IRAN

Post Reply
zonbirile

#326 Re: IRAN

Post by zonbirile »

elem Iran raj na zemlji,niko ne može u nju i neće,mnogi bi izašli.Ja čudne zemlje.
cartman

#327 Re: IRAN

Post by cartman »

theTruePath wrote:
cartman wrote:
theTruePath wrote:

Kada bi znao zbog cega je neprijateljstvo izedju sijja i sunnija toliko jako onda nebi tako pricao

Vjeruj mi da su mi razlike i razlozi dobro poznati. Ali kad bi ti shvatio koje nebuloze valjas i koliko si licemjeran, zijanio bi se!
prosvjetli me?
nirvana se ne dostize na lak nacin. procitaj svoje postove na ovoj temi... a posebno onaj odvratni post o decku koji je ukrao cokoladu.
mr.gugl

#328 Re: IRAN

Post by mr.gugl »

Haettenschweiler wrote:Preporučujem ovo predavanje o Iranu:
pregledao u jednom dahu! hvala za video, toliko toga ni sam nisam znao! smatrao sam da su i oni arapi, ali eto, ispade da im je to uvreda. pozdrav i preporuka za video, obavezno pogledati! :)
zonbirile

#329 Re: IRAN

Post by zonbirile »

mr.gugl wrote:
Haettenschweiler wrote:Preporučujem ovo predavanje o Iranu:
pregledao u jednom dahu! hvala za video, toliko toga ni sam nisam znao! smatrao sam da su i oni arapi, ali eto, ispade da im je to uvreda. pozdrav i preporuka za video, obavezno pogledati! :)
------------------------------------------
ja šta je ovakvih "ličnih" utisaka sa lica mjesta.Jedno je utisak,drugo život.Jednostavno,zašto tamo niko ne želi iči živjeti.Imaš more zemalja bez videa ovog tipa,ali raja normalno furaju tamo-Argentina naprimjer.
theTruePath

#330 Re: IRAN

Post by theTruePath »

nirvana se ne dostize na lak nacin. procitaj svoje postove na ovoj temi... a posebno onaj odvratni post o decku koji je ukrao cokoladu.
Oni slijede serijat i to je dio njihovog zakonodavstva.A Iran je veci neprijatelj sunnijama nego drugima tako da mi nisu nesto posebno dragi,nimalo zapravo.Ali kad god vidim laz licemjerstvo i nepravdu reagiracu
zonbirile

#331 Re: IRAN

Post by zonbirile »

theTruePath wrote:

Oni slijede serijat i to je dio njihovog zakonodavstva.A Iran je veci neprijatelj sunnijama nego drugima tako da mi nisu nesto posebno dragi,nimalo zapravo.Ali kad god vidim laz licemjerstvo i nepravdu reagiracu
-------------------------------------------
hočeš,ali po utabanoj šemi.Znaš li nešto o Sudanu i muslimanima tamo?
osa

#332 Re: IRAN

Post by osa »

neš ti države i demokracije...

U Iranu zabrane otvaranja katedri za društvene nauke

TEHERAN – Iranske vlasti usvojile su nove zabrane za 12 društvenih nauka koje se izučavaju na univerzitetima u toj zemlji, a koje režim vidi kao „zapadnjačke” i za koje smatra da nisu u skladu sa islamskim učenjem.

Zvaničnik Ministarstva obrazovanja Abolfazl Hasani objasnio je danas na državnom radiju da se novim merama univerzitetima zabranjuje da otvore nove katedre na kojima bi se izučavali pravo, filozofija, oblast ljudskih prava, ženske studije, političke nauke i menadžment.

Iranska vlada trebalo bi, takođe, da ponovo razmotri sadašnje programe na više desetina univerziteta u zemlji.

Odluka vlasti predstavlja odgovor na zabrinutost iranskog verskog vođe Ajatolaha Alija Kameneija da bi ti predmeti mogli da izazovu sumnje u veru.
simpozijum delirijum

#333 Re: IRAN

Post by simpozijum delirijum »

ajmo ' se malo oladiti od polemike i prepucavanja i saznati nesto vise o toj zemlji i ljudima u njoj
moj doprinos ;
imaju vise pismenih nego mi ( 79%) :D
Interesting & Fun Facts about Iran
The word Iran means the ‘Land of the Aryan’s.
The official name of the country is ‘Islamic Republic of Iran’.
The former name of Iran was Persia, which was in use till 1935.
The capital city of Iran in Tehran
The currency of Iran is Iranian Rial.
The largest desert in Iran is Dasht - e - Kavir.
Iran ranks second in the world in natural gas and third in oil reserves.
Tehran suffers from severe air pollution, known as smog.
Iran has borders with ten countries, namely Armenia, Azerbaijan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, Oman, United Arab Emirates, Kuwait, Iraq and Turkey.
The largest ethnic group of Iran is Persian, constituting about 51 percent of the population.
Majority of the population of Iran is Shiite Muslim.
As per the latest census, Iran has a life expectancy of 69 years and literacy rate of 79 per cent.
Major languages spoken in Iran are Persian, Turkic, Kurdish and various local dialects.
Iran is one of the world's oldest continuous major civilizations, with historical and urban settlements klix back to 4000 BC.
Iran ranks seventh among countries in the world as regards number of World Heritage Sites recognized by UNESCO.
Iran's Mausoleum of Maussollos was identified as one of the Seven Wonders of the Ancient World.
-Romeo-

#334 Re: IRAN

Post by -Romeo- »

zonbirile wrote:elem Iran raj na zemlji,niko ne može u nju i neće,mnogi bi izašli.Ja čudne zemlje.
kojeg li licemjerstva, porediš pljačkaše i opljačkane. pa naravno da će pljačkaši imati bolji standard, šta ti je u tome nejasno.
theTruePath

#335 Re: IRAN

Post by theTruePath »

simpozijum delirijum wrote:ajmo ' se malo oladiti od polemike i prepucavanja i saznati nesto vise o toj zemlji i ljudima u njoj
moj doprinos ;
imaju vise pismenih nego mi ( 79%) :D
Interesting & Fun Facts about Iran
The word Iran means the ‘Land of the Aryan’s.
The official name of the country is ‘Islamic Republic of Iran’.
The former name of Iran was Persia, which was in use till 1935.
The capital city of Iran in Tehran
The currency of Iran is Iranian Rial.
The largest desert in Iran is Dasht - e - Kavir.
Iran ranks second in the world in natural gas and third in oil reserves.
Tehran suffers from severe air pollution, known as smog.
Iran has borders with ten countries, namely Armenia, Azerbaijan, Turkmenistan, Afghanistan, Pakistan, Oman, United Arab Emirates, Kuwait, Iraq and Turkey.
The largest ethnic group of Iran is Persian, constituting about 51 percent of the population.
Majority of the population of Iran is Shiite Muslim.
As per the latest census, Iran has a life expectancy of 69 years and literacy rate of 79 per cent.
Major languages spoken in Iran are Persian, Turkic, Kurdish and various local dialects.
Iran is one of the world's oldest continuous major civilizations, with historical and urban settlements klix back to 4000 BC.
Iran ranks seventh among countries in the world as regards number of World Heritage Sites recognized by UNESCO.
Iran's Mausoleum of Maussollos was identified as one of the Seven Wonders of the Ancient World.

u BIH ima 88% pismenih,a u Iranu 83,3%...te tvoje cifre su izgleda starije
theTruePath

#336 Re: IRAN

Post by theTruePath »

zonbirile wrote:
theTruePath wrote:

-------------------------------------------
hočeš,ali po utabanoj šemi.Znaš li nešto o Sudanu i muslimanima tamo?
Sta zelis time reci? i kakve veze ima Sudan s temom o Iranu? hajd me ti nauci nesto u Sudanu posto vidim da si ekspert za sve drzave :lol: :-)
theTruePath

#337 Re: IRAN

Post by theTruePath »

osa wrote:neš ti države i demokracije...

U Iranu zabrane otvaranja katedri za društvene nauke

TEHERAN – Iranske vlasti usvojile su nove zabrane za 12 društvenih nauka koje se izučavaju na univerzitetima u toj zemlji, a koje režim vidi kao „zapadnjačke” i za koje smatra da nisu u skladu sa islamskim učenjem.

Zvaničnik Ministarstva obrazovanja Abolfazl Hasani objasnio je danas na državnom radiju da se novim merama univerzitetima zabranjuje da otvore nove katedre na kojima bi se izučavali pravo, filozofija, oblast ljudskih prava, ženske studije, političke nauke i menadžment.

Iranska vlada trebalo bi, takođe, da ponovo razmotri sadašnje programe na više desetina univerziteta u zemlji.

Odluka vlasti predstavlja odgovor na zabrinutost iranskog verskog vođe Ajatolaha Alija Kameneija da bi ti predmeti mogli da izazovu sumnje u veru.

Ako zelis dokazati da Iran nije demokratija nemas potrebe uzimati ovakve primjere,dovoljno ti je da spomenes iranski ustav-serijat ;) Kad bi im rekao da su demokrati osjecali bi se uvrijedjenim jer sebe smatraju islamskom republikom.
-Romeo-

#338 Re: IRAN

Post by -Romeo- »

theTruePath wrote:
Sta zelis time reci? i kakve veze ima Sudan s temom o Iranu? hajd me ti nauci nesto u Sudanu posto vidim da si ekspert za sve drzave :lol: :-)
i više od toga, dotični je ekspert i za pravo, ekonomiju, atomsku fiziku, kibernetiku, arheologiju.........
sindzerveza

#339 Re: IRAN

Post by sindzerveza »

neznam sta imate protiv sherjata.Nema vece demokratije od serijata! ako ukrades i za to imaju pravila to sto govorite da se sjece ruka za sitnicu LAZETE!
To obicno pricaju oni islamofobi i oni koji nemaju pojma o serijatu.KOji su sherijat izucavali sa TV i medija koje sire islamofobiju i antiislamski su orjentisani.Obicno oni koji ma je kradja struka,smeta politicarama jer su u vecini sv lopovi.Kad bi u skupstini jedan u Bosni usao sa odsjecenom rukom znali bi onda svi kud idu pare od donacija i ne bi nestajali milion.Svi kukaju na lopove politicara a smeta im odsjecenje ruku lopovima.
Serijat je najpravedniji ovo zemaljski zakon.Jedini zakon koji uspostavlja 100% pravdu,stiti kako moralno ljude tako i socijalno,ekonomsli i u svakom pogledu.
nazalost ljudi sticu danas svoje znanje iz propagandnih medija,kojima i jeste cilj da stvaraju Zombije.A lako se primjeti ovdje ko je Zombi ko stice znanje sa cistih izvora.
Blobi

#340 Re: IRAN

Post by Blobi »

Zar Zonbija iko shvata dovoljno ozbiljnim da se upusti u polemisanje s njim? Predjite temu od prve do zadnje stranice - iznenadit ćete se koliko kontradiktornosti i nelogičnosti od strane samo jednog forumaša. Uostalom, i na drugim temama je tako, ovo nije izuzetak.

Bio u Iranu, više puta, bilo privatno ili poslovno. Sve što imam reći je - ko god odluči otići tamo, neće se pokajati. Zbog toga što imaju izrazito stroge zakone o kradjama, silovateljima, ubicama, i sl., sigurnije je boraviti u Teheranu, nego u Sarajevu. Prelijepa turistička destinacija također. Jednostavno drugačiji miris i osjećaj. Lično sam se osjećao ugodnije u Teheranu, nego recimo u Bijeljini, Banja Luci, itd.

Zonbi, Iran je prelijepa zemlja, naročito Teheran, ali nažalost, od zapadnjačke propagande i piskaranja njihovih glasila to nećeš nikada vidjeti, osim ako i sam ne odeš pa se uvjeriš i riješiš predrasuda o Iranu koje imaš. ;)

P.S.
Riješi se što prije govora mržnje, jednostavno on vrišti iz tvojih postova.
sindzerveza

#341 Re: IRAN

Post by sindzerveza »

I josnesto da neglasam da ne bi islamofobicari odma se latili Afganistana i rekli eh to je sherijat.Eh to nije sherijat.NIti ima i jedne zemlje gdje vlada sherijat na zemlji.Sve su zatrovane .Jedina zemlja na svijetu gdje je najvise serijat na snazi je jos Iran.
Blobi

#342 Re: IRAN

Post by Blobi »

sindzerveza wrote:neznam sta imate protiv sherjata.Nema vece demokratije od serijata! ako ukrades i za to imaju pravila to sto govorite da se sjece ruka za sitnicu LAZETE!
To obicno pricaju oni islamofobi i oni koji nemaju pojma o serijatu.KOji su sherijat izucavali sa TV i medija koje sire islamofobiju i antiislamski su orjentisani.Obicno oni koji ma je kradja struka,smeta politicarama jer su u vecini sv lopovi.Kad bi u skupstini jedan u Bosni usao sa odsjecenom rukom znali bi onda svi kud idu pare od donacija i ne bi nestajali milion.Svi kukaju na lopove politicara a smeta im odsjecenje ruku lopovima.
Serijat je najpravedniji ovo zemaljski zakon.Jedini zakon koji uspostavlja 100% pravdu,stiti kako moralno ljude tako i socijalno,ekonomsli i u svakom pogledu.
nazalost ljudi sticu danas svoje znanje iz propagandnih medija,kojima i jeste cilj da stvaraju Zombije.A lako se primjeti ovdje ko je Zombi ko stice znanje sa cistih izvora.
Slažem se s tobom, ali je veliki problem šerijata to što se Šerijat kao pojam i pojava stavlja u radikalne kontekste. Sve to, naravno, rade zapadnjački mediji iza kojih stoje tvorci čuvenih Protokola, prema i pomoću kojih će porobiti stanovništvo Zemlje u izvjesno vrijeme. Porobljavanje je počelo, i uveliko uzelo maha, a porobljeni su gotovo svi. Jedna riječ - KAMATA.

I nema smisla pokušavati objasniti nekome šta je šerijat, kad taj isti o šerijatu čita iz prenosa CNN-a, CBS-a, itd. - medija koji su najveći sponzori cionizma i provodioci Protokola.

Image

:wink:
Real Khan

#343 Re: IRAN

Post by Real Khan »

Blobi wrote:Zar Zonbija iko shvata dovoljno ozbiljnim da se upusti u polemisanje s njim? Predjite temu od prve do zadnje stranice - iznenadit ćete se koliko kontradiktornosti i nelogičnosti od strane samo jednog forumaša. Uostalom, i na drugim temama je tako, ovo nije izuzetak.

Bio u Iranu, više puta, bilo privatno ili poslovno. Sve što imam reći je - ko god odluči otići tamo, neće se pokajati. Zbog toga što imaju izrazito stroge zakone o kradjama, silovateljima, ubicama, i sl., sigurnije je boraviti u Teheranu, nego u Sarajevu. Prelijepa turistička destinacija također. Jednostavno drugačiji miris i osjećaj. Lično sam se osjećao ugodnije u Teheranu, nego recimo u Bijeljini, Banja Luci, itd.

Zonbi, Iran je prelijepa zemlja, naročito Teheran, ali nažalost, od zapadnjačke propagande i piskaranja njihovih glasila to nećeš nikada vidjeti, osim ako i sam ne odeš pa se uvjeriš i riješiš predrasuda o Iranu koje imaš. ;)

P.S.
...a jedini "argument" i opravdanje za svoje pisanje isti taj @zonbi nalazi u činjenici da niko ne hrli kao izbjeglica u Iran nego na Zapad...Pa, ko će bolan nebio hrliti u zemlju koja je pod sankcijama već preko 30 godina?!!! Naravno da je bliže našim ljudima ići u europske zemlje jer možeš haman pješke do tamo...a do Irana je ipak prevelik put i avionom.
sindzerveza

#344 Re: IRAN

Post by sindzerveza »

Blobi wrote:Zar Zonbija iko shvata dovoljno ozbiljnim da se upusti u polemisanje s njim? Predjite temu od prve do zadnje stranice - iznenadit ćete se koliko kontradiktornosti i nelogičnosti od strane samo jednog forumaša. Uostalom, i na drugim temama je tako, ovo nije izuzetak.

P.S.
drago mi je da ima jos i zivih svjedoka.Ne samo oni koji sede ispred TV i gledaju sta ce im ko servirat a oni ko ovce pojest i dalje siriti lazi i gluposti.

Eto i Tony Blaerevoj svastika toliko su ogadili Iran da kada je vidjela istinu je presla tamo na islam. :)
Blobi

#345 Re: IRAN

Post by Blobi »

Real Khan wrote:...a jedini "argument" i opravdanje za svoje pisanje isti taj @zonbi nalazi u činjenici da niko ne hrli kao izbjeglica u Iran nego na Zapad...Pa, ko će bolan nebio hrliti u zemlju koja je pod sankcijama već preko 30 godina?!!! Naravno da je bliže našim ljudima ići u europske zemlje jer možeš haman pješke do tamo...a do Irana je ipak prevelik put i avionom.
Jednostavno objašnjenje zašto ljudi idu na "Zapad", leži u tome što se zapadne zemlje predstavljaju kao zemlje nade, uspjeha, demokratije, ljudskih prava. Isti taj Zapad, da bi privukao novu radnu snagu, mozgove, itd., plasira te informacije. Ko to kaže da Iran, ili neka zemlja sa Istoka nije zemlja nade? To kaže isti taj izvikani Zapad, jer njemu nije u interesu da Istok ima pametne i sposobne ljude, koji će im praviti konkurenciju u privredi, inovacijama, pa i ratu i vojnim tehnologijama ;).

Činjenica je da se Zapad, tj. USA i cionisti plaše promjene Poretka. Odjednom su se pojavile nove sile o kojima jako malo znaju, a da stvar bude gora, koje nisu pod njihovom kontrolom. To su Iran, Kina, Sjeverna Koreja, pa cak Turska i Indija.

Kina za 10 godina postaje najveća svjetska sila., i to je neminovno.
cartman

#346 Re: IRAN

Post by cartman »

Blobi wrote: Jednostavno objašnjenje zašto ljudi idu na "Zapad", leži u tome što se zapadne zemlje predstavljaju kao zemlje nade, uspjeha, demokratije, ljudskih prava. Isti taj Zapad, da bi privukao novu radnu snagu, mozgove, itd., plasira te informacije. Ko to kaže da Iran, ili neka zemlja sa Istoka nije zemlja nade? To kaže isti taj izvikani Zapad, jer njemu nije u interesu da Istok ima pametne i sposobne ljude, koji će im praviti konkurenciju u privredi, inovacijama, pa i ratu i vojnim tehnologijama ;).

Činjenica je da se Zapad, tj. USA i cionisti plaše promjene Poretka. Odjednom su se pojavile nove sile o kojima jako malo znaju, a da stvar bude gora, koje nisu pod njihovom kontrolom. To su Iran, Kina, Sjeverna Koreja, pa cak Turska i Indija.

Kina za 10 godina postaje najveća svjetska sila., i to je neminovno.

sam sebi rusis koncepciju. prvo kazes da se zapadnjacke zemlje predstavljaju kao zemlje nade i zato ljudi idu tamo... i onda kaze ko to kaze da Iran ili neka istocnjacka zemlja nisu zemlje nade? Pa kazu ti ljudi koji upravo i idu na zapad. ne idu zato jer im je dobro u Iranu,Iraku,Afganistanu,Maroku,Palestini... idu zato sto im je lose.

Drugo, nabrojao si neke "nove sile", po cemu je Iran sila ? Osim tog sto ima te prirodne resurse, po cemu su jos sila? zato sto su razvili nuklearni program? pa to moze svaka drzava s novcima. Na tvojoj listi sila su Kina i Indija... sta mislis sto su te zemlje "sile"? Zato sto su ljudi u tim zemljama maltene robovi (za su krive i doticne zemlje a i zapad u ogromnoj mjeri), zato sto se radi za dz, zato sto su uvjeti u tim zemljama fuj, a posebno u kini. dalje Sjeverna Koreja :-) :-) bas su sila... Umobolni vladar i narod kojem je ispran mozak... Turskoj svaka cast, ima velik potencijal da postane sila... a ove ostale sto si nabrojao... jad i cemer... al to nije tema danasnje emisije!

Ja iran i irance cijenim zbog tradicije, Ahmadinedzada podrzavam u nekim segmentima, tipa opiranje Americi i jer ima cvrst (ali ponekad pogresan) pristup prema Izraelu, al govorit da je Iran bajna drzava gdje su svi sretni je u najmanju ruku nebulozno!

Sto se Sherijata tice...Shvatam zasto je vjernicima taj koncept drag. Hrscanstvo je imalo svoj "sherijat" ranije u historiji i vidimo kako su prosli. Ja bi samo preporucio da pocnete citat raznovrsniju literaturu.
sindzerveza

#347 Re: IRAN

Post by sindzerveza »

ne znam sta su tvoji kriteriji da bi neku zemlju smatrao silom?

http://www.youtube.com/watch?v=MMVC95AX ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=7blEbbA3 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=d_aZ7qSg ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=EioScSmu ... re=related

i sve ovo stvoriti pod najvecim sankcijama u istoriji covjecanstva.I kaze kakva su sila :))) smjesno
habe

#348 Re: IRAN

Post by habe »

sindzerveza wrote:neznam sta imate protiv sherjata.Nema vece demokratije od serijata! ako ukrades i za to imaju pravila to sto govorite da se sjece ruka za sitnicu LAZETE!
Slazem se s tobom, jest da nisam nesto posebno upoznst sa serijatskim propisima al siguran sam da su pravedni. Sad ovo zvuci nebulozno "nisam upoznat al siguran sam da su pravedni" siguran sam zato sto je baziran na svetoj knjizi. Samo sto se danas sveta knjiga Kur"an pokasava prezentirati kao izvor mrznje i nasilja i muslimani predstaviti kao nasilnici pa se u taj kontext stavljajiu i serijatski zakoni. Naravno da nisam za smrt kamenovanjem za odsjecanja ruka al moramo reci i to da se ruke sjeku jedino onim upornim, visestrukim povratnicima na ista djela, dakle onim ne popravljivim.
Cinjenica je da se u zapadnim medijima pominju samo represivne mjere serijatskog zakona i to one ne humane pa nije valjda da u tim propisima ne stoji nista vise od smrti kamenovanjem za preljubnike, odsjecanja ruka za lopove i strjeljanja za visestruke ubice, dilere droge i razbojnike. Sta je sa ostalim propisima imali tu ista od cega imaju korist posteni gradjeni? Kad se o brutalnosti serijata govori zaboravlja se to da i Amerika kao najveci zastitnik ljudskih prava krsi osnovno pravo covjeka, pravo na zivot pa i oni godisnje izvrse na desetine smrtnih kazni a da ne govorim o stotinama hiljada oni ne duzni kojim budu ruke odsjecene, tjela spaljena i ko zna sta sve ne pod krinkom "slobode" koju americki vojnici donose sirom svjeta.
Smjesno :lol: al jos su smjesniji uskovidni postovi koje postavljaju oni koji svoje misljenje formiraju iskljucivo na osnovu dobro smisljenog medijskog blacenja markiranih americko-izraelskih protivnika
popajic

#349 Re: IRAN

Post by popajic »

15 stranica o Iranu :?
Drzavi velesili,drzavi maksimalnog postovanja ljudskih prava,drzavi u kojoj opstepoznato cvijeta demokratija,drzavi u kojoj se zene osjecaju kao ribe u vodi, drzavi u kojoj serijat na najhumaniji moguci nacin grli svoje stanovnistvo,drzavi u koju svi hrle i iz koje niko nikada otisao ne bi .... :-)
Ih,da BIH postane kao Iran...gdje bi kraj rahatluku bio :shock:
habe

#350 Re: IRAN

Post by habe »

b[]po cemu je Iran sila ? Osim tog sto ima te prirodne resurse,[/b]

Pa ti resursi i jesu ono sto jednu zemlju cini silom. Imaju resurse i da nisu ne prihvatljivi za zapad bili bi vele sila. Da se u zapadnim medijima umjesto blacenja o Iranu govori kao o zemlji prosperiteta u koju se isplati investirati pa mozete misliti gdje bi danas bili.
Post Reply