Kantoni DA ili NE

Post Reply
nokia6170

#326 Re: Kantoni DA ili NE

Post by nokia6170 »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
and wrote:
3i20znakova wrote:
Jarane, ja sam Hrvat iz središnje Bosne i neće mi biti žao ako hercegovci uspiju da naprave treći entitet. Ja i svi moji najvjerojatnije nećemo moći da se utrpamo ali neka barem njima uspije. Znači, može HZ HB i bez središnje Bosne ako se pita Hrvata iz te iste središnje Bosne. Ako sam ja p*p*š*o pa moram živjeti sa vama ne moraju oni.
što,tebi nije uspjelo kao njima da protjeraš,pobiješ i ostaneš sam?
A vi ste dijelili žvake djeci, jelde?
Kakva ti je to priča. Odmah u nedostatku neke bolje argumentacije ožeži Haretovu taktiku. Nikakva koncepta ni smisla, samo papagajsko ponavljanje.
Neće se moći vječno ovako zaklanjati iza tih šupljih priča.
previdjas jedan bitan momenat...inat...on je vjecan u ovoj drzavi :D
and

#327 Re: Kantoni DA ili NE

Post by and »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
and wrote:
3i20znakova wrote:
Jarane, ja sam Hrvat iz središnje Bosne i neće mi biti žao ako hercegovci uspiju da naprave treći entitet. Ja i svi moji najvjerojatnije nećemo moći da se utrpamo ali neka barem njima uspije. Znači, može HZ HB i bez središnje Bosne ako se pita Hrvata iz te iste središnje Bosne. Ako sam ja p*p*š*o pa moram živjeti sa vama ne moraju oni.
što,tebi nije uspjelo kao njima da protjeraš,pobiješ i ostaneš sam?
A vi ste dijelili žvake djeci, jelde?
Kakva ti je to priča. Odmah u nedostatku neke bolje argumentacije ožeži Haretovu taktiku. Nikakva koncepta ni smisla, samo papagajsko ponavljanje.
Neće se moći vječno ovako zaklanjati iza tih šupljih priča.
nisu djeca,al evo ti predsjednika,ko bubreg u loju
Hypo-Alpe-Adria

#328 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Hypo-Alpe-Adria »

and wrote: nisu djeca,al evo ti predsjednika,ko bubreg u loju
Šta fali mom predsjedniku. Pravi dingospo.
Kad bi se tvoj Komšić sjetio onakvog govora i onakvih gesta.
A obojica SDP. Eeeee, što ti je Hrvatska...zapad je to brato.
kiky

#329 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

stvar je u tome što komšić, hvala dragom bogu, nema za šta da se izvinjava ...
niti da žali za nekim nedjelima počinjenim u ime bosne i na hrvatskoj teritoriji ( ili srbijanskoj, svejedno ) ...
čisti ko suza...
i on i država mu ...
:bih:
and

#330 Re: Kantoni DA ili NE

Post by and »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
moj predsjednik nije zabadao nos u hrvatsku,pa se nema za šta izvinjavati.
komšić je tvoj,a eto valjda će i sarađivati pošto su iste stranke.
3i20znakova

#331 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 3i20znakova »

and wrote:
Hypo-Alpe-Adria wrote:
moj predsjednik nije zabadao nos u hrvatsku,pa se nema za šta izvinjavati.
komšić je tvoj,a eto valjda će i sarađivati pošto su iste stranke.
Komšić je tvoj. Nije uspio dobiti hrvatsko državljanstvo i to po vrlo liberalnom zakonu koji kaže da bilo tko ko dokaže da pripada hrvatskom rodu i plemenu može dobiti hrvatsko državljanstvo. Prije će ga Turska ili Iran "upisati u knjigu državljana," što je uostalom i red.
and

#332 Re: Kantoni DA ili NE

Post by and »

3i20
pa neće se ovaj tvoj predsjednik kandidovati za predsjednika hrvatske,da mu treba hrvatski pasoš :)
a po zakonu o državljanstvu rh rijetki su i od vas koji bi imali pravo na državljanstvo.vi to pravo imate na osnovu amandmana hdz-a,a amandmani se uvijek mogu mijenjati.ali nećemo o tome,ivo se izvinuo za tu politiku
turska i iran su ozbiljne zemlje,ne možeš državljanstvo dobijati nako :dance:
3i20znakova

#333 Re: Kantoni DA ili NE

Post by 3i20znakova »

and wrote:3i20
pa neće se ovaj tvoj predsjednik kandidovati za predsjednika hrvatske,da mu treba hrvatski pasoš :)
a po zakonu o državljanstvu rh rijetki su i od vas koji bi imali pravo na državljanstvo.vi to pravo imate na osnovu amandmana hdz-a,a amandmani se uvijek mogu mijenjati.ali nećemo o tome,ivo se izvinuo za tu politiku
turska i iran su ozbiljne zemlje,ne možeš državljanstvo dobijati nako :dance:
Od kuda znaš da se neće kandidirati? Tražio je hrvatsko državljanstvo, možda je imao neke planove...

Zakon o hrvatskom državljanstvu nisi očima vidio a kamoli pročitao neku njegovu odredbu.

Ivo se nije izvinio, Avaz/TVFBiH/Rijaset nisu vjerodostojni izvori informacija. Naime: "Moj govor u parlamentu BiH je krivo interpretiran. To nije bila isprika, nego sam izrazio žaljenje zbog ratnih zbivanja." Kraj citata.

Turska i Iran jesu ozbiljne zemlje, vrlo ozbiljne.
Hypo-Alpe-Adria

#334 Re: Kantoni DA ili NE

Post by Hypo-Alpe-Adria »

@/la and dana 16/04/2010 15:30
a po zakonu o državljanstvu rh rijetki su i od vas koji bi imali pravo na državljanstvo.vi to pravo imate na osnovu amandmana hdz-a,a amandmani se uvijek mogu mijenjati.
E nisi u pravu stručnjak. Ne postoje nikakvi amandmani koje ti spominješ u Ustavu R Hrvatske o stjecanju prava na državljanstvo. Ta se kategorija nije ni za dlaku mjenjala od prve verzije Ustava nezavisne R Hrvatske.
Imaš na googlu skraćenu verziju o Zakonu o državljanstvu, pa ako ti nije teško.
I još nešto, obeshrabrujuće. Ko je jamio, jamio je :dance: . Državljanstvo se ne može oduzeti nikome, osim u jako, jako malo slučajeva. ako sam ne zatražiš ili nacionalna veleizdaja i te špice. Čak nisu smjeli uzeti državljanstva ni pobunjenim Srbima u SAO, na temelju odredbe o veleizdaji.
3i20znakova wrote: Komšić je tvoj. Nije uspio dobiti hrvatsko državljanstvo i to po vrlo liberalnom zakonu koji kaže da bilo tko ko dokaže da pripada hrvatskom rodu i plemenu može dobiti hrvatsko državljanstvo. Prije će ga Turska ili Iran "upisati u knjigu državljana," što je uostalom i red.
Pa gdje je problem. Kako nije dobio?
Vjerojatno se nikada u životu (osim na izborima, dakako) nije izjašnjavao Hrvatom, to jest nije to mogao dokazati, pa mu nisu ni dali državljanstvo.
Šta ga briga, ionako mu je svejedno. A i ima BiH pasoš. A i vole ga raja u Sarajevu.
kiky

#335 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

komšić jest član predsjedništva bih ...
i jest naš, nas građana iste te bih ...
komšić je primjer normalnog čovjeka i patriote koji voli svoju zemlju ...
:-)
spreca

#336 Re: Kantoni DA ili NE

Post by spreca »

kiky wrote:komšić jest član predsjedništva bih ...

@kiki
Glavni problem je to sto Komsic nije ercegovac isto tako ni posavski hrvati su niko i nista i svi ostali su kurac palac jer samo su ercegovci pravi rvati a svi ostali pi*kin dim to ti oni stalno govore razumis :D nisi ercegovac nisi covik
kiky

#337 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

ma kontam ja to ...
nije to lako nebit pravi rvat ...
eno i onaj 3i20 je, aman, iz žepča pa mu krivo što nije ercegovac a samim tim ni pravi rvat ercegovački ...
nemere tražit entitete ...
oče da pukne od muke i bijesa ...
vjerujem da je to opak komplex u ljudiju ...
:D
bitef

#338 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

kiky wrote:
bitef wrote:
Pa postoji Dalmacija 2.000 godina, Rim blizu 3.000 godina, Venecija 2.500 godina. Ova sadašnja BiH nema teritorijalno se uopće ne poklapa starom Bosnom.

Države su svugdje na svijetu umjetne tvorevine, koje se non stop mijenju oblik formu, nestaju, nastaju nove. Jedino sam od vas čuo da je država prirodna tvorevina. :roll:
znači, hajmo toljage u ruke i neprestano zapišavat teritoriju pa ko danas jači njegova je ....
do sutra ...
Glavni fazon je, da je svrha države da ljudima na terenu bude bolje, da odgovara potrebama stanovništva i da odgovara društvenim zbivanjima.
Nikakve toljage i puške, nego samo kompromisi i poštovanje volje ljudi na terenu. Država, čiji ustroj ne odgovara stanju na terenu nema budućnosti.
Last edited by bitef on 16/04/2010 21:37, edited 1 time in total.
bitef

#339 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

spreca wrote:

@kiki
Glavni problem je to sto Komsic nije ercegovac isto tako ni posavski hrvati su niko i nista i svi ostali su kurac palac jer samo su ercegovci pravi rvati a svi ostali pi*kin dim to ti oni stalno govore razumis :D nisi ercegovac nisi covik
Glavni problem, što za Komšića nisu glasali ni hercegovački Hrvati, ni srednjobosanski, ni posavski u većoj mjeri.
kiky

#340 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

ja vjerujem da je jedan od postulata demokratije slobodno glasanje ...
demokratija nam je unakažena upravo iz tih nekih kvazinacionalnih interesa gdje je jedini cilj onemogučit bosnu da normalno živi i funkcioniše ...
a onda je kritikovat zato što ne funkcioniše ...
slobodno glasanje nije bilo moguče sjebat ....
glasajte za kandidata koji vam odgovara isto kao i ja , a ne da više hrvata izlazi da glasa za hrvatske izbore ( to je tek priča za sebe ) ...
bitef

#341 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

kiky wrote:ja vjerujem da je jedan od postulata demokratije slobodno glasanje ...
demokratija nam je unakažena upravo iz tih nekih kvazinacionalnih interesa gdje je jedini cilj onemogučit bosnu da normalno živi i funkcioniše ...
glasajte za kandidata koji vam odgovara isto kao i ja , a ne da više hrvata izlazi da glasa za hrvatske izbore ( to je tek priča za sebe ) ...
Pa u federaciji nas 22%-23% ne može izabrati hrvatskog člana Presjedništva čim bude demokracija i da se bira između 3-4 kandidata. Istovremeno da SDP ciljano (čitaj kurvanjski - kao 2006.) da kandidata za samo hrvatskog člana Predsjedništva.

To veze nema sa demokracijama. Pariteti, elektori, posebni izborni procesi za specifične slučajeve na terenu su simbol razvijenih demokracija. Preglasavanje na etničkim osnovama - nije obilježje demokracije.
hercegovac_pravi

#342 Re: Kantoni DA ili NE

Post by hercegovac_pravi »

Hypo-Alpe-Adria wrote:
hercegovac_pravi wrote:[
Kanotne se neće ukidati jer nije u interesu prvenstveno Bošnjaka. Kada skonttate zašto onda više i neće biti važno.
Zašto tvrdim da bi rekonfiguracija sadašnjih kantona bila katastrofalna po BH Hrvate?. Jednostavno, ostali bi sabijeni na nekih 8%-9% teritorija koji se ni u ludilu ne bi protezao van vertikale istočno od Bulevara i horizontale južno od Vrdi. Kontaš?
I nije prijetnja, to ti je samo realnost koju ste vi kreirali.
I naravno ako vam se ne sviđa..ima čekat, neko će čekati u Splitu neko uZagrebu ili Osijeku..itd..
Aha. Znači da vam je u interesu ukidati kantone, ukinuli bi ih, ali pošto nije, nećete. Jednostavno.
Pa ne znam o čemu onda raspravljamo. Nek je država funkcionalna.
A za tu teoriju od 8-9% teritorije ... Bulevar i Vrdi.....e kad bi to tako bilo, gasilo bi Sarajevo federaciju još danas.
Pogledaj malo kartu Federacije. Nije zar da bi ti možda došao živjeti u Ravno, Neum, Šuicu, Posušje, Kupres, Blidinje, B. Grahovo, Domanoviće, Međugorje...U stvari možeš doći, prohodati. Ne znam samo imaš li hartije dovoljno za kupiti štogod nekretnine.
Opet ću ti ponoviti. Ne sviđa se ni nama ko ni tebi. Ako je tebi dobro, meni je još bolje. A za čekanje. Što da ne.
Netko u Splitu, netko u Kalesiji...
Pa naravno. Hajde daj mi jedan konkretan argument zbog čega bi Bošnjaci u ovome momentu željeli ukinuti kantone? Jednostavno ukoliko se pogleda kompletan "mozaik", takvog argumenta nema. Dalje, opstojnost kantona nema nikave veze sa funkcionalnošću države.
Teritorij od 8%-9% (odokativno) je ralnost BH Hrvata. Jednostavno za više nemaju snage a za sve ostalo moraju mijenjati politički pristup postojećim problemima. Zašto Sarajevo ne gasi federaciju? Misliš li na kanotne ili federaciju?
Što se tiče karte, nikakve to veze nema sa ukidanjem kantona. Ukidanjem kantona karta se mijenja. I naravno da niko normalan nebi išao živjeti u ta mijesta koja si ti pobrojao? Zbog čega bi neko uradio takvo nešto i to još bez ikakve potrebe?
Kantoni se tebi ne sviđaju a Bošnjacima sviđaju jer se savršeno uklapaju u dio njihove političke strategije. Isto važi i za čekanje u Splitu ili Kalesiji što suštinski i jeste razlog zbog koga se kantoni neće ukidati.
hercegovac_pravi

#343 Re: Kantoni DA ili NE

bitef wrote:
kiky wrote:ja vjerujem da je jedan od postulata demokratije slobodno glasanje ...
Pa u federaciji nas 22%-23% ne može izabrati hrvatskog člana Presjedništva čim bude demokracija i da se bira između 3-4 kandidata. Istovremeno da SDP ciljano (čitaj kurvanjski - kao 2006.) da kandidata za samo hrvatskog člana Predsjedništva.

To veze nema sa demokracijama. Pariteti, elektori, posebni izborni procesi za specifične slučajeve na terenu su simbol razvijenih demokracija. Preglasavanje na etničkim osnovama - nije obilježje demokracije.
Pa hoćeš li demokratiju ili konstitutivnost? Do tebe je da izabereš. Ne može i jedno i drugo jer su kontradikcija jedno drugoga
bitef

#344 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

hercegovac_pravi wrote:
bitef wrote:

Pa hoćeš li demokratiju ili konstitutivnost? Do tebe je da izabereš. Ne može i jedno i drugo jer su kontradikcija jedno drugoga
:mrgreen: Ti si polupismen lik. Konstutivnost i demokracija se poništavaju? Ali od tebe nije ni čudo.
kiky

#345 Re: Kantoni DA ili NE

Post by kiky »

meni tu nešto nije jasno ...
u federaciji je uvijek predsjednik hrvat ili neka kombinacija, puna vlada hdz-a, novac se raspodjeljuje po raznim kriterijumima i hercegovina nije zakinuta ni sekunde ...
imaš lokalne izbore koji su za zajednicu daleko važniji i tu svaka opština ima vlast prema strukturi stanovništva ...
neznam odakle tipkaš, samo ja znam da po hrvatskim opštinama vise samo i isključivo hrvatske zastave i tu nedate ni prdnut da ima i drugih konstitutivnih koji tu žive ...
na državnom nivou se opet glasa i rezultati su prema volji birača ...
ja uvijek glasam za sdp bez obzira koga stave za kandidate, a kod njih se kandidati mijenjaju ravnopravno ...
sljedeči je, mislim, bošnjak ...
neznam kako sad ti misliš da postaviš čovjeka u predsjedništvo koji ne dobije dovoljno glasova ...
neznam koji su to mehanizmi koje spominješ .... navedi primjer iz neke države gdje je situacija postavljena kao u bih
hercegovac_pravi

#346 Re: Kantoni DA ili NE

bitef wrote:
hercegovac_pravi wrote:
bitef wrote:

:mrgreen: Ti si polupismen lik. Konstutivnost i demokracija se poništavaju? Ali od tebe nije ni čudo.
Ma nek si ti "naĆitan" legendo..svaka tvoja pohvala na moj konto pa makar i minimalna bi me natjerala na preispitivanje mojih političkih stavova..zato :thumbup: .
hercegovac_pravi

#347 Re: Kantoni DA ili NE

bitef wrote:
spreca wrote:

@kiki
Glavni problem, što za Komšića nisu glasali ni hercegovački Hrvati, ni srednjobosanski, ni posavski u većoj mjeri.
Za Komšića su glasali I BH Hrvati, ne svi ali dobar dio jeste što je više već očigledno iz izbornih rezultata.
hercegovac_pravi

#348 Re: Kantoni DA ili NE

bitef wrote:

kojih crnih 22%-23%? Ne znam odakle se javljaš ali iz BiH sigurno nisi.
hercegovac_pravi

#349 Re: Kantoni DA ili NE

bitef wrote:
kiky wrote:
bitef wrote:
Pa postoji Dalmacija 2.000 godina, Rim blizu 3.000 godina, Venecija 2.500 godina. Ova sadašnja BiH nema teritorijalno se uopće ne poklapa starom Bosnom.

Države su svugdje na svijetu umjetne tvorevine, koje se non stop mijenju oblik formu, nestaju, nastaju nove. Jedino sam od vas čuo da je država prirodna tvorevina. :roll:
znači, hajmo toljage u ruke i neprestano zapišavat teritoriju pa ko danas jači njegova je ....
do sutra ...
Glavni fazon je, da je svrha države da ljudima na terenu bude bolje, da odgovara potrebama stanovništva i da odgovara društvenim zbivanjima.
Nikakve toljage i puške, nego samo kompromisi i poštovanje volje ljudi na terenu. Država, čiji ustroj ne odgovara stanju na terenu nema budućnosti.
Naravno da je to svrha države ali ukoliko ljudi na terenu ne prihvataju državu samim tim ne prihvataju ni njenu svrh kako si je ti opisao u svome postu.
bitef

#350 Re: Kantoni DA ili NE

Post by bitef »

hercegovac_pravi wrote:
bitef wrote:
Za Komšića su glasali I BH Hrvati, ne svi ali dobar dio jeste što je više već očigledno iz izbornih rezultata.
Ne svi, nego njih 5%. Oko 5% izašlih BH Hrvata je glasovalo za Komšića. Po uzorku od barem 50% izašlih Hrvata. Što je u Europi izuzetno prihvatljiv uzorak, a u Aziji - ne znam. :D
Post Reply