Kriza u Grčkoj

Post Reply
xyz101

#326 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

na malom burzovnom trzistu kao sto je bosansko, mozda bi i imalo smisla da se penzioni fondovi bace tamo.
ali kao sto si vec rekao, to ostavlja prostora za mnogobrojne spekulacije.
prvo bi trebalo izgraditi betonske zakone u vezi burzovnih transakcija.
znaci, da se ne ostavi nimalo prostora za bankovne spekulacije.
ali to znaci uvodjenje stotine ako ne i hiljade zakona koje bi totalno regulisalo bankovni sistem i unistilo ideju burze (i bankovnog sistema) kao sto je danas.
jer burza, u bukvalno smislu rijeci, hrani se na spekulacijama.
ako njih potpuno unistis, unistio si i burzu.
razmisli o tome

ps.
u vecim drustvima (recimo americko, njemacko, japansko) bacanje penzionih fondova na burzu nema smisla jer bi se time izgradio fiktivni rast kapitala na burzi koji bi se odsjekao od realnog rasta dnevnih troskova (recimo plata ).
rezultat bi bio godisnji rast inflacije od danjasnjih nekih 2-3% do mogucih 12% ili 15%.
sad zamisli koji bi krah jedno drustvo dozivilo kad bi u sljedecih deset godina imali inflacioni rast od 15% ??
jeli ti na pamet pada njemacka kasnih 20tih ?? :mrgreen:
HORN1

#327 Re: Kriza u Grčkoj

Post by HORN1 »

xyz101 wrote:na malom burzovnom trzistu kao sto je bosansko, mozda bi i imalo smisla da se penzioni fondovi bace tamo.
ali kao sto si vec rekao, to ostavlja prostora za mnogobrojne spekulacije.
prvo bi trebalo izgraditi betonske zakone u vezi burzovnih transakcija.
znaci, da se ne ostavi nimalo prostora za bankovne spekulacije.
ali to znaci uvodjenje stotine ako ne i hiljade zakona koje bi totalno regulisalo bankovni sistem i unistilo ideju burze (i bankovnog sistema) kao sto je danas.
jer burza, u bukvalno smislu rijeci, hrani se na spekulacijama.
ako njih potpuno unistis, unistio si i burzu.
razmisli o tome

ps.
u vecim drustvima (recimo americko, njemacko, japansko) bacanje penzionih fondova na burzu nema smisla jer bi se time izgradio fiktivni rast kapitala na burzi koji bi se odsjekao od realnog rasta dnevnih troskova (recimo plata ).
rezultat bi bio godisnji rast inflacije od danjasnjih nekih 2-3% do mogucih 12% ili 15%.
sad zamisli koji bi krah jedno drustvo dozivilo kad bi u sljedecih deset godina imali inflacioni rast od 15% ??
jeli ti na pamet pada njemacka kasnih 20tih ?? :mrgreen:
Pa nisam siguran, mislim da bi dovođenjem penzionih fondova sa jasnim propisima njihovog djelovanja donijelo stabilizaciju tržištima i u dobrom djelu onemogućio bankovne špekulacije. Fondovi konstantno imaju veliki prihod svakog mjeseca a približno tačne rashode mogu planirati unaprijed godinama.
Sa pravim propisima i postavkama obezbijedila bi se određena stabilnost cjelokupnog društva. Obezbijedilo bi se pojedincu da si osigura određenu dosta sigurnu budućnost.
Nastradali bi nesposobni špekulanti koji nemaju pravog znanja već svoje djelovanje zasnivaju na mahinacijama i dogovorima indirektno i direktno utjećući na određene cijene emitenata, naime izgubili bi moć velikog utjecaja i više bi do izražaja došle fundamentalne procjene emitenata kao i stvarno stanje na tržištu i u emitentima.
Inflacija bi manje pogađala obične građane jer bi preko fondova bili dobrim djelom zaštićeni, dok bi pogađala više bogate kao i samu državu jer inflacija bi u stvari dobrim djelom izgubila smisao.
Penzioni fond nebi izdavao svoje dionice i dao da se s njima trguje na tržištu, društvo za upravljanje penzionim fondovima bi to moglo raditi ali samo za kapital društva, međutim portfelj penzionog fonda nebi stvarao nove dionice već bi penzioneri imali normalne penzije koje bi dobrim djelom zavisile i od uspješnosti upravljanja.
Ne razumjem kako bi učešćem penzionih fondova izazvao fiktivni rast kapitala, penzioni fondovi prikupljaju sredstva budućih penzionera sa težnjom da ta sredstva oplode te učestvuju u kupovini i prodaji derivata na tržištu.

Naravno vremenom bi imali želju da obezbjede kvalitetne i cjenom povoljne proizvode svojim budućim penzionerima pa bi jednim djelom djelovali i u tom pravcu što bi doprinjelo sigurnosti njihovih budućih korisnika i razvoju privrede.
Mislim da bi bilo dobro odrediti koliko penzioni fond ima pravo ućešća u dobiti svog klijenta i dozvoliti slobodno djelovanje fondova u cilju postizanja što boljih i sigurnijih rezultata za njihove klijente.
Zamisli sve mogućnosti od planiranja broja budućih korisnika na određenom području i predviđanju njihovih potreba u budućnosti te stvaranje predispozicija za zadovoljavanje ti potreba na zadovoljstvo svih.
Uzmimo primjer predviđaš da ćeš u određenom gradu imati u deset godina deset hiljada korisnika.
zakljućiš da će oni i nihovi potomci imati potrebu za određenom površinom zamljišta za stambenu izgradnju, slobodno pokupuješ određenu površinu i oplemeniš je ciljano izgradiš infrastrukturu te svojim budućim korisnicima i njihovim potomcima omogućiš kupovinu tih dobara na kredit pod povoljnijim uslovima u osnovu na tržišne znajući da će penzioneri biti sigurne platiše ti njima penziju oni tebi ratu.
Sve u svemu mogućnosti su fantastične gdje bi zadovoljni trebali biti svi.
A_I_

#328 Re: Kriza u Grčkoj

Post by A_I_ »

Poruke iz Argentine
"Grci, ne slušajte MMF!"
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100516010

a sta tek Jamajka ima reci o MMFu i WB :roll:

sve sto su tim nebrojenim zemljama radili jos i 70ih i 80ih, sada rade Grckoj ali i Bosni i Hercegovini - jezivo je kad covjek uporedi uslove tih "aranzmana" recimo Jamajci 70ih sa uslovima koje postavljaju nasim Bevandama i Mujezinovicima :x

Istorija je uciteljica zivota ali nasi ekonomisti i politicari ne vide dalje od svog nosa i vile/basce.
xyz101

#329 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

horni,
eto vidis, tekstom kao sto je donji ja cesto imam osjecaj kao da ne znas osnovne zakone ekonomije.
HORN1 wrote:
Pa nisam siguran, mislim da bi dovođenjem penzionih fondova sa jasnim propisima njihovog djelovanja donijelo stabilizaciju tržištima i u dobrom djelu onemogućio bankovne špekulacije. Fondovi konstantno imaju veliki prihod svakog mjeseca a približno tačne rashode mogu planirati unaprijed godinama.
Sa pravim propisima i postavkama obezbijedila bi se određena stabilnost cjelokupnog društva. Obezbijedilo bi se pojedincu da si osigura određenu dosta sigurnu budućnost. svi.
da ti podvucem ponovo:
na burzi nista (zapamti NISTA) nije 100% sigurno.
ne postoje fondovi na svijetu koji ti mogu garantovati konstantan veliki prihod.
to govori o manjku osnovnog znanja kod tebe o fondovima.
prochitaj malo vise o recimo samuelu israelu trecem.
prochitaj vise o enronu..
o recimo aeg koji je poslovao uspjesno preko 120 godina,, do njegovog iznenadnog kraha prije 2 god.
burza nikad nije 100% sigurna.
u najboljem slucaju.. kad bi sve koeficijente povezao ,, sve,, svee zajedno,, onda bi mogao dati garancuju od 90%.
ali i taj procenat je veoma optimistican :wink:
HORN1 wrote:
Ne razumjem kako bi učešćem penzionih fondova izazvao fiktivni rast kapitala, penzioni fondovi prikupljaju sredstva budućih penzionera sa težnjom da ta sredstva oplode te učestvuju u kupovini i prodaji derivata na tržištu.

Uzmimo primjer predviđaš da ćeš u određenom gradu imati u deset godina deset hiljada korisnika.
zakljućiš da će oni i nihovi potomci imati potrebu za određenom površinom zamljišta za stambenu izgradnju, slobodno pokupuješ određenu površinu i oplemeniš je ciljano izgradiš infrastrukturu te svojim budućim korisnicima i njihovim potomcima omogućiš kupovinu tih dobara na kredit pod povoljnijim uslovima u osnovu na tržišne znajući da će penzioneri biti sigurne platiše ti njima penziju oni tebi ratu.
Sve u svemu mogućnosti su fantastične gdje bi zadovoljni trebali biti svi.
hajde, sad prochitaj to sto si gore napisao i objasni kako to nece prouzrokovati inflaciju ?
sta mislis da ce prodavci zemljista uraditi kada cuju da planirate kupiti te parcele za buduce penzionere ?
:lol:
sta mislis da ce kompanije uraditi kada dobiju taj frishak kapital iz pensionih fondova ?
dali znas sta frishak novac radi kada se redistributora stanovnistvu jednog drustva ?

cijene idu gore!

bez da idem dalje u detalje kako bi ti regulisao derivate i futures reinvestment (koji se baziraju na spekulaciji o buducoj cijeni ) ?
kao da bi ti gledao u kuglu i garantno procjenio cijenu jedne akcije?
to je nemoguce.
jeli znas sta su derivati ?
to su garancije na vrijednost jedne akcije koje se procjenuju u buducnost kroz reinstiliranje dodatnih kreditnih dionica za odredjenu novcano sumu.
onda se ti derivati prepakuju u hedge funds pakete i kroz njih se dobijaju dodatne fiksne cijene odredjenih akcija na trzistu.
to je nemoguce garantovati bolan!
ne postoji fond na svijetu koji bi ti garantovao 15% minimum rast u sljedecih 50 godina.
(ne znam, mozda i postoji; ali ja bih takve fondove izbjegavao u sirokom luku ) 8-)
HORN1

#330 Re: Kriza u Grčkoj

Post by HORN1 »

Ja polazim od predpostavke da penzioni fondovi trebaju djelovati u cilju općeg dobra pa im i društvo treba omogućiti takvo djelovanje.
Novac koji sad penzioni fondovi prikupljaju se ne zakopava u zemlju već se opet ubacuje u promet a sasvim je svejedno kako će doći do potrošača efekat je uglavnom skoro isti.
Slažem se apsolutna sigurnost ne postoji i nikad se ne govori o apsolutnoj sigurnosti već o uslovnoj, uzmimo primjerdobar stručnjak može biti 99% siguran u uspjeh svog rada ako su dešavanja normalna bez jakih poremećaja.

Mislim da bi kvalitetan kadar upravljajući sa penzionim fondom trebao osigurati budućim penzionerima određene resurse koji će im biti potrebni u budućnosti.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#331 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

Grcka kriza je kriza vlasti i vlade. Kako je sa grckim privatnim kapitalom i biznisom koji nije pod sapom drzave. Po srbiji vlada veliki strah jer je oko 1/4 bankarskog sektora srbije u grckim rukama. Kako ce grcka privreda i privatni kapital odgovara na krizu?
HORN1

#332 Re: Kriza u Grčkoj

Post by HORN1 »

Toto wrote:Grcka kriza je kriza vlasti i vlade. Kako je sa grckim privatnim kapitalom i biznisom koji nije pod sapom drzave. Po srbiji vlada veliki strah jer je oko 1/4 bankarskog sektora srbije u grckim rukama. Kako ce grcka privreda i privatni kapital odgovara na krizu?
I treba da ih je strah, kad je buđet u krizi uvijek vlasti nađu načina da opljačkaju na neki način privatni sektor i svoje građane pa uslijd tog je neminovno proširenje i prijelijevanje krize i na privatni sektor.
Vlastima nikad nije nikakav problem naći načina kako uzeti pare od privatnog sektora, bar to nije nikad bio problem našim vlastima.
mO k3

#333 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

Toto wrote:EU je skuckala 900 milijardi u zajednicku kasicu presicu da bi spasila barabe iz svojih redova. U kasicu su kanuli sve drave iz EU +MMF, jedino Britanci nisu stavli ni funte.
Valjda je sad jasno ciji su burzovni spekulanti sjebali Grcku i koga guze preko grka.
Nema europi selameta dok svabe ne dohakaju britancima. A to nece moci dok ima nafte. Kad ruski plin bude iso za Britaniju preko Njemacke britanija vise nece biti ostrvo. Nafte ce nestat za jedno 15-20 godina, sto ce se poklopit sa ulaskom balkanskih plemena u EU tor.

Code: Select all

Grcka je sama sebe s...ebala  i niko drugi 

Odakle ti taj podatak da ce nafta za 10-15 godina nestati.... 
Pogledaj Brazil  otrili su nova polja nafte 
[url]http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/:agenda-die-oel-party-geht-weiter/50115438.html[/url]

Jedan isjecak... iz novina  prevod  je iso preko googla ;) pa je zato los..

[b]S razvojem duboko more učinit će državnom kontrolom naftne kompanije, Brazil je četvrti najveći proizvođač nafte u svijetu do 2030 - i tako dovesti najveća zemlja u Južnoj Americi u bolje i pravednije budućnosti.[/b]
kiky

#334 Re: Kriza u Grčkoj

Post by kiky »

euro sve sigurnije ...
pada ...
:D
mO k3

#335 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

kiky wrote:euro sve sigurnije ...
pada ...
danas se oporavlja upravo ga promatram....

Sada kada sam bio na odmoru upozno sam jednog covjeka koji radi kod Commerzbanke i rekao mi je da u njegovoj banci ocekuju pad pad € na 1.20 cak i vise.... na drugoj strani ocekuju da ce zlato da skoci cak na 1500 dollara.... pa bumo vidjeli ;)
nexo

#337 Re: Kriza u Grčkoj

Post by nexo »

...
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:42, edited 1 time in total.
Toto
Grijem se na: solarno
Vozim: EJ

#338 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Toto »

Ženski Dr.Med wrote:
Toto wrote:EU je skuckala 900 milijardi u zajednicku kasicu presicu da bi spasila barabe iz svojih redova. U kasicu su kanuli sve drave iz EU +MMF, jedino Britanci nisu stavli ni funte.
Valjda je sad jasno ciji su burzovni spekulanti sjebali Grcku i koga guze preko grka.
Nema europi selameta dok svabe ne dohakaju britancima. A to nece moci dok ima nafte. Kad ruski plin bude iso za Britaniju preko Njemacke britanija vise nece biti ostrvo. Nafte ce nestat za jedno 15-20 godina, sto ce se poklopit sa ulaskom balkanskih plemena u EU tor.

Code: Select all

Grcka je sama sebe s...ebala  i niko drugi 

Odakle ti taj podatak da ce nafta za 10-15 godina nestati.... 
Pogledaj Brazil  otrili su nova polja nafte 
[url]http://www.ftd.de/unternehmen/industrie/:agenda-die-oel-party-geht-weiter/50115438.html[/url]

Jedan isjecak... iz novina  prevod  je iso preko googla ;) pa je zato los..

[b]S razvojem duboko more učinit će državnom kontrolom naftne kompanije, Brazil je četvrti najveći proizvođač nafte u svijetu do 2030 - i tako dovesti najveća zemlja u Južnoj Americi u bolje i pravednije budućnosti.[/b][/quote]

SA naftom ce bit isto ko i sa svinjecom gripom. Ima da je nestane kad gazda kaze a ne kad je stvarno nestane. ZA 15 20 g britaniji i americi nece vise biti dovoljna ova cijena nafte da prezivljavanja i proglasit ce nestanak nafte da bi joj podigli cijenu. Slican scenario naftas Bus je eksperimentalno odigrao prije neku godinu.
Amerika nece imati cime da se suprotavi milijardama kineza, Indijaca i europljanima nego ekonomijom i monopolom. Jedino oruzije im je nafta.

Duznicke krize su planirane i programirane i standardni dio bankarskog i spekulantskog  poslovanja.  Svejedno je je li to Argentina ili Grcka.  

Grcka je vec sad zaboravljena i odradjena. Svi se bave samo eurom i buducim zrtvana. Grcka je bila samo virus trojanac za Windowsa koji ze zove EU.
mO k3

#339 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

ZA 15 20 g britaniji i americi nece vise biti dovoljna ova cijena nafte da prezivljavanja i proglasit ce nestanak nafte da bi joj podigli cijenu.
Ne kontam..... !!!!!

Pa nisu USA i UK jedini koji naftu vade...... ili sam te pogresno razumio...
HORN1

#340 Re: Kriza u Grčkoj

Post by HORN1 »

Nije važno čija i sa kojeg područja se nafta vadi, važno je kome ide većina prihoda od prodaje nafte nevažno iz kojih razloga, prihod ide vlasnicima i onima koji su na razne načine stvorili pozicije da dobivaju dobar dio prihoda od prodaje nafte ( kamate, tehnologija, istraživanja....).
Bolje je manipulacijama dovesti onog koji vadi naftu da ti većinu prihoda daje na osnovu kamata nego sam vaditi naftu.
Alfons Kauders

#341 Re: Kriza u Grčkoj

Post by Alfons Kauders »

HORN1 wrote:Nije važno čija i sa kojeg područja se nafta vadi, važno je kome ide većina prihoda od prodaje nafte nevažno iz kojih razloga, prihod ide vlasnicima i onima koji su na razne načine stvorili pozicije da dobivaju dobar dio prihoda od prodaje nafte ( kamate, tehnologija, istraživanja....).
Bolje je manipulacijama dovesti onog koji vadi naftu da ti većinu prihoda daje na osnovu kamata nego sam vaditi naftu.
ne bas... vecina prihoda ide drzavi, jer porezi, akcize i ostala sranja u vecini razvijenih drzava cine oko 70% cijene nafte...

znaci kad napunim do poklopca, od mojih 100km drzavi ode 70tak... a sva tehnologija, prevoz, troskovi koncesije, prerade, distribucije leze u onih ostalih 30km... u biti, gorivo koje predje pola svijeta do mog rezervoara kosta manje nego litar vode flasiran na bistriku ili ilidzi...
A_I_

#342 Re: Kriza u Grčkoj

Post by A_I_ »

Alfons Kauders wrote:
ne bas... vecina prihoda ide drzavi, jer porezi, akcize i ostala sranja u vecini razvijenih drzava cine oko 70% cijene nafte...

znaci kad napunim do poklopca, od mojih 100km drzavi ode 70tak... a sva tehnologija, prevoz, troskovi koncesije, prerade, distribucije leze u onih ostalih 30km... u biti, gorivo koje predje pola svijeta do mog rezervoara kosta manje nego litar vode flasiran na bistriku ili ilidzi...
a kome te drzave placaju masne kamate na silne trilione i milijarde zaduzenja?
xyz101

#343 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

horni, glupost,
nexo, glupost,
toto, glupost.

alfonso, ok.
zenski med,, ok.

ja sam prije petnestak dana predvidio da ce euro pasti na 1.20
(ali nisam predvidio ovakav los rasplet sa imobilijama u americi.
proljece, a banke crpe ogromne gubitke.
ako se nastavi tako, ljudi ce bjezati sa burze i stavljati jos vise novca u zlato.
ali je to ne vjerujem!
zlato nece toliko rasti kao u proslosti.
burza se oporavlja.
moras pak shvatiti, ljudi ulazu u zlato samo kad je velika burzovna kriza na vidiku.
kao sigurnost.
ali ja ne vjerujem da je na pomolu neki veliki krah burze.
nexo

#344 Re: Kriza u Grčkoj

Post by nexo »

....
Last edited by nexo on 04/08/2010 17:43, edited 1 time in total.
mO k3

#345 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

xyz101 wrote:horni, glupost,
nexo, glupost,
toto, glupost.

alfonso, ok.
zenski med,, ok.

ja sam prije petnestak dana predvidio da ce euro pasti na 1.20
(ali nisam predvidio ovakav los rasplet sa imobilijama u americi.
proljece, a banke crpe ogromne gubitke.
ako se nastavi tako, ljudi ce bjezati sa burze i stavljati jos vise novca u zlato.
ali je to ne vjerujem!
zlato nece toliko rasti kao u proslosti.
burza se oporavlja.
moras pak shvatiti, ljudi ulazu u zlato samo kad je velika burzovna kriza na vidiku.
kao sigurnost.
ali ja ne vjerujem da je na pomolu neki veliki krah burze.

nisi bas u pravu druze.....
Kada vec kazes berza se oporavlja i sto se tice zlata
Berza je se oporavila od 6 marta prosla godine ako si promatro i sada je u zestokom padu pogledaj sada DAX 5.875,75
# -1,89%,
Zlato je islo od jednog vrha do drugog..
Upozno sam na odmoru sada kada sam bio dva tipa jedan je spekulant koji to radi samostalno na privatnoj bazi i to mu je pravi poso i drugog koji radi u Commerzbanki .....uglavnom ovaj sto radi u Commerzbanki mi je reko da u njegovoj banki ocekuju da ce euro pasti na 1,20 dollara sto je skoro doslo i da se nadaju da ce zlato da skoci na 1500 dollara...
kiky

#346 Re: Kriza u Grčkoj

Post by kiky »

grčka opet blokirana ...
xyz101

#347 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

zenski med,

nisi shvatio razliku ulaganja u zlato prije godinu dana i danas.
prije godinu dana ljudi su ulagali u zlato kao sigurnost, da bi se zastitili od propasti burze.
sada ljudi ulazu u zlato radi profita.
shvati razliku izmedju ta dva pojma prije nego pocnes razmisljati dalje ..
ok ??

razni spekulatori prodaju zlatu jer pokazivaju rast od 300-400% ljudima kojima se otvore oci od pohlepe.
(a pohlepa je jedini najvazniji motiv rasta svih burzovnih indeksa :wink: )
i tako stvaraju balon.
isti balon koji se dogodio americi prije 5-6 godina u marketu imobilija.
taj balon mora puknuti kad-tad.

ps.
da odgovodim na tvoje pitanje.
ne, zlato nece doci do 1500 ako se ne dogodi neki vazniji krah burze.
a ja taj krah u dogledno vrijeme jos ne vidim.
staza

#348 Re: Kriza u Grčkoj

Post by staza »

A_I_ wrote:Poruke iz Argentine
"Grci, ne slušajte MMF!"
http://www.sarajevo-x.com/svijet/clanak/100516010

a sta tek Jamajka ima reci o MMFu i WB :roll:

sve sto su tim nebrojenim zemljama radili jos i 70ih i 80ih, sada rade Grckoj ali i Bosni i Hercegovini - jezivo je kad covjek uporedi uslove tih "aranzmana" recimo Jamajci 70ih sa uslovima koje postavljaju nasim Bevandama i Mujezinovicima :x

Istorija je uciteljica zivota ali nasi ekonomisti i politicari ne vide dalje od svog nosa i vile/basce.
To je vrlo diskutabilno, jer je najbolje da kapital ima protok, pa makar isti i negativan bio, a to nam u ovom slučaju omogućuje MMF, jer barem odlaže konačno rješenje.
Ne slažem se, makar ne u potpunosti, sa tezom da još dugo neće moći ili htjeti MMF da nam pomaže.
Mnoge zemlje opovrgavaju tu tezu, barem u višegodišnjoj MMF-ovskoj pomoći.
Ako Mujezinović u programu Federalne da pokušam približno parafrazirati, kaže da građani nedovoljno kupuju, pa je smanjen značajno prihod od PDV-a, a za kakvu bi izjavu u ozbiljnim zemljama bio smijenjen: to samo znači da imamo na čelu države ljude bez znanja i bez srca.
Vlada neće dirati svoje prihode, rashode, profite, namaknuća, niti će značajnije smanjivati administraciju (ne rade to ni općine, koje imaju svojih administrativnih uposlenika u značajnoj mjeri iznad evropskoga prosjeka), a kamoli da to urade kantoni ili općine.
To se recimo sada dešava u Grčkoj.
O. K. i neko će reći da se tim vladinim i kantonalnim i općinskim otpuštanjima ne bi mnogo uštjedjelo, ali bi to bio značajan primjer ili poruka narodu, a što bi djelovalo pozitivno na njegov duh ili na zahtjeve o radnoj disciplini i korupciji, a koje često politička vrhuška zemlje šalje bazi, koja većinom po kontejnerima kopa, ako se već korupcijom nema vremena baviti, od velikoga rada.
Također Grčka je dobar primjer da sindikati moraju biti mnogo življi i u neposrednim akcijama.
A zašto se Grčka lomi.
Zbog mnogih stvari.
Prva je što je Njemačka preuzela ulogu neprikosnovenoga evropskoga lidera, bez obzira na sve nevolje u toku recesije.
Otvorena je evroazijska ruta Njemačka - Rusija, a preko Rusije Njemačka će imati sve bolje kontakte u budućnosti sa Kinom.
Kina svoju valutu još uvijek ne revaluira, jer ne želi utjecati (i zbog svoje konkurentnosti na američkom tržištu) na stabilnost američkoga dolara.
Kina je u eksportnom smislu preuzela evropsko tržište, a što nije pretjerano utjecalo na Njemačku, koja je zadržala ogroman potencijal svojih proizvodnih pogona tj. eksportnu solventnost.
Drugo naftno tržišto je uspješno etablirano, jer Venecuela snabdijeva Kinu, i za to ne polaže nikakve račune SAD-u, a i Iran je također neposlušan, ali će možda u budućnosti biti stavljen pod kontrolu, prije silom, nego milom.
Plinski evroazijski front je uspješno otvoren na relaciji Moskva - Berlin, i tim potezom je Britaniji zadat i drugi veliki ekonomski udarac.
Britanija je još uvijek neka vrsta tranzita na relaciji EU - Vašington, a i djelomično se ekonomski ogradila od eura, tako da je čitava ova situacija ne pogađa.
Grčka je također i zemlja eksperiment, dobra mogućnost za razne burzovne mešetare (koji su i stvorili recesiju), ali i također i zemlja kulturološki eksperiment, jer će se sve češće dešavati da će na to područje biti ubacivane razne svj. grupe radi isprobavanja svojih internih ili globalnih ciljeva.
Dobar primjer su nedavni protesti u kojima je bio ubačen dobar broj tur.-grč. anarhistâ (koji odlično surađuju, jer Turska /a blizu je i Grčka/ ima najjači anarhistički pokret na svijetu).
Nafta ima i više nego dovoljno, ali je problem brzine i generalno načina njene eksploatacije.
Zlato nikad ne može ići dovoljno gore ako je situacija valutna na svj. berzi isuviše loša: najbolji primjer je zadnja svj. recesija, i to mogu biti trenutna berzovna mešetarenja.
Sada se ide ponovno na ono što je i dovelo do recesije, i to Obama više-manje uspješno pokušava spriječiti: da se podigne cijena nafte što više, a onda opet naglo obori: smetnja tome će ovaj put biti nezavisno uspostavljeno naftno tržište koje SAD više ne kontrolira (Venecuela - Kina - Rusija - Iran), te sve veće stvaranje praktično druge i nevidljive svj. berze što je sačinjavaju zemlje povratnici: Kina, Venecuela, Indija, Japan (u kojem sve veći ekonomski, politički, kulturološki značaj preuzimaju neameričke snage), Rusija (sa Putinom, koji diktatorskim manirima pokušava vratiti joj stari sjaj i teritorijalno i ekonomsko-energetski), Malezija, Indonezija (koja se sve brže ekonomski oporavlja), Singapur...
;-)
mO k3

#349 Re: Kriza u Grčkoj

Post by mO k3 »

xyz101 wrote:zenski med,

nisi shvatio razliku ulaganja u zlato prije godinu dana i danas.
prije godinu dana ljudi su ulagali u zlato kao sigurnost, da bi se zastitili od propasti burze.
sada ljudi ulazu u zlato radi profita.
shvati razliku izmedju ta dva pojma prije nego pocnes razmisljati dalje ..
ok ??

razni spekulatori prodaju zlatu jer pokazivaju rast od 300-400% ljudima kojima se otvore oci od pohlepe.
(a pohlepa je jedini najvazniji motiv rasta svih burzovnih indeksa :wink: )
i tako stvaraju balon.
isti balon koji se dogodio americi prije 5-6 godina u marketu imobilija.
taj balon mora puknuti kad-tad.

ps.
da odgovodim na tvoje pitanje.
ne, zlato nece doci do 1500 ako se ne dogodi neki vazniji krah burze.
a ja taj krah u dogledno vrijeme jos ne vidim.
Izgleda da ti nisi shvatio situaciju danas....na marktu kao sto si tvrdio na pocetku teme prije otprilike 3 sedmice da je svako drugi kriv za situaciju grcke osim grka.....

Ja ti nisam postavio pitanje sta ti mislis da li ce doci zlato na 1500 dollara nego sam prenio sta oni o tome misle ti i ja smo maleni da bi znali za te njihove razloge gdje oni vide zlato na kojoj visini...

Poslije ove krize smo pred novom krizom zlato ce da padne kada tada sto je sasvim normalno poslije svake krize i kada se situacija stabilizuje..
xyz101

#350 Re: Kriza u Grčkoj

Post by xyz101 »

gdje sam ja tvrdio da je svako drugi kriv za grcku krizu osim grcke ?

gdje ??

sto se zlata tice, to je samo jedan od investicionih subjekata.
nije tezak za shvatiti, a posto se ja bavim investicionim projektima, normalno da spada u moju sferu razumjevanja.
Post Reply