Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Locked
yellow cat

#326 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by yellow cat »

@rman wrote: Eto, priznajem da je dosta teže diplomirati na državnom fakultetu nego na privatnom, pogotovo za natprosječno inteligentnije osobe, ali ta "težina" ne smije nipošto predstavljati meritum nekog kvaliteta. Stoga, kada bih birao između metodološkog pristupa materiji koji daje primat memorisanju nad analitikom, tada bih se uvijek opredijelio za ovo zadnje. Eto, to je suštinska razlika između državnog i privatnog načina obrazovanja.
Znači, ovi sa privatnih fakulteta su analitičari? :shock: Jadna mi majka..

I sve to uspijete petkom od 4 do 8 i subotom do 12.. a u nedjelju ispit? De me, boga ti, poštedi takvih priča.
JThomas

#327 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by JThomas »

ljubi majka sve neshvaćeni genijalci :D
yellow cat

#328 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by yellow cat »

JThomas wrote:ljubi majka sve neshvaćeni genijalci :D
osim što su analitičari, sad su i alternativci. :D
lara b.

#329 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by lara b. »

ne znam kako je moderatorima, ali meni je fakat dosadilo citati izrugivanje pojedinih frustriranih forumasica :evil:
nemaju nita pamtenije, nego se navalili na ovu temu...kada bi se na svakoj temi ovako, mogli bi odmah zatvoriti forum :dance:
najgore sto ovdje nema nista konkretno info o tom faxu i desavanjima, nego samo prepucavanje sa-kis-tr :run:
i tema bi se sada mogla drugacije zvati :lol:
veljaca

#330 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

Bas pricam sa komsijom Hamom ( zna on banuti kod mene iza pola noci .... ) i kaze on meni:

'ta ce ovi sa fakultetom okolo velegrada ..... Jeste da je meni stari kupio diplomu na Univerzitetu u Sarajevu - ali je bar Sarajevska ..... a ne okolotamo neka ....

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
ibizza

#331 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ibizza »

Al' ga svi redom preĆerujete :D

Evo ja imam diplomu iz Travnika,al' kad bi mi neko ponudio diplomu sa EFSA,objerucke bi je prihvatio.
Treba biti realan :D :thumbup:
veljaca

#332 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by veljaca »

ibizza wrote:Al' ga svi redom preĆerujete :D

Evo ja imam diplomu iz Travnika,al' kad bi mi neko ponudio diplomu sa EFSA,objerucke bi je prihvatio.
Treba biti realan :D :thumbup:
A zar to neko nudi diplome ? ( koliko ja znam - diplomu mozes ili zasluziti ili kupiti .... )

I nije bitno odakle je diploma - bitno je znanje steceno .....

A sto se tice posla - ako nemas stelu ( NA ZALOST ) objesi diplomu macku o rep ....
yellow cat

#333 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by yellow cat »

lara b. wrote:ne znam kako je moderatorima, ali meni je fakat dosadilo citati izrugivanje pojedinih frustriranih forumasica :evil:
nemaju nita pamtenije, nego se navalili na ovu temu...kada bi se na svakoj temi ovako, mogli bi odmah zatvoriti forum :dance:
najgore sto ovdje nema nista konkretno info o tom faxu i desavanjima, nego samo prepucavanje sa-kis-tr :run:
i tema bi se sada mogla drugacije zvati :lol:

dosadilo ti čitati? hajde, hajde, imaš samo 14 stranica, pa to je veličina skripte iz kojih ste navikli učiti..
Čovjek i po'

#334 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Čovjek i po' »

Činjenica,

ja:

a) imam diplomu sarajevskog univerziteta (društvene nauke), prosjek 8,9
b) imam master austrijskog univerziteta (menadžment)
c) radim doktorski u Austriji iz svoje oblasi uz posao

radim u struci u Austriji - 40 sati sedmicno

-------------------------------------------------------------------------

moj poznanik Ibro:

a) Ima inzinjersku diplomu sa univerziteta u Bihaću, prosjek 7,2

radi u struci u Austriji - 38,5 sati sedmicno

Ibro zarađuje duplo, ali fakat duplo više od mene!

Dakle, nije bitno gdje si zavrsio, nego sta si zavrsio!
Bolje je imati diplomirani inzinjer iz Kiseljaka, nego li diplomirani historicar sa Beckog univerziteta ;)
Za onog ko zeli da nauci, nije bitno gdje uci! Svaki univerzitet je dobro dosao, ako iz njega, bar 10 posto studenata koji su zavrsili vole to sto su zavrsili :bih:
nera18

#335 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by nera18 »

cini mi se da je suncica bila u pitanju, pa cu ne na njenu provokaciju vec cisto jer mislim da nekom moze posluziti napisati ponovo...
Po zavrsetku gimnazije, odlicih se upisati zurnalistiku u sarajevu, zaneseno dijete laznim sjajem tog posla u toku skolovanja nagledalo se svega, od bacanja indeksa tete iz studentske sluzbe preko pulta, kovertica, raznih varanja profesora u kojima sam i ja naravno sudjelovala, unosenja indeksa u kancelariju i usputnog upisivanja i potpisivanja, frustracija kako profesora tako i asistenata, finih studenata, ljudi zeljnih znanja, razlicitih propaliteta...al boze moj, kao i bilo gdje drugo i tamo je bilo svega, no zavrsi se taj fakultetic, stekla se i ta diplomica diplomiranog 240bodova i ja pomislih to je to :)
Medjutim, obzirom da sam vrijedno radila u toku cijelog studija, da sam uspjela doci do posla koji nema veze sa novinarstvom, koje sam uzgled i zamrzila usput i shvatila da nije za mene, kako sam za te cetiri godine ponesto i postigla na tom poslu, u cilju mi je bilo zadrzati postojece radno mjesto i na preporuke nadredjenih "da ne bi bilo lose kad bi se okrenula pravnom usmjerenju i nesto napravila povodom toga, savjeta da ce doci vrijeme kada mi moja praksa nece biti dovoljna..." pocela sam sagledavati situaciju i na preporuku prijatelja upisem taj famozni privatni fakultet.
Eh dole, priznalo mi se u startu dosta ispita, sto je normalno, odusevila me susretljivost,ljubaznost, komunikacija izmedju profesora i studenata( a ujedno i zgadila jer su to isti profesori iz sa malo vise placeni pa sad imaju vremena za mene) kad je u pitanju nastava, cetvrtak, subota i nedjelja za mene kao vanrednog studenta su bili obavezni (u sarajevu sam imala u decembru par vikenda rezervisanih za vanredne studente i slusanje predavanja) Iskreno, nije mi se svidjala ta ideja da tabanam svake sedmice put kiseljaka s pomsili da sam ga zato i upisala da imam malo vise vremena i za sebe i da je lagano :D ...ali kako je vrijeme odmicalo, vjerovatno zbog broja studenata koja dolazi dole, tj povecanog broja studenata koji upisuju fakultet dole, pocela se i zaostravati situacija... sa ispod 60% prisustva ja nisam mogla prisustvovati parcijalama, sakupljati bodove, predavati seminarske koji su naravno kao i ovdje bili obavezni za svaki predmet ili ako ne, onda su doprinosili prolazu. Pobogu, ometace signala su nabavili, nekakve kamerice po AMF, sto se ljudima nije specijalno svidjalo, jer su svi dosli pod utiscima da je to strasno bezveze i lagano i da se samo trebas pojaviti na fakultetu i to je to...
E sada, samo polaganje jeste lakse, naravno da jeste lakse...al nije to ni blizu tome o cemu pricate, istina da takvi fakulteti daju vise prostora za manipulaciju, ne kazem ja da sigurno nema onih koji odu popiju kafu i dodju do diplome(cega sigurno ima i kod nas u sa) al ako si ti zeljan ucenja, knjige i znanja, ma samo naprijed, niko te nece ometati u tome. Ne trebam spominjati koliko sam gospode koju vidjam po salterima na sudu, kancelarijama, advokata u pratnji vidjala dole...
Sto se prolaznosti tice, ona je ove godine 58,35 za opci smjer i 54,37 %za poslovni sa prosjekom ocjene oko 7,1, ovako nesto... nije to bas zavidno, ako posmatramo na taj nacin da je dovoljno doci na pogacicu s kajmakom dole :D dakle, meni svejedno sta cete misliti al kazem lakse jeste...ali nije bezveze uopste :razz:
I da, ja sam zavrsila, upisala i ovu diplomu u knjizicu, dobila uvecanje plate i ja sam trenutno zadovoljna ma sta vi pricali i prznili ;-) a kazem, svugdje ima svega, al ako si zeljan znanja, za tebe svugdje ima mjesta a ako ces se provlacit i kukat....e onda grizes na sve strane :)
TRANCE

#336 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by TRANCE »

yellow cat wrote:
TRANCE wrote:Naši fakulteti u inostranstvu imaju težinu kao i oni iz Ugande, Moldavije i ostalih "visokorazvijenih" država. Da li smo završili u Sarajevu, Kiseljaku ili pizdićima donjim je za bilo kakav rad izvan Bosne potpuno nebitno. Stoga nam se sve svodi da u opštem jadu i bijedi od države lokalno izigravamo pamet čiji je veći... Ovaj, teži fakultet, hoću reći :mrgreen: Isto kao kad se šaneri porede čiji je golf kec bolji :lol:
pa šta bi sada trebali, svima podijeliti diplome, jer eto, ako je sve otišlo nizbrdo, neka ide i obrazovanje.. Ovi što studiraju na privatnim fakultetima su sramota za akademsku zajednicu i svaku pojedinačnu struku.. stidite se što linijom manjeg otpora dobijate nešto što u normalnoj državi nikad ne biste imali i još se ponosite sa tim. Malograđanština na djelu.
O čemu ti, čega da se stidim? :-) Fino sam napisao da sam završio na EFSA, što si ti mudro izbacio iz quotea. Poenta je u tome da svi vi ne vidite dalje od nosa. EFSA jeste bolji od fakulteta u Travniku ili Kiseljaku, ali je znatno lošiji od npr. fakulteta u Zagrebu, a smiješan u odnosu na fakultete u SAD-u ili Velikoj Britaniji. Na kraju se sve svodi da je u inostranstvu bitnije kako znaš raditi posao, nego koji si fakultet završio u Bosni koju 90% stranaca ne zna naći na karti. Problem je što je u Bosni još uvijek komunistički sistem razmišljanja, gdje se plate dijele na osnovu diplome, a ne na osnovu znanja i zalaganja na poslu. Ja da sam poslodavac, neko sa diplomom iz Kiseljaka bi imao veću platu od nekoga sa diplomom iz Londona ako ima bolje znanje i više se trudi, i obrnuto... Nije problem u tim fakultetima, problem je što se u Bosni plate dijele na osnovu platnih razreda, a ne na osnovu znanja i zalaganja na poslu. O načinima zapošljavanja preko veze da ne govorim.
ortega

#337 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ortega »

joj ljudi sta je vama, neka svako ide na fax na koji zeli da ide..mene ne zanima da idem u sa i da mi ispijaju zivce, cijenim da se treba naucit, ali ne cjenim kad se ispit spremi ajde sad idi kuci, dobro je, ali jos malo nauci, pa dodji sljedeci put, a sve si znao, mislim daj, okoje mi je da se neko igra samnom i oduzima mi vrijeme, i da zbog njega gubim svoje zivce i zdravlje te se tresem kad izadjem na ispit, kad mogu fino naucit i za nauceno dobit odgovarajucu ocjenu..moj otac i mati su oboje advokati i ja sam mogao ici i u bec i u sa na studij, ali sam odabrao kiseljak, moja volja bila, niko me nije tjerao ni na sta, iako sam gimnaziju zavrsio sa vrlodobrim uspjehom od 1 do 4 razreda, isti je slucaj sa sinom od profesora hasica, momak je mogao na studij gdje je god zelio, ali je odabrao da ide u kiseljak i to je njegova stvar, iako je mogao da ide gdje zeli..meni treba diploma i dovoljna kolicina znanja, moji imaju kancelariju i ja cu to nastavit, tu radim vec godinama, i sigurno nijedan student u sarajevu ne zna vise od mene, prakticno svakako, teoriski mozda, ali u 5 deka..tako da bi svi trebali spustit loptu i ici naprijed svako svojim putem i prema svojim odlukama i zeljama..treba se ljudima divit da su ipak nesto uspjeli, napravili onakav objekat okupili onakav kadar, sve digli na jedan visoki nivo, i organizacijske i infrastrukturalno i to treba podrzati, jer se sigurno nista nije razvilo tako dobro kao taj fax kod nas u zadnje vrijeme..
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#338 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Chmoljo »

nisam siguran ni da teoriski znaju bolje od tebe...
Max Bunker

#339 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Max Bunker »

ortega wrote:joj ljudi sta je vama, neka svako ide na fax na koji zeli da ide..mene ne zanima da idem u sa i da mi ispijaju zivce, cijenim da se treba naucit, ali ne cjenim kad se ispit spremi ajde sad idi kuci, dobro je, ali jos malo nauci, pa dodji sljedeci put, a sve si znao, mislim daj, okoje mi je da se neko igra samnom i oduzima mi vrijeme, i da zbog njega gubim svoje zivce i zdravlje te se tresem kad izadjem na ispit, kad mogu fino naucit i za nauceno dobit odgovarajucu ocjenu..moj otac i mati su oboje advokati i ja sam mogao ici i u bec i u sa na studij, ali sam odabrao kiseljak, moja volja bila, niko me nije tjerao ni na sta, iako sam gimnaziju zavrsio sa vrlodobrim uspjehom od 1 do 4 razreda, isti je slucaj sa sinom od profesora hasica, momak je mogao na studij gdje je god zelio, ali je odabrao da ide u kiseljak i to je njegova stvar, iako je mogao da ide gdje zeli..meni treba diploma i dovoljna kolicina znanja, moji imaju kancelariju i ja cu to nastavit, tu radim vec godinama, i sigurno nijedan student u sarajevu ne zna vise od mene, prakticno svakako, teoriski mozda, ali u 5 deka..tako da bi svi trebali spustit loptu i ici naprijed svako svojim putem i prema svojim odlukama i zeljama..treba se ljudima divit da su ipak nesto uspjeli, napravili onakav objekat okupili onakav kadar, sve digli na jedan visoki nivo, i organizacijske i infrastrukturalno i to treba podrzati, jer se sigurno nista nije razvilo tako dobro kao taj fax kod nas u zadnje vrijeme..
Ma zapravo, ti sve znas, samo moras gubiti na tom fakultetu da bi dosao do te diplome ( jbm ti drzavu i ko odredi da ovakvi genijalci moraju ici na fakultet, mjesto da odma' dobiju diplomu :x ).

Evo, ako ima jos zainteresovanih forumasa, ja sam za to da se pokrene peticija pa da te odmah nakon diplomiranja, prime u ANU kao pocasnog doktora.
radenska

#340 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by radenska »

Pa takvi ko ti su samo u kiseljaku, studenti koji imaju osigran posao, djeca doktora, ministara advokata kojima bas nije do znanja i koji ce BEZ OBZIRA na znanje naci super posao i donositi bitne odluke u zivotu.
Ja bas nisam takve srece da se ne moram brinuti za egzistenciju pa sam eto na drzavnom primorana ne izlaziti toliko cest, prisustvovati predavanjima, polagati znanjem. Da su vam toliko poostrili kriterije ne bi moja kolegica zavrsila u maju drugu godinu sa nepolozenim (a priznatim odmah predmetima u kiseljaku) sto je ponijela iz sarajeva i jos tih predmeta koliko imate tamo. I praaaaaaaaaavo su vam poostrili kriterije ili ste vi svi mnogo pametni pa u roku sve zavrsavate sa devetkama, desetkama, sestica ne postoji :D :D :D

Prosla sam jednom kroz kiseljak, isla nekom doktoru a ispred fakulteta parking kao da je sastanak neke vladajuce zajednice. Vjerovatno ste morali toliko investirati, kako tabanati do kiseljaka. Uf umori me ovaj forum :razz: :razz: :razz:
Decerto
Location: On the wrong side of heaven,and the righteous side of hell.

#341 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Decerto »

radenska wrote:Pa takvi ko ti su samo u kiseljaku, studenti koji imaju osigran posao, djeca doktora, ministara advokata kojima bas nije do znanja i koji ce BEZ OBZIRA na znanje naci super posao i donositi bitne odluke u zivotu.
Ja bas nisam takve srece da se ne moram brinuti za egzistenciju pa sam eto na drzavnom primorana ne izlaziti toliko cest, prisustvovati predavanjima, polagati znanjem. Da su vam toliko poostrili kriterije ne bi moja kolegica zavrsila u maju drugu godinu sa nepolozenim (a priznatim odmah predmetima u kiseljaku) sto je ponijela iz sarajeva i jos tih predmeta koliko imate tamo. I praaaaaaaaaavo su vam poostrili kriterije ili ste vi svi mnogo pametni pa u roku sve zavrsavate sa devetkama, desetkama, sestica ne postoji :D :D :D

Prosla sam jednom kroz kiseljak, isla nekom doktoru a ispred fakulteta parking kao da je sastanak neke vladajuce zajednice. Vjerovatno ste morali toliko investirati, kako tabanati do kiseljaka. Uf umori me ovaj forum :razz: :razz: :razz:
Sta sestica ne postoji,call me stoopid :lol: al eno ti brate otvori moj indeks iz UNTR,sve 6 i 7 :-)
TRANCE

#342 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by TRANCE »

ortega wrote:joj ljudi sta je vama, neka svako ide na fax na koji zeli da ide..mene ne zanima da idem u sa i da mi ispijaju zivce, cijenim da se treba naucit, ali ne cjenim kad se ispit spremi ajde sad idi kuci, dobro je, ali jos malo nauci, pa dodji sljedeci put, a sve si znao, mislim daj, okoje mi je da se neko igra samnom i oduzima mi vrijeme, i da zbog njega gubim svoje zivce i zdravlje te se tresem kad izadjem na ispit, kad mogu fino naucit i za nauceno dobit odgovarajucu ocjenu..moj otac i mati su oboje advokati i ja sam mogao ici i u bec i u sa na studij, ali sam odabrao kiseljak, moja volja bila, niko me nije tjerao ni na sta, iako sam gimnaziju zavrsio sa vrlodobrim uspjehom od 1 do 4 razreda, isti je slucaj sa sinom od profesora hasica, momak je mogao na studij gdje je god zelio, ali je odabrao da ide u kiseljak i to je njegova stvar, iako je mogao da ide gdje zeli..meni treba diploma i dovoljna kolicina znanja, moji imaju kancelariju i ja cu to nastavit, tu radim vec godinama, i sigurno nijedan student u sarajevu ne zna vise od mene, prakticno svakako, teoriski mozda, ali u 5 deka..tako da bi svi trebali spustit loptu i ici naprijed svako svojim putem i prema svojim odlukama i zeljama..treba se ljudima divit da su ipak nesto uspjeli, napravili onakav objekat okupili onakav kadar, sve digli na jedan visoki nivo, i organizacijske i infrastrukturalno i to treba podrzati, jer se sigurno nista nije razvilo tako dobro kao taj fax kod nas u zadnje vrijeme..
E ovo ne razumijem: kažeš da ti roditelji imaju novca, te da si umjesto studija u inostranstvu odabrao Kiseljak. Ja da imam novca, studirao bih u Velikoj Britaniji, Irskoj, Americi, samo ne ovdje. Znači da svjesno ideš linijom manjeg otpora u životu, odnosno onim putem gdje ćeš se manje namučiti.
Nemam ništa protiv tih privatnih fakulteta, ali izgleda da fakat ispade da ga upisuju djeca bogatijih koji imaju i ovako i onako obezbijeđen posao poslije, te oni koji su propali na UNSA, pa idu gdje im je lakše.
Mogu shvatiti one koji su izvisili na upisu na UNSA, one kojima treba diploma zbog sistematizacije radnih mjesta, ali da mlad čovjek pored svih mogućnosti za studij u inostranstvu na boljim fakultetima ide u Kiseljak, to mi nikada neće biti jasno. :run:
Bokaccc

#343 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Bokaccc »

Razumljivo je da ste isfrustrirani, ali sve je ovo rekla/kazala subjektivno pijacno vaganje...
Dok se takmicenja u znanju ne pocnu organizovati, kao sto je to slucaj sa gimnazijama i osnovnim skolama - apsolutno nemate dokaza da je obrazovanje koje dobijaju studenti u Travniku manje vrijedno(obimno) od vasega. Da ne pricam o tome kako se radna sposobnost ne mjeri kolicinom nabubanog, vec delikatnim balansiranjem onoga sto ostane u -tikvi- nakon zavrsetka studija i pokusajem prakticne aplikacije na zadane probleme u raznolikom radnom okruzenju. (Te procjene radnog kapaciteta treba da ostanu u ingerenciji poslodavaca, zar ne YellowCat?!)
Ja bih ucenje iz koncizne skripte od 14 strana prihvatio mnogo radije nego podmetanje Licnih Dozivljaja prof. xxxxxx na temu xxxxxxx ili ti ga "naucni rad" - reket profesora koji kosta 25-45 KM i bez kojeg ni ne mozes izaci na ::njegov:: pismeni ispit.

Ne znam, cini mi se kao da citam forum nekog drugog portala a ne Sarajevo-x.com. Da li vi uopste znate gdje se nalazite i kako je tesko doci do BILO KAKVOG posla bez LICNE PREPORUKE, ili samo pokusavate da oblatite akademske institucije na vrijeme da stignete ispuniti licnu dnevnu dozu turskih sapunica? - turske sapunice vas se vise ticu od ovoga, ali hajde eto...

ispravljano preko 9000 puta jer odredjeni forum ne posjeduje tapatalk opciju---pfffff
Last edited by Bokaccc on 14/09/2011 19:10, edited 4 times in total.
addy_sa

#344 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by addy_sa »

lično sam se uvjerio da je kvalitet nastave i rada sa studentima bolji na Sveučilištu "Vitez" u Travniku nego na mom matičnom "državnom" faxu u Sarajevu..

uostalom, svugdje u svijetu su privatni fakulteti elitni, kome se ne sviđa iz ovog ili onog razloga, niko ne tjera da se isti upisuju..uvijek ima "državni" pa ko voli nek izvoli..neće niko nikome nafaku uzeti to je sigurno..

a što se posla tiče, posla nema koji god da se fax završi.. tako da...
ortega

#345 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ortega »

mozes da shvatis ako zelis, ne zelim da idem nigdje u inostranstvo nit da tamo hodam gubim vrijeme kad dodjem kuci glumim usojesnog svjetskog gastabajtera s velikim poznanstvima, jednostavno zelim da zavrsim i da radim svoj posao sto priije nisam nikakav genijalac, ali moj rad neka bude sud o meni, a moja klijentela neka mi sudi..nisam od likova koji jedva cekaju da odu vani i da se sepure po sarajevu, par sedmica godisnje..ja sam malo mozda skromnije mozda malo neinteligentniji ko ce ti ga znati, ali svi zivimo sa svojim odlukama, ma koliko one ispravne bile...
Bokaccc

#346 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Bokaccc »

Upravo ovo sto kaze kolega ortega, njegovi klijenti ce da mu sude. univerzalni IQ test je uspjeh!
cyber_kurajber

#347 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by cyber_kurajber »

yellow cat wrote:
@rman wrote: Eto, priznajem da je dosta teže diplomirati na državnom fakultetu nego na privatnom, pogotovo za natprosječno inteligentnije osobe, ali ta "težina" ne smije nipošto predstavljati meritum nekog kvaliteta. Stoga, kada bih birao između metodološkog pristupa materiji koji daje primat memorisanju nad analitikom, tada bih se uvijek opredijelio za ovo zadnje. Eto, to je suštinska razlika između državnog i privatnog načina obrazovanja.
Znači, ovi sa privatnih fakulteta su analitičari? :shock: Jadna mi majka..

I sve to uspijete petkom od 4 do 8 i subotom do 12.. a u nedjelju ispit? De me, boga ti, poštedi takvih priča.

Big, big LIKE !!!
Thumbs up !
Miki123

#348 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by Miki123 »

Opet ponavljam:

Zašto tako siromašne, nerazvijene zemlje poput austrije, francuske i slično ne daju da se osnivaju privatni pravni fakulteti, a i privatni medicinski, ali zato super bogata, razvijena gigant zemlja BiH ih na potezu od 30-40 KM poluseoskog puta ima 5,6?

:D
ortega

#349 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by ortega »

postoji zakon o visokom obrazovanju postoje uslovi koji se trebaju ispunit, te komisije koje odlucuju o svemu vezanom o fakultetu, ja sam imao ponudjene opcije i odabrao sam onu koju sa zelio, za sve nepravilnosti treba pitat ove koji su dali odobrenja, ja nisam..evo i sada ce licenciranje fakulteta nanovo, vec su poslati uvjeti koje isti treba da imaju ispunjene da bi dobili dozvole, i mislis da se ijedan potrudio, vjeruj nijedan, jedino kiseljak radi na normama koje ce da ga dovedu da uspjesno prodje i ovu prepreku, a ovi drzavni faxovi i sada stoje isti onakvi kakvi su bili prije kusur godina kad se tu pocela odvijat nastava..ponavljam nije moje da odlucujem o bilo cemu, ja sao biram, isto kao i kafic idem u onaj u koji ja zelim i koji mi pase, neko ide u neki drugi...ps isto tako postoje mnoge razvijene zemlje u kojima je dozvoljeno osnivati i pravne i medicinske fakultete ali potrebno da je da se ispune neke norme, a i tu kao i kod nas postoje komisije koje sve to nadgledaju..
gaius

#350 Re: Univerzitet u Travniku/Kiseljaku

Post by gaius »

a što nam neko ne bi nabrojao profesore prava sa ovih fakulteta, koji su u radnom odnosu sa punim radnim vremenom... pa da vidimo jesu li ispunjeni uslovi i imaju li kadrovsku osnovu..

ja ne znam koje su to zemlje u evropi koje imaju privatne pravne fakultete, ja ne znam ni za jednu.. dakle ponoviću hrvatska 0, slovenija 0, austrija 0, njemačka 0, francuska 0.. eh sada ako bi bolonja trebala značiti približavanje evropskim standardima (prohodnost, priznanje diploma, bla..bla..bla) kako se to mi približavamo evropskim standardima otvaranjem pravnih fakulteta koji nemaju profesorski kadar (ili taj kadar glume penzionisani profesori) i koji su uz to još privatni, a takvih po evropi nema...

ovdje se stalno priča o tome da neko ima nešto protiv privatnih fakulteta.. ispade haman da smo mi sa ovih državnih ljubomorni i ugroženi jer se plašimo talentovanih pravnika iz kiseljaka... ono što mene brine jeste da će oni koji su išli linijom manjeg otpora kada je u pitanju obrazovanje, istom linijom ići i do zaposlenja, pa će mi sutra biti sudija na sudu, prvostepenom, drugostepenom, ustavnom.. i rasturiti i ovo malo standarda u pravnoj praksi što se teškom mukom gradilo...

ja sam veliki ljubitelj njemačkog sistema... polažeš ispite, skupljaš bodove, i onda izlaziš na državni ispit koji možeš ponoviti SAMO JEDNOM, ako ne uspiješ, nema više.. ta-ta...

a argumentacija da će kiseljački pravnici biti ono, maheri u praksi, je presmiješna uz istovremenu argumentaciju da je eto pravo u kiseljaku dobro jer predaje priličan broj profesora sa državnih fakulteta.. a pravo k. se upisuje zato što je lakše.. iz ispravnih premisa ispravnim zaključivanjem slijedi da su državni fakulteti na kojima predaju (bolje reći na kojima su predavali) ti profesori - teži.. e sad meni nije baš najjasnija logika po kojoj lakše obrazovanje (i veća prolaznost) garantuje bolji kvalitet..

ali vjerovatno sam ja glup pa je do mene..
Locked