Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
ljubav_aha

#326 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:znaci,kakvu je amar rekao isitnu o muslimanima u BiH :?:
nadjes na youtube :) pa sama donese zakljucak :)
nece ti biti tesko :) valjda...

zar ne mozes ovdje napisati :!:
BSn

#327 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by BSn »

zimzelen wrote:
shuriken wrote:
prezimenko wrote:moj komentar: Film u nekim trenutcima dosadan, ideja nije losa, slazem se da fali dio kad su mu ispirali mozak, kraj filma onakav jer im je nestalo love :) fakat usred filma prekinuli.

Eh jel iko primjetio da jedan vehabija u campu pije coca-colu a dobro znamo da oni ne konzumiraju proizvode ciji su vlasnici izraelci.

http://www.wikiislam.com/wiki/Conspiracy_Theories
u bih je cola muslimansko pice jer se proizvodi u Hadzicima i zato je bojkotiraju u RSu
Nije nemoguce da se htjelo kazati da se Cola ipak 'probila' na vehabijsko trziste i da nisu svi tako tvrdi. Nego, be vidim smiley, za Colu iz Hadzica kao 'muslimanskom picu koje se bojkotuje u RS-u'? :lol:

:D

Cuj bojkotuju Colu, a imas lokala u RS-u gdje je Sarajevska Pivara sponzor i iskljucivo se toce njihovi proizvodi. :D
Eborg

#328 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Eborg »

Hm šta reći. Pogledao sam film u multiplexu u Zenici i nakon što se film završio i upalila svjetla bio je opći muk i zbunjenost iz čega sam shvatio da su ljudi možda i očekivali više i da nisu shvatili neke momente.

Mislim da se ovom filmu ovoliko pažnje posvećuje kod nas jer mi ne snimamo mnogo filmova pa pogledamo skoro svaki koji izađe a tema je relativno aktuelna. Da je film snimljen recimo u Češkoj koja ima jaču kinematografiju od nas i da se umjesto vehabijama bavi islamskom zajednicom u Pragu vjerovatno bi bio neprimijećen kako kod njih tako i na evropskim festivalima. Dakle, mlak film koji je blago zatalasao inače mirnu površinu BH kinematografije pa mu se toliko pažnje pridaje, plus što se od Jasmile nakon nagrada očekivalo još više.

Ono što mi se ne sviđa je što je ta metamorfoza Amara iz "light casual-muslimana" u čovjeka koji se traži u religiji prebrzo ispričana. Po mojoj procjeni se film odvija u maksimalno mjesec i pol dana i sve izgleda neuvjerljivo. Kao što neko reče, nigdje nema nekog njegovog razmišljanja, unutrašnjih borbi i dilema, samo frajer dolazi i odjednom bum brada, neće da se ljubi u javnosti, niđe veze.

Druga stvar, nikako mi se nije svidjela činjenica da su kadrovi Fahdove džamije po meni bili malo neprirodni. Kadar na kvart i prolazi vehabija sa ženom, kao da je to 90% stanovništva. Na namazu od cca. 50 vjernika možda dvojica nemaju bradu. Svaka njihova žena je u crnom što je zastrašujuće, vala ja to nisam primijetio kod ovih lokalnih vehabija.

Imam osjećaj isto kao da sam odgledao dnevnik, "de eto da se ispriča" i to je to. Nikakve poruke, nikakvog nagovještaja. Vehabije su tu samo sporedna priča, a odnos između Amara i Lune je nekako prebrzo otišao u PM.

Po mojoj procjeni filmu fali dodatnih pola sata da posloži neke stvari.

Ermin Bravo - svaka čast za učenje sure, koliko sam čuo trebalo mu je dosta vremena da to nauči kako treba!
kamen spoticanja

#329 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by kamen spoticanja »

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote:
ljubav_aha wrote:znaci,kakvu je amar rekao isitnu o muslimanima u BiH :?:
nadjes na youtube :) pa sama donese zakljucak :)
nece ti biti tesko :) valjda...

zar ne mozes ovdje napisati :!:
mogao bih,ali ne vidim potrebu :) ako te bas toliko zanima,misljenja sam da ces se potruditi pa sama pronaci inserte iz filma koji te zanimaju...dok cijeli film ne stigne do amerike :)
ljubav_aha

#330 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

1:22 min

"mi smo muslimani zaboravili prave obicaje nase vjere"

o kojim pravim vjerkim/relgioznima obicajima je tacno rijec :!:
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#331 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

Ja mislim da nije potrebno da se otkrije bas sveki detalj iz filma. :roll:
Nema smisla onda ici gledati film uopste ako se ovdje sve treba ispricati.
Koga zanima, nek ode pogledati, ili nek ceka da se pojavi na internetu.
kamen spoticanja

#332 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

:) zao mi je ipak ces se morati malo bolje potruditi,kad te vec toliko zanima samo ta scena filma...ovde imas samo mali dio
no kad vec pominjes 1:22min pogledaj cokanjcice na stolu ispred amara i punca :) a prvi je dan ramazanskog bajrama :) mozda ce ti biti lakse shvatit to sto te kao jako zanima :)
sad iskreno pogledaj film...dobar je...mada ti se mozda nece svidjet...nije bas kako bi ga ti zamislila :) i kako bi voljela da bude...
doduse cudni su putevi Upute,nikad ne znas gdje ce ti se srce zgrijat :) amin :)
kamen spoticanja

#333 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

ladyblue18 wrote:Ja mislim da nije potrebno da se otkrije bas sveki detalj iz filma. :roll:
Nema smisla onda ici gledati film uopste ako se ovdje sve treba ispricati.
Koga zanima, nek ode pogledati, ili nek ceka da se pojavi na internetu.
slazem se :)
nije korektno uopce...
ljubav_aha

#334 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ljubav_aha »

kamen spoticanja wrote::) zao mi je ipak ces se morati malo bolje potruditi,kad te vec toliko zanima samo ta scena filma...ovde imas samo mali dio
no kad vec pominjes 1:22min pogledaj cokanjcice na stolu ispred amara i punca :) a prvi je dan ramazanskog bajrama :) mozda ce ti biti lakse shvatit to sto te kao jako zanima :)
sad iskreno pogledaj film...dobar je...mada ti se mozda nece svidjet...nije bas kako bi ga ti zamislila :) i kako bi voljela da bude...
doduse cudni su putevi Upute,nikad ne znas gdje ce ti se srce zgrijat :) amin :)
http://74.125.95.132/search?q=cache:ArX ... clnk&gl=us

jos malo

istorija Islama u BiH

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61221

sa iste teme/linka

"Rakija jeste slovensko pice, samo je rjec turska. Ono sto turci zovu rakijom je razblazena loza sa ekstraktima.
Tolerancija prema alkoholu je mislim vise nesto domace, a ne turski uticaji,... Turaka je bilo malo u Bosni i to su bili cinovnici po gradovima i pokoji garnizoni. Seosko muslimansko stanovnistvo nije imalo skoro nikakvih kontakata sa Turcima i njihovim obicajima, i samo je nastavljana tradicija odranije. Uostalom, nema niti jednog muslimanskog naroda koji nema neke crte tradicije koje se kose sa necelima islama. Za razliku od nekih koji zene blize rodjake, djeci brane pismenost, obrezuju djevojcice,... mi imamo ovu tradiciju konzumiranja alkohola, koja je u islamskoj kulturi pretrpila odredjene izmjene pa se udomacilo umjereno konzumiranje pica a da se ne napije."

" u generaciji moga dide rahmetli i prije njega niko se nije komirao. Ko je naucio tehniku sa starijima za aksamlucenja - taj je zna. U nasim krajevima muslimani piju umjereno vecinom. "
phillie

#335 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by phillie »

Ovo nikako nije prica o vehabijama. Da je prica o vehabijama, Amar bi bio mnogo radikalniji u svojim razmisljanjima i postao prava patnja za Lunu. Na pamet mi pada jedan americki film /davno snimljen/ o jednoj americko-arapskoj porodici, dakle muz Arapin odluci svoju porodicu odvesti u Iran (ili vec gdje), kao na odmor...a zavrsi s tim da majka Amerikanka prodje citavu torturu od kidnapovanja djeteta od strane muza, borbe za to dijete, razocaranja bezizlaznosti...
Ovo je prica o zivotu dvoje ljudi iako gledana kroz Lunine oci koja nema razumjevanja za Amara. Pitanje tipa "Otkad ti to klanjas" /isto da ga je pitala, otkad se to drogiras? :-) / i ono "do jucer si povracao po naninoj kuci" po meni bas to znaci, totalno ne razumjevanje covjeka koji je bio bolestan, izgubio posao zbog toga, shvatio svoj problem, hoce da bude bolji covjek upravo i zbog same Lune. Samim tim sto je svoj lijek nasao u vjeri, ne znaci nuzno da je vehabija. Cime je on to pokazao da je vehabija? Zato sto je drzao govor za bajramskim ruckom? Ne znam za vas, ali misljenja sam da, bar poslije rata, "obicaj" da mezis BAJRAMSKE KOLACE uz RAKIJU, i nije nesto prisutan kod nas. I sad kad neko skrene paznju na ociglednu kontradiktornost tog postupka, kaze mu se ne seri?

Cini mi se da je Sejla jedina "skontala" Amara...
samo malo

#336 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by samo malo »

shuriken wrote:
prezimenko wrote:moj komentar: Film u nekim trenutcima dosadan, ideja nije losa, slazem se da fali dio kad su mu ispirali mozak, kraj filma onakav jer im je nestalo love :) fakat usred filma prekinuli.

Eh jel iko primjetio da jedan vehabija u campu pije coca-colu a dobro znamo da oni ne konzumiraju proizvode ciji su vlasnici izraelci.

http://www.wikiislam.com/wiki/Conspiracy_Theories
u bih je cola muslimansko pice jer se proizvodi u Hadzicima i zato je bojkotiraju u RSu
Ja mislim da je bojkotuju i u Kalesiji, oni ne vole ove iz Hadzica, prosli put im poslovodja Semso posl`o dva paketa kole manje i sad su u bojkotu.

Inace je to cirkusijada, kaze oni radikali mrze Ameriku i Izrael, mrze truHli zapad i sve njegove vrijednosti, ali obozavaju natakarit Rolex na ruku, nemaju nista protiv BMW-a ili Mercedesa, Acer ili IBM je obavezno u upotrebi :run:
sarlo

#337 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sarlo »

ljubav_aha wrote:
" u generaciji moga dide rahmetli i prije njega niko se nije komirao. Ko je naucio tehniku sa starijima za aksamlucenja - taj je zna. U nasim krajevima muslimani piju umjereno vecinom. "
Van teme, kratko. Prije 5-6 godinama u Danima su objavljeni rezultati istrazivanja da oko 70 % Bosnjaka ne konzumira alkohol.
Alkohol je u Bosni jeftin, reklamira se na svakom koraku i dostupan je svima. Cesto je i bitan faktor socijalizacije, obavezan dio poslovnih komunikacija. Sve to na Zapadu nije slucaj, alkoholizam se tretira kao bolest itd.
A normalno da je onih 30% bucnije i glasnije.
...koka kola i osmeh...
samo malo

#338 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by samo malo »

Istrazivanje iz Dana je provedeno gdje?

Odes u Krajinu, recimo, pa mi dovedi tog muslimana iz Buzima (oni su recimo najljuci, kazu) ili Cazina ili bihaca, koji ne konzumira alkohol. A ja ti dam gajbu pive, moze i bezalkoholna :D
phillie

#339 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by phillie »

samo malo wrote:Istrazivanje iz Dana je provedeno gdje?

Odes u Krajinu, recimo, pa mi dovedi tog muslimana iz Buzima (oni su recimo najljuci, kazu) ili Cazina ili bihaca, koji ne konzumira alkohol. A ja ti dam gajbu pive, moze i bezalkoholna :D
Drug, u Zenici pun zatvor lopova i kriminalaca iz cijele drzave, a dosta njih su i muslimani. Jel se to sad treba reci da je po islamu dozvoljena kradja. Druga stvar je sto ljudi kod nas uzimaju iz vjere ono sto njima odgovara, pa eto jos to proglase za "obicaj". Hajd da ne idemo previse od teme....
kamen spoticanja

#340 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

crkvice wrote:Ovo nikako nije prica o vehabijama. Da je prica o vehabijama, Amar bi bio mnogo radikalniji u svojim razmisljanjima i postao prava patnja za Lunu. Na pamet mi pada jedan americki film /davno snimljen/ o jednoj americko-arapskoj porodici, dakle muz Arapin odluci svoju porodicu odvesti u Iran (ili vec gdje), kao na odmor...a zavrsi s tim da majka Amerikanka prodje citavu torturu od kidnapovanja djeteta od strane muza, borbe za to dijete, razocaranja bezizlaznosti...
Ovo je prica o zivotu dvoje ljudi iako gledana kroz Lunine oci koja nema razumjevanja za Amara. Pitanje tipa "Otkad ti to klanjas" /isto da ga je pitala, otkad se to drogiras? :-) / i ono "do jucer si povracao po naninoj kuci" po meni bas to znaci, totalno ne razumjevanje covjeka koji je bio bolestan, izgubio posao zbog toga, shvatio svoj problem, hoce da bude bolji covjek upravo i zbog same Lune. Samim tim sto je svoj lijek nasao u vjeri, ne znaci nuzno da je vehabija. Cime je on to pokazao da je vehabija? Zato sto je drzao govor za bajramskim ruckom? Ne znam za vas, ali misljenja sam da, bar poslije rata, "obicaj" da mezis BAJRAMSKE KOLACE uz RAKIJU, i nije nesto prisutan kod nas. I sad kad neko skrene paznju na ociglednu kontradiktornost tog postupka, kaze mu se ne seri?

Cini mi se da je Sejla jedina "skontala" Amara...
uglavnom se slazemo :) jel to do zeljezarskog dima ili sta li je ali sustina i jeste ovo...pa i sama jasmila to kaze :)
ali opet onaj kadar kad carsijom seta Luna a s njom u kadru jedna pokrivena dama,tri sestre redovnice i dvije malo razgolicenije dame,jeste poenta...a pametnom je dosta :)
sarlo

#341 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by sarlo »

samo malo wrote:Istrazivanje iz Dana je provedeno gdje?

Koliko se sjecam istrazivanje je provela neka specijalizovana agencija. Oni vrse telefonske akente, odaberu slucajni uzorak i zovu. Sve je stvar uzorka, kad udjes u kafanu recices da svi piju, kad u dzamiji vidis dvije-tri hiljade ljudi petkom reci ces svi idu u dzamiju. Prije 10-12 godina poznavao sam dosta studenata Krajisnika, koliko se sjecam nijedan nije konzumirao alkohol.
Bosanska porodica je pod velikim udarima, ali jos uvijek postoji. I to je nesto drugo od onoga sto vidimo na ulici, kafanama, filmovima..
Cini mi se da je rezultat bio dosta preko sedamdeset posto ljudi koji ga ne konzumiraju.
Ne pijem ni alkoholno ni bezalkoholno pivo, tako da ti je ponuda off.
kamen spoticanja

#342 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

ljubav_aha wrote:
kamen spoticanja wrote::) zao mi je ipak ces se morati malo bolje potruditi,kad te vec toliko zanima samo ta scena filma...ovde imas samo mali dio
http://74.125.95.132/search?q=cache:ArX ... clnk&gl=us

jos malo

istorija Islama u BiH

http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 49&t=61221

sa iste teme/linka

"Rakija jeste slovensko pice, samo je rjec turska. Ono sto turci zovu rakijom je razblazena loza sa ekstraktima.
Tolerancija prema alkoholu je mislim vise nesto domace, a ne turski uticaji,... Turaka je bilo malo u Bosni i to su bili cinovnici po gradovima i pokoji garnizoni. Seosko muslimansko stanovnistvo nije imalo skoro nikakvih kontakata sa Turcima i njihovim obicajima, i samo je nastavljana tradicija odranije. Uostalom, nema niti jednog muslimanskog naroda koji nema neke crte tradicije koje se kose sa necelima islama. Za razliku od nekih koji zene blize rodjake, djeci brane pismenost, obrezuju djevojcice,... mi imamo ovu tradiciju konzumiranja alkohola, koja je u islamskoj kulturi pretrpila odredjene izmjene pa se udomacilo umjereno konzumiranje pica a da se ne napije."

:-) nekad budem u dilemi da li da te svrstam u slatke ili smijesne :)
i sta sad s ovim...muslimanska tradicija obiljezavanja bajrama je uz rakiju? to hoces da kazes? :-)
ovaj put otisla si na stranu onih smijesnih,uz duzno postovanje :) s tim da jos uvijek nisi ni blizu onoga dijela filma koji te, kao, toliko interesuje :)
nego imas li jos kakvo pitanje :?: :D
Chisum

#343 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Chisum »

sarlo wrote:
ljubav_aha wrote:
Van teme, kratko. Prije 5-6 godinama u Danima su objavljeni rezultati istrazivanja da oko 70 % Bosnjaka ne konzumira alkohol.
Alkohol je u Bosni jeftin, reklamira se na svakom koraku i dostupan je svima. Cesto je i bitan faktor socijalizacije, obavezan dio poslovnih komunikacija. Sve to na Zapadu nije slucaj, alkoholizam se tretira kao bolest itd.
A normalno da je onih 30% bucnije i glasnije.
...koka kola i osmeh...

:lol:

70% Bosnjaka ne konzumira alkohol... :lol: :lol: :lol:

Ko je proveo anketu? Cat Stevens? :lol:

Evo govorim o Sarajevu jer sam Sarajlija.... Ja, bogami, osim ovih novopecenih sto se prebrojavaju, a od kojih 90% Sarajeva vidjelo nije prije rata, znam tek dva-tri covjeka koja su, zaista preskakala alkohol iz nekih jasnih, cestitih pobuda... a raje znam, od Kovaca pa do Ilidze i nazad, koliko hoces.

U Bosni se alkohol uvijek pio, sta da se radi - u velikim kolicinama, kako je to na Balkanu vec i bio slucaj - to je dio nase tradicije i nas filter i terapija u teskim vremenima, a takvih je bilo, hvala bogu, koliko hoces. U ovoj zemlji su i vijernici i nevijernici pili alkohol, s tim sto bi ovi prvi preskocili pokoju turu, kad se posti itd... a ovi drugi bi se oblokavali kad god im se "skupi" ili smraci, a smracilo nam se do sada bezbroj puta.

Prema tome, ova anketa je, braco draga, za kurca.

Elem...

... VINO PIJU NANE,
VINO PIJU NANE,
AGE SARAJLIJE...
:D

Kako nekad, tako i danas.

A sto se filma tice, sto se dize veca pompa oko svega ovoga, a da je malo ko i vidio film, sve mi se zelja da ga vidim - topi!
Ja necu da govorim dok film ne pregledam, ali se ISKRENO nadam da je Jasmila preskocila prizemne poruke, prizemnu simboliku i gladjenje krmka niz dlaku, kako je to, uglavnom, bio slucaj sa nasim filmovima nakon rata.
Last edited by Chisum on 28/02/2010 12:32, edited 1 time in total.
JThomas

#344 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by JThomas »

ako u bosni 70% onih koji se izjašnjavaju muslimanima ne pije alkohol, ja sam indijski slon.

uza sve dužno poštovanje.
ladyblue18
Location: You don't have to like me, I'm not a facebook status

#345 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by ladyblue18 »

Ja mislila da je tema o filmu a ne o Izraelu, i anketi po kojoj 70% Bosnjaka ne konzumira alkohol. :roll:

Hajd sad fino nastavite o filmu. :-)
phillie

#346 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by phillie »

Najsmjesnija scena u filmu mi je /nevezano za ove gore price/ kada se Nadza i Luna vracaju u Sa, pa Nadza kaze "a vidi ove budale" (misli na vozaca), pa nabaci feredzu na lice, kao da je kacigu stavila, pa udri po gasu :)
maybelline

#347 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by maybelline »

crkvice wrote:Na pamet mi pada jedan americki film /davno snimljen/ o jednoj americko-arapskoj porodici, dakle muz Arapin odluci svoju porodicu odvesti u Iran (ili vec gdje), kao na odmor...a zavrsi s tim da majka Amerikanka prodje citavu torturu od kidnapovanja djeteta od strane muza, borbe za to dijete, razocaranja bezizlaznosti...

Jel glumila Sally Fields u ulozi majke? Mislim da se film zove "Ne bez moje kcerke" ili tako nesto... Davno sam ga gledala - dobar film. :)
phillie

#348 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by phillie »

maybelline wrote:
crkvice wrote:Na pamet mi pada jedan americki film /davno snimljen/ o jednoj americko-arapskoj porodici, dakle muz Arapin odluci svoju porodicu odvesti u Iran (ili vec gdje), kao na odmor...a zavrsi s tim da majka Amerikanka prodje citavu torturu od kidnapovanja djeteta od strane muza, borbe za to dijete, razocaranja bezizlaznosti...

Jel glumila Sally Fields u ulozi majke? Mislim da se film zove "Ne bez moje kcerke" ili tako nesto... Davno sam ga gledala - dobar film. :)
I believe so :sax:
Control panel

#349 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Post by Control panel »

U jucerasnjem Avazu pise:

Neumjesne reakcije u publici

Sarajevska publika, kojom je ekipa filam bila zadovoljna, ipak je na oderdjene trenutke tokom projekcije imala krajnje neumjesne reakcije. Scene u kojima se prikazani tradicionalni obicaji bosanskih muslimana poput klanjanja izazivali su salve smijeha, a neke ozbiljne i delikatne scene Sarajlije su reagirale cak aplauzom.

:x :x :x

ja ne znam koju je premijeru ovaj novinar-ka gledala, ili je namjerno htjela da prikaze sarajevsku publiku u drugom svjetlu.
kamen spoticanja

#350 Re: Na putu - novi film Jasmile Zbanic

Control panel wrote:U jucerasnjem Avazu pise:

Neumjesne reakcije u publici

Sarajevska publika, kojom je ekipa filam bila zadovoljna, ipak je na oderdjene trenutke tokom projekcije imala krajnje neumjesne reakcije. Scene u kojima se prikazani tradicionalni obicaji bosanskih muslimana poput klanjanja izazivali su salve smijeha, a neke ozbiljne i delikatne scene Sarajlije su reagirale cak aplauzom.

:x :x :x

ja ne znam koju je premijeru ovaj novinar-ka gledala, ili je namjerno htjela da prikaze sarajevsku publiku u drugom svjetlu.
vidis to je matrica po kojoj nazalost svi rade,a sve zbog sitno politickih interesa...nista vise
komunisti ovde,boljobuducnoststovci u avazu,sdaovci tamo...samo sitni sicar nista vise...
a film dobar :)
Post Reply