BOG vs NAUKA
- wild roses
#326 Re: BOG vs NAUKA
dakle svi arapski istoričari nisu u pravu...
i zapitaj se šta bi u tvojoj "spoznaji" promijenila činjenica i da ti neko dokaže da je Muhammed s.a.v.s.postojao?
i zapitaj se šta bi u tvojoj "spoznaji" promijenila činjenica i da ti neko dokaže da je Muhammed s.a.v.s.postojao?
- NIN
#327 Re: BOG vs NAUKA
U najkracem smislu, laicki, sizofrenijom se smatra rascjep sa stvarnoscu. Vjerujem da je moj drug @arzuhal mislio na dihotomiju osim ako pojam nije namjerno upotrijebio (obrati paznju na kurziv). Bilo kako bilo, mislim da nema potrebe cupkati iz konteksta. Produktivnije bi bilo analizirati cijelu njegovu misao sadrzanu u postu pa replicirati/kritikovati istu.Great Cornholio wrote:Znaš li ti uopšte šta je šizofrenijaarzuhal wrote: Za tu ljudsku šizofreniju, ukoliko postoji, nije kriv Bog nego čovjek koji ne zna šta bi i gdje bi. Ili zna, a onda je lakše jer će snositi posljedice svoje odluke, ma kakva bila ta odluka i ma kakve bile posljedice.
Last edited by NIN on 12/02/2011 14:12, edited 1 time in total.
- Optimus Prime
#328 Re: BOG vs NAUKA
wild roses wrote:dakle svi arapski istoričari nisu u pravu...
Sta znaci nisu u pravu?
Pa oni su samo sirili svjedocanstva napisana od strane njegovih ashaba.
Pa za mene licno nista, posto je meni u medjuvremenu citav koncept monoteistickih religija postao totalno absurdan.wild roses wrote: i zapitaj se šta bi u tvojoj "spoznaji" promijenila činjenica i da ti neko dokaže da je Muhammed s.a.v.s.postojao?
Cak i vjerujem da je Muhamed postojao u nekom obliku. To da je pricao sa nekim nadbicem naravno ne.
- therrarrius
#329 Re: BOG vs NAUKA
Bez mnogo pretjerivanja ovo je najgluplji post koji je na ovome forumu napisan i zadnjih par mjeseci. Svaka cast optimuse, svaka cast.Optimus Prime wrote: Cuj bio nepismen!
Je si li to ti sa njim ovce cuvo, pa da mozes tako nesto sa sigurnoscu tvrditi?
Sve sto znamo o Muhamedu je napisano u kuranu i hadisima.
Neovisni izvori o njemu ne svjedoce ama bas nista. Kao da nikad nije ni postojao!
Vrlo je moguce da su sve price o njemu samo teoloske konstrukcije, stvorene od tadasnjih vladajucih elita u cilju lakseg ujedinjena arapskih plemena te zaradjivanja ogromonog novca kroz vjerski turizam. Pa nebi bila ni prva ni zadnja zavjera. Pogledaj Medjugorje. Tamo je petero djece predskolskog uzrasta uspijelo ubijediti cijelu carsiju i sire, da su vidjeli duha. Sada imaju preko milion nocenja godisnje. A to se sve desilo "nedavno".
E sad mozes zamisliti kako je bilo lako uvjeriti stanovnike Meke, koji su u 99,9% slucaja bili nepismeni, praznovjerni te nisu imali bilo kakve pristupe informacijama. Mogli su komotno "izmislit" Muhameda i uz malo propagande od strane "autoriteta" sirit " istinu".
- Optimus Prime
#330 Re: BOG vs NAUKA
Naravno, ovo je sasvim glup post. A u istoriji nema primjera gdje su religije koristene kao najbolje sredstvo za upravljanje masama. (ironija & sarkazam)therrarrius wrote:Bez mnogo pretjerivanja ovo je najgluplji post koji je na ovome forumu napisan i zadnjih par mjeseci. Svaka cast optimuse, svaka cast.Optimus Prime wrote: Cuj bio nepismen!
Je si li to ti sa njim ovce cuvo, pa da mozes tako nesto sa sigurnoscu tvrditi?
Sve sto znamo o Muhamedu je napisano u kuranu i hadisima.
Neovisni izvori o njemu ne svjedoce ama bas nista. Kao da nikad nije ni postojao!
Vrlo je moguce da su sve price o njemu samo teoloske konstrukcije, stvorene od tadasnjih vladajucih elita u cilju lakseg ujedinjena arapskih plemena te zaradjivanja ogromonog novca kroz vjerski turizam. Pa nebi bila ni prva ni zadnja zavjera. Pogledaj Medjugorje. Tamo je petero djece predskolskog uzrasta uspijelo ubijediti cijelu carsiju i sire, da su vidjeli duha. Sada imaju preko milion nocenja godisnje. A to se sve desilo "nedavno".
E sad mozes zamisliti kako je bilo lako uvjeriti stanovnike Meke, koji su u 99,9% slucaja bili nepismeni, praznovjerni te nisu imali bilo kakve pristupe informacijama. Mogli su komotno "izmislit" Muhameda i uz malo propagande od strane "autoriteta" sirit " istinu".
- Optimus Prime
#331 Re: BOG vs NAUKA
Pa shvati ovo kao moj mali doprinos sprijecavanju sirenja bliskoistocnih praznovjerja na nasim prostorima!sanabe wrote:
Bez pretjerivanja, u pravu si, i ja zaista ne vidim smisao optimusovog ovakvog pisanja.
Optimuse, sta hos ti od nas? Mozes li ista u sebi zadrzati? Mislim, cemu sve ovo?
Moras shvatiti da je ovo javni forum u kojem nema cenzure i u kojem svako moze podijeliti svoja razmisljanja. Ako vec ne zelis da se suocavas sa neugodnim pitanjima koja zadiru u srz vjere, imas pravih vjerskih, cenzuriranih foruma, gdje fino mozete dan i noc potvrdjivati misljenja i vikati na glas kako je bog velik.
-
Mustafapasa
#332 Re: BOG vs NAUKA
Lijepo receno, bas fino...samo sto je poenta sto svako ima pravo izbora u sta ce vjerovati bez prisile. Ipak, svi ti silni procesi su toliko slozni ipak zahtjevaju kontrolu u samom cinu nastanka,dakle od pocetka do kraja...polovicna varijanta kako je Bog stvorio sve zakone i onda gleda sa strane nije svojstvo Boga-polovicnost.NIN wrote:Evo kako nauka moze posluziti jednom vjerniku da svjedoci stvaranju*:
Thousands of New Stars Emerge in Glowing Nebula (plave svijetlece tackice)
Thousands of young stars come to the fore in in this beautiful new image from the Spitzer Space Telescope.
...Stars are born inside collapsing balls of gas and dust, which flattens into a disk that spins together with the star like a record album. As the star ages, the disk is thought to congeal into planets. Most of the dust is expected to dissipate by the time the star is at the center of a mature solar system.
http://www.wired.com/wiredscience/2011/ ... an-nebula/#
* Vjernik ce svjedociti nadnaravnom stvaranju dok ce skeptik svjedociti prirodnom evoluiranju, u ovom slucaju, evoluiranju gasa u tijela koja ce postati zvijezde, tj. sunca od cijih ce ostataka nastati planete, pa, kasnije, mozda i zivot na jednoj ili vise njih ako budu na pravom mjestu u pravo vrijeme. Dakle, stvar je jedino u razlicitim interpretacijama istog dogadjaja - jedni ce reci stvaranje od strane Svemocnog, dok ce drugi reci evolucija materije/energije kroz zakone fizike. Problem je kad ljudi kroz interpretacije dozivljavaju svoj integritet. E tada nastaju stvarni problemi, sto sa drugima, sto sa samim sobom.
U odnosu na generacije prije nas bi se trebali osjecati zaista privilegovanim sto smo u mogucnosti promatrati ovu jedinstvenu fotografiju istinskog stvaranja novih svijetova.
Pozdrav...
-
Mustafapasa
#333 Re: BOG vs NAUKA
Dobro, sada svi znamo tvoje uvjerenje kao i to da si prazan-iznutra...Optimus Prime wrote:Ovo nije istina!black wrote:dokle stesvake godine se po par puta ponovi ista ili slicna tema, naravno niko i nikada nece bilo kome nesto dokazati na onaj nacin kako bi volili
Meni su ovakve rasprave pomogle da spoznam da bog ustvari ne postoji.
Sad kao treba i nama da dokazes to isto? hvala ti i prije nego nesto napises, konsultuj cika googl...
-
Mustafapasa
#334 Re: BOG vs NAUKA
Nidze veze, ti ko da ne vidis sve oko sebe i ono sto te okruzuje...Great Cornholio wrote:Nema dokaza da Bog ne postoji, a nema ni dokaza da bog postoji ! Ono o čemu mi možemo raspravljati je logičnost i/ili nelogičnost vjerskih učenja ili nekih naučnih teorija.black wrote:pa ne bi se bas slozio, jer ne mozes uzimati forum tj ucesnike u diskusijama kao neki cvrst argumentOptimus Prime wrote: Meni su ovakve rasprave pomogle da spoznam da bog ustvari ne postoji.hajde evo daj jedan cvrsto argumentovan dokaz o nepostojanju Boga, bez plaho palamudjenja, i bez onog citaj, bla bla ili ja sam vec pisao itd. samo jasan i konkretan
Danas postoje samo 2 nacina postanka svega: Bozije stvaranje ili slucajnost. Sve oko nas je dokaz da Bog postoji, potrebno je to sve temeljito prouciti pa se pitati, da li je ovo zaista moglo biti slucajno ili?
- fatamorgana
#335 Re: BOG vs NAUKA
Raja, ova slika gore je pravo psihodelicna, nije za duze gledanje!
-
sarajovaz
#336 Re: BOG vs NAUKA
Moonlight Shadow wrote:Pozdrav!
Zanimalo bi me par stvari, a ticu se vjere i religije. Ne mogu da se otmem dojmu da li je sva ova pojava koja je tice vjerovanja u Boga doista istinita. Kao prvo, deklarisem se kao vjernik koji preispituje kako vjerske, tako i naucne cinjenice, te pokusava da dodje do razumnog objasnjenja.
Kao razumna osoba, nikako ne mogu da shvatim pricu kako je Bog nevidljiv, kako je svuda oko nas samo ga ne mozemo spoznati,a sa druge strane procitam na ovom forumu postove koji govore o tome kako se Bog nalazi na prijestolu sto se zove Ars, da gore zivi u dvorcima od cistog zlata i svile, da cemo ga moci vidjeti na Sudnjem danu.. Pa mi nije jasno, da li Bog putuje po Zemlji ili citavo vrijeme sjedi na Arsu? Ne izgleda mi logicno da Bog stvori Zemlju i ljude, zivotinje da hode na njoj, u istom vremenskom periodu, i najsavrsenijem obliku a naucnici tvrde da su jos prije postanka umnih ljudi na Zemlji po njoj hodili razni dinosaurusi, razni oblici predaka HOMO SAPIENSA, i da se zivot na Zemlji razvio iz vode.. Ko je u pravu?
Na Nacionalnoj Geografiji je bio dokumentarac gdje nam naucnici iznose cinjenice koje ce se desiti u dalekoj buducnosti.
I za divno cudo, nigdje se ne spominje Sudnji Dan, vec ljudi iznose podatke kako ce se Sunce uvecati od 250X svoje 0velicine i da ce sprziti Zemlju, rastopiti sve sto se na njoj nalazi i na kraju je usisati... Oceani ce se isusiti, i zivot na Zemlji vise nece biti moguc. To bi se prema nekim njihovim prognozama, trebalo desiti za 1.2-1.4 milijardi godina.
Sto je naravno u kontradiktornosti sa religijskim uvjerenjima.
Neka nam neko dovoljno strucan objasni kako je moguce da su prije postanka ljudi na Zemlji na njoj hodili razni oblici koji su predhodili nastanku UMNIH ljudi, ako se u KURANU eksplicitno naglasava da je Bog stvorio ljude u tacno odredjenom periodu, i u najsavrsenijem obliku?
Nigdje se ne spominje Bog i njegovo djelovanje na ovozemaljski zivot, pa se pitam ko je u pravu, BOG ili naucnici?
Da li je po vama, realnija mogucnost da nas zadesi Odredjenje Bozije i da nastupi Sudnji Dan, ili ipak pripadate ljudima koji su misljenja da ce se planeta sama unistiti i da niko nece ni znati da smo nekada postojali i zivjeli na njoj?
Kako se u vasim ocima manifestuje Bog, da li ga uopce mozete pojmiti i zamisliti?
Sta vi mislite, cak i ako ovo sto naucnici iznose nije tacno, zasto se svojski trude da svijetu dokazu da nikakvo Bozije djelovanje nije ukljuceno u proces stvaranja zivota na Zemlji, te da cemo izumrijeti na predhodno isprican nacin? Zasto oni ne vjeruju u Boga? Da li neko (razne vlade, masoni, iluminati) placa da pricaju takve stvari ili?
Samo neka bude diskusije...
Ja ne smatram da je razumna osoba koja ne prihvata ono sto ne vidi i takodje ne slazem se sa tezom koja je itekako netacna da svi naucnici su nevjernici naprotiv mnogi su kroz nauku spoznali vjeru u Boga.
A Mi tebi jasne dokaze objavljujemo i jedino nevjernici nece u njih da vjeruju.
(Kur’an Al-Baqara 99)
Sto se tice dokaza i argumenata oni su itekako prisutni u Islamu. Danas svaki musliman crpi znanje iz Kur’an i Sunnet, i oni se nedaju razdvojiti. Kur’an jeste jezgrovita Allahova poruka covjeku, ali je hadis (praksa Poslanika s.a.v.s najbolji, najautoritativniji komentar Kur’ana“
On je za vas sve sto postojina Zemlji stvorio, zatim je Svoju volju prema nebu usmjerio i kao sedam nebesa ga uredio;On sve zna.“(Kur’an, Al-Baqara 2-29)
Sad dokaz - to je sirok pojam, danas u pravnom smislu najvise se koriste pisani dokazi, slobodno receno veci dio istorije je baziran na osnovu onog sto je zabiljezeno. Ono u cemu ti ne vidis dokaz, ne znaci da to nije tako ili pak da to nije dokaz..
Svakom vjerniku je sticanje znanja bitno , te tako danas imamo i tz razne nauke.Takodje svaki vjernik vjeruje da sve ovo na zemlji i kosmosu ima svog Stvoritelja, kao sto danas u nauci sve ima svog izumitelja. Sad nesto sto ja ne prihvatam kao dokaz, to pravilo ne mora da vazi za neku drugu osobu i suprotno. A nesto sto nije naukom (ljudskim razumom) dokazano , ne znaci da toga i nema. Te tako nam je nauka mnogo sto sta potvrdila , onoliko koliko i sama napreduje. Odnosno nauka u biti ne donosi nista novo, vec potvrdjuje ono sto je oduvjek postojalo, od strane Stvoritelja Uzvisenog.
Te u ovom kontekstu smatram da je ogranicenost opozivat se na nauku, koja nije konacna, koja je izmjenjiva, koja dolazi od istog covjeka, te iz njegovog malog mozga koji se trudi nesto da pojasni, a ni sam covjek ne zna tajne tog istog mozga kojeg koristi.
S druge strane svaki vjernik uputu prihvata kao savrsenu, pa tako da sticanje znanja u ovosvjetskom planu je na drugom mjestu a na prvom je ono znanje vezano za uputu. A oba su bitna.
Vjernik prihvata znaci oboje, nauku koja nije konacna a i vjeru koja je za vjernika apsolutna i savrsena..Nauka nije sveobuhvatna pa tako nije ni kadar da razjasni vecinu aspekata vezanih za zivot.
Da, nauka jeste bitna, pa i prve rijeci koje su objavljenje poslaniku Muhamedu a.s su Ikre' bismi-Rabbikelezi halek - Čitaj, uči, u ime Gospodara tvoga, koji stvara, ali nesto sto i nije savrseno ne moze objasnit ono sto jest, to moze samo obrnuto. Upravo zato nam Islam ukazuje na znacaj sticanja znanja. Sticanja znanja koje je potrebno za spasenje u vjecnosti buduceg svijeta (znanje o vjeri i pravom putu), i naravno znanje vezano za ovaj prolazni svijet.
Razum covjeka je znaci dosta ogranicen, da nije, ne bi imali ovoliko ne razjasnjenih stvari, a uistinu sto je to tako to samo zna Gospodar Znanog i Ne znanog. Pa i sama moc shvacanja je kod ljudi raznolika. Tako je poslanik Muhamed a.s ponekad davao, dva razlicita odgovora na isto pitanje, iz razloga sto pitalice nisu imali isti stepen znanja odnosno imana (vjere).
A onu konacnu istinu, onu pravu ljepotu, onaj pravi duhovni mir, to je nesto sto neke osobe prije spoznaju, neke vremenom a mnogi i nikad.
I govorili su: "Kakav god dokaz da nam doneses da nas njime opcaras, mi ti necemo vjerovati!"
(Kur’an Al-A'raf-132)
Pogledajmo samo tog covjeka i njegov kompjuter, za kojim sjedi, pise i salje ovakve tekstove. Kada bi mu neko rekao da je taj kompjuter, koji je tako precizno uradjen i sastavljen, da je to samo od sebe nastalo, on bi proglasio tog covjeka ludakom. A za sebe (svoj organizam – tijelo) koji je nebrojeno puta kompliciranije i nevjerovatno skladno, precizno i mudro stvoreno, smatra da je nastalo samo od sebe, bez nekog razuma i planiranja iza toga.
Dalje, u sobi u koj sjedi, vjerovatno je lijepo uradjeno i od namjestaja sve stavljeno na svoje mjesto, tako da ima neki red i sklad. Svjestan je cinjenice da covjek stoji iza toga, i da sam namjestaj od sebe, niti je mogao nastati, niti se sam rasporediti po sobi. Docim, smatra da su Sunce, Mjesec, zvijezde, planeta Zemlja i njezin ozonski omotac, razne druge planete itd. sami od sebe nastali, i da su se sami od sebe, ovako skladno raspodjelili u prostoru.
Pa je Sunce samo sebi precizno odredilo potrebnu udaljenost od Zemlje, te da je samo malo blize, nemoguc bi bio zivot na Zemlji zbog prevelike vrucine, a da je samo malo dalje, sve bi na Zemlji pomrzlo i ne bi bilo moguce zivjeti na njoj.
Vjerovatno su mnogi upoznati sa slucajem, koji je se nedavno odigrao u Juznoj Americi, kada su se sudarila dva aviona, pa je u jednom od tih aviona, koji je pao na zemlju, bilo na desetine mrtvih. Poslije se ustanovilo, da iza ove nesrece, lezi ljudski faktor, odnosno da su oni iz kontrole leta na zemlji, dali iste kordinate i istu visinu leta pilotima u oba ta dva aviona, pa je zbog toga doslo do udesa.
A pogledajmo zvijezde na nebu. Ako bi smo uzeli jedan kvintilion zvijezda ( 1 sa osamnaest nula ) i naprosto ih brojali po jednu u sekundi , dan i noc, trebalo bi nam 32 milijarde godina da ih prebrojimo. I sve one plove u svemiru, imaju svoje putanje i kordinate, te se ne sudaraju i ne ulaze jedna drugoj na put.
Ko to upravlja s njima i ko im je ovako precizno zacrtao i odredio te kordinate? Jeli se ovakav red i poredak sam od sebe uspostavio??? Pa zar insanu mozes vjerovati u takvo nesto, i zar mozes smatrati maloumnim one koji vjeruju da iza toga stoji Mudri i Velicanstveni Allah??
Ovo je samo djelic razumskih dokaza o postojanju naseg Plemenitog Gospodara, a na ljudima je da razmisljaju, jer nas na to poziva nas Stvoritelj u Kur'anu, te ce na taj nacin doci do zakljucka da sve ukazuje na Allaha swt.
i za kraj
Neko ko je upucen u jedno umijece ne mora biti upucen u svako umijece. Nije nuzno da znalac pravne nauke i nauke kelama (govor, znanost vjere) bude jednako vjest u lijecnistvu, niti u neupucenosti u nauke razuma nuzno znaci i neupucenost u gramatiku. U svakom umijecu postoje ljudi koji su u njemu dosegnuli visok stupanj savrsenstva i uzoritosti a da se nisu oslobodili gluposti i neznanja u drugim oblastima.
Ima onih koji dolaze da te slusaju, ali Mi smo na srca njihova zastore stavili, da Kur’an ne bi razumjeli, i gluhim ih ucinili, pa i ako bi sve dokaze vidjeli, opet u njih ne bi povjerovali. A kada ti dolaze da se s tobom raspravljaju, govore oni koji ne vjeruju: "To su samo izmisljotine naroda davnasnjih!"
(Kur’an Al-An'am-25)
A oni koji ne znaju govore: "Trebalo bi da Allah s nama razgovara ili da nam kakvo cudo dodje!" Tako su, gotovo istim rijecima, govorili i oni prije njih, srca su im slicna! A Mi dokaze objasnjavamo ljudima koji cvrsto vjeruju.
(Kur’an Al-Baqara -118)
- Bloo
- Globalna šefica
#337 Re: BOG vs NAUKA
sarajovaz wrote:
Dalje, u sobi u koj sjedi, vjerovatno je lijepo uradjeno i od namjestaja sve stavljeno na svoje mjesto, tako da ima neki red i sklad. Svjestan je cinjenice da covjek stoji iza toga, i da sam namjestaj od sebe, niti je mogao nastati, niti se sam rasporediti po sobi. Docim, smatra da su Sunce, Mjesec, zvijezde, planeta Zemlja i njezin ozonski omotac, razne druge planete itd. sami od sebe nastali, i da su se sami od sebe, ovako skladno raspodjelili u prostoru.
Pa je Sunce samo sebi precizno odredilo potrebnu udaljenost od Zemlje, te da je samo malo blize, nemoguc bi bio zivot na Zemlji zbog prevelike vrucine, a da je samo malo dalje, sve bi na Zemlji pomrzlo i ne bi bilo moguce zivjeti na njoj.
o dzizaz nemojte pocinjati sa astrofizikom
pogotovo ne ovaj djetinji pristup
nama je skladno jer smo se razvili na planetu koji ima ugodne uslove za karbonske oblike
-
sarajovaz
#338 Re: BOG vs NAUKA
Nije sustina u tome vec da su to sve nauke koje su u razvoju i cisto sumnjam da ce ikad biti konacne... Sta se to zna kosmosu? Jako malo, gotovo nista... Skoro pa sve propale nauke to i sami naucnici cak kazu i malo pa malo otkriju nesto novo sto im ubije prvobitne teorije. Ustvari smatram da trebamo ponekad razmisljati kao djeca da bi uocili nesto sto je ustvari jednostavno. A ti si se izgleda zapetljao kao pile u kuciniBloo wrote:sarajovaz wrote:
o dzizaz nemojte pocinjati sa astrofizikom![]()
pogotovo ne ovaj djetinji pristup
nama je skladno jer smo se razvili na planetu koji ima ugodne uslove za karbonske oblike
- Bloo
- Globalna šefica
#339 Re: BOG vs NAUKA
pa jel se razvijaju il su propale?sarajovaz wrote:
Nije sustina u tome vec da su to sve nauke koje su u razvoju i cisto sumnjam da ce ikad biti konacne... Sta se to zna kosmosu? Nista... Skoro pa sve propale nauke to i sami naucnici cak kazu i malo pa malo otkriju nesto novo sto im ubije prvobitne teorije. Ustvari smatram da trebamo ponekad razmisljati ko djeca da bi uocili nesto sto je ustvari jednostavno. A ti si se izgleda sad zapetljao kao pile u kucini
isto kao što ja ne vrijeđam tvoju vjeru, ne vrijeđaj ni ti nečiju profesiju i životni poziv...
da se malo posvetiš astrofizici vidio bi kako je fascinantna, možda za tebe i fascinantnija jer ćeš vidjeti ljepote božijeg stvaranja u nekim pojavama koje stvarno vizelno ostavljaju bez daha
may the Force be with you
-
sarajovaz
#340 Re: BOG vs NAUKA
Ustvari moja misao je bila tako kako se razvijaju tako i propadaju ujedno, odnosno potvrdjuju koliko su nesigurne i netacne i nepouzdane. Dali ce to sutra drugacije biti? Ja ne znam. I ne vidim nista lose u tome da sutra budu pouzdanije, naprotiv. Izvini ako sam te uvrijedio sa ovim sto sad i prije napisa, jer nije bila namjera i ne shvatam bas sta te tu vrijedja ali ok postujem tvoje.Bloo wrote:pa jel se razvijaju il su propale?sarajovaz wrote:
Nije sustina u tome vec da su to sve nauke koje su u razvoju i cisto sumnjam da ce ikad biti konacne... Sta se to zna kosmosu? Nista... Skoro pa sve propale nauke to i sami naucnici cak kazu i malo pa malo otkriju nesto novo sto im ubije prvobitne teorije. Ustvari smatram da trebamo ponekad razmisljati ko djeca da bi uocili nesto sto je ustvari jednostavno. A ti si se izgleda sad zapetljao kao pile u kucini![]()
isto kao što ja ne vrijeđam tvoju vjeru, ne vrijeđaj ni ti nečiju profesiju i životni poziv...
da se malo posvetiš astrofizici vidio bi kako je fascinatna, možda za tebe i fascinatnija jer ćeš vidjeti ljepote božijeg stvaranja u nekim pojavama koje stvarno vizelno ostavljaju bez daha
- Bloo
- Globalna šefica
#341 Re: BOG vs NAUKA
O.o astrofizika se poprilično dobro drži ima stoljeća i stoljećasarajovaz wrote:Ustvari moja misao je bila tako kako se razvijaju tako i propadaju ujedno, odnosno potvrdjuju koliko su nesigurne i netacne i nepouzdane. Dali ce to sutra drugacije biti? Ja ne znam. I ne vidim nista lose u tome da sutra budu pouzdanije, naprotiv. Izvini ako sam te uvrijedio sa ovim sto sad i prije napisa, jer nije bila namjera i ne shvatam bas sta te tu vrijedja ali ok postujem tvoje.Bloo wrote:pa jel se razvijaju il su propale?sarajovaz wrote:
Nije sustina u tome vec da su to sve nauke koje su u razvoju i cisto sumnjam da ce ikad biti konacne... Sta se to zna kosmosu? Nista... Skoro pa sve propale nauke to i sami naucnici cak kazu i malo pa malo otkriju nesto novo sto im ubije prvobitne teorije. Ustvari smatram da trebamo ponekad razmisljati ko djeca da bi uocili nesto sto je ustvari jednostavno. A ti si se izgleda sad zapetljao kao pile u kucini![]()
da se malo posvetiš astrofizici vidio bi kako je fascinatna, možda za tebe i fascinatnija jer ćeš vidjeti ljepote božijeg stvaranja u nekim pojavama koje stvarno vizelno ostavljaju bez daha
uvrijedio si na taj način jer zato što ti misliš bez ikakvih dokaza (ne postati linkove sa youtubea gdje neki islamski nazovinaučnik vazi) da odrežene nauke se gase, te between the lines nazvao bullshitom nečiju profesiju jer se bavi nečim što ti smatraš da je samo odraz Boga
pokušaj otići do npr. Charles Thomas Boltona ili Russell A. Hulsea (dobitnika Nobelove nagrade) pa mu fino objasni da je njegov životni poziv nesiguran i nepouzdan, da sve fizičke konstante koje koristi u radu su zapravo veliko ništa
please
zasto jednostavno ne mozes da prigrlis i jedno i drugo
za tebe Bog je divan
nema potrebe da lupetas da jedna od grana fizike, koja je u neprestanom razvoju, se gasi
-
sarajovaz
#342 Re: BOG vs NAUKA
Bloo wrote: O.o astrofizika se poprilično dobro drži ima stoljeća i stoljećaa krenula prije islama (barem kao nauka o zvijezdama)
uvrijedio si na taj način jer zato što ti misliš bez ikakvih dokaza (ne postati linkove sa youtubea gdje neki islamski nazovinaučnik vazi) da odrežene nauke se gase, te between the lines nazvao bullshitom nečiju profesiju jer se bavi nečim što ti smatraš da je samo odraz Boga
pokušaj otići do npr. Charles Thomas Boltona ili Russell A. Hulsea (dobitnika Nobelove nagrade) pa mu fino objasni da je njegov životni poziv nesiguran i nepouzdan, da sve fizičke konstante koje koristi u radu su zapravo veliko ništa
please
za tebe Bog je divani nauka je divna
nema potrebe da lupetas da jedna od grana fizike, koja je u neprestanom razvoju, se gasi
Nisu pouzdane... Nista nije prije Islama.. Islam znaci pokoriti se Bogu. To su svi poslanici bili. Od Adema do Muhammeda s.a.v.s. Sa islamom je vjera ustvari upotpunjena i usavrsena.... Mene grije sunce a tebe mjesec i zvijezde
- Bloo
- Globalna šefica
- fatamorgana
#344 Re: BOG vs NAUKA
Ko ruzio?Bloo wrote:
- Bloo
- Globalna šefica
#345 Re: BOG vs NAUKA
fatamorgana wrote: Ko ruzio?
ma ne mogu ovih Ferengija
- fatamorgana
#346 Re: BOG vs NAUKA
Kakva si sa Klingoncima?Bloo wrote:fatamorgana wrote: Ko ruzio?
- Bloo
- Globalna šefica
#347 Re: BOG vs NAUKA
fatamorgana wrote:Kakva si sa Klingoncima?Bloo wrote:fatamorgana wrote: Ko ruzio?
sve bolje od Ferengija
- arzuhal
#348 Re: BOG vs NAUKA
Evo, ja volim i Allaha, a i znanostBloo wrote:[
![]()
Đe neću:
Mi ćemo im pružati dokaze Naše u prostranstvima svemirskim...(sura Fussilet)
- Bloo
- Globalna šefica
#349 Re: BOG vs NAUKA
arzuhal wrote:Evo, ja volim i Allaha, a i znanostBloo wrote:[
![]()
![]()
Đe neću:
k i za tebe je urušavanje crne rupe dokaz postojanja Allaha
čisto praktično, ako astrofizika izumre ko će vam davati one divne slike i otkrića koja ćete koristiti kao dokaz da Bog postoji
treba biti praktičan
- arzuhal
#350 Re: BOG vs NAUKA
Pa...moj dokaz jestvovanja Boga je On sam. Osobno mi ne treba nikakav drugi dokaz jer bi onda taj dokaz bio jači, precizniji, tačniji i temeljitiji od samog Stvoritelja. Nisam nikad pogledao u sliku neke nebule ili list na stablu i uzviknuo - ovo je dokaz da ima Boga!Bloo wrote:arzuhal wrote:Evo, ja volim i Allaha, a i znanostBloo wrote:[
![]()
![]()
Đe neću:
k i za tebe je urušavanje crne rupe dokaz postojanja Allahabut you don't go around saying astrophysics sucks
čisto praktično, ako astrofizika izumre ko će vam davati one divne slike i otkrića koja ćete koristiti kao dokaz da Bog postoji
treba biti praktičanjel da
Mada Walt Whitman ima super stihova na tu temu
Što se mene lično, dakle, tiče, ja se nekako sam upirem da sebe dokažem Bogu, a ne obrnuto.
A astrofizika je super nauka, neka je, elhamdulillah