Ratna odšteta od RS

Locked
LBVIEW

#326 Re: Ratna odšteta od RS

Post by LBVIEW »

willson wrote:Nokia jedno pitanje malo mi je zamrseno pa bih volio cuti tvoje misljenje .

Ovaj Zemir Kovacevic sto je uhapsen u Svedskoj za genocid kada bude osudjen za pokolje nad Srbima u Sijekovcu koga oni trebaju tuziti jer gledaj u Marta 26 1992 god. Zemir i Medo i ostali pripadnici "patriotskih snaga" koje se bore za cjelovitu i multkulturnu Republiku BiH potpomgnuti snagama HV , HOS-a koji su svi poslije postali dio oruzanih snaga RBiH ( HZ-HB nije nikada proglasena u Posavini ) znaci ostali pod kontrolom bar deklarativno Sarajeva su pobili Srbe na teritoriji danasnje RS . Koga ce tuziti porodice i prezivjeli iz Sijekovca i Bosanskog Broda ? Da li RS jer tu se zlocin desio , Federaciju kao pravnog nasljednika Republike ili R. Hrvatsku kao izvrsioca agresije?

Hvala unaprijed na vasem misljenju.
Na svu strecu papir, ovaj forum sve trpi- iz gore navedenog proizilazi da si lazov.
Jos jednom i zadnji put ponavljam -na tvoju relativizaciju zlocina nad Bosnjacima toboznjim historijskim grijehom,
reagirao sam protupitanjem da vidim dokle ide tvoja principijelnost, E, sad, sto ti nisi dobar s logikom, to je tvoj problem. :mrgreen:
Goran_35

#327 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Goran_35 »

rs je genocidna tvorevina nastala ne genocidu!Treba traziti odstetu!!!
Goran_35

#328 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Goran_35 »

svedski SEPO racuna da se u Svedskoj krije oko 1000 ratnih zlocinaca,uglavnom Srba i jedan manji broj Hrvata,ali na zalost SIPA ne trazi njihovo izrucenje
stari grad Visegrad

#329 Re: Ratna odšteta od RS

Post by stari grad Visegrad »

Treba se vratiti internacionalim zakonima, jer to je najbolji putokaz.
Oni koji trebaju da plate zrtvama rata jesu:
1- prvo oni koji su planirali i smislili rat. Dakle ti koji su planirali rat i upad u Republiku Bosnu i Hercegovinu trebaju plati zrtvama rata -to su bili celnici u Beogradu, dakle Srbija
2. treba da palti paravojna vojska vrs koji su pocinili toliko strasnih zlocina nad civilima -to je danas rs
3- oni koji su planirali i dogovorali podjelu BiH, to su i Srbija i Hrvatska
4 - zapovjednici koji su odgovorni za etnicko ciscenje i ubijanja civila, unistenje imovine, te oni odgovorni za nacin ratovanja protivnom "medjunarodnim zakonima ratovanja". Prema "internacionalnim zakonima o ratovanju" jedna je stvar sta je nardjeno odozgo nekom zapovjedniku, a njegova je licna stvar ako ce on slusati naredjenja i izvrasavati.
Last edited by stari grad Visegrad on 01/01/2011 14:55, edited 3 times in total.
Marija86

#330 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Marija86 »

stari grad Visegrad wrote:Treba se vratiti internacionalim zakonima, jer to je najbolji putokaz.
Oni koji trebaju da plate zrtvama rata jesu:
1- prvo oni koji su planirali i smislili rat. Dakle ti koji su planirali rat i upad u Republiku Bosnu i Hercegovinu trebaju plati zrtvama rata -to su bili celnici u Beogradu, dakle Srbija
2. treba da palti paravojna vojska vrs koji su pocinili toliko strasnih zlocina nad civilima -to je danas rs
3- oni koji su planirali i dogovorali podjelu BiH, to su i Srbija i Hrvatska
4 - zapovjednici koji su odgovorni za etnicko ciscenje i ubijanja civila, unistenje imovine, te oni odgovorni za nacin ratovanja protivnom "medjunarodnim zakonima ratovanja". Prema "internacionalnim zakonima o ratovanju" jedna je stvar sta je nardjeno odozgo nekom zapovjedniku, a njegova je licna stvar ako ce on slusati naredjenja i izvrasavati.
1. Medjunarodni Sud Pravde je dokazao da to nije istina.

2. Formalno, RS postoji od 1995. tako da sam skepticna po tom pitanju. Onda bi i tada takodje nepostojeca federacija trebala da plati svim srpskim zrtvama, a ona cak negira da te zrtve i postoje.

3. Mislim da bi logicnije bilo da plate oni koji su ilegalnim referendumom i ilegalnim proglasenjem nezavisnosti izazvali rat.

4. U sustini se slazem mada tesko da ti ljudi imaju odakle da plate.

Oni koji bi po meni trebali da plate su oni koji su zaista zeleli raspad Jugoslavije, a to je Zapad. Naravno, zbog dobro poznatog pravila da sila Boga ne moli, ni od toga nema nista.

Drugim recima, treba odustati od te logike da komsiji crkne krava i potruditi se da tvoja krava bude dobro. Srbi Bosnjake oputzuju da su krivi za ovo ili ono, Bosnjaci Srbe isto tako a dok se oni svadjaju Zapad je ostvario ono sto je hteo. Rat se srecom zavrsio, razultat su RS i FBiH tako da umesto zlih zelja treba gajiti planove da se u svom dvoristu (neki bi rekli toru) napravi nesto dobro i da kod njih sve lepo funkcionise. Umesto toga, nekima je draze da kuju planove kako da drugom nanesu zlo.
stari grad Visegrad

#331 Re: Ratna odšteta od RS

Post by stari grad Visegrad »

@Maija86
Bosna je nezaisna od 5 vijeka novve ere.
exliberal

#332 Re: Ratna odšteta od RS

Post by exliberal »

stari grad Visegrad wrote:@Maija86
Ajde da prihvatimo da je ovo "istina" ( koja to drzava nije nekad bila nezavisna ali ajde nejse) sta to donosi?.....hocemo li tuzit rimljane, tursku, austrougarsku....itd sto su nam okupirali drzavu, sto su pravili genocide u to doba?....ajmo tuzit rim jer su oni nasljednici rimskog carstva.....ajmo tuzit tursku jer su nam unistili bosansku crkvu i sto su nam maltretirali kriscane....ajmo tuzit austriju sto je popljackala prirodne resurse....ajmo.....pa ajmo se probudit i prestat pricat gluposti....kakve tuzbe i k***i....od 95 samo se prica o tuzbama....ajmo samo tuzit i cim dobijemo dobit cemo toliko para da ce ovo bit raj na zemlji....nemoj da bi pokusali nesto uradit korisno, nesto samostano pokrenut...samo cemo cekat na nafaku i pare od tuzbi....samo vi cekajte te tuzbe i pare....psi laju a karavani prolaze :zzzz: :zzzz: :zzzz:
osa

#333 Re: Ratna odšteta od RS

Post by osa »

exliberal wrote:
Ajde da prihvatimo da je ovo "istina" ( koja to drzava nije nekad bila nezavisna ali ajde nejse) sta to donosi?.....hocemo li tuzit rimljane, tursku, austrougarsku....itd sto su nam okupirali drzavu, sto su pravili genocide u to doba?....ajmo tuzit rim jer su oni nasljednici rimskog carstva.....ajmo tuzit tursku jer su nam unistili bosansku crkvu i sto su nam maltretirali kriscane....ajmo tuzit austriju sto je popljackala prirodne resurse....ajmo.....pa ajmo se probudit i prestat pricat gluposti....kakve tuzbe i k***i....od 95 samo se prica o tuzbama....ajmo samo tuzit i cim dobijemo dobit cemo toliko para da ce ovo bit raj na zemlji....nemoj da bi pokusali nesto uradit korisno, nesto samostano pokrenut...samo cemo cekat na nafaku i pare od tuzbi....samo vi cekajte te tuzbe i pare....psi laju a karavani prolaze :zzzz: :zzzz: :zzzz:
tužit ove, tužit one, ne ide ljudi, pa niste vi zagorci...
nellington

#334 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nellington »

Sorry na offtopicu - ali odakle baš ovaj peti vijek? Iliri se oslobodili raspadajućeg ZRC?
Bosnolog

#335 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

willson wrote: Takvi ko ti zive od prodaje magle nasem narodu za koji se deklarativno borite , po sistemu imam ja dobrog advokata ovdje u Americi koji ce da tuzi RS i tako ljudi umjesto da tuze u Bosni ce da gube vrijeme i pare na advokate po zapadu :x e to je problem koji ja imam sa svom tvojom pricom .

P.S. kakv crni salonac , ma mi smo cobani kakvi saloni nije moj djed vidio salona samo suma. :lol: :lol:
Stvari koje sam ranije iznosio sam ti samo decidnije objasnio jer je ocito takvima poput tebe potrebno nacrtati jer se bavis provokacijama i cinicnim konstrukcijama napadajuci one koji iznose stvari a koje ti se ne svidaju,...Interesantno je kako su salonci uvijek jedinstveni u zamajavanju i razvodnjavanju teme u drugim pravcima od tematike koja im se ne svida pokusavajuci da diskredituju one koji razotkrivaju vase nakane,.... :razz:

Nemoj da se brines toliko za ono sto te ne interesuje kao si sam ovdje rekao,.....Opusti se i svakako te ne interesuju drugi u Karadzicevom Ausvicu ti si svoje rijesio.Drugi takode imaju svoj put kako ce doci do ostvarivanja svojih prava,a tvoja dimna salonska zavjesa je odavno preoznata,...

Da ti iskreno kazem,ja vise vjerujem stranim advokatima i njihovim agencijama nego nasima jer imaju mnogo kvalitetnije advokate,iskrenije i uspjesnije ce raditi,....Nasi advokati i eksperti su imali petnaest godina pa nisiu gotovo nista uradili po tim pitanjima,cak nisu uspjeli izaci u javnost za sve godine da se savjetodavno javno obrate do sada a znamo da imamo na stotine hiljada onih koji su obespravljeni za vrijeme cetverogodisnjeg cinjenja nepravde i zlocina nad njima, http://www.facetv.ba/rubrika/tema-cd/46 ... iv-rs.html

Domacim advokatima i agencijama ce zasigurno trebat pomoc iz vana nasih advokata i udruzenja sto je najbolji sigurniji put ostvarivanja prava na naknadu stete kao onih u BiH tako i stotna hiljada van BiH,.....

Udruzenje logorasa BiH je konacno shvatila da im niko nece donijeti pravdu niti odstetu na koju imaju pravo i konacno odlucli pokrenuti stvari na koje imaju pravo,..........http://www.facetv.ba/rubrika/hadiface-t ... ti-rs.html
Bosnolog

#336 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

Ma losa ti je utjeha i pokusaj odvracanja postavljenim clipovima,konacni zbir balansa zrtava po tuzmaba izmedu genocindnog ausvica i Federacije kada se uzme broj i odnos po nevinim zrtvama,progonima,unistenoj imovini,logorima u korist federalnog dijela BiH.Taj odnos ce na kraju biti 1;1000,.......u korist zrtava velikosrskog i velikohrvatskog zla dogovorenog u Karadordevu,..... ;-)

Invalidninu do kraj zivota trebaju placati oni koji su ljude(civile)napravili invalidima a ne radnici i gradani koji su bili zrtve istih tih projektata a sto placaju sve ove godine,.......

Strane sudije i agencije mogu zastupati BH gradane pred medunarodnim sudom pravde van BiH kao i u BiH ako imaju registrovanu svoju advokatsku agenciju u BiH,..... ;-)
Bosnolog

#337 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

willson wrote:
Bosnolog wrote:Ma losa ti je utjeha i pokusaj odvracanja postavljenim clipovima,konacni zbir balansa zrtava po tuzmaba izmedu genocindnog ausvica i Federacije kada se uzme broj i odnos po nevinim zrtvama,progonima,unistenoj imovini,logorima u korist federalnog dijela BiH.Taj odnos ce na kraju biti 1;1000,.......u korist zrtava velikosrskog i velikohrvatskog zla dogovorenog u Karadordevu,..... ;-)

Invalidninu do kraj zivota trebaju placati oni koji su ljude(civile)napravili invalidima a ne radnici i gradani koji su bili zrtve istih tih projektata a sto placaju sve ove godine,.......

Strane sudije i agencije mogu zastupati BH gradane pred medunarodnim sudom pravde van BiH kao i u BiH ako imaju registrovanu svoju advokatsku agenciju u BiH,..... ;-)
Neka bude 1: 1000 ali kada se sve svede bice to visok racun Federaciji ce trebati jedno 100 godina a RS 100000 da isplate stetu i da budem iskren ne vidim ja to mozda neke obveznice i sl.
Sto se tice klipova pa treba pogledati istini u oci pa ce mozda nesto da doje iz guzice u glavu a sada nije '96 godina pa da se lupa o 250000 ubijenih Muslimana jer se sada znaju brojevi i nisu bas odnosi 1 naprema 1000 nego su mnogo manji hvala bogu .Bosnolog poginulo je 104000 sve ukupno tako da ne bih ja bas racunao da ce Federacija placati mnogo manje , manje svakako ali ne toliko koliko ti mislis a gdje su sada Vozuca , pa Tarcin, Silos , pa Capljina , Konjic bice mnogo tuzbi jer nas narod ti ko ajkula namirise djabnu lovu . :D
Ja bih racunao sa jedno 1 na prema 3 u korist Federacije. ;-)

Operativna rjec ako imaju registrovanu firmu , je li ti mislis da ce ih ovi nasi advokati pustiti da dodju i uzmu im hljeb iz ruke i to tako velike kriske? Uozbilji se ? :D
Kada se podvuku crte ispod razcuna neko ce biti donji i nece ga biti nigdje na mapi,.....Ti odlicno znas koji je odnos stradanja i nacinjenog zla,presude dovoljno govore kao i dokazi,.

Tvoje jalove suplje nece odvratiti desetine hiljada obespravljenih da tuze i traze ono na sto imaju pravo,......Tvoja racunaica 1:3 u korist Federacije je iluzia ja bih rekao da ti fale najmanje dvije nule iza trojke,........ :mrgreen:

Vezano za advokate u BiH imali su dovoljno vremena i niko im nece osporiti da i dalje zastupaju one koji budu iste izabrali da ih zastupaju pred domacim sudovima kao i medunarodnim sudom pravde,..

Demokratija je i slobodan izbor svakog pojedinca i udruzenja,pa zivimo u dvadeset prvom vijeku zar ne ????,....... ;-)
Last edited by Bosnolog on 02/01/2011 22:39, edited 1 time in total.
BHCluster

#338 Re: Ratna odšteta od RS

Post by BHCluster »

willson wrote: Neka bude 1: 1000 ali kada se sve svede bice to visok racun Federaciji ce trebati jedno 100 godina a RS 100000 da isplate stetu i da budem iskren ne vidim ja to mozda neke obveznice i sl.
Sto se tice klipova pa treba pogledati istini u oci pa ce mozda nesto da doje iz guzice u glavu a sada nije '96 godina pa da se lupa o 250000 ubijenih Muslimana jer se sada znaju brojevi i nisu bas odnosi 1 naprema 1000 nego su mnogo manji hvala bogu .Bosnolog poginulo je 104000 sve ukupno tako da ne bih ja bas racunao da ce Federacija placati mnogo manje , manje svakako ali ne toliko koliko ti mislis a gdje su sada Vozuca , pa Tarcin, Silos , pa Capljina , Konjic bice mnogo tuzbi jer nas narod ti ko ajkula namirise djabnu lovu . :D

Operativna rjec ako imaju registrovanu firmu , je li ti mislis da ce ih ovi nasi advokati pustiti da dodju i uzmu im hljeb iz ruke i to tako velike kriske? Uozbilji se ? :D
I treba da palcaju i da bankrotiraju kada im je rat bila bolja opcije sada neka plate!
Bosnolog

#339 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Bosnolog »

willson wrote:
U ratu je poginulo :
64036 Bosnjaka 33070 civila 30966 vojnika
24905 Srba 4075 civila 20830 vojnika
7788 Hrvata 2165 civila 5625 vojnika
478 iz reda ostalih 376 civila 102 vojnika

Sada jos kada oduzmes Bosnjacko -Hrvatski sukob 93-94 i APZB ( Bosnjacko -Bosnjacki Sukob) ode sa RS jos jedno deset hiljada Bosnjaka civila a padose na teret HZ-HB ili njenog pravnog nasljednika Federaciju i vidi sta ispade
23000 Bosnjaka civila i 4075 Srba Civila , znaci omjer jedan na prema pet sto se tice civilnih zrtava rata .
Pa onda imas mjesta kao sto je Mrkonjic Grad , Vozuca , Krajiska srpska sela i vidi vraga manje vise cak i Srebrenica koja je poubijana i gdje je genocid pocinjen grad nije spepeljena kao Mrkonjic Grad.
Jos ako izuzmes Bos.-Bos. sukob i Bos.-Kro. sukob i sve pobijene Bosnjake u tim slucajevima ispadne da su Srbi ubili 13-14 000 Bosnjaka do Srebrenice sa Srebrenicom je broj oko 22-23 hiljade a izgubili su 4075 svojih civila znaci kako god okrenes jos uvijek imas jednocifrene brojeve a ne 1 na prema 100 omjere . ;-)

Bh clluster neka plate ali samo treba biti realan pa shvatiti da ako bude trebalo RS 100 -120 godina da isplati stete da ce Federaciji trebati minimum od 50 godina .

Pa eto moj Bosnoloze ko zivi u iluziji ;-) Na zalost ti sve temeljis na onim pricam o 250000 ubijenih Muslimana a ne na zvanicnim podatcima koji se uzimaju kao jedini mjerodavni .
Presude sto se tice presuda pa zasto stalno ides logikom kao da je gotovo i ko osudjen osudjen i nece vise nikoga suditi ? :lol:
Tvoji brojevi su obicne nebuloze ni blizu real brojkama,

Trebas dodati na ove tvoje pausale na desetine hiljada sistematskog zatvaranja i mucenje po konc logorima,zatim silovanja i torture zena ukljucujuci trudnoce kao posljedice istog,desetine hiljada ranjnih civila medu kojima trajni invalidi,plansko i sistematsko etnicko ciscenje i progone od Visegrada,Zvornika,Foce i svih drugih gradova gdje nije bilo viojnih sukoba,opljackanu i spaljenu imovinu,unistene objekte i dobra kao i privatnih firmi te IZ -e negdjo oko 1200 dzamija i pomocnih objekata je sruseno i inusteno,unistenu infrastukturu gradova,firmi javnih preduzeca u vlasnistvu opstina...

Psiholoske i mentalne posljedica cetverogodisnjeg naopadanja sto je bio vid kolektivne torture nad gradanima gradova i sela,te posljedice izgladnjivanja i nehumanog zivota na stotina hiljda gradana uglavnom civila Sarajeva i drugih gradova u zasticenim UN enklavama itd,....

Tvoja matematika je losa kao i procenti koje zelis da prikazes,.....Spisak onih koji imaju pravo na naknadu je mnogo siri od onog koji zelis prikazati

Samo opusteno velikosrpska avantura ce da bude papreno placena od strane sadasnjih generacija ali i onih koje budu dolazile u buducnosti,odnosno jos nerodenih,.... ;-)
feral.tribune

#340 Re: Ratna odšteta od RS

Post by feral.tribune »

Marija 86
3. Mislim da bi logicnije bilo da plate oni koji su ilegalnim referendumom i ilegalnim proglasenjem nezavisnosti izazvali rat.
Referndum nije bio ilegelan nego odobroen od MZ u skaldu sa sa izvjestajen Badenterove komisije . Sto se tice pregladsavanja , kao prvo da ti kazem da je bilo i Srba koji za glasali za nezavisnu BiH. Npr . moj strina , Kao drugo u Bosni je je bilo 64,7 % a u Crnoj Gori 55 % . Interersanto , u Crnoj Gori nijedan Srbin na ,, ilegalnom ,, referndumu nije glasao za nezavisnost Crne Gore a nijedan Crnogorac zbog ,, izdaje ,, nije bio ubijen . A u Bosni genocid . Hm , mlada damo meni logika govori da su Srbi napali nenaourzane bosanske muslimane i ubijali ih ko stoku i tamanili ko gamad samo zato sto su muslimani . Pravoslavni Crnogorci prodjose glat kao kroz putar .
P.S. U BiH Marija nije bio rat . To je bio napad do zuba naourzanih JNA i cetnika na nezasticeno civilno stanovnistvo muslimanske vjeroisopovjesti . Drugi su bili kolateralna steta . Od 100 - tinjak hiljada ubijenih preko 70 % su bili civili . Na srpskoj strani 90 % su bili vojnici a 10 % civili . To istorija ne pamti . Slicnu sudbinu bosanskih muslimana su prosli Jevreji u Hitlerovoj Njemackoj . Ali to nije bio rat takodje , to je genocid i holokaust . Srpski junaci doduse nisu poznavali tehnologiju pravljenja sapuna ali su od bosanskih muslimana pravili mekinje . Ako ne znas sta su mekinje ja cu ti reci . Hrana za svinje .
Frankyee

#341 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Frankyee »

Zakuhava se ovo nesto, jos citav niz tuzbi.

Tuzba za zlocin koji je pocinila Vojska RS u Tuzli , na Kapiji.

400 građanskih tužbi
Republiku Srpsku tužile i žrtve "Tuzlanske kapije"
Pravobranilaštvu Republike Srpske stiglo je oko 400 tužbi građana Tuzle za naplatu nematerijalne ratne štete, a kao osnov uzeta je presuda generalu bivše Vojske RS-a Novaku Đukiću u slučaju “Tuzlanska kapija”.
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Groblje na Slanoj Banji: Pobijena mladost
Slobodan Radulj, pravobranilac RS-a potvrdio je za banjalučku Alternativnu televiziju da je riječ o pojedinačnim tužbama za koje tvrdi da su “neosnovane”.

Pravobranilaštvo RS-a u narednom period mora dati odgovor na te tužbe.

“Očekujem da, tek kada pošaljemo naš odgovor, sud eventualno zakazuje raspravu. Naš je prijedlog da se tužbe odbace imajući u vidu više razloga. Tužbe su neuređene, tu je i nenadležnost suda u Sarajevu i ne može RS biti tužena u cijelom ovom postupku”, tvrdi Radulj.

Novak Đukić je osuđen na 25 godina zatvora zbog zločina koji je počinjen nad civilima u Tuzli u dijelu grada zvanom Kapija kada je u granatiranju usmrćena 71 osoba, a ranjeno još preko 130.

Podsjećanja radi, sredinom decembra u Pravobranilaštvo RS-a stigle su i tužbe civilnih žrtava rata u Sarajevu, koje su do sada podnijele oko 1.400 tužbi protiv RS-a i traže odštetu od oko 900 miliona maraka.

Radi se, naime, o tužbama osoba koje traže odštete zbog granatiranja Sarajeva tokom rata, a kao osnov, uzeli su presudu Stanislavu Galiću, komandantu Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS-a.

Tada je Radulj potvrdio da su angažirali sve raspoložive resurse i da u roku od 30 dana treba da odgovore na tužbene zahtjeve.
LBVIEW

#342 Re: Ratna odšteta od RS

Post by LBVIEW »

U ratu je poginulo :

Sada jos kada oduzmes Bosnjacko -Hrvatski sukob 93-94 i APZB ( Bosnjacko -Bosnjacki Sukob) ode sa RS jos jedno deset hiljada Bosnjaka civila a padose na teret HZ-HB ili njenog pravnog nasljednika Federaciju i vidi sta ispade
23000 Bosnjaka civila i 4075 Srba Civila , znaci omjer jedan na prema pet sto se tice civilnih zrtava rata .
Pa onda imas mjesta kao sto je Mrkonjic Grad , Vozuca , Krajiska srpska sela i vidi vraga manje vise cak i Srebrenica koja je poubijana i gdje je genocid pocinjen grad nije spepeljena kao Mrkonjic Grad.
Jos ako izuzmes Bos.-Bos. sukob i Bos.-Kro. sukob i sve pobijene Bosnjake u tim slucajevima ispadne da su Srbi ubili 13-14 000 Bosnjaka do Srebrenice sa Srebrenicom je broj oko 22-23 hiljade a izgubili su 4075 svojih civila znaci kako god okrenes jos uvijek imas jednocifrene brojeve a ne 1 na prema 100 omjere . ;-)

Bh clluster neka plate ali samo treba biti realan pa shvatiti da ako bude trebalo RS 100 -120 godina da isplati stete da ce Federaciji trebati minimum od 50 godina .

Pa eto moj Bosnoloze ko zivi u iluziji ;-) Na zalost ti sve temeljis na onim pricam o 250000 ubijenih Muslimana a ne na zvanicnim podatcima koji se uzimaju kao jedini mjerodavni .
Presude sto se tice presuda pa zasto stalno ides logikom kao da je gotovo i ko osudjen osudjen i nece vise nikoga suditi ? :lol:[/quote]

Iz post-a u post sve vise napredujes- davno sam ja konstatirao sto si ti. :mrgreen:
Sabirati mrtve glave k'o da je rijec o jabukama a ne zrtvama zlocina, a pritom tvrditi da posjedujes empatiju i pijetet spram istih, moze "stati po kapu" samo potomku "prvoborca" s Bravskog.
Da imas malo soli u glavi bolje bi prostudirao podatke objavljene od strane IDC-a, te se ne bi ovdje provaljivao
uvecavajuci, a potom dva puta zbrajajuci bosnjacke civilne zrtve stradale od strane HVO-a.
Kad se uzme u obzir regija i godina rata kada/gdje je pocinjen najveci broj zlocina, te cinjenica koja vojna formacija
je na pomenutom podrucju imala efektivnu kontrolu, lako se dode do zakljucka ko je odgovoran za smrt daleko najveceg broja civila: VRS i MUP RS-a.To se jasno vidi i u optuznicama kao i presudama za ratne zlocine, pa je
tako omjer 9:1 izmedu zlocina pocinjenih od strane Srba(i to preko 90 odsto bosnjacke zrtve) i bosnjacko-hrvatskih zlocina zajedno(i bosnjacke i hrvatske i srpske zrtve). Jos kad se uzme u obzir da su tvoji "junaci" s brda ubijali i Srbe,kao i da su Srbi stradali i od strane HVO-a ispada da je broj srpskih zrtava za koje su odgovorni Bosnjaci manji oda broja bosnjackih zrtava za koji su odgovorni VRS i MUP RS u samo, na primjer, prijedorskom podrucju 92-e.
Uz to, vojno i politicko rukovodstvo Srba u BiH osudeno je, izmedu ostalog, i za genocid te ucestvovanje u udruzenom zlocinackom poduhvatu ciji je cilj bio "ciscenje" neSrba sa osvojenih podrucja(sve utvrdeno i presudeno od strane Haskog Tribunala), tako da je i budali jasno na koju stranu "kantar" debelo preteze.-
A ti nastavi trolati i kukati nad bjelosvjetskom nepravdom i urotom protiv Srba :mrgreen:
kv99

#343 Re: Ratna odšteta od RS

Post by kv99 »

willson wrote:
Bosnolog wrote:
willson wrote:
Neka bude 1: 1000 ali kada se sve svede bice to visok racun Federaciji ce trebati jedno 100 godina a RS 100000 da isplate stetu i da budem iskren ne vidim ja to mozda neke obveznice i sl.

Kada se podvuku crte ispod razcuna neko ce biti donji i nece ga biti nigdje na mapi,.....Ti odlicno znas koji je odnos stradanja i nacinjenog zla,presude dovoljno govore kao i dokazi,.

Tvoje jalove suplje nece odvratiti desetine hiljada obespravljenih da tuze i traze ono na sto imaju pravo,......Tvoja racunaica 1:3 u korist Federacije je iluzia ja bih rekao da ti fale najmanje dvije nule iza trojke,........ :mrgreen:

Vezano za advokate u BiH imali su dovoljno vremena i niko im nece osporiti da i dalje zastupaju one koji budu iste izabrali da ih zastupaju pred domacim sudovima kao i medunarodnim sudom pravde,..

Demokratija je i slobodan izbor svakog pojedinca i udruzenja,pa zivimo u dvadeset prvom vijeku zar ne ????,....... ;-)
U ratu je poginulo :

Presude sto se tice presuda pa zasto stalno ides logikom kao da je gotovo i ko osudjen osudjen i nece vise nikoga suditi ? :lol:
Kada toliko dobro znas da je Mrkonjic Grad vise razrusen nego Srebrenica de nam onda reci ko je to rusio M.G ? Da li je to neko uradio po naredbi iz Sarajeva ? Ili su tu bile jedinice iz HV koje su primale naredbe iz Zagreba ? Zasto se predsjednik najboljeg genocidnog entiteta ne obrati svom prijatelju Josipovicu u vezi paljenja M.G ? Moze usput da se i raspita ko je iz Hrvatske naredio upad u Sijekovac i ubijanje tamo . Ili da nije po tebi Sarajevo naredilo jedinicama HV da popali M.G kao sto si tvrdio da su naredili jedinicama HV da izvrse zlocin u Sijekovcu ?
U sukobima HV/HVO protiva ABIH pobijeno je oko 5000 civila Bosnjaka a ne 10 000 kao sto tvrdis ( u Bihackom kraju nije bilo vecih stradanja civila izmedzu Abdicevih hordi i ABIH ) tako da je ta tvoja tvrdnja od 23 000 ubijenih civila Bosnjaka od cetnickih hordi ocigledno umanjivanje. Ali i da je to istina : 23000 / 4075 = 5,6 pa to znaci 5,5 :1 a ne 3:1 kako ti tvrdis. Tako da kako god da okrenes izgleda da te ta matematika bas ne ide kao ni istorija ;-)

P.S I zvanicno po podacima ministarstva za boracka pitanja RS poginulih Srba civila u citavoj Bosni i Hercegovini 1992-1995 je bilo 1405 . Malo koordinacije centrala- "zabrinuti bivsi borci ABIH" ne bi bilo na odmet.
Last edited by kv99 on 03/01/2011 13:14, edited 1 time in total.
no_pasaran

#344 Re: Ratna odšteta od RS

Post by no_pasaran »

willson wrote:
Bosnolog wrote:
willson wrote:
U ratu je poginulo :

Tvoji brojevi su obicne nebuloze ni blizu real brojkama,

Trebas dodati na ove tvoje pausale na desetine hiljada sistematskog zatvaranja i mucenje po konc logorima,zatim silovanja i torture zena ukljucujuci trudnoce kao posljedice istog,desetine hiljada ranjnih civila medu kojima trajni invalidi,plansko i sistematsko etnicko ciscenje i progone od Visegrada,Zvornika,Foce i svih drugih gradova gdje nije bilo viojnih sukoba,opljackanu i spaljenu imovinu,unistene objekte i dobra kao i privatnih firmi te IZ -e negdjo oko 1200 dzamija i pomocnih objekata je sruseno i inusteno,unistenu infrastukturu gradova,firmi javnih preduzeca u vlasnistvu opstina...

Psiholoske i mentalne posljedica cetverogodisnjeg naopadanja sto je bio vid kolektivne torture nad gradanima gradova i sela,te posljedice izgladnjivanja i nehumanog zivota na stotina hiljda gradana uglavnom civila Sarajeva i drugih gradova u zasticenim UN enklavama itd,....

Tvoja matematika je losa kao i procenti koje zelis da prikazes,.....Spisak onih koji imaju pravo na naknadu je mnogo siri od onog koji zelis prikazati

Samo opusteno velikosrpska avantura ce da bude papreno placena od strane sadasnjih generacija ali i onih koje budu dolazile u buducnosti,odnosno jos nerodenih,.... ;-)
:lol: :lol: :lol: :lol:

Znaci moje brojke su nebuloze ti imas bolje podatke od :

Istraživačko dokumentacioni centar Sarajevo- IDC
Istraživačko dokumentacioni centar je formiran 19. aprila 2004. godine kao pokušaj da se nastavi decenijska tradicija koju smo baštinili u okviru Komisije za prikupljanje činjenica o ratnim zločinima koju je formiralo Predsjedništvo Republike Bosne i Hercegovine 28. aprila 1992. godine.

IDC je nezavisna, neprofitna, profesionalna, nevladina i nepristrana institucija koja ima zadatak da istražuje i sakuplja dokumente, činjenice i informacije o genocidu, ratnim zločinima i svim oblicima kršenja ljudskih prava bez obzira kojoj etničkoj, socijalnoj, religijskoj ili rasnoj skupini žrtve pripadaju. Baza podataka kao kičma ukupne organizacije IDC-a je jedna od najvećih koja u ovoj oblasti postoji u civilnom sektoru na teritoriji BiH. Arhiva sadrži milione stranica različitih dokumenata, audio i video materijala te izjava preživjelih i očevidaca pojedinih događaja. U arhivi se nalazi više od 60.000 fotografija i 3 500 sati video zapisa. Dokumentacija je na raspolaganju Međunarodnom krivičnom Tribunalu za bivšu Jugoslaviju u Hagu, domaćim tužiocima i sudovima, a djelimično vladinim i nevladinim organizacijama. Registrovano je preko 440 lokacija zatvora i koncentracionih logora, 320 masovnih grobnica i 900 incidenata masovnih ubistava u kojima su većinom žrtve bili civili.

Smatramo da su naši glavni ciljevi:

-istraživanje i prikupljanje faktografije i dokumenata i njihovo analiziranje i pohranjivanje u bazu podataka i arhiv;

-pomaganje pravosudnim institucijama u kažnjavanju zločina i ostvarivanju pravde i moralne satisfakcije za žrtve;

-očuvanje procesa izvan dnevno političkih i ideoloških uticaja i manipulacija;

-suradnja s međunarodnim vladinim i nevladinim organizacijama na razmjeni iskustava i znanja;

- pomaganje izgradnje i jačanje institucija civilnog društva;

Organizovanje i vođenje procesa suočavanja s prošlošću je, zapravo, sakupljanje faktografije i dokumentovanje prošlosti, načina kako su ljudi stradali, aktivan odnos spram minulih događaja, a ne amnestija i amnezija. To je za nas sprečavanje historijske revizije, falsifikata i manipulacije događajima iz prošlosti, stvaranje ambijenta snažnijeg osjećanja društvene odgovornosti prema patnji žrtava. Naš jedini argument su fakti i informacije prikupljenje kroz stalni istraživački rad na terenu, a naš najpouzdaniji izvor saznanja su, prije svih, same preživjele žrtve zločina. Cijenimo da samo na taj način možemo doprinjeti očuvanju historijskog pamćenja i dostojanstvenom suočavanju s tragičnom prošlošću, koje treba biti oslobođeno svake ideologizacije i politikanstva. Na svima nama je zadatak da očuvamo pamćenje i stvorimo institucionalni okvir na kojem će generacije koje dolaze temeljiti važne životne odluke i biti spremne na vrijeme prepoznati i spriječiti ponavljanje zločinačkih nakana.
Da ce ta avantura biti skupo placena bice ali nece samo placati jedna strana , ;-)
Silovanja su grozna stvar da bogdom niko nije bio silovana ali nemoj zivjeti u zabludi da nije bilo silovanja Srpkinja po Hercegovini, Posavini( Brod , Brcko , Derventa) a prica se svasta za Sarajevo evo caki i Zoka Cegar posao upirati prstom ;-) .
Vjerski objekti pa ne trebas ici dalje od ovog portala samo svrati na par drugih tema pa ces vidjeti crkve unistene ( multkuturna , tolerantna Armija ) tokom oslobadjanja . :bih: ;-)
To teror pa tom logikom mogu tuziti i Kajetano i Bevc Doboj bio isto pod granatam cijeli rat i oni ti mogu reci da su im djeca bila u strahu ,da si kao sto nisi bio u Armiji znao bi da svako podrucije u dometu AR BiH artiljerije je bilo pod dejstvom iste.Znaci mogu i oni tuziti .
A onda imas kao problem Mrkonjic Grad i Vozucu koje su popaljene i unistene po potpisvanju Dejtona . ;-) znaci nisu ni posljedica ratnih dejstava a Federacija vec nastala ;-)
Nego spusti SAFF i SABAH to ti nisu izvori informacija i drzi se vjerodostojnih izvora . :lol:
Naravno da je dvosmjerna.

Ti sada fino provjeri koje presude postoje na taj račun i ja ću se prvi boriti za to da Federacija nadoknadi svim oštećenim. Pa nismo zvijeri, žrtve treba isplatiti a zlotvore treba pohapsiti.

To kako i šta je Armija radila jasno je iz rezultata rata, hvala Bogu. Da je neplanski bilo i to je jasno, a svaki izuzetak treba se oštro kazniti i skupo nadoknaditi - iako nevine žrtve nemaju cijenu i sve je malo.

Eto sad je RS neupitna, pa je red da plati štetu koju je napravila. Pričekaj još dvije godine da se nakupi sve što treba da plati ;-)

I umjesto da se baviš ovim tužbama bolje bi bilo da pomogneš žrtvama iz RS-a da naplate što ih sljeduje.

A ako ne presudi ovaj ili onaj sud, presudiće Strazbur ;-)
no_pasaran

#345 Re: Ratna odšteta od RS

Post by no_pasaran »

LBVIEW wrote:U ratu je poginulo :

Iz post-a u post sve vise napredujes- davno sam ja konstatirao sto si ti. :mrgreen:
Sabirati mrtve glave k'o da je rijec o jabukama a ne zrtvama zlocina, a pritom tvrditi da posjedujes empatiju i pijetet spram istih, moze "stati po kapu" samo potomku "prvoborca" s Bravskog.
Da imas malo soli u glavi bolje bi prostudirao podatke objavljene od strane IDC-a, te se ne bi ovdje provaljivao
uvecavajuci, a potom dva puta zbrajajuci bosnjacke civilne zrtve stradale od strane HVO-a.
Kad se uzme u obzir regija i godina rata kada/gdje je pocinjen najveci broj zlocina, te cinjenica koja vojna formacija
je na pomenutom podrucju imala efektivnu kontrolu, lako se dode do zakljucka ko je odgovoran za smrt daleko najveceg broja civila: VRS i MUP RS-a.To se jasno vidi i u optuznicama kao i presudama za ratne zlocine, pa je
tako omjer 9:1 izmedu zlocina pocinjenih od strane Srba(i to preko 90 odsto bosnjacke zrtve) i bosnjacko-hrvatskih zlocina zajedno(i bosnjacke i hrvatske i srpske zrtve). Jos kad se uzme u obzir da su tvoji "junaci" s brda ubijali i Srbe,kao i da su Srbi stradali i od strane HVO-a ispada da je broj srpskih zrtava za koje su odgovorni Bosnjaci manji oda broja bosnjackih zrtava za koji su odgovorni VRS i MUP RS u samo, na primjer, prijedorskom podrucju 92-e.
Uz to, vojno i politicko rukovodstvo Srba u BiH osudeno je, izmedu ostalog, i za genocid te ucestvovanje u udruzenom zlocinackom poduhvatu ciji je cilj bio "ciscenje" neSrba sa osvojenih podrucja(sve utvrdeno i presudeno od strane Haskog Tribunala), tako da je i budali jasno na koju stranu "kantar" debelo preteze.-
A ti nastavi trolati i kukati nad bjelosvjetskom nepravdom i urotom protiv Srba :mrgreen:[/quote]

Čemu onda tolika frka, vidiš da će više štete naplatiti ljudi iz RS-a nego iz Federacije.

Fino se ti opusti i pusti da ide stvar svojim tokom. Vidiš da će ovako ovi lopovi iz Federacije sami sebe provaliti i pokazati da su ljudi iz RS veće žrtve ovog rata. ;-)

Nema potrebe da se dalje mučiš komentarišući, vidiš da ide idealno. Poštedi nas komentara i opusti se ;-)
kv99

#346 Re: Ratna odšteta od RS

Post by kv99 »

willson wrote:
kv99 wrote: Kada toliko dobro znas da je Mrkonjic Grad vise razrusen nego Srebrenica de nam onda reci ko je to rusio M.G ? Da li je to neko uradio po naredbi iz Sarajeva ? Ili su tu bile jedinice iz HV koje su primale naredbe iz Zagreba ? Zasto se predsjednik najboljeg genocidnog entiteta ne obrati svom prijatelju Josipovicu u vezi paljenja M.G ? Moze usput da se i raspita ko je iz Hrvatske naredio upad u Sijekovac i ubijanje tamo . Ili da nije po tebi Sarajevo naredilo jedinicama HV da popali M.G kao sto si tvrdio da su naredili jedinicama HV da izvrse zlocin u Sijekovcu ?
U sukobima HV/HVO protiva ABIH pobijeno je oko 5000 civila Bosnjaka a ne 10 000 kao sto tvrdis ( u Bihackom kraju nije bilo vecih stradanja civila izmedzu Abdicevih hordi i ABIH ) tako da je ta tvoja tvrdnja od 23 000 ubijenih civila Bosnjaka od cetnickih hordi ocigledno umanjivanje. Ali i da je to istina : 23000 / 4075 = 5,6 pa to znaci 5,5 :1 a ne 3:1 kako ti tvrdis. Tako da kako god da okrenes izgleda da te ta matematika bas ne ide kao ni istorija ;-)

P.S I zvanicno po podacima ministarstva za boracka pitanja RS poginulih Srba civila u citavoj Bosni i Hercegovini 1992-1995 je bilo 1405 . Malo koordinacije centrala- "zabrinuti bivsi borci ABIH" ne bi bilo na odmet.
Ja ti nesto ne drzim do podataka iz RS samo iz IDC - Sarajevo .
Ma koje naredio i sl. ima sud da utvrdi , taj teritoriji je oslobodjen u sadejstvu i u trenutku paljenja Dejtonski sporazum je bio potpisan,
Sjekovac sam ja jednom vec objasnio na ovom forumu Sarajevo nije nista preduzelo da proba zastiti stanovnistvo Sijekovca , Broda i sire Brodske regije.
Ja sam odokativno rekao 1 naprema 3 jer kao sto rece jedan nas uvazeni forumas nisu jabuke nego ljudske glave da ih zbiramo ono iz pijeteta ;-)
Ja samo se drzim sta je IDC- Sarajevo objavio kao podatke.
Imaju na svojoj stranici i grafikone i sve do zadnje zrtve pobrojano .
Atif Dudakovic sam rece ja izgubih :1200 vojnika u borbama sa Srbima i 1400 u borbama sa Abdicevcima, a ja njemu vjerujem. ;-)
Pa kada si "oduzimao " i tvrdio da su cetnici pobili 23 000 ljudi od 33 000 tada nisi imao obzira da nisu jabuke pa si tvrdio da je omjer 3:1. Pa ja sam na osnovu tih podatak koje si ti postavio i na osnovu tvojih tvrdnji pokazao da ne znas matematiku ( podjeliti dva broja ) jer da znas ne bi tvrdio da je 23 000 / 4000 = 3 vec da je 5,5 :1. Ti si sam poceo da iznosis omjere ( 23 000 : 4075 ) i pokazujem samo da se koristis ociglednim falsifikatima.

Kao sto ti je vec receno na onoj temi o Sijekovcu Sarajevo nije nista poduzelo da zastiti ljude jer Sarajevo nije imalo mogucnosti da ih zastiti. Da si tako informisan kao sto tvrdis trebao bi da znas da je tada u tom podrucju vec bila proglasena cetnicka vlast koju je podrzavala JNA i Sarajevo nije imalo mogucnost da sprovede istragu ili da posalje snage jer su cetnici republicke snage proglasili za neprijateljske.
I pitamo sam ako je velikosrbima toliko stalo da zlocinci odgovaraju zasto se ne obrate onima koji su krivi za to ne samo u slucaju Sijekovca vec i M.G ? Krkan tvrdi da je u dobrim odnosima sa Josipovicem pa sto mu se ne obrati ? Ili zasto ne pita Covica da ovaj kao drzavljanin Hrvatske ne urgira pa da "lijepa njegova" izruci zlocince i one koji su naredili te zlocine ?
I Atif Duadokovic je rekao da je u BORBAMA izgubio 1400 ljudi sa Abdicevcima a ja sam ti rekao da nije bilo velikog gubitka civila kao sto si ti tvrdio jer da je po onim podacima po kojim pokusavas da smanjis odgovornost cetnika za ubijanje civila tada bi ABdic bio odgovoran za ubistva 5 000 Bosnjackih civila a sto nije istina. U sukobima Abdicevih kvislinga i ABIH ginuli su vecinom vojnici a sto tvrdi i sam general Dudakovic.
Alfons Kauders

#347 Re: Ratna odšteta od RS

Post by Alfons Kauders »

kv99 wrote: Pa kada si "oduzimao " i tvrdio da su cetnici pobili 23 000 ljudi od 33 000 tada nisi imao obzira da nisu jabuke pa si tvrdio da je omjer 3:1. Pa ja sam na osnovu tih podatak koje si ti postavio i na osnovu tvojih tvrdnji pokazao da ne znas matematiku ( podjeliti dva broja ) jer da znas ne bi tvrdio da je 23 000 / 4000 = 3 vec da je 5,5 :1. Ti si sam poceo da iznosis omjere ( 23 000 : 4075 ) i pokazujem samo da se koristis ociglednim falsifikatima.
brojka od 4075 ukljucuje i srpske civile koji su nastradali u sarajevu, tuzli, zenici itd... znaci zrtve vrs-a, a ne arbih...
"prema evidenciji Ministarstva rada i boračko-invalidske zaštite, registrovano 22 368 poginulih u proteklom otadźbinskom ratu, od čega 20 903 borca Vojske RS i 1 405 civilnih žrtava."
vrs je u proteklom ratu pobila vise srba nego arbih... dovoljno je pogledati spiskove civila nastradalih u opsadi sarajeva i u ostalim gradovima...

to je cinjenica s kojom se republikanci nikad nece pomiriti... tako da se redovno izmisljaju desetine hiljada zlocina, vojnici se predstavljaju kao civili, jos im se i podizu spomenici na kojima stoji da su zrtve zlocina, a ne borbe... dodo rado pominje kako je u ratu poginulo 25000 neduznih srba i kako neko za to mora odgovarati... po njemu za vrijeme rata nije poginuo niti jedan jedini vojnik vrs...
nikola 1

#348 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

Моника Мијић: Грађани од БиХ потражују 4,19 милиона марака одштете
Datum: 02.01.2011 21:00
Autor: Свјетлана Тадић
Укупан износ потраживања по основу апликација које је до сада БиХ доставио Европски суд за људска права у Стразбуру, а у вези са којима још није донесена одлука, је 4,19 милиона марака.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" заступник Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права Моника Мијић.
- До сада је на основу пресуда које је донио Европски суд за људска права, оштећенима у БиХ исплаћено око 3,11 милиона марака - истакла је Мијићева.
* ГЛAС: Колико су пута прошле године становници тужили БиХ за кршење својих права Европском суду за људска права у Стразбуру и на основу чега су најчешће покретани ти процеси?
МИЈИЋ: Током прве половине године Суд је запримио 380 апликација против БиХ, а податке о томе колико је нових предмета запримљено у другој половини године добићемо од Суда половином јануара. Поступци који се воде против БиХ се у највећој мјери односе на стару девизну штедњу, односно штедњу у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке у БиХ, неизвршење пресуда домаћих судова, право на имовину, нестале особе, протјеривање странаца, дужину поступка пред домаћим тијелима, законитост притварања неурачунљивих починилаца кривичних дјела, те право на правично суђење.
* ГЛAС: Колики је износ одштете коју подносиоци тужби траже?
МИЈИЋ: Укупан износ потраживања по основу апликација које су достављене БиХ од стране Европског суда за људска права у Стразбуру, а у вези са којима још није донесена одлука, је 4,19 милиона марака.
* ГЛAС: Колико је БиХ до сада по основу извршења пресуда Европског суда за људска права исплатила одштете?
МИЈИЋ: До сада је на основу пресуда донесених од стране Европског суда за људска права оштећенима исплаћено око 3,11 милиона марака.
* ГЛAС: Суд је послије доношења пилот пресуде у "предмету Суљагић против БиХ" почетком 2010. године одбацио око 1.250 апликација које се тичу старе девизне штедње. Да ли је сличних случајева било у другој половини 2010. године?
МИЈИЋ: У вези са старом девизном штедњом Суд је 14. новембра ове године донио одлуку у "предмету Задрић против БиХ" којом је апликацију брисао са листе својих случајева и у којој је одлучио да затвори процедуру пилот пресуде која је примијењена на апликације које се односе на стару девизну штедњу у "случају Суљагић против БиХ". Наиме, Суд је у овој одлуци констатовао да је Комитет министара Савјета Европе на састанку одржаном у септембру 2010. године закључио да су власти БиХ предузеле све мјере наложене пилот пресудом у "случају Суљагић против БиХ". Стога Суд сматра да додатно разматрање апликације у "случају Задрић против БиХ" није више оправдано.
* ГЛAС: Колико је предмета тренутно у поступку рјешавања пред Судом, а колико их је достављено БиХ на извршење?
МИЈИЋ: Према подацима Суда из јуна ове године у тој институцији се води око 1.200 поступака против БиХ. До сада је донесено 14 пресуда које су тренутно у поступку извршења.
* ГЛAС: Који предмет је финансијски највреднији?
МИЈИЋ: Један од финансијски значајних јесте "предмет Момић и 122 друга против БиХ", а односи се на неизвршење пресуда којима је досуђена надокнада ратне штете. У овом предмету 123 апликанта траже извршење пресуда домаћих судова донесених у њихову корист и надокнаду штете због повреде права. Укупно новчано потраживање по овим апликацијама, односно потраживање на име главног дуга по пресудама које се односе на надокнаду ратне штете је око 2,48 милиона марака.
* ГЛAС: Колико је предмета које је Европски суд доставио БиХ извршено у цијелости, а колико дјелимично?
МИЈИЋ: До сада је против БиХ донесено 14 пресуда, а све су постале коначне и у процесу су извршења. На основу свих 14 пресуда у року су извршене индивидуалне мјере које се тичу апликаната, на примјер исплата правичне надокнаде, обезбјеђење доношења одлуке надлежног суда у сврху законитости лишавања слободе и слично. Међутим, како готово све пресуде против БиХ откривају постојање структуралног проблема, што значи да утврђена повреда права обухвата не само апликанта него и већи број других особа у БиХ, обавеза је БиХ, односно ентитета, да предузму генералне мјере да се пресуда изврши у цијелости.
* ГЛAС: Које су то генералне мјере које треба да се предузму и структурални проблеми због којих се пресуде не извршавају у цијелости?
МИЈИЋ: Генералне мјере су измјена закона и других прописа, измјена праксе домаћих тијела и слично, како би се утврђена повреда права отклонила у односу на све особе у сличној ситуацији. Предузимање генералних мјера је иначе дуготрајан и комплексан процес, те су стога још увијек све пресуде у процесу извршења. До сада није било значајнијих примједби Комитета министара Савјета Европе када је ријеч о извршењу пресуда донесених против БиХ, осим када је ријеч о пресуди "Сејдић и Финци" у вези чијег извршења је Комитет изразио забринутост због недостатка политичког консензуса о садржају уставних и законских измјена и допуна потребних за извршење ове пресуде.
Девизна штедња

* ГЛAС: Који су најспецифичнији облици тужби грађана против БиХ?
МИЈИЋ: Већина поступака који се воде пред Европским судом за људска права против БиХ су изузетно комплексни. Као специфичан поступак за нашу регију издвојила бих поступак за чији исход је заинтересован велики број старих девизних штедиша у БиХ, а то је предмет који је покренут од стране три држављанина БиХ против БиХ, Словеније, Србије, Хрватске и Македоније. То је случај у вези са немогућности становника да поврате своју стару девизну штедњу положену у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке Београд у БиХ. У овом поступку је потребно одбранити позицију БиХ, а доказати одговорност за поврат старе девизне штедње у односу на Словенију и Србију. Од исхода овог поступка зависиће судбина старе девизне штедње положене у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке Београд изван територије Словеније и Србије.
0
nikola 1

#349 Re: Ratna odšteta od RS

Post by nikola 1 »

Моника Мијић: Грађани од БиХ потражују 4,19 милиона марака одштете
Datum: 02.01.2011 21:00
Autor: Свјетлана Тадић
Укупан износ потраживања по основу апликација које је до сада БиХ доставио Европски суд за људска права у Стразбуру, а у вези са којима још није донесена одлука, је 4,19 милиона марака.

Рекла је то у интервјуу "Гласу Српске" заступник Савјета министара БиХ пред Европским судом за људска права Моника Мијић.
- До сада је на основу пресуда које је донио Европски суд за људска права, оштећенима у БиХ исплаћено око 3,11 милиона марака - истакла је Мијићева.
* ГЛAС: Колико су пута прошле године становници тужили БиХ за кршење својих права Европском суду за људска права у Стразбуру и на основу чега су најчешће покретани ти процеси?
МИЈИЋ: Током прве половине године Суд је запримио 380 апликација против БиХ, а податке о томе колико је нових предмета запримљено у другој половини године добићемо од Суда половином јануара. Поступци који се воде против БиХ се у највећој мјери односе на стару девизну штедњу, односно штедњу у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке у БиХ, неизвршење пресуда домаћих судова, право на имовину, нестале особе, протјеривање странаца, дужину поступка пред домаћим тијелима, законитост притварања неурачунљивих починилаца кривичних дјела, те право на правично суђење.
* ГЛAС: Колики је износ одштете коју подносиоци тужби траже?
МИЈИЋ: Укупан износ потраживања по основу апликација које су достављене БиХ од стране Европског суда за људска права у Стразбуру, а у вези са којима још није донесена одлука, је 4,19 милиона марака.
* ГЛAС: Колико је БиХ до сада по основу извршења пресуда Европског суда за људска права исплатила одштете?
МИЈИЋ: До сада је на основу пресуда донесених од стране Европског суда за људска права оштећенима исплаћено око 3,11 милиона марака.
* ГЛAС: Суд је послије доношења пилот пресуде у "предмету Суљагић против БиХ" почетком 2010. године одбацио око 1.250 апликација које се тичу старе девизне штедње. Да ли је сличних случајева било у другој половини 2010. године?
МИЈИЋ: У вези са старом девизном штедњом Суд је 14. новембра ове године донио одлуку у "предмету Задрић против БиХ" којом је апликацију брисао са листе својих случајева и у којој је одлучио да затвори процедуру пилот пресуде која је примијењена на апликације које се односе на стару девизну штедњу у "случају Суљагић против БиХ". Наиме, Суд је у овој одлуци констатовао да је Комитет министара Савјета Европе на састанку одржаном у септембру 2010. године закључио да су власти БиХ предузеле све мјере наложене пилот пресудом у "случају Суљагић против БиХ". Стога Суд сматра да додатно разматрање апликације у "случају Задрић против БиХ" није више оправдано.
* ГЛAС: Колико је предмета тренутно у поступку рјешавања пред Судом, а колико их је достављено БиХ на извршење?
МИЈИЋ: Према подацима Суда из јуна ове године у тој институцији се води око 1.200 поступака против БиХ. До сада је донесено 14 пресуда које су тренутно у поступку извршења.
* ГЛAС: Који предмет је финансијски највреднији?
МИЈИЋ: Један од финансијски значајних јесте "предмет Момић и 122 друга против БиХ", а односи се на неизвршење пресуда којима је досуђена надокнада ратне штете. У овом предмету 123 апликанта траже извршење пресуда домаћих судова донесених у њихову корист и надокнаду штете због повреде права. Укупно новчано потраживање по овим апликацијама, односно потраживање на име главног дуга по пресудама које се односе на надокнаду ратне штете је око 2,48 милиона марака.
* ГЛAС: Колико је предмета које је Европски суд доставио БиХ извршено у цијелости, а колико дјелимично?
МИЈИЋ: До сада је против БиХ донесено 14 пресуда, а све су постале коначне и у процесу су извршења. На основу свих 14 пресуда у року су извршене индивидуалне мјере које се тичу апликаната, на примјер исплата правичне надокнаде, обезбјеђење доношења одлуке надлежног суда у сврху законитости лишавања слободе и слично. Међутим, како готово све пресуде против БиХ откривају постојање структуралног проблема, што значи да утврђена повреда права обухвата не само апликанта него и већи број других особа у БиХ, обавеза је БиХ, односно ентитета, да предузму генералне мјере да се пресуда изврши у цијелости.
* ГЛAС: Које су то генералне мјере које треба да се предузму и структурални проблеми због којих се пресуде не извршавају у цијелости?
МИЈИЋ: Генералне мјере су измјена закона и других прописа, измјена праксе домаћих тијела и слично, како би се утврђена повреда права отклонила у односу на све особе у сличној ситуацији. Предузимање генералних мјера је иначе дуготрајан и комплексан процес, те су стога још увијек све пресуде у процесу извршења. До сада није било значајнијих примједби Комитета министара Савјета Европе када је ријеч о извршењу пресуда донесених против БиХ, осим када је ријеч о пресуди "Сејдић и Финци" у вези чијег извршења је Комитет изразио забринутост због недостатка политичког консензуса о садржају уставних и законских измјена и допуна потребних за извршење ове пресуде.
Девизна штедња

* ГЛAС: Који су најспецифичнији облици тужби грађана против БиХ?
МИЈИЋ: Већина поступака који се воде пред Европским судом за људска права против БиХ су изузетно комплексни. Као специфичан поступак за нашу регију издвојила бих поступак за чији исход је заинтересован велики број старих девизних штедиша у БиХ, а то је предмет који је покренут од стране три држављанина БиХ против БиХ, Словеније, Србије, Хрватске и Македоније. То је случај у вези са немогућности становника да поврате своју стару девизну штедњу положену у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке Београд у БиХ. У овом поступку је потребно одбранити позицију БиХ, а доказати одговорност за поврат старе девизне штедње у односу на Словенију и Србију. Од исхода овог поступка зависиће судбина старе девизне штедње положене у филијалама Љубљанске банке и Инвестбанке Београд изван територије Словеније и Србије.
0
LBVIEW

#350 Re: Ratna odšteta od RS

Post by LBVIEW »

no_pasaran wrote:
LBVIEW wrote:U ratu je poginulo :

A ti nastavi trolati i kukati nad bjelosvjetskom nepravdom i urotom protiv Srba :mrgreen:
Čemu onda tolika frka, vidiš da će više štete naplatiti ljudi iz RS-a nego iz Federacije.

Fino se ti opusti i pusti da ide stvar svojim tokom. Vidiš da će ovako ovi lopovi iz Federacije sami sebe provaliti i pokazati da su ljudi iz RS veće žrtve ovog rata. ;-)

Nema potrebe da se dalje mučiš komentarišući, vidiš da ide idealno. Poštedi nas komentara i opusti se ;-)
Izgleda da je meni pripisan Willsonov citat.Moguce je da sam u brzini izostavio pocetak citata-
onaj ko se igra zbrajanja mrtvih glava i napuhavanja zlocina nad Srbima, te minimiziranjima zlocina Srba nad Bosnjacima je Willson, ne ja.
Locked