Vase naredno vozilo ce biti ?

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply

Vase naredno vozilo ce biti?

1.) Hibrid
24
6%
2.) SUV
71
18%
3.) SUT
1
0%
4.) Sportski Compackt
44
11%
5.) Subcompact
16
4%
6 ) Limuzina
126
32%
7.) Pickup
2
1%
8.) Crossover
16
4%
9.) Mini Van
11
3%
10) Nije bitno samo nek' je VW
81
21%

Total votes: 392

corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#326 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

ma kakav V6 ba, jesi ti normalan :D; moje trke su zavrsile 2006, kad su mi bili oteli vozacku :-) sad sam ko baja; a imas i MazdaSpeed6 taman za tebe :-D

Da, rijec je o M6i sedanu, 2.3L motoru sa 160ks, sasla sa trake u 4/2008 sto je nekih 2 mjeseca do momentalnog modela. Mazde6 su lijepe i van i unutra, ali su i napakovane elektronikom pa kad se pocme nesto kvariti zna vezati jedno sa drugim. Uglavnom, sta joj znam, jos je uvjek upoznajem, evo vozi 3hiljade od kako je moje. Uglavnom, odabrao sam ono sto mi svidja i ono sto sam mogao priustiti. Garanciju nisam uzimao i uzeo sam taj rizik na sebe, znaci ako nesto odalami na njoj, ide iz mog dzepa. Jucer normalna tablica, a danas vec title u ruci i to mi je bio prvi cilj pri odabiru auta.

I da, zna biti lijena kako ti kazes, sto meni i ne smeta :-D jer postoje ogranicenja na brzinu, kojih se ja eto danas ipak pridrzavam :wink:

PS
evo ti malo pa prelistaj na besposlicii..
http://www.samarins.com/reviews/mazda6.html
jefferson

#327 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:ma kakav V6 ba, jesi ti normalan :D; moje trke su zavrsile 2006, kad su mi bili oteli vozacku :-) sad sam ko baja; a imas i MazdaSpeed6 taman za tebe :-D

Da, rijec je o M6i sedanu, 2.3L motoru sa 160ks, sasla sa trake u 4/2008 sto je nekih 2 mjeseca do momentalnog modela. Mazde6 su lijepe i van i unutra, ali su i napakovane elektronikom pa kad se pocme nesto kvariti zna vezati jedno sa drugim. Uglavnom, sta joj znam, jos je uvjek upoznajem, evo vozi 3hiljade od kako je moje. Uglavnom, odabrao sam ono sto mi svidja i ono sto sam mogao priustiti. Garanciju nisam uzimao i uzeo sam taj rizik na sebe, znaci ako nesto odalami na njoj, ide iz mog dzepa. Jucer normalna tablica, a danas vec title u ruci i to mi je bio prvi cilj pri odabiru auta.

I da, zna biti lijena kako ti kazes, sto meni i ne smeta :-D jer postoje ogranicenja na brzinu, kojih se ja eto danas ipak pridrzavam :wink:

PS
evo ti malo pa prelistaj na besposlicii..
http://www.samarins.com/reviews/mazda6.html
Ma istice mi za 10k garancija pa jos se kontam sta bi. Konto sam 6speed jer sam ja imao prije Milleniu, i stvarno volim mazdu, a 6speed mi bas ono dodje potaman :D Medjutim, uzasno drze cijenu!
Vidjet cu jos, a sobzirom da zivim od poreskih obveznika nemams ta drugo raditi nego traziti auta za kupovinu :D
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!

#328 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

jefferson

#329 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

Dobra, ali jeboga Corolla ne budi whow :D
Znas valjda sta je sarkazam :lol:
Cjenovno ipak sad za sad ne mogu toliko dobaciti, zato kazem, ako budem isao sa M6 bit ce V6.
corolla02

#330 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

ja kad vidim ovakav zoom-zoom na cesti, vazda se najezim :D

PS
@whow, je prva liga covjek :thumbup:
whow

#331 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

corolla02 wrote:ja kad vidim ovakav zoom-zoom na cesti, vazda se najezim :D

PS
@whow, je prva liga covjek :thumbup:
likewise . Pa pojma nemam da si kupio Mazdu 6 . Daj nam malo ispricaj kakvi su prvi utisci . Cuj to je odlicno auto a 2.3 masina je vise nego dostatna za normalnog covjeka. Neka je sa srecom i da se navozas sa njom. Nisam siguran ali mislim da tih sestica ima i sa 2.0 l masinom. Kad smo vec kod masina kod mene u Rav4 je ovaj novi Toyotin 2.5 L agregat sto proizvodi 180 ks i tako danas se vozim na posao do mene na semaforu dvije RAv4 voze neke babe jedno 10-20 km/h ispod ogranicanja a obje voze V6 masinu koja proizvodi 269 ks , ja nesto razmisljam zasto su one kupovale V6 kada voze 40 km/h u 60 km zoni. Onda vracem se maloprije sa posla autoput ispred mene jedno cetri vozila prvi gnjavi 90 km/h ja fino gas i profuram sve cetvore ko flak opet kontam kako dobro tjera ova masina i da stvarno pored ovakvog cetveroclindrasa nema puno logike kupiti V6. Mislim da je to dosta stvar neke navike jer posebno u Americi ljudi su naviknuti da su masine sa 4 cilindra anemicne.
corolla02

#332 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

Thank You. Mislim da nema sa 2.0l na americkom trzistu, ali zato ima na Mazdi 3 a sve Mazde poslje 2009 imaju nove 2.5l motore. Znas i sam da na americkom trzistu paleta motora je rijedja u odnosu na druga trzizta ali zato oni motori koji dodju su uvjek najjaci radi velikih razdaljina. Prica mi covjek nedavno, putovo na Aljasku 10 dana :-) sa M6, odavde sa jugoistoka SAD.

Ova moja M6 ima dosta brujanja od guma (215/50/17) pogotovo na hrapavim povrsinama koje se prenose na kabinu ali nista da je nepodnosljivo. Auto je crno te klima joj nije Bog zna kako jaka. Jos jedna zamjerka je na zmigavce: ruckice su joj bucne (pokretanje gore dole) i kad se ukljuce zmigavci, bukvalno da se ne cuju. To je Toyota davno rijesila :mrgreen: i dok ne gledas na tablu, nemas pojma da je ukljucen. Na ostale stvari stvarno nemam primjedbi. Sve je utegnuto i na svom mjestu. Tamo gdje sija jesu one brzine iznad 60 mph na autoputevima gdje su povrsine glatke, gdje se ljepi za cestu te dobro izoliran motor se ne cuje. Sve komande su na volanu, stereo se blago pojjacava sa povecanjem brzine te plus jos nakvih dzidza na sebi koje ja jos istrazujemm..

Na temu V6, ti motori i ovdje odumiru bas kao i SUV jer stroge mjere od vlade koje su usmjerene sa ciljem ustede goriva koje V6 tesko mogu pratiti i zadovoljiti. U tom smislu, sve vise kompanija se daju na poboljsanje tehnologije svojih V4 motora tako da vec imas od GM motore zapremine 2.9l sa 4 cilindra (mada ne znam koji ih novi modeli koriste) dok Toyota ima svoj 2.7l cetvrtak koji koristi na novim Siennama i 4Runnerima, a sve usmjereno s ciljem povecanja performanci i ustede goriva; dakle, spoj dva svijeta, lijepog i korisnog :D
whow

#333 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

@Corolla , Ja za Mazdu 6 stvarno nisam cuo nista lose . Mazda 3 je u zadnjih par godina u stvari najprodavaniji auto compact klase u Kanadi u Mazda 6 je takoder u samom vrhu.Osjecaj voznje ili kako to zovu u Mazdi zoom zoom faktor je takoder izrazen. Ja sam prije par mjeseci isprobavao Mazdu Tribute koja je u biti isto vozilo kao i recimo Ford Escape i jednostavno nisam mogao vjerovatida ova dva vozila imaju iste komponente. Mazda je bila upravljiva , rafinirana ,udobna i tiha dok je Escape bio kao zaprezno vozilo jednom rjecju uzas.Jeli M6 novi model ? Crna boja je mozda i najelegantnija ali pokaze svaku ogrebotinu al haj.
corolla02

#334 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

ne, nije ovaj novi ongoing model, koji mi se ionako ne svidja jer djeluje glomazno ko da je izaso iz McDonaldsa :D

Image

Image
nije mi se potpisivo kredit pa sam se zadovoljio starim modelom, u pola cijene!
whow

#335 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

corolla02 wrote:ne, nije ovaj novi ongoing model, koji mi se ionako ne svidja jer djeluje glomazno ko da je izaso iz McDonaldsa :D

Image

Image
nije mi se potpisivo kredit pa sam se zadovoljio starim modelom, u pola cijene!

Extra auto klasa Passata s tim sto je kvalitetnije uradeno i ponovo za mnogo manje love . Neka je sa srecom.
corolla02

#336 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

Extra auto klasa Passata s tim sto je kvalitetnije uradeno i ponovo za mnogo manje love . Neka je sa srecom.
da, to je to, passat na japanski nacinn..

evo jos jedan dobar deal..
http://ajcexchange.com/2-Cars-Other-Veh ... 009/detail
Qler

#337 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by Qler »

gdje su ti maglenke corola? Sve vrijeme gledam sliku i kontam, sta joj fali, bas mi fali nesto, i sad skontah, nema maglenki. Fale joj, puno je ljepsa sa njima.
corolla02

#338 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

Qler wrote:gdje su ti maglenke corola? Sve vrijeme gledam sliku i kontam, sta joj fali, bas mi fali nesto, i sad skontah, nema maglenki. Fale joj, puno je ljepsa sa njima.
a jos zute :-D; ma nema potrebe, nisam faca s placa :wink: naravno, iso sam da kupim auto a ne maglenkee..

nego ova moja je probana biti obijana iako ima security ugradjen, na kederu od vozacevih vrata ima ubode/ogrebotine noza/sarafcingera, sta li vec;
znaci auto i bez maglenki vristi: ukradi me, ukradi me :mrgreen:
whow

#339 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by whow »

Qler wrote:gdje su ti maglenke corola? Sve vrijeme gledam sliku i kontam, sta joj fali, bas mi fali nesto, i sad skontah, nema maglenki. Fale joj, puno je ljepsa sa njima.
Cuj maglenke . Jos bolja forma su mi svjetla sa pomjeranjem ugla u okuci ili ono kada se auto samo parkira. Sve je to mamipara jer se stvarno vise nema sta izmisliti pa se sada nadodaju raznorazne gluposti . Najbolja forma mi je kada se osnovni trim razlikuje od nekog nazovi jaceg trima po tome sto jaci trim ima maglenke , i rucke za vrata u boji vozila , sve ostalo potpuno isto a razlike u cjeni jedno 3 hiljade. Jos bolje je kada se sport verzija razlikuje od osnovne verzije samo po felgama i amblemu Sport.
maxell_sarajevo

#340 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by maxell_sarajevo »

Ovakvu samo bordo boje i da je 2.0TSI :-D

Image
jefferson

#341 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

whow wrote:
Cuj maglenke . Jos bolja forma su mi svjetla sa pomjeranjem ugla u okuci ili ono kada se auto samo parkira. Sve je to mamipara jer se stvarno vise nema sta izmisliti pa se sada nadodaju raznorazne gluposti . Najbolja forma mi je kada se osnovni trim razlikuje od nekog nazovi jaceg trima po tome sto jaci trim ima maglenke , i rucke za vrata u boji vozila , sve ostalo potpuno isto a razlike u cjeni jedno 3 hiljade. Jos bolje je kada se sport verzija razlikuje od osnovne verzije samo po felgama i amblemu Sport.
Maglenke su jedna od najkorisnijih stvari koje automobili posjeduju! To onako pisem iz iskustva, kada vozis po magli i jedino sto vidis je bijela ili zuta linija!
corolla02

#342 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

jefferson wrote:
whow wrote:
Maglenke su jedna od najkorisnijih stvari koje automobili posjeduju! To onako pisem iz iskustva, kada vozis po magli i jedino sto vidis je bijela ili zuta linija!
da, imao sam nekih savjeta kako da nadopunim auto, npr. zatamljivanje stakala (tinting), bojenje kocionih kalipera (zuta ili crvena), maglenke od @qler, sto sam i sam nesto razmisljo, ali ipak cu se samo zadrzati na zamjeni obicnih diskova (naprijed i nazad) sa onim sportskim sto imaju rezove (ali ne i rupe) nacinjene radi ciscenja, hladjenja, vode, te time i boljih performanci pri kocenju, i to je na slijedecem mijenjanju kocnica aBd.

ono za sto sam vec dao $$$ su plastike iznad prozora, mrtvi ugao ogledalce (2X), te navlake na siceve, i planiram jos namaknut jedan kljuc (cipovani) preko ebaya jer imam samo jedan :D , te prostirke za kisu
jefferson

#343 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

da, imao sam nekih savjeta kako da nadopunim auto, npr. zatamljivanje stakala (tinting), bojenje kocionih kalipera (zuta ili crvena), maglenke od @qler, sto sam i sam nesto razmisljo, ali ipak cu se samo zadrzati na zamjeni obicnih diskova (naprijed i nazad) sa onim sportskim sto imaju rezove (ali ne i rupe) nacinjene radi ciscenja, hladjenja, vode, te time i boljih performanci pri kocenju, i to je na slijedecem mijenjanju kocnica aBd.

ono za sto sam vec dao $$$ su plastike iznad prozora, mrtvi ugao ogledalce (2X), te navlake na siceve, i planiram jos namaknut jedan kljuc (cipovani) preko ebaya jer imam samo jedan , te prostirke za kisu
Ma ne mislim da ti sad trebas nesto dodatno raditi na autu, niti bi i ja radio. Pootovo sto zivis u podrucju gdje nema prakticno zime.
Ako ces mjenjati diskove idi na www.tirerack.com i nabavi ATE slotove koji su prva ugradnja na BMW, Mercedes, VW i Audi. Iako su drugacijeg kvaliteta za evropska auta za razliku od onih za japanska i americka, daleko su pouzdaniji i bolji proizvod od ostalih proizvodjaca, osim Brembo proizvoda, naravno.
Takodje, ond ai plocice uzimaj ATE. Vise imaju prasine, ali deifinitivno koce bolje.
corolla02

#344 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

eh jbg, nista nema za mene tamoo.. :D

nego, naso sam ovo http://www.autopartswarehouse.com/popup ... JhdGVseS4=, samo se ne razumijem kakvi zubcanici su ovo na njima; inace, sinoc sam rotiro gume i primjetio sam iste rezove iza diskova, ali cemu sluze :?
jefferson

#345 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:eh jbg, nista nema za mene tamoo.. :D

nego, naso sam ovo http://www.autopartswarehouse.com/popup ... JhdGVseS4=, samo se ne razumijem kakvi zubcanici su ovo na njima; inace, sinoc sam rotiro gume i primjetio sam iste rezove iza diskova, ali cemu sluze :?
ABS senzor, eto cemu sluze! Senzor mora imati referentnu tacku a na tvojoj mazdi je to referentna tacka.
Nemoj kupovati ovakve diskove. Ovim diskovima obicno treba malo vremena da se ugriju na radnu temperaturu, tada koce fenomenalno. Problem je sto ti u gradskoj voznji a pogotovo na interstate ne mozes ugrijati ove diskove na radnu temperaturu!
Idi sa normalnim diskovima, ali gledaj da su Brembo!
ljudozder

#346 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by ljudozder »

corolla02 wrote: da, imao sam nekih savjeta kako da nadopunim auto, npr. zatamljivanje stakala (tinting), bojenje kocionih kalipera (zuta ili crvena), maglenke od @qler, sto sam i sam nesto razmisljo, ali ipak cu se samo zadrzati na zamjeni obicnih diskova (naprijed i nazad) sa onim sportskim sto imaju rezove (ali ne i rupe) nacinjene radi ciscenja, hladjenja, vode, te time i boljih performanci pri kocenju, i to je na slijedecem mijenjanju kocnica aBd.

ono za sto sam vec dao $$$ su plastike iznad prozora, mrtvi ugao ogledalce (2X), te navlake na siceve, i planiram jos namaknut jedan kljuc (cipovani) preko ebaya jer imam samo jedan :D , te prostirke za kisu
sorry za offtopic, al zanima me ovo u vezi ključa? Ja sam tražio za svog Grand Cherokee i kolko sam ja razumio možeš uzeti "prazan" ključ i sam ga moraš kodirat. Pa me zanima kako to izvesti? :D jer valjda ne možeš kupit kodiran ključ :S
corolla02

#347 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

jefferson wrote:

ABS senzor, eto cemu sluze! Senzor mora imati referentnu tacku a na tvojoj mazdi je to referentna tacka.
Nemoj kupovati ovakve diskove. Ovim diskovima obicno treba malo vremena da se ugriju na radnu temperaturu, tada koce fenomenalno. Problem je sto ti u gradskoj voznji a pogotovo na interstate ne mozes ugrijati ove diskove na radnu temperaturu!
@jeff, znaci ti predlazes obicne rotore pa i Brembo prije recimo nekih slot rotora postovanog aftermarket proizvodjaca?
corolla02

#348 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by corolla02 »

ljudozder wrote:
corolla02 wrote: da, imao sam nekih savjeta kako da nadopunim auto, npr. zatamljivanje stakala (tinting), bojenje kocionih kalipera (zuta ili crvena), maglenke od @qler, sto sam i sam nesto razmisljo, ali ipak cu se samo zadrzati na zamjeni obicnih diskova (naprijed i nazad) sa onim sportskim sto imaju rezove (ali ne i rupe) nacinjene radi ciscenja, hladjenja, vode, te time i boljih performanci pri kocenju, i to je na slijedecem mijenjanju kocnica aBd.

sorry za offtopic, al zanima me ovo u vezi ključa? Ja sam tražio za svog Grand Cherokee i kolko sam ja razumio možeš uzeti "prazan" ključ i sam ga moraš kodirat. Pa me zanima kako to izvesti? :D jer valjda ne možeš kupit kodiran ključ :S
da moguce je, ali ne znam za Cherokee; svako auto je specificno pa time i programiranje kljuca. Ja sam vec probao obicni kljuc da kopiram na mojoj Mazdi 6 i sve fercera osim paljenja, otvaranje vrata, kontakt, muzika, prozori sve radi ali kad treba startati motor, nista. Vec sam dobio jedan koristeni kljuc sa ebaya za M6 ali sa drugim zubcima i ovaj se ne pomjera u bravi. Medjutim, kad zamjenim gornji dio kljuca izmedju mog originalnog i ovog sa ebaya, moj prvi originalni kljuc pali auto ali mu daljinske funkcije ne rade, dok na ovom sa ebaya znaci na kome sam zamjenio, radi daljinski ali i dalje ne moze okretati u volanu ili vratima. Znaci, cekam novi nenarezani dio kljuca sa ebaya pa cu ga rezati (kod bravara ili kakvoj prodavnici) te probati programirati i ustredjeti nekih 75% cijene od one koju zvanicna Mazda trazi. Upustvo o programiranju sam skinuo sa Mazda6 foruma, i X je ljudi koji su uspjeli da ga reprogramiraju i vjerujem da se isto moze naci i na nekom od Cherokee foruma!
jefferson

#349 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by jefferson »

corolla02 wrote:
jefferson wrote:

@jeff, znaci ti predlazes obicne rotore pa i Brembo prije recimo nekih slot rotora postovanog aftermarket proizvodjaca?
Da! A iz ovog razloga:
Obicni rotori su naravno manje ucinkoviti od perfomans rotora. Medjutim, performans rotori zahtjevaju i performans plocice, a ta kombinacija zahtjeva vecu temperaturu da bi obavili ono za sta su napravljeni.
S obzirom da ti kazes da ne jurcas, itd, itd, i da ti je taj 2.3 motor sasvim dovoljan, mislim da bi normalni diskovi bili sasvim zadovoljavajuci, a kako su to Brembo, mozda i bolji od performans diskova tokom normalne voznje, tj. normalnih zahtjeva. Drugo, Mazda 6, bar primjerke koje sam ja vozio, su imali iznadprosjecne kocnice jer na kraju krajeva, Mazda 6 je konstruisana po evropskim zahtjevinma i samo blago promjenjena za USA trziste vise da bi zadovoljila zahtjeve NHTSA kada su u pitanju dimenzije (npr. udaljenost od ta, svjetla) nego da bi je nesto prilagodili americkom kupcu, jer Mazda nije ni htjela da privuce prosjecnog americkog kupca, nego kupce Passata, Honde Accord, BMW-a 3 itd.
Mislimd a bi ti obicni Brembo diskovi bili ekstra opcija. Ja sam na svom autu originalne plocice (VW u SAD stavlja TWR plocice a ne ATE kao u evropi) zamjenio sa ATE ali sa evropskom specifikacijom. Vise prase i vjerovatno ce krace trajati, ali bolje koce i tise su.
Kada bude mjenjao diskove uzet cu striktno ATE sa utorima za skupljanje prasine i to je to, jer moj passat definitivno ne treba EBC kocnice s obzirom na moje potrebe. Da imam mazdu 6 Speed onda bi mozda i razmislio, ovako, nema potrebe.
ljudozder

#350 Re: Vase naredno vozilo ce biti ?

Post by ljudozder »

corolla02 wrote:
ljudozder wrote:

da moguce je, ali ne znam za Cherokee; svako auto je specificno pa time i programiranje kljuca. Ja sam vec probao obicni kljuc da kopiram na mojoj Mazdi 6 i sve fercera osim paljenja, otvaranje vrata, kontakt, muzika, prozori sve radi ali kad treba startati motor, nista. Vec sam dobio jedan koristeni kljuc sa ebaya za M6 ali sa drugim zubcima i ovaj se ne pomjera u bravi. Medjutim, kad zamjenim gornji dio kljuca izmedju mog originalnog i ovog sa ebaya, moj prvi originalni kljuc pali auto ali mu daljinske funkcije ne rade, dok na ovom sa ebaya znaci na kome sam zamjenio, radi daljinski ali i dalje ne moze okretati u volanu ili vratima. Znaci, cekam novi nenarezani dio kljuca sa ebaya pa cu ga rezati (kod bravara ili kakvoj prodavnici) te probati programirati i ustredjeti nekih 75% cijene od one koju zvanicna Mazda trazi. Upustvo o programiranju sam skinuo sa Mazda6 foruma, i X je ljudi koji su uspjeli da ga reprogramiraju i vjerujem da se isto moze naci i na nekom od Cherokee foruma!
Hvala :D Probaću nešto skontat, već dugo to tražim :S
Post Reply