klasicna muzika
Moderator: Chloe
- eluna
#327 Re: klasicna muzika
- cellisto
#328 Re: klasicna muzika
- cellisto
#329 Re: klasicna muzika
W.A. Mozart: Adagio i Fuga c moll
po meni, jedna od njegovih najboljih kompozicija
po meni, jedna od njegovih najboljih kompozicija
- Zlata M.
#330 Re: klasicna muzika
je li vec bila ... ?
( malkice temperamenta !
)
- cellisto
#331 Re: klasicna muzika
Bila
Ali uvijek dobrodosla!
Na danasnji dan 1908. u New Yorku prvi put je odaslan radio signal iz Metropolitan Opera House, sa Mascagnijevom operom Cavaleria Rusticana, iz koje je najpoznatiji Intermezzo:
Na danasnji dan 1908. u New Yorku prvi put je odaslan radio signal iz Metropolitan Opera House, sa Mascagnijevom operom Cavaleria Rusticana, iz koje je najpoznatiji Intermezzo:
- cellisto
#332 Re: klasicna muzika
Na danasnji dan 1943. rodjen je poznati Latvijski dirigent Mariss Jansons. Njegov otac, Arvids Jansons, takodjer je bio poznat dirigent i asistent Mravinskog na Konzervatoriju u Lenjingradu. Sam Mariss skolovao se kod Swarowskog u Becu i Karajana u Salzburgu. Karajan ga je pozvao da bude njegov asistent u Berlinskog filharmoniji, ali sovjetske vlasti su sprijecile da poziv uopste dodje do Jansonsa. Bio je sef dirigent Lenjingradske Filharmonije, Filharmonije Oslo, gostovao u Londoskom simfonijskom orkestru, Londonskoj filharmoniji, Bavarskom radio orkestru, a bio je i sef dirigent jednog od najboljih europskih orkestara, Royal Concertgebouw u Amsterdamu. 2006. dirigovao je Beckim novogodisnjim koncertom.
Dies irae iz Verdijevog Requiema, Mariss Jansons sa Berlinskom filharmonijom, 2010.
Dies irae iz Verdijevog Requiema, Mariss Jansons sa Berlinskom filharmonijom, 2010.
- cellisto
#334 Re: klasicna muzika
Na danasnji dan 2005. umrla je jedna od najpoznatijih sopranistica 20. vijeka, Victoria de los Angeles. Rodjena u Barceloni, na tamosnjem Konzervatoriju zavrsila je studije za samo tri godine, kad joj je bilo 18. Pjevala je u Pariskoj operi, Covent Gardenu, Royal Opera House, La Scali, Metropolitan Operi i svim ostalim velikim opernim kucama svijeta. Posebnu paznju posvetila je koncertnoj karijeri, te cesto nastupala sa poznatim pijanistima kao sto su Gerald Moore i Alicia de Larrocha. Pjevala je na otvaranju Olimpijskih igara u Barceloni 1992.
- cellisto
#335 Re: klasicna muzika
Na danasnji dan 1891. umro je francuski operni i baletni kompozitor Leo Delibes. Najpoznatiji je po svojoj operi Lakme (iz koje nam je Zlata M. ljubazno postavila poznati Flower Duet malo iznad) i baletu Coppelia, koji mozete pogedati na repertoaru naseg baleta pri Narodnom pozoristu u Sarajevu.
A mene od sutra nema jedno sedmicu dana, tako da ako bi neko iduce sedmice napisao nesto ovdje ili stavio malo dobre muzike, to bi bilo super!
Do tada, Coppelia!
A mene od sutra nema jedno sedmicu dana, tako da ako bi neko iduce sedmice napisao nesto ovdje ili stavio malo dobre muzike, to bi bilo super!
Do tada, Coppelia!
- Zlata M.
#336 Re: klasicna muzika
... ako se ne zeznem, pa ubacim sta namijenjeno za 'alter ego', rado cu cuvati temu da ne zatravicellisto wrote:Na danasnji dan 1891. umro je francuski operni i baletni kompozitor Leo Delibes. Najpoznatiji je po svojoj operi Lakme (iz koje nam je Zlata M. ljubazno postavila poznati Flower Duet malo iznad) i baletu Coppelia, koji mozete pogedati na repertoaru naseg baleta pri Narodnom pozoristu u Sarajevu.
A mene od sutra nema jedno sedmicu dana, tako da ako bi neko iduce sedmice napisao nesto ovdje ili stavio malo dobre muzike, to bi bilo super!![]()
nadam se da nekim lijepim povodom odsustvujes.
- nellington
#337 Re: klasicna muzika
Zlata će postavljati muziku, a ja ću voditi emisiju na današnji dan 
- cellisto
#338 Re: klasicna muzika
- madame
#339 Re: klasicna muzika
Mocartov "Agnus Dei", poznat svima vjerovatno, ali meni najdraži.
- nellington
#340 Re: klasicna muzika
Ja sam nestručan u biranju događaja na današnji dan, pa ću napisati nekoliko, a Zlata neka probere koji od njih i uglazbi ga 
Na današnji dan 1828 rođen je mađarski violinista Ede Remenyi.
Na današnji dan 1850 rođen je Aleksandar Tanejev, ruski kompozitor kasnog romantizma, poznat po gudačkim kvartetima.
Sedam godina kasnije rođen je i Wilhelm Kienzl, austrijski kompozitor.
Njemački violinista Ulf Hoelscher rođen je na današnji dan 1943, a francuska pijanistica Anne Queffélec 1948.
Od onih koji su umrli na današnji dan, izdvajam Tomasa Albinonija, italijanskog kompozitora (umro 1751), čudo od djeteta Juan Crisóstomo Arriaga (umro sa 20, 1826), Aleksandar Dargomižski (kompozitor koji je premostio jaz između Glinke i Petorice, umro 1869). Istaknimo i klarinetistu Simona Kovara (umro 1970) i Balinta Vazsonyija, mađarskog pijanistu svjetskog glasa (umro 2003). Upravo Vazsonyi je moj izbor za ovo jutro. Inače bio je i novinar, a pred kraj života i politički analitičar u Sjedinjenim Državama.
Na današnji dan 1850 rođen je Aleksandar Tanejev, ruski kompozitor kasnog romantizma, poznat po gudačkim kvartetima.
Njemački violinista Ulf Hoelscher rođen je na današnji dan 1943, a francuska pijanistica Anne Queffélec 1948.
Od onih koji su umrli na današnji dan, izdvajam Tomasa Albinonija, italijanskog kompozitora (umro 1751), čudo od djeteta Juan Crisóstomo Arriaga (umro sa 20, 1826), Aleksandar Dargomižski (kompozitor koji je premostio jaz između Glinke i Petorice, umro 1869). Istaknimo i klarinetistu Simona Kovara (umro 1970) i Balinta Vazsonyija, mađarskog pijanistu svjetskog glasa (umro 2003). Upravo Vazsonyi je moj izbor za ovo jutro. Inače bio je i novinar, a pred kraj života i politički analitičar u Sjedinjenim Državama.
- Zlata M.
#341 Re: klasicna muzika
hocu, rado ... al' danas me ove dvije proganjaju ...nellington wrote:Ja sam nestručan u biranju događaja na današnji dan, pa ću napisati nekoliko, a Zlata neka probere koji od njih i uglazbi ga![]()
Addio, del passato bei sogni ridenti,
Le rose del volto già son pallenti;
L'amore d'Alfredo pur esso mi manca,
Conforto, sostegno dell'anima stanca
Ah, della traviata sorridi al desio;
A lei, deh, perdona; tu accoglila, o Dio,
Or tutto finì.
Le gioie, i dolori tra poco avran fine,
La tomba ai mortali di tutto è confine!
Non lagrima o fiore avrà la mia fossa,
Non croce col nome che copra quest'ossa!
Ah, della traviata sorridi al desio;
A lei, deh, perdona; tu accoglila, o Dio.
Or tutto finì!
E lucevan le stelle,
e olezzava la terra
stridea l'uscio dell'orto,
e un passo sfiorava la rena.
Entrava ella, fragrante,
mi cadea fra le braccia.
Oh! dolci baci, o languide carezze,
mentr'io fremente le belle forme discogliea dai veli!
Svani per sempre il sogno mio d'amore...
L'ora e fuggita e muoio disperato!
E non ho amato mai tanto la vita!
... ako jos samo sekund ostanem, i ovdje cu razbiti casu.
- Zlata M.
#342 Re: klasicna muzika
albinoni-ja sam vec negdje postala, al' evo jos malo ... prelijeponellington wrote:Ja sam nestručan u biranju događaja na današnji dan, pa ću napisati nekoliko, a Zlata neka probere koji od njih i uglazbi ga
- Zlata M.
#343 Re: klasicna muzika
nellington wrote: čudo od djeteta Juan Crisóstomo Arriaga (umro sa 20, 1826
- nellington
#345 Re: klasicna muzika
Na današnji dan 1841. rođen je Emmanuel Chabrier, francuski kompozitor i pijanista iz vremena romantizma. Družio se sa slikarima - Monetom, Manetom, bio cijenjen među drugim kompozitorima - počast su mu u svojim djelima odali Debussy, Ravel, Richard Strauss, Satie, Schmitt, Stravinsky i grupa Les six.
Na današnji dan prije dvije godine umrla je Nora Kovach, mađarsko-američka balerina, prebjegla na Zapad za vrijeme Hladnog rata.
Na današnji dan prije dvije godine umrla je Nora Kovach, mađarsko-američka balerina, prebjegla na Zapad za vrijeme Hladnog rata.
- nellington
#347 Re: klasicna muzika
Na današnji dan 1955. rođen je dirigent Berlinske filharmonije Simon Rattle.
Nadam se da nije blasfemija, jer sljedeći muzičar nije "klasični" klasični muzičar, ali danas je rođendan Anteru Manninenu (rođen 1973). Radi se o finskom violončelisti (bivši član finskog metal kvarteta Apocalyptica). Snimili su i par klasičnih djela u svom maniru (npr nekoliko Griegovih djela), pa ga to može svrstati u našu rubriku.
Na današnji dan umro je kompozitor Ferdinand Hérold. Poznat po baletu La fille mal gardée i uvertiri za operu Zampa.
Na današnji dan umro je slavni violinista Michael Rabin.
Nadam se da nije blasfemija, jer sljedeći muzičar nije "klasični" klasični muzičar, ali danas je rođendan Anteru Manninenu (rođen 1973). Radi se o finskom violončelisti (bivši član finskog metal kvarteta Apocalyptica). Snimili su i par klasičnih djela u svom maniru (npr nekoliko Griegovih djela), pa ga to može svrstati u našu rubriku.
Na današnji dan umro je kompozitor Ferdinand Hérold. Poznat po baletu La fille mal gardée i uvertiri za operu Zampa.
Na današnji dan umro je slavni violinista Michael Rabin.
- Zlata M.
#348 Re: klasicna muzika
... bila je vec ... ali ne ovako

- nellington
#349 Re: klasicna muzika
Samo rođendani danas:
1783 - njemački kompozitor i violončelista Friedrich Dotzauer.
1855 - francuski kompozitor iz perioda Romantizma Ernest Chausson. Na vrhuncu stvaralačke kreativnosti - umro.
1891 - ukrajinsko-američki violinista, Mischa Elman.
1894 - američki kompozitor, Walter Piston.
1783 - njemački kompozitor i violončelista Friedrich Dotzauer.
1855 - francuski kompozitor iz perioda Romantizma Ernest Chausson. Na vrhuncu stvaralačke kreativnosti - umro.
1891 - ukrajinsko-američki violinista, Mischa Elman.
1894 - američki kompozitor, Walter Piston.
- Zlata M.
#350 Re: klasicna muzika
... i malo temperrramentaaa