Terenci, SUV, 4X4, AWD - sve o tome

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Cober

#326 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Evo i slike..

Image

Image

Image

Image
kreso_atac

#327 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Nisi mi odgovorio je li ima PART TIME indikator upaljen na instrument tabli kada ubaciš u LO? I još jednom da ponovim kako treba pravilno ubaciti u LO, pošto čini mi se da nisi tako radio: znači auto je u 4 ALL TIME bilo, i stalo, ne može ići. Pritisneš kočnicu, ručicu MJENJAČA staviš u N, onda uzmeš ručicu reduktora i čvrsto je povučeš dole na kraj u LO, zatim staviš ručicu mjenjača u poziciju 1. I to je to. Bišćanin, kod tebe je 4x4 FULL TIME drukčiji nego kod njega, on ima pogon sa gerotor pumpom, koja nikad ne stavlja istovremeno prednji i zadnji (u 4x4 ALL TIME) istovremeno, nego ili radi prednji ili zadnji. Ali 4x4 LO je isti. Šteta nema part time kod njega, ali svejedno LO mora tu ići bez ikakvog problema. Očito da ima kardan, eh sad kakvo je stanje unutar reduktora ili zadnjeg diferencijala to bi se moralo na licu mjesta provjeriti. Je li ima neki zvuk šuštanja, škripanja ili nešto tako u zadnjem kraju kada voziš oko 60 kmh ili brže? Mada ja još uvijek mislim da nisi ubacio u LO ovako kako treba, ili je problem u linkageu, pa ne aktivira se reduktor bez obzira gdje je ručica. Pokušat ću sutra sa svojim grandom demonstrirati i uslikati šta on mora moći raditi u 4 FULL (ne LO, nego u običnom full gdje mora proći), samo uspijem napraviti mjesta da ga istjeram iz garaže, jer imam mali problem da mi je ulaz uzak, a unutra i ispred ima dosta vozila, neka čak nisu u voznom stanju pa čekam da to riješim. A može i Bišćanin to napraviti sa Ćirom :) Imaš dvije stranice ranije slike moga Granda, recimo ova:

Image

To je 4 ALL TIME sa quadra drive reduktorom (isto kao QT-II, samo ima LSD naprijed i nazad), ali to nikakvo opterećenje nije, nema apsolutno nikakve potrebe tu recimo za 4 LO.
johntra

#328 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

je li se meni čini ili ovaj Grand ima puno hrđe ispod?
mislim, to je vjerovatno površinska, ali se fino prihvatila..
Cober

#329 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Ne, indikator Part Time nije upaljen. Da, ja sam pogriješio, ubacio sam u mjenjač u P pa onda ubacivao redujtor u 4Lo,zato je i zapinjalo. Maloprije sam probao ispravno, i ide glatko. To sam probao u garaži, i ispred, i ne opet se ne pali nikakav indikator na komandnoj tabli.
kreso_atac

#330 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

ništa strašno, auspuh (klasika), i poklopac zadnjeg diffa, neko ga je u prošlosti vjerovatno tjerao kroz vodu. Nazad je vareno, i tu ima malo, ali kažem nije to neki belaj.
johntra

#331 Re: Terenci i mehanika

Post by johntra »

samo, ja ne bih ništa kačio na ovu eurokuku.... :D
Cober

#332 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Ima on takve hrđe i po drugim dijelovima, npr u motoru i većini šarafa, a danas sam vidio isto i na šinama ispod sjedišta, pa mi je malo sumnjivo, pitao sam vlasnika da nije bio u vodi, a tu hrđu na kuki u ovom izdanju i ja tek vidim na slikama, nekako se to ne vidi na taj način po danu na dnevnom svjetlu i bez blica..
kreso_atac

#333 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Sad ću da provjerim da li quadra trac II ima indikator na instrument tabli, mada prilično sam siguran da ima svaki.

Image

tako on izgleda. na WK grandu tu stoji 4WD LO umjesto PART TIME. Što se tiče šasije ujutro ću ti provjeriti šta ima, šta ne od opreme, osovina itd. Pokušaj na terenu kada tako u LO ubaciš da li ide bolje. Pošto ako ga ubaciš, bez mjenjača u N, onda mu treba 100-200 metara da reduktor "uklopi"
Cober

#334 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Pokušaj na terenu kada tako u LO ubaciš da li ide bolje. Pošto ako ga ubaciš, bez mjenjača u N, onda mu treba 100-200 metara da reduktor "uklopi"
To djeluje utješno. Dođe mi da sada probam. A kako to da su se okretali prednji točkovi ako je stalno zadnja vuča?
kreso_atac

#335 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Provjeri šta sam napisao na prethodnoj stranici pri kraju. Kod tog reduktora, standardno ti radi zadnji pogon, kada je podloga dobra. Međutim unutra se nalazi hidro gerotor pumpa, koja zahvaljujući senzoru broja okretaja prednja i zadnje osovine, ako osjeti da se zadnji kotači okreću dosta brže nego prednji, prebacuje moment na prednje, da pokuša sa njima izvući. Naravno to nije bukvalno, nego ta situacija se mijenja kroz jako mali vremenski interval itd, i to se mijenja malo prednji, malo zadnji itd. Recimo zna se desiti ako je ta gerotor pumpa u kvaru da ti radi uvijek samo zadnji pogon, kada prokliže, kližu i dalje samo zadnji, ne prebacuje na prednje, ali i u tom slučaju u 4lo se moraju obje okretati, jer u 4LO mehanički se zaključa diff, i neovisno se obrću osovine.
Cober

#336 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

E da, zaboravio sam, originalna crna instrument tabla je promijenjena i stavljena ova bijela zbog estetike. Bivši vlasnik mi je pokazao staru, i rekao da je na njoj u originalu 30.000 milja manje pređeno, oko 150.000, a da kada je stavio ovu novu došla i nova cifra od 180.000 milja, tako da je opet pitanje ima li ova indikator i od kojeg je modela..
kreso_atac

#337 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Kilometraža nema veze sa oblikom instrument table, to je sačuvano u PCM-u. Tu mi nešto "smrdi" :)
Cober

#338 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

kreso_atac wrote:Provjeri šta sam napisao na prethodnoj stranici pri kraju. Kod tog reduktora, standardno ti radi zadnji pogon, kada je podloga dobra. Međutim unutra se nalazi hidro gerotor pumpa, koja zahvaljujući senzoru broja okretaja prednja i zadnje osovine, ako osjeti da se zadnji kotači okreću dosta brže nego prednji, prebacuje moment na prednje, da pokuša sa njima izvući. Naravno to nije bukvalno, nego ta situacija se mijenja kroz jako mali vremenski interval itd, i to se mijenja malo prednji, malo zadnji itd. Recimo zna se desiti ako je ta gerotor pumpa u kvaru da ti radi uvijek samo zadnji pogon, kada prokliže, kližu i dalje samo zadnji, ne prebacuje na prednje, ali i u tom slučaju u 4lo se moraju obje okretati, jer u 4LO mehanički se zaključa diff, i neovisno se obrću osovine.
Da, na to sam i mislio kada sam danas vidio da se okreću samo prednji a zadnji miruju, što je potpuno suprotno svakoj logici obzirom da je zadnji pogon konstantan a ne prednji....
BISCANIN2

#339 Re: Terenci i mehanika

Post by BISCANIN2 »

kreso_atac wrote:Nisi mi odgovorio je li ima PART TIME indikator upaljen na instrument tabli kada ubaciš u LO? I još jednom da ponovim kako treba pravilno ubaciti u LO, pošto čini mi se da nisi tako radio: znači auto je u 4 ALL TIME bilo, i stalo, ne može ići. Pritisneš kočnicu, ručicu MJENJAČA staviš u N, onda uzmeš ručicu reduktora i čvrsto je povučeš dole na kraj u LO, zatim staviš ručicu mjenjača u poziciju 1. I to je to. Bišćanin, kod tebe je 4x4 FULL TIME drukčiji nego kod njega, on ima pogon sa gerotor pumpom, koja nikad ne stavlja istovremeno prednji i zadnji (u 4x4 ALL TIME) istovremeno, nego ili radi prednji ili zadnji. Ali 4x4 LO je isti. Šteta nema part time kod njega, ali svejedno LO mora tu ići bez ikakvog problema. Očito da ima kardan, eh sad kakvo je stanje unutar reduktora ili zadnjeg diferencijala to bi se moralo na licu mjesta provjeriti. Je li ima neki zvuk šuštanja, škripanja ili nešto tako u zadnjem kraju kada voziš oko 60 kmh ili brže? Mada ja još uvijek mislim da nisi ubacio u LO ovako kako treba, ili je problem u linkageu, pa ne aktivira se reduktor bez obzira gdje je ručica. Pokušat ću sutra sa svojim grandom demonstrirati i uslikati šta on mora moći raditi u 4 FULL (ne LO, nego u običnom full gdje mora proći), samo uspijem napraviti mjesta da ga istjeram iz garaže, jer imam mali problem da mi je ulaz uzak, a unutra i ispred ima dosta vozila, neka čak nisu u voznom stanju pa čekam da to riješim.
A može i Bišćanin to napraviti sa Ćirom
:) Imaš dvije stranice ranije slike moga Granda, recimo ova:

Image

To je 4 ALL TIME sa quadra drive reduktorom (isto kao QT-II, samo ima LSD naprijed i nazad), ali to nikakvo opterećenje nije, nema apsolutno nikakve potrebe tu recimo za 4 LO.
A može i Bišćanin to napraviti sa Ćirom

Ujtro ga vozim majstoru ,stigle su svijećice ,pa štelanje itd,u ponedljak opet centralna brava ,cilindri za zaključavanje ,ne može se zaključat :-) ,tek u utorak napraviću mali foto sesion :D
Su
Cober

#340 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

Ne razumijem. Jutros sam ponovo probao, sve uradio kako treba, i ovaj put se okreću samo zadnje. Na slikama se vidi da se prednji točak nije ni okrenuo. Juče je bilo obrnuto, samo prednji su se okretali a zadnji se nije ni pokrenuo, i to se vidi i na prethodnim slikama koji je točak prednji/zadnji ukopan u blato od okretanja u prazno..

Image

Image

Image

Image

Šta je sad to?
Image
Cober

#341 Re: Terenci i mehanika

Post by Cober »

I da, na instrument tabli i dalje nema indikatora Part Time, a prilikom davanja kontakta i paljenja pojavljuje se:

Image
kreso_atac

#342 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Nema veze šta se pali prilikom kontakta, ako neka od njih ostane upaljena kada upališ auto, ne valja. U LO pogonu se samo zadnji vrte? A to što ne prebacuje na vrijeme pogon naprijed, prije svega provjeri ulje u reduktoru, ako ga ima malo, gerotor pumpa ne može dovoljan pritisak natjerati. Ili možda do spojke u centralnom diferenciju, jer on radi kao slip.
Last edited by kreso_atac on 20/03/2011 12:31, edited 1 time in total.
kreso_atac

#343 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

Btw što se tiče onog broja šasije kojeg si mi dao, evo šta je taj auto imao od instalirane opreme kada je izašao sa proizvodne trake:

Leather Trimmed Bucket Seats
Dark Slate Gray
Cold Weather Group
Luxury Group
Trailer Tow Group (ovo znači da ima posebne sposobnosti za vuču, i po specifikaciji može 3500 kg vući)
Special Edition Group
Monotone Paint
Radio-CD/Cass/10 Disc/Infinity Spkrs
4.7L Engine(ERH)/5Spd Auto Trans(DGK
136 Amp Alternator
625 Amp Maintenance Free Battery
Anti-Lock 4-Wheel Disc Brakes
Low Back Bucket Seats
Highline Door Trim Panel
Rear 60/40 Folding Seat
Child Seat Anchor System-LATCH Ready
Next Gen Multistage Front Air Bags**
Floor Carpet
Cargo Compartment Carpet
Cargo Tie Down Loops
Front & Rear Floor Mats
Covered Cargo Storage
Cargo Trim Panel w/Storage Net
Door Sill Scuff Pads
Cargo Compartment Cover
Passenger Assist Handles
Mini Overhead Console
Full Length Floor Console
All 5-Speed Automatic Transmissions
5-Spd. Automatic 45RFE Transmission
Lock-Up Torque Converter
Quadra-Trac II On Demand 4WD System
Dana 30/186MM Front Axle
3.73 Axle Ratio
Dana 35C/194MM Rear Axle
4.7L Power Tech V8 Engine
Tinted Windshield Glass
Front Door Tinted Glass
Deep Tint Sunscreen Glass
Flipper Liftgate Glass
Rear Window Defroster
Rear View Day/Night Mirror
Sun Visors w/Illum Vanity Mirrors
Power Heated Mirrors
Remote Keyless Entry
Sentry Key Theft Deterrent System
Air Conditioning
Hood Insulation
Deluxe Insulation Group
Route 38 - UP, Mesquite, TX
Instrument Cluster w/Tach
120 MPH Primary Speedometer
Var Intermittent Windshield Wipers
Rear Window Wiper/Washer
Dual Note Electric Horns
12V Auxiliary Power Outlet
Locking Glove Box
12V Auxiliary Power Outlet
Power Accessory Delay
Power Locks
Power Windows, Driver One-Touch
Power 6-Way, Heated Seats
STRIPE/BADGE/MOLDING/COLOR
Illuminated Entry
Warning Chime
Vehicle Information Center
Courtesy Lamps
Glove Box Lamp
Rear Courtesy/Reading Lamps
Cargo Compartment Lamp
Traveler/Mini Trip Computer
Halogen Headlamps
Automatic Headlamps
Fog Lamps
CHMSL Lamp
Security Alarm
Front License Plate Bracket
Body Color Grille
Black Windshield Moldings
Trail Rated Badge
Side Roof Rails
Adjustable Roof Rail Crossbars
Special Edition Badge
50 State Emissions
Federal Tier 2, Bin 9A Emissions
20.5 Gallon Fuel Tank
Speed Control
Graphite Metallic Clear Coat
Graphite Metallic Clear Coat
All Radio Equipped Vehicles
AM/FM Cass/CD Radio w/Changer Ctrl
Infinity Speakers
Fixed Long Mast Antenna
10-Disc Remote CD Changer
Steering Wheel Mounted Audio Ctrls
Power Rack and Pinion Steering
Leather Wrapped Steering Wheel
Normal Duty Suspension
Tilt Steering Column
Full Size Spare Tire
Inside Mounted Spare Tire
P225/75R16 OWL All Season Tires
Goodyear Brand Tires
16" Steel Spare Wheel
16X7.0 Lux Alum Silver Wheels
All Steel Wheels
All Aluminum Wheels
Trailer Tow Wiring Harness
Universal Garage Door Opener
Protective Coating and Remover

Eto to je to, izgleda da nemaš slip ni nazad, ako niko nije u međuvremenu stavio drugi diff (u šta sumnjam), ali opet kada bude u zraku provjeri mu onako okrećući jedan kotač, prati šta se dešava s drugim.
veliki ciro

#344 Re: Terenci i mehanika

Post by veliki ciro »

mozda je problem prijatelju u tome kako pokusavas krenuti iz tog mjesta? moras biti tu jako pazljiv sa gasom na tom terenu, pogotovo sto je motor snazan i moze lako proklizati. Gasa mu das tek toliko da se moze pomjeriti 0.5 km/h, i to skroz lagano pritisces. Mozda pokusavas onako jakim gasom kao kreso u vrtaci, ali za to treba vise i iskustva i znanja.
herbert mekfjuger

#345 Re: Terenci i mehanika

Post by herbert mekfjuger »

veliki ciro wrote:mozda je problem prijatelju u tome kako pokusavas krenuti iz tog mjesta? moras biti tu jako pazljiv sa gasom na tom terenu, pogotovo sto je motor snazan i moze lako proklizati. Gasa mu das tek toliko da se moze pomjeriti 0.5 km/h, i to skroz lagano pritisces. Mozda pokusavas onako jakim gasom kao kreso u vrtaci, ali za to treba vise i iskustva i znanja.
ma očigledno nešto nije uredu, čim se indikator ne pali...
kreso_atac

#346 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

quadra trac obični (ne dvojka) ostavlja otvoren centralni diff u LO, ali dvojka zaključa.
kreso_atac

#347 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

sad sam analizirao električne šeme za quadra 2, on izgleda nema indikatora na instrument tabli. Kada ubaciš u 4lo, ima li razlike u obrtajima u odnosu na 4 all time? to što ne zaključa diff u LO može biti uzrokovano savijenim viljuškama unutar reduktora, ili otpuštenim lancem. To daj nekom dobrom mehaničaru da provjeri, ako je stvarno tako kao što kažeš, da dobro ubaciš u lo, ali da nema prenosa na obje osovine. Znači ako je LO, MORA BITI barem jedan naprijed i jedan nazad koji se vrti. A to što ne prenosi snagu naprijed a zadnji se vrte u prazno, moguće nizak nivo ulja ili progresivne spojke unutar, jer taj tvoj centralni diff radi kao lsd.

uglavnom, to za LO mogu biti otprilike tri uzroka: modul, viljuške ili lanac. Preciznije ću znati kada mi kažeš da li reduktor uopšte uspije multiplicirati omjer obrtaja motora.
TheGodfather001

#348 Re: Terenci i mehanika

Post by TheGodfather001 »

@Cober - ne bih da ti prisjedam na "muku", ali de nam reci od koga si uzeo ovo vozilo?? Cisto da ga izbjegavam u sirokom luku. Jesi ti vozio auto na pregled prije nego si ga kupio? test voznju?

@Kreso - prijatelju svaka cast, nacitao sam se tvojih postova, i izgradio sam jedan veliki rispekt... Ima li ista na vozilima marke Jeep sto ti ne poznajes??:))
kreso_atac

#349 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

postoji vjerovatno, ne mislim da znam sve. ali ono koliko znam trudim se da pomognem. I da Cober, ne znam jesi li nam rekao za koliko para si ga uzeo, ako nije tajna. Jer iz toga se nekad zna pročitati dosta toga. I jesi li ga testirao kad si uzimao?
kreso_atac

#350 Re: Terenci i mehanika

Post by kreso_atac »

slažem se, ali ako se ne pazi prilikom kupovine tako je sa svim autima. A naravno da je održavanje 4x4 vozila uvijek skuplje. Bišćanin ja mislim nije ni mogao očekivati više, jer je za male pare uzeo, i vjerovatno je bio svjestan šta uzima. Bitno je da pogoni i mjenjač radi, ostalo je sve sitno, i za 200-300 € bišćanin može srediti auto da bude zvijer, jer srce mehanike mu radi besprijekorno. Kod cobera negdje ima problem, vjerovatno je napravio previd kad je uzimo, ili zbog neiskustva nešto je previdio. Uglavnom stari "iskusni" vlasnici budu svejsni ako nešto nije uredu sa autom i cijena je najčešće umanjena za taj iznos popravke, i zato odmah pitam koliko je plaćeno auto. I generalno, kod polovnih auta ti je uvijek mačak u vreći, još ako ne paziš...
Post Reply