Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post Reply
Alfons Kauders

#326 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

zonbirile wrote:upravo na fonu ove priče,gledanje priče iz svih uglova.Jedan od njih je preovladavajući,koji zamraćuje um i sve vidike.Po defoltu čim se spomenu muslimani,islam isl. u bilo kom kontekstu eto "bolesnika" sa nesuvislim komentarima,i to u rojevima..
al mi je najjace kad ti dusebriznici po automatizmu poistovjete islam sa bosancima u njemackoj... bez imalo oklijevanja odmah strpaju bosance u isti kos sa arapima, pakistancima, turcima, pa cak i onim bradonjama... cemu to?

je li to nama pakistan u kulturoloskom smislu blize od njemacke? imamo li vise zajednickog sa nekim africkim muslimanom nego sa preplanulim svabom koji se sunca kraj nas na plazi? meni se cini da imam vise zajednickog s tim hansom nego tampnoputim mamaduom... ne radi boje koze i vjere, vec radi kulture i nacina zivota... al eto, neki haman imaju potrebu da bosance svrstavaju uz azijske i africke emigrante s kojim dijelimo samo vjeru (i to samo deklarativno)... ok, svako ima pravo na svoje misljenje, ali ovdje se o tome ne radi

angela nije govorila o bosancima... ni o hrvatima... italijanima, grcima, poljacima... pricala je ljudima koji se ne zele ukopiti u njemacku, a samim tim i evropsku kulturu... zar neko misli da bi se ti isti emigranti koji u drugoj ili trecoj generaciji ne uce djecu njemacki bolje uklopili u bosni?

mozemo mi do sutra pricati o nekom jacanju desnice ili ksenofobije, ali zamislite da se u sarajevu pojavi 10 - 20 hiljada pakistanskih vehabija koji ne postuju ni nase zakone ni nase obicaje i kulturu... da li bi mi bili tolerantni i strpljivi kao njemci?
Lunizz

#327 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Moze pricati ko sta hoce meni je odlicno ovdje.Drzava mi je dala toliko da joj za 5 zivota ne mogu vratiti a ne za jedan.
Skolovala me,dala mi stan,dala mi novac,dala mi sigurnost,sada mi dala i posao.A sta sam ja njoj dao osim sto govorim jezik,himnu i odredjen dio historije drzave u kojoj sam odrastao?Kratko i jasno HVALA Njemackoj :thumbup:
Diogen_iz_Sinope

#328 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Diogen_iz_Sinope »

Alfons Kauders wrote:
zonbirile wrote:upravo na fonu ove priče,gledanje priče iz svih uglova.Jedan od njih je preovladavajući,koji zamraćuje um i sve vidike.Po defoltu čim se spomenu muslimani,islam isl. u bilo kom kontekstu eto "bolesnika" sa nesuvislim komentarima,i to u rojevima..
al mi je najjace kad ti dusebriznici po automatizmu poistovjete islam sa bosancima u njemackoj... bez imalo oklijevanja odmah strpaju bosance u isti kos sa arapima, pakistancima, turcima, pa cak i onim bradonjama... cemu to?

je li to nama pakistan u kulturoloskom smislu blize od njemacke? imamo li vise zajednickog sa nekim africkim muslimanom nego sa preplanulim svabom koji se sunca kraj nas na plazi? meni se cini da imam vise zajednickog s tim hansom nego tampnoputim mamaduom... ne radi boje koze i vjere, vec radi kulture i nacina zivota... al eto, neki haman imaju potrebu da bosance svrstavaju uz azijske i africke emigrante s kojim dijelimo samo vjeru (i to samo deklarativno)... ok, svako ima pravo na svoje misljenje, ali ovdje se o tome ne radi

angela nije govorila o bosancima... ni o hrvatima... italijanima, grcima, poljacima... pricala je ljudima koji se ne zele ukopiti u njemacku, a samim tim i evropsku kulturu... zar neko misli da bi se ti isti emigranti koji u drugoj ili trecoj generaciji ne uce djecu njemacki bolje uklopili u bosni?

mozemo mi do sutra pricati o nekom jacanju desnice ili ksenofobije, ali zamislite da se u sarajevu pojavi 10 - 20 hiljada pakistanskih vehabija koji ne postuju ni nase zakone ni nase obicaje i kulturu... da li bi mi bili tolerantni i strpljivi kao njemci?
...a pokusaj zamisliti koliko bi odavde ljudi (koji osudjuju njemacku) potpisalo momentalno da postanu Njemci 1/1 sa svim tim istim pravima kao i drugi Njemac.

Svaki koji bi pristao na to, a pri tome pljuje po Njemackoj a da nije ni sagledao širinu problema nek se zapita da li je to licemjerstvo?
Bitte_Halt_ja_ja

#329 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Bitte_Halt_ja_ja »

BaileyS wrote:
Ma veze ti nemas a uz to si i bukvalac (uhvatio se slucajnih primjera ko' pjan plota)

Na jugu Kine, Guangdong provincija gdje i ne zivi bas 0,1% stanovnistva, jede se sve sto gamize. Kineska kuhinja ima cetiri osnovna pravca Lu (Shandong), Chuan (Sichuan), Yang (Jiangsu) i Yue (Guangdong).

Nego ovo nije tema o tome vec o ksenofobija vs tolerancija i vladavina prava pa ne bih da kvarim.

pa nebi bilo lose moj post do kraja procitati pa ces vidjeti da kineze spominjem samo da ti pokazem da ti je primjer glup. Sto tebe nije sprijecilo da se fokusiras samo na to. Kako god, bar sam te motivisao da otvoris wikipediju i saznas nesto o ljudima i zemlji u kojoj si (kratko) boravio.

A ja tebi ne mogu promjeniti misljenje ako smatras da decenije tolerancije i popustanja nisu dovoljne i da se ocekuje od emigranata bar malo saradnje. Ipak je lakse nazvati njemce fasistima, lakse za mozak jelde?
vox-populi

#330 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Helikopter wrote: 6. Zasto recimo uvoze i dalje jeftinu radnu snagu i prave konkurenciju domacoj radnoj snazi?
Dakle, da ne komentarisem cijeli post jer nema bas nekog smisla. Gledas stvari iz pogresnog ugla.

Prvo, Njemacka NIKADA nece uvesti radnu snagu da bi bila konkurencija domacoj. Procedura otvaranja trzista rada za strance je jasno definisana i kaze da stranac moze dobiti posao u Njemackoj a time i boravisnu dozvolu samo ako na birou rada ne postoji nijedan Njemac ili neko ko vec ima boravisnu dozvolu sa kvalifikacijama potrebnim za taj posao. Dalje, cesto se provjeravaju i biroi rada svih zemalja EU. Tek onda kada ni u jednoj EU zemlji ne postoji nijedna osoba koja trazi navedeni posao, onda se daje dozvola za uvoz nekoga iz trecih zemalja. Ovo znam jer sam licno prosao upravo ovu proceduru. S tim da nisu provjeravali biroe rada EU jer se radi o IT sektoru koji je privilegovan.

Moras napraviti razliku izmedju imigranata. Oni koji dolaze kao kvalifikovana radna snaga vrlo rijetko prave probleme. Razloga je vise, pocev od toga da unutar tri godine boravka u Njemackoj moraju nauciti njemacki jezik, inace viza nece biti produzena. Dalje, moraju odslusati i poloziti integracijski ispit, opet unutar te tri godine. Ovo takodjer znam jer sam licno prosao i tu proceduru. Tek nakon sto se polozi njemacki jezik i integracijski kurs, moze se viza produziti. Zbog svega ovoga, radni imigranti su rijetko problem.

Druga kategorija, koja je takodjer vrlo rijetko problematicna su studenti. Dok god studiraju i imaju finansijske mogucnosti da se izdrzavaju, viza im se produzuje.

Problematicna kategorija su imigranti koji dolaze u Njemacku na ime spajanja porodica. Kao takvi, dovoljno je da su vjencani sa osobom koja vec ima boravak u Njemackoj i automatski dobijaju boravak i radnu dozvoli. Takodjer, nisu obavezni da nauce jezik ni da prodju integracijski kurs. Ako to ne urade, nikada nece dobiti stalni boravak, ali teoretski (a i u praksi) mogu boravisnu vizu u nedogled produzavati. Eh viids, desava se obicno slijedece: babo Turcin je dosao u Njemacku 70-tih godina kao baustelac. U medjuvremenu ja osnovao brojnu porodicu koja se vise ili manje (obicno manje) integrisala u njemacko drustvo. Ta njegova direktna porodica vec sredinom 90-tih osniva svoje porodice (opet mnogobrojne) tako sto se udaju i zene sa Turcima iz Turske. Eh sad, ni ovi novi Turci koji dolaze na ime spajanja porodice nisu obavezni da nauce jezik ni da se integrisu. Ali, dobijaju boravak i radnu dozvolu na ime spajanja porodice. Dolaze u tursko okruzenje, koriste samo turski jezik i, naravno, osnivaju mnogobrojne porodice. I sada, treca generacija imigranata osniva svoje porodice, naravno, uglavnom zeneci se i udavajuci sa osobama iz Turske. Koji opet ne moraju da nauce ni jezik ni da se integrisu. I tako u nedogled.

Ovo ne bi bio nikakav problem jer Njemackoj treba stanovnistva, da ti ljudi koji dolaze imaju ikakve mogucnosti da za sebe zarade. Nazalost, velika vecina slabo ili nikako govori njemacki i imaju lose ili nikakvo obrazovanje. Kao takvi su na teretu drzave koja im po zakonu MORA davati najmanje socijalnu pomoc.
Alfons Kauders

#331 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

Diogen_iz_Sinope wrote:
...a pokusaj zamisliti koliko bi odavde ljudi (koji osudjuju njemacku) potpisalo momentalno da postanu Njemci 1/1 sa svim tim istim pravima kao i drugi Njemac.

Svaki koji bi pristao na to, a pri tome pljuje po Njemackoj a da nije ni sagledao širinu problema nek se zapita da li je to licemjerstvo?
ja bi prvi pristao na to... a vjerovatno i 90% ostalih na forumu... :D a preostalih 10% vec ima svicarske, svedske ili americke papire :D

nazalost kroz cijelu ovu pricu se provlaci vjera, a usput se izjave vade iz koneksta i mijenjaju teze...

njemacka nikad nece zaustaviti emigraciju u potpunosti, nikad... ne iz nekog altruizma, vec zarad vlastite koristi i potrebe za svjezom radnom snagom...

e tu dolazimo do problema jer je potrebno jasno razgraniciti emigrante koji u njemacku dolaze posteno raditi ili se obrazovati i one druge koji kontaju nastancati fudbalski tim nepismene djece... prvi su vrijedni i cijenjeni radnici, drugi su socijalni slucajevi i primitivci - zasto ih onda posmatramo zajedno?

jedno je kad kofere spakuje inzinjer iz sarajeva ili izmira, a nesto sasvim drugo kada to ucini nepismen socijalni slucaj... ovi prvi bi bili uspjesni i da su ostali u bosni ili turskoj, a ovi drugi bi bili sirotinja gdje god da ih istreses... i zasto bi onda njemacka trebala rjesavati socijalne probleme drugih drzava? svrsishodnije je te pare potrositi da ti inzinjeri i njihova djeca ostanu gore i doprinose drustvu... dok se od djece ovih drugih ne moze ocekivati puno...
zonbirile

#332 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by zonbirile »

nema tu hipotetičkog premišljanja,50 000 naših ljudi odjavilo se iz BH državljanstva da bi uzelo novo i zlopate se tamo.Kako mi uživamo ovde-narod zna.
mO k3

#333 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by mO k3 »

ratata.... doselio sam se i ja u nbg... mala tura po njemackoj oh herzogenauracha , preko düsseldorfa u nbg... sto si ti bio samo 5 god u nbg??
Helikopter

#334 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Ratatata wrote:Moze pricati ko sta hoce meni je odlicno ovdje.Drzava mi je dala toliko da joj za 5 zivota ne mogu vratiti a ne za jedan.
Skolovala me,dala mi stan,dala mi novac,dala mi sigurnost,sada mi dala i posao.A sta sam ja njoj dao osim sto govorim jezik,himnu i odredjen dio historije drzave u kojoj sam odrastao?Kratko i jasno HVALA Njemackoj :thumbup:
Onog momenta kada si poceo da radis poceo si da drzavi vracas novac koji su ti dali odnosno samo do daljnjeg pozajmili. Zamisli koliko ces im ti kao i tvoja djeca danas, sutra poreza kao i sveg ostalog platiti do kraja tvog radnog vijeka? oni su u tebe vrlo malo ulozili koliko ce da zarade na tebi u buducnosti. Zapadnoevropske drzave su specijalisti i dobre posrednicke i upravljacke firme sa kvalifikovanom i ne kvalifikovanom radnom snagom. Nadju trzista po svijetu kojima ce prodavati skupo svoje proizvode, usluge, projekte a onda zaposljavaju jeftiniju radnu snagu i na tome jako mnogo zaradjuju kao posrednici. Ali da se razumijemo ovaj njihov rad i razmisljanje je samo pozitivan jer sa takvim upravljanjem stranaca kao i domace radne snage obezbjedjuju posao i zaradu i drzavi u cjelini i strancima i domacoj radnoj snazi za razliku od istocnoevropskih drzava koji uzimaju samo poreze a ne daju gradjanima/radnoj snazi nazad ama bas nista nego vecinu od poreza trpaju u svoje licne dzepove.
Alfons Kauders

#335 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

Helikopter wrote:
Onog momenta kada si poceo da radis poceo si da drzavi vracas novac koji su ti dali odnosno samo do daljnjeg pozajmili. Zamisli koliko ces im ti kao i tvoja djeca danas, sutra poreza kao i sveg ostalog platiti do kraja tvog radnog vijeka? oni su u tebe vrlo malo ulozili koliko ce da zarade na tebi u buducnosti. Zapadnoevropske drzave su specijalisti i dobre posrednicke i upravljacke firme sa kvalifikovanom i ne kvalifikovanom radnom snagom. Nadju trzista po svijetu kojima ce prodavati skupo svoje proizvode, usluge, projekte a onda zaposljavaju jeftiniju radnu snagu i na tome jako mnogo zaradjuju kao posrednici. Ali da se razumijemo ovaj njihov rad i razmisljanje je samo pozitivan jer sa takvim upravljanjem stranaca kao i domace radne snage obezbjedjuju posao i zaradu i drzavi u cjelini i strancima i domacoj radnoj snazi za razliku od istocnoevropskih drzava koji uzimaju samo poreze a ne daju gradjanima/radnoj snazi nazad ama bas nista nego vecinu od poreza trpaju u svoje licne dzepove.
pa pametni ljudi... a mi odavde tjeramo sposobne u njemacku i ko zna gdje jos...

izracunaj koliko bih izgubi npr. na 1000 informaticara koji odu vani... znaci kroz njihov cijeli radni vijek, odnosno 40 godina... odokativno, oko milijardu eura... a skontaj koliko smo hiljada sposobnih ljudi i milijardi dugorocno vec izgubili

sto se tice "zarade u buducnosti" hajmo onda ovako... ja u bih imam 12 godina staza... studirao vanredno, placao studij... zdravstveno imam, ali kao da ga i nemam... uplacujem penziono da bi za 30 godina imao penziju koja moze pokriti rezije...

da, njemacka zaradjuje na emigrantima, dugorocno... ali nudi dosta toga zauzvrat... a sta cu ja imati od svog staza u bosni kada npr. ratata ode u penziju?

mani ba patetike, jedan je zivot i sretno svima koji su se gore snasli... neka zarade na njima koliko hoce, opet ce im biti x puta bolje nego nama ovdje
vox-populi

#336 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by vox-populi »

Helikopter wrote:
Ja ne znam da li si ti igdje radio u zivotu, ali ako nisi, onda bi par stvari morao znati. Porez se placa gdje god da radis. Od tog poreza drzava ti obezbjedjuje socijalnu i zdravstvenu zastitu. Od tog poreza takodjer obezbjedjuje tvojoj djeci gotovo pa besplatno skolovanje, gradi ceste, infrastrukturu i sl.
Ne razumijem tvoju tezu o besplatnoj radnoj snazi, ja kao informaticar u Njemackoj nisam nista manje placen od nekog Njemca.
kiky

#337 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

vox-populi wrote:Eto nisam upravu. Bolje o statusu imigranata u Njemackoj znaju ljudi koji nikada krocili na njemacko tlo nisu (ali puno citaju pa sve znaju) nego recimo ja koji sam imigrant u Njemackoj. I bolje od jos par imigranata koji su se javili ovdje na ovoj temi.
i previše nas je bilo u njemačkoj da bi samo "vi" patentirali istinu za sebe ...
moj kolega ...
ali nije u tome srž problema ...
:D
JThomas

#338 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by JThomas »

jako mali postotak tih emigranata svih nacija, religija, boja i političkih opredjeljenja se vraća u matične zemlje. a oni koji su u matičnim zemljama - u velikom broju kopaju ne bi li se domogli zapadne evrope.

a ugroženi, neš tog čuda. na balkanu i u bosni bi se dva oka zavadila, a mi se našli pričati njemačkoj o demokratiji i toleraciji.
Lunizz

#339 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Ženski Dr.Med wrote:ratata.... doselio sam se i ja u nbg... mala tura po njemackoj oh herzogenauracha , preko düsseldorfa u nbg... sto si ti bio samo 5 god u nbg??
isao u skolu tamo i onda se preselio u München
Lunizz

#340 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Lunizz »

Da placam porze placam,kao i u BiH sto bih platio.Al ima jedna cool razlika izmedju BiH i Njemacke:Ja ovdje vidim i osjetim za sta placam taj porez.
Helikopter

#341 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Alfons Kauders wrote:
Diogen_iz_Sinope wrote:

ja bi prvi pristao na to... a vjerovatno i 90% ostalih na forumu... :D a preostalih 10% vec ima svicarske, svedske ili americke papire :D

nazalost kroz cijelu ovu pricu se provlaci vjera, a usput se izjave vade iz koneksta i mijenjaju teze...

njemacka nikad nece zaustaviti emigraciju u potpunosti, nikad... ne iz nekog altruizma, vec zarad vlastite koristi i potrebe za svjezom radnom snagom...

e tu dolazimo do problema jer je potrebno jasno razgraniciti emigrante koji u njemacku dolaze posteno raditi ili se obrazovati i one druge koji kontaju nastancati fudbalski tim nepismene djece... prvi su vrijedni i cijenjeni radnici, drugi su socijalni slucajevi i primitivci - zasto ih onda posmatramo zajedno?

jedno je kad kofere spakuje inzinjer iz sarajeva ili izmira, a nesto sasvim drugo kada to ucini nepismen socijalni slucaj... ovi prvi bi bili uspjesni i da su ostali u bosni ili turskoj, a ovi drugi bi bili sirotinja gdje god da ih istreses... i zasto bi onda njemacka trebala rjesavati socijalne probleme drugih drzava? svrsishodnije je te pare potrositi da ti inzinjeri i njihova djeca ostanu gore i doprinose drustvu... dok se od djece ovih drugih ne moze ocekivati puno...
Njemacka i druge evropske drzave trebaju sutra i tu nastancanu djecu nepismenih stranaca koji ce sutra biti njihovi gradjani, radna snaga i poreski obveznici.

Njemackoj i drugim evropskim drzavama ne treba jedino visokokvalifikovana radna snaga (mozda nekih 10-20%) nego im trebaju i srednje kvalifikovani (zanatlije itd, mozda nekih 40-50%) i nisko ili ne kvalifikovana radna snaga (mozda nekih 30%) za ciscenje ulica, parkova, kancelarija i slicno.
snaga_znanja

#342 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

Helikopter wrote:Vecina ovdje pise koliko stranci kostaju njemacku ili druge evropske drzave a niko ne pise koliko njemacka ili druge evropske drzave ubiru preko raznoraznih poreza i slicno prihoda i zarade od tih istih stranaca!

1. Ima li neko preciznu statistiku koliko sve skupa stranaca ima u njemackoj?

2. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca radi sto u svojim firmama sto kod drugih po tudjim firmama i koliko tih placaju raznoraznih poreza drzavi i koliko drzava zaradjuje na njihovim porezima?

3. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca ne radi (stranci nezaposleni na birou i socijali, stranci penzioneri, stranci bolesni, djeca stranaca koja se skoluju i studiraju?)

4. Dalje, zasto i dalje svake godine uvoze strance ili ih pustaju u njihovu kucu ako su im oni samo kostanja, teret i problemi? ja kao primjer ne pustam u svoj stan ili kucu nikoga ako mi je taj samo teret, problem i kostanje?!

5. Zasto recimo ako svake godine zbog njihove negativne demografije uvoze godisnje caa 0,5% stranaca (njemacka caa 80.000.000 miliona stanovnika x 0,5% godisnji uvoz stranaca = uvoz caa 400.000 stranaca godisnje) na ukupan broj domaceg stanovnistva procentualno ne otvore isti broj novih radnih mjesta i izgrade stanova tako da ne bude stranaca nezaposlenih i bez stanova?

6. Zasto recimo uvoze i dalje jeftinu radnu snagu i prave konkurenciju domacoj radnoj snazi?

7. Koliko raznoraznih proizvoda, usluga, projekata koje su u njemackoj proizveli i proizvode ti stranci ili radna snaga je izvezeno i prodano kao export roba po svim drzavama svijeta i koliko je njemacka zaradila i zaradjuje na tim izvoznim proizvodima koje su proizveli ti isti stranci?

Na osnovu ovoga kao i na jos mnogo drugih stvari moze se vidjeti koliko njemacka ima prihoda i zarade na strancima a koliko kostanja a rezultat toga treba da pokaze da li njemacka ide u ekonomski i demografski plus ili minus sa strancima? jer sasvim je logicno da njemacka kao i sve druge evropske drzave ne moze imati samo 100% dobitke i zarade na strancima nego mora imati i manje rashode i gubitke ali oni su minimalni u odnosu na prihode i zaradu!

Ima jos mnogo pitanja ali i ovih nekoliko je dovoljno za pocetak diskusije o prihodima, rashodima i zaradama zapadnoevropskih drzavama u kojima rade i zive ti uvezeni stranci.

I jos jedna bitna stvar koju treba naglasiti kada je u pitanju momentalni jace naglaseniji nacionalisticki trend prema strancima u njemackoj, francuskoj i drugim drzavama zapadne evrope. Ako bi se nastavio prema strancima taj negativni trend njemacka kao i druge evropske drzave mogu dobiti ekonomske probleme jer postoje velike mogucnosti da maticne drzave iz kojih ti stranci dolaze pocnu bojkotovati zapadnoevropske drzave i prestanu uvoziti njihove proizvode, usluge i slicno a sa tim bi njemacka kao i druge evropske drzave dobile ogroman ekonomski problem. Zato je bolje za njemacku druge evropske drzave da te njihove manje nacionalno/sovinisticke i rasisticke stranke i politicare stave pod demokratsku kontrolu i pocnu se bolje i iskrenije brinuti o integraciji stranaca u njihovo drustvo.
Na tvoj post necu opet opsirno komentarisati. Samo cu se :lol: :!:
kiky

#343 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

lupp wrote:
kiky wrote:ja ne zaključujem da je angela loša političarka ...
ja mislim da je katastrofalna .... i kao političar i kao kancelar ...
u njemačkoj su građani ( ogromna večina ) odvedeni iz blagostanja u hartz 4 ili neki drugi socijalni program, tj. preživljavanje ...
kao što napisah, njemačka izgleda dobro zato što je drugim katastrofa ...
nikakvu pobjedu ni prema kojem drugom političaru ona nije odnijela, a pogotovo ne prema sarkoziju, nikad ...
naravno da je rasprava oko stranaca morala da dođe kad nema više para ni za domače korisnike socijale, a otkud nema para ako im ide dobro ...
kulrura, moral i identitet su, naravno, poznate stvari i još kako su te vrijednosti srozane od kako je angele ...
ljudi dolaze u njemačku več pedeset godina da bi radili i zaradili, čak šta više, njemačka je bila imigrantska zemlja za vrijeme hladnog rata i tad se nisu žalili ni na jezik, ni na islam, ni na razne kulture ...
jesul to prije svi govorili njemački a sad odjednom prestali ...
ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ...
očigledno je da je netrpljivost prema strancima odličan način za prikrivanje vlastitih grešaka i propusta i poslije amerike, uspješno ga koriste i britanci, francuzi pa evo sad i nijemci ...
da je normalna, imala bi čoeka i djecu
( na kraju krajeva ) ..

samo cu reci da je u drugom braku vec 12 godina i da je maceha dvoje dijece ako ti je to bitno :lol:
drugi brak ...
mačeha ...
druge stvari su u mom postu bitne ali post treba znat pročitat ...
al nek si mi reko ...
sad mi je još draža ...
:D[/quote]

Pazi, ono ostalo sto si izjavio ima toliko istine u sebi koliko tvoja izjava da nema ni covjeka ni djece(sto pokazuje opet koliko si informiran). Ni za jednu svoju izjavu nemas nikakvu potrvrdu. Ovdje smo ti ja i neki drugi lijepo predocili da Njemackoj ide super(ne samo u usporedbi sa ostalim drzavama nego opcenito). Nezaposlenost mala. Sto se tice Merkel i vanjskih odnosa, ponavljam: Merkel beats Sarkozy i to je bilo vec prije 4 mjeseca -> http://www.google.com/hostednews/afp/ar ... vCiMhh3QJA

"ali poenta mog posta je da nema angela šta da sere o multi-kulti društvu kad ga nije ni pravila ni razvijala ..."
Da se po tome ravnaju ljudi, demokratija se ne bi od Grcke mjenjala[/quote]

ja tebi kažem da tvoje tvrdnje imaju veze sa istinom koliko i ovaj link što si postavio sa nekom pobjedom angele nad sarkozijem ...
galamit o nekim argumentima neznači i imati ih ...
ja sam iznjeo svoje tvrdnje jer ih ja tako vidim ...
ako ti vidiš po onom linku da je angela pobijedila sarkozija, imaš problem sa "viđenjem"...
nit su se tukli, nit ratovali, sasvim normalna evropska konverzacija i traženje rješenja gdje se prave kompromisi ...
o tome kako njemačkoj ide da se diskutovati ... o nezaposlenosti niste u pravu jer samo procenti ne pokazuju ništa ... ima više načina tumačenja statistika koje izdaje njemački ured za rad i svako ih tumači kako mu odgovara ... a tako je i sa ekonomskim pokazateljima ...
generalno, nijemci žive puno lošije nego sa šrederom a bacanje koske sa strancima je odvlačenje pažnje birača od realnih problema u kojima se njemačka nalazi ...
o tome, koliko je snage uloženo da bi se iz njemačke istjerao duh nacizma i da bi se izvukla iz nacističkog prokletsva, te koliko su tome doprinnijeli upravo strani radnici kao faktor razvodnjavanja njemčke mržnje prema strancima, te koliko su milioni tih istih radnika doprinjeli ugledu njemačke u svijetu zajedno sa arhitektima moderne njemačke kao što su willi brant ili šmit ( opet sam zaboravio ime čojka ), a jedna angela to upravo ruši, to se prvo mora razumijet i znat da bi se o tome diskutovalo ...
haj ponovo ...
ps
angelu nikad nisam vidio sa mužem, kao što ostali zapadni državnici vode svoje supružnike kad se javno pojavljuju ...
ako ti je vjerovat i da je mačeha, znači nema svoje djece ...
đaba joj onda svi brakovi ako ih je imala ...
pa nek se priča ...
:lol:
Alfons Kauders

#344 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Alfons Kauders »

Helikopter wrote: Njemacka i druge evropske drzave trebaju sutra i tu nastancanu djecu nepismenih stranaca koji ce sutra biti njihovi gradjani, radna snaga i poreski obveznici.

Njemackoj i drugim evropskim drzavama ne treba jedino visokokvalifikovana radna snaga (mozda nekih 10-20%) nego im trebaju i srednje kvalifikovani (zanatlije itd, mozda nekih 40-50%) i nisko ili ne kvalifikovana radna snaga (mozda nekih 30%) za ciscenje ulica, parkova, kancelarija i slicno.
trebaju ih? zasto?

zar nije jednostavnije opet otvoriti granicu i uvesti friskih bosanaca, srba i poljaka koji vec znaju njemacki? nidje veze

ja nisam govorio iskljucivo o visokokvalifikovanoj radnoj snazi... ovdje je vise rijec o potpuno nekvalifikovanoj tj. nepismenoj neradnoj snazi... prolaze dani kada se moglo bilo sta raditi bez poznavanja jezika, tehnologija je svuda, od baustele do njive, pa ti vidi...
nista novo

#345 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by nista novo »

Opet stara prica, odmah komentari kako krscanska Evropa mrzi islam. Danas se vozim sa posla i do mene sjede par iz Turske, mladi, ljepi , moderno obuceni, iako ih ima malo, ima ih. Takve niko ne primjecuje .vjerujte. Izgledaju kao i svi ostali. Problem je kad dijete od 7 godina dodje sa maramom na glavi u skolu, zamotano, problem je sto se takva djeca i njihovi roditelji nikad nece uklopiti u zapadni nacin zivota, niti ce ta djeca lako naci posao. Nema mrznje prema drugima religijama, zapitajte se sami zasto islam se spominje najvise. Zato sto se istice na svakom koraku kod njegovi sljedbenika, pocev od oblacenja pa nadalje.Srba ima u Becu kao i Turaka pa nemaju svoje crkve, sad bi trebali dobiti na koristenje neku Austrijsku. A sta mislite koliko ima pored glavne velike djamije, mali bogomolja po stanovima, jos malo pa ce ih imati svaka zgrada. Takve stvari smetaju zapadnjacima, unosenje religije na svako mjesto, u svaku poru zivota.
Mislim kad pripadnici islamske religije nauce da odvoje religiju od javnog zivota, nece im ni trebati integracija, vec ce biti automatski integrisani. Navodim, Evropa ima strah od islama. Jer Evropljani su religiju stavili po strani, kao sporednu stvar u zivotu, to isto traze od useljenika, ja mislim da to nije neki fasizam.
Helikopter

#346 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

Alfons Kauders wrote:
Helikopter wrote: Njemacka i druge evropske drzave trebaju sutra i tu nastancanu djecu nepismenih stranaca koji ce sutra biti njihovi gradjani, radna snaga i poreski obveznici.

trebaju ih? zasto?

zar nije jednostavnije opet otvoriti granicu i uvesti friskih bosanaca, srba i poljaka koji vec znaju njemacki? nidje veze

ja nisam govorio iskljucivo o visokokvalifikovanoj radnoj snazi... ovdje je vise rijec o potpuno nekvalifikovanoj tj. nepismenoj neradnoj snazi... prolaze dani kada se moglo bilo sta raditi bez poznavanja jezika, tehnologija je svuda, od baustele do njive, pa ti vidi...
Jeste ali trebaju im trzista cijelog svijeta za izvoz, plasiranje i prodaju njihovih proizvoda, usluga, projekata po cijelom svijetu i stranci koji dolaze iz svih tih potencijalnih zemalja poznaju jezike, ljude i kulture maticnih drzava iz koji dolaze a ne samo kako ti kazes bosne, srbije, poljske. Tu i lezi kvaka, uvezi kineza zatim ga pokazi kinezima u Kini da si ga uvezao :lol: i otvori mi trziste za prodaju mojih roba u kinu, uvezi turcina zatim ga pokazi turcima u Turskoj da si ga uvezao :lol: i otvori mi trziste za prodaju mojih proizvoda u tursku i tako redom sistematski izvoz i prodaja po cijelom svijetu. Ili besplatno izgradi jednu bolnicu u nekoj africkoj drzavi i pokloni im je a za uzvrat ufuraj kasnije pod povoljnim uslovima sa svojim, robama, uslugama i projektima na njihova trzista i klapaj dobre zarade. Zato u zapadnoevropskim drzavma i stimulisu izmedju ostalog djecu stranaca da uce maternji jezik i da ga ne zaborave (kao dopunska nastava koja im je placena od drzave a predaju im nastavnici iz maticne drzave na maternjem jeziku) da bi tu sutra djecu koji poznaju jezike i kulture njihovih roditelja povezivali sa trzistima iz koji njihovi roditelji dolaze.
Last edited by Helikopter on 20/10/2010 15:38, edited 2 times in total.
snaga_znanja

#347 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by snaga_znanja »

@Helikopter
Al ne mogu da izdrzim :D :

-Turkish 2.4%
-other 6.1% (made up largely of Greek, Italian, Polish, Russian, Serbo-Croatian, Spanish)

Religija(Svi): Protestant 34%, Roman Catholic 34%, Muslim 3.7%, unaffiliated or other 28.3% - Ovo je boldano jer se strahovito potencira na ovom pitanju!

2. To ni Angela Merkl nema :lol:

3. Pojma nemam

4. 5. Zasto recimo ako svake godine zbog njihove negativne demografije uvoze godisnje caa 0,5% stranaca (njemacka caa 80.000.000 miliona stanovnika x 0,5% godisnji uvoz stranaca = uvoz caa 400.000 stranaca godisnje) na ukupan broj domaceg stanovnistva procentualno ne otvore isti broj novih radnih mjesta i izgrade stanova tako da ne bude stranaca nezaposlenih i bez stanova?

Duplo manje stranaca ulazi u Njemacku. 2.19 na 1000 stanovnika godisnje.

6. Zasto recimo uvoze i dalje jeftinu radnu snagu i prave konkurenciju domacoj radnoj snazi?

To i njima nije jasno. Pogotovo ovim desnicarima.

7. Koliko raznoraznih proizvoda, usluga, projekata koje su u njemackoj proizveli i proizvode ti stranci ili radna snaga je izvezeno i prodano kao export roba po svim drzavama svijeta i koliko je njemacka zaradila i zaradjuje na tim izvoznim proizvodima koje su proizveli ti isti stranci?

Ni na ovo pitanje vjerujem nema ni Anglea Merkl odgovor. :lol:
Ali koliko su tek proizvoda proizveli Njemci? Taman toliko da je njihova i prava i zadnja u njihovoj drzavi!

Na osnovu ovoga kao i na jos mnogo drugih stvari moze se vidjeti koliko njemacka ima prihoda i zarade na strancima a koliko kostanja a rezultat toga treba da pokaze da li njemacka ide u ekonomski i demografski plus ili minus sa strancima? jer sasvim je logicno da njemacka kao i sve druge evropske drzave ne moze imati samo 100% dobitke i zarade na strancima nego mora imati i manje rashode i gubitke ali oni su minimalni u odnosu na prihode i zaradu!

AAAAAAAAAAAAAAAA. Pa nije Njemacka Norveska da ce izumrjet za 100 godina ako se ne budu radjali! Pa to je jedna od najmnogoljudnijih drzava u Evropi. Ako ne i sa najvise stanovnika ako se ne racuna Rusija!

I jos jedna bitna stvar koju treba naglasiti kada je u pitanju momentalni jace naglaseniji nacionalisticki trend prema strancima u njemackoj, francuskoj i drugim drzavama zapadne evrope. Ako bi se nastavio prema strancima taj negativni trend njemacka kao i druge evropske drzave mogu dobiti ekonomske probleme jer postoje velike mogucnosti da maticne drzave iz kojih ti stranci dolaze pocnu bojkotovati zapadnoevropske drzave i prestanu uvoziti njihove proizvode, usluge i slicno a sa tim bi njemacka kao i druge evropske drzave dobile ogroman ekonomski problem.
Ocigledno nemas pojma o izvozu. Jer o izvozu razmisljas u okviru proizvodnje i prodaje bombona i keksa!
kiky

#348 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by kiky »

nažalost, uvijek se ponovo javlja naša stara forumska boljka koja se manifestuje u nesposobnosti čitanja i shvatanja postavljenih postova i odmah se pljuje na prvu ...
elem ...
ukratko ...
nije kriva njemačka i nemože se kritikovat njemačka kao zemlja ...
kritikuje se angelina izjava o položaju stranaca ...
puno naših ljudi je boravilo u njemačkoj i mnogi su vračeni u zemlju a mnogi ostali, kao i svi oni rusi i poljaci i kurdi i albanci i turci i ostali ...
znači nisu svi vračeni ... zašto ...
znam bezbroj ljudi koji su otišli u njemačku ( ili drugdje na zapad ) sa familijama i poslije 2000 -te .... kako, ako su drugi prije njih vračeni ...
da nepričam o stotinama hiljada drugih koji se konstantno primaju u njemačku ... opet, kako i zašto, ako su problem ...
u angelinoj izjavi, jasno se vidi, i to najbolje kroz primjere o broju djece u školama u nekom gradu ( samo idioti se hvataju djece kao argumenata u politici, ili ima problema sa djecom :D ) da je problem u brojnosti stranaca ...
priča o jeziku i kulturi je samo bacanje dima u oči evropskoj komisiji i javnosti da je ne kritikuju zbog ksenofobije ...
stranci žive i rade više od trideset godina u njemačkoj i nikad nije problem bio jezik, sad odjednom jest ...
ponavljam, jel se to prije govorio njemački a danas ne ...
po meni, pošteniji je neki nacista koji otvoreno kaže da nevoli strance nego ova uvijena huškanja na strance ...
vrijeme če pokazat šta je angela napravila sa ovim izletom ...
Last edited by kiky on 20/10/2010 15:36, edited 1 time in total.
Helikopter

#349 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by Helikopter »

snaga_znanja wrote:
Helikopter wrote:Vecina ovdje pise koliko stranci kostaju njemacku ili druge evropske drzave a niko ne pise koliko njemacka ili druge evropske drzave ubiru preko raznoraznih poreza i slicno prihoda i zarade od tih istih stranaca!

2. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca radi sto u svojim firmama sto kod drugih po tudjim firmama i koliko tih placaju raznoraznih poreza drzavi i koliko drzava zaradjuje na njihovim porezima?

3. Zatim ima li neko preciznu statistiku koliko procenata od svih 100% stranaca ne radi (stranci nezaposleni na birou i socijali, stranci penzioneri, stranci bolesni, djeca stranaca koja se skoluju i studiraju?)

4. Dalje, zasto i dalje svake godine uvoze strance ili ih pustaju u njihovu kucu ako su im oni samo kostanja, teret i problemi? ja kao primjer ne pustam u svoj stan ili kucu nikoga ako mi je taj samo teret, problem i kostanje?!

5. Zasto recimo ako svake godine zbog njihove negativne demografije uvoze godisnje caa 0,5% stranaca (njemacka caa 80.000.000 miliona stanovnika x 0,5% godisnji uvoz stranaca = uvoz caa 400.000 stranaca godisnje) na ukupan broj domaceg stanovnistva procentualno ne otvore isti broj novih radnih mjesta i izgrade stanova tako da ne bude stranaca nezaposlenih i bez stanova?

Ima jos mnogo pitanja ali i ovih nekoliko je dovoljno za pocetak diskusije o prihodima, rashodima i zaradama zapadnoevropskih drzavama u kojima rade i zive ti uvezeni stranci.

I jos jedna bitna stvar koju treba naglasiti kada je u pitanju momentalni jace naglaseniji nacionalisticki trend prema strancima u njemackoj, francuskoj i drugim drzavama zapadne evrope. Ako bi se nastavio prema strancima taj negativni trend njemacka kao i druge evropske drzave mogu dobiti ekonomske probleme jer postoje velike mogucnosti da maticne drzave iz kojih ti stranci dolaze pocnu bojkotovati zapadnoevropske drzave i prestanu uvoziti njihove proizvode, usluge i slicno a sa tim bi njemacka kao i druge evropske drzave dobile ogroman ekonomski problem. Zato je bolje za njemacku druge evropske drzave da te njihove manje nacionalno/sovinisticke i rasisticke stranke i politicare stave pod demokratsku kontrolu i pocnu se bolje i iskrenije brinuti o integraciji stranaca u njihovo drustvo.
Na tvoj post necu opet opsirno komentarisati. Samo cu se :lol: :!:
Hebiga jarane usra ti i sefa i stanicu :-) evo i ja tvoje komentare necu komentarisati nego cu se na njih samo slatko :lol:
bingov buraz

#350 Re: Multikulturni pristup je propao, sasvim propao

Post by bingov buraz »

Ko za 3 godine ne nauci jezik zemlje domacina i treba nogom nabiti u zabit iz koje se dovukao.Prosao,vidio i zgadilo mi se kakve sve nehljebe ti ljudi nose na grbaci.Lezi kod kuce ne radi nista drzava mu placa troskove i ima obraza kritikovati sistem :-)
Njemacka :thumbup:
Post Reply