enx wrote:
E pa upravo ja vjerujem više svojim očima nego tebi. S obzirom da sam baš u centru zbivanja oko zanatlija jer radim s njima svaki dan 24 godine. A i u porodici ih imam. Zato i znam koji su im problemi. Ovdje ljudi koji rade od 7-3 i poslije toga malo odspavaju i odu kod komšije i trune o tome kako tamo neki privatnik zanatlija ima radnju i voza skupo auto jer krade državu, a ne vide kako taj isti ode u 6 od kuće i dođe u 10 naveče, i ima samo malo više od njih a mnogo manje od jednog političara ili ratnog profitera, ili onih koji rade neprijavljeni i ne plaćaju ništa državi.
Posebno što se baviš servisom kako kažeš i tu si našao svoju šansu da zaradiš hljeb. Trenutno ti je dobro pa možeš tako pričati, ali javi se za koju godinu kad se pojave neke nove "inovacije" i kad i tvoja djelatnost bude ugrožena. Kad više ne budeš mogao podnijeti namete države a ta ista država ne čini ništa da ti omogući da bar legalno radiš i da te ne ubijaju konkurencijom oni što ne plate ni marku državi pa čak ni tvoje usluge ne koriste, jer njima kasa i ne treba pošto ih niko neće ni kazniti.
Ima zanatlija raznih, a i ovih što samo znaju da žugaju. Ništa novo. Svak o svom poslu.
Sve što znam o poslu kojim se bavim sam naučio sam. I da nisam pratio novine iz svog posla ne bih od ovog živio već 10 godina. I šta bih trebao sutra kad se pojavi nešto novo, a meni se ne da učiti? Da se kukam na državu? Ma hajde.
Šta bi se uskoro trebali žaliti automehaničari koji ne znaju ništa više od Golfa 2 opravljati? Surov je ovo svijet i važi pravilo "prilagodi se i opstani ili nestani". U mom gradu je ostao samo jedan TV servis, i to samo zato što se gazda preorjentisao pa sad opravlja i TV-e, i mobilne telefone i kompjutere. Nije ga mrzilo da uči i sad se ubija od posla.