Moderators: _BataZiv_0809, anex

To djeluje utješno. Dođe mi da sada probam. A kako to da su se okretali prednji točkovi ako je stalno zadnja vuča?kreso_atac wrote:Pokušaj na terenu kada tako u LO ubaciš da li ide bolje. Pošto ako ga ubaciš, bez mjenjača u N, onda mu treba 100-200 metara da reduktor "uklopi"
Da, na to sam i mislio kada sam danas vidio da se okreću samo prednji a zadnji miruju, što je potpuno suprotno svakoj logici obzirom da je zadnji pogon konstantan a ne prednji....kreso_atac wrote:Provjeri šta sam napisao na prethodnoj stranici pri kraju. Kod tog reduktora, standardno ti radi zadnji pogon, kada je podloga dobra. Međutim unutra se nalazi hidro gerotor pumpa, koja zahvaljujući senzoru broja okretaja prednja i zadnje osovine, ako osjeti da se zadnji kotači okreću dosta brže nego prednji, prebacuje moment na prednje, da pokuša sa njima izvući. Naravno to nije bukvalno, nego ta situacija se mijenja kroz jako mali vremenski interval itd, i to se mijenja malo prednji, malo zadnji itd. Recimo zna se desiti ako je ta gerotor pumpa u kvaru da ti radi uvijek samo zadnji pogon, kada prokliže, kližu i dalje samo zadnji, ne prebacuje na prednje, ali i u tom slučaju u 4lo se moraju obje okretati, jer u 4LO mehanički se zaključa diff, i neovisno se obrću osovine.
A može i Bišćanin to napraviti sa Ćiromkreso_atac wrote:Nisi mi odgovorio je li ima PART TIME indikator upaljen na instrument tabli kada ubaciš u LO? I još jednom da ponovim kako treba pravilno ubaciti u LO, pošto čini mi se da nisi tako radio: znači auto je u 4 ALL TIME bilo, i stalo, ne može ići. Pritisneš kočnicu, ručicu MJENJAČA staviš u N, onda uzmeš ručicu reduktora i čvrsto je povučeš dole na kraj u LO, zatim staviš ručicu mjenjača u poziciju 1. I to je to. Bišćanin, kod tebe je 4x4 FULL TIME drukčiji nego kod njega, on ima pogon sa gerotor pumpom, koja nikad ne stavlja istovremeno prednji i zadnji (u 4x4 ALL TIME) istovremeno, nego ili radi prednji ili zadnji. Ali 4x4 LO je isti. Šteta nema part time kod njega, ali svejedno LO mora tu ići bez ikakvog problema. Očito da ima kardan, eh sad kakvo je stanje unutar reduktora ili zadnjeg diferencijala to bi se moralo na licu mjesta provjeriti. Je li ima neki zvuk šuštanja, škripanja ili nešto tako u zadnjem kraju kada voziš oko 60 kmh ili brže? Mada ja još uvijek mislim da nisi ubacio u LO ovako kako treba, ili je problem u linkageu, pa ne aktivira se reduktor bez obzira gdje je ručica. Pokušat ću sutra sa svojim grandom demonstrirati i uslikati šta on mora moći raditi u 4 FULL (ne LO, nego u običnom full gdje mora proći), samo uspijem napraviti mjesta da ga istjeram iz garaže, jer imam mali problem da mi je ulaz uzak, a unutra i ispred ima dosta vozila, neka čak nisu u voznom stanju pa čekam da to riješim.A može i Bišćanin to napraviti sa ĆiromImaš dvije stranice ranije slike moga Granda, recimo ova:
To je 4 ALL TIME sa quadra drive reduktorom (isto kao QT-II, samo ima LSD naprijed i nazad), ali to nikakvo opterećenje nije, nema apsolutno nikakve potrebe tu recimo za 4 LO.

ma očigledno nešto nije uredu, čim se indikator ne pali...veliki ciro wrote:mozda je problem prijatelju u tome kako pokusavas krenuti iz tog mjesta? moras biti tu jako pazljiv sa gasom na tom terenu, pogotovo sto je motor snazan i moze lako proklizati. Gasa mu das tek toliko da se moze pomjeriti 0.5 km/h, i to skroz lagano pritisces. Mozda pokusavas onako jakim gasom kao kreso u vrtaci, ali za to treba vise i iskustva i znanja.