Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post Reply
veljaca

#326 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by veljaca »

draganbl wrote:
Skijash wrote:
draganbl wrote:
Nije sud u Haagu procijenio da nema elemenata ratnog zločina, već tužilaštvo u Haagu, a to nije isto.
Znam da nije isto, tužilaštvo obično ima zadatak da uvjeri sud kako je neko kriv za ratni zločin, ovdje se radi o tom da čak ni tužilaštvo ne vjeruje kako ima elemenata ratnog zločina.
Ja ne bih prejudicirao odluku Tužilaštva, tj. da li će podići optužnicu ili neće.
Činjenica je da je Haaško tužilaštvo proslijedilo predmet domaćem, a za to je bilo više razloga.
Dakle, ako nema elemenata za optužnicu, neka to Tužilaštvo fino objelodani i konstatuje da nema zločina. Ako ima neka podigne optužnicu.
Znam da su tvoji postovi dobronamjerni, ali i ti pokušavaš da daš unaprijed ocjenu, na osnovu svoje procjene ko je šta rekao, pomislio i uradio. Vidiš kako se manipuliše, te Londonski sud rekao ovo, te rekao ono, te bilo ovoliko, te onoliko žrtava, te onoj jeste stradao sin, a onoj drugoj nije, i tako dalje u beskonačnost.
A za sve je krivo Tužilaštvo što nije završilo istragu.
Lijep pokusaj, stvarno lijep .... ali neuspjesan ...

Za sve su krivi oni koji su oteli predsjednika drzave Bosne i Hercegovine, oni koju su napali zgradu Predsjednistva, oni koji su rusili Sarajevo 02. maja 1992. godine i koji su prekrsili dogovor o zamjeni Izetbegovic - Kukanjac ...

I kako neko vec rece, prije, Sud je donio presudu da je izvrsen Genocid u Srebrenica - pa ni nakon toga, samo mali broj ljudi u RS-u to prizna .... Dzaba je za njih sve - kada oni imaju svoju istinu ....
oridjidji

#327 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by oridjidji »

Meni je najgore sto smo mi dopustili da se njima pravdamo i to zato sto su oni nas ubijali, progonili i zato sto su nam drzavu podijelili. Trebamo im se pravdati za jednu kolonu i 6 ubijenih vojnika, zaboravljajuci cinjenicu da su isti ubijali ljude gađavši ih iz kasarni, dok bi im povremenice u toj paljbi pomagale i kolege sa okolnih brda. Zaboravili smo i to da su puno prije 2. maja gorili Zvornik, Foca, Visegrad... Samo smo mi u Sarajevu duboko zavaravali da rata nece biti, a dobro smo znali da istocna Bosna uveliko gori.

Samo je nasa krema gledala bezazleno na poljubce Arkana i Plavsicke i na kolone vozila JNA koje su se kretale Sarajevom i Bosnom prije nego ce se ukopati u oko nasih gradova. Sarajevo je sapatom trebalo pasti, ali nije. 2 maj je pokazao koliki je inat bosanski prema nasim dusmanima jer smo ih tada sprijecili u njihovom naumu da ovaj grad osvoje jednom za sva vremena.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#328 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Chmoljo »

oridjidji wrote:Meni je najgore sto smo mi dopustili da se njima pravdamo i to zato sto su oni nas ubijali, progonili i zato sto su nam drzavu podijelili. Trebamo im se pravdati za jednu kolonu i 6 ubijenih vojnika, zaboravljajuci cinjenicu da su isti ubijali ljude gađavši ih iz kasarni, dok bi im povremenice u toj paljbi pomagale i kolege sa okolnih brda. Zaboravili smo i to da su puno prije 2. maja gorili Zvornik, Foca, Visegrad... Samo smo mi u Sarajevu duboko zavaravali da rata nece biti, a dobro smo znali da istocna Bosna uveliko gori.

Samo je nasa krema gledala bezazleno na poljubce Arkana i Plavsicke i na kolone vozila JNA koje su se kretale Sarajevom i Bosnom prije nego ce se ukopati u oko nasih gradova. Sarajevo je sapatom trebalo pasti, ali nije. 2 maj je pokazao koliki je inat bosanski prema nasim dusmanima jer smo ih tada sprijecili u njihovom naumu da ovaj grad osvoje jednom za sva vremena.
gorilo je i Sarajevo... nije bezveze 6.april dan grada...
udrch

#329 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by udrch »

karanana wrote:ja mislim da nije imao eksploziv da je rokne.
mozda je mogao dici sva okna. ali tu bi bilo desetine hiljada jos mrtvih.
Ma znam da nije imao, zato mi i jeste žao..
Priorat
Location: Naučio sam krajnje oprezno upotrebljavati riječ nemoguće...

#330 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Priorat »

oridjidji wrote:Meni je najgore sto smo mi dopustili da se njima pravdamo i to zato sto su oni nas ubijali, progonili i zato sto su nam drzavu podijelili. Trebamo im se pravdati za jednu kolonu i 6 ubijenih vojnika, zaboravljajuci cinjenicu da su isti ubijali ljude gađavši ih iz kasarni, dok bi im povremenice u toj paljbi pomagale i kolege sa okolnih brda. Zaboravili smo i to da su puno prije 2. maja gorili Zvornik, Foca, Visegrad... Samo smo mi u Sarajevu duboko zavaravali da rata nece biti, a dobro smo znali da istocna Bosna uveliko gori.

Bravo.
žuta

#331 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by žuta »

ona narikača jew vrhunac ona voli vojsku ,koga je izgubila nikog koliko li je ona plačena za ono kukanje
ps ne valja nikom zlo mislit al nju bi upucala bez razmišljanja
žuta

#332 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by žuta »

onoliko žrtava, te onoj jeste stradao sin, a onoj drugoj nije, i tako dalje u beskonačnost.
Lijep pokusaj, stvarno lijep .... ali neuspjesan ...

Za sve su krivi oni koji su oteli predsjednika drzave Bosne i Hercegovine, oni koju su napali zgradu Predsjednistva, oni koji su rusili Sarajevo 02. maja 1992. godine i koji su prekrsili dogovor o zamjeni Izetbegovic - Kukanjac ...

I kako neko vec rece, prije, Sud je donio presudu da je izvrsen Genocid u Srebrenica - pa ni nakon toga, samo mali broj ljudi u RS-u to prizna .... Dzaba je za njih sve - kada oni imaju svoju istinu ....[/quote]

nakon svega ih je po slobodi medija bih na 96 mjestu a srbija na 40 i nekom pa gdje je tu pravda pa ti ljudi isto ko da su doživjeli masovnu hipnozu
nihoniho

#333 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by nihoniho »

pitanje je ,sta smo politikom popustanja dobili , od rata naovamo.nije to vise stvar dobrovoljacke,nego principa i pristupa. najlakse je reci "ma stipu ih ,budale", ali je cinjenica da od toga prave mit i falsifikuju idstoriju u sred sarajeva. nije to bas tako naivno,prca o 150 000 "protjeranih" srba u sarajevu se primila,mnogi salonski demokrati je uzimaju zdravo za gotovo,cak i medju bosnjacima. oni ce od ovoga,po potrebi, prabviti spravu za mucenje bosancima. nemojte se cuditi da se, uz ozbiljnu organizaciju, dogodine pojavi 3 000 ljudi ili 30 000 ljudi,po potrebi.....onda cemo se pitati,sto dozvolismo.....
popusti ovdje,popusti ondje......mi smo 92 pjevali o bratstvu i jedinstvu i nosili titove slike,dok dsu se oni ukopavali po btrebevicu,pravili plebiscite, paralelne institucije, mitinge slicne jucerasnjem.......
imali smo istu argumentaciju-oni papci i budale mi pametni.....ne mislim da je situacija ista ali ima puno slicnosti u srskoj ofanzivi i nasoj ,pomalo prepotentnoj,pasivnosti.
ja nasu infriornost stavljam na dusu nacionalistickoj bandi koja nas je vodila 20 godina i otvoreno koalirala sa neprijateljima u cilju razgradnje ove drzave.
popajic

#334 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by popajic »

nihoniho wrote:pitanje je ,sta smo politikom popustanja dobili , od rata naovamo.nije to vise stvar dobrovoljacke,nego principa i pristupa. najlakse je reci "ma stipu ih ,budale", ali je cinjenica da od toga prave mit i falsifikuju idstoriju u sred sarajeva. nije to bas tako naivno,prca o 150 000 "protjeranih" srba u sarajevu se primila,mnogi salonski demokrati je uzimaju zdravo za gotovo,cak i medju bosnjacima. oni ce od ovoga,po potrebi, prabviti spravu za mucenje bosancima. nemojte se cuditi da se, uz ozbiljnu organizaciju, dogodine pojavi 3 000 ljudi ili 30 000 ljudi,po potrebi.....onda cemo se pitati,sto dozvolismo.....
popusti ovdje,popusti ondje......mi smo 92 pjevali o bratstvu i jedinstvu i nosili titove slike,dok dsu se oni ukopavali po btrebevicu,pravili plebiscite, paralelne institucije, mitinge slicne jucerasnjem.......
imali smo istu argumentaciju-oni papci i budale mi pametni.....ne mislim da je situacija ista ali ima puno slicnosti u srskoj ofanzivi i nasoj ,pomalo prepotentnoj,pasivnosti.
ja nasu infriornost stavljam na dusu nacionalistickoj bandi koja nas je vodila 20 godina i otvoreno koalirala sa neprijateljima u cilju razgradnje ove drzave.
Tako nekako...ima puno slicnosti onda i danas, sto ne ide u prilog onoj izreci: na greskama se uci.
Puno lapandamo, a guramo i dalje neku letargicnu furku.
Ah, da- nikome vise ni na pamet ne padaju Tiletove slike ...cak ni minimalno sjecanje da je 4. 5.1980 umro.
Sve se mijenja, samo nase "ma, nek' se ne puca" ostaje !
k3ngur

#335 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by k3ngur »

Nista, fino od sljedece godine organizovati da se posjecuju svi lokaliteti gdje su nasi ubijeni i poklani znaci ulice, parkovi, rijeke, potoci, livade, brda, zgrade, kuce u tzv. rep sumskoj. Prvo bi trebali otici u Ravno, pa Bijeljina, pa Zvornik, itd. samo u inat njima...
PipiDugaDevetka
Location: Živim u nadi RBiH, druge adrese nemam. Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#336 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by PipiDugaDevetka »

ak81 wrote:Nista, fino od sljedece godine organizovati da se posjecuju svi lokaliteti gdje su nasi ubijeni i poklani znaci ulice, parkovi, rijeke, potoci, livade, brda, zgrade, kuce u tzv. rep sumskoj. Prvo bi trebali otici u Ravno, pa Bijeljina, pa Zvornik, itd. samo u inat njima...
:thumbup: Masovno i organizovano! :bih:
I u goste otići kod nane Fate Orlović!
Fuj! Bh. advokati, pojedini!
oridjidji

#337 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by oridjidji »

Chmoljo wrote:

gorilo je i Sarajevo... nije bezveze 6.april dan grada...
Gorilo je znam ... ali bilo je zadnje u tome nizu... kod nas se jos uveliko protestvovalo na ulicama dok su ovi gradovi gorili. Sjecete li se scena iz dnevnika kada Sabana mole da nedignu branu, pucnjave snajperista iz Holiday Inna po masi, napada na Vracama... sve je to bilo dosta prije 2 maja.
Čitalac

#338 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Čitalac »

Pogledao sam ovaj novi dokumentarac "Bosna ili smrt" i tamo izvesni Nihad Halilbegović, sekretar narodne odbrane grada Sarajeva, kaže da je tokom aprila 1992. godine "ubijeno 336 građana, od toga 222 civila". Sad mi nije najjasnije da li misli samo na Sarajevo ili na šire područje, ali je podatak u svakom slučaju jeziv.
Imamo dakle Bijeljinu, Zvornik, Višegrad, Foču, Vlasenicu, ubistva po Sarajevu, izbeglice, pljačku...
U takvim okolnostima, uz toliko mrtvih ljudi, za mene je pravo čudo da tih dana maja nije bilo mnogo većeg krvoprolića prilikom izvlačenja JNA iz Sarajeva.
smoki_choko

#339 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by smoki_choko »

Čitalac wrote:Pogledao sam ovaj novi dokumentarac "Bosna ili smrt" i tamo izvesni Nihad Halilbegović, sekretar narodne odbrane grada Sarajeva, kaže da je tokom aprila 1992. godine "ubijeno 336 građana, od toga 222 civila". Sad mi nije najjasnije da li misli samo na Sarajevo ili na šire područje, ali je podatak u svakom slučaju jeziv.
Imamo dakle Bijeljinu, Zvornik, Višegrad, Foču, Vlasenicu, ubistva po Sarajevu, izbeglice, pljačku...
U takvim okolnostima, uz toliko mrtvih ljudi, za mene je pravo čudo da tih dana maja nije bilo mnogo većeg krvoprolića prilikom izvlačenja JNA iz Sarajeva.
naravno da je mislio na sarajevo
jarancuga

#340 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by jarancuga »

pogledo film, prisjetio se belaja ko da je bilo juce....
i kad vidm i cujem onu pascad cetnicku...hajd budi normalan ne hebi im sve po spisku i mrtvo i zivo...
dobro rece moj komso rahmet mu dusi, deri stoku sto ih se vise namlati manje ce praviti belaja poslije rata, ta bagra samo silu razumije...
kiky

#341 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by kiky »

ma sve se to danas več zaboravilo ...
sječal se neko največeg srpskog grada pod zemljom ili svetog knina ...
:lol:
draganbl

#342 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by draganbl »

Čitao sam komentare na moje postove i zahvaljujem se svima koji su korektno iznijeli svoje mišljenje (često suprotno mom), ali bez uvreda, prijetnji i prostakluka.
Na kraju ipak moram još jednom ponoviti: Tužilaštvo bi trebalo što prije da zaključi slučaj, ako procijeni da nema elemenata za podizanje optužnice, nikome se neće suditi. Ako procijeni da ima elemenata za optužnicu, onda se ide na sud i čeka se sudska presuda. Sve ostalo je u domenu špekulacija, ličnih procjena i subjektivnog doživljaja. A u tome su podjednako glasne raznorazne narikače na obje strane. Meni su i jedni i drugi podjednako odvratni.
Karl Hungus

#343 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Karl Hungus »

Bosnolog wrote:

Ovim je sve receno,.....

Pogledao sinoć :thumbup:

Ovaj što se pojavljuje pred kraj filma (oko 01:30), kada prvo u martu prijeti da će pucati po zgradama pa poslije u maju biva zarobljen, pa pušten... se zove Bogoljub Pelemiš i ako proguglate vidjećete da se nalazi na spisku egzekutora/saučesnika iz Srebrenice.
smoki_choko

#344 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by smoki_choko »

Karl Hungus wrote:
Bosnolog wrote:

Ovim je sve receno,.....

Pogledao sinoć :thumbup:

Ovaj što se pojavljuje pred kraj filma (oko 01:30), kada prvo u martu prijeti da će pucati po zgradama pa poslije u maju biva zarobljen, pa pušten... se zove Bogoljub Pelemiš i ako proguglate vidjećete da se nalazi na spisku egzekutora/saučesnika iz Srebrenice.
jbg, a mi ga fino pustimo da ode :roll:
oridjidji

#345 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by oridjidji »

Nego znali ko kad je proglaseno vanredno stanje tj. ratno stanje u Sarajevu?
karanana

#346 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by karanana »

taj pelemis je negdje iz okoline kladnja tako da je vrlo vjerovatno da je bio i u srebrenici mada sam ja negdje cuo i da je poginuo tako da ne znam.
neko rece da je i veliki estradni umjetnik lepi mica bio medju zarobljenim, zna li neko jeli to istina?

jebi ga, mi takve zlocince mjenjamo za neke pametnjakovice koji su se tek u maju sjetili da bi bilo pametno napustiti jna i ovi ih naravno prokuze, zaustave i onda nam ih daju.
ma trebalo je i aliju halaliti. vise je za odbranu i spasavanje zivota vrijedilo svo ono oruzje koje je pusteno s njima za aliju nego 25 alija. uostalom ganic i kljujo ne bi vodili drzavu nista losije. dapache. a i sam je kriv, koji je racku pametnjakovic odlucio da slijece na okupirani butmir, vjerovo je i dalje vojsci. fuj. ma sve su to mucke nekakve.
Ponosan

#347 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by Ponosan »

u Dobrovoljackoj ulici u Sarajevu je poginulo 5 vojnika i jedan civil,a ne 42 vojnika kako javlja srpska propaganda! druga je stvar sto su neki vojnici JNA poginuli kada su zapalili postu u centru grada pa ih nasi pobili ili kada su krenuli Niksicki specijalci na zgradu Predsjednistva BIH pa ih nasi pobili,ali eto za srpski propagandu sve je to Dobrovoljacka,sto nema veze sa zdravim razumom! Predsjednistvo BIH i ulica Dobrovoljacka su na lijevoj i desnoj strani Miljacke,tacnije nemaju nikakve dodirne tacke,osim za srpsku propagandu naravno...
tbv

#348 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by tbv »

oridjidji wrote:Nego znali ko kad je proglaseno vanredno stanje tj. ratno stanje u Sarajevu?
evo ja mislim da je 2.maj, samo citiram druge, nisam siguran 100%
2. maja 1992. Jedinice JNA, maskiranih domaćih srbočetnika i Niških specijalaca prvo su zauzele sva strateška mjesta i blokirali Sarajevo, sve izlaze i puteve koji vode iz Sarajave, uskratili su ulazak hrane i ljekova, zaustavili su protok vode i struje, zatim su pokušali zauzeti centar Sarajeva i zgradu Predsjedništva RBiH. Taj pokušaj im nije uspijo nakon što su odbijeni u borbama oko Skenderije. Istog dana MUPBiH i odbrambene snage BiH opkolile su kasarnu JNA u centru Sarajeva u kojoj se nalazio general Kukanjac, a na sarajevskom aerodromu JNA je zarobila Predsjednika RBiH Aliju Izetbegovića, prilikom njegovog povratka sa Lisabonskog sastanka. Uz posredstvo UNPROFOR-a dogovorena je razmjena Predsjednika Izetbegovića u zamjenu za generala Kukanjca, i izlazak kompletne JNA iz kasarne sa njenim kompletnim naoružanjem. JNA i domaći srbočetnici istog su dana zauzeli i veliki dio grada Brčkog, borbe su se vodile i na Vlašiću, u Sarajevu su bombardovali zgradu RTV Sarajeva, HEPOK, Tržni centar, Dom sindikata, glavnu Poštu,Skupštinu, relej na Humu, preko 50.000 telefonskih linija je uništeno u tim napadima. Senad Hadžifejzović, urednik Dnevnika TVSA, na početku večernjeg Dnevnika je izjavio - "Dobro veče. Nije ozvaničen, nije objavljen i vodi se za sada na ograničenim teritorijama i specijalnim metodama, ali možemo slobodno reći - ovo je već rat.".
karanana

#349 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by karanana »

to je sto je hadzifejzovic rekao. a predsjednistvo je to reklo tek nekad krajem juna cini mi se.
smoki_choko

#350 Re: Tacan broj poginulih 3. maja 1992 u Dobrovoljackoj

Post by smoki_choko »

ja cuh na onom filmu bosna ili smrt da je meni se cini 4 maja proglaseno ratno stanje u gradu. kad su blokirali sve
Post Reply