Stav Islama prema homoseksualcima!?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
extraordinary

#326 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Da li si ti ikad pročitao Kur'an i znaš li o čemu se u njemu radi? Mislim da nisi fer prema drugima a ni prema sebi jer ne ispadaš baš mudar sa takvim navodima. Ne treba puno pametovati o onome o čemu znaš malo, to sam se i ja znao uvjeriti dosta puta.
ljubav_aha

#327 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

extraordinary wrote:To je stvar tih država, i nema veliko uporište u Kur'anu.

sharia law : The homosexual receives the same punishment as an adulterer. This means, that if the homosexual is married, he/she is stoned to death, while if single, he/she is whipped 100 times.

Homosexuality
Homosexual activity is illicit under sharia, however the prescribed penalties differ from one school of jurisprudence to another. For example these countries may allow the death penalty for sodomy though not for other homosexual activities: Iran, Mauritania, Nigeria, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, United Arab Emirates, and Yemen.
extraordinary

#328 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Ono što konstantno izbjegavaš reći jeste da u Uzbekistanu ne vlada šerijatski zakon i kao takav, Uzbekistan nema mjesto na ovoj temi.
ljubav_aha

#329 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

extraordinary wrote:Ono što konstantno izbjegavaš reći jeste da u Uzbekistanu ne vlada šerijatski zakon i kao takav, Uzbekistan nema mjesto na ovoj temi.
znaci da otovirmo novu temu kako i gdje se kaznjavaju homoseksulaci i lezbjke :D

isto tako u mom prethodnom postu sam postavila kaznjavanja koja su pod serijtaskim zakonom,ali su drugacija u pojedinim drzavama
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#330 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Chmoljo »

04. Nov. 2010. 00:05 Banned user for reason “kloniranje”
» probuseni $

:roll:
extraordinary

#331 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Pa nije mi jasna svrha pitanja, ako pitanje nije vezano za temu. Onda otvori drugu temu, stavi u naslov svoje pitanje i vidi jel ima ovdje neki ekspert za uzbekistansko pravo da razjasni tvoje nedoumice. Mada, s obzirom na ozbiljan nedostatak argumentacije bilo koje od strana ovdje, mislim da bi najpametnije bilo ovu temu pod ključ. Ni jedni ni drugi jednostavno neće ni da pokušaju pročitati ono što neko drugi misli, a kamoli da razmisle o tom njegovom mišljenju.
ljubav_aha

#332 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

extraordinary wrote:Pa nije mi jasna svrha pitanja, ako pitanje nije vezano za temu. Onda otvori drugu temu, stavi u naslov svoje pitanje i vidi jel ima ovdje neki ekspert za uzbekistansko pravo da razjasni tvoje nedoumice. Mada, s obzirom na ozbiljan nedostatak argumentacije bilo koje od strana ovdje, mislim da bi najpametnije bilo ovu temu pod ključ. Ni jedni ni drugi jednostavno neće ni da pokušaju pročitati ono što neko drugi misli, a kamoli da razmisle o tom njegovom mišljenju.

razumijes li engleski :?:
ljubav_aha wrote:

sharia law : The homosexual receives the same punishment as an adulterer. This means, that if the homosexual is married, he/she is stoned to death, while if single, he/she is whipped 100 times.

Homosexuality
Homosexual activity is illicit under sharia, however the prescribed penalties differ from one school of jurisprudence to another. For example these countries may allow the death penalty for sodomy though not for other homosexual activities: Iran, Mauritania, Nigeria, Saudi Arabia, Somalia, Sudan, United Arab Emirates, and Yemen.
extraordinary

#333 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Sve to stoji, međutim, to je rezultat različitog tumačenja šerijata u pojedinim zemljama. Neko moje mišljenje je da on ne može biti primjenjiv na pripadnike drugih vjera iz razloga što i sam Kur'an propagira toleranciju prema drugim vjerama, a ako jedna religija svojim pripadnicima ne zabranjuje određene aktivnosti, onda ni muslimani nemaju pravo na to da ih sile. Samo što veliki broj današnjih muslimana to ne shvata i nasiljem pokušavaju da dođu do neke dominacije ili čega već, dok je svijet daleko odmakao od njih. Ovdje mislim na taj Afganistan i slične zemlje.
ljubav_aha

#334 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

extraordinary wrote:Sve to stoji, međutim, to je rezultat različitog tumačenja šerijata u pojedinim zemljama. Neko moje mišljenje je da on ne može biti primjenjiv na pripadnike drugih vjera iz razloga što i sam Kur'an propagira toleranciju prema drugim vjerama, a ako jedna religija svojim pripadnicima ne zabranjuje određene aktivnosti, onda ni muslimani nemaju pravo na to da ih sile. Samo što veliki broj današnjih muslimana to ne shvata i nasiljem pokušavaju da dođu do neke dominacije ili čega već, dok je svijet daleko odmakao od njih. Ovdje mislim na taj Afganistan i slične zemlje.
oh,o tome postoji cijeli capter :)
TheMule

#335 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by TheMule »

U vrijeme Poslanika (savs) o tome se nije pricalo i samo su ih ostavili na miru.
arte.fakt

#336 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by arte.fakt »

ljubav_aha wrote:
extraordinary wrote:Pa nije mi jasna svrha pitanja, ako pitanje nije vezano za temu. Onda otvori drugu temu, stavi u naslov svoje pitanje i vidi jel ima ovdje neki ekspert za uzbekistansko pravo da razjasni tvoje nedoumice. Mada, s obzirom na ozbiljan nedostatak argumentacije bilo koje od strana ovdje, mislim da bi najpametnije bilo ovu temu pod ključ. Ni jedni ni drugi jednostavno neće ni da pokušaju pročitati ono što neko drugi misli, a kamoli da razmisle o tom njegovom mišljenju.

razumijes li engleski :?:
ljubav_aha wrote:

Homosexuality
evo svjeza expertiza sa fakulteta islamskih nauka dzamija Google inc :D :mrgreen: :lol:
Lady Agora

#337 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Lady Agora »

Ova mi se tema čini iscrpljena, mislim da je već sve rečeno a i na početno pitanje je višestruko odgovoreno.
Međutim u diskusiji su se otvorile neke druge teme i možda bi bilo dobro otvoriti novu temu "Seksualnost u Islamu".

Činjenica je da i najveći kritičari Islama moraju priznati da je seksualnost potpuno integrisana u islamski način
života i da problemi koji postoje u raznim varijantama kršćanstva nisu prisutni.
Naravno treba razlikovati prakticiranu seksualnost u tradicionalnim i moderniziranim sredinama u kojima žive
muslimani i ljudi koji potiču iz vjersko-kulturnog islamskog kruga od tretiranja seksualnosti u izvornom islamu.
ljubav_aha

#338 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

Lady Agora wrote:Ova mi se tema čini iscrpljena, mislim da je već sve rečeno a i na početno pitanje je višestruko odgovoreno.
Međutim u diskusiji su se otvorile neke druge teme i možda bi bilo dobro otvoriti novu temu "Seksualnost u Islamu".

Činjenica je da i najveći kritičari Islama moraju priznati da je seksualnost potpuno integrisana u islamski način
života i da problemi koji postoje u raznim varijantama kršćanstva nisu prisutni.
Naravno treba razlikovati prakticiranu seksualnost u tradicionalnim i moderniziranim sredinama u kojima žive
muslimani i ljudi koji potiču iz vjersko-kulturnog islamskog kruga od tretiranja seksualnosti u izvornom islamu
.

razumljivo :thumbup:
Shoshana

#339 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

MUNAFIK wrote:
ljubav_aha wrote:
MUNAFIK wrote:Pa ima, ne zelis da kazes da je homeseksualizam, a i mnogi drugi razvratia stvar trenda, ljudskog izbora, licne perverzije, u mnogome i stvar podloznosti propagandi uticaju razlcitig grupacija itd... nego pricas kao eto to postoji od pocetka covjecanstva pa et mora da se svi takvi radjaju... Pa postoje i razne druge devijacije od pocetka covjecanstva pa opet ljudi biraju da budu KURVE, alkoholicari, lopovi, prevaranti, maniplatori, neposteni, nasilnici, silovatelji itd... tako je isto i sa homoseksualizmom, koji se zajedno sa alkoholizmom najvise promovise i reklamira na raznorazne nacine...
pa kako su zivotinje homoseskulane :?: to je kod njih trend takodjer :D
nemoj od sebe pravit budalu, zivotinje nemaju nikakve veze sa ljudima i razumom, ali ti to znas nego fazon ti veslat po glupoj diskusiji koja odavno treba biti zakljucana jer je odmah odgovoreno na ono sto je autor trazio... al et... Hocemo li u zivotinjama trazit opravdanje za mnoge druge perverzne, nasilne itd... ispade pojedinaca ljudskog roda? Naravno da necemo, ali se mozemo malo pravit ludi ovda po forumu :-) :-) :-)
Po meni ovo bas i nije bezvezan argumenat. Bar ne po islamskom vidjenju zivotinjskog svijeta. Zivotinje, barem koliko ja znam, nemaju slobodnu volju. One mozda nisu najljepsa kreacija, ali se neupitno ponasaju onako kako ih je bog stvorio.

Ili?
extraordinary

#340 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Ali je naglašeno da je čovjek taj kojeg je Bog stvorio sa moći rasuđivanja, odnosno da čovjek, za razliku od životinja ima razum i da se ne vodi samo instinktima.
Shoshana

#341 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by Shoshana »

extraordinary wrote:Ali je naglašeno da je čovjek taj kojeg je Bog stvorio sa moći rasuđivanja, odnosno da čovjek, za razliku od životinja ima razum i da se ne vodi samo instinktima.
Ne... Mislim, nije mi potrebno pojasnjavati stav islama u pogledu homoseksualnosti (mislim ljudske).

Ali jeste, vidim eventualni problem po pitanju zivotinja. Kako se objasnjava kada se pas zaskoci na dugog psa (muzjaka), a pri tom se smatra da su zivotinje savrsene u svome pokoravanju jer nemaju slobodnu volju? Mislim, ovo je off topic, pravo (topic je ionako bezze, svako koga zanima zna odgovor), ali bih zaista voljela znati kako se objasnjava?
extraordinary

#342 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Pa ne smatra se da su životinje savršene u pokoravanju, rekoh ti da je razum razlika :) Npr, lav će ubiti drugog lava radi teritorije, ubit će vlastito ili mladunče drugog lava( uzeo sam ovo kao banalan primjer), dok kod ljudi postoji nešto drugo. Ti nećeš tek tako ubiti drugog čovjeka ili dijete, znaš kakve su konsekvence takvog čina, a i savjest ti vjerovatno ne bi dala mira. Ljudi mogu dobro razmisliti o svojim postupcima, životinje se vode instinktima. Da su životinje navedene kao savršene u pokoravanju, onda bi valjda negdje bilo rečeno i da se trebamo voditi njihovim primjerom, a mislim da takvo nešto nigdje ne piše. Mada, i ja sam u neku ruku religijski laik tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi sve ove stvari.
ljubav_aha

#343 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

extraordinary wrote:Pa ne smatra se da su životinje savršene u pokoravanju, rekoh ti da je razum razlika :) Npr, lav će ubiti drugog lava radi teritorije, ubit će vlastito ili mladunče drugog lava( uzeo sam ovo kao banalan primjer), dok kod ljudi postoji nešto drugo. Ti nećeš tek tako ubiti drugog čovjeka ili dijete, znaš kakve su konsekvence takvog čina, a i savjest ti vjerovatno ne bi dala mira. Ljudi mogu dobro razmisliti o svojim postupcima, životinje se vode instinktima. Da su životinje navedene kao savršene u pokoravanju, onda bi valjda negdje bilo rečeno i da se trebamo voditi njihovim primjerom, a mislim da takvo nešto nigdje ne piše. Mada, i ja sam u neku ruku religijski laik tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi sve ove stvari.

postoji komunikacija medju zivotinja,npr. upozrovaju na opasnosti i slicno,znaci,tokom komunikacije donose odluke,pa nisu bas toliko "glupe" :D
theTruePath

#344 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by theTruePath »

ljubav_aha wrote:
extraordinary wrote:Pa ne smatra se da su životinje savršene u pokoravanju, rekoh ti da je razum razlika :) Npr, lav će ubiti drugog lava radi teritorije, ubit će vlastito ili mladunče drugog lava( uzeo sam ovo kao banalan primjer), dok kod ljudi postoji nešto drugo. Ti nećeš tek tako ubiti drugog čovjeka ili dijete, znaš kakve su konsekvence takvog čina, a i savjest ti vjerovatno ne bi dala mira. Ljudi mogu dobro razmisliti o svojim postupcima, životinje se vode instinktima. Da su životinje navedene kao savršene u pokoravanju, onda bi valjda negdje bilo rečeno i da se trebamo voditi njihovim primjerom, a mislim da takvo nešto nigdje ne piše. Mada, i ja sam u neku ruku religijski laik tako da ne mogu sa sigurnošću tvrditi sve ove stvari.

postoji komunikacija medju zivotinja,npr. upozrovaju na opasnosti i slicno,znaci,tokom komunikacije donose odluke,pa nisu bas toliko "glupe" :D

Mozda postojii i vise od toga,mozda vode dijalog kao i mi ;)
5 0 5

#345 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by 5 0 5 »

extraordinary wrote:Ti nećeš tek tako ubiti drugog čovjeka ili dijete, znaš kakve su konsekvence takvog čina, a i savjest ti vjerovatno ne bi dala mira.

Moram se osvrnuti na ovo. Tvrdiš da se čovjek ustručava ubiti ljudsko biće prvenstveno zbog savjesti?

Imam jedan citat iz filma Crimes and Misdemeanors. Molim te pogledaj taj film.

Judah Rosenthal: "And after the awful deed is done, he finds that he's plagued by deep-rooted guilt. Little sparks of his religious background which he'd rejected are suddenly stirred up. He hears his father's voice. He imagines that God is watching his every move. Suddenly, it's not an empty universe at all, but a just and moral one, and he's violated it. Now, he's panic-stricken. He's on the verge of a mental collapse-an inch away from confessing the whole thing to the police. And then one morning, he awakens. The sun is shining, his family is around him and mysteriously, the crisis has lifted. He takes his family on a vacation to Europe and as the months pass, he finds he's not punished. In fact, he prospers. The killing gets attributed to another person-a drifter who has a number of other murders to his credit, so I mean, what the hell? One more doesn't even matter. Now he's scott-free. His life is completely back to normal. Back to his protected world of wealth and privilege."

Zanimljivo je diskutovati "savjest". Jer, kakvo životno iskustvo, etičke i moralne "navike" i vjerovatno sredina u kojoj ih stičeš, a i socijalni status određuje tvoj odnos prema bilo čemu, pa tako i o ubistvu (ili u ovoj raspravi homoseksualizmu).
Jer, ako je tvoja gornja izjava tačna, zanima me kako je moguće da je, npr. samo u zadnjih sto godina čovjek (sa svješću) ubio 155 miliona ljudi. Sve u svemu 80% posto svih smrtnosti u 20. vijeku je napravljeno u Hemoclysm-u (grčki za "poplavu krvi" ili "blood flood" na engleskom)? Šta hoću reći. Nemaju svi jednake moralne norme. Za tebe ubistvno čovjeka bi bio nemoralan čin, ali ipak ako bi slučajno (ili svjesno) izvršio ubistvo, onda bi ga s vremenom sigurno skinuo sa svoje savjesti. Možda čak i uz pomoć religije, koja je tu da te "uputi", ali i da Ti oprosti (tj. da si sam oprostiš uz pomoć svojih vjerovanja).

Želim još i komentirati naslov teme ovdje: "Stav Islama prema homoseksualcima!?" Šta ovo znači. Islam ne može imati stav. Islam nije "živo biće". Islam je nauka. Nauka ne može imati stav. Mogu ga imati jedino oni koji proučavaju Islam i oni koji ga slijede. Naravno, njihova interpretacija istog. Znači ime teme bi trebalo biti: "Stav IslamISTa (ili muslimana) prema homoseksualcima!?" a onda, ako je ovo gore što tvrdim tačno, naslov bi onda trebao biti "Tvoj stav prema homoseksualcima, kao religioznom muslimanu."

Evo par linkova na temu:

An identity in flux
Michael Luongo "Gay Travels in the Muslim World"
The Muslim View Of Homosexuality By Roy Waller

`
ljubav_aha

#346 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

Did the Koran or the practice of Islam influence the people you interviewed or those whose stories were included in the collection?

I am not an expert on the Koran and the stories don’t really examine how the religion influences belief or practice. The Koran really didn’t come up much in conversation. In Afghanistan people brought up Shari’a, though, explaining that for any event to be proven as against Islamic law, you need four witnesses to the act, so if something happens in private it’s legally as if it never happened. This is the same law that is unfortunately used very badly against women, if raped with no witnesses. But the same concept of witnesses works to protect homosexual acts that have no witnesses; it’s as if they never occurred, according to Shari’a law. It is important to note that I speak to people who tend to speak some English or who tend to have activist natures, and people who speak English are more influenced by Western culture and so they tend to be more liberal on religious issues – that is one thing that biases my work. Even the act of having translators impacts the conversation.

:!:
bijela

#347 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by bijela »

afganistan - neiscrpni izvor saznanja o šerijatskom pravu.
ljubav_aha

#348 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by ljubav_aha »

bijela wrote:afganistan - neiscrpni izvor saznanja o šerijatskom pravu.
ali ne iskljuciv izvor
extraordinary

#349 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by extraordinary »

Koliki je procenat ljudi koji izvrše ubistvo i onih koji ga ne izvrše? Govorim o tom da velika većina ljudi ipak ne ubije nikoga. Postoji dobar broj razloga što nikad i ne pomisle o tome da nekog liše osnovnih ljudskih prava, jedan je sigurno i savjest.
citroen

#350 Re: Stav Islama prema homoseksualcima!?

Post by citroen »

ljubav_aha wrote:Did the Koran or the practice of Islam influence the people you interviewed or those whose stories were included in the collection?

I am not an expert on the Koran and the stories don’t really examine how the religion influences belief or practice. The Koran really didn’t come up much in conversation. In Afghanistan people brought up Shari’a, though, explaining that for any event to be proven as against Islamic law, you need four witnesses to the act, so if something happens in private it’s legally as if it never happened. This is the same law that is unfortunately used very badly against women, if raped with no witnesses. But the same concept of witnesses works to protect homosexual acts that have no witnesses; it’s as if they never occurred, according to Shari’a law. It is important to note that I speak to people who tend to speak some English or who tend to have activist natures, and people who speak English are more influenced by Western culture and so they tend to be more liberal on religious issues – that is one thing that biases my work. Even the act of having translators impacts the conversation.

:!:
:run:
Locked