Drugi dio je sasvim regularan, za razliku od prvog, i predlažem ti ga. Obrati pažnju na uslove vozila za homologaciju.junuz11 wrote:E imam i ja nekih nejasnoća vezano za uvoz vozila. kod mene je slijedeća situacija:
planiram da mi rodjak (on je državljanin BiH) doveze auto iz Svedske, jel najbolje da se to auto prevede na njega, pa da on direktno dodje u Sarajevo bez ikakvih prijavljivanja na granicama, pa ostalo da riješimo ovdje. Ovim sam izbjegao razna prijavljivanja na granici i kupovina Col tabli. JEL OVO MOGUĆE???
Ili da ide na Col table, obrazac EX1, naravno i Eur1, posaljem kopiju pasoša i punomoć, napravi gore kupoprodajni ugovor (koji glasi na mene) ovjeren od notara i ostalo ići po proceduri. Prijaviti se na carini na izlazu i Swe, pa na izlazu iz EU, pa na ulazu u BiH. Ja sam ovako shvatio, molim Vas da me ispravite ako negdje griješim, da ne bi došao u nezgodnu situaciju.
Hvala unaprijed!
Uvoz auta
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- poznanik
#326 Re: Uvoz auta
-
kix.ba
#327 Re: Uvoz auta
Ide li tako i kada povratnik sebi uvozi auto (dakle, bez mućki)? Moraju li col table ili može sam dovesti auto pa ga onda odregistrovati u izvornoj zemlji? Treba li i onda taj EUR1 ili je potvrda iz ambasade dovoljna?
- poznanik
#328 Re: Uvoz auta
Da bi "povratnik" ostvario pravo na oslobađanje od plaćanja carine i pdv, mora ostvariti određene uslove:kix.ba wrote:Ide li tako i kada povratnik sebi uvozi auto (dakle, bez mućki)? Moraju li col table ili može sam dovesti auto pa ga onda odregistrovati u izvornoj zemlji? Treba li i onda taj EUR1 ili je potvrda iz ambasade dovoljna?
1.- Da osigura potvrdu DKP BiH iz države u kojoj je boravio ili imao prebivalište u trajanju od najmanje 12 mjeseci kontinuirano, odnosno najmanje 12 mjeseci u vremenskom periodu od četiri godine boravka,
2.- Da ima uredno prijavljeno prebivalište u BiH (CIPS Prijava i LK),
3.- Da mu je uredno prijavljeno mjesto prebivališta u BiH najmanje 12 mjeseci prije uvoza predmeta domaćinstva,
4.- Dokaz da imovinu - predmete domaćinstva (pa i automobil, jahta, avion...i sl.) posjeduje najmanje 6 mjeseci prije od dana kada je napustio mjesto prebivališta u ranijoj državi (ne oslobađaju se od plaćanja carine alkoholni proizvodi, duhanski, komercijalna prevozna sredstva (autobusi, kamioni), proizvodi i oprema za privrednu djelatnost,
5.- Imati kompletnu i uredno sačinjenu specifikaciju svih predmeta koji se uvoze u BiH (svi predmeti ne moraju biti odmah stavljeni u postupak carinjenja, uvoziti se može i cariniti sukcesivno),
6.- Imati uredno sačinjenu izvoznu dokumentaciju iz države ranijeg prebivališta/boravišta, kao i urednu transportnu dokumentaciju,
7.- Pisanu izjavu korisnika ove povlastice da će je koristiti za svoje potrebe, i da ranije nije koristio.
Za uvezene predmete uz oslobađanje od plaćanje carine po ovom opisanom 3. članu Priloga IV 176. člana ZOCP, nije dozvoljn promet u roku od 12 mjeseci od dana carinjenja, bez prethodne saglasnosti carine.
Kad je automobil predmet carinjenja po ovom oslobađajućem članu, moguće ga je "na točkovima" dovesti u mjesto konačnog carinjenja, na redovnim tablicama, jer je mu vlasnik i korisnik povlastice - ista osoba. Kod ovakvog načina carinjenja, automobil nije potrebno čak ni na granici prijaviti za konačni postupak u odredišnoj carinarnici.
Kako je u opisanom članu predviđeno oslobađanje od plaćanja carine i pdv za robu koju njen vlasnik prenosi iz jednog u drugo - trajno mjesto prebivališta u BiH, nije potrebno imati Certifikat o kretanju - EUR1.
-
maliraj
#329 Re: Uvoz auta
Evo da podjelim ja moje iskustvo posto sam prije par nedelja uradio sve u vezi carinjenja Renault Klia iz Njemacke i uvoza u BiH. Mozda nekome bude od pomoci.Did wrote:Ideš kud idu kamioni. Al nemoj stajat iza zadnjeg kamiona ko levat, nego staneš do prvog i javiš se cariniku u kabinu. On ti skenira EX obrazac, nešto utipka i to je to. Ako promašiš i ideš gdje idu putnička, onda te samo vrate nazad na prolaz teretnih.maliraj wrote:Kao prvo da kazem da je ovaj forum odlican i da sam vec pronasao dosta vrijednih informacija za uvoz auta u BIH!
Posto i ja planiram da uvezem auto za rodbinu trenutno imam jos jedno pitanje: na izlasku iz Slovenije u Hrvatsku, u koju kolonu trebam da se ubacim sa autom da mi udare pecat na izlazne papire? Normalno kuda i ostala putna vozila ili tamo gdje kamioni idu zbog carine? To mi jos nije jasno...
Da se vratim prvo na gornju temu: na prelazu Obrezje/Bregana (SLO/HR) slobodno se prolazi tamo gdje i normalno putnicka vozila prolaze, najbolje skroz desnom trakom (ako je otvorena
Neko je prije par postova pitao koliko kostaju col tablice za 15 dana. Ja sam platio za 30 dana osiguranje i col table ukupno 70€. Znaci osiguranje me je kostalo 60€ a tablice ovdje gdje sam prijavljivao auto 20€. Moram priznati da sam osiguranje uzeo preko interneta jer je znazno povoljnije nego na licu mesta gdje se kupuju i tablice. Tu bi me doslo 30 dana sa col tablicama oko 120€.
Procedura oko papira (saobracajka itd.) je bilo oko 40€. Ona potrebna "Lieferantenerklärung" za EUR1 je kostala 50€ (
-
junuz11
#330 Re: Uvoz auta
A šta nije uredu sa prvim dijelom? Jedan od naših špeditera mi je rekao da ovaj naćin za koji kaže da je uredu i najbolji po mene (najjeftiniji). Vozilo zadovljava uslove homologacije tj ispunjava Euro 3 normu.poznanik wrote:Drugi dio je sasvim regularan, za razliku od prvog, i predlažem ti ga. Obrati pažnju na uslove vozila za homologaciju.junuz11 wrote:E imam i ja nekih nejasnoća vezano za uvoz vozila. kod mene je slijedeća situacija:
planiram da mi rodjak (on je državljanin BiH) doveze auto iz Svedske, jel najbolje da se to auto prevede na njega, pa da on direktno dodje u Sarajevo bez ikakvih prijavljivanja na granicama, pa ostalo da riješimo ovdje. Ovim sam izbjegao razna prijavljivanja na granici i kupovina Col tabli. JEL OVO MOGUĆE???
Ili da ide na Col table, obrazac EX1, naravno i Eur1, posaljem kopiju pasoša i punomoć, napravi gore kupoprodajni ugovor (koji glasi na mene) ovjeren od notara i ostalo ići po proceduri. Prijaviti se na carini na izlazu i Swe, pa na izlazu iz EU, pa na ulazu u BiH. Ja sam ovako shvatio, molim Vas da me ispravite ako negdje griješim, da ne bi došao u nezgodnu situaciju.
Hvala unaprijed!
Hvala!
- drndalo
#331 Re: Uvoz auta
Nekada su se tablice mogle odjaviti u ambasadi ili vratiti nazad, a cuo sam da to vise nije tako lako kako je bilo prije nekoliko godina, a i da je onda prijava auta na nasoj granici, kojeg u stvari nema tu za uvoz problematicnija nego je bila... Provjeri dobro unaprijed, da ne bude iznenadjenja...
-
zandarm
#332 Re: Uvoz auta
Koliko te je izašao Clio na cesti (sa plaćenim svim i svačim) i koliko je bila kataloška vrijednost tvog auta?Evo da podjelim ja moje iskustvo posto sam prije par nedelja uradio sve u vezi carinjenja Renault Klia iz Njemacke i uvoza u BiH. Mozda nekome bude od pomoci.
Da se vratim prvo na gornju temu: na prelazu Obrezje/Bregana (SLO/HR) slobodno se prolazi tamo gdje i normalno putnicka vozila prolaze, najbolje skroz desnom trakom (ako je otvorena ) jer odmah posle kontrole i carinika se svrati desno na parking prostor. Automatski se nalazis iza one kucice gdje prolaze kamioni i gdje sjede carinici koji odmah uskeniraju papir i udare pecat na njega. To je to, nije trajalo ni 5 minuta
Neko je prije par postova pitao koliko kostaju col tablice za 15 dana. Ja sam platio za 30 dana osiguranje i col table ukupno 70€. Znaci osiguranje me je kostalo 60€ a tablice ovdje gdje sam prijavljivao auto 20€. Moram priznati da sam osiguranje uzeo preko interneta jer je znazno povoljnije nego na licu mesta gdje se kupuju i tablice. Tu bi me doslo 30 dana sa col tablicama oko 120€.
Procedura oko papira (saobracajka itd.) je bilo oko 40€. Ona potrebna "Lieferantenerklärung" za EUR1 je kostala 50€ ( ), Usluge Spedicije u Njemackoj (za EUR1 i EX) su bile 60€, a spedicija na granici BiH mi je uzela nekih 30KM (+10KM za parking na terminalu). Tu sam cekao nekih 1,5 sati, ali je sve u svemu bilo ok.
Hvala na odgovoru!
-
maliraj
#333 Re: Uvoz auta
Cestarine, tuneli i vinjete su bile od prilike 65€, gorivo oko 100€. Meni su priznali cijenu koja je bila u ugovoru, to jeste 1800€. Sve u svemu je izaslo sa svim troskovima na putu, spedicijama, homologacijom, tehnickim i carinom oko 2800€. Bez registracije, ona je valjda tu negdje oko 350KM.zandarm wrote:Koliko te je izašao Clio na cesti (sa plaćenim svim i svačim) i koliko je bila kataloška vrijednost tvog auta?Evo da podjelim ja moje iskustvo posto sam prije par nedelja uradio sve u vezi carinjenja Renault Klia iz Njemacke i uvoza u BiH. Mozda nekome bude od pomoci.
Da se vratim prvo na gornju temu: na prelazu Obrezje/Bregana (SLO/HR) slobodno se prolazi tamo gdje i normalno putnicka vozila prolaze, najbolje skroz desnom trakom (ako je otvorena ) jer odmah posle kontrole i carinika se svrati desno na parking prostor. Automatski se nalazis iza one kucice gdje prolaze kamioni i gdje sjede carinici koji odmah uskeniraju papir i udare pecat na njega. To je to, nije trajalo ni 5 minuta
Procedura oko papira (saobracajka itd.) je bilo oko 40€. Ona potrebna "Lieferantenerklärung" za EUR1 je kostala 50€ ( ), Usluge Spedicije u Njemackoj (za EUR1 i EX) su bile 60€, a spedicija na granici BiH mi je uzela nekih 30KM (+10KM za parking na terminalu). Tu sam cekao nekih 1,5 sati, ali je sve u svemu bilo ok.
Hvala na odgovoru!
- drndalo
#334 Re: Uvoz auta
Jos da si naveo i podatke o autu, da znamo kako se "gore" krecu cijene cega...? 
-
maliraj
#335 Re: Uvoz auta
Renault Clio II, 1.2 16V, 07/2001, 75ks, 135000km, 5 vrata, crvena boja, klima, cd. mislim da mu je "privilege" oprema bila, znaci bas sve elektricno. Dosta solidno auto za nase krajeve.drndalo wrote:Jos da si naveo i podatke o autu, da znamo kako se "gore" krecu cijene cega...?
Imao je nekih ogrebotina po haubi tako da je ispao malo povoljniji, inace se taj model ovdje "gore"
- drndalo
#336 Re: Uvoz auta
Super, hvala.
-
junuz11
#337 Re: Uvoz auta
a zasto ne moze se ovdje rijesiti ako nas drzavljanin doveze auto koje glasi na njega. zar se ne mogu poslati table nazad pa onda ici na carinjenje, jer dodje povoljnije priblizno oko 500 km (ne uzimaju se coll table razne dadzbine na granici). Hvala!
u mom slucaju bi ista osoba vratila tablice.
-
maliraj
#338 Re: Uvoz auta
Nemislim da to dodje toliko povoljnije. Mozda nekih 150-200KM. Jer coll table sa osiguranjem i odjava/prijava na njih ti se krecu tu negdje. A sve ostale dadzbine ostaju iste. Ali te ne zezaju na nasoj granici zbog "tvrdih" tablica.junuz11 wrote:a zasto ne moze se ovdje rijesiti ako nas drzavljanin doveze auto koje glasi na njega. zar se ne mogu poslati table nazad pa onda ici na carinjenje, jer dodje povoljnije priblizno oko 500 km (ne uzimaju se coll table razne dadzbine na granici). Hvala!
-
Blizanac
#339 Re: Uvoz auta
ne znam da li je neko vec pisao, ali zanima me postoji li mogucnost da se uveze auto radi dijelova, te kakva je procedura?
imam priliku da povoljno dodjem do istog auta kao moje ali ne moze proci homologaciju (stariji motor) ali su ostali dijelovi odlicni, pa bih ga u tu svrhu iskotistio.
hvala.
imam priliku da povoljno dodjem do istog auta kao moje ali ne moze proci homologaciju (stariji motor) ali su ostali dijelovi odlicni, pa bih ga u tu svrhu iskotistio.
hvala.
-
junuz11
#340 Re: Uvoz auta
moze 100% se uvesti auto na stranim tablicama. Bio sam danas kod speditera i kaze da je potrebno prevesti vozilo na osobu koja ima boravisnu dozvolu u zemlji u kojo zivi i nasu cipsovu prijavnicu i licnu kartu. izvadi se samo Eur1 obrazac i pravo prema nama bez ikakvih prijavljivanja. Ostalo oni sve srede bez problema. preko interneta se vozilo odjavi ( ima neki broj na reg tablicama), ovakva je procedura u SWE. dodatno se mora platiti neki obracaz 100 km sto se u sustini i na grani placa kad ide preko coll tabli.
nije samo razlog sto je jeftinije, nego brze, jednostavnije, ne moras se peglati po granici, cekanje u redovima i gledati kako ce te na hrvatskoj i nasoj granici peglati da bi im dao nesto na kafu:-).
nema peglanja na granici zbog "tvrdih" tablica, jer uopste ne prijavljujes, tako da oni ne znaju da vozilo ostaje, tj prodaje.
nije samo razlog sto je jeftinije, nego brze, jednostavnije, ne moras se peglati po granici, cekanje u redovima i gledati kako ce te na hrvatskoj i nasoj granici peglati da bi im dao nesto na kafu:-).
nema peglanja na granici zbog "tvrdih" tablica, jer uopste ne prijavljujes, tako da oni ne znaju da vozilo ostaje, tj prodaje.
- poznanik
#341 Re: Uvoz auta
junuz11 wrote:moze 100% se uvesti auto na stranim tablicama. Bio sam danas kod speditera i kaze da je potrebno prevesti vozilo na osobu koja ima boravisnu dozvolu u zemlji u kojo zivi i nasu cipsovu prijavnicu i licnu kartu. izvadi se samo Eur1 obrazac i pravo prema nama bez ikakvih prijavljivanja. Ostalo oni sve srede bez problema. preko interneta se vozilo odjavi ( ima neki broj na reg tablicama), ovakva je procedura u SWE. dodatno se mora platiti neki obracaz 100 km sto se u sustini i na grani placa kad ide preko coll tabli.
Ako odjaviš automobil iz registra strane države, ko će i kako tu odjavu upisati u saobraćajnu dozvolu? Bez odjave na saobraćajnoj knjižici nema carinjenja
Nemojte vjerovati neprovjerenim informacijama
-
junuz11
#342 Re: Uvoz auta
Ne znam što bi me ovaj lagao, tj sam sebe dovodio u nezgodnu situaciju, jer sam provjerio sa jos jednim šediter i rekao mi isto. Nisam pitao za detalje kako ce se ovdje auto cariniti, samo sam pitao za tablice jel se moraju vracati nazad da se odjavi auto, a on je rekao da ima neka naljepnica da registraciji ili broj, koji se posalje i tako se odjavi vozilo, tj tako se radi kada su vozila iz Svedske.poznanik wrote:junuz11 wrote:moze 100% se uvesti auto na stranim tablicama. Bio sam danas kod speditera i kaze da je potrebno prevesti vozilo na osobu koja ima boravisnu dozvolu u zemlji u kojo zivi i nasu cipsovu prijavnicu i licnu kartu. izvadi se samo Eur1 obrazac i pravo prema nama bez ikakvih prijavljivanja. Ostalo oni sve srede bez problema. preko interneta se vozilo odjavi ( ima neki broj na reg tablicama), ovakva je procedura u SWE. dodatno se mora platiti neki obracaz 100 km sto se u sustini i na grani placa kad ide preko coll tabli.
Ako odjaviš automobil iz registra strane države, ko će i kako tu odjavu upisati u saobraćajnu dozvolu? Bez odjave na saobraćajnoj knjižici nema carinjenja![]()
Nemojte vjerovati neprovjerenim informacijamaAko strani automobil prevedeš na osobu koja ima CIPS prijavu koja ima i boravišnu dozvolu, to isto si mogao učiniti i na svoje ime, i sa redovnim tablicama, uz saobraćajnu knjižicu kao stvarni dokaz o vlasništvu, pokušati u odredišnoj carinarnici sa naknadnim stavljanjem robe pod carinski nadzor radi uvoznog carinjenja. Pišem - pokušati, jer postoji zakonska odredba da se vozila ca konačno, uvozno carinjenje, u nadzor stavljaju na granici.
U pitanju je osoba koja ima boravisnu dozvolu u Svedskoj.
Sad sam u nedoumici kako da uvez auto, jer kako vidim vi dobro poznajete oko uvoza, hmm, opet se ja moram detaljnije raspitati.
Hvala na pomoci!
- poznanik
#343 Re: Uvoz auta
Pretpostavimo da si vlasnik automobila, što potvrđuje i upis tvog imena u vlasničkoj i saobraćajnoj knjižici vozila, i da si sa redovnim tablicama ušao u BiH, odnosno došao do jedne od carinskih ispostava sa namjerom uvoznog carinjenja tog automobila.junuz11 wrote:a zasto ne moze se ovdje rijesiti ako nas drzavljanin doveze auto koje glasi na njega. zar se ne mogu poslati table nazad pa onda ici na carinjenje, jer dodje povoljnije priblizno oko 500 km (ne uzimaju se coll table razne dadzbine na granici). Hvala!
Po ulasku u carinski terminal, tvoj automobil mora biti stavljen pod carinski nadzor. Da bi automobil s redovnim tablicama bio stavljen pod carinski nadzor u odredišnoj carinskoj ispostavi, mora postojati jasan i opravdan razlog, i tu radnju mora odobriti šef carinske ispostave. Pretpostavimo i da je odobrio...
Automobil mora biti evidentiran, a evidencija automobila se vodi kroz njegove saobraćajne tablice i knjižicu. Redovne tablice na automobilu znače evidenciju i upis u registar m/v u nekoj drugoj državi, znače "vlasništvo" druge države. BiH nema pravo cariniti robu koja nije "ispisana iz vlasništva" druge države, carina u BiH nema pravo cariniti u redovnom uvozu automobil druge države, prije nego je on odjavljen iz evidencije motornih vozila te države.
Kad uneseš svoj automobil u carinski terminal i kad ga postaviš pod carinski nadzor, da bi ga špediter mogao pustiti u proceduru, moraš dokazati odjavu iz ranije evidencije. To znači da moraš u vlasničkoj ili saobraćajnoj knjižici imati unesenu klauzulu da je automobil odjavljen, a redovne tablice vraćene, ili poništene važnosti. Da bi to postigao, vlasničku knjižicu moraš dostaviti registracionom uredu u ranijoj državi, a to traje i po nekoliko dana. Za to vrijeme teku troškovi ležarine na terminalu.
Nakon što dobiješ svu urednu dokumentaciju - odjavljenu saobraćajnu knjižicu, špediter mora sačiniti nadzornu Prijavu (TR) u koju će unijeti osnovne podatke. To je Prijava potpuno identična graničnoj prijavi za stavljanje pod nadzor i upućivanje u odredišno carinjenje, i špediter će naplatiti uslugu i troškove za ovu svoju radnju.
Nakon tog postupka, špediter pristupa postupku uvoznog carinjenja, koristeći svu trgovačku dokumentaciju, kao i "nadzornu Prijavu" sa odredišne carinske ispostave. Špediter će takođe naplatiti uslugu i troškove i za ovaj postupak konačnog carinjenja.
Dakle, pod uslovom da postoji opravdan razlog da šef carinske ispostave odobri naknadno prijavljivanje automobila i njegovo stavljanje pod carinski nadzor, troškovi koji bi u ovakvom slučaju bili izbjegnuti su troškovi izvoznog carinjenja i "zoll" - carinske dokumentacije u polaznom mjestu, kao i troškovi tranzitnih - graničnih špedicija. Od granice BiH do odredišta, troškovi su manje-više identični.
Ovo iznad je pravilo, propis... Sve ostalo je ili improvizacija, ili svjesno kršenje propisa ZOCP BiH.
-
RegMade
#344 Re: Uvoz auta
Sve sam ja ovo procitala...ali opet ne razumijem bas najbolje.
Moze li mi neko reci, otprilike, koja bi bila cijena carine (znaci svi troskovi, sto god da je potrebno i registracija) da uvezem auto iz Slo?
1.
Peugeot 206 XT 1.4 EURO3 - 1799eura
benzin, 1360 ccm, 55 kW / 75 KM
2002
2.
Volkswagen Polo Limuzina 1.4 16V Comfortline - 1990eura
benzin, 1390 ccm, 55 kW / 75 KM
2002.
Moze li mi neko reci, otprilike, koja bi bila cijena carine (znaci svi troskovi, sto god da je potrebno i registracija) da uvezem auto iz Slo?
1.
Peugeot 206 XT 1.4 EURO3 - 1799eura
benzin, 1360 ccm, 55 kW / 75 KM
2002
2.
Volkswagen Polo Limuzina 1.4 16V Comfortline - 1990eura
benzin, 1390 ccm, 55 kW / 75 KM
2002.
-
Blizanac
#345 Re: Uvoz auta
@poznanik,poznanik wrote: Ako odjaviš automobil iz registra strane države, ko će i kako tu odjavu upisati u saobraćajnu dozvolu? Bez odjave na saobraćajnoj knjižici nema carinjenja![]()
Nemojte vjerovati neprovjerenim informacijamaAko strani automobil prevedeš na osobu koja ima CIPS prijavu koja ima i boravišnu dozvolu, to isto si mogao učiniti i na svoje ime, i sa redovnim tablicama, uz saobraćajnu knjižicu kao stvarni dokaz o vlasništvu, pokušati u odredišnoj carinarnici sa naknadnim stavljanjem robe pod carinski nadzor radi uvoznog carinjenja. Pišem - pokušati, jer postoji zakonska odredba da se vozila ca konačno, uvozno carinjenje, u nadzor stavljaju na granici.
posto vidim da se razumijes u ove procedure, da li mozes ti konkretno odgovoriti na moje gore postavljeno pitanje, tj da li mogu uvesti auto za dijelove?
ako moze, kakva je procedura?
hvala!
-
junuz11
#346 Re: Uvoz auta
Onda ovi spediteri imaju dobre veze sa sefovima na carini, te mogu na ovaj nacin cariniti vozila.
ja cu ovaj vase detaljno obrazlozenje isprintati i pokazati ovom spediteru, pa bas da vidim sta ce mi reci.
Jos jednom veliko hvala na detaljnom objasnjenju.
ja cu ovaj vase detaljno obrazlozenje isprintati i pokazati ovom spediteru, pa bas da vidim sta ce mi reci.
Jos jednom veliko hvala na detaljnom objasnjenju.
- poznanik
#347 Re: Uvoz auta
Blizanac wrote:ne znam da li je neko vec pisao, ali zanima me postoji li mogucnost da se uveze auto radi dijelova, te kakva je procedura?
hvala.
Automobil, koji ne ostvaruje uslove za homologaciju u BiH, moguće je iskoristiti za prodaju dijelova i nakon njegovog ulaska u carinsko područje BiH, pa čak i nakon stavljanja pod carinski nadzor u nekoj od odredišnih carinarnica. U ovom slučaju, od špeditera treba tražiti primjenu postupka stavljanja robe u postupak unutrašnje obrade, u kojem će automobil biti potpuno rastavljen na min. tri dijela: šasiju, karoseriju i motor. Nakon rastavljanja, ove tri glavne cjeline automobila mogu napustiti carinski nadzor po promijenjenim tarifnim brojevima i biti pušteni u slobodan promet (prodaju), međutim, ova procedura je poprilično zahtjevna i iziskuje dodatna finansijska sredstva za carinsku garanciju i usluge špeditera.
Ukoliko neko posjeduje automobil u inostranstvu, a želi njegove dijelove uvesti u BiH i takve staviti u promet, postupak sa automobilom mora biti identičan opisanom - automobil mora biti rastavljen na šasiju, karoseriju i motor, i uz pripadajuću vlasničku, trgovačku i transportnu dokumentaciju, u uvozu u BiH biti podvrgnut kompletnoj carinskoj proceduri u uvozu u redovnom postupku.
I za ove dijelove automobila moguće je obezbijediti Certifikat o kretanju - EUR1, koji omogućava carinjenje po sniženoj stopi carine.
-
zlajci
- Erzsebet
#349 Re: Uvoz auta
Želim da uvezem auto iz Holandije. Naime, radi se recimo o ovakvom automobilu http://www.autoweek.nl/kentekencheck.ph ... n=74-GZ-SH , koji košta 2200 eura, mada ću pokušati spustiti.
Eh sad, kad odem na sajt autoweek.nl, i ukucam njegove tablice, na jednom mjestu mi piše da ima zeleni label, odnosno C, dok na specifikacijama piše da je F, odnosno narandžasti (što pretpostavljam ne bi bilo dovoljno). Eh sad me zanima, da li je moguće uvesti auto koje originalno jeste Euro 3 (ako sam uopšte dobro razumio), ili će mi oni to negdje mjeriti i eventualno me odbiti od uvoza, jer je na ovom autu to drugačije???
Svaka pomoć je dobro došla.
Eh sad, kad odem na sajt autoweek.nl, i ukucam njegove tablice, na jednom mjestu mi piše da ima zeleni label, odnosno C, dok na specifikacijama piše da je F, odnosno narandžasti (što pretpostavljam ne bi bilo dovoljno). Eh sad me zanima, da li je moguće uvesti auto koje originalno jeste Euro 3 (ako sam uopšte dobro razumio), ili će mi oni to negdje mjeriti i eventualno me odbiti od uvoza, jer je na ovom autu to drugačije???
-
muzicar_iz_parka
#350 Re: Uvoz auta
Ne radi ti taj link, evo lista vozila koja su dopuštena za homologaciju: http://www.eib-cmv.com/images/orijentac ... vozila.pdfErzsebet wrote:Želim da uvezem auto iz Holandije. Naime, radi se recimo o ovakvom automobilu http://www.autoweek.nl/kentekencheck.ph ... n=74-GZ-SH , koji košta 2200 eura, mada ću pokušati spustiti.