CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
poznanik

#326 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Indigont wrote:Ulje je naruceno s Amazon.com i placena postarina, znaci najobicnija online kupovina bez ikakvih ugovora i fazona.
Radi se o MCT ulju koje se ja mislim tretira kao suplement (uglavnom bilo je u Health and Beauty kategoriji) a tako je i on procitao.
Ja s DHL-om nisam imao nikakvog kontakta dok me nisu nazvali i trazili sken licne karte zbog carine. Nije mi lik ni rekao iznos carine dok ga nisam pitao. Kad je rekao 58KM ja sam pitao kako je to moguce kad sam ulje platio 30tak dolara. On je rekao pa ima i postarina (ja sam samo pomislio "pa wtf i s postarinom je max 60KM sve zajedno").
Nesto slicno mi se vec desilo s DHL-om ali izgleda da mi treba 2 puta da se oprzim da skontam. Preko nase poste (poslano USPSom) uvijek su bile normalne carine ili najcesce nikako nije bilo carine na proizvode za zdravlje.
Ne znam, poslat cu mu mejl da vrati stvar. Ali nije mi jasno kako mogu traziti carinu od 90tak posto?
Ja sam u prethodnom postu pokušao pojasniti - ne radi se o "poštarini" već o klasičnom transportu robe za koje je izvršeno uvozno carinjenje u "redovnom postupku", a čiji je posrednik u carinskom postupku u tvoje ime - ime uvoznika, bio DHL, koji je prevarom i falsifikatom (kopija lične karte nije "dispozicija" (davanje saglasnosti za poslove i posredovanje u carinjenju), jer na obrascu - dispoziciji nisi vlastoručno potpisao, niti prethodno pročitao sadržaj teksta)).

Osim toga, za tu vrstu proizvoda bez kontrole tržišne i zdravstvene inspekcije i izdanih uvjerenja ne bi bilo moguće provesti ispravan postupak u redovnom uvozu. Kako je DHL to postigao - ja ne znam :-)

Imaš nekoliko opcija:
1.- Da robu vratiš nazad isporučiocu, s tim da on vjerovatno neće prihvatiti dodatne transportne troškove za nazad, jer ničim nije prouzročio tvoje nezadovoljstvo troškovima u uvozu. On je ponudio proizvod, ponudio njegovu cijenu i ponudio organizaciju transporta do tvog odredišta. Ti si sve prihvatio, platio - i sad nezadovoljan. A nisi prethodno pitao za detalje :-) :(
2.- Da platiš sve troškove koji su ti prikazani,
3.- Da pokreneš upravni postupak s zahtjevom poništenja IM4 - uvozne deklaracije i optužiš DHL za obmanu i falsificiranje naloga za carinjenje - dispozicije, i razmotriš davanje naloga drugom špediteru.
poznanik

#327 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Bosnianman wrote:... E ovako htjeo sam da kupim na ebay-u sebi laptop (macbok pro) iz SAD-a, on bi me negdje izasao 1700 - 1800 KM, pa me zanima tacno ili otprilike kolika bi bila carina (dali postoji neki siguran procenat koji se naplacuje od cijene?) na ovaj proizvod sa ovakvom cijenom i dali bi trebao jos nesto platiti pored carine?
Pročitaj ovu temu od početka, pročitaj nekoliko stranica teme "Internet kupovina iz inostranstva" http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1625 , jer je već bilo sličnih pitanja i odgovora, pa ako ne nađeš odgovor na svoje pitanje, ponovo ovdje pitaj, rado ću odgovoriti.
Bosnianman

#328 Re: CARINA U BiH

Post by Bosnianman »

poznanik wrote:
Bosnianman wrote:... E ovako htjeo sam da kupim na ebay-u sebi laptop (macbok pro) iz SAD-a, on bi me negdje izasao 1700 - 1800 KM, pa me zanima tacno ili otprilike kolika bi bila carina (dali postoji neki siguran procenat koji se naplacuje od cijene?) na ovaj proizvod sa ovakvom cijenom i dali bi trebao jos nesto platiti pored carine?
Pročitaj ovu temu od početka, pročitaj nekoliko stranica teme "Internet kupovina iz inostranstva" http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... start=1625 , jer je već bilo sličnih pitanja i odgovora, pa ako ne nađeš odgovor na svoje pitanje, ponovo ovdje pitaj, rado ću odgovoriti.
Evo procitao sam nekoliko stranica foruma koji si me preporucio i koliko sam shvatio, da na laptop iz SAD-a dode carine 5% (na iznos na koji carinici procijene proizvod?) + 17% pdv-a (opet na iznos koji je procjenjen) i + ostali sitni troskovi obrade i tako toga. Poznanik dali sam ispravno shvatio? :?
poznanik

#329 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Bosnianman wrote:
poznanik wrote:
Evo procitao sam nekoliko stranica foruma koji si me preporucio i koliko sam shvatio, da na laptop iz SAD-a dode carine 5% (na iznos na koji carinici procijene proizvod?) + 17% pdv-a (opet na iznos koji je procjenjen) i + ostali sitni troskovi obrade i tako toga. Poznanik dali sam ispravno shvatio? :?
Ne samo iz USA, carina se obračunava na laptop koji nema dokaz o preferencijalnom porijeklu iz država sa kojima je BiH zaključila trgovinske sporazume. Sa USA nije, tako da se na uvoz robe iz USA primjenjuje puna carinska stopa.

Carina od 5% biće obračunata nakon formiranja carinske osnovice, u koju ulaze: transakcijska cijena laptopa, iznos transportnih troškova iz USA do BiH (i ev. ostali troškovi načinjeni u korist robe) sve u KM. Uz carinu, obračunava se još i 1% carinske evidencije, a na sve zajedno: co.+c.+ce. obračunava se pdv po stopi 17%.
Zavisno od modaliteta u transportu robe, mogući su troškovi u uvoznom carinjenju (špediter, ev. skladište, itd.).
Bosnianman

#330 Re: CARINA U BiH

Post by Bosnianman »

Hvala puno Poznanik, mnoge stvari su sad jasnije. :thumbup:
Brat

#331 Re: CARINA U BiH

Post by Brat »

Prvenstveno se @poznaniku obracam, jer vidim da je upucen, mogu i ostali naravno :D
Koliko bi platio carine, kada bi narucio tene koje kostaju 107 KM, tj. 56 $ tene i 24 $ shipping ??
Hvala unaprijed :thumbup:
neo7

#332 Re: CARINA U BiH

Post by neo7 »

Ako se vec zelite zahvaliti poznaniku, najbolji nacin ce biti da procitate temu od prvog posta jer u 90% slucajeva vas problem je vec opisan i objasnjen, bas kao i ovaj za tene :)
Cpap2

#333 Re: CARINA U BiH

Post by Cpap2 »

poznanik wrote:
Cpap2 wrote:...Nabavio mi CPAP aparat za disanje kod apneja.

Sad me zanima kakva je procedura uvoza u Bosni, dali je to moguće? Imam sve liječničke dozvole.
Koliko bi bili izdaci ako bi sve prošlo?
Taj aparat spada u red ortopedskih pomagala. Ako ko zna jel me može uputit na neke službene adrese...
Ja neću razmatrati stvarnu svrsishodnost ovog aparata, i tretiraću ga po tvojoj interpretaciji - kao ortopedsko pomagalo, iako se po službenoj definiciji, pod pojmom “ortopedske naprave” podrazumijevaju naprave za:
- sprječavanje ili korekciju tjelesnih deformacija ili
- podupiranje ili držanje dijelova tijela nakon bolesti, operacije ili ozljede.
U ortopedske se naprave uključuju obuća i posebni ulošci namijenjeni ispravljanju ortopedskog stanja... tako da provjeriš svoju tvrdnju, jer tarifni stav 9021..... pod ortopedskim pomagalima determinira: Ortopedska pomagala, uključujući štake, hirurške pojaseve i podveze; šine i druga pomagala za prijelome; umjetni dijelovi tijela; aparati za poboljšanje sluha i drugi aparati koji se nose ili ugrađuju u tijelo da bi nadoknadili nedostatak ili invalidnost:

Oslobađanje od plaćanja carine (i pdv) za ortopedske proizvode iz vrši se prema članu 176. Prilog IV ZoCP BiH, odnosno - prema članu 12. Priloga IV, koji doslovno glasi:
Roba namijenjena za potrebe drugih hendikepiranih lica
1. Od plaćanja dažbine oslobađaju se predmeti koji su posebno dizajnirani za obrazovanje, zapošljavanje ili društveno napredovanje fizički ili mentalno hendikepiranih lica, pod uslovom da ih uvoze:
(a) hendikepirana lica za svoju ličnu upotrebu;
(b) institucije ili organizacije koje se kao osnovnom djelatnošću bave obrazovanjem ili pružanjem pomoći hendikepiranim licima, a koje imaju odobrenje nadležnih organa da uvezu takve artikle bez plaćanja dažbine.
2. Predmeti iz stava 1. ovog člana oslobađaju se od plaćanja dažbine pod uslovom da se ne proizvode u BiH.
3. Oslobađanje iz stava 1. ovog člana primjenjuje se i na rezervne dijelove, komponente ili pribor koji su konkretno namijenjeni za dotične artikle...itd.
Da bi koristio pravo na oslobađanje od plaćanja carine na ovaj proizvod (ako bude tretiran kao ortopedsko pomagalo), a u skladu sa Odlukom o postupku ostvarivanja prava na oslobađanje od plaćanja carine pod posebnim uslovima, potrebno je, u postupku carinjenja, priložiti slijedeću dokumentaciju:
- akt o registraciji institucije ili ustanove, odnosno udruženja hendikepiranih lica u kojima se obavlja obrazovanje i pružanje pomoći hendikepiranim licima,
- pisanu izjavu da je uvezena roba isključivo namijenjena za upotrebu od strane hendikepiranih lica,
- potvrdu privredne komore da se predmetna roba ne proizvodi u BiH (može se izvršiti i bez ove potvrde)
- dokaz nadležne zdravstvene ustanove da se radi o hendikepiranom licu.

Roba stavljena u slobodan promet uz oslobađanje od plaćanja dažbine po ovom članu, ne smije se posuđivati, iznajmljivati ili ustupati uz naknadu ili besplatno bez prethodnog obavještavanja carinskih organa o tome, a ako se i posudi ili sl. biće dozvoljeno jedino osobama ili institucijama koje takođe ostvaruju isto pravo na oslobađanje od plaćanja carine.
Plaćanje 1% carinske evidencije nije oslobođeno.

Po mom mišljenju, tarifna oznaka za ovaj proizvod je 9020.000000 - Ostali aparati za disanje i plinske maske, osim zaštitnih maski bez mehaničkih dijelova i izmjenjivih filtera, i ima carinsku stopu 0%.

Za adekvatnu službenu adresu pomogla bi mi i tvoja adresa prebivališta, da te iz npr. Čajniča ne upućujem u Tuzlu....
Ako ti je nejasan konkretan postupak u kupoprodaji i uvoznom carinjenju, ili nešto treće, piši i pitaj ponovo...
Poštovani,
taj aparat se u svim zapadnim zemljama tretira kao ortopedsko pomagalo i ide na teret osiguranja. Riječ je o tehnologiji staroj 10 godina. Rezultati tog aparata za ljude sa problemima u prekidu disanja su izvanredni.

Zanima me koliko bi za aparat cijene 434 US$ u Americi to ispalo kod nas, a da je najgora varijanta, znači porez + carine + ostali skriveni troškovi...

pozz
motorola01

#334 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

Brat wrote:Prvenstveno se @poznaniku obracam, jer vidim da je upucen, mogu i ostali naravno :D
Koliko bi platio carine, kada bi narucio tene koje kostaju 107 KM, tj. 56 $ tene i 24 $ shipping ??
RAcunaj nekih 50-ak KM,mada mozda prodjes i sa onih 3,5 ili 8,5KM(troskovi otvaranja ili posta carinjenja)...
poznanik

#335 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Cpap2 wrote:Poštovani,
taj aparat se u svim zapadnim zemljama tretira kao ortopedsko pomagalo i ide na teret osiguranja. Riječ je o tehnologiji staroj 10 godina. Rezultati tog aparata za ljude sa problemima u prekidu disanja su izvanredni.

Zanima me koliko bi za aparat cijene 434 US$ u Americi to ispalo kod nas, a da je najgora varijanta, znači porez + carine + ostali skriveni troškovi...pozz
Svaka nedoumica biće rješena ako od proizvođača tog proizvoda uspješ dobiti tarifnu oznaku (da li je oznaka iz nomenklature carinske tarife, jedinstvene u cijelom svijetu 9021.xxxx ili 9020.xxxx). Prema njoj i u BiH će taj proizvod biti carinjen.
Ja sam i u početku svog prvog odgovora zadržao rezervu prema tvojoj tvrdnji da se radi o ortopedskom pomagalu, činim to i sada, jer - bez obzira što mi svi "u narodu" obično kažemo ortopedsko pomagalo, neki proizvodi ipak zvanično nisu u toj grupi. Već sam dao zvaničnu definiciju šta su to ortopedska pomagala po carinskoj tarifi: Ortopedska pomagala, uključujući štake, hirurške pojaseve i podveze; šine i druga pomagala za prijelome; umjetni dijelovi tijela; aparati za poboljšanje sluha i drugi aparati koji se nose ili ugrađuju u tijelo da bi nadoknadili nedostatak ili invalidnost

Stopa carine za sve proizvode iz glave 9020.xxxx i 9021.xxxx carinske tarife BiH imaju visinu 0% (osim umjetnih zuba), za sve se plaća carinska evidencija 1%, a na zbir transakcijske vrijednosti u KM uključujući zavisne troškove (npr. transportne), carine i car.evidencije, plaća se pdv od 17%.

Za skrivene troškove ja nemam odgovor.
poznanik

#336 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Brat wrote:Prvenstveno se @poznaniku obracam, jer vidim da je upucen, mogu i ostali naravno :D
Puna stopa carine na obuću je 15%.
Cpap2

#337 Re: CARINA U BiH

Post by Cpap2 »

poznanik wrote:
Svaka nedoumica biće rješena ako od proizvođača tog proizvoda uspješ dobiti tarifnu oznaku (da li je oznaka iz nomenklature carinske tarife, jedinstvene u cijelom svijetu 9021.xxxx ili 9020.xxxx). Prema njoj i u BiH će taj proizvod biti carinjen.
Ja sam i u početku svog prvog odgovora zadržao rezervu prema tvojoj tvrdnji da se radi o ortopedskom pomagalu, činim to i sada, jer - bez obzira što mi svi "u narodu" obično kažemo ortopedsko pomagalo, neki proizvodi ipak zvanično nisu u toj grupi. Već sam dao zvaničnu definiciju šta su to ortopedska pomagala po carinskoj tarifi: Ortopedska pomagala, uključujući štake, hirurške pojaseve i podveze; šine i druga pomagala za prijelome; umjetni dijelovi tijela; aparati za poboljšanje sluha i drugi aparati koji se nose ili ugrađuju u tijelo da bi nadoknadili nedostatak ili invalidnost

Stopa carine za sve proizvode iz glave 9020.xxxx i 9021.xxxx carinske tarife BiH imaju visinu 0% (osim umjetnih zuba), za sve se plaća carinska evidencija 1%, a na zbir transakcijske vrijednosti u KM uključujući zavisne troškove (npr. transportne), carine i car.evidencije, plaća se pdv od 17%.

Za skrivene troškove ja nemam odgovor.
Hvala na informaciji!
Valjda će se kroz par godina i kod nas to tretirati kao ortopedsko pomagalo...

pozz
pirmin

#338 Re: CARINA U BiH

Post by pirmin »

Planiram 3 godine star kompjuter sa monitorom poslati iz A u BiH.

Kako se tu odredjuje carina, da nije neko slucajno pisao ili imao slicna iskustva? :)

Ako ko ima telefon carinske sluzbe pri ruci, dobro bi dosao.
dingosp0

#339 Re: CARINA U BiH

Post by dingosp0 »

planiram uzeti neki MOMO volan na ebaju...
izace me oko 400 dollara sve... koliko je carine na to sranje?

nista
114km...
Ebem ti drzavu...
Dady

#340 Re: CARINA U BiH

Post by Dady »

dingosp0 wrote:planiram uzeti neki MOMO volan na ebaju...
izace me oko 400 dollara sve... koliko je carine na to sranje?

nista
114km...
Ebem ti drzavu...
Ma carina je pocela radi svoj posao kao i svakoj drugoj zemlji. Ovdje mislim na ove postanske posiljke sto je glavna tema ove diskusije. Druga prica su kopnene posiljke i transporti i nasi tajkuni koji na svaki nacin hoce nesto da smuljaju, nadam se da ce i ovdije biti napretka.
Poznanik ima li kakvih zvanicnih informacija o povecanju naplate carina u ovim slucajevima.
bull21

#341 Re: CARINA U BiH

Post by bull21 »

Da li se carini paket koji ima vrijednost (sa dostavom) ispod 50 km ali je poprilično velikih dimenzija? Konkretno radi se o ovome. Ne znam treba li napominjati da je to ništa više do kartonske kutije u kojoj se nalaze 3 dvd-a.
motorola01

#342 Re: CARINA U BiH

Post by motorola01 »

bull21 wrote:Da li se carini paket koji ima vrijednost (sa dostavom) ispod 50 km ali je poprilično velikih dimenzija? Konkretno radi se o ovome. Ne znam treba li napominjati da je to ništa više do kartonske kutije u kojoj se nalaze 3 dvd-a.
Sumnjam da ce ti naplatiti vise od one 3,5 KM...Ali sa ovim nasim nisi nikad siguran :D
skafiskafsnjak

#343 Re: CARINA U BiH

Post by skafiskafsnjak »

Ljudi, zelio bih da kupim ovaj sat. Negdje su mi rekli da se ne placa carina do 100$ , negdje da placa..pa da vas pitam.

http://www.ebay.co.uk/itm/New-Citizen-C ... 4cf89aaead

cijena je oko 120km... sa carinom i pdv bilo bi 160km
terra_incognita

#344 Re: CARINA U BiH

Post by terra_incognita »

pirmin wrote:Planiram 3 godine star kompjuter sa monitorom poslati iz A u BiH.

Kako se tu odredjuje carina, da nije neko slucajno pisao ili imao slicna iskustva? :)

Ako ko ima telefon carinske sluzbe pri ruci, dobro bi dosao.
najbolje ti je da zoveš nekog špeditera i od njih tražiš info

ja sam jedne godine za rođendan dobila digitalni aparat, došao mi je poštom i platila sam skoro 140 KM carine a PDV-a tada još nije bilo (dobila sam ga 2005. a PDV uveden 2006.)
Ateista

#345 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

Imam jedno pitanje vezano za carinu:

Negdje sam procitao da se carina ne naplacuje za robu koja vrijedi manje od 50KM.
E sad, trebam dobiti iz USA neki paket sa vise sitnih stvarcica od kojih mislim ni jedna ne prelazi vrijednost od 50KM pojedinacno, ali sve zajedno naravno prelazi.

Da li se carini svaki artikal posebno ili ide sve zajedno?
Sta ako recimo cijena jednog artikla prelazi 50KM, da li ec se samo taj artikal cariniti a ostalo ne, ili ce mi zaracunati na sve zajedno?

Hvala unaprijed. :D
terra_incognita

#346 Re: CARINA U BiH

Post by terra_incognita »

svaki artikal se posebno carini jer postoje različite carinske stope
Ateista

#347 Re: CARINA U BiH

Post by Ateista »

terra_incognita wrote:svaki artikal se posebno carini jer postoje različite carinske stope

Dobro je, znaci samo za jedan postoji mogucnost da mi naplate carinu jer je na granici.

Hvala na odgovoru. :thumbup:
poznanik

#348 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

Ateista wrote:Imam jedno pitanje vezano za carinu:
Negdje sam procitao da se carina ne naplacuje za robu koja vrijedi manje od 50KM.
E sad, trebam dobiti iz USA neki paket sa vise sitnih stvarcica od kojih mislim ni jedna ne prelazi vrijednost od 50KM pojedinacno, ali sve zajedno naravno prelazi.
Da li se carini svaki artikal posebno ili ide sve zajedno?
Sta ako recimo cijena jednog artikla prelazi 50KM, da li ec se samo taj artikal cariniti a ostalo ne, ili ce mi zaracunati na sve zajedno?
Oslobađa se uvoznik od plaćanja carine ako roba u pošiljci ima vrijednost do 50 KM, ali isključivo u poštanskom prometu.

Oslobađanje od plaćanja carine, shodno zakonskim odredbama, podrazumijeva kompletan upravni postupak, međutim, direktor UINO je donio Uputstvo, kojim se ovakve pošiljake, u skladu sa ZOCP i propisima Svjetske poštanske unije, izuzimaju od UP postupka i oslobodio ih carinskog pregleda.

Zakonska odredba oslobađanja carine odnosi se na "predmete" neznatne vrijednosti koji pristignu u pismima i poštanskim paketima iz inostranstva, ne na "predmet", što znači da u jednoj pošiljci - paketu, može biti i više predmeta, ali da im je ukupna vrijednost do 50 KM, u stranoj valuti (isključujući alkoholne proizvode, parfeme i toaletne vode, duhan i duhanske prerađevine, u prijemu takvih roba jednom u toku sedmice).

Svaka kupoprodajna transakcija mora biti popraćena računom. Dozvoljen je transport različitih roba kupljenih u različito vrijeme, u jednoj - zbirnoj pošiljci, ali samo od istog prodavca. Ukoliko je neka roba kupljena od drugog prodavca, pod uslovom da je uvoznik ista osoba, takva roba se šalje kao odvojena pošiljka od prve, i u carinskom postupku u BiH tretira odvojeno.

Ukoliko se transportuje više različito kupljenih roba (u različito vrijeme) od istog prodavača, pošiljalac može za svaku tu robu poslati pripadajući račun, ali može i sačiniti specifikaciju svih sadržaja iz računa. Sve zajedno u uvozu u BiH tretira se kao jedna pošiljka...
poznanik

#349 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

bull21 wrote:Da li se carini paket koji ima vrijednost (sa dostavom) ispod 50 km ali je poprilično velikih dimenzija? Konkretno radi se o ovome. Ne znam treba li napominjati da je to ništa više do kartonske kutije u kojoj se nalaze 3 dvd-a.
Paket velikih dimenzija koji za upućivanje u BiH primi inostrana poštanska organizacija, sa robom čija vrijednost ne prelazi 50 KM, u BiH se ne carini, pod uslovom da ne sadrži alkohol, cigarete, parfeme i sl. zabranjenu robu. Robu mora pratiti trgovačka dokumentacija (račun, izjava o poklonu i sl.).
poznanik

#350 Re: CARINA U BiH

Post by poznanik »

terra_incognita wrote:ja sam jedne godine za rođendan dobila digitalni aparat, došao mi je poštom i platila sam skoro 140 KM carine a PDV-a tada još nije bilo (dobila sam ga 2005. a PDV uveden 2006.)
Mogla si i pročitati iz popratne dokumentacije da si tada platila carinu i porez na promet proizvoda od 20%.
Post Reply