Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
-
jarancuga
#326 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
ne pratim sve postove tako da ne kontam gdje je bogohulio....
inace, smatram da svako za sebe odgovara...
- psydelija
#327 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
izfiltriraj malo vesti..., nije sve tako crno kako oni prikazuju.bez_ideje wrote:Htjela sam reci da su muslimani krenuli krivim putem u borbi za svoje ciljeve-putem radikalizma....a to se preslikalo i na nas u BiH !
Umjesto sto vidim jedan izvjestaj o nekoj svjetski posjecenoj izlozbi islamske umjetnosti i knjizevnosti i jos 10 izvjestaja o bombama,terorizmu,prijetnjama trebalo bi da je obratno...idealno bi bilo da ovoga zadnjega uopce ne bude![]()
bombu u dablinu, madridu, bagdadu..., ne dozivljavaj kroz prizmu religije, bar ne u danasnje vreme.
-
zonbirile
#328 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
---------------------------------------------------jarancuga wrote:ne pratim sve postove tako da ne kontam gdje je bogohulio....
dobro,ti ne znaš,ja znam,a upratili i ostali
-
zonbirile
#329 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
hočeš još postova i blasfemije
Vrh
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
PostPostao/la jarancuga dana 27/01/2011 20:03
@protestant...
molim te objasni mi sljedecu "logiku"...po onome u sta ti vjerujes Isus je neuzubullahi Bog, zar ne...
Isua je rodila Marija, zar ne...
ali ko je onda stvorio Mariju?
jarancuga
* Pošalji privatnu poruku
Vrh
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
PostPostao/la KotromanichII dana 27/01/2011 20:05
jarancuga je napisao/la:@protestant...
molim te objasni mi sljedecu "logiku"...po onome u sta ti vjerujes Isus je neuzubullahi Bog, zar ne...
super pitanje, nisam kontao na to pitanje prije
bas mi nekako djeluje kao zamka pitanje
KotromanichII
Vrh
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
PostPostao/la jarancuga dana 27/01/2011 20:03
@protestant...
jarancuga
Vrh
* Prijavi post
* Citiraj (i odgovori)
PostPostao/la KotromanichII dana 27/01/2011 20:05
jarancuga je napisao/la:@protestant...
super pitanje, nisam kontao na to pitanje prije
KotromanichII
- WipeOut
- Location: I'm Somewhere in Between What is real & just a dream
#330 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Gdje je bogohulio Kotromanich?zonbirile wrote:---------------------------------------------------jarancuga wrote:ne pratim sve postove tako da ne kontam gdje je bogohulio....
-
HZArnel
#331 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
al ja nemogu da skontam,kakve veze sto neko tvrdi da je Isa bog ima sa muslimanom,koji to negira?Covjeka mozes ubiti,natjerati ga da izvana promijeni svoje misljenje,ali svoja ubjedjenja niti jedan pojedinac nece promijeniti osim svojom voljom,ako je islam upravu,bog je obecao istinu na kraju,da ce istina nadvladat,porazit cete(cemo)krscanstvo i mirna Bosna,ako nije,porazit ce se islam i opet dobro.
-
zonbirile
#332 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
----------------------------------------------------------------WipeOut wrote:Gdje je bogohulio Kotromanich?zonbirile wrote:---------------------------------------------------jarancuga wrote:ne pratim sve postove tako da ne kontam gdje je bogohulio....
pa evo šta islam kaže ko stvori Mariju,a da su kakali još pogledaj unazad
1.Merjem (Marija) kćerka Imranova
Jedna od najdirljivijih i naupečatljivijih odnosa majka-sin u Kur’anu jeste o Isau, sinu Merjeminom, a.s. Po prvi i posljednji put u historiji, poslanik nije oslovljen po imenu oca. Štaviše, označen je kao Isus – sin Marijin.
Da bi procijenilii i razumjeli istinsku vrlinu Isaa, a.s, neophodno je da naučimo o njegovoj majci Merjem, kćerci Imranovoj, a.s.
Marijina majka je bila u poodmakloj starosti kada je zatrudnjela. Molila se Bogu da joj podari posljednje dijete koje može posvetiti Božijoj službi. Kada je začela u poodmaklom dobu, rekla je, kao što se bilježi u Kur’anu:
Allah je odabrao Adema, i Nuha, i Ibrahimovu porodicu, i Imranovu porodicu nad ostalim svijetom -
sve porod jedan od drugog – a Allah sve čuje i sve zna.
Kada Imranova žena reče: “Gospodaru moj, ovo što je u trbuhu mome je zavjetujem samo na službu Tebi, pa primi od mene, jer Ti, zaista, sve čuješ i znaš!”
Poslije ona, kada je rodi, reče: “Gospodaru moj, rodila sam žensko”- a Allah dobro zna šta je rodila – “a žensko nije kao muško; nadjela sam joj ime Merjema, i ja nju i porod njezin stavljam pod Tvoje okrilje od prokletog šejtana.”
I Gospodar njezin primi je lijepo i učini da uzraste lijepo, i da se o njoj brine Zekerijja.* Kad god bi joj Zekerijja u hram ušao, kod nje bi hrane našao. “Odakle ti ovo, o Merjema?” – on bi upitao, a ona bi odgovorila: “Od Allaha, Allah onoga koga hoće opskrbljuje bez muke.” Ali ‘Imran, 33-37
Kada se Marijina majka porodila bila je tužna što je rodila žensko dijete. Iz razloga što prema jevrejskoj tradiciji, postoje samo nekoliko vjerskih obreda predanosti Bogu koje mogu obavljati žene. Od 514 djela predanosti, samo 4 može obavljati žena Jevrejka.
Nazvala je dijete Merjem, a što znači “čista”, ili “ona koja je pročišćena”. Allah je prihvatio mladu djevojčicu u Svoju službu, a i izabrao je Zekerijju, ili Zaharija, da bude onaj koji će o njoj brinuti. Zekerijja je jedan od poslanika u Islamu. Izabran je od svih pisara tog vremena, koji su bili sakupljeni i podučeni kako da bace svoja pera u rijeku. Rečeno im je da čije pero bude plovilo nasuprot riječnoj struji taj će biti njen zaštitnik. Zekerijjino pero je plovilo nasuprot rječnoj struji.
O Merjemi, Poslanik, s.a.w.s, je rekao: “Četiri najbolje žene na dunjaluku su: Merjem, kćerka ‘Imranova; Asija, žena Faraonova; Hatidža, kćerka Huvejlidova i Fatima, kćerka Muhammedova.
Poslanik, s.a.w.s, također je rekao o Merjem: „Pri rođenju svakog djeteta šejtan ga dodirne, i tada dijete zaplače, osim Merjem i njenog sina.“ (prenose Ahmed, Muslim)
Allah je rekao u Kur’anu:
“I kada meleki rekoše: “O Merjem, tebe je Allah odabrao i čistom stvorio, i boljom od svih žena na svijetu učinio.” Ali ‘Imran,42
Stoga, Merjem je izabrana od cijelog čovječanstva da rodi Isa, a.s.
Devetnaesta sura Kur’ana se zove Merjem, i posvećena je njenoj priči i bezgriješnom začeću.
- PRO testant
#333 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Također da napomenem da je ovo nemoguće jer tradicija (čitaj Hadis) prenosi da su se neki ajeti izgubili, odnosno da su neki fragmenti i zapisi pojedinih ajeta uništeni još za vrijeme Muhameda.psydelija wrote:@protestant,
zanimljivo... reci mi jos da li su ti spisi autenticni..., tj., da i postoji originalan biblija iz tog doba? ako postoji, gde se nalazi...koja je crkva ili sinagoga poseduje.
ps: ovo pitam iz razloga sto sam negde procitao da je kuran autenticna religijska knjiga (beez izmena) i prepisa, a da su biblije nadoradjene, sve i jedna od 66 koliko je u upotrebi...!?
pps: original kuran iz vremena poslanika muhameda je u muzeju u istanbulu, tj., u sultanovm turbe-u.
Odnosno relativno brzo nakon njegove smrti. Ali i dalje se tvrdi da postoji dobar lanac prenosilaca.
Tako da je moguće da postoji samo rana kopija, ili nešto slično, jer zapisi rieječi koje je Muhamed izgovarao ne postoje više.
A znamo i da je dosta drugih manuskripta uništeno prilikom Utnmanove standardizacije Qurana. Iako se za njih tvrdi da su bili drugačiji ili "neispravni" bili bi dobro mjerilo i pomagalo u određivanju preciznosti prenosa. Ali eto, nema ih.
-
jarancuga
#334 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
moj pitanje je upuceno onima koji smatraju da je Isus neuzubullahi Bog...
i evo jos cekam na odgovor...
moze i jos pitanje za protestanta, mig...
kako to da obozavate i ljubite krst a tvrdite da je Isus na njemu mucen i razapinjan....
kako to da obozavate i ljubite krst a tvrdite da je Isus na njemu mucen i razapinjan....
-
HZArnel
#335 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Neka je Biblija tacna i dokazana a kur'an nije,ja majke mi posumnj'o u to da se vodis racionalnim i da ti nije stalo do toga ko je stariji i ko je bolji.Recimo Platonova Drzava ako si citao je daleko nadahnutija i daleko filozofsko obradjenija i daleko vjerodostojniju pricu sadrzi i daleko "sve" u odnosu na bibliju pa sta?PRO testant wrote:Ne postoji original ni jedne svete knjige. Ko kaže drugačije, ili je stvarno neuk ili te zavlači i glupira se.psydelija wrote:@protestant,
zanimljivo... reci mi jos da li su ti spisi autenticni..., tj., da i postoji originalan biblija iz tog doba? ako postoji, gde se nalazi...koja je crkva ili sinagoga poseduje.
ps: ovo pitam iz razloga sto sam negde procitao da je kuran autenticna religijska knjiga (beez izmena) i prepisa, a da su biblije nadoradjene, sve i jedna od 66 koliko je u upotrebi...!?
pps: original kuran iz vremena poslanika muhameda je u muzeju u istanbulu, tj., u sultanovm turbe-u.
Postoji prenesena ili prepisana kopija.
Tu se stvaraju problemi. Koliko je dobro prenesena ili prepisana ta kopija?
Ključ je u istoriskom materijalu. Koliko ga ima, iz kojih perioda, sa kojih jezika, u kojem obliku itd.
Što više svega ovoga, lakše je utvrditi i validirati tekst.
Za Bibliju je dokazanao, ne od strane kršćana, nego od strane istoričara širom svjeta, da ima istorisko dokumentacionu građu što je nema ni jedno jedino drevno djelo. Te da se nijedno djelo ne može porediti sa njome. Te da je i sam tekst tako pouzdan, da je nesmotreno i neodgovorno sumnjati u njega. (naravno postoje i oni koji se sa time ne slažu,provjeri i zašto, to je jako zabvna šetnja
)
Pisah o tome malo na ovoj temi nekoliko stranica prije, oa ako želiš sam možeš potražiti.
Npr. Svici sa Mrtvog mora su napravili urnebes među kritičarima biblije. 90% stvari za što su optuživali da nije tačno, i nije u ranijim spisima, ispostavilo se sasvim suprotno.
Sad ces mi reci da se ta knjiga nemoze mjeriti sa Biblijom?
@zornobrille:mani se tog optuzivanja,nisi u 4. osnovne
-
zonbirile
#336 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
dva se mangupa nabacuju,još vrijeđaju braću po postanku
PostPostao/la KotromanichII dana 27/01/2011 20:29
Kao što neko već reče: "Ko ima uši neka čuje, ko ima oči neka vidi"
Odgovr postoji za one koji žele i hoće da čuju i vide.
Za one kojima je do senzacionalizma i zezancije, odgovor je Googlaton
nevjerovatno kako se izbjegava dati odgovor, jer jarancuga je postavio pitanje tako jednostavno i prosto ali zafrkano za krscane, da je bolje da ga nisu ni procitali
jer moze nesanice da izazove veceras 
ako kaze da je Bog stvorio , a ujedno kazu da je Isus Bog , onda znaci Isus stvorio mariju a ona ga rodila
KotromanichII
PostPostao/la KotromanichII dana 27/01/2011 20:29
Kao što neko već reče: "Ko ima uši neka čuje, ko ima oči neka vidi"
Odgovr postoji za one koji žele i hoće da čuju i vide.
Za one kojima je do senzacionalizma i zezancije, odgovor je Googlaton
ako kaze da je Bog stvorio , a ujedno kazu da je Isus Bog , onda znaci Isus stvorio mariju a ona ga rodila
KotromanichII
-
jarancuga
#337 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
PRO testant wrote:Također da napomenem da je ovo nemoguće jer tradicija (čitaj Hadis) prenosi da su se neki ajeti izgubili, odnosno da su neki fragmenti i zapisi pojedinih ajeta uništeni još za vrijeme Muhameda.psydelija wrote:@protestant,
Odnosno relativno brzo nakon njegove smrti. Ali i dalje se tvrdi da postoji dobar lanac prenosilaca.
Tako da je moguće da postoji samo rana kopija, ili nešto slično, jer zapisi rieječi koje je Muhamed izgovarao ne postoje više.
A znamo i da je dosta drugih manuskripta uništeno prilikom Utnmanove standardizacije Qurana. Iako se za njih tvrdi da su bili drugačiji ili "neispravni" bili bi dobro mjerilo i pomagalo u određivanju preciznosti prenosa. Ali eto, nema ih.
daj navedi taj hadis ...
-
mig
#338 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ja sam na pitanje vec odgovorila. Isus jeste Bog, Isusa jeste rodila Marija koja je zacela od Duha Svetoga. Sta jos ocekujes da ti se kaze?jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
Gde sam ja to rekla da obozavam i ljubim krst?
- bez_ideje
#339 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ko su oni ? Trula zapadnjacka propaganda?psydelija wrote:izfiltriraj malo vesti..., nije sve tako crno kako oni prikazuju.bez_ideje wrote:Htjela sam reci da su muslimani krenuli krivim putem u borbi za svoje ciljeve-putem radikalizma....a to se preslikalo i na nas u BiH !
Umjesto sto vidim jedan izvjestaj o nekoj svjetski posjecenoj izlozbi islamske umjetnosti i knjizevnosti i jos 10 izvjestaja o bombama,terorizmu,prijetnjama trebalo bi da je obratno...idealno bi bilo da ovoga zadnjega uopce ne bude![]()
bombu u dablinu, madridu, bagdadu..., ne dozivljavaj kroz prizmu religije, bar ne u danasnje vreme.
Ima i toga ,slazem se....
Samo ne mislim na bombe po madridu i dablinu...Vec na ono sto se desava po zemljama Istoka,palestini,Ceceniji,na muslimane evropske doseljenike koji pozivaju na obezglavljivanje...na fetve na ljudske glave,huskacke govore po dzamijama.....eh,mnogo bi valjalo da toga nema,za muslimane prvenstveno
-
jarancuga
#340 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
mig wrote:Ja sam na pitanje vec odgovorila. Isus jeste Bog, Isusa jeste rodila Marija koja je zacela od Duha Svetoga. Sta jos ocekujes da ti se kaze?jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
gdje Isus tvrdi da je on BOG?
i ja se slazem da ga je Marija rodila, ali kao i sve ljude a ne kao neuzubillahi Boga...
-
HZArnel
#341 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
bas probam objektivno da sagledam sve konsekvence religije i ovo prvi put cu'!Sad def. sam prosvijetljen.Kur'an je bezvezna kopija nastala bar 50 godina po Muhammedu a Biblija je knjiga nastala za vrijeme Isusa,uzgred,nastala je cak i prije,davno,davno prije Isusa,samo je valjda doradjena u vrijeme Isusa.Sta li je?!Po nj smrti uopce nije nista dodano.PRO testant wrote:Također da napomenem da je ovo nemoguće jer tradicija (čitaj Hadis) prenosi da su se neki ajeti izgubili, odnosno da su neki fragmenti i zapisi pojedinih ajeta uništeni još za vrijeme Muhameda.psydelija wrote:@protestant,
A sad mi reci,sta je 25 decembar?Dan cega?
Sad mi reci,sta je ptica Horus u egipcanskoj mitologiji?
Sad mi reci,kad su nastala 4 evandjela?
I ako mi na ovo odg kako treba uz argumentaciju,onda te necu vise mucit pitanjima.
- PRO testant
#342 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Je li ti znaš da prepoznaš kada te neko ignoriše?jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
I pitaš tako glupo i netaktično, a i pitanje koje pokazuje tvoje znanje i shvatanje!!!????
Pa da akutni popiz....is dobiješ!!
Za mene je on umro, jer je platio ono što sam ja trebao da platim.
On je dobrovoljno dao svoj život za mene, što da ga ne ljubim i ne obožavam Isusa?
Ni moj otac nije toliko uradio za mene koliko je Isus!!
I prestani bivati dosadan.
Ne odgovaram na tvoja pitanja više dok se ne uozbiljiš i ne spustiš na normalu.JASNO!!
-
HZArnel
#343 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Ne razumiju rijec dogma,jbg.To je tako i u to se vjeruje.Zato je krscanstvo vjera.mig wrote:Ja sam na pitanje vec odgovorila. Isus jeste Bog, Isusa jeste rodila Marija koja je zacela od Duha Svetoga. Sta jos ocekujes da ti se kaze?jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
-
jarancuga
#344 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
PRO testant wrote:Je li ti znaš da prepoznaš kada te neko ignoriše?jarancuga wrote:sorry drug, ja opet ne skontah u cemu je to bogohuljenje...
I pitaš tako glupo i netaktično, a i pitanje koje pokazuje tvoje znanje i shvatanje!!!????![]()
Pa da akutni popiz....is dobiješ!!
Za mene je on umro, jer je platio ono što sam ja trebao da platim.
On je dobrovoljno dao svoj život za mene, što da ga ne ljubim i ne obožavam Isusa?
Ni moj otac nije toliko uradio za mene koliko je Isus!!
I prestani bivati dosadan.
Ne odgovaram na tvoja pitanja više dok se ne uozbiljiš i ne spustiš na normalu.JASNO!!
drug...smiri dozivljaj....
postavio sam ti dva pitanja na koja nemas odgovor....ako nemas argumenata, nije razlog da gubis zivce...
-
zonbirile
#345 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
@jarančuga
što se sekiraš,siće Isus na zemlju,pobijediti Antihrista i vladati muslimanima
-
jarancuga
#346 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
zonbirile wrote:@jarančuga
lafe, ja se apsolutno ne sikiram, pokusavam normalno diskutovati...
a bit ce onako kako Allah dz.s. odredi...
-
zonbirile
#347 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
------------------------------------------------------------jarancuga wrote:zonbirile wrote:@jarančuga
lafe, ja se apsolutno ne sikiram, pokusavam normalno diskutovati...
a bit ce onako kako Allah dz.s. odredi...
šta je problem,biće onako kako ti napisah-Isus će vladati muslimanima.
- PRO testant
#348 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
Odličan primjer!!!!HZArnel wrote:Neka je Biblija tacna i dokazana a kur'an nije,ja majke mi posumnj'o u to da se vodis racionalnim i da ti nije stalo do toga ko je stariji i ko je bolji.Recimo Platonova Drzava ako si citao je daleko nadahnutija i daleko filozofsko obradjenija i daleko vjerodostojniju pricu sadrzi i daleko "sve" u odnosu na bibliju pa sta?PRO testant wrote:Ne postoji original ni jedne svete knjige. Ko kaže drugačije, ili je stvarno neuk ili te zavlači i glupira se.psydelija wrote:@protestant,
Postoji prenesena ili prepisana kopija.
Tu se stvaraju problemi. Koliko je dobro prenesena ili prepisana ta kopija?
Ključ je u istoriskom materijalu. Koliko ga ima, iz kojih perioda, sa kojih jezika, u kojem obliku itd.
Što više svega ovoga, lakše je utvrditi i validirati tekst.
Za Bibliju je dokazanao, ne od strane kršćana, nego od strane istoričara širom svjeta, da ima istorisko dokumentacionu građu što je nema ni jedno jedino drevno djelo. Te da se nijedno djelo ne može porediti sa njome. Te da je i sam tekst tako pouzdan, da je nesmotreno i neodgovorno sumnjati u njega. (naravno postoje i oni koji se sa time ne slažu,provjeri i zašto, to je jako zabvna šetnja
)
Pisah o tome malo na ovoj temi nekoliko stranica prije, oa ako želiš sam možeš potražiti.
Npr. Svici sa Mrtvog mora su napravili urnebes među kritičarima biblije. 90% stvari za što su optuživali da nije tačno, i nije u ranijim spisima, ispostavilo se sasvim suprotno.
Sad ces mi reci da se ta knjiga nemoze mjeriti sa Biblijom?
@zornobrille:mani se tog optuzivanja,nisi u 4. osnovne
Sada samo uporedi vrijeme do prve postojeće kopije, i koliko ima istorisko dokumentarne građe, sa Biblijom.
Razlika u dokumentarnoj građi je ogromna, a da ne govorimo o drugim detaljima.Author........Work......Date of writing .....Earliest complete copy....Time span....No. of early mss., compl. or partial
Horace.........Satires............35 B.C............. 9th cent....................850 years......................17
Cicero.........De Senectute.....44 B.C................ 9th......................... 900.........................16
Caesar..........Gallic Wars......52 B.C..................9th........................ 950..........................11
Plato...............Republic......375 B.C. ...............9th.........................1300..........................7
Thucydides Pelopon. War 411 B.C...............10th.......................1300..............................13
Aristotle Poetics 334 B.C. 10th 1300 2
Herodotus History 440-425 B.C. 10th 1350 11
Sophocles Antigone 441 B.C. 10th 1550 4
Tacitus Annals 110 A.D. 11th 1000 34
Evangelists(St Paul, etc.)
New Testament.............50-100 A.D...............4th century...............350 years.............263 in Greek up to 9th cent.
(Total New Testament manuscripts = 5,300 Greek MSS, 10,000 Latin Vulgates, 9,300 others = 24,000 copies)
(Total MSS compiled prior to 600 AD = 230)
-
jarancuga
#349 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
@protestant...
dje su ba odgovori drug...
mojne mantre, imal sta konkretno...
dje su ba odgovori drug...
mojne mantre, imal sta konkretno...
-
jarancuga
#350 Re: Islamski rituali i vjerovanja u Bibliji
@protestant...
idem drug... konto sam da si relevantan sagovornik...nastavi lafinu prosipat onima koji nit Bibliju nit Casni Kur'an ne citaju i ne uporedjuju...
do neko skorog razgovora...
idem drug... konto sam da si relevantan sagovornik...nastavi lafinu prosipat onima koji nit Bibliju nit Casni Kur'an ne citaju i ne uporedjuju...
do neko skorog razgovora...