BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Delboy.Trotter

#326 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by Delboy.Trotter »

nokia6170 wrote: Sad bi ja tebi dao znas koliki aplauz, al samo da si bio principijelan..ali nisi. Ovako postirane ulice ostavljaju dojam da Sarajevo mrzi ne Bosnjake :) a sto nisi naglasio da su i mnogi muslimani-Bosnjaci zamijenjeni novim nazivima? ;)
E hebat ga. Svak se češe gdje ga svrbi.
nokia6170

#327 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

Delboy.Trotter wrote:
nokia6170 wrote: Sad bi ja tebi dao znas koliki aplauz, al samo da si bio principijelan..ali nisi. Ovako postirane ulice ostavljaju dojam da Sarajevo mrzi ne Bosnjake :) a sto nisi naglasio da su i mnogi muslimani-Bosnjaci zamijenjeni novim nazivima? ;)
E hebat ga. Svak se češe gdje ga svrbi.
Ma nama onda treba veliko pranje od svrbeza :)

Zlonamjerno je postirati samo ono sto ti ide u prilog nekoj tvojoj tezi, a zmiriti istovremeno svjesno na neke druge stvari. Pogotovo je sve to zlonamjerno raditi kada su ljudski zivoti u pitanju i kreirati atmosferu mrznje. Koliko god se nekom cinilo beznacajnim, upravo ovakve stvari su generatori mrznje i potencijalih stradanja ljudskih zivota i javljanja nekog osvetnickog duha.
Delboy.Trotter

#328 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by Delboy.Trotter »

nokia6170 wrote: Ma nama onda treba veliko pranje od svrbeza :)

Zlonamjerno je postirati samo ono sto ti ide u prilog nekoj tvojoj tezi, a zmiriti istovremeno svjesno na neke druge stvari. Pogotovo je sve to zlonamjerno raditi kada su ljudski zivoti u pitanju i kreirati atmosferu mrznje. Koliko god se nekom cinilo beznacajnim, upravo ovakve stvari su generatori mrznje i potencijalih stradanja ljudskih zivota i javljanja nekog osvetnickog duha.
A kada se o nekim drugim stvarima raspravlja, danima i danima, onda to nisu generatori mržnje i ostalog što nabroja.
I apsurdno mi je tvoje prebacivanje nečije smišljene politike na mene, kao moj grijeh. Ja sam samo to primijetio kao i mnoštvo drugih ljudi, ali možda nisi imao prilike da to čitaš ranije.
I upravo što kažeš ''žmirenje'' na neke sopstvene propuste. Ipak je i ono jedan oblik politike i jasne poruke koja se šalje na takav način, a s druge strane pričamo o multietničnosti. Meni je još opasnije preko takvih stvari prelaziti šutke, u stilu ''ne talasaj''.
I neću više o tome. Htio sam samo reći da oblik političke borbe putem preimenovanja nekih toponima, na koji način se brišu tragovi prisutnosti drugih i različitih je široko rasprostranjen diljem naše jedine. Niko nije izuzet iz tog procesa, ni jedna sredina. Tu je kvaka. A ne samo u Mostaru i Budakovoj ulici.
bitef

#329 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

nokia6170 wrote:
bitef wrote:
nokia6170 wrote:
Malo si kontradiktoran sam sebi sada :) Tekovina je tekovina.

Ko je veci vjernik..onaj ko ide u veliku glavnu crkvu ili onaj ko ide u neku malu zabacenu crkvu? Po tebi onaj ko ide u veliku crkvu, i to upravo tvojom logikom da materijalno spomenicke relikte okupatora ne treba dirati, a eto sve ostalo se treba dirati.

Pa zar nominacija Starog Mosta ispred Bosne i Hercegovine, kao relikta okupatora za dio svjetske bastine, nije upravo isticanje relikta okupatora ispred svih gradjana-drzavljana Bosne i Hercegovine...ukljucujuci i tebe i mene...ili recimo Visegradske cuprije (relikt Osmanlija koji su tako mrsko bh Srbima, a opet hoce da se fale reliktom onoga koji ih je tlacio).

Moras biti principijelan jebemu misha :) Al nek si odmah napocetku obasuo Sarajevo komplimentima sirenja netrpeljivosti ;)
Naravno da nitko ne ruši materijalne ostatke iza okupatora, pogotovo infrastrukturne objekte. Materijalni kao svugdje na svijetu trebaju ostati, pogotovo infrastrukturni.

Ostalo u duhovnom smislu se uvijek prvenstveno napajati sa svojih izvora, pozitivne stvari i potencijalni napredak od okupatora ostane sam.
Kao i svugdje u svijetu smatrati okupatore i domaće sluge općenito negativnim i to je to.
Ma to je sve vrlo licemjerno...ono kao okupator mi je mrzak, al cu se hvaliti njegovim reliktima, kad jebiga nemam s cim drugim da se hvalim :) a ako se jos moze zaraditi, ma superiska...sto da ne, uzeti koju kintu od stranaca i malo ih provozati od Medjugorja do Starog Mosta.

Nego reci ti meni...sta ti mislis je li provokacija za hrvatski narod Hercegovine to sto su vlasti Konjica obnovile onaj Most, prvobitno izgradjen od okupatora Osmanlija, a onda srusen od okupatora Njemaca. Sto bi reko narod...napravljen od okupatora i srusen od okupatora :)

Jel' evociranje i obnavljanje tekovina okupatora dobro u ovom slucaju i jel vrijedja hrvatski narod?
Materijalne stvari i zaostavštinu - pogotovo infrastrukturne nitko na svijetu ne ruši, ali na emotivnoj razini se nitko ne veže za okupatore - dapače. Je li ti sad jasnije? Cijeli svijet ima dijelove materijalnih ostataka od nekog drugog okupatora, ali u svojim povijestima, periodi okupacije se smatraju negativnim. Razumljiv?

Most u Konjicu, ako ima prometnu funkciju je trebalo obnoviti, a obnoviti ga samo radi obnove postaje politikanstvo. Toliko stvari iz prošlosti je zameteno, da treba ili sve obnavljati ili samo ono što će poslužiti i sada svrsi.
Pera Trta
Location: Zabela kod Požarevca,rodnog mesta predsednika,njegova je zadužbina i njegova verna slika.

#330 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by Pera Trta »

O kakvoj prometnoj funkciji pričaš? I Stari most u Mostaru je davno izgubio svoju prometnu funkciju (koliko drugih mostova ima preko Neretve). Znači li da i njega nije trebalo obnavljati?
bitef

#331 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

Pera Trta wrote:O kakvoj prometnoj funkciji pričaš? I Stari most u Mostaru je davno izgubio svoju prometnu funkciju (koliko drugih mostova ima preko Neretve). Znači li da i njega nije trebalo obnavljati?
Ali da nije preko sto godina već prisutan ne bi trebalo. Ima kontinuitet i naravno da treba.
nokia6170

#332 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

bitef wrote:
Most u Konjicu, ako ima prometnu funkciju je trebalo obnoviti, a obnoviti ga samo radi obnove postaje politikanstvo. Toliko stvari iz prošlosti je zameteno, da treba ili sve obnavljati ili samo ono što će poslužiti i sada svrsi.
Pa ti ocigledno nisi odavno svracao u Konjic kad pricas o prometnoj fuknciji obnovljenog okupatorskog mosta :D

Most je obnovljena okupatorska turisticka atrakcija...cak most pamti vrlo mali postotak stanovnika Konjica, jer je srusen od Njemaca u II svjetskom ratu.

Dakle cisto je dekorativno-turistickog karaktera.

Ja sam siguran da tebe zaboli neka stvar za tim mostom u Konjicu i da ti on uopste ne smeta, a to samo potvrdjuje moju teoriju da zvanicnoj bh hrvatskoj (hercegovackoj) politici ne smeta uopste zapisavanje ni sa fasistima ni sa okupatorima sve dok zapisava svak "svoje", ali istim takvima to postaje problem kad onima drugima pocne da smeta tudje zapisavanje ;) pa onda u odbrani politike Mile Budaka se pocne pricati o Kocicima i Igmanskom marsu u Sarajevu.

p.s. usput samo da budes informisan recimo da su u Sarajevu izmijenjene i ulice:

ranija Adema Buce sada nosi naziv Bana Mateja Ninoslava
ranija Koste Racina sada nosi naziv Bana Borica
raniji Trg 6. aprila sada nosi naziv Austrijski trg
ranija Slavise vajnera sada Augusta Brauna
ranija Mitra Trifunovica sada Antuna Hangija
ranija Bozidara Adzica sada Antuna Branka Šimića
ranija Partizanska sada Bosanskih kraljeva
ranija 21. maja sada Bosanskih banova
ranija Bore Draskovica sada Branislava Nusica
ranija Prijedorska sada Kraljice Jelene
ranija Brijeska sada Kralja Stjepana Tomaševića
ranija Ivana Gundulica sada Kotromanjiceva
ranija Hane Ozmo sada Marije Mikulić

itd itd.
jelde ovako kad se stvari postaju onda bi se ugao posmatranja mogao malo i izmijeniti u javnosti...samo kad bi se htjelo, ali bolje je drzati ljude u uvjerenju da je Sarajevo muslimanski grad u kojem nemuslimanima nema mjesta.
bitef

#333 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

nokia6170 wrote:
bitef wrote:
Pa ti ocigledno nisi odavno svracao u Konjic kad pricas o prometnoj fuknciji obnovljenog okupatorskog mosta :D

Most je obnovljena okupatorska turisticka atrakcija...cak most pamti vrlo mali postotak stanovnika Konjica, jer je srusen od Njemaca u II svjetskom ratu.

Ja sam siguran da tebe zaboli neka stvar za tim mostom u Konjicu i da ti on uopste ne smeta, a to samo potvrdjuje moju teoriju da zvanicnoj bh hrvatskoj (hercegovackoj) politici ne smeta uopste zapisavanje ni sa fasistima ni sa okupatorima sve dok zapisava svak "svoje", ali istim takvima to postaje problem kad onima drugima pocne da smeta tudje zapisavanje ;) pa onda u odbrani politike Mile Budaka se pocne pricati o Kocicima i Igmanskom marsu u Sarajevu.

p.s. usput samo da budes informisan recimo da su u Sarajevu izmijenjene i ulice:

itd itd.
jelde ovako kad se stvari postaju onda bi se ugao posmatranja mogao malo i izmijeniti u javnosti...samo kad bi se htjelo, ali bolje je drzati ljude u uvjerenju da je Sarajevo muslimanski grad u kojem nemuslimanima nema mjesta.
Pa to ti je. BiH Muslimani su baštinici Osmanlija u BiH i što sad tko tu može? Identitet nastao sa osmanlijama, sad se malo više potencira srednjovjekovna Bosna radi hegemonističkih ciljeva, iako nikad Muslimani nisu bili emotivno vezani za nju.

U Sarajevu definitvno ima mjesta za Hrvate i Srbe, ali samo dok oni ne pređu u dvoznamenkasti postotak. Dok su na jednoznamenkastom postotku - i što ih je manje komšije Sarajlije su sve bolji prema njima.
and

#334 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by and »

bitef wrote:
nokia6170 wrote:
bitef wrote:

itd itd.
Pa to ti je. BiH Muslimani su baštinici Osmanlija u BiH i što sad tko tu može? Identitet nastao sa osmanlijama, sad se malo više potencira srednjovjekovna Bosna radi hegemonističkih ciljeva, iako nikad Muslimani nisu bili emotivno vezani za nju.

U Sarajevu definitvno ima mjesta za Hrvate i Srbe, ali samo dok oni ne pređu u dvoznamenkasti postotak. Dok su na jednoznamenkastom postotku - i što ih je manje komšije Sarajlije su sve bolji prema njima.
blago njima kad se o njima brinu iz gruda i s pala
nokia6170

#335 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

bitef wrote:
nokia6170 wrote:
bitef wrote:

itd itd.

Kazem ja tebi napocetku jos ove debate da iz tebe isijava mrznja prema Sarajevu :)

Mozda da odes malo da posjetis bosanske franjevce pa da ti pricaju malo o tvom identitetu prije druge polovine 19. vijeka ;) Da ti pojasne malo sta bjese Bosnjaci. Mada i same franjevce upitas sto se odrekose svoga ponosnog bosnjackog porijekla pa sada mudro sute, dok isusovci nametnuse hrvatstvo kao nacionalni identitet bh katolika.

Ocigledno da hrvatskim i srpskim nacionalistima bas ne odgovara nacionalno budjenje i vracanje svojim nacionalnim korijenima bh muslimana ili je po njima nezamislivo vracati se nacionalnim korijenima, a zadrzati istovremeno Islam kao vjeru, koju donesose ti mrski njima okupatori.
bitef

#336 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

nokia6170 wrote:
Kazem ja tebi napocetku jos ove debate da iz tebe isijava mrznja prema Sarajevu :)

Mozda da odes malo da posjetis bosanske franjevce pa da ti pricaju malo o tvom identitetu prije druge polovine 19. vijeka ;) Da ti pojasne malo sta bjese Bosnjaci. Mada i same franjevce upitas sto se odrekose svoga ponosnog bosnjackog porijekla pa sada mudro sute, dok isusovci nametnuse hrvatstvo kao nacionalni identitet bh katolika.

Ocigledno da hrvatskim i srpskim nacionalistima bas ne odgovara nacionalno budjenje i vracanje svojim nacionalnim korijenima bh muslimana ili je po njima nezamislivo vracati se nacionalnim korijenima, a zadrzati istovremeno Islam kao vjeru, koju donesose ti mrski njima okupatori.
Bošnjaci = Bosanci. Riječ Bošnjaci se upotrebljavala sve do kraja 19. stoljeća za stanovnike Bosne. Sadašnji oblik Bosanci za stanovnike Bosne je i nepoznat prije 19. stoljeća. Upotrebljavalo se uvijek sa ostalim regionalnim odrednicama - Hercegovci, Dubrovčani, Dalmatinci, Slavonci, a nekad i Hrvati i Srbi kao regionalne odrednice i sl. I sad Hrvati iz Bosne ponosno ističu regionalnu odrednicu, da su Bosanci, gdje god bili ili Bošnjaci po nazivu od prije Austrougara. BiH Muslimani prije 19. stoljeća i dobrim dijelom početka 19. stoljeća su se najčešće identificirali Turcima, a tako ili slično su ih i BiH kršćani zvali. I to jednako Kršćani u Neumu, Brčkom i Biljeljini ili Prijedoru.

Nije nacionalni preporod u 19. stoljeću kod Hrvata nametnut, jer je išao glat. U biti tada je cijela Europa bila pod nacionalnim preporodima, zanči kod hrvata je taj preporod išao usporedno sa cijelom Europom. Isto kao Dalmatinci, Istrani i Slavonci, tako su Hercegovci i Bosanci samo regionalne odrednice zamjenile nacionalnom.
nokia6170

#337 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

bitef wrote:
nokia6170 wrote:

Bošnjaci = Bosanci. Riječ Bošnjaci se upotrebljavala sve do kraja 19. stoljeća za stanovnike Bosne. Sadašnji oblik Bosanci za stanovnike Bosne je i nepoznat prije 19. stoljeća. Upotrebljavalo se uvijek sa ostalim regionalnim odrednicama - Hercegovci, Dubrovčani, Dalmatinci, Slavonci, a nekad i Hrvati i Srbi kao regionalne odrednice i sl. I sad Hrvati iz Bosne ponosno ističu regionalnu odrednicu, da su Bosanci, gdje god bili ili Bošnjaci po nazivu od prije Austrougara. BiH Muslimani prije 19. stoljeća i dobrim dijelom početka 19. stoljeća su se najčešće identificirali Turcima, a tako ili slično su ih i BiH kršćani zvali. I to jednako Kršćani u Neumu, Brčkom i Biljeljini ili Prijedoru.

Nije nacionalni preporod u 19. stoljeću kod Hrvata nametnut, jer je išao glat. U biti tada je cijela Europa bila pod nacionalnim preporodima, zanči kod hrvata je taj preporod išao usporedno sa cijelom Europom. Isto kao Dalmatinci, Istrani i Slavonci, tako su Hercegovci i Bosanci samo regionalne odrednice zamjenile nacionalnom.
Kao prvo Bosnjaci nije isto sto i Bosanci. To je podvala srpske i hrvatske nacionalisticke kuhinje kojom se strase bh katolici i bh pravoslavci da ih bh muslimani zele da majoriziraju i odvedu u nestanak. Totalna laz.

A ovo drugo boldirano sto si postirao je totalna laz. Opet ti kazem, otidji do bosanskih franjevaca i nek ti objasne malo odnos hrvatstva i bosnjastva iz vremena prije druge polovine XIX vijeka. Nikakva tu regionalna odrednica nije bila u pitanju.

Bosnjaci Mohamedanci se se jedino identificirali sa vjerom koju su donijeli Turci, a nikako sa Turcima.

to sto su se Bosnjaci Krstjani odrekli svoga bosnjastva u korist srpstva i hrvatstva je njihov problem. imali ste priliku da prevrnete i bosnjake mohamedance, ali ste slabo uradili taj posao. Sto je najinteresantnije i paradoksalnije, Ante Pavelic je najvise bio dogurao sa razumijevanjem bosnjaka mohamedanaca i islama na ovim prostorima da je cak cijelu Islamsku zajednicu uspio pridobiti u hrvatstvo, ali ga je jebalo to sto je izabrao pogresnu stranu kad su veliki igraci u pitanju :D
bitef

#338 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

nokia6170 wrote:
bitef wrote:

Kao prvo Bosnjaci nije isto sto i Bosanci. to je podvala srpske i hrvatske nacionalisticke kuhinje kojom se strase bh katolici i bh pravoslavci da ih bh muslimani hoce da majoriziraju i dovedu u nestanak. Totalna laz.

A ovo drugo boldirano sto si postirao je totalna laz. Opet ti kazem, otidji do bosanskih hranjevaca i nek ti objasne male odnos hrvatstva i bosnjastva iz vremena prije druge polovine XIX vijeka. Nikakva tu regionalna odrednica nije bila u pitanju.

Bosnjaci Mohamedanci se se jedino identificirali sa vjerom koju su donijeli Turci, a nikako sa Turcima.

to sto su se Bosnjaci Krstjani odrekli svoga bosnjastva u korist srpstva i hrvatstva je njihov problem. imali ste priliku da prevrnete i bosnjake mohamedance, ali ste slabo uradili taj posao. Sto je najinteresantnije i paradoksalnije, Ante Pavelic je najvise bio dogurao sa razumijevanjem bosnjaka mohamedanaca i islama na ovim prostorima da je cak cijelu Islamsku zajednicu uspio pridobiti u hrvatstvo, ali ga je jebalo to sto je izabrao pogresnu stranu kad su veliki igraci u pitanju :D
BiH Muslimani su najčešće za sebe nazivali da su Turci prije 19. stoljeća je točno. Možemo prodiskutirati sve historičare (a ne historiĆare), koji proučavaju razdoblje od početka 16. stoljeća i početka islamizacije do početka 19. stoljeća i slabljenja Osmanlija. Kad su Osmanlije htjeli provoditi reforme iz zastarjelih feudalnih odnosa i modernizirati Osmanlijsko carstvo početkom 19. stoljeća, najviše su otpora imali u Bosni. Tek onda Muslimani malo drukčije gledaju Osmanlije. Riječ Bošnjak za muslimane se poneka upotrebljavala kao mjesto porijekla u okviru Osmanlijskog carstva i označavale ljude iz bosanskog vilajeta.
Druga stvar što barem 70% BiH Muslimana ne vodi porijeklo sa srednjevjekovne Bosne, nego su podrijetlom iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Hercegovine, a jedan manji broj i iz Male Azije. Tako da izraz Bošnjaci je izraz sa stanovnike bosanskog vilajeta, tko zna otkud se sve slili.
nokia6170

#339 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

bitef wrote:
nokia6170 wrote:
bitef wrote:

Kao prvo Bosnjaci nije isto sto i Bosanci. to je podvala srpske i hrvatske nacionalisticke kuhinje kojom se strase bh katolici i bh pravoslavci da ih bh muslimani hoce da majoriziraju i dovedu u nestanak. Totalna laz.

A ovo drugo boldirano sto si postirao je totalna laz. Opet ti kazem, otidji do bosanskih hranjevaca i nek ti objasne male odnos hrvatstva i bosnjastva iz vremena prije druge polovine XIX vijeka. Nikakva tu regionalna odrednica nije bila u pitanju.

BiH Muslimani su najčešće za sebe nazivali da su Turci prije 19. stoljeća je točno. Možemo prodiskutirati sve historičare (a ne historiĆare), koji proučavaju razdoblje od početka 16. stoljeća i početka islamizacije do početka 19. stoljeća i slabljenja Osmanlija. Kad su Osmanlije htjeli provoditi reforme iz zastarjelih feudalnih odnosa i modernizirati Osmanlijsko carstvo početkom 19. stoljeća, najviše su otpora imali u Bosni. Tek onda Muslimani malo drukčije gledaju Osmanlije. Riječ Bošnjak za muslimane se poneka upotrebljavala kao mjesto porijekla u okviru Osmanlijskog carstva i označavale ljude iz bosanskog vilajeta.
Druga stvar što barem 70% BiH Muslimana ne vodi porijeklo sa srednjevjekovne Bosne, nego su podrijetlom iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Mađarske, Hercegovine, a jedan manji broj i iz Male Azije. Tako da izraz Bošnjaci je izraz sa stanovnike bosanskog vilajeta, tko zna otkud se sve slili.
OK, ti si ionako arijevske krvi, pa da prekinemo vase visocanstvo ovdje ovu raspravu, jer su ocigledno tvoji historičari validniji i vjerodostojniji od ostalih historićara....koje ja sve zajedno smatram nekom stvari od ovce koji su pisali istoriju onako kako im je naredjivano u datom vremenu:) da vidim tog nekog zvanicnog historicara nakon drugog svjetskog rata koji se usudio napisati da su snage alijanse izvrsile ratne zlocine nad njemcima u drezdenu i japanu ili nekog sa ovih prostora koji se usudio reci da su partizani cinili zlocine.

Vratimo se u sadasnjost...Bosnjaci, Hrvati i Srbi su, zajedno sa ostalima, donijeli 1995. godine ustav Bosne i Hercegovine.
high_volume

#340 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by high_volume »

nokia6170 wrote: Vratimo se u sadasnjost...Bosnjaci, Hrvati i Srbi su, zajedno sa ostalima, donijeli 1995. godine ustav Bosne i Hercegovine.
Ne, nego su pojedini predstavnici Republike BiH zaključili mirovni sporazum, iza kojeg je kasnije nametnut Daytonski ustav. Koji nikad u državnom parlamentu BiH nije verificiran, kojeg nikad stanovništvo BiH nije javno prihvatilo, što znači da je nelegitiman. I taj ustav je "kamen spoticanja" sve vrijeme, od 1995. do danas... :(
nokia6170

#341 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

high_volume wrote:
nokia6170 wrote: Vratimo se u sadasnjost...Bosnjaci, Hrvati i Srbi su, zajedno sa ostalima, donijeli 1995. godine ustav Bosne i Hercegovine.
Ne, nego su pojedini predstavnici Republike BiH zaključili mirovni sporazum, iza kojeg je kasnije nametnut Daytonski ustav. Koji nikad u državnom parlamentu BiH nije verificiran, kojeg nikad stanovništvo BiH nije javno prihvatilo, što znači da je nelegitiman. I taj ustav je "kamen spoticanja" sve vrijeme, od 1995. do danas... :(
Ne, vec upravo ovako kao sto sam rekao. Pusti se mitova.

Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:

A sebi odgovori zasto onda ta legalna skupstina Republike Bosne i Hercegovine nije zasjela fino i ponistila Alijin potpis kad se vratio iz Dejtona i Vasingtona.

Usput, informise se malo o obicajnom pravu, drzavnoj odgovornosti i pravu ugovora u medjunarodnom pravu.
high_volume

#342 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by high_volume »

nokia6170 wrote:
high_volume wrote:
Ne, vec upravo ovako kao sto sam rekao. Pusti se mitova.
Podsjećajući se na Osnovna načela usaglašena u Ženevi 8. 9. 1995. godine i u Njujorku 26. 9. 1995. godine, Bošnjaci, Hrvati i Srbi, kao konstitutivni narodi (u zajednici s ostalima), i građani Bosne i Hercegovine ovim utvrđuju Ustav Bosne i Hercegovine:

A sebi odgovori zasto onda ta legalna skupstina Republike Bosne i Hercegovine nije zasjela fino i ponistila Alijin potpis kad se vratio iz Dejtona i Vasingtona.
Usput, informise se malo o obicajnom pravu, drzavnoj odgovornosti i pravu ugovora u medjunarodnom pravu.
Ko je ozvaničio "Bošnjake", ko je imao mandat i čime, kojim aktom je "Bošnjacima" dao konstituivnost?
nokia6170

#343 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

high_volume wrote:
Ko je ozvaničio "Bošnjake", ko je imao mandat i čime, kojim aktom je "Bošnjacima" dao konstituivnost?
Alija kao predsjednik medj. priznate drzave, clanice UN-a, a dao mu medjunarodno-pravni poredak. Fino ti kazem, prvo se malo informisi pa dodji i reci koju suvislu. Sto rece onaj: prvo materijalna baza, pa duhovna nadgradnja :)
Socijalista

#344 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by Socijalista »

Mene niko nije pitao ko sam i sta sam. Tako da cu na popisu odgovoriti na to pitanje. Bosanac islamske vjeroispovijesti. To je moj odgovor.
high_volume

#345 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by high_volume »

nokia6170 wrote:
high_volume wrote:
Alija kao predsjednik medj. priznate drzave, clanice UN-a, a dao mu medjunarodno-pravni poredak. Fino ti kazem, prvo se malo informisi pa dodji i reci koju suvislu. Sto rece onaj: prvo materijalna baza, pa duhovna nadgradnja :)
E nek' si ti pravnik, u pm :lol: :lol: :lol: Sramiš li svojih nebuloznih ispisa u ovoj temi, znaš li ti uopšte o čemu pišeš ?
Last edited by high_volume on 12/07/2010 14:42, edited 1 time in total.
bitef

#346 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by bitef »

Morat će to malo na Sud u Strassbourgu.
Da se u Holiday innu dekretom mijenja ime naroda, kojeg nitko nije ništa pitao. To je kontra svim poveljama UN-a.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#347 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by Chmoljo »

bitef wrote:Morat će to malo na Sud u Strassbourgu.
Da se u Holiday innu dekretom mijenja ime naroda, kojeg nitko nije ništa pitao. To je kontra svim poveljama UN-a.
šta Strazbur, šta Povelje? o čemu ti vaziš jebote?

zar dole ne spavate preko dana? ove vrućine i tako to...
and

#348 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by and »

trebao bi strasbur razmotriti i nazive druga 2 naroda,jer se ta imena već koriste u susjednim državama.da nas ne tuže zbog autorskih prava
nokia6170

#349 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

high_volume wrote:
nokia6170 wrote:
high_volume wrote:
E nek' si ti pravnik, u pm :lol: :lol: :lol: Sramiš li svojih nebuloznih ispisa u ovoj temi, znaš li ti uopšte o čemu pišeš ?
Ma ne samo da pisem, vec i gledam u kasike :roll: cak i medj. sudu pravde.
nokia6170

#350 Re: BiH, Politika, Jezik, Ustav...?

Post by nokia6170 »

Kojim poveljama UN-a?
Post Reply