Centrotrans vozi za 1KM
- bach
#326 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Osvjedocena i provjerena Grasova tehnologija, da ne mislimo kako su nepismeni, oni umjesto na racunaru pisu obavjestenja za putnike RUKOM! Nije šala

-
gulanfer_
#327 Re: Centrotrans vozi za 1KM
NEOPLAN wrote:@gulanfer: ja fino odgovorih, nema GRAS nista protiv konkurencije, ali ne na ovakav način... A sto se tiče broja uposlenih, prelistaj malo ovu temu, objasnio sam i broj uposlenih i planove uprave i proces smanjenja tog broja kroz penzionisanje i otpuštanje uz otpremninu... Samo ne mogu se stvari koje je neko zasro popraviti preko noći, treba vremena i sto je najvažnije podrška vlade ks, a toga nema nažalost...
- macan prvi
#328 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Sta ti komplikujes, jednostavnije je hemijskom.bach wrote:O kakvoj džiberskoj firmi se radi, govori činjenica da uposlenici grasa u 2010. jos nisu otkrili printer:
![]()
![]()
![]()
![]()
Linija do Aerodroma postoji, i to je dobro, posebno zbog taksista jer si zaista imao srecu ako si naisao na nekog koji te s Aerodroma odvezao i nije te opeljesio.snaga_znanja wrote:Nisam iz Sarajeva ali cesto u njemu boravim pa se isto tako koristim GRAS-ovim javnim prijevozom. Ovo sto cu napisati nemam namjeru nikoga da vrijedjam ali zelim da kazem neke stvari.
1. Brate mili tramvaji vam smrde. I to ozbiljno. Pa ljeti se natrpa 3 puta vise ljudi nego sto po zakonu smije u njega stati.
2. Oni revizori. Ljudi moji ja znam da se narod sverca al to sto se sverca ne znaci da moras zaposliti najveceg seljacinu da stane ispred vrata tramvaja. Najveci sok je bio kad nisam dolazio jedno 3 mjeseca, a oni su uveli praksu stajanja na svakoj stanici. I ja sa kartom u rukama ne znajuci da moram pokazati ulazim kad "gospodin" na vratima: "Decko nemoj se majmun pravit i ovdje ofirat..." Je li to primjer ophodjenja prema ljudima? Pa taj idiot ne shvata da sam mu ja jednim dijelom te karte djecu nahranio, a on svog kupca i korisnika na prvu zove majmunom!!!
3. Da vam nesto ne stima pogotovo govori o tome da linije sa aerodroma prema gradu nema. Takva praksa ni u tanzaniji ne postoji. Kad se uzme u obzir broj ljudi koji slete u Sarajevo vjerovatno nije nesto pretjeran ali da ne postoji dovoljan broj onoliko TAXI prevoznika ne bi bilo tamo.
Kad smo i kod tih TAXI prevoznika srecom sa aerodroma me je vozio neki izuzetno kulturan covjek i na kraju mi nije bilo zao ostaviti koju marku vise. Samo zbog rijeci: covjece kakvih lesinara medju nama ima znaju odradit jednu voznju odavde i ne mora citav dan radit. Ja nisam takav hocu da djeci hljeb posteno zaradim.
4. Centrotrans je posebna prica. I sa njima sam imao iskustava da te Bog sacuva. Recimo jedno vrijeme linija Zenica Sarajevo extra bus i tako mjesec dana. Da bi iz Sarajeva u Bosanski Brod dosao mini busem. Isto sardine poredani u njemu. Autobuska stanica u Sarajevu katastrofa. Od cike koji karte na ulazu na perone kontrolise do gospodje koja karte prodaje.
5. Vi gospodo trebate okrenuti plocu. Zamislite dan da niko u tramvaj ne sjedne. Da se pokrene bojkot GRAS-ovih usluga. Jer ipak vas novac iz vaseg budzeta odlazi toj kompaniji. Kako bi se onda ugadjalo to je tek prica....
http://www.sarajevo-airport.ba/index.ph ... 1&lang=bos
Vidi ironije - liniju do Aerodroma drze GRAS i Centrotrans u saradnji.
- valterbranisarajevo
#329 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Mene je ovdje strah jedne druge stvari. Iz gornjeg članka smo vidjeli da Kanton sufinasira GRAS sa 30 miliona KM.
pa se bojim da će oni opet zakrpiti ovu rupu bez dna upumpavanjem dodatnog novca iz budžeta - odnosno naših para a oduzeće ih od nečeg drugog, zdravstva, nauke, kulture, obrazovanja...
Za GRAS nema da fali.... 
- NEOPLAN
#330 Re: Centrotrans vozi za 1KM
@ gulanfer: Ne, ne, i ne! Skroz naopako si me razumio! Tačno je da se GRAS prepao da ce izgubiti putnike. Zato sto su GRASu svezane ruke u ovoj tržišnoj utakmici, ne mogu parirati nikome. Jer kako ce parirati sa nametnutim cijenama, obaveznim davanjem besplatnih kupona penzionerima čiju cijenu niko ne plaća (iako na sav glas pricaju da subvencioniraju), tjeranjem na nerentabilne linije, zabranom bilo kakve reforme u sistemu poslovanja i naplate? I onda ti jos 'konkurent' upadne na liniju bez dozvole... To nije zdrava konkurencija... Kanton treba dati GRAS-u malo veću slobodu u odlučivanju i ponuditi sve rentabilne linije na tender, pa nek se onda bore svi za sebe, a nerentabilne linije nek ostavi GRASu kao javnom prijevozniku uz naravno plaćanje gubitaka koje ostvaruje na tim linijama koje su za GRAS nerentabilne ali od kantonalnog značaja...
Last edited by NEOPLAN on 20/04/2010 01:00, edited 1 time in total.
- NEOPLAN
#331 Re: Centrotrans vozi za 1KM
To je laž da kanton daje 30 miliona GRASu. U budžetu je predvidjeno 7,5 miliona za GRAS od čega je 3 miliona za studentske karte.
- drndalo
#332 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Zdrava konkurencija na profitabilnoj liniji ?
Pa onda je Dobrinja-Vijecnica idealan primjer, na komercijali GRASa svakako ne vazi "standardna" mjesecna, nego tu liniju svi moraju placati...
Zato se u normalnom svijetu dotacije za neprofitabilne linije dijele operatoru koji ponudi najbolju cijenu, za tu liniju, sa xx polazaka dnevno, 365 dana godisnje... I sve ostale linije koje taj prevoznik na tenderu dobije, a ne ovako k'o GRAS, BH Airlines i slicni, xx miliona na kamari, za sta, pa onako, nek se nadje...
Pa onda je Dobrinja-Vijecnica idealan primjer, na komercijali GRASa svakako ne vazi "standardna" mjesecna, nego tu liniju svi moraju placati...
Zato se u normalnom svijetu dotacije za neprofitabilne linije dijele operatoru koji ponudi najbolju cijenu, za tu liniju, sa xx polazaka dnevno, 365 dana godisnje... I sve ostale linije koje taj prevoznik na tenderu dobije, a ne ovako k'o GRAS, BH Airlines i slicni, xx miliona na kamari, za sta, pa onako, nek se nadje...
- Admir_1984
- Location: Slabo poznajem Szenttamas, ali stignem do tvoje kuće
#333 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Jel ti mislis da je mgmt grasa sposoban? Jel ti mislis da je kvalitet usluga grasa svake godine sve bolji i bolji? Jel ti mislis da nema lopovluka i kabadahijskog ponasanja u grasu?NEOPLAN wrote:Ne, ne, i ne! Skroz naopako si me razumio! Tačno je da se GRAS prepao da ce izgubiti putnike. Zato sto su GRASu svezane ruke u ovoj tržišnoj utakmici, ne mogu parirati nikome. Jer kako ce parirati sa nametnutim cijenama, obaveznim davanjem besplatnih kupona penzionerima čiju cijenu niko ne plaća (iako na sav glas pricaju da subvencioniraju), tjeranjem na nerentabilne linije, zabranom bilo kakve reforme u sistemu poslovanja i naplate? I onda ti jos 'konkurent' upadne na liniju bez dozvole... To nije zdrava konkurencija... Kanton treba dati GRAS-u malo veću slobodu u odlučivanju i ponuditi sve rentabilne linije na tender, pa nek se onda bore svi za sebe, a nerentabilne linije nek ostavi GRASu kao javnom prijevozniku uz naravno plaćanje gubitaka koje ostvaruje na tim linijama koje su za GRAS nerentabilne ali od kantonalnog značaja...
Gras je drzavna firma, lokalne lole vec vishe od deceniju preko raznih stranackih interesa ubiru pare shakom i kapom, a sve uz pomoc kantona, tj obicnih ljudi. U toj firmi nema neke velike kontrole pa mogu raditi sta god hoce.
I meni je zao obicnih smrtnika (radnika) koji mogu biti potencijalno pogodjeni ovim, al sta tu da se radi, kapitalizam je ovo. Jel iko pita radnika neke privatne firme kako zivi i slicno kada dobije otkaz, firma se ugasi i slicno
-
F.G.R.
#334 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Ovo je pocetak oslobodjenja grada od GRAS-ovog provincijsko-lopovskog mentaliteta!
-
gulanfer_
#335 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Mislio sam ti odgovoriti ali evo Admir ti je sve rekao... Suludo je danas misliti da ce se sa losom uslugom i monopolom moci do vijeka ... I jos lementirati na tome sto ce neko ostati bez posla. Preporuka , dnevnik neki pogledati i vidjeti koliko je ljudi bez hljeba, dok je u Grasu prosjecna plata cudo jedno visoka. Svako dobro i sretno!Admir_1984 wrote:Jel ti mislis da je mgmt grasa sposoban? Jel ti mislis da je kvalitet usluga grasa svake godine sve bolji i bolji? Jel ti mislis da nema lopovluka i kabadahijskog ponasanja u grasu?NEOPLAN wrote:Ne, ne, i ne! Skroz naopako si me razumio! Tačno je da se GRAS prepao da ce izgubiti putnike. Zato sto su GRASu svezane ruke u ovoj tržišnoj utakmici, ne mogu parirati nikome. Jer kako ce parirati sa nametnutim cijenama, obaveznim davanjem besplatnih kupona penzionerima čiju cijenu niko ne plaća (iako na sav glas pricaju da subvencioniraju), tjeranjem na nerentabilne linije, zabranom bilo kakve reforme u sistemu poslovanja i naplate? I onda ti jos 'konkurent' upadne na liniju bez dozvole... To nije zdrava konkurencija... Kanton treba dati GRAS-u malo veću slobodu u odlučivanju i ponuditi sve rentabilne linije na tender, pa nek se onda bore svi za sebe, a nerentabilne linije nek ostavi GRASu kao javnom prijevozniku uz naravno plaćanje gubitaka koje ostvaruje na tim linijama koje su za GRAS nerentabilne ali od kantonalnog značaja...
Gras je drzavna firma, lokalne lole vec vishe od deceniju preko raznih stranackih interesa ubiru pare shakom i kapom, a sve uz pomoc kantona, tj obicnih ljudi. U toj firmi nema neke velike kontrole pa mogu raditi sta god hoce.
I meni je zao obicnih smrtnika (radnika) koji mogu biti potencijalno pogodjeni ovim, al sta tu da se radi, kapitalizam je ovo. Jel iko pita radnika neke privatne firme kako zivi i slicno kada dobije otkaz, firma se ugasi i slicno
- north_1987
#336 Re: Centrotrans vozi za 1KM
nemam snage ovo sve citati,pisem iz kreveta..
Zanima me hoce li biti strajka sutra,prekosutra i toku ove sedmice??????
-
shambho
#337 Re: Centrotrans vozi za 1KM
E da fakat ovo je informativno..north_1987 wrote:nemam snage ovo sve citati,pisem iz kreveta..
I ja ne mogu da vjerujem (mislim mogu sve vjerujem al' bombasticnije ovako zvuci..) da ima neko da nakon silniiiiiih prituzbi na GRAS ima nesto da kaze protiv uvodjenja ovih linija.. Pa makar i preko neke stvari..
I ja shvatam neke stvari sto se tice GRAS-a al' neke apsolutno i ne shvatam (cijena karte..)..
I mislim da je jedini spas za saobracaj u ovome gradu uvodjenje autobuskih linija..Sto vise to bolje ..
I nadam se da ce se ovo drugo govno zvano Centrotrans odrzat odnosno da ce ostati ovako kako jeste (1 KM i to..)
- Jara
#338 Re: Centrotrans vozi za 1KM
@Macane, ne više, bilo pa prošlo...danas se i ja vozih Centrotransom, pa upitah za tu liniju i rekoše da više ne postoji ni linija ni dogovor sa Grasom.macan prvi wrote:
Linija do Aerodroma postoji, i to je dobro, posebno zbog taksista jer si zaista imao srecu ako si naisao na nekog koji te s Aerodroma odvezao i nije te opeljesio.![]()
http://www.sarajevo-airport.ba/index.ph ... 1&lang=bos
Vidi ironije - liniju do Aerodroma drze GRAS i Centrotrans u saradnji.![]()
Upitah ih još imaju li problema od kolega na polaznoj stanici u Istočnom Sarajevu i rekoše da nemaju - "pa stanica je 50% u našem vlasništvu"!
Znam od prije da su uzeli pod svoje Centrotrans iz Istočnog Sarajeva, da odavno odlično sarađuju - svaka čast na poslovnosti!
- astrid
#339 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Nešto nevjerovatno i neshvatljivo u GRAS-u je cijena karate.Nepojmljivo je voziti se od Ilidže do Čaršije za istu cijenu kao od Pofalića do Muzeja
Druga stvar je redovnost tramvaja i trolejbusa.Recimo čekaš tramvaj 20 minuta..ma ni za lijeka ga nema i taman kad izgubiš svaku nadu dođe 5 tramvaja jedan za drugim
O bahatosti uposlenika(čast izuzecima)ne treba ni govoriti.
Samo nek zaživi konkurencija!Previše je bezobrazluka i monopola pojedinih firmi.
Druga stvar je redovnost tramvaja i trolejbusa.Recimo čekaš tramvaj 20 minuta..ma ni za lijeka ga nema i taman kad izgubiš svaku nadu dođe 5 tramvaja jedan za drugim
O bahatosti uposlenika(čast izuzecima)ne treba ni govoriti.
Samo nek zaživi konkurencija!Previše je bezobrazluka i monopola pojedinih firmi.
- Toffee karamela
#340 Re: Centrotrans vozi za 1KM
E pur si muove...Ipak se nešto pokrenulo...Od cijene za kartu 0,50 km tamo iza rata pa do sadašnjih 1,60, nastavili bi oni tako do unedogled...ne misleći ni jedan sekund da drugima u ovoj državi ne cvatu ruže poput njima, i da raja rapidno siromaši i gubi radna mjesta. A onaj nepismeni njihov predstavnik sindikata od danas vazi o "10 000 duša koje će ostati bez hljeba"...
Welcome to Bosnia, mr. Pap(ak)ić!
Welcome to Bosnia, mr. Pap(ak)ić!
- north_1987
#341 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Izgleda da je doslo vrijeme da se prekine monopol ..
Milion negativnih stvari ima vezanih za Gras. Da pocnem ih sad pisati, ne bi zavrsio do 6 ..
Milion negativnih stvari ima vezanih za Gras. Da pocnem ih sad pisati, ne bi zavrsio do 6 ..
-
manki
#342 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Evo baš nešto čitam ove postupke GRASovaca, kako reaguju prema Centrotransu, prema putnicima generalno, i nešto kontam... Samo čekam kad će provesti coup i preuzeti čitavu Vladu, zabarikadirati čitav grad busevima i tramvajima i uspostaviti apsoultnu vlast. 
- mayab
#343 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Imam tu sreću da se ne moram voziti javnom gradskim prevozom, ali zdravu konkurenciju podrzavam, nema napretka i podizanja kvaliteta bez konkurencije
- Grof
#344 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Kako nije ekonoski isplativa ako je u Beogradu koji je bar 5 puta veći od Sarajeva cijena karte u autobusu 0,40 eur???Trebate shvatiti da GRAS nema ama baš nista protiv konkurencije, ali zdrave demokratske konkurencije u kojoj ima mjesta za sve. A upadanje na linije bez dozvole i registrovane relacije i voznog reda sa bezobrazno niskom cijenom koja 100 posto nije ekonomski isplativa već je formirana sa ciljem da se zaje*e GRAS, sigurno nije zdrava konkurencija. Centrotrans je pokrenuo ove linije iz bunta. Bune se zbog iste stvari zbog koje se danas buni GRAS. GRAS vozi na 'njihovim' linijama ka prigradskim naseljima i oni imaju pravo da se bune, a kad oni upadnu na 'GRAS-ove' gradske linije, onda GRAS nema pravo da se buni. Plus sto GRAS ima sve papire, a oni nemaju nista. Jako dvolicno i licemjerno.
U Beogradu je privatizirano GSP (Gradsko saobraćajno preduzeće) i još vozi 15-ak privatnih firmi koji su dobili koncesiju. Niko od njih ne dobiva nikakav poticaj niti novac iz budžeta. I kod svakog prijevoznika vrijedi jedna te ista karta.
- NEOPLAN
#345 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Ne mozes porediti Beograd i Sarajevo, prvo sto ima milion linija vise od sarajeva, drugo sto ima 5 puta vise putnika odSarajeva, trece sto imaju zakon koji stiti sve prevoznike i sto ljudi placaju kartu za razliku od Sarajeva. U Beogradu nije privatizovan GSP, odnosno bio je, ali je ponovo vracen u drzavne ruke zbog zastite drzavnih interesa, i tamo za razliku od Sarajeva drzava sprema veliko ulaganje u to preduzece (prelistaj par stranica ispred, napisao sam). Tamo su konkurenciju doveli do savrsenstva upravo zato sto svi imaju iste uslove, saobracaju na istim linijama, po istoj cijeni, sa istim kartama, a nadmecu se u kvalitetu usluge, udobnosti, tacnosti....to je zdrava konkurencija. A ovo u Sarajevu nije....
- ruud
#346 Re: Centrotrans vozi za 1KM
neoplan
koliko te placaju da ih branis?
koliko te placaju da ih branis?
-
neki
#347 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Imao sam neutralno misljenje o ovom sukobu Grasa i Ct-a sve dok juce tuzibabe iz Grasa nisu najavili da ce blokirati cijeli kanton ako Ct ne prestane voziti....koje pizde, pokazali su svoje pravo lice..
-
HomeArt
#348 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Bit ce zdrava konkurencija kad banda sa Sakickom ode u zatvor, a GRAS se privatizira. I zasto bi se uopce poredili sa Beogradom!?NEOPLAN wrote:Ne mozes porediti Beograd i Sarajevo, prvo sto ima milion linija vise od sarajeva, drugo sto ima 5 puta vise putnika odSarajeva, trece sto imaju zakon koji stiti sve prevoznike i sto ljudi placaju kartu za razliku od Sarajeva. U Beogradu nije privatizovan GSP, odnosno bio je, ali je ponovo vracen u drzavne ruke zbog zastite drzavnih interesa, i tamo za razliku od Sarajeva drzava sprema veliko ulaganje u to preduzece (prelistaj par stranica ispred, napisao sam). Tamo su konkurenciju doveli do savrsenstva upravo zato sto svi imaju iste uslove, saobracaju na istim linijama, po istoj cijeni, sa istim kartama, a nadmecu se u kvalitetu usluge, udobnosti, tacnosti....to je zdrava konkurencija. A ovo u Sarajevu nije....
- Grof
#349 Re: Centrotrans vozi za 1KM
Zašto se ne može porediti? Ako ima 5 puta više stanovnika ima više i rashoda (gorivo, amortizacija, vozači)? Ekonomski gledano, poređenje ti nema nikakve veze. Zna se koliko autobusa ili tramvaja ide na 1000 ili 10.000 stanovnika.NEOPLAN wrote:Ne mozes porediti Beograd i Sarajevo, prvo sto ima milion linija vise od sarajeva, drugo sto ima 5 puta vise putnika odSarajeva, trece sto imaju zakon koji stiti sve prevoznike i sto ljudi placaju kartu za razliku od Sarajeva. U Beogradu nije privatizovan GSP, odnosno bio je, ali je ponovo vracen u drzavne ruke zbog zastite drzavnih interesa, i tamo za razliku od Sarajeva drzava sprema veliko ulaganje u to preduzece (prelistaj par stranica ispred, napisao sam). Tamo su konkurenciju doveli do savrsenstva upravo zato sto svi imaju iste uslove, saobracaju na istim linijama, po istoj cijeni, sa istim kartama, a nadmecu se u kvalitetu usluge, udobnosti, tacnosti....to je zdrava konkurencija. A ovo u Sarajevu nije....
Kako onda komentiraš 14 pravosnažnih sudskih odluka u korist Centrotransa i riješenje Konkurencijskog vijeća BiH u korist Centrotransa?
Centrotrans jest za dogovor, i sami kažu da bi preuzeli neke tzv. nerentabilne linije.
- johnnykola
#350 Re: Centrotrans vozi za 1KM
zamrseno je sve ovo. na kraju se svede na liniju komercijale.
kao i uvijek, treba primjeniti top-down pristup. a ne bottom-up.
sve ove probleme generiraju debilosi s vrha. uplete li se
u to jos i ocita nestrucnost u gras-ovaca nastaje totalni haos.
dugorocno ostaje problem npr. voznje trolom ujutro od dobrinje do
skenderije koja traje sve dulje i dulje.
kao i uvijek, treba primjeniti top-down pristup. a ne bottom-up.
sve ove probleme generiraju debilosi s vrha. uplete li se
u to jos i ocita nestrucnost u gras-ovaca nastaje totalni haos.
dugorocno ostaje problem npr. voznje trolom ujutro od dobrinje do
skenderije koja traje sve dulje i dulje.
Last edited by johnnykola on 20/04/2010 09:20, edited 1 time in total.