... i trebalo mi je par dana da se oporavim, tako da sasvim opravdano nestadoh sa lica zemlje, pokusavajuci se uhafizati natrag u kolotecinu. Nakon sinocnje kome od nekih 12 sati, mozak mi napokon radi.
Eh sada, nosen onom narodnom "kada god pahulju vidis, a ti se noge uhvati", ja odlucim da u februaru malo pobjegnem do jedine americke drzave (ukljucujuci Havaje), gdje snijeg nije padao ove godine. A i nisam tamo bio prije, sem ono par puta kada sam isao sa aerodroma do broda, ali to se kao i ne pika.
Dakle Florida.
Turu sam poceo u Fort Laurdedale-u, cisto ono na jedan dan. Nisam nesta previse ni vidio tamo, na aerodromu poskidah vecinu odjece sto sam imao na sebi, uletih u hotel, zauzeh sebi mjesto pored bazena, te rekoh onoj simpaticnoj djevojci sa posluzavnikom da se pobrine da pive ne presuse. U sjecanju ce mi ostati jedna divna vecera na terasi talijanskog resotrana, odmah iznad vode, gdje klopadoh odlicnu mediteransku hranu... Ako ko naleti tamo, preporucujem restoran Serafina.
Slijedeca stanica, Key West. Da bi se doslo do tamo, moraju se proci svi ti Keys-i, sto su u sustini mala ostrva povezana mostovima. Ima nesta u voznji autom kroz sve te palme, pjescane plaze i tirkizno more. Cak sam odlucio i ignorisati tu neprijatnost sa polaganjem vozackog, te odvezoh dobar dio puta. Usput stadosmo i do plaze negdje na pola puta, nisam bas mogao odoljeti zovu vode. A voda, topla, privlacna, cisto ono mami. Nastavljamo put i dolazimo do zadnjeg ostrva, poznatog kao Key West. Mjesto je superiska. Opusteno, tropsko. Cak bih ga nazvao cvijetnim ostrvom. Ljudi ne zure previse, cak i polako hodaju, i uglavnom migriraju od kafane do plaze i obrnuto. Bio sam dovoljno lijen da nadjoh sebi kafanu na plazi, cisto da ne bih morao previse hodati, trebalo je svu energiju cuvati za plivanje. A i plivalo se, nije da nije. I tako tri dana. Vrhunac je bio kada mi onaj decko nadje ManUnited na tv-u, tako da iskombinovah pilece quesadillas, coronu, man united, i kupanje. Uslikah tu i nadasve zanimljivog lika, ali tu sliku ipak ne bih postavljao na blogu. Anyhow, ako se ko nadje na Key Westu, iskreno preporucujem Duval Beach Club. Isto tako, bio sam u kuci gdje je Hemingway zivio. Kako je taj lik imao dobar zivot. Zivio, pisao, pio i putovao sa stilom. Nedostizni idol, svega mi. Nego, isplati se spomenuti i da je Kuba samo 90 milja odatle.
Nego, opet sjesti u auto, zapaliti cigaru i zaputiti se gore sjeverno. Stati uz put na plazu da se okupam, ne ide drugacije, opet u auto i mokre kose (hehe), doci na South Beach, Miami. Eh to je vec totalno ludo mjesto. Sreca pa bijdoh tamo prije spring break-a (mada nas jeste zakacio dio istog). Dakle, cetiri dana opste ludnice. Ne smijem ni pomisliti koliko sam para potrosio. Kazu da je DC skup grad, eh klubovi i kafane dole su duplo skuplji nego u DC-u. Ali se ispletilo. Od genijalne plaze, preko odlicnih klubova, kafana, zivota koji explodira po ulicama, do tihih ulica skrivenih u cvijecu sa prelijepim coffee shopovima i restoranima. Za cetiri dana (tri noci), nisam ukupno spavao 10 sati. Kada su ostali posustajali, ja sam sam nastavljao, gonjen cistom strascu za zivotom, koju sam upijao iz pulsa tog nevjerovatnog grada. Od kompletne scene na Ocean Drive-u, preko Shore i Mynt klubova, Rok Bara, sve do malih restorana u Little Havani, gdje sam uzivao u vrhunskom koncertu spanske muzike (lik jeste bio cudno obucen, ali ima glas da umres, gitaristu necu ni spominjati). U jednom momentu se jesam onesvijestio na plazi, sto je bila velika greska, s obzirom na nekih 32 stepena napolju, ali prezivjeh i to, isto kao i laksi napad meduza (ne kupati se po mraku), mada jos uvijek ne vidim zasto ljudi panice od istih. Anyhow, stvar koju bih izdvojio je definitivno momenat kada u 15 do 7 cekam izlazak sunca iznad Atlantika.
Nakon osam predobrih dana, sada sjedim i kontam kuda dalje. Cuo sam da je Costa Rica jako zanimljiva destinacija, ali o tom potom
Evo vam i par slikica...
Uploaded with ImageShack.us
Gdje putujete, kako vam je bilo?
Moderator: anex
- GandalfSivi
#326 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Evo ga frisak
- GandalfSivi
#327 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Naletih na jedan text iz 2007 sto napisah o New Yorku. Inace to jeste najludji grad na svijetu...
Odakle da pocnem. Prvi put sam dosao tamo 13.12.2004. godine (proljece je bilo taj dan) i cim sam izasao iz taxija, poludio sam totalno. I danas kad odem tamo po stoti put, opet imam isti osjecaj cim izadjem napolje. Ovdje normalno pricam o Manhattan-u, koji je kompletan vjerovatno centar svijeta. S jedne strane imaju sve one visoke zgrade, poslovni centri, zivot brzog ritma, ljudi koji trce po ulicama bez pardona izakoga, a onda s druge strane tu na prvom cosku imas prodavnicu u kojoj neki stari Vijetnamac prodaje nakve dzidze koje apsolutno nikome ne trebaju. I tako odem ja te davne godine u New York i odmah se prvi dan uslikam sa Yoko Ono (skontao sam da nemam tu sliku vise, nazalost). I onda pocnem hodati i hodati i hodati. Apsolutno sam siguran da taj grad poznajem bolje nego ovaj u kojem zivim. Toliko stvari ima koje volim tamo da ih je fakat tesko sve nabrojati. Ali hajmo pokusati.
Volim metro - zato sto u svakom momentu na svakoj stanici mogu cuti odlicne muzicare koji bi da su u Sa vjerovatno bili gosti na Jazz festivalu. Sviraju ljudi ja mislim 24 sata dnevno i uvijek je super stati deset minuta i slusati ih. Volim metro zato i sto se tamo moze vidjeti toliko razlicitosti kao nigdje drugo na svijetu.
Volim Petu aveniju (a i sve ostale) - zato sto jeste napucana i zato sto je furka otici u Prada prodavnicu i izgubiti pola sata furajuci se da ces kupiti jako jako skupo odijelo, a oni svi skacu oko tebe.
Volim Broadway - zato sto ima neki uzitak u prolazenju kroz tu ulicu oko praznika kad im igraju najbolje predstave (nisam jos isao ni na jednu) i upijanju atmosfere koja tada vlada.
Volim Times Square - zato ako postoji tacka koja je centar ove planete, to je ta tacka. Zato sto cu jednom raditi tamo na izvoru marketinga, zato sto je uvijek guzva tolika da imam osjecaj da je trg ziv.
Volim muzeje - zato sto ih ima toliko i sto imaju tako sjajne stvari da bi mi trebalo puno vise prostora da ih opisem.
Volim Village - i istocni i zapadni, zato sto zive svojim zivotom koji je totalno lud, zato sto u carstvu studenata mozes vidjeti i jako poznate face koji najnormalnije zive tamo neoptereceni svojom popularnoscu. To je vjerovatno mjesto gdje se mogu vidjeti najcudnije obuceni freakovi na svijetu. Mogu stati na ulicu i samo danima posmatrati ljude koji prolaze...
Volim kafane - zato sto je svaka drugacija i sto je svaki izlazak totalno novo iskustvo, gdje nikada ne znam sta ce se desiti to vece, ako je uopste vece, jer je tamo normalno izaci u kafanu i u 11 ujutro, ali i u tri ujutro.
Volim dorucak u New Yorku - jedno sasvim jedinstveno iskustvo, gdje mozes pojesti sve, ali apsolutno sve sto ti padne na pamet u tom trenutku, a ti se opet odlucis za kafu i komad cokoladne torte.
Volim raznolikost - zato sto za deset minuta provedenih na ulici mogucuti sve svjetske jezike i vidjeti apsolutno sve rase i nacije koje postoje na ovoj planeti.
Volim restorane - koji su opet vezani za ovu raznolikost, gdje jedan pored drugog stoje restoran sa jevrejskom kosher hranom i restoran sa pakistanskom halal hranom. Normalno da nema sanse da opisem sve druge restorane, jer bi mogao uzeti atlas pred sebe i nabrajati drzavu po drzavu, regiju po regiju.
Volim Brooklyn - zato sto je udaljen 15 min od Manhattena, a opet nema zgrade preko cetiri sprata. Zato sto u gradu gdje je pusenje skoro pa totalno zabranjeno nadjem prodavnicu gdje talijan u potkosulji sjece frtalj hljeba sa cigarom u zubima. Zato sto mogu otici u Engleski pub i zajedno sa ostalim navijacima Man UTDa zamalo napraviti belaj protiv navijaca mrskog Chelsea, za vrijeme utakmice koja ide na ogromnoj televiziji live (HD normalno).
Volim praznike - jer je onda cijeli grad napucan, sredjen sa zgradama koje sviraju, sto je bilo bas zanimljivo iskustvo.
- Vitezanin
#328 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
New York aBd nekad u 8.-9. mjesecu.

- SinjaD
#329 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Gandalfu zavidim sto je bio
Vitezaninu sto ce biti
Moj san...

Vitezaninu sto ce biti
Moj san...

- dr.Gonzo
#330 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Naredne sedmice sam u Barseloni, preko Couch Surfinga
Vec sam jednom tako bio u Helsinkiju, a danas po prvi put cekam goste koji ce ostati par dana 
- shibonja
#331 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Imam namjeru ove godine posjetiti disneyland-paris u porodicnom aranzmanu (5 dana maximum),ako neko ima iskustva molim nek napise koju:... posjetio sam njihov sajt ali nije to to .
- SinjaD
#332 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Sretno!dr.Gonzo wrote:Naredne sedmice sam u Barseloni, preko Couch SurfingaVec sam jednom tako bio u Helsinkiju, a danas po prvi put cekam goste koji ce ostati par dana
Ja opet nemam iskustva kao gost kauč-surfer, ali imam kao domaćin i mogu se pohvaliti da nemam niti jedno negativno iskustvo.
- Entropio
- Vozim: njemackog premiuma
- Horoskop: TDI
#333 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Kako funkcioniše ovo? Je li vi imate slobodnu sobu ili stan, pa date ljudima ili žive s vama? Je l' muškarac dolazi muškarcu i žena ženi, ili mogu kombinacije?SinjaD wrote:Sretno!dr.Gonzo wrote:Naredne sedmice sam u Barseloni, preko Couch SurfingaVec sam jednom tako bio u Helsinkiju, a danas po prvi put cekam goste koji ce ostati par dana
![]()
Ja opet nemam iskustva kao gost kauč-surfer, ali imam kao domaćin i mogu se pohvaliti da nemam niti jedno negativno iskustvo.
- Magarece_godine
#334 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Posljednjih mjesec i po: Spanija (jerez de la frontera), Bec, Minhen, Beograd, Tenerife ... Za desetak dana furam u Prag ...
- casper_
#335 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
odakle lova frajeru ??Magarece_godine wrote:Posljednjih mjesec i po: Spanija (jerez de la frontera), Bec, Minhen, Beograd, Tenerife ... Za desetak dana furam u Prag ...
- Magarece_godine
#336 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Pa tako zaradjujem lovucasper_ wrote:odakle lova frajeru ??Magarece_godine wrote:Posljednjih mjesec i po: Spanija (jerez de la frontera), Bec, Minhen, Beograd, Tenerife ... Za desetak dana furam u Prag ...
- Topla voda
#337 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ej gonzo,meni nekad dolazili sa virtual tourista,ja jednom samo tu foru koristio...kakav ti je ovo sajt,ispao sam iz fola...a imam plejs,tako da bih se mogao aktivirati opet
- Partizzanka
#338 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
jel neko bio negdje pri obali mora a da plaze iole lice na ove u hr??
u smislu da nije samo puki pijesak i sunce i zgradurine... nego da ima i kakvo drvo oliti hlad
u smislu da nije samo puki pijesak i sunce i zgradurine... nego da ima i kakvo drvo oliti hlad
- SinjaD
#339 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Ja sam na ovoj temi već pisala o Couchsurfingu pa evo copy/paste:Topla voda wrote:ej gonzo,meni nekad dolazili sa virtual tourista,ja jednom samo tu foru koristio...kakav ti je ovo sajt,ispao sam iz fola...a imam plejs,tako da bih se mogao aktivirati opet
"Sada bih htjela samo da kažem par riječi o COUCHSURFING-u, iz prve ruke.
Mislim da je Couchsurfing sjajna ideja i žao mi je što nije popularniji kod nas (u Sarajevu i cijeloj BiH).
Ja sam se na CS prijavila u junu 2008 i godinu i po bila aktivno uključena, ne kao gost, nego samo kao domaćin. U jednom momentu, iz privatnih razloga, sam na neko vrijeme stopirala svoje aktivnosti vezano za CS. Ugostila sam neke ljude iz Francuske, Finske, Škotske, Grčke, Turske, Amerike, Srbije, Mađarske. Nisam doživjela niti jedno negativno iskustvo. Sigurna sam da će i oni rado ugostiti mene kada i ako se odlučim na posjetu njihovim gradovima.
Kada se prijavljujete na CS vrlo je važno da pri kreiranju svog profila bude sto opširniji i detaljniji (postoje uputstva za to na stranici da sad ovdje ne duljim).
Kada vam se neko obrati sa pitanjem da kod vas odsjedne vi iz njegove poruke možete vidjeti da li je ta osoba zaista dala sebi vremena pa pročitala vaš profil ili je to samo neko ko šalje iste, cirkularne poruke na više CS profila s nadom da će dobiti besplatno spavanje.
Jer Couchsurfing nije samo besplatan kauč. Couchsurfing kao osnovnu ideju ima putovanje i UPOZNAVANJE LJUDI, lokalaca, koji su savršen , neiscrpan izvor dobrih informacija o gradu u kojem ste se našli.
Cijeli sistem funkcioniše na principu preporuke i mislim da je u tom smislu dovoljno siguran. Jer ipak nije se lako odlučiti na to da nepoznate ljude primite na konak.
Princip preporuke sastoji se u slijedećem – svi mi na našim profilima imamo napisane preporuke (dobre ili loše) od ljudi koje smo ugostili ili kod kojih smo bili. To je naravno nešto što ne možemo brisati i mjenjati i tu se crno na bijelo vidi da li je neko OK ili nije.
Također moram napomenutu da na CSu postoji opcija koju birate:
Nudim – kauč ili samo druženje.
Mnogi couchsurferi koriste CS samo radi upoznavanja i druženja s lokalnim ljudima, a ne radi kauča.
CS ne nameće nikakvu obavezu. Ako dobijete zahtjev za kauč ili samo neku kaficu, a spriječeni ste, mrsko vam je... prosto to napišete „Žao mi je; nisam u mogućnosti“ i sl. Nema pritiska, nema obaveze.
Da napomenem još jednu stvar:
Mi smo (U BiH) gostoljubivi, hoćemo da ugostimo „kako treba“, itd. O tome kod CS uopšte ne treba razmišljati na taj način. Jer CS ne treba da nam predstavlja nikakvu finansijsku obavezu. Ljudi koji dolaze noće kod vas, istuširaju se i to je to. Ne očekuju večeru (osim ako vama baš nije gušt da im je pravite). Čak šta više insistiraju da oni vas negdje odvedu i počaste ili da vam skuhaju neko svoje tradicionalno jelo, da se zahvale."
http://www.couchsurfing.com
- dr.Gonzo
#340 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
SinjaD je sve vec fino objasnila, tako da nema potrebe da se ponavljam. Al zato mogu ukratko opisati svoja dosadasnja, skromna iskustva.
Prije par dana sam ugostio mladi bracni par iz Izraela, koji su se zadesili u mom gradu, na pocetku putovanja po putu svile (ukratko: od Njemacke, preko Turske, zemalja centralne azije, pa do Kine, sa ciljem da neko vrijeme borave na Tibetu). Krenuli su sa dva velika ruksaka sa satorom i vrecama za spavanje, i avionskom kartom u jednom smjeru. Momak, inace Linux kernel programer (to je bas hardcore programiranje) je vec putovao u tom stilu, prvo po juznoj americi pola godine, pa onda oko svijeta za 8 mjeseci. Cura se bavi kuhanjem, i drugi dan nam je pripremila divnu bliskoistocnu veceru. Uglavnom, sasvim fini i zanimljivi ljudi. Dobro smo ispricali, dok su oni grad obilazili u vlastitoj reziji (ja nisam imao vremena za to). Stan je mali, tako da su nocili u istoj sobi sa mnom, ali to mi nakon par piva nije smetalo
Sutra sam im dao i kljuc, da se osjecaju komotnije.
Kad sam bio u Finskoj, 3 dana sam nocio kod prijatelja jedne moje poznanice kojoj sam isao u posjetu u Turkuu. Lik je inace couch surfer, tako da je ovo bilo njegovo ko zna koje, ali moje prvo, neoficijalno CS iskustvo. Od toga je jedan dan zavrsio pasivno, drugi cugom u lokalnoj kafani, dok se treci(petak) zavrsio bas zestoko, fast foodom na tramvajskoj stanici u centru Helsinkija, u 5 ujutro
Ne znam da sam ikad tako spontano i kvalitetno dozivio kako ljudi u jednom gradu zaista zive i kako se zabavljaju, u tako kratkom periodu.
Sve u svemu, za sad jedan veliki
za Couch Surfing, nadam se da ce tako ostati i nakon Barselone 
Prije par dana sam ugostio mladi bracni par iz Izraela, koji su se zadesili u mom gradu, na pocetku putovanja po putu svile (ukratko: od Njemacke, preko Turske, zemalja centralne azije, pa do Kine, sa ciljem da neko vrijeme borave na Tibetu). Krenuli su sa dva velika ruksaka sa satorom i vrecama za spavanje, i avionskom kartom u jednom smjeru. Momak, inace Linux kernel programer (to je bas hardcore programiranje) je vec putovao u tom stilu, prvo po juznoj americi pola godine, pa onda oko svijeta za 8 mjeseci. Cura se bavi kuhanjem, i drugi dan nam je pripremila divnu bliskoistocnu veceru. Uglavnom, sasvim fini i zanimljivi ljudi. Dobro smo ispricali, dok su oni grad obilazili u vlastitoj reziji (ja nisam imao vremena za to). Stan je mali, tako da su nocili u istoj sobi sa mnom, ali to mi nakon par piva nije smetalo
Kad sam bio u Finskoj, 3 dana sam nocio kod prijatelja jedne moje poznanice kojoj sam isao u posjetu u Turkuu. Lik je inace couch surfer, tako da je ovo bilo njegovo ko zna koje, ali moje prvo, neoficijalno CS iskustvo. Od toga je jedan dan zavrsio pasivno, drugi cugom u lokalnoj kafani, dok se treci(petak) zavrsio bas zestoko, fast foodom na tramvajskoj stanici u centru Helsinkija, u 5 ujutro
Sve u svemu, za sad jedan veliki
- zonna
#341 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
posto ides sa porodicom idi na sajt http://www.parcasterix.fr/ pa pogledaj malo. znaci isto je kao u disneylandu ali je vise u duhu francuske. imas u tom parku i smjestaj i koliko se sjecam nije uopste skupo.shibonja wrote:Imam namjeru ove godine posjetiti disneyland-paris u porodicnom aranzmanu (5 dana maximum),ako neko ima iskustva molim nek napise koju:... posjetio sam njihov sajt ali nije to to .
ako su ti djeca mala vise ce se oduseviti parkom asteriksa i obeliksa gdje ima vise "vodenih dozivljaja". za manju djecu dosta toga je previse strasivo u disneylandu...
- Partizzanka
#342 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Partizzanka wrote:jel neko bio negdje pri obali mora a da plaze iole lice na ove u hr??
iko???
- zonna
#343 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
grcka. ja garantujem za drugi prsten na halkidikiju i za krf.Partizzanka wrote:Partizzanka wrote:jel neko bio negdje pri obali mora a da plaze iole lice na ove u hr??
iko???
- Partizzanka
#344 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
znaci ono kao kod nas u hr
nisu plaze kilometarske sa milion ljudi i suncobranima
i da mi iza ledja bude nesto slicno alipasinom (nista kontra alipasina samo metafora zgrada i promenih ulica)
treba mi nesto mirno fino ne previse veliko
da ima par restorana kafica mozda koja suvenarnica i to je to
ali da je plaza fina sa cistom vodom i malo hlada prirodnog
jel to to???
i da mi iza ledja bude nesto slicno alipasinom (nista kontra alipasina samo metafora zgrada i promenih ulica)
jel to to???
- vjesticanametli
#345 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
pa ja temu otvorila maksuz za ovo...........i mi planiramo isto pa ako naĐŽes smjestaj i budes imao koju informaciju javi mi molim teshibonja wrote:Imam namjeru ove godine posjetiti disneyland-paris u porodicnom aranzmanu (5 dana maximum),ako neko ima iskustva molim nek napise koju:... posjetio sam njihov sajt ali nije to to .
- zonna
#346 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
ja ti mogu garantovati za mjesta gdje sam ja bila mada za citavu grcku kazu da je prelijepa. neos marmaris je malo selo na obali mora na drugom prstenu poslije soluna. ako ides autom to ti je blize od krfa. krf je prelijep ali je dalje.Partizzanka wrote:znaci ono kao kod nas u hr
jel to to???
neos marmaris je okruzen borovima i pravo slatko malo mjesto.
- Partizzanka
#347 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
eh ovo ti je sevap 
a smjestaj kakav je???
idem traziti po netu
to mi treba!
a smjestaj kakav je???
idem traziti po netu
to mi treba!
- zonna
#348 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
e, mi smo bili smjesteni u privatnom apartmanu, solidno, cisto u kuci sa puno apartmana. u samom selu ima turisticki ofis sa kojima smo napravili par izleta.
na netu mozes naci ponudu a pogledaj i hotele (koliko se sjecam ima ih 2ili 3 van sela) jer nisu ni oni nesto preskupi.
ako odes na varijantu apartmana pogledaj u obliznjim restoranima ponudu za hranu. mi smo u jednom uplatili 10 dana samo veceru i bili smo prezadovoljni a ispalo je dosta jeftinije nego da smo veceravali onako a plus sto se rasteretis od onog " e, sta cemo veceras?"
na netu mozes naci ponudu a pogledaj i hotele (koliko se sjecam ima ih 2ili 3 van sela) jer nisu ni oni nesto preskupi.
ako odes na varijantu apartmana pogledaj u obliznjim restoranima ponudu za hranu. mi smo u jednom uplatili 10 dana samo veceru i bili smo prezadovoljni a ispalo je dosta jeftinije nego da smo veceravali onako a plus sto se rasteretis od onog " e, sta cemo veceras?"
- Partizzanka
#349 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
e moja zonna sto se ti osevapi nabrzinu!
- zonna
#350 Re: Gdje putujete, kako vam je bilo?
Partizzanka wrote:e moja zonna sto se ti osevapi nabrzinu!
jesi li sta nasla na netu? kako ti se cini?