Referendumi - All about

Post Reply
nokia6170

#326 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by nokia6170 »

osa wrote:sad je na potezu valentin, ili će čekati do najave održavanja referenduma, pa onda do održavanja, pa onda do pokušaja implementacije rezultata referenduma, pa onda .........
Pa smijesna je ta cijela prica sa referendumom. Mislim da tu cak Incko nece ni reagovati.

Stanovnicima RS-a niko jos nikako da objasni fino iskreno sta ej potpisano u Dejtonu. Sve sto se izglasa u RS-u ne obavezuje nikoga nizasta kad je drzava u pitanju i pitanja od drzavnog znacaja.

Ako su vec toliko demokraticno, zasto onda ne fino referendum na nivou cijele drzave.

Loze narod bezveze sa pricama o referendumu za NATO, a niko da im kaze da ne ulazi RS u NATO, vec drzava BiH i da misljenje jedne administrativne jedinice drzave nikog ne zanima u tom pogledu.

Tuzno je vidjeti koliko je mentalna poremecenost stanovnika RS-a i njihovih politicara kada jos nikako da shvate d RS nije drzava, vec jedna najobicnija administrativna jedinica u sastavu drzave i da administrativna jedinica ne moze uslovljavati tu istu drzavu ciji je sastavni dio....moze malo zakociti put i dovesti do stagnacije, ali opet poslije odredjenog vremena je drzava ta koja diktira pravila igre.
osa

#327 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

nokia6170 wrote:
osa wrote:sad je na potezu valentin, ili će čekati do najave održavanja referenduma, pa onda do održavanja, pa onda do pokušaja implementacije rezultata referenduma, pa onda .........
Pa smijesna je ta cijela prica sa referendumom. Mislim da tu cak Incko nece ni reagovati.

Stanovnicima RS-a niko jos nikako da objasni fino iskreno sta ej potpisano u Dejtonu. Sve sto se izglasa u RS-u ne obavezuje nikoga nizasta kad je drzava u pitanju i pitanja od drzavnog znacaja.

Ako su vec toliko demokraticno, zasto onda ne fino referendum na nivou cijele drzave.

Loze narod bezveze sa pricama o referendumu za NATO, a niko da im kaze da ne ulazi RS u NATO, vec drzava BiH i da misljenje jedne administrativne jedinice drzave nikog ne zanima u tom pogledu.

Tuzno je vidjeti koliko je mentalna poremecenost stanovnika RS-a i njihovih politicara kada jos nikako da shvate d RS nije drzava, vec jedna najobicnija administrativna jedinica u sastavu drzave i da administrativna jedinica ne moze uslovljavati tu istu drzavu ciji je sastavni dio....moze malo zakociti put i dovesti do stagnacije, ali opet poslije odredjenog vremena je drzava ta koja diktira pravila igre.
varaš se nokia, ovakav način izjašnjavanja u entitetu je vrlo problematičan za državu, spominješ ulaz u nato, ako građani rs na nekom referendumu to odbiju, kako će parlament bih donijeti pozitivnu odluku, nametanjem....
ružmarin-a

#328 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by ružmarin-a »

.
Last edited by ružmarin-a on 15/02/2010 09:13, edited 1 time in total.
1gorstak

#329 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by 1gorstak »

Bitno je referendumsko pitanje kolega, ako se narod bude pitalo voli li jabuke, tu problema nema. Inzko je rekao da se nece tolerisati pitanja koja nemaju veze sa entitetskim nivoom, kao na primjer, prihvatljivost odluka Visokog predstavnika ili sam Dejtonski sporazum, za te je stvari receno da se nece tolerisati. Licno, ne mislim da je referendum i sa takvim pitanjem problem. Odrze referendum, vecina kaze da ne podrzava Inzkove odluke i sta onda, nista, Dodikova ce policija nastaviti asistirati SIPA-i koja po manjem entitetu hapsi optuzene za ratne zlocine, a po nalogu stranih tuzitelja, kao i do sada.
bingov buraz

#330 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by bingov buraz »

Eto donijeli,i sta se ceka sad sa izlaskom iz nametnute BiH :mrgreen:
osa

#331 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

1gorstak wrote:
Bitno je referendumsko pitanje kolega, ako se narod bude pitalo voli li jabuke, tu problema nema. Inzko je rekao da se nece tolerisati pitanja koja nemaju veze sa entitetskim nivoom, kao na primjer, prihvatljivost odluka Visokog predstavnika ili sam Dejtonski sporazum, za te je stvari receno da se nece tolerisati. Licno, ne mislim da je referendum i sa takvim pitanjem problem. Odrze referendum, vecina kaze da ne podrzava Inzkove odluke i sta onda, nista, Dodikova ce policija nastaviti asistirati SIPA-i koja po manjem entitetu hapsi optuzene za ratne zlocine, a po nalogu stranih tuzitelja, kao i do sada.
ma naravno čemu onda uopće frka oko tog referenduma.
1gorstak

#332 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by 1gorstak »

mBosnjak wrote:Kakva dobrinja, to sto je pripalo RS je nekoliko zgrada za nekoliko hiljada ljudi od ukupno oko 150.000, sada se ipak nesto izgradilo u IS ali to sto se izgradilo je de fakto drugi grad, i integracija IS u S nebi promijenilo stanje je sada ta dva grada mogu da funkcionisu samostalno sto Grbavica ili Novo Sarajevo nebi moglo
Ja bih prijatelju volio da je tako nesto bilo moguce, ali SDS nikada ne bi prihvatio ujedinjenje Sarajeva. U Brckom je za to postojao pravni okvir, arbitraza. Pogledaj Mostar, pogledaj nivo podijeljenosti a kroz grad ne prolazi ni entitetska ni kantonalna linija. U Sarajevu bi imali slicnu situaciju, samo sto bi umjesto na Dobrinji taj nevidljivi zid, bio na Grbavici, a pravni okvir za prisilno ujedinjenje nije postojao (zbog medjuentitetske linije).

Inace, potpuno se slazemo da je potrebno nametnuti interakciju sistemski i taj primjer sa reprezentacijom u Banja Luci je dobra ideja.
1gorstak

#333 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
Zbog price o otcjepljenju. Dodik je takav referendum obecao, kaze "sigurno" ce se desiti. Frka se digla jer ih ima dosta koji ne vjeruju da ce se pricati o jabukama, nego se boje separatizma i krvoprolica.
osa

#334 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:
Zbog price o otcjepljenju. Dodik je takav referendum obecao, kaze "sigurno" ce se desiti. Frka se digla jer ih ima dosta koji ne vjeruju da ce se pricati o jabukama, nego se boje separatizma i krvoprolica.

on i njegovi se opet boje unitarizma i krvoprolića, i tako u krug.
Hrvoje_Hrvatinic

#335 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Hrvoje_Hrvatinic »

Prpa.ba wrote:
Radul wrote:Gospodo Bošnjaci, shvatite da mi ne želimo da živimo sa vama. Smatramo da smo daleko napredniji narod, demokratskog opredjeljenja. Ako pogledate u s. Americi ima preko 60 procenata razvedenih brakova, ljudi nemaju zajednički jezik, pa šta. Nažalost, Srbi mrze Turke i sve što je sa Turcima u vezi. Ja ću sam očistiti svoju avliju i tebe netrebam da mi popuješ.

Kmete, ko ti je dozvolio da odes sa polja u internet klub? Tvoj vlasnik nece biti zadovoljan. Ako pozuris natrag, necu mu reci ;-) :mrgreen:

Tako ti njemu reci, obezobrazila se ova raja kjafirska bi sad oni kao nešto...

Nego, vezano za sve, da parafraziram Krležu: - Sačuvaj nas Bože Srpskog junaštva, Hrvatske kulture i Bošnjačke multietničnosti.
osa

#336 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:
Prpa.ba wrote:
Radul wrote:Gospodo Bošnjaci, shvatite da mi ne želimo da živimo sa vama. Smatramo da smo daleko napredniji narod, demokratskog opredjeljenja. Ako pogledate u s. Americi ima preko 60 procenata razvedenih brakova, ljudi nemaju zajednički jezik, pa šta. Nažalost, Srbi mrze Turke i sve što je sa Turcima u vezi. Ja ću sam očistiti svoju avliju i tebe netrebam da mi popuješ.

Kmete, ko ti je dozvolio da odes sa polja u internet klub? Tvoj vlasnik nece biti zadovoljan. Ako pozuris natrag, necu mu reci ;-) :mrgreen:

Tako ti njemu reci, obezobrazila se ova raja kjafirska bi sad oni kao nešto...

Nego, vezano za sve, da parafraziram Krležu: - Sačuvaj nas Bože Srpskog junaštva, Hrvatske kulture i Bošnjačke multietničnosti.
nisu to krležine riječi, zar misliš da je on živio 1993. godine.
Prpa.ba

#337 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Prpa.ba »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:Tako ti njemu reci, obezobrazila se ova raja kjafirska bi sad oni kao nešto...

Kad razgovaram sa svojim kmetom, nije tvoje da se mijesas. Osim ako i ti ne bi rado natrag u sluzbu :D
1gorstak

#338 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by 1gorstak »

osa wrote:
1gorstak wrote:
osa wrote:ma naravno čemu onda uopće frka oko tog referenduma.

Neka ne ugrozava sistem, a svoje stavove neka brani za pregovarackim stolom. Njega to plasi, dijalog, to sto ce morati objasnjavati ljudima koji dodju zasto se zloupotrebljava mehanizme blokade, zasto drzava ne moze funkcionisati, zasto drzava ne moze imati tekst himne .... Mi se mozemo ovako mrcvariti jos 20 godina, samo neka ne dize bunu i bice sve u redu.
Real Khan

#339 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Real Khan »

Hrvoje_Hrvatinic wrote:Nego, vezano za sve, da parafraziram Krležu: - Sačuvaj nas Bože Srpskog junaštva, Hrvatske kulture i Bošnjačke multietničnosti.
Nego...mislim da se jadni Krleža sada prevrće u grobu kada ga ovako "pismeni" ljudi parafraziraju... :roll:
Piše se: srpski, hrvatski, bošnjački -- malim slovima u prisvojnom obliku
osa

#340 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

1gorstak wrote:
osa wrote:
1gorstak wrote:

Neka ne ugrozava sistem, a svoje stavove neka brani za pregovarackim stolom. Njega to plasi, dijalog, to sto ce morati objasnjavati ljudima koji dodju zasto se zloupotrebljava mehanizme blokade, zasto drzava ne moze funkcionisati, zasto drzava ne moze imati tekst himne .... Mi se mozemo ovako mrcvariti jos 20 godina, samo neka ne dize bunu i bice sve u redu.
pa to cijelo vrijeme i čini, ispada da ga branim, ali šta taj lik čini, što drugi političari ne čine, on zaziva referendum, traži mišljenje svog naroda, bošnjački političari zazivaju međunarodnu zajednicu, hrvatski ne znaju ni koga bi zazivali, tko je u tom svemu najpošteniji.
država sutra može imati himnu, bar što se tiče dodika( pretpostavljam) ako će u njoj eksplicitno biti pomenuta rs.....
Point.

#341 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by Point. »

Ako ne zelite da zivite sa nama, onda mrs u Zimbabwe. Vjerujem da ce Robert Mugabe objerucke prihvatiti tebe, kao nadasve naprednog, i ostale misljenike da bi im zaustavili inflaciju. Tebi kao naprednom, savjetujem da uzmes par tableta za glavu, za psihu i da ne bjezis iz ustanove i chatas gluposti.
:bih: :run:
osa

#342 Re: Prijedlog zakona o referendumu - napad na drzavu

Post by osa »

Point. wrote:
Ako ne zelite da zivite sa nama, onda mrs u Zimbabwe. Vjerujem da ce Robert Mugabe objerucke prihvatiti tebe, kao nadasve naprednog, i ostale misljenike da bi im zaustavili inflaciju. Tebi kao naprednom, savjetujem da uzmes par tableta za glavu, za psihu i da ne bjezis iz ustanove i chatas gluposti.
:bih: :run:

ovakve postove najbolje je ignorirati s takvima se čak ni moderacija ne bi trebala baviti, jer idiot je idiot.....
sansun

#343 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by sansun »

RS, kao kantoni, općine i mjesne zajednice, ima pravo na samoopredjeljenje, ali sadržaj referenduma - referendumsko pitanje na kraju mora biti potvrđeno sa jende veće teritorijalno-političke instance kao što bi u ovom slučaju bila država BiH. Svaka teritorijalna jedinica u BiH ima prvenstvenu odgovornost prema ovoj državi pa tek onda prema narodu na dotičnom teritoriju. RS je prvenstveno vlasništvo i teritorij države BiH pa tek onda naroda koji tamo živi. Pa ja, ukoliko želim u svom dvorištu neku šupu sagraditi onda opet trebam od općine tražiti odobrenje za to a ne po svom nahođenju da gradim makar se o mom ličnom vlasništvu radilo!

Ali stvari ipak nisu tako jasne, a evo zbog čega:

Da li je bivša RBiH 92 druge godine po ovom principu imala pravo na referendum o otcjepljenju? Svakako da nije, jer je i RBiH bila vlasništvo, prvenstveno SFRJ Jugoslavije, pa tek onda naroda koji je na BH teritoriju živio.

Historijski gledajući, ni RBiH nije poštovala volju ostalih naroda i republika bivše Jugoslavije ( jer referendum nije bio na nivou Jugoslavije) kada je sprovodila referendum o otcjepljenju, zašto to sada od RS-a da tražimo?
Nezbilj

#344 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by Nezbilj »

@mBosnjak Volio bih vidjeti koji izvori ili autori potvrđuju ovo što navodiš, ali o tome možemo detaljnije raspravljati na forumu istorija.

Međutim cijela ova istorijska digresija sa teme referenduma o ukidanju PC-a krenula je zbog navoda pojedinaca koji su u kontekstu ove teme počeli iznositi bljuvotine srpske fašističke ideologije o tome kako Bosna nema državnosti, kako je Bosna srpska zemlja, kako su Bošnjani zapravo Srbi i kako prema tome sve ovo što su Srbi napravnili u Bosni ima nekakvo istorijsko utemeljenje i opravdanje. Meni se lično želudac prevrće od takve priče, jer ona nema nikakve istorijske podloge, a običnom Srbinu daje opravdanje za četničke zločine, za ideologiju prema kojoj Srbi imaju pravo na Bosansku zemlju i imaju pravo da žive u čisto srpskim zajednicama odvojeni od drugih, da mrze preziru i otimaju.

Dakle teza o Bosni kao srpskoj zemlji i Srbima kao temeljnom narodu u Bosni, je u samoj srži velikosrpske ideologije u BiH i osnov svih zločina koji su u to ime počinjeni.

Međutim istorijski gledano RS je čisto zločinačka fašistička tvorevina stvorena od strane monstruma kojima se sudi za genocid i zločine protiv čovječnosti. Srbi nemaju nikakvo istorijsko pravo tražiti ni jedan dio bosanske zemlje samo za sebe i nikada je neće dobiti. RS je stvorena silom i zločinom i ona mora nestati milom ili silom kad tad. Ja se lično nadam da će se među Srbima u BiH pojaviti čestiti ljudi koja će se sami ograditi od zločina počinjenih u njihovo ime i zločinačke tvorevine RS i tražiti druga rješenja za zajednički život i zajedničku budučnost svih ljudi u ovoj zemlji.
osa

#345 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

sansun wrote:RS, kao kantoni, općine i mjesne zajednice, ima pravo na samoopredjeljenje, ali sadržaj referenduma - referendumsko pitanje na kraju mora biti potvrđeno sa jende veće teritorijalno-političke instance kao što bi u ovom slučaju bila država BiH. Svaka teritorijalna jedinica u BiH ima prvenstvenu odgovornost prema ovoj državi pa tek onda prema narodu na dotičnom teritoriju. RS je prvenstveno vlasništvo i teritorij države BiH pa tek onda naroda koji tamo živi. Pa ja, ukoliko želim u svom dvorištu neku šupu sagraditi onda opet trebam od općine tražiti odobrenje za to a ne po svom nahođenju da gradim makar se o mom ličnom vlasništvu radilo!

Ali stvari ipak nisu tako jasne, a evo zbog čega:

Da li je bivša RBiH 92 druge godine po ovom principu imala pravo na referendum o otcjepljenju? Svakako da nije, jer je i RBiH bila vlasništvo, prvenstveno SFRJ Jugoslavije, pa tek onda naroda koji je na BH teritoriju živio.

Historijski gledajući, ni RBiH nije poštovala volju ostalih naroda i republika bivše Jugoslavije ( jer referendum nije bio na nivou Jugoslavije) kada je sprovodila referendum o otcjepljenju, zašto to sada od RS-a da tražimo?
da ukratko rezimiramo tvoj post "narod postoji zbog države, a ne država zbog naroda", da li je to baš tako.
osa

#346 Re: Referendum za ukidanje RS

Post by osa »

momci ne nadmudrujte se prije dolaska turaka u bih nema zamjetnijih tragova o postojanju pravoslavnih, bogumilskih ni islamskih bogomolja , dakle svi ste vi( ne doseljenici naravno) porijaklom katolici , mislim vjerski, mnogi stanovnici bih su to i danas, oni se mogu s punim pravom nazvati autohtonima, svi drugi su samo dijelom autohtoni....
groka_00

#347 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by groka_00 »

Zakon o referendumu bez Bošnjaka
Jedan od usvojenih amandmana SNSD-a predviđa da, bez obzira na postojanje zakona, referendum ne mora biti raspisan, kako je to bilo predviđeno...

BANJA LUKA - Narodna skupština RS-a, drugog dana zasjedanja, usvojila je Zakon o referendumu i građanskoj inicijativi. Zakon je usvojen sa 46 glasova za, 16 protiv i šest suzdržanih. Među onima koji su bili sudržani tijekom glasovanja, bili su zastupnici PDP-a i nezavisni zastupnici, inače članovi Demokratske partije.

Zakonodavni odbor prihvatio je sve amandmane SNSD-a i SDS-a, ali je Vlada, kao predlagač, preformulirala jedan amandman SNSD-a i odbacila dva amandmana SDS-a, što su učinili i zastupnici, objavila je FTV.

Jedan od usvojenih amandmana SNSD-a predviđa da, bez obzira na postojanje zakona, referendum ne mora biti raspisan, kako je to bilo predviđeno u prvobitnom prijedlogu zakona. SNSD-ovim amandmanom referendum se predviđa kao mogućnost umjesto kao obveza, kako je predviđeno zakonom, odnosno zakonska odredba prema kojoj se „referendum raspisuje radi prethodnog izjašnjavanja građana“ mijenja se odredbama da se referendum „može raspisati“.

Amandmani SNSD-a predviđaju i potrebu da se ovaj zakon uskladi s Ustavom u dijelu koji se odnosi na to da građani mogu samo da iniciraju, ali nemaju pravo da predlažu promjene ustava.

SNSD je amandmanski predložio i nove odredbe Zakona o referendumu i građanskoj incijativi koje se odnose na glasovanje u Brčko Distriktu za one osobe koje se izjašnjavaju kao državljani RS-a. Ove osobe mogu glasovati na referendumu, ali entitetsko povjerenstvo ne može provoditi radnje na pripremi referenduma niti imenovati povjerenstvo za provođenje referenduma u Distriktu. Zbog toga, smatra SNSD, ovo pitanje treba riješiti sporazumno s vlastima Distrikta, poštujući njegov status.

Amandmani SDS-a odnosili su se na obveznost rezultata referenduma, kao i da građani na taj način mogu odlučivati o promjeni Ustava i odluci o pristupanju BiH vojnim savezima. SDS je su postavili i pitanje koštanja referenduma, za šta bi, po njihovim procjenama, bilo potrebno više od dva milijuna KM.

Bošnjački zastupnici nisu nazočili posebnom zasjedanju jer smatraju da je taj zakon antiustavan i antidaytonski i ne žele sudjelovati u takvom djelovanju.

Skupština je po hitnom postupku usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o državljanstvu RS-a, koji omogućava građanima s prebivalištem u Distriktu Brčko da se na vrijeme registriraju u biračke popise radi sudjelovanja na predstojećim općim izborima.

Obrazlažući zakon, ministar uprave i lokalne samouprave RS-a Zoran Lipovac rekao je da su razlozi za donošenje zakona sadržani i u obvezi da se Zakon o državljanstvu RS-a uskladi sa Zakonom o državljanstvu BiH. Prema ovom zakonu, građani Distrikta Brčko moraju se izjasniti koje entitetsko državljanstvo imaju kako bi se registrirali u biračke popise.

--- NO LINKS ---
mBosnjak

#348 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by mBosnjak »

Ja sam inace protiv svakog referenduma i onog 1992 i ovog "buduceg" ako ga ikaka bude, zao mi je dijeljenja i odvajanja ljudi, pad kad udjemo u EU bicemo ponovo svi (SFRJ) skupa dzaba se dijeliti. :zoka:
Last edited by mBosnjak on 12/02/2010 01:52, edited 1 time in total.
zavrzlama

#349 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by zavrzlama »

Sa zakonom ili bez zakona o referendumu, srpska politika u BIH ide nezauzstavljivo u jednom pravcu, a to je secesiji od BIH...sad sto srpski narod satanizovan velikosrpskom propagandom ne shvaca da avantura secesije jednog dana ce ih dovesti u polozaj srba iz Hrvatske, je drugi par opanaka...srbi su pragmatican narod,a njihovi politicari zombijski i tradicionalno uporni zbog svojih hirova ne zale taj narod i oni ce nastaviti da konfromituju srpski narod sa svima jer ideja mora ici dalje...ovim izglasavanjem zakona o referendumu ,velikosrbi samo potvrdjuju stvarne namjere jer njihova politika je ofirana do dna i MZ je svjesna da nema tih politickih pritisaka da se isti vrate na kurs ka normalizaciji BIH i da odustanu od secesije..."secesija od BIH je strateski interes srpske politike i na tome ce se konstantno raditi"...sve se svodi kad dodje "D DAY" ko ce biti bolje spremniji,brojniji i imati medjunarodnu podrsku za svoj cilj...samo postojanje rs-a je konstantna potreba za rusenjem BIH, i rs je zasnovan na negaciji BIH i tu se sva prica zavrsava...s obzirom na brojnost srba u BIH,geografski polozaj rs-a,interese zapada,faktor bosnjaka u Sandzaku i albanaca na jugu srbije(presevo ,bujanovac)...sudbinu rs-a mozete prtepodstaviti...velikosrpksa politika nikad diplomatski nije nista ostvarila, jer je uvijek zastupla nepravdu i drzala se nelegitimnih zahtjeva,danas vojno je nikad slabija ...saga i tragedija srpskog naroda se nastavlja,a mi ostali smo prinudjeni da pretrpimo ponovo patnju dok odumre velikosrpsko zlo zvano velika srbija...
osa

#350 Re: Narodna skupština RS usvojila zakon o referendumu

Post by osa »

samo naslov iz s. dalmacije da ne širim temu., znači referendum nije nepoznanica ni u federaciji, pa prema tome ni u bih.

općinsko vijeće usvojilo odluku o opozivu uroša makića

Kuha u Grahovu: referendumom na načelnika
Post Reply