Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
-
PR-player
#326 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Imo sam i ja rodjaka koji se razumijo u sve.
Nemam vise tog rodjaka.
Ozbiljno, sta ce ti grijanje. To je sad OUT (makar u sarajevu)
Nemam vise tog rodjaka.
Ozbiljno, sta ce ti grijanje. To je sad OUT (makar u sarajevu)
-
angy
#327 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da se ja ne bi zezala sa strujom pa poslije strahovala, nazvala sam fino elektricara, covejk dosao, otisao i kupio neki produzni kabal (14 KM) i utikac (4 KM), pise na utikacu nesto 16A, i da je sa uzemljenjem, pa valjda je to ok, elektricar mi je rekao da nece biti problema, pa se nadam da ih nece biti ako Bog da 
Ukljucila sam konvektor, za sad fino grije, pa vidjecemo kako cu biti zadovoljna kad dodje racun za struju
Njvjerovatnije da cu kupiti jos jedan konvektor u hodnik od 2 kW i jedan u manju sobu isto od 2 kW, ne pada mi na pamet vise da se bakcem i sikiram oko utikaca i zica
Sve u svemu prodje ok
Hvala svima na savjetima
Ukljucila sam konvektor, za sad fino grije, pa vidjecemo kako cu biti zadovoljna kad dodje racun za struju
Njvjerovatnije da cu kupiti jos jedan konvektor u hodnik od 2 kW i jedan u manju sobu isto od 2 kW, ne pada mi na pamet vise da se bakcem i sikiram oko utikaca i zica
Sve u svemu prodje ok
Hvala svima na savjetima
-
user999
#328 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ja grijem 2 sobe od po 20 kvadrata sa radijatorima na struju, svaki radijator 1000W, i odlično je, a jeftino, oko 80KM na mjesechare_shegrt wrote:Evo i ja planiram da kupim radijatore na struju, cuo sam od jefnog covjeka da su pravo dobri, malo trose a griju odlicno. Za stan od nekih 50 i nesto kvadrata struje zimi dolazi oko 150 KM. Ako ima neko jos iskustvo s tim, neka napise.
-
The Realist
#329 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I kakvo je iskustvo sa tim konvertorima i koliko može jedan zagrijati (1-1,5KW)?
I gdje se to može kupiti i kakve su cijene?
Pitam, jer se trenutno grijem na plin i kako je poskupio, ne znam kako ću se snalaziti (doduše, konvertore bih tek za sljedeću zimu uzeo, a.B.d.).
I na koji način oni rade? Da li zadrže toplotu nakon što se ugase, ili su na principu kvarcnih grijalica i sl.?
Hvala na odgovorima
.
Pitam, jer se trenutno grijem na plin i kako je poskupio, ne znam kako ću se snalaziti (doduše, konvertore bih tek za sljedeću zimu uzeo, a.B.d.).
I na koji način oni rade? Da li zadrže toplotu nakon što se ugase, ili su na principu kvarcnih grijalica i sl.?
Hvala na odgovorima
- A_I_
#330 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Konvekto je tihi kalorifer koji se montira na zidThe Realist wrote:I kakvo je iskustvo sa tim konvertorima i koliko može jedan zagrijati (1-1,5KW)?
Hvala na odgovorima.
- poznanik
#331 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nije mi jasno kako imaš trošak za struju od samo 80 KM sa takva dva radijatora, obzirom i na potrošnju struje ostalih kućanskih aparata. Samo jedan radijator na struju bi trebao biti uključen 10-tak sati dnevno (10-tak kW potrošnje), da bi ugrijao prostor kako treba, jer nakon isključenja struje, vrlo brzo se ohladi.user999 wrote:ja grijem 2 sobe od po 20 kvadrata sa radijatorima na struju, svaki radijator 1000W, i odlično je, a jeftino, oko 80KM na mjesechare_shegrt wrote:Evo i ja planiram da kupim radijatore na struju, cuo sam od jefnog covjeka da su pravo dobri, malo trose a griju odlicno. Za stan od nekih 50 i nesto kvadrata struje zimi dolazi oko 150 KM. Ako ima neko jos iskustvo s tim, neka napise.
Ili griješim u procjeni?
-
The Realist
#332 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Aha, hvalaA_I_ wrote:
Konvekto je tihi kalorifer koji se montira na zid
-
The Realist
#333 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pitanje je je li mislio ukupno 80, ili samo vezano za grijanje.poznanik wrote: Nije mi jasno kako imaš trošak za struju od samo 80 KM sa takva dva radijatora, obzirom i na potrošnju struje ostalih kućanskih aparata. Samo jedan radijator na struju bi trebao biti uključen 10-tak sati dnevno (10-tak kW potrošnje), da bi ugrijao prostor kako treba, jer nakon isključenja struje, vrlo brzo se ohladi.
Ili griješim u procjeni?
Ali osim toga. 10 sati dnevno bi značilo 20kw dnevno (ako dobro računam).
Po skupoj tarifi bi to bilo 3,2KM dnevno, što je mjesečno oko 96KM i puta PDV dobijemo oko 112KM.
Ali uzmi u obzir da se barem 30-40% može prebaciti na jeftinu struju. Neka je 35% to je oko 39KM mjesečno i kada to podijelimo sa 2 (jer je jeftina duplo jeftinija) i dobijemo uštedu od oko 19,5 KM.
112-19,5 je 92,5 KM.
Eh, ako ljudi rade to znači da se do negdje 4-5 popodne ništa ne pali, tako da vrlo vjerovatno radi manji od 10 sati dnevno. Ako recimo neko ide u školu (ne poznajem korisnika, nemam pojma ima li djece, ili ne
Po ovome je vrlo lako da ima oko 80KM samo za grijanje, pa čak i manje (jer pitanje je koje su to prostorije, da li je kuhinja povezana, jer i onda onda može zagrijati dnevnu i sve ostalo što ide uz to). Jedino ne znam kako kupatilo grije
Naravno, samo 80KM za ukupan račun je malo, iako ne neizvodivo (jer pitanje je koliko dugo grije određene prostorije), ali za samo grijenje je sasvim OK, što je fenomenalno po mom mišljenju (barem za nekoga u mojoj situaciji).
A user999, ako imaš srednju tarifu, e goni se onda
PS
Ima li gdje kakav link da vidim te konvertore i da malo vidim cijenu.
- plucna mahramica
#334 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
I mene zanima... ima li neko da preporuci odredjeni model?
Doci ce mi 300KM plina obzirom na poskupljenje, tako da ako za 300 mogu uzeti sta na struju, itekako mi se isplati...
Doci ce mi 300KM plina obzirom na poskupljenje, tako da ako za 300 mogu uzeti sta na struju, itekako mi se isplati...
- Dr.Mr.Fr.
#335 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
ima tema konvektori negdje pa pogledajte malo, što ste ljeni ne kontam
http://www.vaillant.hr/Krajnji_korisnic ... i_VER.html
http://www.vaillant.hr/Krajnji_korisnic ... i_VER.html
-
vanjki
-
doktor78
#337 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Utrosak el.en. ovisi o mnogim stvarima (termoizolacija, polozaj stana/broj vanjskih zidova, orijentacija prema stranama svijeta, vrijeme koje se provodi u kuci...).
Ja konvektore Atlantic koristim vec sestu zimu i prilicno sam zadovoljan. Za ljude koji zive u stanovima,a ne borave 24 sata u njima(podrazumijevajuci odsustvo od cca 8 sati zbog posla), Atlantic konvektori su prilicno dobro rjesenje
Ja konvektore Atlantic koristim vec sestu zimu i prilicno sam zadovoljan. Za ljude koji zive u stanovima,a ne borave 24 sata u njima(podrazumijevajuci odsustvo od cca 8 sati zbog posla), Atlantic konvektori su prilicno dobro rjesenje
- plucna mahramica
#338 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Na kraju nisam 'skontao' da li se meni isplati sada uzimati konvktore ako mi je npr. za prosli mjesec doslo plina 230KM za centralni plinski bojler. Pretpostavljam da ce u januaru doci 330
pa me zanima da li mogu ocekivati istu potrosnju struje ili ce to ipak biti efikasnije?
-
tester33
#339 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Za termo pec. Jedino sto Elektorpriveda podize svake godine cijenu struje .... pa jebote mi proizvodimo struju a imamo najskuplju a izvozimo jeftinije jer "kao tako je na trzistu".
Pa volio bih onda ja da kupujem iz inozemstva ako je tamo kod njih jeftino ako ne mogu nasi proizvesti struju kako treba.
Za grijanje je najbolje ono grijanje u kojem mozes hodati u gacama po stanu ili kuci jer nije cilj grijanja da ti bude hladno i da grijanje nije nesto eksplozivno npr. plin.
Pa volio bih onda ja da kupujem iz inozemstva ako je tamo kod njih jeftino ako ne mogu nasi proizvesti struju kako treba.
Za grijanje je najbolje ono grijanje u kojem mozes hodati u gacama po stanu ili kuci jer nije cilj grijanja da ti bude hladno i da grijanje nije nesto eksplozivno npr. plin.
- drugarica_tz
#340 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja se vec drugu zimu grijem na struju i prezadovoljna sam. Stan je 71 kvadrat, imam klimu inventer 1,3 kw i konvertor od 2 kw. Juce dosao racun 183,50 KM sva potrosnja. Ja prezadovoljna 
-
motorola01
#341 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako ugrijes ostale sobe,jer sumnjam da klima sa jednim konvektorom moze ugrijati 4 sobe i kupatilo.Svako grijanje na struju koje se moze pokriti sa 200-220KM mjesecnog racuna se isplati.Ali ovdje mislim da ti bas ugrije i da je toplo u stanu,a ne ono nekoliko sati ne ukljucujes nikako,pa de upali zima je.Znaci da je non stop toplo.Da li je to mogucedrugarica_tz wrote:Ja se vec drugu zimu grijem na struju i prezadovoljna sam. Stan je 71 kvadrat, imam klimu inventer 1,3 kw i konvertor od 2 kw. Juce dosao racun 183,50 KM sva potrosnja. Ja prezadovoljna
PS.Tester:struja uopste nije skupa...
- drugarica_tz
#342 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kao prvo nemam 4 sobe. Spavaca soba od nekih 20 kvadrata je fizicki odvojena i nju grijem konvektorom. Dnevna, trpezarija, kuhinja i hodnici su skoro pa jedan prostor i to grijem klimom inventer koju nikada negasim. Temperatura je uvijek oko 23 stepena. Konvektor po danu drzim na minimumu, jer je po danu niko ne kristi. Stolarija i ulazna vrata su nova, tako da nigdje nepuse. Uostalom ja ovdje niko ne reklamiram, pa nemam potrebe da iznosim netacne informacije, a tvoje je dali ces vjerovati ili ne.motorola01 wrote:Kako ugrijes ostale sobe,jer sumnjam da klima sa jednim konvektorom moze ugrijati 4 sobe i kupatilo.Svako grijanje na struju koje se moze pokriti sa 200-220KM mjesecnog racuna se isplati.Ali ovdje mislim da ti bas ugrije i da je toplo u stanu,a ne ono nekoliko sati ne ukljucujes nikako,pa de upali zima je.Znaci da je non stop toplo.Da li je to mogucedrugarica_tz wrote:Ja se vec drugu zimu grijem na struju i prezadovoljna sam. Stan je 71 kvadrat, imam klimu inventer 1,3 kw i konvertor od 2 kw. Juce dosao racun 183,50 KM sva potrosnja. Ja prezadovoljna?
PS.Tester:struja uopste nije skupa...
-
motorola01
#343 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nista ja tebe ne napadam.Samo sam rekao da je tesko ugrijati 4 sobe i kupatilo sa klimom i jednim konvektorom.A kako sam dosao do 4 sobe i na kraju se ispostavilo da sma pogrijesio
?Pa tako sto sma vidio da je stan 71 kvadrat i odmah pomislio da je trosoban stan.A ako je trosoban stan,trebao bi imati 4 sobe(ukljucujuci kuhinju) i kupatilo(mozda i dva odvojena)...A visina racuna je po meni odlicna,ukoliko se sve zagrije.
KOd nas postoji veliki problem oko grijanja u cijeloj drzavi i to je iskljucenje sa centralnog grijanja(odjava) i onda opet placas tom istom grijanju odredjeni postotak svaki mjesec u sezoni,a nemas grijanja.Ono da se moze odjaviti grijanje i da se nista ne placa,kao sto se moze sa strujom,onda bi vjerovatno dosta ljudi preslo na grijanje na struju.Ovako hoce da te deru na dvije strane i onda se to slabo isplati....
KOd nas postoji veliki problem oko grijanja u cijeloj drzavi i to je iskljucenje sa centralnog grijanja(odjava) i onda opet placas tom istom grijanju odredjeni postotak svaki mjesec u sezoni,a nemas grijanja.Ono da se moze odjaviti grijanje i da se nista ne placa,kao sto se moze sa strujom,onda bi vjerovatno dosta ljudi preslo na grijanje na struju.Ovako hoce da te deru na dvije strane i onda se to slabo isplati....
- drugarica_tz
#344 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
motorola01 wrote:Nista ja tebe ne napadam.Samo sam rekao da je tesko ugrijati 4 sobe i kupatilo sa klimom i jednim konvektorom.A kako sam dosao do 4 sobe i na kraju se ispostavilo da sma pogrijesio?Pa tako sto sma vidio da je stan 71 kvadrat i odmah pomislio da je trosoban stan.A ako je trosoban stan,trebao bi imati 4 sobe(ukljucujuci kuhinju) i kupatilo(mozda i dva odvojena)...A visina racuna je po meni odlicna,ukoliko se sve zagrije.
Vidis mi smo placali najskuplje centralno grijanje u drzavi, 2,85 KM po kvadratu. Sreca pa su im kotlovi pocrkali, te evo drugu doinu nemam to grijanje, nego se grijem na struju, sto je meni jako povoljnije. Prije sam trazila da se otpojim, ali nisu dozvoljavali ili su trazili da placam 30% od cijenje grijanja za cijevi koje ne preolaze kroz moj stan, jer sam zadnja u vertikali.
-
motorola01
#345 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Zar je u Tuzli tako skupo grijanje?U Zenici je 1,40KM tokom cijele godine odnosno isto kao i u TZ...Cini mi se da se neko iz TZ javio,ali da je grijanje bilo dosta jeftinije nego u Zenici,sto je i logicno zbog TE...Jeis li sigurna da je u TZ 2,85KM/m2 u sezoni 
edit:sad sam bio na stranici grijanjaTZ i stranica je fino uradjena,ali nigdje nema onog glavnog,a to je cijena po kvadratu
edit:sad sam bio na stranici grijanjaTZ i stranica je fino uradjena,ali nigdje nema onog glavnog,a to je cijena po kvadratu
- drugarica_tz
#346 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
motorola01 wrote:Zar je u Tuzli tako skupo grijanje?U Zenici je 1,40KM tokom cijele godine odnosno isto kao i u TZ...Cini mi se da se neko iz TZ javio,ali da je grijanje bilo dosta jeftinije nego u Zenici,sto je i logicno zbog TE...Jeis li sigurna da je u TZ 2,85KM/m2 u sezoni
U Tz je mislim oko 1,50 KM sada grijanje, nisam sigurna. Ja nema stan u Tz, nego u Zivinicama
-
motorola01
#347 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tokom sezone grijanja ili tokom cijele godine?drugarica_tz wrote:motorola01 wrote:Zar je u Tuzli tako skupo grijanje?U Zenici je 1,40KM tokom cijele godine odnosno isto kao i u TZ...Cini mi se da se neko iz TZ javio,ali da je grijanje bilo dosta jeftinije nego u Zenici,sto je i logicno zbog TE...Jeis li sigurna da je u TZ 2,85KM/m2 u sezoni
U Tz je mislim oko 1,50 KM sada grijanje, nisam sigurna. Ja nema stan u Tz, nego u Zivinicama
- drugarica_tz
#348 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Tokom sezone grijanja ili tokom cijele godine?[/quote]
Tokom sezone. Tj dok koristis grijanje. Ja sam placala mjesecno 202,35 km za 1 mjesec
, a nikada mi nije bilo vruce u stanu, uvijek oko 19 stepeni 
Tokom sezone. Tj dok koristis grijanje. Ja sam placala mjesecno 202,35 km za 1 mjesec
-
motorola01
#349 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
drugarica_tz wrote:Tokom sezone grijanja ili tokom cijele godine?
Za ovo prvo boldirano:to je dzaba grijanje...drugarica_tz wrote:
Za drugo:kako si placala 202KM mjesecno,ako imas stan od 71kvadrat,a cijena grijanja je 1,5KM po kvadratu???Zar to nije otprilike 105KM mjesecno x 6 mjeseci=630KM godisnje.
Da si u Zenici bilo bi 71x1,4x12mjeseci=1193KM...Razlika je u samo 560KM
- Kemo BA
#350 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Koristim Altantic konvektore vec drugu godinu. Prije toga sam koristio plin ali su racuni bili daleko veci nego sada. Iskoristivost energije je 100% a utrošak iste je dosta manji u odnosu na klasicne grijace zahvaljujuci jako preciznom i osjetljivom termostatu. Proracun potrošnje nije moguce vršiti po formuli snaga (kW) X sati rada jer grijac nije stalno ukljucen. On se automatski ukljucuje i iskljucuje a trajanje zavisi od gubitaka toplote u prostoriji koju zagrijava.Na isto takođe utice i kolicina toplotne energije koja dolazi od drugih izvora (sijalice, kuhinja itd) a najviše termo izolacija i stolarija.