Miješanje IZ u politiku

Locked
avicena

#326 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

Bošnjaci nisu u SFRJ imali svoje Matice bosanske za razliku druga dva naroda kroz koju bi mogli njegovati svoju kulturu i tradiciju ili uopšte svijest o posebnosti. Jedina institucija koja je nešto činila u tom smjeru i u tom vremenu je IZ koja se sada razapinje na stub srama. Razmišljam o svim mogućim asimilacijama i ima poprilično varijacija na temu.
jarancuga

#327 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni...opet nema odgovora, ko je agresor i sta je cilj?

a za vrijeme komunizma, srbi imali drzavu i vojsku, sve vodece pozicije drzali, hrvati vazda imali jaku katolicku crkvu za ledjima, a muslimani nit su smjeli nit su znali nit su imali ista sem laznih parola bratstva i jedinsta koje im se skupo odbilo od glavu...
pionir47

#328 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

Bosnjacima se namjerno servira "Islam" kao tacka spajanja jer ih se zeli u evropi u buducnosti predstavljati kao "ekstremiste" a time ih pretvoriti u Palestinu.

Tako da je i Ceric i Alija Izetbegovic; to su obicni Srpski ljudi. A ne samo oni nego i onaj Avazov direktor; i on je bio Srpski spijun u ratu i to svi znamo.
probuseni $

#329 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

jarancuga wrote:probuseni...opet nema odgovora, ko je agresor i sta je cilj?

a za vrijeme komunizma, srbi imali drzavu i vojsku, sve vodece pozicije drzali, hrvati vazda imali jaku katolicku crkvu za ledjima, a muslimani nit su smjeli nit su znali nit su imali ista sem laznih parola bratstva i jedinsta koje im se skupo odbilo od glavu...
Covjece pa ja ti cijelo vrijeme pokusavam objasniti ko je krivac zasto su bosanci ostali bez identiteta ? Ne mozes ti kriviti srbe i hrvate sto su to oni ucinili. Oni to nisu bili duzni da ucine bosancima. To su sami bosanci sebi trebali obezbjediti. Zasto nisu objasnio sam vec vise puta. Ti bi da sjedis na minderu a da ti neko drugi pravi kucu?

I zato kazem da jos uvijek imamo sansu ! Imamo drzavu gdje smo konstitutivni. Potrebno je samo sazvati Bosanski Sabor i proglasiti se modernim Bosanskim narodom i postati Bosanska nacija. Tim potezom srbi i hrvati padaju stepenicu nize i bili bi primorani da su ukljuce , ako zele biti ravnopravni. IZ ostaje , ali kao dio bosanskog folklora i cuvar nase tradicije i kulture. Ostaje i pravoslavlje i katolcizam i judizam i crna magija, samo dobijaju drugu formu.
GOLFER

#330 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by GOLFER »

pionir47 wrote:Bosnjacima se namjerno servira "Islam" kao tacka spajanja jer ih se zeli u evropi u buducnosti predstavljati kao "ekstremiste" a time ih pretvoriti u Palestinu.

Tako da je i Ceric i Alija Izetbegovic; to su obicni Srpski ljudi. A ne samo oni nego i onaj Avazov direktor; i on je bio Srpski spijun u ratu i to svi znamo.

pa nasi glavni ljudi ispadose srpski spijuni, onda me bas interesuje sto smo i ratovali, ako su srbi stavili svoje ljude na nase glavne pozicije onda bi ovo DAVNOOOO bila srbija... eee blago tebi bez pameti
jarancuga

#331 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

probuseni $ wrote:
jarancuga wrote:probuseni...opet nema odgovora, ko je agresor i sta je cilj?

Covjece pa ja ti cijelo vrijeme pokusavam objasniti ko je krivac zasto su bosanci ostali bez identiteta ? Ne mozes ti kriviti srbe i hrvate sto su to oni ucinili. Oni to nisu bili duzni da ucine bosancima. To su sami bosanci sebi trebali obezbjediti. Zasto nisu objasnio sam vec vise puta. Ti bi da sjedis na minderu a da ti neko drugi pravi kucu?

I zato kazem da jos uvijek imamo sansu ! Imamo drzavu gdje smo konstitutivni. Potrebno je samo sazvati Bosanski Sabor i proglasiti se modernim Bosanskim narodom i postati Bosanska nacija. Tim potezom srbi i hrvati padaju stepenicu nize i bili bi primorani da su ukljuce , ako zele biti ravnopravni. IZ ostaje , ali kao dio bosanskog folklora i cuvar nase tradicije i kulture. Ostaje i pravoslavlje i katolcizam i judizam i crna magija, samo dobijaju drugu formu.
kad mi odgovoris na gore postavljeno pitanje, smatrat cu te ozbiljnim sagovornikom...ovako si sam sebi kontradiktoran...
i sta cemo nas dvojica bosanaca kad srbi i hrvati nece s nama...
da mrzis islam jasno je iz svake tvoje recenice, al dzaba lafe...
avicena

#332 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

probuseni $ wrote: Potrebno je samo sazvati Bosanski Sabor i proglasiti se modernim Bosanskim narodom i postati Bosanska nacija. Tim potezom srbi i hrvati padaju stepenicu nize i bili bi primorani da su ukljuce , ako zele biti ravnopravni.
I poslije toga logično slijedi procedura da se to ugura u Ustav. Kada bi nam još uspio objasniti kako da se i to izvede onda ova priča ima smisla, a sve do tada....
pionir47

#333 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

Bosnjaci su u Yugoslaviji bili u sustini:

Muslimani i ateisti.

Oni su kao jedini narod u evropi bili BEZ narodnog idenditeta ALI i bez vjere (u sustini). Jer sva moja familija je prije rata pila alcohol. Zene ni prije rata a ni posle nisu bile pokrivene. Rijetko ko je postio. Pa bilo ih je dosta koji su svinjetinu jeli od prijatelja mojih roditelja. Ali svi su govorili da "vjeruju srcem". :lol:

Sada Bosnjaci eto imaju vjeru. Ali jos uvijek nemaju narodni identitet. Sto je u evropi kardinalno. Mislim vodja im je bio Alija Izetbegovic. Sta se treba jos pricati tu? Nacionalisti Bosnjac i su ustvari "Islamisti" (SDA).

Turci su svoju nacionalnu stranku osnovali prije 41 godina.
jarancuga

#334 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

pionir47 wrote:Bosnjaci su u Yugoslaviji bili u sustini:

Muslimani i ateisti.

Oni su kao jedini narod u evropi bili BEZ narodnog idenditeta ALI i bez vjere (u sustini). Jer sva moja familija je prije rata pila alcohol. Zene ni prije rata a ni posle nisu bile pokrivene. Rijetko ko je postio. Pa bilo ih je dosta koji su svinjetinu jeli od prijatelja mojih roditelja. Ali svi su govorili da "vjeruju srcem". :lol:

Sada Bosnjaci eto imaju vjeru. Ali jos uvijek nemaju narodni identitet. Sto je u evropi kardinalno. Mislim vodja im je bio Alija Izetbegovic. Sta se treba jos pricati tu? Nacionalisti Bosnjac i su ustvari "Islamisti" (SDA).

zato nam rat otvorio oci, istina ne svima, al ima nas masalah... :mrgreen:
art vandeley

#335 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by art vandeley »

jarancuga wrote:
pionir47 wrote:Bosnjaci su u Yugoslaviji bili u sustini:

Muslimani i ateisti.

zato nam rat otvorio oci, istina ne svima, al ima nas masalah... :mrgreen:
upravo tako...
a ovim postom je dokazao da i "bosancima" smeta islam kod bosnjaka kao sto je smetao i cetnicima 1992.-1995. i nista drugo nije u pitanju
avicena

#336 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

pionir47 wrote: Sada Bosnjaci eto imaju vjeru. Ali jos uvijek nemaju narodni identitet. Sto je u evropi kardinalno. Mislim vodja im je bio Alija Izetbegovic. Sta se treba jos pricati tu? Nacionalisti Bosnjac i su ustvari "Islamisti" (SDA).
Bez ikakvih tendencija ili političkih konotacija teško da će iko na ovim prostorima napraviti takav pokret kakav je uspio Izetbegović. Ni prije ni poslije njega niko nije imao tu harizmu među Bošnjacima samo je šteta što to barabe uhelaćiše.

pionir47

#337 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

avicena wrote:
pionir47 wrote: Sada Bosnjaci eto imaju vjeru. Ali jos uvijek nemaju narodni identitet. Sto je u evropi kardinalno. Mislim vodja im je bio Alija Izetbegovic. Sta se treba jos pricati tu? Nacionalisti Bosnjac i su ustvari "Islamisti" (SDA).
Bez ikakvih tendencija ili političkih konotacija teško da će iko na ovim prostorima napraviti takav pokret kakav je uspio Izetbegović. Ni prije ni poslije njega niko nije imao tu harizmu među Bošnjacima samo je šteta što to barabe uhelaćiše.

Hahahaha.... :lol:

Izetbegovica vole samo provincijalci. A cak i medju njima ima onih koji ga ne podnose (zene srebrenice). Kakav izetbegovic. Najobicnii Islamista.

Kada su ga vodili Turci na grob Ataturka rekao je "da on to ne zeli". Izetbegovica nisu izglasali Bosnjaci nego Fikreta Abdica. A IZETEBGOVIC JEW DOSAO na politicku scenu nelegalno. A Fikret Abdic sa Srbima poceo saradjvati. Eto koliko su Bosnjaci pismeni.

Bosnjaci od 1890 do danas; nakon svakog rata su gubili svoje pametne ljude; Ostajala je u Bosni kroz decenije (nakon svakog sukoba) samo bjeda (vecinom).

A uostalom, Izetbegovic je najpopularniji medju NovoPazarcima, Pljevljanima i drugim Sandzaklijama. A Sandzaklije su stvorili Bosnjaci. Jer bez Bosnjaka bi sandzaklije bili Srbi ili Turci.
avicena

#338 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

pionir47 wrote: Kada su ga vodili Turci na grob Ataturka rekao je "da on to ne zeli". Izetbegovica nisu izglasali Bosnjaci nego Fikreta Abdica. A IZETEBGOVIC JEW DOSAO na politicku scenu nelegalno. A Fikret Abdic sa Srbima poceo saradjvati. Eto koliko su Bosnjaci pismeni.
Pa vidiš da su u Abdiću prepoznali izdajničku crtu pa ga na vrijeme gurnuli u stranu da šta ne zabrlja. A šta ti misliš koliko danas ima Ataturka u Turskoj? Zar i tu nije bio vizionar?
pionir47

#339 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

avicena wrote:
pionir47 wrote: Kada su ga vodili Turci na grob Ataturka rekao je "da on to ne zeli". Izetbegovica nisu izglasali Bosnjaci nego Fikreta Abdica. A IZETEBGOVIC JEW DOSAO na politicku scenu nelegalno. A Fikret Abdic sa Srbima poceo saradjvati. Eto koliko su Bosnjaci pismeni.
Pa vidiš da su u Abdiću prepoznali izdajničku crtu pa ga na vrijeme gurnuli u stranu da šta ne zabrlja. A šta ti misliš koliko danas ima Ataturka u Turskoj? Zar i tu nije bio vizionar?
U Turskoj ima oko 30 miliona Turaka koji su glasali za Ataturske partije i oko 7 miliona Turaka koji su glasali za nacionaliste. To je ukupno vise od pola Turaka koji nisu glasali za Islamista. Za Islamiste u Turskoj su glasali provincijalci i Kurdi.

No Turska vojska i sud je u rukama Alevita (to su muslimani koji su reformisali Islam i koji su 100% za Ataturka) a vojska u Turskoj ima zadnju rijec. Alevita ima 20 miliona.

Nama Bosanskim nacionalistima nada lezi u Turcima i u polozadju Bosne u svijetu. A koliko ljudi vole Aliju se vidi iz toga sto mu ni grob ne pustaju na miru vec i njega dizu u zrak, Njegov vlastiti narod.
GOLFER

#340 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by GOLFER »

pionir47 wrote:
avicena wrote:
U Turskoj ima oko 30 miliona Turaka koji su glasali za Ataturske partije i oko 7 miliona Turaka koji su glasali za nacionaliste. To je ukupno vise od pola Turaka koji nisu glasali za Islamista. Za Islamiste u Turskoj su glasali provincijalci i Kurdi.

No Turska vojska i sud je u rukama Alevita (to su muslimani koji su reformisali Islam i koji su 100% za Ataturka) a vojska u Turskoj ima zadnju rijec. Alevita ima 20 miliona.

Nama Bosanskim nacionalistima nada lezi u Turcima i u polozadju Bosne u svijetu. A koliko ljudi vole Aliju se vidi iz toga sto mu ni grob ne pustaju na miru vec i njega dizu u zrak, Njegov vlastiti narod.
cuj reformisali islam sta sad to znaci? kako je to moguce reformisati islam?
kamen spoticanja

#341 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by kamen spoticanja »

pionir47 wrote:
avicena wrote:

:lol: :lol:
dakle bez imalo zelje da ulazim u diskusiju o IZ kao trnu u suznom oku nasih vrlih "zastitnika" domovine :-) koji nas odbranise i islamista :roll: u ratnom periodu,zelio bih samo da te pitam sta znace ovi tvoji "aleviti"?
i da nam metnes broj zastupnika u AKP turskom parlamentu ;-)
a onda mozes i CHP i MHP kad ih vec pominjes
avicena

#342 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

kamen spoticanja wrote: :lol: :lol:
dakle bez imalo zelje da ulazim u diskusiju o IZ kao trnu u suznom oku nasih vrlih "zastitnika" domovine :-) koji nas odbranise i islamista :roll: u ratnom periodu,zelio bih samo da te pitam sta znace ovi tvoji "aleviti"?
Ja mislim da je on oko ovih šiitskih alevija malo pomiješao milione i procente. Alevija je svega oko 15% i ne vidim da značajno utiču na kreiranje politike mada su prof.dr.Tanasković i Milić od Mačve u euforiji stvaranja Velike Serbije rekli da se tu ne trebaju zaustaviti nego da trebaju obnoviti i Vizantiju pri čemu bi iskoristili Alevije koji ne vole tursku vlast pa ova priča da oni štite Tursku mi nikako se ne uklapa. Tanasković je kao poznati orijentalista poslije otišao za ambasadora Srbije u Tursku i ubrzo ga Turci protjerali. Znači da je tamo nešto muljao.

A ovo si dobro pitao za AKP i Erdogana pa i mene zanima odgovor. :mrgreen:
kamen spoticanja

#343 Re: Miješanje IZ u politiku

avicena wrote:
kamen spoticanja wrote: :lol: :lol:
Ja mislim da je on oko ovih šiitskih alevija malo pomiješao milione i procente. Alevija je svega oko 15% i ne vidim da značajno utiču na kreiranje politike mada su prof.dr.Tanasković i Milić od Mačve u euforiji stvaranja Velike Serbije rekli da se tu ne trebaju zaustaviti nego da trebaju obnoviti i Vizantiju pri čemu bi iskoristili Alevije koji ne vole tursku vlast pa ova priča da oni štite Tursku mi nikako se ne uklapa. Tanasković je kao poznati orijentalista poslije otišao za ambasadora Srbije u Tursku i ubrzo ga Turci protjerali. Znači da je tamo nešto muljao.

svasta je on nesto pomjesao :-) no tastatura trpi svasta...nadat je se da nece imati priliku da ovo svoje "znanje" pokaze u realnom svijetu korz neku poziciju...to bi bilo pogubno...nego uvijek mi je bilo sega cuti od bosanskih nacionalista kako se sicaju terminima hrvat i srbin u bosni kao konstitutivni dio domovine...ne znam kakav je to koncept ali je naopak :-)
nego ces se iznenadit kad vidis rezultate akp-a...sad samo prati dodikove izjave...svaka u sebi ima tursku i turke :D
laktasenko sabrao dva broja...dolaze na konjima :D
avicena

#344 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

kamen spoticanja wrote: nego ces se iznenadit kad vidis rezultate akp-a...sad samo prati dodikove izjave...svaka u sebi ima tursku i turke :D
Ma znam i brojeve i procente poslije one priče o Gulu nego me zanima kako će se uklopiti u prethodni post. :-)

Aaaaa...Dodija preplašili dodatno cionisti kada mu neki dan rekli da se nije sa janičarima zezat', a i on nešto načuo od guslara. :mrgreen:
probuseni $

#345 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by probuseni $ »

Svi evropski narodi danas uzivaju manje vise slican status. Dio su imenom svoje ili neke druge nacije. Njemci imaju svoju drzavu i naciju. Isto tako dio etnickih njemaca, dio njemackog naroda, zivi u drugim drzavama kao dio nacije te drzave. Bilo ih je podosta npr. u Vojvodini dok ih komunisti nisu perotjerali da bi tamo naselili krajiske srbe. Dio rumuna zivi u Madjarskoj i nacionalni su madjari. Isto tako u Bugarskoj, pa su opet nacinalni bugari. Tako je skrojen najveci dio Evrope. Ne postoji ni jedan narod koji nije politicki pokriven svojom vlastitom drzavom, ili nacionalnoscu neke druge drzave. Taj nacionalni identitet im i osigurava opstanak, jer u protivnom bilo bi protjerivanj, sikaniranja, uskracivanja prava itd.
Jednini narod koji nema svoju naciju su Bosanci i pored toga sto imaju svoju vlastitu drzavu.I da apsur bude veci bosanski srbi i bosanski hrvati imaju svoju naciju, ne u Bosni, vec u susjednim drzavama . Susjedne drzave ih pokrivaju svojim nacionalnim identitetom i racunaju se kao dislocrana nacija zato sto zive van okvira maticne drzave. Kad bi R Srbija pokusala da to ucini sa djelom srpskog naroda u npr. Bugarskoj izvisili bi kao Pedro, dobili bi takav samar da im se zavrti u glavi. To cak nisu u mogucnosti da ucine u frisko odvojenoj Crnoj Gori , jer Crna Gora kao gradjansko drustvo imaju svoju naciju u koju , htjeli ili ne, ulaze i ti etnicki srbi koju tu zive. Oni su se cini mi se pomirili s tim za samo par godina. To isto ce se desiti i na Kosovu, samo treba malo vremena.

Samo jedan narod u Evropi, Bosanci, visi razapet , zive na cardaku ni na nebu ni na zemlji samo zato sto im sudbinu kroje muslimanski politicari. Muslimani ne znaju, nisu kadri ,da naprave modernu funkcionalnu drzavu vec tavore u srednjem vijeku, vode primitivnu politiku, i samo ih masa spasava od nestanka. Da nas nije bilo 2-3miliona, da nas je bilo kojih par stotina hiljada, danas nebi ni postojali.
Ja za stanje u mom narodu ne mogu kriviti nikog vec one koji su nas kroz historiju vodili. Nase vodje su propustile sve vozove koji su prolazili pored njih. Umjesto da slijede reforme , politicke promjene, da uskladjuju i njeguju politicku poziciju naseg naroda oni su uspavani islamskom ideologijom o nekakvom drustvu, nastalom prije 1500g. bili nijemi posmatraci i sluzili smo kao kanta za nabijanje.Svi rezimi , svi okupatori su nas drzali na nivou vjerske grupe dajuci nam samo simbolicna prava a zauzvrat trazili maximum. Gini za osmanlije, gini za AU, gini za Kraljevinu YU. Tek nas je Tito podigao na noge i dao nam sansu da u borbi protiv fasizma branimo i interese nase drzave ravnopravno sa ostalim. Prvi put u R BiH Bosanci su bili jednaki sa ostalim zato sto su napokon dobili status naroda i nacije. Sve je to historijski trajalo kratko da se ucvrsti u svijesti i isparilo je kao dim dolaskom nasih spasioca , muslimanskih politickih partija koje su nam obecavale med i mlijeko. Prvo sto su muslimani ucinili je da su skupa sa srbima i hrvatima srusili poredak koji su komunisti stvorili i usput unistili gradjansko drustvo, sto je odgovaralo svim trima stranama. Time su omogucili povratak IZ u politicke vode i vladavinu nad narodom. Tim potezom su omogucile svojim partnerima da na svoje etnicke politicke zajednice u vidu entiteta i kantona namontiraju Vatikan i SPC. Krscanstvo je na ovaj potez cekalo 1000g. jer je Bosna sve do zadnjeg rata po mjerilima religija bila nedefinisana teritorija, nije se znalo da li je krscanska ili islamska drzava. Kompromis je nadjen u unutarnjoj podjeli zemlje u vidu etnickih politickih zajednica , pravoslavlje u RS, a katolcizam u kantonima sa hrvatskom vecinom, ostatak je pripao islamu i muslimanima. Sve do prije 20g. Bosna je bila jedini komad Evrope koji nije imao religiozno obiljezje, nije se znalo pod cijim je plastom drzava. Za Krscanstvo i Islam to je jos uvijek bila jereticka zemlja koju treba osvojiti, a islam se tu nasao, moze li se reci slucajno, donesen sa osmanlijama i ukljestio se duboko u evropsko tlo, daleko od svog izvora. Prije 20 g prisustvovali smo jednom velikom historijskom dogadjaju, bili smo direktni svjedoci, kako monoteisticke religije macem i vatrom osvajaju nova podrucja. U Evropi je tako nestao i poslednji trag jednog drugacijeg vjerskog ucenja kojeg neki nazivaju dualizam, neko ce reci Bosanske Crkve, meni je svejedno, samo znam da je sa lica planete izbrisano nesto sto je drugacije od Krscanstva i Islama. Neko ce reci da je islam zivio u narodu 500g i da su bosanci muslimani ? Nisu gospodo, u njima je bio veliki dio te stare bosanske vjere da je IZ morala dovesti povecu grupu mudzahedina i vehabija koja vas danas uci kako da budete pravi istocnjacki muslimani. Prvo su vas poceli gurkati na dzumama laktovima da vam pokazu "kako treba klanjati", jer vi to niste znali, pa vam sad namecu i stil oblacenja, jer kako da vas ostali prepoznaju u standardnoj bosanskoj odjeci. To su sve direktni napadi na kulturu bosanaca koji su ovi gradili stotinama godina. Nije slucajno sto se dzamije prave u istocnjackom stilu jer su bosanske nekako nepodobne , previse evropske, a Saudijskoj Arabiji je potrebna jedna muslimanska oaza u sred Evrope da ojaca svoju medjunarodnu poziciju.

Znam da ce sad neki poceti da vriste, ali ja se ne obazirem na to. Ocekujem komentare koji su u duhu onog s cime se dicite, svega onog sto vam vasa vjera nalaze i cemu vas uci.
avicena

#346 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by avicena »

Pravimo i dalje circulus vitiosus pa...
probuseni $ wrote:Tek nas je Tito podigao na noge i dao nam sansu da u borbi protiv fasizma branimo i interese nase drzave ravnopravno sa ostalim. Prvi put u R BiH Bosanci su bili jednaki sa ostalim zato sto su napokon dobili status naroda i nacije.
Iako smo bili treći narod po brojnosti...

Image
Na novomu državnom grbu proglašenomu 1946. ipak se nalazio plamen sastavljen od petero baklji – kao simbol bratstva i jedinstva – pet naroda: Crnogoraca, Hrvata, Makedonaca, Slovenaca i Srba. Šesta baklja, koja je predstavljala Muslimane kao narodnost (danas Bošnjake), ili pak šest jugoslavenskih republika, pridružena je plamenu tek dva desetljeća kasnije.
A prelistaj malo ovo jer ćeš se iznenaditi ko je i kada započeo...

Svjedoci raspada

..pa kaže tamo da je počeo odavno raspad SFRJ...
Stipe Šuvar, jedan od čelnika Saveza komunista iz Hrvatske: "Birokratsko-nacionalistički monoliti su ojačali već za Titova života. Poslije njegove smrti i odlaska nekih velikih autoriteta jugoslavenskog društva, kao što su Kardelj, Bakarić, a među Srbima Milentije Popović i još mnogi drugi, mi novi, pomiješani sa starim iz Titova vremena, preuzeli smo vruć krumpir kojeg nismo uspjeli ohladiti i izbaciti iz ruku, a da se svi ne opržimo. A kasnije se zemlja i raspala."
probuseni $ wrote:Prvo sto su muslimani ucinili je da su skupa sa srbima i hrvatima srusili poredak koji su komunisti stvorili i usput unistili gradjansko drustvo, sto je odgovaralo svim trima stranama.
Znaš li koliko se izetbegović zalagao sa Gligorovim da se održi bar labava konfederacija, ali braća u Karađorđevu nam skrojiše drugačiju kapu. Ko je pretstavljao Bošnjake u Karađorđevu ako spominješ udjel muslimana u raspadu?
probuseni $ wrote:Neko ce reci da je islam zivio u narodu 500g i da su bosanci muslimani ? Nisu gospodo, u njima je bio veliki dio te stare bosanske vjere da je IZ morala dovesti povecu grupu mudzahedina i vehabija koja vas danas uci kako da budete pravi istocnjacki muslimani.
Ti se sada malo igraš i Frojda, ali hajd'....de ti...Ja znam to da sam danas ponosan na svog pradjeda jer vidim koliko je bio još tada ispred svog vremena čak i za današnje prilike.
piupiu

#347 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by piupiu »

jarancuga wrote: cekam odgovor lafe...da li bi sepaatisti odustali od svojih namjera da su se bosnjaci izjasnili bosancima ... kako bi ti sprijecio stvaranje tkz.srpskih opstina pocetkom 90...tri naroda su se dogovorili da formiraju zajednicku drzavu...jes,jes...
Mogu li ja? Ne bi odustali. Al' nije poanta sad premotavati film da se slozimo oko toga sta bi bilo da je bilo. Poanta je da smo mi u 2010.-oj godini i da gledamo unaprijed jedno 20, 30-ak, ako je ikako moguce. I da odgovorimo na pitanje ko je politicki nosilac ideje BiH, a ko je politicki nosilac ideje bosnjastva? Mislim da to ne moze biti IZ.
jarancuga

#348 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by jarancuga »

piupiu wrote:
jarancuga wrote: cekam odgovor lafe...da li bi sepaatisti odustali od svojih namjera da su se bosnjaci izjasnili bosancima ... kako bi ti sprijecio stvaranje tkz.srpskih opstina pocetkom 90...tri naroda su se dogovorili da formiraju zajednicku drzavu...jes,jes...
Mogu li ja? Ne bi odustali. Al' nije poanta sad premotavati film da se slozimo oko toga sta bi bilo da je bilo. Poanta je da smo mi u 2010.-oj godini i da gledamo unaprijed jedno 20, 30-ak, ako je ikako moguce. I da odgovorimo na pitanje ko je politicki nosilac ideje BiH, a ko je politicki nosilac ideje bosnjastva? Mislim da to ne moze biti IZ.

a sta je poanta? prihvatiti u najmanju ruku smijesne tvrdnje druga probusenog, da je IZ kriva za stanje u BiH, sto nam drug probuseni pokusava lagano implicirati da je IZ kriva sto izvrsena agresija na BiH, nesto u folu, et, da smo ostali bosanci, ne bi se desio ovaj belaj, komunjare dale BiH drzavnost a IZ je srusila...
ma mrsko mi vise ponavljati...
znam samo, da je velikosrpski plan bio ( ostao ), BiH razvaliti, podijeliti, rasturiti, a njen najbrojniji, najpitomiji,najmirniji narod, zovi ga kako hoces, bosancima il bosnjacima, pobiti, raseliti, protjerati samo zato sto nose muslimanska imena...
sve ostalo je prodavanje muda za bubrege...
pionir47

#349 Re: Miješanje IZ u politiku

Post by pionir47 »

avicena wrote: Vizantiju pri čemu bi iskoristili Alevije koji ne vole tursku vlast pa ova priča da oni štite Tursku mi nikako se ne uklapa.

Hajde ne lupetaj. Aleviti nije da nevole Tursku vlast nego se oni pitaju za sve u Turskoj jer oni kontrolisu vojsku i sudstvo.

Turska nije demokratska zemlja. U Turskoj vojska ima zadnju rijec a ne politika. Eto kako vam je Bosnjacko skolstvo jako. Vas vjerski i politicki vodja Ceric govori kako vam je Turska matica; kako ste vi Turci a u skoli vas uce da su u Turskoj Islamisti glavni.... :D

Kada je vodja AKP-a (premier Turske) izjavio: "U ovoj zemlji nemozete dostici visoku poziciju u vojsci ili sudstvu ukoliko niste Aleviti" Tada ga Turski nacionalisti napadaju u parlamentu:

Ali to Hayat vjerovatno nije prenosio da nebi zbunio "upucnene"" Bosnjake. :)

Aleviti NISU sjijiti. Aleviti su ljudi koji su REFORMISALI SUNITSKI ISLAM. Oni kazu da su neke stvari u kur'anu ISKRIVLJENE i da je PRAVI KURAN unisten vec davno.

Tako recimo kazu da u "pravom kuranu" NE PISE da covijek ima pravo udarati svoju zenu ako ga odbije u krevetu dvaputa. Kazu kako i muskarci i zene zajedno moraju ici u istu dzammiju a da zene NE TREBAJU da se pokrivaju. Aleviti se NE MOLE kroz KLANJANJE nego kroz Alevitske religiozne plesove i pjesme itd:

Ima ih i medju Bosnjaka u Turskoj:

Njegova molitva se zove SEMAH:

Neki Turski istoricari misle da je Alevizam nastao kada su se Janjicari krscani probali da zadrze svoju tradiciju i uspostavili Alevizam ( a to su bili Bosnjaci, Srbi, Hrvati, Bugari) koji su oteti kao djeca i postali Janjicari.

No ovaj moderni Alevizam je ipak u 95% slucajeva modernizacija i reformisanje Islama jer je Turska ipak najmodernija Islamska drzava i nacija na svijetu.
kamen spoticanja

#350 Re: Miješanje IZ u politiku

pionir lutko moja lijepa jedino sto je tacno u ovom tvom postu je to da se Turska pise s velikim T :)
a to sto je vojska kontrolisala,kontrolisala je ;-)
sad su se zabavili tuzbama u procesu ERGENEKON...a alevi turci dole pitaju ko ti ovde u domovini...
nego kad ce ti procenti iz turskog parlamenta? i ne objasni ti meni,sta tebi ako bosanskom nacionalisti znace termini srbin i hrvat u BiH... :-)
Locked