Srpski, srbijanski
- medvjed23
#326 Re: Srpski, srbijanski
Da nadovežem svoje mišljenje na raspravu o Srbima i Srbijancima. (bez namjere da nekog vrijeđam)
Radi se o nazivima za državljane države koji se izvode iz naziva države. Radi se o dva načina izvođenja tih naziva.
1. način - od naziva države oduzme se ja pa dobijemo Srbi - od Srbi(ja)
isti je slučaj sa: Rusi(ja)
i sa Rumuni(ja)
2. način - na naziv države se doda nci pa dobijemo Srbijanci - od Srbija + nci
isti slučaj: Austrija(nci)
Belgija(nci)
Dakle, oba načina se koriste u našim jezicima. Možemo reći da je upotreba obje riječi (Srbi, Srbijanci) na neki način opravdana, legitimna, da ima smisla...
(zapravo, nisam siguran šta se iz čega izvodi i da li se izvodi ali nema veze... bitna je identičnost relacija između naziva države i naziva za državljane. Iz te identičnosti, koja je vidljiva u navedenim primjerima, proizlazi opravdanost upotrebe oba izraza)
Eh sad, ako ćemo vagati šta je smislenije... moj glas ide za Srbijance.
Zašto?
Zato što nema potrebe da se jednom riječju imenuju dvije različite pojave.
Riječju Srbi imenujemo pripadnike srpske etničke zajednice. Nema potrebe da se ta riječ koristi i za imenovanje državljana Srbije.
Takvim dupliranjem bespotrebno se stvaraju zabune.
Jednostavnije je reći Srbijanac
nego
Srbin... pa onda objašnjavati... da li se mislilo na državljanstvo ili na etničku zajednicu.
To je moje mišljenje. Naravno, poštujem drugo i drugačije mišljenje.
Radi se o nazivima za državljane države koji se izvode iz naziva države. Radi se o dva načina izvođenja tih naziva.
1. način - od naziva države oduzme se ja pa dobijemo Srbi - od Srbi(ja)
isti je slučaj sa: Rusi(ja)
i sa Rumuni(ja)
2. način - na naziv države se doda nci pa dobijemo Srbijanci - od Srbija + nci
isti slučaj: Austrija(nci)
Belgija(nci)
Dakle, oba načina se koriste u našim jezicima. Možemo reći da je upotreba obje riječi (Srbi, Srbijanci) na neki način opravdana, legitimna, da ima smisla...
(zapravo, nisam siguran šta se iz čega izvodi i da li se izvodi ali nema veze... bitna je identičnost relacija između naziva države i naziva za državljane. Iz te identičnosti, koja je vidljiva u navedenim primjerima, proizlazi opravdanost upotrebe oba izraza)
Eh sad, ako ćemo vagati šta je smislenije... moj glas ide za Srbijance.
Zašto?
Zato što nema potrebe da se jednom riječju imenuju dvije različite pojave.
Riječju Srbi imenujemo pripadnike srpske etničke zajednice. Nema potrebe da se ta riječ koristi i za imenovanje državljana Srbije.
Takvim dupliranjem bespotrebno se stvaraju zabune.
Jednostavnije je reći Srbijanac
nego
Srbin... pa onda objašnjavati... da li se mislilo na državljanstvo ili na etničku zajednicu.
To je moje mišljenje. Naravno, poštujem drugo i drugačije mišljenje.
Last edited by medvjed23 on 17/01/2011 03:52, edited 1 time in total.
-
mig
-
mig
-
neshto_pisem
#329 Re: Srpski, srbijanski
po meni je pravilnije koristiti naziv srbijanska vlada jer je vlada koja predstavlja srbiju a u srbiji ima i stanovnika koji nisu srbi ...
dok recimo srpsko kulturno drustvo moze biti i u cikagu ...
u srbiji naziv srbijanac oznacava regionalnu pripadnost za ljude koji zive juzno od beograda , slicno dalmatincu , hercegovcu , bosancu ili crnogorcu ...
ali takodje oznacava i pripadnike drzave srbije ...
recimo regionalno govoreci vojvodjani nisu srbijanci ...
isto kao sto ljudi iz hercegovine nisu bosanci ali ljudi iz srbije , hrvatske ili engleske ih nazivaju imenom bosanci ...
tako mozda i vojvodjani nisu srbijanci regionalno , ali jesu kad se misli na pripadnike drzave ...
dok recimo srpsko kulturno drustvo moze biti i u cikagu ...
u srbiji naziv srbijanac oznacava regionalnu pripadnost za ljude koji zive juzno od beograda , slicno dalmatincu , hercegovcu , bosancu ili crnogorcu ...
ali takodje oznacava i pripadnike drzave srbije ...
recimo regionalno govoreci vojvodjani nisu srbijanci ...
isto kao sto ljudi iz hercegovine nisu bosanci ali ljudi iz srbije , hrvatske ili engleske ih nazivaju imenom bosanci ...
tako mozda i vojvodjani nisu srbijanci regionalno , ali jesu kad se misli na pripadnike drzave ...
Last edited by neshto_pisem on 10/01/2011 16:56, edited 2 times in total.
-
neshto_pisem
#330 Re: Srpski, srbijanski
obratiti paznju na refrenmig wrote:Pera Trta wrote: Taman htjedoh napisati kako u Srbiji ne podnose naziv "srbijanski", kad me ovaj preduhitri![]()
Istina, ja sam iz Srbije i zaista nam smeta kada cujemo da nas neko naziva Srbijancima. Mi sebe ne dozivljavamo tako. Objasnicu vam i zasto. Taj izraz je potpuno stran u nasem jeziku i prvi put smo ga culi u vasim i hrvatskim medijima poslednjih godina. Sebe oduvek nazivamo Srbima nikad necete cuti da ce neko iz Srbije za sebe reci da je Srbijanac (eventualno neko ko ima veze sa Bosnom i Hrvatskom jer je njeme taj izraz srodan).
"jelek kanterija i opanci po tome se znaju srbijanci" ...
"jelechence tesno , kosuljica tanka , zar ne vidis brale da sam srbijanka"
- nellington
#331 Re: Srpski, srbijanski
Zanimljivo da još niko nije pomenuo ovu pjesmu na ovoj temi.
-
PalaSa Marsa
#332 Re: Srpski, srbijanski
Ma jooook, ma kakvi, ne postoji to, ta pjesma, nije ona tacna. To je neko izmislio ko ne poznaje Srbijance, maaa joook, ma sta vam je.

-
Klodovik
#333 Re: Srpski, srbijanski
Sad se zove Nova Srbijanka.Sliver wrote:"Srbijanka" Valjevo, kakve je ona sokove proizvodila. jos se sjecam one njene "bolnicke" borovnicemig wrote:Znaci, i 1910. se govorilo srpski, a ne srbijanski... koga vi ovde zezate?radostan dan wrote:Zvanično olimpizam na tlu današnje Srbije začet je 10. februara (23. po novom kalendaru) 1910. godine osnivanjem Srpskog olimpijskog kluba.Srpski olimpijski klub osnovan je na inicijativu mladih oficira školovanih u Francuskoj, među kojima je vodeću ulogu imao Svetomir S. Đukić, u redakciji lista „Novo vreme“ na četvrtom spratu hotela „Moskva“ u Beogradu kao prva zvanična olimpijska organizacija kod Južnih Slovena.![]()
Jos me neko pokusao ubediti da taj izraz datira iz '90.
Iskreno, ja sam tek oko rata cula da nas neko zove Srbijancima, nikada pre toga. Mozda mi je taj izraz zato toliko i odbojan.
to je bilo prije rata, tamo nekih 80tih, ne znam da li i sada postoji. MOzda je promjenila ime u nesto drugo sto nema veze sa Srbijom, a ima veze sa srbima, pa se mozda zove "Srpkinja" Valjevo
-
mig
-
mig
-
radostan dan
#336 Re: Srpski, srbijanski
Ja shvatam želju i potrebu pojedinaca da u cilju realizacije određenih interesa naprave razliku, al' malo vas -kecaju- historijske činjenice i povjesna zbiljnost. A ni lingvistika vam nije jača strana.
-
neshto_pisem
#337 Re: Srpski, srbijanski
mig vidio sam da si napisala i to drugo u postu ...
ali time si sama upala u protivrjecnost , prvo si rekla da taj izraz nikad nije postojao u srbiji , a onda da se koristi regionalno za ljude juzno od beograda ...
a inace u proslosti se koristio i izraz hrvacani , za stanovnike hrvatske ...
ps. ne shvatam sto je tolika tragedija ako se kaze recimo srbijanska policija , barem svaki peti put ...
ali time si sama upala u protivrjecnost , prvo si rekla da taj izraz nikad nije postojao u srbiji , a onda da se koristi regionalno za ljude juzno od beograda ...
a inace u proslosti se koristio i izraz hrvacani , za stanovnike hrvatske ...
ps. ne shvatam sto je tolika tragedija ako se kaze recimo srbijanska policija , barem svaki peti put ...
Last edited by neshto_pisem on 10/01/2011 19:39, edited 1 time in total.
-
mig
-
mig
-
mig
-
radostan dan
#341 Re: Srpski, srbijanski
Primjetio sam. Nisi ti za diplomatije, strogo prva linija fronta, ja ću te sokoliti iz pozadine.mig wrote:Ja ne bih, ali me navukli mangupiradostan dan wrote:![]()
jel' to ispočetka krećemo? Hajde opet, jedan krug, ja častim
.
Ja shvatam želju i potrebu pojedinaca da u cilju realizacije određenih interesa naprave razliku, al' malo vas -kecaju- historijske činjenice i povjesna zbiljnost. A ni lingvistika vam nije jača strana.(citirali me
a ja bih progovorila na lakat kad me neko pomene
![]()
)
- nellington
#342 Re: Srpski, srbijanski
Ili kad bi se svi zvali Čarapani ili možda Čivijašimig wrote:Zakasnih na PSneshto_pisem wrote: ps. ne shvatam sto je tolika tragedija ako se kaze recimo srbijanska policija , barem svaki peti put ...![]()
Nije tragedija, ali nije bas ni prihvatljivo... Zasto bi mene, Vojvodjanku, neko nazvao (npr) Macvankom ako to nisam? Sta vise - kada bi neko ceo nas narod prozvao Macvanima.
To bi bilo isto kao kada bi tebe neko nazvao Hercegovcem, a ti si... sta si veci kada bi neko sve vase drzavljane nazvao Hercegovcima. Shvatas li sad zasto nam to smeta?
-
radostan dan
#343 Re: Srpski, srbijanski
Čarapani su oko Morave, Čivijaši oko Save, jel' tako? Pa dalje - Mačvani, Bačani, Sremci, Ere... šta sam zaboravio?
Ah da, Beeeeograaaađani breeee (ove posebno volem
)
Ah da, Beeeeograaaađani breeee (ove posebno volem
Last edited by radostan dan on 10/01/2011 20:07, edited 1 time in total.
- nellington
#344 Re: Srpski, srbijanski
Da, Kruševac i Šabac, respektivnoradostan dan wrote:Čarapani su oko Morave, Čivijaši oko Save, jel' tako?
-
mig
-
neshto_pisem
#346 Re: Srpski, srbijanski
pa dobro ako si vojvodjanka da ne kazem lala i sosa onda shvatam
, salim se ...
znam na sta mislis , samo kazem nekad je pogodno da se zna u kontekstu recenice na sta se tacno misli ...
uostalom mozda nekom iz amerike smo mi svi balkanci ili juzni sloveni , ili mozda su nama letonija litvanije i estonija potpuno isto , a njima tamo nije iyd ...
znam na sta mislis , samo kazem nekad je pogodno da se zna u kontekstu recenice na sta se tacno misli ...
uostalom mozda nekom iz amerike smo mi svi balkanci ili juzni sloveni , ili mozda su nama letonija litvanije i estonija potpuno isto , a njima tamo nije iyd ...
-
mig
-
neshto_pisem
#348 Re: Srpski, srbijanski
zaboravio si juznu pruguradostan dan wrote:Čarapani su oko Morave, Čivijaši oko Save, jel' tako? Pa dalje - Mačvani, Bačani, Sremci, Ere... šta sam zaboravio?
Ah da, Beeeeograaaađani breeee (ove posebno volem)
-
mig
-
neshto_pisem
#350 Re: Srpski, srbijanski
pa znao sam vec kako ljudi u srbiji gledaju na to , po meni je iskreno ok reci i jedno i drugo , ne vidim problem da se nekad kaze jedno nekad drugo , npr. nekad srpska vlada , nekad srbijanska vlada ...
nego zar ovo spada u nauku , vodi se rasprava kao da razbijamo atome
...
nego zar ovo spada u nauku , vodi se rasprava kao da razbijamo atome

(citirali me