Pitamo Mehanicare ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
_mufljuz_

#326 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by _mufljuz_ »

klaki wrote:Uvijek htio da pitam pa za boravim

Ugl. "krcka" nesto u/oko kvacila, odatle bas dolazi zvuk

Jedino se ne cuje kada kvacilo pritisnem do kraja a u svim ostalim situacijam se cuje. Najvise kad si u leru, a kad vozis tesko se cuje od motora i ostale buke

Sta je to tacno, btw 1.9 sdi motor. Vec duze vremena je tako, moze li to neku vecu stetu napraviti
imam jedan slican slucaj u firmi nakon par desetina kilometara rasuo se mjenjac :mrgreen: pa ti vidi :mrgreen:
ne trazi odgovor na forumu nego pravac mehanicar
klaki

#327 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by klaki »

_mufljuz_ wrote: imam jedan slican slucaj u firmi nakon par desetina kilometara rasuo se mjenjac :mrgreen: pa ti vidi :mrgreen:
ne trazi odgovor na forumu nego pravac mehanicar
Nije moje auto, ali vozim ga ponekad. Vec je preslo reko bi 2000 km od kako to se cuje

Vjeruj i ja sam isto reko "Jebo mater otice mjenjac"

Niko me nije registrovao :) Jedan mi je rekao da sam lud i da je to samo druk lezaj ili nesto

Boli me briga :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#328 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

@ klaki
lezaj neki u mjenjacu najvjerovatnije (nije druk lezaj)
TDi Power

#329 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by TDi Power »

Ja u firmi vozim 1.9 caddy sdi. Taj problem brat bratu traje jedno 5-6 godina. To im je boljka. Eno ga i dan danas se štuca, hehe :lol: Samo vozi!
:run:
Qler

#330 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Qler »

Mlad i Nevin wrote:Ima li veze protokomjer sa potrosnjom plina? Majstor koji ce mi zamijeniti isparivac je rekao da treba promijeniti protokomjer i da se motor mora startovati na benzin. Posto to nije jeftin dio da li se moze voziti i bez iskljucenog protokomjera a da ne troši ko Volga?

Takođe, može li neispravan termostat uticati na potrošnju? Naime, u kabini mi samo radi grijanje, ne moze da se ukljuci hladan zrak izvana.

Hajde mi objasni kako ces voziti bez senzora protoka zraka? I kako da nedostatak istog ne utice ne samo na potrosnju nego i na kompletan rad motora? Joj bosnja, sve bi poskidali sa auta, samo da ne mora marku dati. Kupi trotinet, nema ni lanac ko bickilo pa je bas jeftino za odrzavati.
AstorH

#331 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AstorH »

Na tehnickom sam prosao sve osim zadnje kad mi je provjeravao UK ulje u onom spremniku. Poslo pistat tamo na comp.i on opet izvuce onu sondu pa ponovi i opet podje pistat. Kaze mi pustit cu te, al ti ulje ne valja trebas zamjenit (e ovo se ne sjecam tocno kako je rekao - prelazi nesto 144 ili ne prelazi, nisam zapamtio ). Je li to nesto opasno posto sam svu kontrolu prosao pa i kocnica, osim tog ulja ?
citroen xm

#332 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

Pa trebaš promjeniti kočiono ulje, trebalo bi po nekom redu svake dvije godine. Vremenom mu se mijenja sastav.
Mlad i Nevin

#333 Re: Odg: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Qler wrote:
Mlad i Nevin wrote:Ima li veze protokomjer sa potrosnjom plina? Majstor koji ce mi zamijeniti isparivac je rekao da treba promijeniti protokomjer i da se motor mora startovati na benzin. Posto to nije jeftin dio da li se moze voziti i bez iskljucenog protokomjera a da ne troši ko Volga?

Takođe, može li neispravan termostat uticati na potrošnju? Naime, u kabini mi samo radi grijanje, ne moze da se ukljuci hladan zrak izvana.

Hajde mi objasni kako ces voziti bez senzora protoka zraka? I kako da nedostatak istog ne utice ne samo na potrosnju nego i na kompletan rad motora? Joj bosnja, sve bi poskidali sa auta, samo da ne mora marku dati. Kupi trotinet, nema ni lanac ko bickilo pa je bas jeftino za odrzavati.
Ne seri, ako ne mozes lijepo odgovoriti onda nemoj nikako.
mali_milojica
Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.

#334 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mali_milojica »

Mislim da ne bi trebala biti abnormalna potrosnja,ali povecana sigurno da. Auto ce ti slabije ici,vise trositi. Mislim da kod iskopcavanja protokomjera ECU uzima neku srednju vrijednost,nisam siguran,mozda je neko vise upoznat sa detaljima.
Mlad i Nevin

#335 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Kupio sam polovan protokomjer i ubacit cu ga prije nego promijenim isparivac. Istina je da auto slabije vuce a trosi.
AstorH

#336 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by AstorH »

Zahvaljujem @citroenxm

Sent from my iPad using Tapatalk
citroen xm

#337 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

:thumbup:
Mlad i Nevin

#338 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

Ako imam obicnu plinsku instalaciju, da li motor treba startovati na benzin pa prebacivati na plin ili se moze stalno startovati na plinu.
AstorH

#339 Pitamo Mehanicare ?

Post by AstorH »

Pa da, na benzin i onda ga prebaci elektronika na plin. Tako bar kod mene. A i taj obicni mora tako, mozda samo ti rucno moras prebacit na plin ako vec nije automatski uradjeno. Ja ne vjerujem i da postoji kod nas auto koje starta na plinu.

Sent from my iPad using Tapatalk
Romeo 80
Grijem se na: Džemper
Vozim: Azijsku nakazu

#340 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Romeo 80 »

Mlad i Nevin wrote:Ako imam obicnu plinsku instalaciju, da li motor treba startovati na benzin pa prebacivati na plin ili se moze stalno startovati na plinu.
Uvijek pali na benzin i prije gašenja motora prebaci takođe na benzin. Ako hladan motor pališ odmah na plin može doći do detonacija u usisnoj grani i njenog pucanja. Ja sam na početku bez iskustva par puta pokušao na plin i od detonacije mi je spala kompletna usisna grana s glave motora! Srećom, ništa se nije oštetilo i samo sam je vratio natrag :D
O'zone
Globalni moderator

#341 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by O'zone »

Mlad i Nevin wrote:Ako imam obicnu plinsku instalaciju, da li motor treba startovati na benzin pa prebacivati na plin ili se moze stalno startovati na plinu.
Ako je karburator u pitanju ne moraš.

Ja svoj palim i vozim evo već dvije godine samo na plin na benzin nisam niti jednom prebacio.
mefistofilis

#342 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by mefistofilis »

ispuhala guma jednom, ja je napusem i nakon 2,3 dana (jer ne znam nakon koliko kilometara,) ona opet ispuse.
postoji li kakav univerzum u kojem ona nije pukla vec se radi o pogresnom poklopcicu na ventilu :lol:
al' ozbiljno pitam, nisam jos uvjek bacio gumu :-D
Mlad i Nevin

#343 Re: Odg: Pitamo Mehanicare ?

Post by Mlad i Nevin »

O'zone wrote:
Ako je karburator u pitanju ne moraš.

Ja svoj palim i vozim evo već dvije godine samo na plin na benzin nisam niti jednom prebacio.
Kod mene je direktno ubrizgavanje i majstor mi je rekao da se mora paliti na benzin. Detonacije su mi vjerovatno unistile i maf senzor i kuciste filtera plina a mozda i sam rasplinjac koji mijenjam.
citroen xm

#344 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by citroen xm »

Ja sam imao takav sistem dvije godine na Fiat Cromi 2.0. Ja nisam imao nikakav problem nikada, ali sistem je bio naštelovan da pali na benzin i na 2000 obrtaja šalta na plin. Dakle samo upališ dodaš gas na 2000 obrtaja i sam prebaci na plin. U principu taj plinski sistem ljudi ugrađuju jer je jeftiniji od sekventa, ali nije baš srećno rješenje. Ljudima se često dešavaju detonacije gdje stradaju kućišta vazdušnog filtera i vjerovatno senzori. Jedna od stvari koja može ublažiti stvar je ugradnja klapne, pa kad plin derne da ne razvali sve okolo. Mislim da isparivač nije stradao zbog neke detonacije već zbog kilometraže jer je predviđeno da se i on servisira.
zdruzdjo

#345 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

da li je neko koristio/vidio ovo
http://img.dxcdn.com/productimages/sku_141627_1.jpg
nisam tuner ili slicno volio bih samo da znam kako ovo funkcionise u svakodnevnom koristenju..
Last edited by zdruzdjo on 14/09/2014 20:50, edited 1 time in total.
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#346 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by bitanga_sa_otesa »

nikako,mani se kineskog smeca :) nijedna sijalica ne moze zamijeniti halogenu,na kamione sad vracaju halogena svjetla,skidaju xenone...vozaci se vise umaraju ....
zdruzdjo

#347 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by zdruzdjo »

bitanga_sa_otesa wrote:nikako,mani se kineskog smeca :) nijedna sijalica ne moze zamijeniti halogenu,na kamione sad vracaju halogena svjetla,skidaju xenone...vozaci se vise umaraju ....
ma ne bih ja bjezao od xenon-a kad bi imao lece i sve sto ide. ali skuuuupo brate.
nekad davno sam koristio osram night breaker i mogu reci da su fakat odlicne sijalice. jedino im je mana brate sto crkavaju.
Image
sparky

#348 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by sparky »

Meni osram nb trajale cca dvije godine. Bile skupe pravo, oko 30km komad i znam da sam se salio ako pregore da cu nekog da udavim. Bile odlicne.
makse seljanko makse

#349 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by makse seljanko makse »

Ne znam tacno gdje da postavim pitanje pa cu ovdje jer mi treba savjet.
Uglavnom na vozacevoj strani mi je spalo staklo,sajla ili nosac su otisli,pa jel zna neko gdje to mogu otici da uradim?problem bi mogao biti sto se onaj tapacirung ne moze da skine,izgleda da je ona rucka za otvaranje prozora priljepljena jer nema osiguraca za skidanje pa ce se i to vjerovatno morati promjeniti.
Ned071

#350 Re: Pitamo Mehanicare ?

Post by Ned071 »

diskovi su u pitanju. sta preporucujete? poredani su po cijeni od nasjkupljeg pa nadolje
tvr lucas, delphi, bosch, ferodo, topran... hvala puo
Post Reply