Povratak u BiH?

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Locked

Namjeravam se vratiti u BiH

da
66
36%
ne
86
46%
već sam se vratio/la
33
18%

Total votes: 185

Jack Be Nimble

#326 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

vox-populi wrote:
Jack Be Nimble wrote:Nikada nisam mogao svatiit nase ljude koji su htjeli da izgube akcent
Vidis, ja to drugacije gledam. Zasto bih pricao njemacki, engleski ili francuski sa stranim naglaskom ako vec mogu ispravno pricati?

Znaci ja ne pricam ispravno jezik ako pricam sa naglaskom?

Jack Be Nimble

#327 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

A sto se tice ubacivanja stranih rijeci to je normala, od toga se ne moze pobjeci. Ja sam pokusao i sada ih ubacujem ljevo i desno, a uopste i ne primjetim da sam to uradio.
ljubav_aha

#328 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

vox-populi wrote:
Jack Be Nimble wrote:Nikada nisam mogao svatiit nase ljude koji su htjeli da izgube akcent
Vidis, ja to drugacije gledam. Zasto bih pricao njemacki, engleski ili francuski sa stranim naglaskom ako vec mogu ispravno pricati?

Svaki jezik ima svoj akcenat i meni je bar normalno da kada pricam neki jezik da se trudi da ga sto ispravnije izgovaram i akcentujem. Naravno, ovde racunam i maternji, ne samo strani jezik.

A to da se prica strani jezik u krugu domacih ljudi, to je vec nase preseravanje. Razumijem ljude koji su rodjeni i odrasli ovde, ili su dosli kao mala djeca, jebiga, njima je patnja pricati nas jezik jer su odrasli u drugoj sredini. Ali neko ko je dosao ovde vec u nekim zrelijim godinama i sada nesto glumi i prica njemacki jezik u totalno domacem okruzenju, to je :roll: .
A jos gore mi je ubacivanje stranih rijeci...
pa s ozbirom da sam pricala njemacki prije engleskog,imam drugacji akcent od soba koje su dosle u SAD direktno iz BiH

drugo,vlro je vazno kako cesto pricas strani jezik plus dobna starost osobe koje je pocela pricati strani jezik

osobe koje pravilno pricaju strani jezik sa njeznim akcentom su doslovno seksi :razz: svaki put se rastopim :-D
vox-populi

#329 Re: Povratak u BiH?

Post by vox-populi »

Jack Be Nimble wrote: Znaci ja ne pricam ispravno jezik ako pricam sa naglaskom?
Pa gledaj, svaki jezik ima pravila, pa tako i pravila izgovora. A postoji ispravno i ispravnije. Daleko od toga da ja strane jezike koje govorim, govorim potpuno ispravno, ali eto, trudim se. Pa cak i da akcentujem kako treba.

A svjestan sam toga da akcent nikada u potpunosti necu izgubiti, koliko god se trudio. Poenta cijele price je da se trudim da govorim ispravno, a ne da odbacujem tu opciju u zelji da sacuvam svoj (pogresni) akcent.
mekaba

#330 Re: Povratak u BiH?

Post by mekaba »

Sta je tema ovdje ???? Jezici ili povratak????
exliberal

#331 Re: Povratak u BiH?

Post by exliberal »

Tema je povratak ali je pocelo o tome da mnogi nasi zele da se vrate jer "ce izgubit svoj identitet" ako se nevrate....zato je krenulo o jezicima i izgovoru....izvinjavam se ako sam skrenuo temu......i ovo sa akcentom indije ili pakistana...znas kako oni zavrnu pogotovo kad te zovu telefonom :)
Jack Be Nimble

#332 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Prije sam imao te komplekse ko sam sta sam. Bosanac-Amerikanac ili Amerikanac-Bosanac? Da li pripadam vise Americi ili Bosni, mozda ni na nebu ni na zemlji. Znam svoje korjene i zbog korjena sam uvijek Bosanac, a Americi sam ostvario svoj zivot i to me cini Amerikancem. Mogu otici gdje god hocu da zivim i uvijek cu se predstaviti da sam iz Amerike sa Bosanskim korjenima. U Bosni (zemljama ex-yu) i u Americi sam na svome, svugdje drugdje se osjecam kao stranac.
ljubav_aha

#333 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:Prije sam imao te komplekse ko sam sta sam. Bosanac-Amerikanac ili Amerikanac-Bosanac? Da li pripadam vise Americi ili Bosni, mozda ni na nebu ni na zemlji. Znam svoje korjene i zbog korjena sam uvijek Bosanac, a Americi sam ostvario svoj zivot i to me cini Amerikancem. Mogu otici gdje god hocu da zivim i uvijek cu se predstaviti da sam iz Amerike sa Bosanskim korjenima. U Bosni (zemljama ex-yu) i u Americi sam na svome, svugdje drugdje se osjecam kao stranac.
meni jedino smeta obavezno prica o ratu,i time se niko normalan nema potrebe ponostiti,sve ostalo je razumljivo ,ne stidim se porijekla,uostalom,od njega se ne zivi ;-)
Jack Be Nimble

#334 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

ljubav_aha wrote: meni jedino smeta obavezno prica o ratu,i time se niko normalan nema potrebe ponostiti,sve ostalo je razumljivo ,ne stidim se porijekla,uostalom,od njega se ne zivi ;-)
Hajmo opet malo u off topic :run:

Kako mislis smeta prica o ratu? Smeta ti kada drugi pricaju o tome ili ti smeta kada te stranac pita o ratu i da njemu pricas o tome? Meni smeta ovo zadnje, kontam uvijek fala bogu imas gugl i viki haj tamo i iznalazi sta je bilo u toku 90tih.
ljubav_aha

#335 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:
ljubav_aha wrote: meni jedino smeta obavezno prica o ratu,i time se niko normalan nema potrebe ponostiti,sve ostalo je razumljivo ,ne stidim se porijekla,uostalom,od njega se ne zivi ;-)
Hajmo opet malo u off topic :run:

Kako mislis smeta prica o ratu? Smeta ti kada drugi pricaju o tome ili ti smeta kada te stranac pita o ratu i da njemu pricas o tome? Meni smeta ovo zadnje, kontam uvijek fala bogu imas gugl i viki haj tamo i iznalazi sta je bilo u toku 90tih.
stranci sa kojim pricam,a koji su izuetno dobro informirani su odlicni sagovornici,saznas kako osobe razmisljaju iz potpuno drugacije ugla

smeta mi kad spomenem drzavu i prvi komentar je rat,srecom,upoznjame osobe koje su davno uzele pasos i znaju sto se nalazi van granica SAD ,i ne moram im puno objasnjavati

svako prica o ratu prije svega iz subjektivnog ugla,sto za strance nije takav slucaj

najbilje je kad me pitaju : kako je danas :skoljka:
Jack Be Nimble

#336 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

ljubav_aha wrote:
Jack Be Nimble wrote: Hajmo opet malo u off topic :run:

stranci sa kojim pricam,a koji su izuetno dobro informirani su odlicni sagovornici,saznas kako osobe razmisljaju iz potpuno drugacije ugla

smeta mi kad spomenem drzavu i prvi komentar je rat,srecom,upoznjame osobe koje su davno uzele pasos i znaju sto se nalazi van granica SAD ,i ne moram im puno objasnjavati

svako prica o ratu prije svega iz subjektivnog ugla,sto za strance nije takav slucaj

najbilje je kad me pitaju : kako je danas :skoljka:
Ma tako i ja. Meni je smjesno kada mi kazu "sretni smo sto si dosao ovamo" jbt vas zivot je tako bio sjeban dok se ja nisam pojavio.
ljubav_aha

#337 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

Jack Be Nimble wrote:Ma tako i ja. Meni je smjesno kada mi kazu "sretni smo sto si dosao ovamo" jbt vas zivot je tako bio sjeban dok se ja nisam pojavio.
ma to je fomralnost,kurotazija,ljubaznost ,to je OK

to nema nista sa licnim zivotom lokalaca

ja sam imala par sukoba sa amerikancima koji dolsovno mrze imigrante,da samo vidis kako je zabavno :D :lol:
ahuseino

#338 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

Interesantno mi je da nam svima smeta kad nas pitaju kako je bilo, kako je danas, sta je bilo i sve ostalo sto ide uz price o ratu.
Na drugu stranu, kad' se sastane nase drustvo, krene prica normalno, o poslu, djeci, kontovima, ekonomiji, miru u svijetu, rilestejtu i bankarima :D onda se zapije polako, i oblokavajuc' tako obavezno tamo neDje pred kraj derneka prica se okrene na ovu istu temu o kojoj ne volimo pricati sa Amerima :-)

Valjda jos uvijek ne mozemo da vjerujemo koliko nam je situacija drugacija danas u odnosu na pre-96. :wink:
Zlata M.

#339 Re: Povratak u BiH?

Post by Zlata M. »

vox-populi wrote:
A to da se prica strani jezik u krugu domacih ljudi, to je vec nase preseravanje. Razumijem ljude koji su rodjeni i odrasli ovde, ili su dosli kao mala djeca, jebiga, njima je patnja pricati nas jezik jer su odrasli u drugoj sredini. Ali neko ko je dosao ovde vec u nekim zrelijim godinama i sada nesto glumi i prica njemacki jezik u totalno domacem okruzenju, to je :roll: .
A jos gore mi je ubacivanje stranih rijeci...
... polaaaaako. :wink:
Static-X

#340 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

Jack Be Nimble wrote: Ma tako i ja. Meni je smjesno kada mi kazu "sretni smo sto si dosao ovamo" jbt vas zivot je tako bio sjeban dok se ja nisam pojavio.
:lol: Eh sto ga i ti kopcas. Oni bogme tebi time hoce kazu -vidis mi smo fini primili smo te iz tog pakla, drago im sto pomazu :-)
I jel ono rece ti bi radije u hr i srb, pa bujrum onda pici tamo niko ti ne brani..
Jack Be Nimble

#341 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Static-X wrote:
Jack Be Nimble wrote: Ma tako i ja. Meni je smjesno kada mi kazu "sretni smo sto si dosao ovamo" jbt vas zivot je tako bio sjeban dok se ja nisam pojavio.
:lol: Eh sto ga i ti kopcas. Oni bogme tebi time hoce kazu -vidis mi smo fini primili smo te iz tog pakla, drago im sto pomazu :-)
I jel ono rece ti bi radije u hr i srb, pa bujrum onda pici tamo niko ti ne brani..
A i ti si bukvalac :-)....
foreigndude

#342 Re: Povratak u BiH?

Post by foreigndude »

Kao što kažu "nikad ne reci 'nikad'", ali za mene povratka u Bosnu nema.

Otišao sam sa porodicom '97. u Ameriku, sa 14 godina. Ovdje sam odrastao, stvorio sebi život i ovdje se osjećam svojim. Ne čeznem za njom, ali njegujem ono što sam dobio od nje - jezik, te određene dijelove kulture i tradicije. Ne pričam šuplje priče o povratku niti o nostalgiji, niti razumijem ljude mojih godina koji to rade. Imam tamo dosta familije koje s vremena na vrijeme poželim vidjeti, kao i Nju samu, međutim, sve samo na kratko. Doduše, moje obaveze i ne dozvoljavaju mogućnost dužeg boravka u Bosni, možda bi mi se mišljenje promijenilo da imam tu priliku. U svakom slučaju, standard života bi morao ostati isti ili sličan, ne samo u financijskom smislu.

Kad bih dobio priliku da radim svoj posao u BiH neko vrijeme, recimo 6 mjeseci, to bi bilo super, ali na kraju ipak mislim da ne bih ostao, sve i da imam tu opciju.
Static-X

#343 Re: Povratak u BiH?

Post by Static-X »

jahh :roll:
Jack Be Nimble

#344 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

foreigndude wrote:Kao što kažu "nikad ne reci 'nikad'", ali za mene povratka u Bosnu nema.

Otišao sam sa porodicom '97. u Ameriku, sa 14 godina. Ovdje sam odrastao, stvorio sebi život i ovdje se osjećam svojim. Ne čeznem za njom, ali njegujem ono što sam dobio od nje - jezik, te određene dijelove kulture i tradicije. Ne pričam šuplje priče o povratku niti o nostalgiji, niti razumijem ljude mojih godina koji to rade. Imam tamo dosta familije koje s vremena na vrijeme poželim vidjeti, kao i Nju samu, međutim, sve samo na kratko. Doduše, moje obaveze i ne dozvoljavaju mogućnost dužeg boravka u Bosni, možda bi mi se mišljenje promijenilo da imam tu priliku. U svakom slučaju, standard života bi morao ostati isti ili sličan, ne samo u financijskom smislu.

Kad bih dobio priliku da radim svoj posao u BiH neko vrijeme, recimo 6 mjeseci, to bi bilo super, ali na kraju ipak mislim da ne bih ostao, sve i da imam tu opciju.
Kratko i jasno :thumbup:
ljubav_aha

#345 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:Interesantno mi je da nam svima smeta kad nas pitaju kako je bilo, kako je danas, sta je bilo i sve ostalo sto ide uz price o ratu.
Na drugu stranu, kad' se sastane nase drustvo, krene prica normalno, o poslu, djeci, kontovima, ekonomiji, miru u svijetu, rilestejtu i bankarima :D onda se zapije polako, i oblokavajuc' tako obavezno tamo neDje pred kraj derneka prica se okrene na ovu istu temu o kojoj ne volimo pricati sa Amerima :-)

Valjda jos uvijek ne mozemo da vjerujemo koliko nam je situacija drugacija danas u odnosu na pre-96. :wink:
u svom drustvu ne pricam o parama,kreditima i sl. ,to je moj problem

ekonomija je realna tema

mir u svijetu,to ni djeca vise ne slusaju

ne trosim puno pricu na proslost i sadasnjost u BiH ,ovdje,istina ,vise puta napisem,ali ,iskreno receno,nije logicno vrtiti istu temu kruznm tokom

ima toliko drugih i boljih tema podjeliti sa rajom,a politika sigurno nije jedna od njih
Lunizz

#346 Re: Povratak u BiH?

Post by Lunizz »

Sta covjeka u dobi od 20 do 45 godina moze natjerati da se vrati u Bosnu i Hercegovinu?
Mater i otac,dodjem na godisnji i obidjem.
Prijatelji,dodjem i obidjem

Jedino sto bi iole normalnog insana moglo vratiti dole je posao siguran uz adekvatnu naknadu za isto :=) mislim ima posla u bosni al nema plate....
detroit-mercy

#347 Re: Povratak u BiH?

Post by detroit-mercy »

Lunizz wrote:Sta covjeka u dobi od 20 do 45 godina moze natjerati da se vrati u Bosnu i Hercegovinu?Mater i otac,dodjem na godisnji i obidjem.
Prijatelji,dodjem i obidjem

Jedino sto bi iole normalnog insana moglo vratiti dole je posao siguran uz adekvatnu naknadu za isto :=) mislim ima posla u bosni al nema plate....
Pa recimo da dobijem na lotu ovdje pa da se dole malo kurcim :mrgreen: .
ahuseino

#348 Re: Povratak u BiH?

Post by ahuseino »

ljubav_aha wrote:
ahuseino wrote:Interesantno mi je da nam svima smeta kad nas pitaju kako je bilo, kako je danas, sta je bilo i sve ostalo sto ide uz price o ratu.

1) u svom drustvu ne pricam o parama,kreditima i sl. ,to je moj problem

2) ekonomija je realna tema

3) mir u svijetu,to ni djeca vise ne slusaju

4) ne trosim puno pricu na proslost i sadasnjost u BiH ,ovdje,istina ,vise puta napisem,ali ,iskreno receno,nije logicno vrtiti istu temu kruznm tokom

5) ima toliko drugih i boljih tema podjeliti sa rajom,a politika sigurno nije jedna od njih
1) Mozda ti drustvo nije toliko blisko. Ja pricam... a i ko je rekao da je problem?
2) Jeste - kao i sve.
3) Mir (ili rat) u svijetu je vrlo ozbiljna tema. Sto djeca ne slusaju razumijem, ali za odrasle - zalosno je. Mi ko Bosanci bi trebali na to obratiti paznju jer smo prosli sve.
4) Trosim jako puno mentalne energije na rasprave sa egal osobama prijateljima ili ne, da probam skontati kako i zasto mi se desilo ono sto jeste u najljepsim godinama. Onda se takva rasprava i projektuje na danasnjicu, pa time prica i zatvori krug.
5) Politika zasigurno jeste jedna od tema bitnih za raspravu i razmjenu misljenja pogotovo ako glasas. Mozda ne najinteresantnija, ali sigruno vrijedna vremena.
ljubav_aha

#349 Re: Povratak u BiH?

Post by ljubav_aha »

ahuseino wrote:
ljubav_aha wrote:

1) u svom drustvu ne pricam o parama,kreditima i sl. ,to je moj problem

2) ekonomija je realna tema

3) mir u svijetu,to ni djeca vise ne slusaju

4) ne trosim puno pricu na proslost i sadasnjost u BiH ,ovdje,istina ,vise puta napisem,ali ,iskreno receno,nije logicno vrtiti istu temu kruznm tokom

5) ima toliko drugih i boljih tema podjeliti sa rajom,a politika sigurno nije jedna od njih
1) Mozda ti drustvo nije toliko blisko. Ja pricam... a i ko je rekao da je problem?
2) Jeste - kao i sve.
3) Mir (ili rat) u svijetu je vrlo ozbiljna tema. Sto djeca ne slusaju razumijem, ali za odrasle - zalosno je. Mi ko Bosanci bi trebali na to obratiti paznju jer smo prosli sve.
4) Trosim jako puno mentalne energije na rasprave sa egal osobama prijateljima ili ne, da probam skontati kako i zasto mi se desilo ono sto jeste u najljepsim godinama. Onda se takva rasprava i projektuje na danasnjicu, pa time prica i zatvori krug.
5) Politika zasigurno jeste jedna od tema bitnih za raspravu i razmjenu misljenja pogotovo ako glasas. Mozda ne najinteresantnija, ali sigruno vrijedna vremena.
sto je sa hobijima,interesima,novim zivotnim iskustvima,malo futurizma,od proslosti se ne zivi :-D
Jack Be Nimble

#350 Re: Povratak u BiH?

Post by Jack Be Nimble »

Lunizz wrote:Sta covjeka u dobi od 20 do 45 godina moze natjerati da se vrati u Bosnu i Hercegovinu?
Svi oni koji su se vratili u BiH sa svojih 22-25, da ih ja znam, kazali su da je sve super i odma bi se opet vratili sutra, ali zele imati djecu. Taj sam izgovor cuo od par prijatelja/poznanika.

A kod svoje raje sam primjetio da vise ne raspravljamo o Dodiku/Komsicu/Izetbegovicu, totalno smo se prebacili na Americku/lokalnu politicku scenu. Ko nam dize porez, ko je su skole najbolje za skolovanje sto se tice djece itd. To je sve dokaz, barem meni, da se moj indetitet mjenja.
Locked