Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
stochar wrote:mislim da je ovo jedna veoma ruzna zloupotreba demokratije! ne vidim zbog cega bi ikome minareti trebali smetati. neko rece, kao, islamofobi sad brane dzamije... evo, mene su cesto svrstavali u islamofobe, ali cu uvijek braniti svacije pravo da vjeruje, kao sto cu braniti svacije pravo da ne vjeruje, ili bilo koje drugo pravo. uvijek cu biti protiv likova koji pod krinkom vjere zele zabraniti nekome da bude to sto jeste, koji brane filmove ili tuku ljude na queer festivalu, ali cu uvijek biti i protiv licemjerja ove vrste i ugrozavanja ljudskih prava!
sam nacin na koji je ova zabrana promovirana je fasisticki, a ovi me plakati podsjecaju na nacisticke propagandne plakate! tacno je da postoje teroristi, tacno je da postoje radikalni muslimani-talibani i kojekakvi uzasi, ali koliki je to postotak od 1,5 milijardi muslimana koliko ih zivi na svijetu? mislim da je mali. i, uvijek mi je bilo kretenski kad se teroristicki napad koji izvedu teroristi-muslimani naziva islamskim terorizmom, a kad teroristicki napad izvedu ETA ili IRA onda to nije katolicki ili protestantski terorizam?! mene nervira ta dvolicnost! haj'mo osuditi terorizam, haj'mo osuditi sve radikalizme, a ne sad koristiti cinjenicu da postoje teroristi koji su pri tom i muslimani da se ostalim normalnim vjernicima zabrani njihovo pravo na vjeru je uzasno!
i, da dodam Alfonsov citat:
pazi, ja licno mislim da je ovakva zabrana debilna bez obzira o kojoj zemlji govorimo...
ali...
sad kad krenu reakcije kojekakvih muslimanskih dusebriznika/licemjera, bice mi muka... samo da se reis ne oglasi i ne kaze svicarcima koju u prilagodjavanju...
Po tebi 60% Švajcaraca koji su glasali za zabranu su fašisti?!!
Jednostavno ljudi ne žele u svom dvorištu te minarete....i to je to.......ne zabranjuju oni islam kao religiju,ali ako si ti došao u neku zemlju da živiš i radiš.....onda je logično da se povinuješ zakonima te zemlje......a ako te ona nekako diskrinimiše zato što si stranac ili nisi te vere kao oni........ti brale napusti tu zemlju i vrati se odakle si došao....
Evropljani prema muslimanima su skeptični.......jer zbog jedne karikature....ceo islamski svet se digao na noge...što je evropljanima nešto nepojmiljivo.....i onda se čudite zašto glasaju protiv......
Alfons Kauders wrote:
pazi, ja licno mislim da je ovakva zabrana debilna bez obzira o kojoj zemlji govorimo...
ali...
sad kad krenu reakcije kojekakvih muslimanskih dusebriznika/licemjera, bice mi muka... samo da se reis ne oglasi i ne kaze svicarcima koju u prilagodjavanju...
super. možemo i o tome temu otvoriti. ali jedino što me nervira jeste što se ja, ako sam protiv ove zabrane, moram ograđivati od tih reakcija...
kažem ti ili si ovaj ili si onaj... a tebi dobroooooooooo
index_forumas wrote:
Jednostavno ljudi ne žele u svom dvorištu te minarete....i to je to.......ne zabranjuju oni islam kao religiju,ali ako si ti došao u neku zemlju da živiš i radiš.....onda je logično da se povinuješ zakonima te zemlje......a ako te ona nekako diskrinimiše zato što si stranac ili nisi te vere kao oni........ti brale napusti tu zemlju i vrati se odakle si došao....
Evropljani prema muslimanima su skeptični.......jer zbog jedne karikature....ceo islamski svet se digao na noge...što je evropljanima nešto nepojmiljivo.....i onda se čudite zašto glasaju protiv......
je li brale, gdje će državljani Švicarske koji su muslimani? a?
Alfons Kauders wrote:
ali...
Pa, meni, u citavoj ovoj raspravi, upravo to i jeste problem....
Pa, kakav bih ja bila covjek ako bih gazila svoje principe samo zato sto bi se mogla naci 'na istoj strani' sa reisom?
Izmedju ostalog, meni jeste gore i i treba da je gore kada jedna napredna i demokratska zemlja krsi ljudska prava, nego kada ta ista prava krsi neka zemlja pod nekim totalitarnim rezimima?
Da li je ovaj referendum manje los zato sto i oni tamo rade to isto? Hocemo li se onda vratiti na 'oko za oko - zub za zub' ...
Ja brate necu, pa da je ne znam ko na kojoj 'strani'...
ja ne vidim da sam pogazio svoje principe, kojih i nemam puno... u biti svode se na to da svi mogu raditi sta god hoce dok meni ne smetaju...
meni nije bitno da li je drzava koja stoji iza ovakvih gluposti demokratska ili totalitarna...
u cijeloj prici mi zapravo ide na kurac sto 59% stanovnika jedne normalne drzave moze imati takav stav... a ni muslimani nisu cisti, jer su dopustili da ih predstavljaju svakakvi likovi...
index_forumas wrote:
je li brale, gdje će državljani Švicarske koji su muslimani? a?
Imaju džamije,ali bez minareta.....i to je to......ustvari ima u Švajcarskoj 4 minareta....
ova diskusija otvara jedno puno vaznije i sire pitanje; naime nemogucnost i neznanje pojedinih drzava, u ovom slucaju svice, da se suoci sa svojim manjinama i cinjenicom da se svijet i drustvo nije isto kao prije 50 godina. ova prica o "zastiti okoline" je smijesna, mislim sta tacno kvari tu sliku? sad su minareti, hoce li sutra glasati protiv celika i stakla? i svicarci i ostali ksenofobi se moraju suociti s cinjenicom da su muslimani dio stanovnista evrope, i da ce zivjeti tu, pa se valja navikavati. isto kao sto se valja pojedinim muslimanima navikavati da je evropa sekularna, da zene imaju ista prava, da nema serijata.
Alfons Kauders wrote:
ja ne vidim da sam pogazio svoje principe, kojih i nemam puno... u biti svode se na to da svi mogu raditi sta god hoce dok meni ne smetaju...
meni nije bitno da li je drzava koja stoji iza ovakvih gluposti demokratska ili totalitarna...
u cijeloj prici mi zapravo ide na kurac sto 59% stanovnika jedne normalne drzave moze imati takav stav... a ni muslimani nisu cisti, jer su dopustili da ih predstavljaju svakakvi likovi...
pa zato u suštini ja volim kritikovati samo postupke. a kažem ti ovaca ili teladi ima svakakvih: dinarskih, alpskih, asirskih... mislim na one na dvije noge naravno
razlika između Švicarske i neke druge manje tolerantne zemlje je u tome što će procenat ovih "loših" ( ) biti manji nego negdje drugo. ali to opet nije razlog da se to prešuti.
dobra je stvar u tome što će im usta najvjerovatnije začepiti vlastiti sunarodnjaci
A svi mi posvjesno religozni pa nadzemo se ovdje a najlakse objasnjenje je , ljudi u svicarsku dolaze na spajanje familije ili na azil ovdje ne racunam ove sa nasih prostora.Oni nikad nisu bili nes pozeljni ,a oni sto su ostavljali pare bi spavali u hotelima i vracali.A ovi sto su trazli azil su govrili da ih maltretiraju u njihovim zemljama iz razloga da su protiv religije (uglavnom), ili da su homoseksualci il neka opozicija ili........Uglavnom su im davali Azile a kansije i dozvole i pasose a oni bi dovodili zene djecu .Sad pravo je malo vremena da im se promjeni pravi razlog boravka u toj zemlji ovdje mislim na Svicu pa da moraju da budu toliko religiozni da budu svi pokriveni i da imaju munare.A ljudi su dvolicni i zatoo mislim da ih gledaju tako a nadam se da ovi sa nasih prostora nece izgledat tako....
Nezbilj wrote:Dakle referendum je organizovala švajcarska desnica i večina onih koji su izašli na glasanje glasalo za zabranu izgradnje munara. Međutim ako sam dobro skonto ovo što su rekli na dnevniku rezultat ovog referenduma nije obavezujući i švicarska vlada je ODBILA PROVESTI OVU ZABRANU. Referendum su također osudile katolička crkva i mnoge nevladine organitacije u Švici. Eto vidite da su Švicarci fini i tolerantni Pa nisu pomahnitali da im milijarda muslimana na svijetu bojkotuju Nestle i Rolex
Shoba wrote:da ja sad vas nesto pitam. da li bi vi dozvolili da se na sred bascarsije izgradi novi oblakoder- centrala SDP-a sa ogromnom petokrakom na vrhu?
Da se ja osobno nešto pitam - dozvolio bih! Jer najviše džamija (prihvatljivih svakom oku ili i onih sa bizarnim arhitektonskim rješenjima) u Sarajevu je izgrađeno na prostoru tri općine (Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar) u mandatima načelnika iz SDP-a (sa izuzetkom sadašnjeg Koldže). Dakle, načelnici iz SDP-a su dali saglasnost o građenju džamija, a potom i novčanu potporu iz općinskog budžeta za tu namjenu. Dakle, za hator i zbog solidarnosti sa Hadžićem, Komšićem, Markovićem i drugima, ja bih glasao za taj neboder sa petokrakom
Shoba wrote:da ja sad vas nesto pitam. da li bi vi dozvolili da se na sred bascarsije izgradi novi oblakoder- centrala SDP-a sa ogromnom petokrakom na vrhu?
Da se ja osobno nešto pitam - dozvolio bih! Jer najviše džamija (prihvatljivih svakom oku ili i onih sa bizarnim arhitektonskim rješenjima) u Sarajevu je izgrađeno na prostoru tri općine (Novi Grad, Novo Sarajevo i Centar) u mandatima načelnika iz SDP-a (sa izuzetkom sadašnjeg Koldže). Dakle, načelnici iz SDP-a su dali saglasnost o građenju džamija, a potom i novčanu potporu iz općinskog budžeta za tu namjenu. Dakle, za hator i zbog solidarnosti sa Hadžićem, Komšićem, Markovićem i drugima, ja bih glasao za taj neboder sa petokrakom
ja, vidis, ne bi, ako bi mene pitali. sta imaju graditi neboder u srcu bascarsije? i ovaj referendum se nije ticao zelje muslimana da prave dzamiju nalik na svemirski brod u starom jezgru nekog grada tako da mi sobino pitanje i nije bas najjasnije.
ja, vidis, ne bi, ako bi mene pitali. sta imaju graditi neboder u srcu bascarsije? i ovaj referendum se nije ticao zelje muslimana da prave dzamiju nalik na svemirski brod u starom jezgru nekog grada tako da mi sobino pitanje i nije bas najjasnije.
Ne volim vjerske fanaticare, ali jos manje fasiste i licemjere koji se furaju na "demokratiju". Ova zabrana je sramota za jednu drzavu, koja se predstavlja jednom tolerantnom sredinom gdje vladaju ljudska prava.
ima nešto fascinantno za mene na ovoj i sličnim temama.Svi kude kjafirske zemlje i aman zaman hvale one "prave",ali svi su u kjafirskim,nema ni 1% izbjeglica u "pravim".Nema ni Srba u majčici Rusiji,da bude lakše za razumijevanje.
arzuhal wrote: