ne, pogresno ili namjerno iskrivljujes sta sam zelio reci, ali evo da ti malo pojasnim;

ja uopste nemam pojma ko si ti, da li si ti Srbin, Hrvat ili Bosnjak za mene nije bitno, nije mi bitno u kojoj si armiji bio i sta si radio, sve sto na ovom forumu pisem je moj licni stav zasnovan na mom zivotnom iskustvu, a ne necija ideologija koju ja pratim...

moji stavovi su uglavnom iz frustracije kad mi neko nabada na nos smrt Srba i zeli da ja, ZRTVA SRBOVANJA dozivim katarcu, srbovanja koje mi je u smrt odnio veliki broj familije i prijatelja, a mene dozivotno napravio invalidom koji se svakodnevno bori za svoj zivot, koji na srecu nece biti jos dug.

eto toliko, malo personalno, ali samo da imas na umu...

pozdrav tebi Srbine od jednog patnika bez nacije, obicne fukare bosanske, koji nikad nece dozivjeti pravdu, jer se forsira izjednacavanje krivice i na svaku pricu o zlocinama velikosrpske ideologije se spinuje na mrznju prema srpskom narodu... hvala na vasem razumjevanja - ZIVJELA VASA REPUBLIKA SRPSKA!
gomilego

#334 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by gomilego »

Sarajevo grade, šta ti papci rade???

12. marta 1996. godine na dnevniku su javili da je izvršena integracija Sarajeva. 14. marta ujutro, neka radio stanica prenijela je sljedeću vijest: „Noćas je u Sarajevu oko 21 h u Kliničkom centru Koševo rođeno prvo srpsko dijete u federalnom Sarajevu.“ 'Srpsko dijete' rođeno 13. marta te godine je moj brat i moj imenjak. Nakon radijske vijesti, naši roditelji su se često šalili kako imaju troje djece koja su 'rođena u tri različite države'.
U septembru 1997. ja sam bila jedino 'srpsko dijete' koje je u toj generaciji upisano u jednu sarajevsku osnovnu školu. Već prvog školskog dana sva srećna sam došla kući i ponosno mami rekla: „Mama ja sam se zaljubila. U Samira.“

Maj 2005. meni je mnogo značio. 'Srpsko dijete' u generaciji proglašeno je i Učenikom generacije, ali ne zato što je 'srpsko', nego zato što je izvanredan đak. Srce k' tepsija.

Srednja škola bila mi je najljepši dio školovanja, zbog dobre raje, ali i zbog činjenice da sam, željna usavršavanja, na kraju maturirala na Koledžu ujedinjenog svijeta u Mostaru. Život u Mostaru omogućio mi je da shvatim koliko volim Sarajevo, pa sam, umjesto da odem u inostranstvo kao i većina moje generacije iz koledža, ostala studirati u voljenom gradu.
Danas ipak želim otići.

Sarajevska raja

U voljenom gradu imam prijatelje, poznanike, školske i tako dalje i tako bliže. Riječi uvrede upućene meni nikad nisam čula. Kleli su me u Allahovo ime, pa se izvinjavali, a ja sam znala (i zaista sam znala) da je uvijek ono 'Allaha ti' bilo izgovoreno slučajno, kao uzrečica, pa se nikad nisam ljutila. A i zašto bih, Allah i Bog je isto, samo ga drugačije zovemo. Od malena sam išla na Bajrame, a čak sam u osnovnoj, kad mi je bilo dosadno, ostajala na časovima islamske vjeronauke da se ne bih izdvajala od školskih. Nikada nisam razdvajala po imenima, nikada nismo pričali o naciji, iako o vjerskim običajima jesmo, i nikad me niko nije pitao u čijoj vojsci se moj otac borio. Dolazili su mi na Božić, Vaskrs i slavu, a onima koji nisu mogli doći, ja sam u školu nosila kolače i vaskršnja jaja. Tako je i dan danas.
Prije dvije ili tri godine sjedilo je nas desetak u 'Cheersu' i iz sveg srca navijalo za BiH. A kada je golman Nemanja odbranio ziher gol, svi u pubu su skandirali njegovo ime. To ti je Sarajevo, ne razlikuje imena, samo djela.
Prošle godine za Vaskrs u kafiću blizu faksa sjedilo je nas pet bh. studenata: 3 'Bošnjaka', 1 'Hrvat' i ja, 'Srpkinja' koja je donijela jaja. O tome ko smo i šta smo nismo ni pričali. I sve do 2011. godine ja sekunde nisam sumnjala u multietničnost moga Sarajeva. Niti sam sumnjala u pravdu ovog grada. Jer, Sarajevo ipak najbolje zna šta je nepravda i zna kako je izbjeći i ispraviti.

Sarajevski 'papci'

Ipak, prava sarajevska raja u ovom gradu već dugo je marginalizirana. To je 'klub odabranih', onih kod kojih ljubav i poštovanje prevazilaze vjeru i naciju.

U proljeće 2011., reis-u-lema islamske zajednice, Mustafa efendija Cerić pozivao je na 'Sarajevsko ljeto'. Nije mi baš bilo prijatno slušati reisove riječi, niti mi je bilo prijatno čitati 'listu islamofoba', među kojima su bili profesori koje izuzetno cijenim, umjetnici koji mnogo znače za bh. kulturu, književnici i novinari čije tekstove redovno čitam. Zapitala sam se tad, da li sam onda i ja islamofob ako poštujem te ljude i u većini slučajeva se slažem s njihovim mišljenjem. Usprkos burnim proljetnim najavama, ljeto je ipak prošlo mirno.

U jesen 2011. sjedila sam na kafi u 'Dialogu' kada je neko na Twitteru tvitnuo kako 'neka budala puca na američku ambasadu'. Naredni tvit obavijestio nas je da je u pitanju 'vehabija'. Nas tri smo se gledale s nevjericom, telefoni su počeli zvoniti, nastala je opšta panika, a mene je sve asociralo na rat. I u svoj toj priči sjedimo Samra, Edina i ja i pijemo kafu. Sljedeći dan čitam na nydailynews.com da je 'srpski terorista napao američku ambasadu u Sarajevu'.
Zima 2011. pokrenula je dva pitanja, potpuno nevezana jedno za drugo. Jedno je hajka protiv Djeda Mraza, a drugo odbrana optuženih za ratne zločine nad nemuslimanskim stanovništvom u Hadžićima.
Prekardašilo.

Da li nas je vjera, pardon nacija, zaslijepila? Da li mi još uvijek živimo pod opsadom, a da i ne znamo? Da li smo zaboravili prošlost? Da li uljepšavamo svoju prošlost?

'Papci' na vlasti godinama nas drže u opsadi hraneći nas mržnjom. Huškaju putem medija, pozivaju na branjenje svoga i svojatanje tuđega, prepucavaju se u javnosti, a grle u kafanama. Intelektualci su islamofobi, kulturne institucije umiru. Kantonalne vlasti uzimaju od građana i plaćaju odbranu optuženicima za ratne zločine. Kad je optužnica podignuta, ja sam bila ponosna na ovaj grad jer se konačno sagledavaju sve strane. Jer svi su ginuli, baš kao što su i svi učestvovali. I onda saznajem da se iz kantonalnog budžeta plaća njihova odbrana. Dakle, možemo pretpostaviti da i porodice poginulih plaćaju za odbranu optuženih. Zar to nije skandal? Da Beograd plaća Šešeljevu odbranu, to bi bilo neprihvatljivo. Kod nas se samo intelektualci i pojedinci bune protiv odluke kantonalne vlade. Vjerovatno će ih uskoro staviti na listu islamofoba.

O Mevlidu Jašareviću malo se priča i malo se zna. 'Zablistao' je na trenutak, zbunio naše političare koji su reagovali onako kako najbolje znaju – riječima, a ne djelima. Svi su se izredali da osude taj čin, niko da učini nešto da spriječi takve napade u budućnosti. Mevlida su stavili na listu islamofoba i zaboravili na njega.
Djed Mraz se već godinama bori da ga ne uklone iz našeg grada. Proglasili su ga 'problemom' nekad u devedesetim, iako je i decenijama unazad bio tu. Generacije katolika, pravoslavaca i muslimana odrasle su uz tog čiku, zašto nam je odjednom on 'problem'? Možda je čiko u crvenom odijelu komunista ili islamofob, pa ga zato ne volimo više.

Kud god da krenem...
... putevi me svi nazad vode. Želim otići, ali znam da bih se vratila. Išla sam i ranije, pa sam se vraćala. Džaba, ne mogu ja bez te vode i tog zraka.

TV dnevnike više ni ne gledam. Dnevnu štampu ne čitam. Radio uključim da čujem muziku. Portale bar mogu birati. I biram one objektivne, sreća pa ih još ima. I tako nastavljam da živim u Sarajevu, onakvom kakvom ga znam, i nadam se i dalje.

Nadam se da će jednog dana biti bolje. Da će opet u 'Cheersu' ili nekom drugom kafiću skandirati nečije ime bez ozira na naciju iz koje potiče, ne zbog imena nego zbog djela. Da će, umjesto odbrane optuženika, kantonalne vlasti platiti očuvanje kulturnih institucija. Da će naša policija sprječavati napade i hvatati počinioce. Da će Djed Mraz i Nova godina ostati sekularni. Da se vjera neće miješati sa nacijom. Da će biti jedna nacija, ona bosanskohercegovačka. Da će mediji postati objektivni. Da će sarajevska raja ponovo biti u većini. Da će doći do promjene. Jer, Sarajevo ipak najbolje zna šta je nepravda i zna kako je izbjeći i ispraviti.To je moj grad.

by Aleksandra Kuljanin
http://novinar.me/index.php/drustvo/ite ... papci-rade
Bravo,
:thumbup: :bih:
ultima_palabra

#335 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by ultima_palabra »

Sljedeći dan čitam na nydailynews.com da je 'srpski terorista napao američku ambasadu u Sarajevu'.
I šta sad, Sarajevo je krivo i za američko nepoznavanje prilika na Balkanu? :-)
Patetičan članak... od svega jedino argument o finansiranju odbrane optuženih za ratne zločine drži vodu. Ako neko hoće da se osjeća ugroženo, naći će već dovoljno razloga :roll:
Chmoljo

#336 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Chmoljo »

malo je reći patetičan...

a ja ću reći da je bilo i gorih slučajeva od onih koje je Aleksandra navela, koji su je kao prelomili da poželi otići :-)

za Hadžiće i Silos uopšte neću komentarisati, tu sam strašno subjektivan, ali ne znam po čemu je to slučaj 'Mevlid' pokazao netolerantnost ili dvoličnost... :-) pa to je upravo bio šamar i onima koji bi da zabranjuju i da guraju u torove, jer se pokazalo na šta su spremni takvi ljudi :-) pa su se svi onda prali od njega.

al ovo mi je ubjedljivo najgluplja rečenica:
Nadam se da će jednog dana biti bolje. Da će opet u 'Cheersu' ili nekom drugom kafiću skandirati nečije ime bez ozira na naciju iz koje potiče, ne zbog imena nego zbog djela.
kao sada se više neće skandirati neko ime koje nije... šta li... Bošnjačko :lol: :D

ima ljudi čiji su stavovi na tragu onoga o čemu se piše u članku, ima takvih snaga... (Radončićevo etiketiranje Duške Jurišić, mračnjaci na Cacinom robu isl.) ali ovo što je navedeno u članku je totalna glupost :-)
ultima_palabra

#337 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by ultima_palabra »

Ma naravno da ima slučajeva... sarajevski Srbi i Hrvati imaju mnogo stvari da se požale, počevši od zaposlenja koje je teško dobiti jer su SDA/SBiH forsirali svoje kadrove na nižim nivoima a na višim nivoima radi nacionalni ključ po kojem Srbi i Hrvati iz Sarajeva nisu podobni. Kazani još čekaju na obilježavanje, kao i Dobrinja na crkvu... na prozivanja tipa Radončića prema Duški ili Cerića prema Veri Jovanović se slabo i mlako reaguje... sve su to realni problemi.

O kojima Aleksandra malo zna jer je izgleda odrastala pod staklenim zvonom, pa su joj glavni problemi oslovljavanje teroriste po državljanstvu u američkim novinama ili nostalgija za "davnom" 2009. kad se jednom Nemanji skandiralo u po' Sarajeva :-)
hAZNADAR

#338 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by hAZNADAR »

Problem je sto smo prisiljeni sa fasizmima imati komprimise a to je nemoguce.

Nema tog politickog nacina ni modela gdje je moguce postici kompromis sa srpskim nacionalizmom, - citaj fasizmom.
Zato se zemlja vuce ko prebijena macka a Bosnjaci getoiziraju.

Poznavajuci prirodu i dubinu srpskog nacionalizma posto dolazim iz manjeg entiteta, znam da samo silu postuju i nista drugo. Nema tog merhametluka, neutralnosti(poput zavnobiha), multietnicnosti, uvjeravanja da nema opasnosti od bosnajckog hegemonizma - cetnici to ne hebu ni pet posto. Nase razlike su polako iz politicke sfere presle u civilizacijske i danas nas vise ne gledaju iskljucivo kao na skorasnje separatiste koji su zapoceli rat, srusili Jugoslaviju, teroriste i hegemoniste - danas nas posmatraju kroz stereotipe kulturno i civilizcijski nizih, zaostalijih,.. itd. A to je cist fasizam sa kojim nema komprimisa. Mozes ga samo poraziti i to sam, ko ceka na MZ da im nesto naturi taj je budala. Pa OHR nije nista drugo no pokrovitelj etnicke cistoce i postojece getoizacije Bosnjaka.

Jedna opcija je vojna. Recimo da se vojno odgovori na eventualnu separaciju ili autonomiju manjeg entiteta, na sta bi bili i prisiljeni buduci da ovih 24% kao politicki i nacionalni okvir je smrtna presuda. Ali tu ima par problema.
Vojno ih ne mozes poraziti i kada bi mogao to izvesti. Oluja na bosanski nacin je prosto nemoguca jer ih ima puno. Onaj ko pokrene u bijeg milion i po ljudi ima protiv sebe cijeli svijet i reakciju u rekordnom vremenu gdje gubi. Da se zauzme koja strateska cuka i eventualno neka manja carsija pa se nadodje na veci procenat, recimo oko 50 % je opet skupa opcija jer se u novim mirovnim pregovorima u najboljem slucaju i novom Dejtonu opet vracamo na pocetak iz 95-te gdje nismo imali niti svoje imovine niti pravo prolaza, a kamoli politickih predstavnika u parlamentu, zajednicku vojsku, granicnu sluzbu,.. itd.

Druga opcija je nazovimo ga albanski model a to je naseljavanje i porest broja stanovnistva po opstinama gdje prostim glasanjem mozemo doci do svojih prava. Zasto su Albanci radije zivjeli na Kosovu umjesto u Albaniji - zato sto im je tu bilo bolje. Tako da je ovo sve navijanje na propast ekonomije manjeg entiteta ustvari kontraproduktivno. Bosnjo zivi tamo gdje mu je bolje i lakse, u manji entitet ce se vratiti ili doseliti samo iz tog razloga. Sto znaci da je ulazak zemlje u UE, infrastrukturno povezivanje, autoputevi,.. realnija sansa. Kozarac je dobar primjer sirenja bosanstva i izvan granica federacije i perspektive Bosnjaka. Dzaba mojim prijedorcanima i ukidanje manjeg entiteta, bilo kakvo naturanje ako ne zive u svojoj carsiji i ako tu nemaju djecu sto pohadjaju nastavu. A to je racun za malo dalju buducnost.

Fasizam se moze pobijediti samo silom ili preglasavanjem. Kompromisa nema.
Erzsebet

#339 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Erzsebet »

Ne bih da nešto branim Aleksandru, ali meni se čini da ona nigdje nije rekla kako je nešto problem, pogotovo od ovih banalnih slučajeva poput srpskog teroriste, nego je samo navela to kao tok dešavanja.

Ne vidim zašto je tekst patetičan, to je iskustvo jedne normalne cure, neopterećene bilo čime, i valjda bi takvi ljudi trebali svakom normalnom biti dragi.
Chmoljo

#340 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Chmoljo »

niko nije rekao da je cura 'nenormalna'... meni je tekst nelogičan u smislu vremenskih odrednica. i prije 2009. bila je masa razloga od kojih je normalnim ljudima bila muka u stomaku.

više mi liči na jedno izrazito subjektivno stajalište, osobe koje je tek počela primjećivati neke stvari.

ništa ne može tako uznapredovati u dvije godine - pa ni nacionalizam.

naravno, i ovo je subjektivan doživljaj teksta ;)
sumirprimus

#341 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by sumirprimus »

dobro malo je tema otisla u drugom pravcu,jer problemi sarajeva nisu problemi sa fasizmom,vise sa sovinizmom i nacionalizmom(a gdje ih sad nema)...a koji opet ne mogu stat u istu recenicu,sa onim sto je bilo u ratu il na podrucju rs-a.

istina,da su sarajlije neke stvari sasjekle u korijenu,ne bi najebali oni koji nisu nista skrivili,a dusu na srce bilo je i takvih,u manjem broju vjerovatno,al je bilo..
ono sto ovu curu handri handri sve nas, i nema to veze sa nacijom...
wirbelbet

#342 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by wirbelbet »

fašizam nije samo ono što mi mislimo da on jeste

fašizam izvire iz običnog čovjeka

to nisu vanzemaljci

kao i ostali: IZMI
pici
Grijem se na: Ženske gHuzove
Vozim: Trajvan
Horoskop: Djevac

#343 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by pici »

Image
:oops:
Bosnolog

#344 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Bosnolog »

Psi u dobrovoljačkoj
Nedjelja, 29 Siječanj 2012 03:06
Dobrovoljačka ulica je koncentrirani herbarij historije Sarajevske Tragedije. Pri čemu pod Sarajevskom Tragedijom podrazumijevam cijeli koloplet pogrešnih, suicidnih, nehistoričnih, necivilizacijskih, vaneuropskih poteza muslimanskog vjersko-političkog i paravojnog rukovodstva.
Image
piše: Rajko Vasić

Dobrovoljačka je obrnuta slika u ogledalu kao i cijela Epopeja Patritoskom Ratu potiv Mrskog Agresora i Drskog Genocidora. Dobrovoljačka je proglašena legitimnim ratnim ciljem iako rata nigdje nije bilo a okolni lešinari, divljaci i paležnici su bili najobičnija ulična paramilitaristička rulja i banda. Sprženi vojnici, koji su se povlačili na osnovu sporazuma svih strana i plavaca iz ujedinjenih nacija, proglašeni su Agresorom na Sarajevo, na Bosnu, na Državu.

U Dobrovoljačkoj su na sceni bili sve goli nastrani amateri i egzibicionisti što je Muslimansku Patriotsku Sagu pratilo do kraja. Nigdje nije zabilježen Političar Moralane Vertikale, samo go lažov kao i Lisabonski Alija, samo Go Ljigavac, kao Jugosloven Ganić, samo Pičke, kao bivši Cekajaši, Stražari Tamjana i Slučajni Prolaznici.

Nigdje vojnika, starješine, tipa Stipetića, Kelečevića, Milovanovića. Heroji te paravojske su zadrigle palikuće, kao što je Bihaćki General Petog Korpusa, koji je telefonom plakao ženi u krilo o tome kako je gotovo, samo što nije pao njegov Generalski Bihać. Jebo ga onaj iz Paljanske Bulumente koji ga je spasio i zbog kojeg je General Milovanović bacio epolete sa činovima.

Danas je Dobrovoljačka nastavak Sarajevske Tragedije. Samo što je to sada Bosanska Tragedija. Dobrovoljačka je danas Oslobodilčka Ulica Zločinaca. Danas se njome pokušava spasiti Bosna. Ili ono što je od Bosne ostalo. Kako je spašavaju, biće sreća ako se mogne održati i Republika Dobrovoljačka.

Dobrovoljačka je danas koncetrarijum o tome kako Međunarodna Zajebnica jebe Bosnu i Sarajevo. Kako ih, oboje, odvaja od ostatka Bosne i Hercegovine. U stvarui, od Države koja nigdje nije proglašena ali koja postoji, od Dražave Hercegovine i Republike Srpske. Jednom, kada ovo sve ode u prošlost i istoriju, nadam se, naći će se učen muslimanski intelektualac koji će zaključiti da je slušanje upitnih stranaca i uzdanje u njihova nametnuta rješenja, uništilo zdravo biće tog sarajevskog i bosanskog prostora.

Ima i sada pametnih muslimanskih ljudi. Najveći dio njih šuti. Neki seru kao Kazaz o Sramoti Srbije, umjesto o svojoj, povodom nekog bibliotekara od kojeg se pravi filozof i slobodan mislilac. Mislioci ne rade u bibliotekama, mislioci pišu biblioteke. Kurčev kurčić. Ima ih koji razumiju ali ne razumijem zašto ne kažu da nije Sarajevu, jer Bosne više nema, naroda bosanskog više nema, oni su učinili da ničega nema izvan Sarajeva, da nije Sarajevu potrebna takva druga odbrana od agresora. Odbrana koju mu serviraju stranci. 14 dičnih sinova patriota nisu krivi za Dobrokoljačku. To ne bih poželio ni najvećem neprijatelju. Da ga sumnjivi stranci peru od zločina kojeg je vidio cijeli svijet.

Zamislimo jednu današnju scenu iz Dobrovoljačke. Sloboda koju uzimam možda je prevelika i možda je neukusna. Ali Dobrokoljačka je srušila sve orijentire morala, slobode, korektnosti, uljudnosti i civilizacije, pa mogu i ja neki kolčić.

Zamislite, dakle, da se danas Dobrovoljačka blokira kontejnerima, kao tada, u stvarnosti, i da se odnikud pojavi armada paraberetki sa dugim cijevima i krenu na agresorsku ulicu punu pasa lutalica. Retriveri, bernardinci, ovčari, haskiji, šarplaninci... gore rafali, gori nafta, prži se jauk, mislim, lavež, oči pseće, začuđene nerežeće, kuvaju kao na tavi bez ulja, tjelesa se nadimaju, televizija snima, Jovan Divjak ponosno gleda prema objektivima i blendama, noseći megafon spreman da svakog časa zareži u njega, umjesto pasa na gorećem asfaltu.
Da li bi se neko, pitam, našao da oslobodi te ubice pasa.

Da li bi neko ostao a da ne digne glas, i ovdje i u svijetu. Da li bi neko ostao da ne bude arestiran. Za pse, a ne za vojnike koje su, kako je predvidio Izet Sarajlić, dobri pjesnik iz Doboja, negdje daleko od njihove ulice patriotskog zločina, čekala bijela djevojačka prsa, majčine iskapale oči i očeva tvrda srca, a koji se nisu vratili, pa su, djevojke, svoja njedra morale dati dečacima, pa su, majke, svoje oči preselile na spomenike bez raka, pa su, očevi, otvrdli i nisu više plakali ni za Jugoslavijom, ni za sinovima, ni za očevima.

Ne može niko naknadnom Karadžićevom Okosarajskom Blokadom, sumnjvim Markalama i slično, prekriti Zločine Jezgra. To nije bio zločin protiv Četnika Srbalja, Srbalja Koljača, protiv Agresora, protiv Opkoljivača Sarajeva. To je bio zločin nad nemoćnim i nenaoružanim vojncima.

Da Sarajevo nije mrtvo, ne bi se danas ponosilo time što je Usrani Incko otišao u Sud i Tužilaštvo i sopštio im da su i Vojvode i Serdari. A oni, i on, znaju da su Obična Pravna Balega. Da Sarajevo nije mrtvo, ljudi bi pred Tužilaštvom protestovali zbog takve sramne odluke Nikogovića sa Filipina, odakle li je, koji im ostavlja u naručju i u dušama još nerođene djece, teške krvave, bezrazložne zločine, zločine iz zvjerstva.
:D
Dodikov guzni megafon je u mudogriznom umobolu http://www.youtube.com/watch?v=vLyVLPgQkAc
Hemel

#345 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by Hemel »

Fashizam jos nije porazen
Bestidna Šumska
Mi rušili džamije, vi plaćate!

e-Novine

Image
Šumska tradicija uništenja: Ostaci Ferhadije nakon dizanja u vazduh 1993.
Photo: Stock

Nešto što se zove „Vrhovni sud Republike Srpske“ potvrdilo je presudu Okružnog suda u Banjaluci prema kojoj genocidna Šumska ne treba da plati odštetu od 128 miliona maraka Islamskoj zajednici BiH zbog 16 srušenih džamija tokom 1993. godine u Banjaluci

Da sve bude krvavo-cinično, prema ovoj presudi, Islamska zajednica BiH dužna je da na ime sudskih troškova u republički budžet uplati 48.375 KM. Drugim rečima: mi rušili džamije, a vi plaćate!

„Na osnovu ove presude Vrhovnog suda RS, kao krajnje instance, obaveza isplate odštete RS i grada Banjaluka više ne postoji”, ističu u Pravobranilaštvu Dodikovog vilajeta.

Prvostepenom presudom Osnovnog suda u Banjaluci u februaru 2009. godine Islamska zajednica dobila je spor protiv Pravobranilaštva RS u slučaju koji se odnosio na rušenje 16 banjalučkih džamija. Tokom prvostepenog sudskog postupka Islamska zajednica BiH s razlogom je tvrdila da su Šumska i grad Banjaluka odgovorni za rušenje džamija, jer su one porušene za vreme trajanja policijskog časa.

Međutim, pravobranilaštvo RS uložilo je žalbu, a Okružni sud u Banjaluci poništio je ovu presudu. Finale ovog političkog skandala je odluka tzv. Vrhovnog suda Republike Šumske kojom se otvoreno podržalo rušenje 16 džamija, kao logistička podrška za etničko čišćenje i budući genocid nad Bošnjacima.
kratak_spoj

#346 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by kratak_spoj »

EXKUZIVNO 10.11.2011 TERORISTI SVUDA OKO NAS U BiH

http://www.youtube.com/watch?v=ekUZ9Qfv ... re=related
asbosanac76

#347 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by asbosanac76 »

nikad nece ni biti,uvijek ce da postoji i dobro je dok je u ovom broju,kad to sve preraste u nesto vece tad ce biti problema,treba se boriti kao sto se borilo u vrijeme tita,protiv fasizma,za tita ivlast u to vrijeme ja sve bilo fasizam,sve ono sto se kosilo sa drzavom i partijom.tako i danas samo cvrsta ruka i goli otok,jebo demokratiju
argyle

#348 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by argyle »

Divljaštvo: Kamenovana kolona vozila s tabutima ubijenih Vlaseničana

Image

Kamion koji je prevozio tabute s posmrtnim ostacima vlaseničkih Bošnjaka kojima će sutra na mezarju Rakita biti klanjana dženaza, kamenovan je večeras tri kilometra prije dolaska na odredište.

Nije bilo povrijeđenih, kao ni veće štete, ali su porodice uznemirene i šokirane ovim divljačkim činom.

-Kolona u kojoj su bili kamion s tabutima i dvadesetak vozila s članovima porodica, kamenovana je u Dragasevcu. Desetak mladića srpske nacionalnosti, koji su se nalazili ispred prodavnice počeli su bacati kamenje na kolonu. Srećom, na tom dijelu puta se može voziti malo brže, pa smo svi ubrzali kretanje kako bi izbjegli veće incidente-kazao je za Bportal Hazim Mujčinović, član organizacionog odbora za klanjanje dženaze.

On je potvrdio da niko nije povrijeđen, ali i upitao kakva se to poruka šalje Vlaseničanima ako ih se pokušava spriječiti da svoje najdraže dostojno ukopaju u rodnom gradu.

I prošle godine prije dženaze u Vlasenici su zabilježeni incidenti kada je prijeđeno povratnicima bošnjačke nacionalnosti.

Vezani tekst: Tuzla: Ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima Vlaseničana (foto)

(E. H. / Bportal.ba)
insomnia78

#349 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by insomnia78 »

I
argyle wrote:Divljaštvo: Kamenovana kolona vozila s tabutima ubijenih Vlaseničana

Image

Kamion koji je prevozio tabute s posmrtnim ostacima vlaseničkih Bošnjaka kojima će sutra na mezarju Rakita biti klanjana dženaza, kamenovan je večeras tri kilometra prije dolaska na odredište.

Nije bilo povrijeđenih, kao ni veće štete, ali su porodice uznemirene i šokirane ovim divljačkim činom.

-Kolona u kojoj su bili kamion s tabutima i dvadesetak vozila s članovima porodica, kamenovana je u Dragasevcu. Desetak mladića srpske nacionalnosti, koji su se nalazili ispred prodavnice počeli su bacati kamenje na kolonu. Srećom, na tom dijelu puta se može voziti malo brže, pa smo svi ubrzali kretanje kako bi izbjegli veće incidente-kazao je za Bportal Hazim Mujčinović, član organizacionog odbora za klanjanje dženaze.

On je potvrdio da niko nije povrijeđen, ali i upitao kakva se to poruka šalje Vlaseničanima ako ih se pokušava spriječiti da svoje najdraže dostojno ukopaju u rodnom gradu.

I prošle godine prije dženaze u Vlasenici su zabilježeni incidenti kada je prijeđeno povratnicima bošnjačke nacionalnosti.

Vezani tekst: Tuzla: Ispraćeni tabuti s posmrtnim ostacima Vlaseničana (foto)

(E. H. / Bportal.ba)
Ma to je greska neka, oni su sigurno zavedeni CIA BIA i tako ti ih navratili.

Sent from my GT-I9100 using Tapatalk
agnostic_front

#350 Re: Fasizam jos nije porazen

Post by agnostic_front »

PA kakva je to pogan da mrtvima ne da mira!?!?! :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x :x
Locked