Naša stranka, sve što ste željeli da pitate a niste imali ko
-
El_comadante
#326 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
to sam želio znati dakle da nečete ući u koaliciju sa ovim nacionalistima što su sad na vlastima nego sa drugim opcijama. to mi je drago čuti. a za medije sam pitao iz razloga što vas nema mnogo u medijim a prije vas je bilo više pa sam zbog toga pitao.
- Sezam
#327 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Postovani Pedja, nadam se da ces mi odgovoriti na nekoliko pitanja:
1) Zasto si se odlucio pristupiti NS?
2) Ko vam je ministar za sport/kulturu u sijenci i koliko ste se pozabavili ociglednim problemom niskoga nivoa sporta i kulture u Bosni i Hercegovini? Mislim da vam je jasno koliko su vrhunska sportska i kulturna dostignuca bitna za "feel good factor" drzave, a o ekonomskim beneficijama da i ne govorim. Mislite li ulagati u sport i kulturu u opstinama u kojim eventualno pobijedite?
3) Kakav je odnos NS prema BiH dijaspori? Jeste li svjesni potencijalne masovnosti glasackog tijela u dijaspori? Imate li ideju kako privoliti BiH Srbe i Hrvate u dijaspori da se osjecaju dijelom BiH dijaspore, a ne dijaspore Srbije i Hrvatske?
Hvala.
1) Zasto si se odlucio pristupiti NS?
2) Ko vam je ministar za sport/kulturu u sijenci i koliko ste se pozabavili ociglednim problemom niskoga nivoa sporta i kulture u Bosni i Hercegovini? Mislim da vam je jasno koliko su vrhunska sportska i kulturna dostignuca bitna za "feel good factor" drzave, a o ekonomskim beneficijama da i ne govorim. Mislite li ulagati u sport i kulturu u opstinama u kojim eventualno pobijedite?
3) Kakav je odnos NS prema BiH dijaspori? Jeste li svjesni potencijalne masovnosti glasackog tijela u dijaspori? Imate li ideju kako privoliti BiH Srbe i Hrvate u dijaspori da se osjecaju dijelom BiH dijaspore, a ne dijaspore Srbije i Hrvatske?
Hvala.
-
rahmanjin
#328 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
NKVD,
razumijemo se mi, zato sam i postavio pitaje oko medija znajući njihovu moć. Zato i smatram da trebaju biti agresivniji, mislim da je malo i naivan Peđin odgovor " gdje nas zovu mi se odazovemo", al dobro malo politike s njegove strane nije na odmet
. Čestitao sam Peđi na ovom potezu, da odgovara ljudima preko foruma. To je dobar potez, a ujedno i hrabar jer lako je priče pričati na tv bez publike al ovako kad imaš stotine ljudi da te nešto pitaju nema puno šuplje, nema fraza ako oni nama ovo mi ćemo njima ono nego konkretno pa ako ti se sviđa glasaj ako ne glasaj za nekog drugog.
razumijemo se mi, zato sam i postavio pitaje oko medija znajući njihovu moć. Zato i smatram da trebaju biti agresivniji, mislim da je malo i naivan Peđin odgovor " gdje nas zovu mi se odazovemo", al dobro malo politike s njegove strane nije na odmet
-
ma ja, neka je
#329 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
G-dine Predraze Kadicu,
Molio bih Vas da mi pojasnite i prokomentarisete ovu izjavu vaseg "frontmena" BB. Iako je pricao u kontekstu geoplopitike, ovo je jako zabrinjavajuca izjava i jedna od mnogih zbog kojih smatram da Vasa Stranka ima skrivene platforme. Ovo sto on radi sa ovakvim slucajevima se narodnim jezikom zove "provlacenje" jer kada napises 10 dobrih stvari a ubacis jednu losu i ta losa postaje dobra i s vremenom se tako i gleda. To su vrste specijalnih ratova i ja mislim da ste Vi i Vasa Stranka upravo na tom putu.
Početak XXI vijeka, odnos snaga u BiH Za razliku od prošlog vijeka, XXI vijek stavlja Bošnjake u potpuno drugačiju poziciju. Bošnjaci su sada u međunarodno priznatoj državi BiH ključni faktor za opstanak BiH, za čiji opstanak su zaslužni, jer su Srbi i Hrvati išli na "cijepanje" koje nije uspjelo. Danas Bošnjaci čine između 53 i 55% stanovništva BiH (po zadnjim demografskim procjenama) i nastanjeni su na (za opstanak BiH) ključnim geopolitičkim područjima u BiH. To znači da nasuprot bošnjačkoj "povoljnoj" geopolitici, s druge strane stoji vrlo "nepovoljna" i nemoguća (u smislu održivosti i samostalnosti) srpska geopolitika, koja je i jedini razlog zašto se otcjepljenje RS-a ne može sprovesti u djelo. Zapravo, bošnjačka područja su jedina prirodna veza između zapadne i istočne Republike Srpske, što znači da bi RS bez Bosne uvijek bila u pat poziciji. Da budem krajnje precizan, Republika Srpska može postojati jedino u BiH, jer bez BiH njeno postojanje nije moguće. Treba se sjetiti da su prije Daytona bile lansirane razne ideje o razmjeni teritorija, koje su tada izgledale kao glasine i nebuloze, ali se sada vidi da je neko ipak razmišljao o geopolitici i geografiji kao ključnim pretpostavkama za neku buduću podjelu BiH. Naime, tada je kružila priča da će Republici Srpskoj pripasti Tuzla, a Federaciji Banja Luka, tj. da će doći do razmjene ljudi i teritorija. Ako zanemarimo činjenicu da su ovakve i slične ideje o "humanim" preseljenjima i razmještanjima stanovništva u SFRJ bile apsolutno neprihvatljive i fašističke, mora se odati priznanje tadašnjim planerima da su jako dobro znali šta govore. To jest, da kojim slučajem Tuzla pripada RS-u, a Banja Luka Federaciji (misli se na širu regiju, ne samo na gradove), BiH bi se raspala treći dan nakon kosovske nezavisnosti, jer bi se vrlo jednostavno istočna polovina države odvojila od zapadne najobičnijom odlukom Narodne skupštine RS-a. Ne postoji mirovni sporazum i ništa na svijetu što bi spriječilo takvu RS da se otcijepi. Dakle, BiH opstaje i opstaće samo iz razloga nemoguće geopolitike i geografije RS-a, a ne neke specijalne želje i neizmjerne ljubavi svijeta spram BiH.
Vidite, sa svojim stavovima, ustvari tacka 6 vasih politickih principa imate jednu"zvaku" za naivne
6. Kao drugostepeno političko pitanje, u situaciji kada se institucionalnom ravnopravnošću i autonomijom ostvare i budu zaštićena prava tri konstitutivna naroda, teritorijalna organizacija BiH može se mijenjati samo uz potpuni konsenzus sva tri naroda. Dok se ne postigne takav etnički konsenzus, Naša stranka smatra da je neophodno u okviru postojeće administrativno-teritorijalne organizacije uvesti ekonomske oblasti prema kriterijima zemalja članica EU. To podrazumijeva da se u skladu sa evropskim modelom regionalizacije ove oblasti uključuju u proces prekogranične saradnje u različitim društvenim, ekonomskim, privrednim, kulturnim, obrazovnim i drugim procesima.
ali ipak prednost dajete nekakvoj entitetskoj skupstini nad svima ostalima, u ovom slucaju PoliticidnoGenocidnojStvorevini. Po Vama, "problem" sa Bosnom je nepovoljna geopolitika koja sprijecava otcjepljenje PGS, a ne skup medjunarodnih zakona, pa i DMS po kojem i zbog koga ste i politicar u ovom mraku bosanskome.
molim Vas da mi odgovorite kakve igre igrate i zasto se Vas frontmen ne drzi principa Vase Stranke, ili se on njih ipak drzi...
Hvala.
Molio bih Vas da mi pojasnite i prokomentarisete ovu izjavu vaseg "frontmena" BB. Iako je pricao u kontekstu geoplopitike, ovo je jako zabrinjavajuca izjava i jedna od mnogih zbog kojih smatram da Vasa Stranka ima skrivene platforme. Ovo sto on radi sa ovakvim slucajevima se narodnim jezikom zove "provlacenje" jer kada napises 10 dobrih stvari a ubacis jednu losu i ta losa postaje dobra i s vremenom se tako i gleda. To su vrste specijalnih ratova i ja mislim da ste Vi i Vasa Stranka upravo na tom putu.
Početak XXI vijeka, odnos snaga u BiH Za razliku od prošlog vijeka, XXI vijek stavlja Bošnjake u potpuno drugačiju poziciju. Bošnjaci su sada u međunarodno priznatoj državi BiH ključni faktor za opstanak BiH, za čiji opstanak su zaslužni, jer su Srbi i Hrvati išli na "cijepanje" koje nije uspjelo. Danas Bošnjaci čine između 53 i 55% stanovništva BiH (po zadnjim demografskim procjenama) i nastanjeni su na (za opstanak BiH) ključnim geopolitičkim područjima u BiH. To znači da nasuprot bošnjačkoj "povoljnoj" geopolitici, s druge strane stoji vrlo "nepovoljna" i nemoguća (u smislu održivosti i samostalnosti) srpska geopolitika, koja je i jedini razlog zašto se otcjepljenje RS-a ne može sprovesti u djelo. Zapravo, bošnjačka područja su jedina prirodna veza između zapadne i istočne Republike Srpske, što znači da bi RS bez Bosne uvijek bila u pat poziciji. Da budem krajnje precizan, Republika Srpska može postojati jedino u BiH, jer bez BiH njeno postojanje nije moguće. Treba se sjetiti da su prije Daytona bile lansirane razne ideje o razmjeni teritorija, koje su tada izgledale kao glasine i nebuloze, ali se sada vidi da je neko ipak razmišljao o geopolitici i geografiji kao ključnim pretpostavkama za neku buduću podjelu BiH. Naime, tada je kružila priča da će Republici Srpskoj pripasti Tuzla, a Federaciji Banja Luka, tj. da će doći do razmjene ljudi i teritorija. Ako zanemarimo činjenicu da su ovakve i slične ideje o "humanim" preseljenjima i razmještanjima stanovništva u SFRJ bile apsolutno neprihvatljive i fašističke, mora se odati priznanje tadašnjim planerima da su jako dobro znali šta govore. To jest, da kojim slučajem Tuzla pripada RS-u, a Banja Luka Federaciji (misli se na širu regiju, ne samo na gradove), BiH bi se raspala treći dan nakon kosovske nezavisnosti, jer bi se vrlo jednostavno istočna polovina države odvojila od zapadne najobičnijom odlukom Narodne skupštine RS-a. Ne postoji mirovni sporazum i ništa na svijetu što bi spriječilo takvu RS da se otcijepi. Dakle, BiH opstaje i opstaće samo iz razloga nemoguće geopolitike i geografije RS-a, a ne neke specijalne želje i neizmjerne ljubavi svijeta spram BiH.
Vidite, sa svojim stavovima, ustvari tacka 6 vasih politickih principa imate jednu"zvaku" za naivne
6. Kao drugostepeno političko pitanje, u situaciji kada se institucionalnom ravnopravnošću i autonomijom ostvare i budu zaštićena prava tri konstitutivna naroda, teritorijalna organizacija BiH može se mijenjati samo uz potpuni konsenzus sva tri naroda. Dok se ne postigne takav etnički konsenzus, Naša stranka smatra da je neophodno u okviru postojeće administrativno-teritorijalne organizacije uvesti ekonomske oblasti prema kriterijima zemalja članica EU. To podrazumijeva da se u skladu sa evropskim modelom regionalizacije ove oblasti uključuju u proces prekogranične saradnje u različitim društvenim, ekonomskim, privrednim, kulturnim, obrazovnim i drugim procesima.
ali ipak prednost dajete nekakvoj entitetskoj skupstini nad svima ostalima, u ovom slucaju PoliticidnoGenocidnojStvorevini. Po Vama, "problem" sa Bosnom je nepovoljna geopolitika koja sprijecava otcjepljenje PGS, a ne skup medjunarodnih zakona, pa i DMS po kojem i zbog koga ste i politicar u ovom mraku bosanskome.
molim Vas da mi odgovorite kakve igre igrate i zasto se Vas frontmen ne drzi principa Vase Stranke, ili se on njih ipak drzi...
Hvala.
- -LIBERO-
- Čiča Gliša
- Location: Vedran Puljic R.I.P- Istina za Vedrana!-Nepravda bilo gdje, prijetnja je pravdi svugdje-M.L.King.
#330 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Nemojte mi reci da je ovo zvanicni forum NS
?
http://www.nasastranka.ba/forum/
Pedja,daj poradite na tome da se uspostavi normalan forum na zvanicnoj stranici,i to sa JASNO naznacenim mjestom kako uci na forum sa indexa stranice.
http://www.nasastranka.ba/forum/
Pedja,daj poradite na tome da se uspostavi normalan forum na zvanicnoj stranici,i to sa JASNO naznacenim mjestom kako uci na forum sa indexa stranice.
- playerX
#331 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Naša stranka se ne može shvatiti na osnovu par pročitanih izjava niti na osnovu par pročitanih tekstova i saopštenja. Naša stranka nije "društvo jednog lica", već istinska i najdemokratskija stranka u BiH pa i šire. U Našoj stranci ne moraju svi misliti potpuno isto, drugim riječima svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj stav. U prevodu za obrazovane - što više premisa, kvalitetniji conclusio.
Naša stranka nisu isključivo Danis, Peđa, Bojan... ništa manje važan u stranci nisam JA kao "obični" član, a do mene je koliki i kakav angažman ja hoću. Svi oni koji samo kritikuju, a ništa konkretno ne poduzimaju su suodgovorni za stanje u kojem se nalazimo. Najmanje što ljudi u Našoj stranci zaslužuju su neprimjereni komentari i vrijeđanja (mislim generalno, ne samo ovdje na forumu).
Predlažem da obavezno pogledate sljedeći video, kao i ostali sadržaj stranice:
http://www.facebook.com/video/video.php?v=277895989284
Pozdrav svima
Naša stranka nisu isključivo Danis, Peđa, Bojan... ništa manje važan u stranci nisam JA kao "obični" član, a do mene je koliki i kakav angažman ja hoću. Svi oni koji samo kritikuju, a ništa konkretno ne poduzimaju su suodgovorni za stanje u kojem se nalazimo. Najmanje što ljudi u Našoj stranci zaslužuju su neprimjereni komentari i vrijeđanja (mislim generalno, ne samo ovdje na forumu).
Pozdrav svima
- buzzer
#332 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
iskreno se nadam da si boldirano pogresno razumio, a ne svjesno pogresno interpretirao.Banksy wrote:Griješiš. Baš ovo iznad je njihov veliki problem. Dino Mustafić priča jedno, Bojan Bajić drugo, a priče su im pritom sasvim različite. A još se i ne zna ko je lider stranke i ko o čemu odlučuje, koji je koncept, plan rada i program (osim one svi smo za ravnopravnost, mir i saradnju, samo da rata ne bude i slične isprazne fraze koje serviraju sve stranke), i sve u svemu, svi mi vrlo malo znamo o čemu se tu zapravo radi ...NKVD wrote: A to nije nimalo jednostavno pogotovo znajući da oni neće ići u poplulizam pa u Goraždu izvesti Sidrana da vazi jedno a u Prijedoru nekog njegovog pandana sa potpuno drugom pričom. Ista priča na cijeloj teritoriji BiH,
Skloni estradu u stranu, šta ostaje, koja priča? I šta zapravo znaš o Našoj stranci, osim da su Peđa, Danis i Dino ljudi s kojima bi rado popio kafu, ''gradska raja'', ima li tu šta još?
Ono što ja do sada znam: ''građanska stranka Srba, Hrvata i Bošnjaka'', ''Dayton je neupitan osnov'', ''bošnjački natalitet je najveći problem'', i sl, je katastrofa. Posebno ta politika šutnje o bitnim tekućim stvarima, nezamjeranje nikome, gdje zapravo i ne znaš koju i kakvu politiku zastupaju.
Po meni, jedino gdje su se do sada pokazali je pošten i principijelan stav oko Studija 99 i za to im zaista skidam kapu. Čini mi se da je Peđa zbog toga izgubio i posao ...
-
Pedja Kojovic
#333 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
libero
Ja zaista ne znam mnogo o tom forumu.
Mi smo ga u ocetku korsitili kao ĆserverĆ ako me razumijes, kao oblik djeljenja dokumanata izmedju organa stranke.
Ja sam predlagao da se otvori za javnost. Da li su ili ne, zaista ne znam.
ma ja neka je
Ne mogu vam reci ni rijeci o nasim skrivenim platformama, tajnim planovima i medjunarodnim faktorima za koje radimo. Ubice me.
Sezam
1)
Zato sto sam shvatio da bih ako samo sjedim i gledam kako cerece zemlju i gaze narod ja u najmanju ruku bio saucesni. saucesnik.(Motivi su detaljnije opisani u tekstu "Lazni Vlateri i Svitci" koji smo potpisali Danis i ja u magazinu Dani, ali se moze pronaci i na internetu)
2)
S obzirom na nase clanstvo ministar za to nece biti problem.
"Umjetnicka stranka" je jedna od rijetkih "optuzbi" koja zapravo tacna.
3)
Nasa stranka L.A., Nasa stranka Hawai (E taj bi opstinski odbor volio posjetiti)...itd.
Ja zaista ne znam mnogo o tom forumu.
Mi smo ga u ocetku korsitili kao ĆserverĆ ako me razumijes, kao oblik djeljenja dokumanata izmedju organa stranke.
Ja sam predlagao da se otvori za javnost. Da li su ili ne, zaista ne znam.
ma ja neka je
Ne mogu vam reci ni rijeci o nasim skrivenim platformama, tajnim planovima i medjunarodnim faktorima za koje radimo. Ubice me.
Sezam
1)
Zato sto sam shvatio da bih ako samo sjedim i gledam kako cerece zemlju i gaze narod ja u najmanju ruku bio saucesni. saucesnik.(Motivi su detaljnije opisani u tekstu "Lazni Vlateri i Svitci" koji smo potpisali Danis i ja u magazinu Dani, ali se moze pronaci i na internetu)
2)
S obzirom na nase clanstvo ministar za to nece biti problem.
"Umjetnicka stranka" je jedna od rijetkih "optuzbi" koja zapravo tacna.
3)
Nasa stranka L.A., Nasa stranka Hawai (E taj bi opstinski odbor volio posjetiti)...itd.
-
ma ja, neka je
#334 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Vidite, ja Vam vjerujem da ste prvi put na ovom forumu rekli istinu, iako je bilo metaforicko pitanje. Medjutim, niste mi dali odgovor kako to da vas frontmen prica jedno a stranka se zalaze za drugo? Da li je on bio prozvan i kaznjen na sastanku Vase Stranke poslije ovo izjave jer se kosi sa Vasim politickim principima, ili je sve to dogovor pa da Dino (a i njemu vjerujem kao st bi danas aliji ponovo vjerovao) radi sta hoce a BB sta hoce pa se tako stvara mutlikulti platforma koja na kraju i nema svojih principa, sto je i cilj, samo usmjeriti mladost u corsokak a sprijeciti ih da se organizuju po istim pitanjima na nacin koji ce ogroziti one koji ce Vas i ubiti ako ih nebudete slusali. Da li Vasi clanovi znaju da su dio kriminalne organizacije? Vidite, Vasa Stranka proizvodi jako puno pitanja na koje niko nedaje odgovore, sto me samo navodi da ste na daljinsko upravljanje a i sve postaje jasnije ko drzi upravljac, Vasa Stranka.Pedja Kojovic wrote:
ma ja neka je
- Socijalista
#335 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Jedno pitanje za doticnog gospodina:
Hocete li voditi istu politiku prema Bihacu i Krajini kao i ovi sadasnji shupci u vladi?
Samo to!
Hocete li voditi istu politiku prema Bihacu i Krajini kao i ovi sadasnji shupci u vladi?
Samo to!
-
VjecitiStudent
#336 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
SDP-ovci navaljuju u talasima 
-
DavidRobertJones
#337 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Postovani,
Samo zelim pitati da li imate neku vrstu kadrovske politike u smislu da vase clanstvo odrzava politicke stavove stranke ili je to fleksibilno. Da li to smatrate uopce bitnim?
Jedno ste pitanje moje propustili iako sam dalje u tekstu pronasla djelomicne odgovore pa se ne morate ponavljati.
Pozdrav.
Samo zelim pitati da li imate neku vrstu kadrovske politike u smislu da vase clanstvo odrzava politicke stavove stranke ili je to fleksibilno. Da li to smatrate uopce bitnim?
Jedno ste pitanje moje propustili iako sam dalje u tekstu pronasla djelomicne odgovore pa se ne morate ponavljati.
Pozdrav.
-
ma ja, neka je
#338 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Dobro, jesi li ti na jednom od sastanaka te Vase Stranke prozvao BB na odgovornost sto daje izjave protivne usvojenim principima te Vase Stranke?, koji je zakljucak bio?, koje su sankcije bile? Ako nisi onda se postavljaju dva pitanja: prvo, jesi li stvarno isto vazan ili ti je to samo receno pa ti lijepo zvuci, a drugo, ako nisi postavio to pitanje da li ti stvarno imas nesto protiv tog stava? U oba slucaja ispadas negativac jer slijedis negativca, a slijedis ga upravo ovakvim postovima, braneci stranku koja ga nije javno kritikovala niti se javno izjasnila po ovom pitanju. Ipak, samo da znas, on je vise, vise vazan nego ti, jer moze javno ovo izjaviti i da se ne pocese poslije ovakvog isprtka. Eto, ako ste jednako vazni, dodji na TV i ispred Vase Stranke izjavi da manji entitet treba ukinuti pa sacekaj reakcije iz Vase Stranke. To ce ti sve reci.playerX wrote:Naša stranka se ne može shvatiti na osnovu par pročitanih izjava niti na osnovu par pročitanih tekstova i saopštenja. Naša stranka nije "društvo jednog lica", već istinska i najdemokratskija stranka u BiH pa i šire. U Našoj stranci ne moraju svi misliti potpuno isto, drugim riječima svako ima pravo na svoje mišljenje i svoj stav. U prevodu za obrazovane - što više premisa, kvalitetniji conclusio.
Pozdrav svima
- buzzer
#339 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
ja mislim da su to vile gosp. ajanovicu, da one postavljaju ta pitanja.ma ja, neka je wrote:Vidite, ja Vam vjerujem da ste prvi put na ovom forumu rekli istinu, iako je bilo metaforicko pitanje. Medjutim, niste mi dali odgovor kako to da vas frontmen prica jedno a stranka se zalaze za drugo? Da li je on bio prozvan i kaznjen na sastanku Vase Stranke poslije ovo izjave jer se kosi sa Vasim politickim principima, ili je sve to dogovor pa da Dino (a i njemu vjerujem kao st bi danas aliji ponovo vjerovao) radi sta hoce a BB sta hoce pa se tako stvara mutlikulti platforma koja na kraju i nema svojih principa, sto je i cilj, samo usmjeriti mladost u corsokak a sprijeciti ih da se organizuju po istim pitanjima na nacin koji ce ogroziti one koji ce Vas i ubiti ako ih nebudete slusali. Da li Vasi clanovi znaju da su dio kriminalne organizacije? Vidite, Vasa Stranka proizvodi jako puno pitanja na koje niko nedaje odgovore, sto me samo navodi da ste na daljinsko upravljanje a i sve postaje jasnije ko drzi upravljac, Vasa Stranka.Pedja Kojovic wrote:
ma ja neka je
-
Pedja Kojovic
#340 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
socijalista
Primjer nase politike u tom dijelu zemlje je rad Ermina Hajdera nacelnika Bosanskog Petrovca.
davidrobertjones
Zao mi je , zaista nisam vidio vase pitanje.
Mi podrzavamo postojanje i iznosenje razlicitih misljenja. Nas statut predvidja postojanje frakcija u stranci.
Kada organi stranke zauzmu stav on je obavezujuci za sve.
p.k.
Primjer nase politike u tom dijelu zemlje je rad Ermina Hajdera nacelnika Bosanskog Petrovca.
davidrobertjones
Mi podrzavamo postojanje i iznosenje razlicitih misljenja. Nas statut predvidja postojanje frakcija u stranci.
p.k.
-
ma ja, neka je
#341 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Neznam jeli sitni sat kada ovo citam, ali moram priznati da ne kontam. Sta sam to propustio o vilama i ajanovicu, moram priznati da neznam, pa mi s toga nije ni jasno povezivanje sa mojom recenicom. Nislim, nije glupo neznati, glupo je ne pitati. Eto, javi se da vidim o kakvim vilama i ajanovicima pricas, mozda se i ja nasmijem.buzzer wrote:ja mislim da su to vile gosp. ajanovicu, da one postavljaju ta pitanja.ma ja, neka je wrote:Vidite, ja Vam vjerujem da ste prvi put na ovom forumu rekli istinu, iako je bilo metaforicko pitanje. Medjutim, niste mi dali odgovor kako to da vas frontmen prica jedno a stranka se zalaze za drugo? Da li je on bio prozvan i kaznjen na sastanku Vase Stranke poslije ovo izjave jer se kosi sa Vasim politickim principima, ili je sve to dogovor pa da Dino (a i njemu vjerujem kao st bi danas aliji ponovo vjerovao) radi sta hoce a BB sta hoce pa se tako stvara mutlikulti platforma koja na kraju i nema svojih principa, sto je i cilj, samo usmjeriti mladost u corsokak a sprijeciti ih da se organizuju po istim pitanjima na nacin koji ce ogroziti one koji ce Vas i ubiti ako ih nebudete slusali. Da li Vasi clanovi znaju da su dio kriminalne organizacije? Vidite, Vasa Stranka proizvodi jako puno pitanja na koje niko nedaje odgovore, sto me samo navodi da ste na daljinsko upravljanje a i sve postaje jasnije ko drzi upravljac, Vasa Stranka.Pedja Kojovic wrote:
ma ja neka je
-
ma ja, neka je
#342 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Gospodine Kojovicu, nadam se da razumijete sto sam Vam povecao ona slova. Hajde da se vratimo na ovo pa da mi pojasnite oboje.Pedja Kojovic wrote:
p.k.
To jest, da kojim slučajem Tuzla pripada RS-u, a Banja Luka Federaciji (misli se na širu regiju, ne samo na gradove), BiH bi se raspala treći dan nakon kosovske nezavisnosti, jer bi se vrlo jednostavno istočna polovina države odvojila od zapadne najobičnijom odlukom Narodne skupštine RS-a. Ne postoji mirovni sporazum i ništa na svijetu što bi spriječilo takvu RS da se otcijepi. Dakle, BiH opstaje i opstaće samo iz razloga nemoguće geopolitike i geografije RS-a, a ne neke specijalne želje i neizmjerne ljubavi svijeta spram BiH.
Mislim, ako imate kako kazete obavezujuci stav za sve clanove, kako je moglo doci do ovoga i da prodje nesankcionisano?
sto se tice frakcija, pa frakcije postoje u svakoj stranci i nikom od tih stranaka nepada na pamet da ih ubaci u statut, osim ako se ne pravi pita od sira sa jabukama i telecim sniclama samo da bi se reklo da se pita moze napraviti, a jos ako se nadje i onaj kome ce se prodati, heeej, puna saka brade. Nego, bas me ta puna saka i brine, da budem iskren.
Nadam se da na moje pitanje koje postavljam evo treci put necete opet se igrati preskoka. Ono nece nestati, sto prije odgovorite prije cemo preci i na ostala.
Hvala.
-
Pedja Kojovic
#343 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
kafaackafaac wrote:Dali su zene najvec im dijelom 'ukras' na vasim web stranicama i u pravilu su smjestene na onim najnizim mjestima u stranci, a na listama su na onim mjestima sa kojih se gotovo sigurno ne prolazi.
Mozda bi trebalo pitati zene koje su clanovi Nase stranke, ali ovako na prvu loptu(Lejla Tikves Sokolovic, Lejla Somun Krupalija, Sanja Lazar, Amela Kuskunovic...)
Maja Marjanovic koja je bila podpredsjednica stranke je nazalost zbog posla koji je dobila morala napustiti tu funkciju i njeno mjesto po statutu ce biti popunjeno na kogresu 17. aprila.
p.k.
-
Pedja Kojovic
#344 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
ma ja neka ja
Iako su vasi postovi tendeciozni, puni teorija zavjera, citata van konteksta i dezinformacija, ja sam na vasa pitanja, odnosno, ona koja sam razumio odgovorio koliko sam umio.
Takodje sam vam, sudeci na osnovu kvalifikacija koje koristite i stavova koje ste iznijeli u ranijim postovima,
rekao da vi ideoloski pripadate nekoj drugoj, a ne Nasoj stranci.
Jedna od velikih prednosti visepartijskog u odnosu na jednopartijski sistem je to sto mi nismo jedina politicka stranka i vi, konsekventno, niste primorani glasati za nas. Imate relativno sirok izbor politickih stranaka i nezavisnih kandidata (180 i vise).
Dapace, ako ni u jednoj od postojecih stranaka ne vidite onu koja vam "lezi" vi mozete osnovati svoju.
Ja vjerujem da je neotudjivo pravo svakog covjeka da vjeruje u, i da politicki podrzava sta god mu se cini da je najbolje za njega ukoliko to ne ugrozava identicno pravo drugih ljudi.
Takodje mislim da ako neko, recimo, ne zeli da diskutuje sa mnom ja to njegovo pravo moram postovati.
p.k.
Iako su vasi postovi tendeciozni, puni teorija zavjera, citata van konteksta i dezinformacija, ja sam na vasa pitanja, odnosno, ona koja sam razumio odgovorio koliko sam umio.
Takodje sam vam, sudeci na osnovu kvalifikacija koje koristite i stavova koje ste iznijeli u ranijim postovima,
rekao da vi ideoloski pripadate nekoj drugoj, a ne Nasoj stranci.
Jedna od velikih prednosti visepartijskog u odnosu na jednopartijski sistem je to sto mi nismo jedina politicka stranka i vi, konsekventno, niste primorani glasati za nas. Imate relativno sirok izbor politickih stranaka i nezavisnih kandidata (180 i vise).
Dapace, ako ni u jednoj od postojecih stranaka ne vidite onu koja vam "lezi" vi mozete osnovati svoju.
Ja vjerujem da je neotudjivo pravo svakog covjeka da vjeruje u, i da politicki podrzava sta god mu se cini da je najbolje za njega ukoliko to ne ugrozava identicno pravo drugih ljudi.
Takodje mislim da ako neko, recimo, ne zeli da diskutuje sa mnom ja to njegovo pravo moram postovati.
p.k.
- arzuhal
#345 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Uhvatio Mujo neđe u Hercegovini čovječiju ribicu i, sav sretan, viče:
- E saš ti meni ispunit tri že...
- De ba, Mujo, okani me se, svega ti, i glasaj na izborima...
- E saš ti meni ispunit tri že...
- De ba, Mujo, okani me se, svega ti, i glasaj na izborima...
-
Benevolence
#346 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
Manojlo,
da ne bi došlo do nesporazuma, ja ne insistiram na gradjanskom, ovom ili onom uredjenju zemlje, niti mi pada na pamet da od sebe pravim primata omalovažavajući bilo koga ko se ne slaže sa ovom ili onom mojom ideologijom, jer je meni lično najveća svetinja u životu sam Život, moj i Život svakog drugog Čovjeka ( sve dok se uvažavamo i ophodimo jedni prema drugima kao Ljudi), a kojim modelom uređenja će tu svetinju (Život) država najbolje zaštiti, to zavisi od specifičnih okolnosti datog društva.Ako većina stanovnika BiH smatra da je ovaj trenutni model uredjenja BiH, u kojem su nacionalna (etnička) prava očigledno bitnija od prava gradjanina države, dakle Čovjeka per se, najbolje rješenje za BiH, onda ok, ali kako zaista realno znati da većina to stvarno i misli, i drugo, kako znamo da gradjansko uredjenje ne bi bilo efikasnije ako ga nikad nismo ni probali?
Dakle, ja ne kažem da mi treba da se poredimo sa Švicarskom, Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Amerikom i sl. Ja sam ih uzeo kao zapadna rješenja društava u kojima ima više dominantnih etnija ili različitih kultura, recimo, ali ne insistiram na ovom ili onome.
Ja se samo pitam, da li zaista nemamo izbora i moramo biti jedni od rijetkih evropljana u čijem ustavu ( i praksi, naravno) su etnije važnije od građanina/državljanina države, jer je onima koji nisu "umreženi" u "svoj" tor, očigledno teže ostvariti prava i potrebe od onih koji jesu, bar na osnovu mog iskustva i iskustva mngoh ljudi koje poznajem u BiH.
Dakle, nemam ništa protiv nacionalnog identiteta čovjeka, da se razumijemo, samo me interesuje da li zaista nemamo drugog izbora osim države uredjene na ovakav način.
Prema tome, nemam nekih skrivenih pretenzija unitarističkog uredjenja država , lijevog ili desetog...Samo postavljam jednostavna pitanja...sebi i drugima.
@Pedja,
Pedja, da li bih i tebe mogao zamoliti da nakratko izneseš svoje mišljenje u vezi ova tri pitanja, kad i ako nadješ vremena pored svih ovih pitanja na ovom forumu:
1. Da li je stvarno većina gradjana u BiH nezainteresovana za ideju stvaranja gradjanske države ( države u kojoj je gradjanin BiH, Bosanac i Hercegovac, iznad etnije, k'o u svim modernim zemljama)?
2. Da li je realno našoj široj masi moguće pokazati prednosti gradjanskog uredjena država u odnosu na ovu etnički- "uredjenu" dejtonsku tvorevinu i kako?
3. Da li je realno našoj široj masi moguće dokazati da gradjanski uredjena država ne ugrožava nacionalne(tj.etničke) identitete, tj. ne "razvodnjava" Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje, Turke, Albance, Madjare, Čehe, Slovake, Germane,Perzijance, Arape, itd .itd.) i kako?
pozzzz
Benevolence
da ne bi došlo do nesporazuma, ja ne insistiram na gradjanskom, ovom ili onom uredjenju zemlje, niti mi pada na pamet da od sebe pravim primata omalovažavajući bilo koga ko se ne slaže sa ovom ili onom mojom ideologijom, jer je meni lično najveća svetinja u životu sam Život, moj i Život svakog drugog Čovjeka ( sve dok se uvažavamo i ophodimo jedni prema drugima kao Ljudi), a kojim modelom uređenja će tu svetinju (Život) država najbolje zaštiti, to zavisi od specifičnih okolnosti datog društva.Ako većina stanovnika BiH smatra da je ovaj trenutni model uredjenja BiH, u kojem su nacionalna (etnička) prava očigledno bitnija od prava gradjanina države, dakle Čovjeka per se, najbolje rješenje za BiH, onda ok, ali kako zaista realno znati da većina to stvarno i misli, i drugo, kako znamo da gradjansko uredjenje ne bi bilo efikasnije ako ga nikad nismo ni probali?
Dakle, ja ne kažem da mi treba da se poredimo sa Švicarskom, Belgijom, Ujedinjenim Kraljevstvom, Amerikom i sl. Ja sam ih uzeo kao zapadna rješenja društava u kojima ima više dominantnih etnija ili različitih kultura, recimo, ali ne insistiram na ovom ili onome.
Ja se samo pitam, da li zaista nemamo izbora i moramo biti jedni od rijetkih evropljana u čijem ustavu ( i praksi, naravno) su etnije važnije od građanina/državljanina države, jer je onima koji nisu "umreženi" u "svoj" tor, očigledno teže ostvariti prava i potrebe od onih koji jesu, bar na osnovu mog iskustva i iskustva mngoh ljudi koje poznajem u BiH.
Dakle, nemam ništa protiv nacionalnog identiteta čovjeka, da se razumijemo, samo me interesuje da li zaista nemamo drugog izbora osim države uredjene na ovakav način.
Prema tome, nemam nekih skrivenih pretenzija unitarističkog uredjenja država , lijevog ili desetog...Samo postavljam jednostavna pitanja...sebi i drugima.
@Pedja,
Pedja, da li bih i tebe mogao zamoliti da nakratko izneseš svoje mišljenje u vezi ova tri pitanja, kad i ako nadješ vremena pored svih ovih pitanja na ovom forumu:
1. Da li je stvarno većina gradjana u BiH nezainteresovana za ideju stvaranja gradjanske države ( države u kojoj je gradjanin BiH, Bosanac i Hercegovac, iznad etnije, k'o u svim modernim zemljama)?
2. Da li je realno našoj široj masi moguće pokazati prednosti gradjanskog uredjena država u odnosu na ovu etnički- "uredjenu" dejtonsku tvorevinu i kako?
3. Da li je realno našoj široj masi moguće dokazati da gradjanski uredjena država ne ugrožava nacionalne(tj.etničke) identitete, tj. ne "razvodnjava" Bošnjake, Srbe, Hrvate, Rome, Jevreje, Turke, Albance, Madjare, Čehe, Slovake, Germane,Perzijance, Arape, itd .itd.) i kako?
pozzzz
Benevolence
Manojlo1 wrote:\Benevolence wrote:Uvijek Dobar gost,
Oprosti što ulijećem "ko grom iz vedra neba" u komentar koji si uputio Pedji, ali mislim da dijelimo isti stav.
Ipak, nisam siguran da se NS "igra Bošnjaka, Srba i Hrvata". To što pominje konstitutivne kategorije je po meni više uvažavanje stvarnosti, a stvarnost je izgleda takva da su ove etničke kategorije ( Bošnjaci, Srbi, Hrvati, a evo sad će im se pridružiti i tzv "manjine") izgleda i dalje najvažnija stvar većini stanovnika BiH,tj. svetinja, jer da nije tako svi bismo se politički zvali samo Bosanci i Hercegovci ( kao što se i Obama, i Kenedy i Bruce Lee zovu Amerikancima, ili kao što Švicarci koji govore francuski, talijanski i njemački podjednako sebe zovu Švicarcima, a ne Francuzima, Njemcima ili Talijanima, itd. itd.), a religijske i etno identitete ostavili bismo u domenu privatnog i kulturnog, gdje ih napredna društva i drže.
Dakle, odavno mi je jasno da je gradjanin BiH kao takav višak u Bosni i Hercegovini. Mislim, dakle na gradjane BiH koji žele biti prvenstveno ili "samo" gradjani BiH tj. Bosanci (i Hercegovci), jer nisu "umreženi" u jednu od etnija, bilo "konstitutivnih" bilo "manjinskih", da bi ostvarili svoja "prava".
Ostvariti gradjanska prava u negradjanskoj državi često graniči s umjetnošću.
Čak i tzv. "manjine" mogu ostvariti neka prava kroz zakone i propise za zaštitu prava manjina, ali taj Bosanac i Hercegovac, kakvog sam ga opisao gore, ne može.
Žao mi je što se priča Finci i Sejdić pretvorila u priču o pravima "manjina", a ne o pravima građana BiH kao osoba kojima je to primarni ili jedini politički identitet.
Dakle, koliko ja vidim, taj gradjanin BiH, tj. Bosanac i Hercegovac, kao politička kategorija, je najugroženija vrsta u BiH. On ne postoji kao nacionalna kategorija, a nacionalna kategorija je i dalje ona najvažnija u ovom dejtonskom eksperimentu.
Ipak, uprkos očiglednoj situaciji, i dalje tragam za opipljivim odgovorima na sljedeća pitanja:
Bio bih zahvalan svakom ko pomogne u potrazi za odgovorima na ova pitanja, naročito predstavnicima NS.
pozdrav
Benevolence
uvjek dobar gost wrote:Jedno kratko pitanje, zašto je Naša Stranka pristala na igranje Srba, Bošnjaka i Hrvata... kad upravo ti narodi rade na rastakanju BiH i na kreiranju sopstvenih fildžan državica u kojima bi kriminal njihovih vođa, voždova i junoša ostao nekažnjen. Znači članovi stranke "Naše" po meni nisu smjeli se izražavati kao Srbi, Bošnjaci i Hrvati--- već kao, građani, kao ostali i kao Hercegovci i kao Bosanci....
Moj stav je da stav da ste trebali ostati jedino građanska stranka i oupšte ne nasjedati na dekadentne igre srednjovjekovnih mozgova..... !
Pardon i hvala !
Hajde da probam ja, i pored mogucnosti da budem of topic...bar kako ja to vidim...
Stvaranje ''Bosanca i Hercegovca'' ( a i sam naziv je pomalo nezgrapan) je nista drugo do pokusaj bezobrazne unitarizacije drzave BiH i davanja mogucnosti da Bosnjaci uz pomoc gradjanskog principa ''jedan covjek jedan glas'' dodju u poziciju da odlucuju bas o svemu i po svojim potrebama i nahodjenjima.
Svako poredjenje npr. BiH i Svicarske, je nonsens i gotovo provokacija, uzevsi u obzir istorijske , geografske i mnoge druge okolnosti u kojima su te dve drzave nastale i postoje .
Takav ''Bosanac i Hercegovac'' je najveci neprijatelj i najveca opasnost za drzavu po kojoj bi da se zove...Nesto mi tu ne stima i nekako neiskreno
Izvinjavam se ako sam off topic (mada mislim da nisam).
-
Pedja Kojovic
#347 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
benevolence
Ja ne mislim da postoji narodi ili drzave koje su nezrele za demokratiju. "Narod je nezreo za demokratiju, pa cu ih ja do tada voditi" su najcesce demagoski izgovori diktatora. Svaki covjek , ukoliko raspolaze svim bitnim i tacnim informacijama i nije "ometan" emocijama, je u stanju donijeti racionalnu odluku.
Koncept jedna nacija jedna drzava je odavno napusten u modernom svijetu iz jednostavnog razloga sto se pokazao ne samo kao uzrok ratova i sukoba nego i kao potpuno neefikasan u zastiti pripadniike grupe za ciji se opstanak navodno bori. (Jedino mjesto gdje Jevrej danas moze poginuti samo zato sto je Jevrej je drzava Izrael, koja je osnovana da bi zastitila Jevreje, npr).
Kad je covjek zasticen kao gradjanin jedne drzave onda su zasticena i njegova vjerska i nacinaonalna prava.
Istovremeno, kad je covjek zasticen kao dio etnicke skupine to ne znaci da su zasticena njegova gradjanska prava.
(Ako ima potrebe da ovo objasnim dodatno, recite).
Vi pitate da li su nasi ljudi u stanju prihvatiti ideju gradjanske drzave...
Pa naravno da jesu. Mi nismo nista bolji ni gori od ostalih. Cak ja mislim da smo mozda malo i bolji s obzirom na to sta nam se izdogadjalo. (Pokusavam da zamislim "medjuljudske odnose" u New Yorku, koji bi bio bez vode i struje 4 godine).
Dakle. Kada se ne bi plasili gradjani BiH bi shhvatili da je tzv "gradjanska opcija" superiorniji nacin zastite svih, a ne samo nekih njihovih prava. Oni za tu odluku medjutim nemaju hrabrosti zbog straha. Taj straj je uzrokav cinjenicom da su na ovim nasim prostorima ne tako davno ljudske sudbine zavisile od toga kojoj etnickoj grupi pripadaju.
(Ako vas je, recimo, sad lupam, 93 u Mostaru na barikadi zaustavio HVO, a vi se zovete Jovan, onda je to automatski odredilo sta ce se dogoditi s vama. Bez obzira na to da li ste, da tako kazem, s njima ili s nama. Da sad ne navodim sve moguce kombinacije, ovoje samo primjer). Dakle.
Ljudi su poceli da razmisljaju na sljedeci nacin. Ja sam siguran samo ako je moja etnicka grupa sigurna i ako ima svoju vlast i svoju teritoriju. Koncept je naravno pogresan i neprovediv ali je baziran na najjeftinijem politickom gorivu - na strahu od drugoga.
Strah u ljudima je cinjenica koju covjek mora prihvatiti. Kad se neko boji da leti avionom vama je uzaludno racionalno objasnjavati da su automobili i vozovi po statistici daleko opasnija prevozna sredstva. Covjek se boji i gotovo. To treba prihvatiti i pomoci mu da na neki nacin prevazidje taj strah i eventualno se odluci na prvi, pa na drugi let dok to ne postane rutina.
Mi cemo taj strah prevazici. BiH postoji hiljadu godinu i ovo vrijeme u kome mi zivimo je, za njenu istoriju, samo treptaj oka.
Ja cesto cujem na ulici da su "ljudi u BiH promjenili na gore" i iz toga izvlacim cinjenicu da se ljudi mogu mjenjati u oba pravca zavisno od onoga sto se "emituje" s vrha. Nas politicki i drzavni vrh se bavi privatnim biznisom i to prikriva "emitovanjem" nacionalisticke retorike, retusiranjem istorije i odgajanjem svojih buducih glasaca.
(Amerika u vrijeme Clintona i Amerika u vrijeme Busha su dvije potpuno razlicite zemlje)
Ali nicija nije do zore, pa tako se i njima blizi kraj, jer ...
" Sve ljude mozda mozes varati neko vrijeme.
Neke ljude mozes varati svo vrijeme.
Ali nikad ne mozes varati sve ljude svo vrijeme.
p.k.
Ja ne mislim da postoji narodi ili drzave koje su nezrele za demokratiju. "Narod je nezreo za demokratiju, pa cu ih ja do tada voditi" su najcesce demagoski izgovori diktatora. Svaki covjek , ukoliko raspolaze svim bitnim i tacnim informacijama i nije "ometan" emocijama, je u stanju donijeti racionalnu odluku.
Koncept jedna nacija jedna drzava je odavno napusten u modernom svijetu iz jednostavnog razloga sto se pokazao ne samo kao uzrok ratova i sukoba nego i kao potpuno neefikasan u zastiti pripadniike grupe za ciji se opstanak navodno bori. (Jedino mjesto gdje Jevrej danas moze poginuti samo zato sto je Jevrej je drzava Izrael, koja je osnovana da bi zastitila Jevreje, npr).
Kad je covjek zasticen kao gradjanin jedne drzave onda su zasticena i njegova vjerska i nacinaonalna prava.
Istovremeno, kad je covjek zasticen kao dio etnicke skupine to ne znaci da su zasticena njegova gradjanska prava.
(Ako ima potrebe da ovo objasnim dodatno, recite).
Vi pitate da li su nasi ljudi u stanju prihvatiti ideju gradjanske drzave...
Pa naravno da jesu. Mi nismo nista bolji ni gori od ostalih. Cak ja mislim da smo mozda malo i bolji s obzirom na to sta nam se izdogadjalo. (Pokusavam da zamislim "medjuljudske odnose" u New Yorku, koji bi bio bez vode i struje 4 godine).
Dakle. Kada se ne bi plasili gradjani BiH bi shhvatili da je tzv "gradjanska opcija" superiorniji nacin zastite svih, a ne samo nekih njihovih prava. Oni za tu odluku medjutim nemaju hrabrosti zbog straha. Taj straj je uzrokav cinjenicom da su na ovim nasim prostorima ne tako davno ljudske sudbine zavisile od toga kojoj etnickoj grupi pripadaju.
(Ako vas je, recimo, sad lupam, 93 u Mostaru na barikadi zaustavio HVO, a vi se zovete Jovan, onda je to automatski odredilo sta ce se dogoditi s vama. Bez obzira na to da li ste, da tako kazem, s njima ili s nama. Da sad ne navodim sve moguce kombinacije, ovoje samo primjer). Dakle.
Ljudi su poceli da razmisljaju na sljedeci nacin. Ja sam siguran samo ako je moja etnicka grupa sigurna i ako ima svoju vlast i svoju teritoriju. Koncept je naravno pogresan i neprovediv ali je baziran na najjeftinijem politickom gorivu - na strahu od drugoga.
Strah u ljudima je cinjenica koju covjek mora prihvatiti. Kad se neko boji da leti avionom vama je uzaludno racionalno objasnjavati da su automobili i vozovi po statistici daleko opasnija prevozna sredstva. Covjek se boji i gotovo. To treba prihvatiti i pomoci mu da na neki nacin prevazidje taj strah i eventualno se odluci na prvi, pa na drugi let dok to ne postane rutina.
Mi cemo taj strah prevazici. BiH postoji hiljadu godinu i ovo vrijeme u kome mi zivimo je, za njenu istoriju, samo treptaj oka.
Ja cesto cujem na ulici da su "ljudi u BiH promjenili na gore" i iz toga izvlacim cinjenicu da se ljudi mogu mjenjati u oba pravca zavisno od onoga sto se "emituje" s vrha. Nas politicki i drzavni vrh se bavi privatnim biznisom i to prikriva "emitovanjem" nacionalisticke retorike, retusiranjem istorije i odgajanjem svojih buducih glasaca.
(Amerika u vrijeme Clintona i Amerika u vrijeme Busha su dvije potpuno razlicite zemlje)
Ali nicija nije do zore, pa tako se i njima blizi kraj, jer ...
" Sve ljude mozda mozes varati neko vrijeme.
Neke ljude mozes varati svo vrijeme.
Ali nikad ne mozes varati sve ljude svo vrijeme.
p.k.
-
sumirprimus
-
El_comadante
#349 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
rekli ste Pedja da če te animirati građane da glasaju. kako? jer eto nikome do sada nije to uspjelo. i kako ih ubjediti da neglasaju za nacionalističke ako več misle izaći na Izbore.
-
Pedja Kojovic
#350 Re: Nasa stranka, sve sto ste zeljeli da pitate a niste imali ko
el comandante
Pa mi cemo pokusati sve sto mozemo.
Iskustvo lokalnih izbora nam je pokazalo da smo najbolje rezultate imali tamo gdje smo direktno razgovarali sa biracima. To znaci, kad dodju izbori, put pod noge. (Danis i ja smo tokom lokalnih izbora "nabrali" skoro 2000 kilometara u polovnoj skodi).
A kako ubijediti glasace...?(Ako neko ima recept neka mi odmah javi).
Mi nudimo radikalnu promjenu u odnosima u drustvu.
Zalazemo se za moralnu reformu zemlje i to kroz konkretne politike.
Dakle, na primjer i konkretno, ako si za progresivnu poresku stopu onda smo mi mozda tvoj izbor. Ako si bogat i odgovara ti da je i tvoja i poreska stopa nekoga ko jedva sastavlja kraj s krajem identicna onda je bolje da glasas za nekog drugog ko ti obecava da sadasnji poreski sistem nece mjenjati...itd.
p.k.
Pa mi cemo pokusati sve sto mozemo.
Iskustvo lokalnih izbora nam je pokazalo da smo najbolje rezultate imali tamo gdje smo direktno razgovarali sa biracima. To znaci, kad dodju izbori, put pod noge. (Danis i ja smo tokom lokalnih izbora "nabrali" skoro 2000 kilometara u polovnoj skodi).
A kako ubijediti glasace...?(Ako neko ima recept neka mi odmah javi).
Mi nudimo radikalnu promjenu u odnosima u drustvu.
Zalazemo se za moralnu reformu zemlje i to kroz konkretne politike.
Dakle, na primjer i konkretno, ako si za progresivnu poresku stopu onda smo mi mozda tvoj izbor. Ako si bogat i odgovara ti da je i tvoja i poreska stopa nekoga ko jedva sastavlja kraj s krajem identicna onda je bolje da glasas za nekog drugog ko ti obecava da sadasnji poreski sistem nece mjenjati...itd.
p.k.