Papagaji - pitanja i odgovori

Za sve koji vole ta divna stvorenja...

Moderator: anex

Post Reply
kerim000

#326 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by kerim000 »

dali neko zna uzgajivaca papagaja u sarjevuu...treba mi hitnooooo!! :o :? :-? 8) 8-) :lol: :x :-x :P :zzzz: :razz: :razz: :razz:
kerim000

#327 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by kerim000 »

Cholina_Lokica wrote:A najjace mi je, cujem dreku iz kaveza, pogledam, jedna od njih dvije stoji na preckici, a ona druga visi u zraku zakacena za rep prvoj :lol:
ejjjjj moram ovako da se javim bilo kome dali ti mozda znas nekog uzgajivaca papagaja u sarajevu.. :o :o :o :o :o
kerim000

#328 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by kerim000 »

Partizzanka wrote:cega???
dali ti znas nekog uzgajivaca papagaja u sarajevu?? :-x :-x :-x :-x :o :o
amrica

#329 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by amrica »

NE ZNAM UZGAJIVACA PAPAGAJA U SARAJEVU. Bio jedan ciko u Skenderiji, davno, vise ga nema, ni njegovih ptica.

Nego, zna li neko dobar recept za supu od papagaja :x :D
kerim000

#330 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by kerim000 »

ejj znas li ti nekog uzgajivaca papagaja u sarajevu??
:-x :-x :-x :-D :-D
anonimus03

#331 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by anonimus03 »

Posto je ovo tema namjenjena ticicama, ja cu svoje pitanjce postaviti ovdje.
Imam tigrice, muzjaka i zenku. Zenki se vec desilo da se pocne kao gusiti tj. kasljati i onda bude jako slaba, ali mi joj damo antibiotik i bude bolje korz par dana. Medjutim evo to se opet jutros desilo s tim sto joj je na nosnice isla i sukrvica :( :(
Je li se ikome ovako nesto desilo?
Melly_Lami

#332 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Melly_Lami »

Vidim da je tema malo "ohladila" ali nadam se da ce biti neko dobre duse i odgovoriti mi na pitanj...

Ja sam uvijek imala mace u stanu a muz je uvijek imao ptice. I sada se potegla tema ljubimac u kuci....:)
Nisam se jos uvijek skroz zagrijala za pticu ali nije mi ni odbojna ideja. Interesuju me vasa iskustva papagaji i mala djeca, jer mi imamo curicu staru 3 godine. Ona je inace totalno luda za zivotinjama i ne vjerujem da ce biti gruba prema ptici (uostalom mi smo tu da svako crazy ponasanje kontrolisemo), ali me interesuju moguce bolesti koje ptice mogu prenijeti na covjeka posebno na malu djecu. Takodjer, da li neko ima iskustva da li se preporucuju ptice i trudnoca (nisam opet ali u planu je :))?

Sorry ako su pitanja bezze, ali volim da se informisem prije nego se upustimo u ovaj poduhvat.
Hvala na svim mogucim odgovorima.

LP
Partizzanka

#333 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

pozz vam :)

ja imam pticu i macu tako da mogu reci svoje misljenje u oba tabora heheh

sigurna sam da ste svjesni da djeca koja odrastaju sa zivotinjama izrastaju u mnogo bolje i bogatije (drustveno i psihicki) ljude od onih koja odrastaju bez zivotinja u okruzenju!
bilo da izaberete macu ili pticu .. vase dijete i vi samo cete profitirati!
sto se tice odnosa ptica/maca dijete ... morat cete malo objasniti curici da to nije igracka, da se nece igrati sa njom drugarica praviti kolace i "piti kafu", sminkati se i sl (ne znam u kojoj je fazi curica hehhee)
znam da je moja prijateljica tj njen sin je bio uzasno razocaran sto njihova nimfica ne zna karate i nece se igrati ra-ta-ta tako da je odustao od nje kao od ljubimca :) pa mu je postala samo ptica (djeca!!!)

kasnije kada curica malo odraste mozete skupa hraniti zivotinju, mjenjati papire ili pijesak ili sta vec

sto se tice bolesti koje ptice prenose ljudima ... prije cete dobiti na lotu nego se necim zaraziti
isto tako i sa mackama - ovdje recimo doktori SAVJETUJU da se nabavi zivotinja i da od kolijevke djeca imaju kontakt sa zivotinjama bilo kojom vrstom zbog jacanja imuniteta

jedino sto moze biti nepozeljno i opasno u kontaktu zivotinje/covjek su moguce alergije na dlake, perje ili recimo konkretno kod ptica tzv perut koja nastaje kada se ptice mitare pa im raste novo perje ono je prekriveno tj raste kao iglice i kada se te iglice oljuste - to su moguci alergeni najcesce
e sad i to je opasno u smislu tj u toj mjeri koliko ste vi alergicni na dlake ili perje

a ostale moguce bolesti - vec sam rekla igrajte loto :) vjerovatnoca je tu negdje :)

sve u svemu necete se pokajati!!!
Melly_Lami

#334 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Melly_Lami »

Hvala mnogo za odgovor.....

Jos uvijek se dogovaramo sta uzeti. Nemamo balkon pa nemam pojma gdje drzati pjesak za macu, muz navija za pticu, a mala bi sve sto nadje donijela kuci da se ona pita :)
A kuca je u svakom slucaju bogatija kada ima neki ljubimac i slazem se naravno da cemo profitirati u svakom slucaju.

Za sta god se odlucimo, javit cemo :)
Hvala jos jednom :)
MAN-lion's coach

#335 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by MAN-lion's coach »

Ima li se gdje kupiti papiga da nije bolesna,nimfa,mislim da je sigurno da ne ostanem ubrzo bez nje,moja drugarica je umrla :( :( pa et koji savjet.Ovu sam bila uzela davno na sajmu u Skenderiji ima preko 12 godina.
mala_mazza387

#336 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by mala_mazza387 »

Pozz svima,

Na forum sam se priključila isključivo zbog ove teme. :) Od prije 5 mjeseci u moj dom je došao novi "podstanar" - afrički žako, siva afrička papiga. On je jedan predivni mališan, ali zahtjeva mnogo vremena, pažnje, truda, živaca, volje i ljubavi. Kao i ostale životinje naravno, al' ko od vas ovdje poznaje vrstu žakoa jasno mu je o čemu pričam. Ako ima "iskusnih" za savjete o životinjama dobro bi mi došli. :)

A što se tiče nimfica... Po meni, iz ličnog iskustva, dobro njegovane papigice se mogu pronaći na Mojmilu u pet centru (gdje se okreće trolejbus). Moj žako je stigao iz Zenice pa kome nije daleko tamo ići preporučujem i njih. Pet shop se (mislim) zove Mala šapa. Odličan je, imaju dobre radnike, vlasnik je odličan, dobro pazi sve svoje životinjice, papigice su u super stanju.
Cholina_Lokica

#337 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by Cholina_Lokica »

Ima li neko da se plaho razumije, u belaju sam :D
Znaci imam 3 tigrice, i veceras mi dolazi rozen :roll: Citam svasta nesto kako znaju noge otkidati drugim papagajima pa se plaho zabrinuh. Oni se biti razdvojeni i sve to, ali me opet strah, iko ikakv savjet ima li? :?
ortega

#338 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by ortega »

ljudi ima li neko da prodaje rucno hranjenu nimfu, ili par, da su stari do 2 mjeseca te koja je cijena?jeli im dovoljan kavez metar sa metar?pozdrav
ortega

#339 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by ortega »

gdje se moze naci rucno hranjena do 2 mjeseca stara nimfa ili par njih, te koja im je cijena??pozdrav
Partizzanka

#340 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

ja ne znam gdje se moze naci
ali samo da znas (ako vec ne znas) da rucno hranjene ptice nisu nista vise privrzene ljudima od dobro privrzenih "obicnih" papiga.... ali da traze jako puno paznje i jako su ovisne o ljudima
tako da ... ako nemas minimum par sati dnevno da posvetis toj ptici nemoj je uzimati
i one se obicno uzimaju same jer nisu bas za drustvo ptica :( na zalost one vecinom vole ljude ptice su im manje vazne
ortega

#341 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by ortega »

ok zahvaljujem...jos bih pitao buduci da sam prije imao kanarince, sta se lakse da naucit recimo da je poslusno i da ima sanse da ponesto proprica nimfa ili tigrica, sta preporucujes?eto da nije rucno hranjeno!
Partizzanka

#342 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

eh ako ti je to jedini cilj da ti papiga prica i da bude umiljata ... tesko ces ista postici sa bilo kojom od vrsta
ovo je iskreno

ja imam nimfu decka (decki inace su skloni oponasanju zvukova i glasova ali ne pretjerano moj recimo zna 10tak rijeci)
kad samo ga kupili mislili smo da je curica nevazno nam i bilo vala ... kad on poceo da prica da se udvara i sl onda sam na netu saznala da su to djecaci koji tako rade

bilo sta da uzmes (moji su davno imali kanarinca) ako mu poklanjas puno ljubavi sa puuuno strpljenja i smireno, nista onako na silu da prisiljavas zivotinju da se druzi sa tobom nego bas ono opusteno kao malo dijete kojem ces dopustiti slobodu i kojem ces priustiti dovoljno igre, a opet ga/ju pustiti da sama odluci da li ce i kad ce se igrati sa tobom .... SVAKA vrsta (sad ubaci i ovog kanarinca od mojih) papige ili ptice bit ce ti privrzena

mi smo muciku pustili onako ono da radi sta hoce imao je svoje pustanje dvnevno ... ali njegova je radoznalost ustvari njega privukla nama i od tada nas ne popusta, ono bukvalno on je clan porodice ravnopravan od ustajanja ujutro i mazenja(ako to preskoci tata onda je mucika ljut cijeli dan) do rucka za kojim on MORA da bude i da provjeri sta se to jede i da uzme svoje dvije mrvice hljeba (to je zabranjeno ali kad ga vidis kako stoji pred tebe i gleda ko kakav pas, ne mozes da ne dadnes) .. do spavanja u 21.00 kada on mora biti pokriven ili pocne da pjeva sve sto zna i da prica samo da privuce paznju da bi ga se pokrilo
gosti kada dodju on je u centru paznje :) izvodi sve sto zna i umije, ako gosti su "pitomi" onda je on sa njima i po njima sarmira budalese ... ludnica od ptice! vjeruj da neko nekada kaze on je mali covjek maskiran u pticu :)

a opet imas ptica recimo koje nikada se ne pripitome! jednostavno je tako! plasljive su, plase ih ljudi, ako ljudi imaju djecu onda to djeca vuku za rep i sta ja znam ... to nista nije dobro!

ono sto se preporucuje je da se uzme jedna ptica, mlada iako i starije ptice sa puno ljubavi se mogu pripitomiti bez problema, i da joj se posveti puno njeznosti, strpljenja, ljubavi, topline i da se prema njoj postupa kao prema clanu porodice jer vjeruj mi one to osjete!
Partizzanka

#343 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Partizzanka »

Image
mucika prica sa mnom preko skypea - fakat prica! dodje na komp, i ako ga niko ne slusa onda pocne da se dernja iz petnih zila i onda kada zavrsimo pricu sa njim on fino kljunom ili nozicom ugasi komp (pritisne u onu rupicu na laptopu koja gasi komp kada ga preklopis)

Image
mucika voli da se sakriva i da se ne javlja kada ga trazimo, pogotovo u ormare jer obozava vjesalice :)

Image
mucika obozava kospe od tikve ... a posto ne smije one slane, dobije svoju kesicu oguljenih neslanih kospa da i on uziva kao i drugi koji kasnije moraju usisavati :)

Image
obozava i cips i za njega bi se prodao ali to ne dobija nikada ... ovo je bilo samo za potrebe slikanja u letu :)

Image
mucika ima svoje mjesto na vratima od hodnika, i kada svi odu iz kuce on ih odatle isprati i kada dodju doprati :)

eto to je malo o muciki kojeg je pripitomila ljubav ukucana i strpljenje :)
dona

#344 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by dona »

kerim000 wrote:dali neko zna uzgajivaca papagaja u sarjevuu...treba mi hitnooooo!! :o :? :-? 8) 8-) :lol: :x :-x :P :zzzz: :razz: :razz: :razz:
Ako vec nisi nasao nista, pogledaj preko puta OŠ Malta, ja sam tamo kupila svoju tigricu. Taj ciko se bavi uzgojem i zaista sve rijeci pohvale za njega i njegove zivotinjice :)
Cholina_Lokica

#345 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Kod mene je citavo jato pitomo :lol: Mene sto se tice svaka vrsta moze biti skroz pitome. Nimfe prijasnje bile u paru i savrseno pitome. Evo sad i ovih kamara sto ih ima, svi se maze, pricaju :lol:
minjonja

#346 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

Image

jel ovo zeba?
Cholina_Lokica

#347 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Jes'.
minjonja

#348 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by minjonja »

pa moze li biti da je necija ili da je divlja, samo bolesna? ja maloprije prolazim kad iza zgrade u hladu sjedi na podu. uzmem je u ruke i uopste se ne otima. odem do drveta koje je na suncu, stavim na grancicu, ali kako vjetar puhnu spade i ja je uzmem opet. vidi me neka zena i kaze da je ponesem kuci i cuvam na balkonu, ali ne mogu od macaka. odem kod prijateljice koja ju je htjela uzeti dok se ne oporavi, ali sestra joj se prepala ptice (nista me ne pitaj) pa je nisam mogla tu ostaviti. i sta cu, nemam kaveza nit ikog da je uzme i ostavim je u nekom zbunu. izmrvim hljeba. vratim se nakon 10 minuta i nisam je mogla naci. ako ima neko da bi je uzeo, oticu ja da je ponovo trazim.

na otoci je.
Cholina_Lokica

#349 Re: Papagaji - pitanja i odgovori

Post by Cholina_Lokica »

Moze biti da je od zime, ili je iscrpljena... Ja zadnji put kad sam donijela pticu sa ulice, zavrsila je tragicno, Happy je ubila, tako da ne zelim vise rizikovati i biti kriva ako opet ubije... :(
MorskiVal

#350 Re: Papagaji, linkovi odgajivaca i komentari

Post by MorskiVal »

Da li mi neko može reći kako da stupim u kontakt sa nekim od odgajivača papagaja u Sarajevu? Ima li neki web sajt, e-mail adresa ili broj telefona?
Hvala.
Post Reply