Ja sam u prethodnom postu pokušao pojasniti - ne radi se o "poštarini" već o klasičnom transportu robe za koje je izvršeno uvozno carinjenje u "redovnom postupku", a čiji je posrednik u carinskom postupku u tvoje ime - ime uvoznika, bio DHL, koji je prevarom i falsifikatom (kopija lične karte nije "dispozicija" (davanje saglasnosti za poslove i posredovanje u carinjenju), jer na obrascu - dispoziciji nisi vlastoručno potpisao, niti prethodno pročitao sadržaj teksta)).Indigont wrote:Ulje je naruceno s Amazon.com i placena postarina, znaci najobicnija online kupovina bez ikakvih ugovora i fazona.
Radi se o MCT ulju koje se ja mislim tretira kao suplement (uglavnom bilo je u Health and Beauty kategoriji) a tako je i on procitao.
Ja s DHL-om nisam imao nikakvog kontakta dok me nisu nazvali i trazili sken licne karte zbog carine. Nije mi lik ni rekao iznos carine dok ga nisam pitao. Kad je rekao 58KM ja sam pitao kako je to moguce kad sam ulje platio 30tak dolara. On je rekao pa ima i postarina (ja sam samo pomislio "pa wtf i s postarinom je max 60KM sve zajedno").
Nesto slicno mi se vec desilo s DHL-om ali izgleda da mi treba 2 puta da se oprzim da skontam. Preko nase poste (poslano USPSom) uvijek su bile normalne carine ili najcesce nikako nije bilo carine na proizvode za zdravlje.
Ne znam, poslat cu mu mejl da vrati stvar. Ali nije mi jasno kako mogu traziti carinu od 90tak posto?
Osim toga, za tu vrstu proizvoda bez kontrole tržišne i zdravstvene inspekcije i izdanih uvjerenja ne bi bilo moguće provesti ispravan postupak u redovnom uvozu. Kako je DHL to postigao - ja ne znam
Imaš nekoliko opcija:
1.- Da robu vratiš nazad isporučiocu, s tim da on vjerovatno neće prihvatiti dodatne transportne troškove za nazad, jer ničim nije prouzročio tvoje nezadovoljstvo troškovima u uvozu. On je ponudio proizvod, ponudio njegovu cijenu i ponudio organizaciju transporta do tvog odredišta. Ti si sve prihvatio, platio - i sad nezadovoljan. A nisi prethodno pitao za detalje
2.- Da platiš sve troškove koji su ti prikazani,
3.- Da pokreneš upravni postupak s zahtjevom poništenja IM4 - uvozne deklaracije i optužiš DHL za obmanu i falsificiranje naloga za carinjenje - dispozicije, i razmotriš davanje naloga drugom špediteru.