Pokrivena u sudu BIH

Locked
bingov buraz

#326 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by bingov buraz »

Chisum wrote:Meni i dalje niko da odgovori.

Kako bi doticna dama o kojoj se ovdje prica reagovala da joj se za saradnju u timu prijavi neki deklarisani derpe? :lol:

Evo da ja probam :-D

Iako nisam vidovit pretpostavljam da bi joj smetalo,al bi mogla da se uhvati za usi i skace jer kako zakon stiti nju tako stiti i tog derpea :mrgreen: a u slucaju da ga odbije za posao moze da je tuzi i naravno dobije slucaj
pure_love

#327 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

evo ja da propam,,privatno bi joj to bilo odvratno ali bi bila dovoljno profesionalna da to ostavi po strani,zbog sebe ako nista drugo jer nebi zeljela riskirati svoj posao..kako zakon stiti nju tako i njega ;)
Chisum

#328 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Chisum »

pure_love wrote:evo ja da propam,,privatno bi joj to bilo odvratno ali bi bila dovoljno profesionalna da to ostavi po strani,zbog sebe ako nista drugo jer nebi zeljela riskirati svoj posao..kako zakon stiti nju tako i njega ;)
:lol: To se trazi... Bilo bi joj, kako posteno kazes, ODVRATNO, ali nebi nista radi posla, jebiga, fina plata, ali najradje bi ga okacila za muda na prvu vrbu, samo da moze...

Volim kada ljubav, jednakost i postovanje progovori iz vas poboznih... a uvijek vam boba fali da krenete da jurcate naokolo sa kolcevima i konopcima :lol:

Al' evo, necu da se neko uvrijedi na danasnji dan... Bajram Mubarek Olsun braco i seke! :-D
Zlata M.

#329 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Zlata M. »

pure_love wrote:evo ja da propam,,privatno bi joj to bilo odvratno ali bi bila dovoljno profesionalna da to ostavi po strani,zbog sebe ako nista drugo jer nebi zeljela riskirati svoj posao..kako zakon stiti nju tako i njega ;)
heeej....ovo je strasno!
De procitaj jos jednom svoj post!
Ja cu,znaci,odjecom pokazati da sam Njemu odana bezuvjetno,a u praksi cu smuljati i slagati dok trepnes...?!
ah,svasta! :shock:
pure_love

#330 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by pure_love »

chisume,isto kao sto bi ti najradje izbacio pokrivene iz suda BIH i javnih institucija ,i ti imas pravo da imas takav stav,ali ne mozes nista od toga uciniti, isto tako i ona ima pravo da privatno nesto voli ili ne voli ali ni ona kao ni ti ne moze nista uciniti zbog toga,i ona kao i ti moze samo da se ljuti i da se ukucanima jadite
kecher II

#331 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by kecher II »

Zlata M. wrote:Allah razil olsun...i ja tebi zelim zdravlja i srece inace u zivotu,a na danasnji dan pogotovo.
Covjek je upitao za vanjska obiljezja,bez osvrta na klanjanje namaza itd...pa cu i tebe zamoliti za iskljucivo taj osvrt.
Za ostalo...hmmm...sta da ti kazem?
...da ti kazem da maaalko prekoracujes svoje pravo da sudis o onome o cemu samo On sudi.
Ma necu.
Pogotovo ne danas.
Mir s tobom.
Mir i s tobom svakako, niti sam htio da ti sudim niti mogu ja da ti sudim, rek'o sam svoje misljenje u pogledu oblacenja muslimanki i mislim da sam upravu kad kazem da ne postujes islamske propise ako ne nosis maramu na glavi, ako nisam onda neka mi neko objasni kako to ide?
Chisum wrote:Kako bi doticna dama o kojoj se ovdje prica reagovala da joj se za saradnju u timu prijavi neki deklarisani derpe?
Ovo je pitanje sta bi bilo kad bi bilo, ali ukoliko je ona profesionalac nju u profesionalnom smislu ne treba da zanima necija privatna orijentiranost isto kako i ostale ne treba da interesira njena privatna orijentiranost.
draganbl

#332 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by draganbl »

Zlata M. wrote:
draganbl wrote:...
Ono na šta ja hoću da navedem diskusiju jeste odgovor na pitanje: Da li je nošenje marame OBAVEZNO za muslimanke? Ako jeste, šta je još obavezno? Da li muslimani na ovom forumu, navodeći da je nošenje marame OBAVEZNO, zapravo iz muslimanskog korpusa isključuju sve žene koje ne nose maramu?

Covjek vapi za odgovorom,a niko da se smiluje... :)
Ne znam ti pravi odgovor.
U stvari,znam!
Meni je "pravi odgovor" samo ono sto u svakom trenutku ja licno mogu da opravdam...kompletnim svojim stilom zivota.
Smatram se vjernikom,tj. tezim tome stanju.
Maramu ne nosim i kontam : blago meni ako mi to bude jedini grijeh.
Ne znam sta o tome misle ljudi,a i ne zanima me nesto plaho.
Meni je vjera nesto sto se odvija unutra a s vana se osjeti po djelima.
Veoma respektujem one koji su otisli "korak dalje".
Eto. :)
Hvala ti na odgovoru. Tebi i svima drugima želim sretan praznik. Da ga provedete u miru i veselju!
Ja pokušavam postaviti tezu koja će relativizovati upotrebu marame kao obaveznog elementa. Tvoj odnos prema religiji poštujem i na osnovu ovog tvog posta te smatram poštenom i dobrom osobom.
Ako se vratim na konstataciju da se ne može biti "malo muslimanka" ili "malo pravoslavac", (kao što se ne može biti ni malo trudan ili malo mrtav), onda po tome ispada da ti, iako se smatraš muslimankom, to ipak nisi, jer ne nosiš maramu. Meni je to nebulozno. U svom prethodnom postu sam rekao, a ovdje to podvlačim, da ako u muslimane (slično i pravoslavce i katolike) računamo samo one koji se pridržavaju SVIH propisa islama (pravoslavlja, katoličanstva), onda bismo barem 80% stanovnika u BiH proglasili ateistima ili pogdrno, bezbožnicima. A to zasigurno nije istina.
E sad da se vratim na gospođu iz suda. Ako se složimo da marama nije obavezna da bi neko bio vjernik, musliman, (kao što to @Zlato ti smatraš, a ja se slažem), onda toj ženi ta marama nije ni potrebna iz tog razloga. To ne znači da ne treba da je nosi, ali razlog za nošenje onda nije vjera, nego moda.
Prozor

#333 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Prozor »

@draganbl
Musliman je svako ko vjeruje u šehadet(nema boga sem Allaha i Muhammed a.s. je Njegov poslanik), i u ostale islamske doktrine, pa izvršavao ih ili ne. Sve što je potrebno pri konverziji na Islam i jeste izgovaranje šehadeta. ;-) Dakle, ništa rezanje čune i brada pola metra :D
Eh sada, neko ko vjeruje u sve islamske obaveze, ali ih ne izvršava, je kao što rekoh musliman/ka, ali grješan musliman/ka.... Prema tome, nepokrivena žena je svakako muslimanka ako vjeruje u Allaha i u ono što je poslano po Muhammedu a.s., ali griješi što ne vrši svoju vjersku obavezu, kao i musliman što pije ili ne klanja..... Što će reći da ti je tvoj pravoslavac ne postač grješan pravoslavac :D ali vjerujem ipak pravoslavac..... Iz vjere izlaziš, znači postaješ nemusliman, tek kada zaniječeš obaveznost nečega, pr. "ma ne mora se klanjat ko to kaže", ta osoba, izlazi iz vjere.... Na kraju krajeva, jedini grijeh kojeg Bog ne prašta, je širk - mnogoboštvo, sve ostalo može oprostiti.

Nisam siguran da sam stvar kako baš treba postavio, ali eto ako te stvarno zanima otiđi samo na wikipediju i čitaj, dođe haman ko ilmihal :D

i ne, ime ne igra nikakvu ulogu šerijatski u Islamu, samo tradicionalno.... što će reći, i Dragan može biti musliman kao i Pang Li :D
draganbl

#334 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by draganbl »

Prozor wrote:@draganbl
Musliman je svako ko vjeruje u šehadet(nema boga sem Allaha i Muhammed a.s. je Njegov poslanik), i u ostale islamske doktrine, pa izvršavao ih ili ne. Sve što je potrebno pri konverziji na Islam i jeste izgovaranje šehadeta. ;-) Dakle, ništa rezanje čune i brada pola metra :D
Eh sada, neko ko vjeruje u sve islamske obaveze, ali ih ne izvršava, je kao što rekoh musliman/ka, ali grješan musliman/ka.... Prema tome, nepokrivena žena je svakako muslimanka ako vjeruje u Allaha i u ono što je poslano po Muhammedu a.s., ali griješi što ne vrši svoju vjersku obavezu, kao i musliman što pije ili ne klanja..... Što će reći da ti je tvoj pravoslavac ne postač grješan pravoslavac :D ali vjerujem ipak pravoslavac..... Iz vjere izlaziš, znači postaješ nemusliman, tek kada zaniječeš obaveznost nečega, pr. "ma ne mora se klanjat ko to kaže", ta osoba, izlazi iz vjere.... Na kraju krajeva, jedini grijeh kojeg Bog ne prašta, je širk - mnogoboštvo, sve ostalo može oprostiti.

Nisam siguran da sam stvar kako baš treba postavio, ali eto ako te stvarno zanima otiđi samo na wikipediju i čitaj, dođe haman ko ilmihal :D

i ne, ime ne igra nikakvu ulogu šerijatski u Islamu, samo tradicionalno.... što će reći, i Dragan može biti musliman kao i Pang Li :D
Hvala i tebi na postu, jer mi jeste pojasnio neke stvari.
Opet bih se onda vratio na gospođu iz naslova teme. Ako je sada tačno što si ti napisao, to znači da nošenje marame nije obavezno da bi neko bio muslimanka. I meni je ovo "logično". Zbog toga nisu u pravu oni koji kažu da žena nosi maramu zato što je muslimanka, jer se može biti muslimanka i bez marame. Da je obaveza, nije. Onda je moda (opet je njen izbor, ako želi i voli da je nosi), ili možda svako jutro pere kosu, pa nosi maramu da se ne prehladi.
kecher II

#335 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by kecher II »

draganbl wrote:razlog za nošenje onda nije vjera, nego moda.
Nije tacno, to sto @zlata ne nosi maramu a vjeruje u boga po principima islama na takav nacin to je njena stvar, iz ovog mogu predpostavit i da ne klanja i a nekad isto tako k'o i tvoja kona Sadika, mescini ti rece da se zove, nekad oblaci i kratke suknjice itd.
Ja nisam musliman, ali znam i 100% sam siguran da zena koja se pridrzava principa islama mora da ima pokrivenu kosu tj. da nosi maramu, ne mora cijelo lice ali kosu mora pokriti, isto tako dugu suknju ili haljinu do clanaka, i gore dugih rukava do saka, to je izgled zene koja zivi po principu islama.
A to sto kazes da bi po tom principu onda u BiH bilo 80% bezboznika si i u pravu, to i jest realno stanje.
Evo jedan primjer, na proslom poslu koji sam radio jednom u toku pauze, a bio je ramazan, uzeo ja da jedem i nisam ni obraco paznju niti sam ramisljo o ramazanu, uzeo sam bio neku sunku(svinjetina) i jeo da bi mene jedna od kolegica napala kako ja to mogu ovo ono blablabla, eto ona ko posti a niti je zamotana niti klanja niti ide u dzamiju niti ista radi u vezi islama osim eto sto to nekad posti koji dan, da bi na dan bajrama ja tu istu kolegicu vidio u kafani u suknjici sa kriglom piva itd. i zna se da se sad za bajrame a mozda je i danas organizovan party na kojem se ''pojede'' i ''izvuce'' narkotika vise nego u uobicajene dane.
Mozda sam ja trebo razmisljat o tome da ne jedem sunku za ramazan, ali je to opet moja privatna stvar, al' ajd bilo i sta ces, ali opet smatram da vjernika ne treba da zanima sta neko drugi radi a tako isto ni druge sta rade vjernici dok direktno sa svojim ponasanjem ne uticu na tebe.
Prozor

#336 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Prozor »

Ne znam jesi li pažljivo čitao, ali sam napisao da jeste obavezno, ali da ne izvršavanje te obaveze ženu ne izvodi iz vjere. Čak i da se sad ja narokam svinjetine ko majka, ipak sam musliman. Ali to ne znači da ću samo zato to ići i uraditi, jer je ipak haram(grijeh). Dakle ne radi se o modi već se radi o vjerskoj obavezi, ali ako bi ljudi bili proglašavani nevjernicima za svaki grijeh kojeg počine u Džennetu ne bi bila nijedna duša ;-) :) Kao što rekoh jedino što se ne prašta(ako umreš sa tim grijehom) je mnogoboštvo, pridruživanje nekoga vrijednog obožavanja uz Boga.

ps eto kad smo već razvukli temu, reći ću da ima krugova koji vode rasprave o hidžabu obzirom da nije izravno propisan Kur´anom već hadisom, u prvom se izravno naređuje pokrivanje grudi i još neke stvari. Ipak većina islamske uleme se slaže da je hadis o hidžabu validan pa tako i bosanska ulema.

Ipak ovo nije ova tema, za koju je već mislim svakome jasno da se radi o ljudskom pravu jednog ljudskog bića hoće li pokriti ili otkriti svoju kosu na osnovi svoje religije, što samo siledžije i nasilnici mogu istoj negirati! I to oni isti četnici što su bošnjakinje silovali i tako im gazili čast, sad bi im još i kidali hidžab sa glave.
Last edited by Prozor on 27/11/2009 14:51, edited 1 time in total.
Zlata M.

#337 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Zlata M. »

draganbl wrote:
Zlata M. wrote:
draganbl wrote:...
Ono na šta ja hoću da navedem diskusiju jeste odgovor na pitanje: Da li je nošenje marame OBAVEZNO za muslimanke? Ako jeste, šta je još obavezno? Da li muslimani na ovom forumu, navodeći da je nošenje marame OBAVEZNO, zapravo iz muslimanskog korpusa isključuju sve žene koje ne nose maramu?

Covjek vapi za odgovorom,a niko da se smiluje... :)
Ne znam ti pravi odgovor.
U stvari,znam!
Meni je "pravi odgovor" samo ono sto u svakom trenutku ja licno mogu da opravdam...kompletnim svojim stilom zivota.
Smatram se vjernikom,tj. tezim tome stanju.
Maramu ne nosim i kontam : blago meni ako mi to bude jedini grijeh.
Ne znam sta o tome misle ljudi,a i ne zanima me nesto plaho.
Meni je vjera nesto sto se odvija unutra a s vana se osjeti po djelima.
Veoma respektujem one koji su otisli "korak dalje".
Eto. :)
Hvala ti na odgovoru. Tebi i svima drugima želim sretan praznik. Da ga provedete u miru i veselju!
Ja pokušavam postaviti tezu koja će relativizovati upotrebu marame kao obaveznog elementa. Tvoj odnos prema religiji poštujem i na osnovu ovog tvog posta te smatram poštenom i dobrom osobom.
Ako se vratim na konstataciju da se ne može biti "malo muslimanka" ili "malo pravoslavac", (kao što se ne može biti ni malo trudan ili malo mrtav), onda po tome ispada da ti, iako se smatraš muslimankom, to ipak nisi, jer ne nosiš maramu. Meni je to nebulozno. U svom prethodnom postu sam rekao, a ovdje to podvlačim, da ako u muslimane (slično i pravoslavce i katolike) računamo samo one koji se pridržavaju SVIH propisa islama (pravoslavlja, katoličanstva), onda bismo barem 80% stanovnika u BiH proglasili ateistima ili pogdrno, bezbožnicima. A to zasigurno nije istina.
E sad da se vratim na gospođu iz suda. Ako se složimo da marama nije obavezna da bi neko bio vjernik, musliman, (kao što to @Zlato ti smatraš, a ja se slažem), onda toj ženi ta marama nije ni potrebna iz tog razloga. To ne znači da ne treba da je nosi, ali razlog za nošenje onda nije vjera, nego moda.
:) ovako nekako bi trebao zvucati medjureligijski dijalog.
Da,hmmm...
Stvar zavisi,izmedju ostalog,i od toga,da li covjek uopste ima uslove za prakticiranje svoje vjere,ono 100%.
Mnogi ih nemaju.
Ja licno volim vidjeti lijepo odjevenu muslimanku,sa svim sto to podrazumijeva.Volim vidjeti i casnu sestru...ma,puno vise volim,nego sto ne volim.
Zena-muslimanka (jer je njena odjeca puno vise definisana vjerskim zakonima,nego sto je to slucaj sa katolkinjom ili pravoslavkom...) se u svakodnevnom zivotu susrece sa svakojakim problemima,kad je u pitanju posao.
Nisam sklona fatalizmu,kao ono "dace Bog dragi",vise sam sklona vjerovati da sebi bar onaj dnevni kruh moram zaraditi sama.
Ne zivim u BiH...nije to ni u BiH neproblematicno,ali pogotovo nije neproblematicno u jednoj krscanskoj zemlji,iako to puno ljudi voli vidjeti drugacije.
Zato rekoh - ljudska osjecanja su iznad paragrafa...te ako zakon i stoji na strani vjerskih sloboda...formalno,to uopste ne znaci da je u svakodnevnici (medju ljudima) stvarno tako.
Ali ni to nije cijela prica.
Vise je vazan (meni) taj osjecaj,da moram biti dostojna te odjece koju bih,eventualno,nosila.
Posto sam svjesna svoje nesavrsenosti,ja se jednostavno ne osjecam spremnom za taj veliki korak.
...ali to nije razlog da onda,a priori,pokunjim glavu i dam da mi neko oduzme taj osjecaj da jesam na Njegovom putu.
Dajem onoliko koliko mogu,svakog dana i na sve nacine.
...sve ostalo je nevazno. :)

P.S.
da sam ja na mjestu gospodje oko koje se vrti ova tema,ne bih,u tom slucaju,pravila kompromise tipa "ja cu reci da je tako iako nije,da bih zadrzala posao".
ili - ili ,zar ne?
Ali ja nisam na njenom mjestu.
Svako od nas je na svom mjestu.
kecher II

#338 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by kecher II »

Prozor wrote:Ne znam jesi li pažljivo čitao, ali sam napisao da jeste obavezno, ali da ne izvršavanje te obaveze ženu ne izvodi iz vjere. Čak i da se sad ja narokam svinjetine ko majka, ipak sam musliman.
Ne kontam po kom principu si musliman ili pripadnik bilo koje religije ako se ne pridrzavas njenih nacela.
Ako si musliman treba da se pridrzavas islamskih propisa, ako si pravoslavac treba da se pridrzavas pravoslavnih propisa ako si katolik katolickih itd.......a ne, musliman sam ali se ne pridrzavam islamskih propisa, pa kako si onda musliman, ne kontam, (musliman je ovde primjer) a moze bit i bilo koja druga religija.
Ta zena u tuzilastvu BiH je musliman i ona se pridrzava tih propisa, moja bivsa kolegica ili @draganova kona Sadika nisu muslimanke, one su ne religiozne osobe ili krivo tumace religiju mimo njenih propisa.
detroit-mercy

#339 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by detroit-mercy »

Kako bi doticna dama o kojoj se ovdje prica reagovala da joj se za saradnju u timu prijavi neki deklarisani derpe? :lol:

P.S. Naravno, sto se tice ovog slucaja, ova 4S pogan koja se oglasila je zadnja cije me misljenje i jadikovanje interesuje.
Ja ti odgovorih na 11 strani ali izgleda ili ne citas sve ili namjerno preskaces pojedine odgovore. :D
Zlata M.

#340 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Zlata M. »

kecher II wrote:
draganbl wrote:razlog za nošenje onda nije vjera, nego moda.
Nije tacno, to sto @zlata ne nosi maramu a vjeruje u boga po principima islama na takav nacin to je njena stvar, iz ovog mogu predpostavit i da ne klanja i a nekad isto tako k'o i tvoja kona Sadika, mescini ti rece da se zove, nekad oblaci i kratke suknjice itd.
Ja nisam musliman, ali znam i 100% sam siguran da zena koja se pridrzava principa islama mora da ima pokrivenu kosu tj. da nosi maramu, ne mora cijelo lice ali kosu mora pokriti, isto tako dugu suknju ili haljinu do clanaka, i gore dugih rukava do saka, to je izgled zene koja zivi po principu islama.
A to sto kazes da bi po tom principu onda u BiH bilo 80% bezboznika si i u pravu, to i jest realno stanje.
Evo jedan primjer, na proslom poslu koji sam radio jednom u toku pauze, a bio je ramazan, uzeo ja da jedem i nisam ni obraco paznju niti sam ramisljo o ramazanu, uzeo sam bio neku sunku(svinjetina) i jeo da bi mene jedna od kolegica napala kako ja to mogu ovo ono blablabla, eto ona ko posti a niti je zamotana niti klanja niti ide u dzamiju niti ista radi u vezi islama osim eto sto to nekad posti koji dan, da bi na dan bajrama ja tu istu kolegicu vidio u kafani u suknjici sa kriglom piva itd. i zna se da se sad za bajrame a mozda je i danas organizovan party na kojem se ''pojede'' i ''izvuce'' narkotika vise nego u uobicajene dane.
Mozda sam ja trebo razmisljat o tome da ne jedem sunku za ramazan, ali je to opet moja privatna stvar, al' ajd bilo i sta ces, ali opet smatram da vjernika ne treba da zanima sta neko drugi radi a tako isto ni druge sta rade vjernici dok direktno sa svojim ponasanjem ne uticu na tebe.
Sto tebe zovu "predpostavljac"? :)
Glupo zvuci,fakat.
Haj' ti budi Indijanac,pa da te zovemo Onaj Koji Predpostavlja! :D ...nekako bar egzoticno zvuci.

(kani se pretpostavki,izazivaju karijes :) )
kecher II

#341 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by kecher II »

Zlata M. wrote:Sto tebe zovu "predpostavljac"?
Glupo zvuci,fakat.
Haj' ti budi Indijanac,pa da te zovemo Onaj Koji Predpostavlja! ...nekako bar egzoticno zvuci.

(kani se pretpostavki,izazivaju karijes )
Ne zovu me tako, i u cemu je problem ako ti kazes da si ''muslimanka'' koja se ne pridrzava islamskih principa, zasto ne bih mog'o predpostavit to sto sam predpostavio.
p.s.(kani se zavaravanja sebe pa onda i ostalih, nije dobro za bore)
Chisum

#342 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Chisum »

detroit-mercy wrote:

P.S. Naravno, sto se tice ovog slucaja, ova 4S pogan koja se oglasila je zadnja cije me misljenje i jadikovanje interesuje.
Ja ti odgovorih na 11 strani ali izgleda ili ne citas sve ili namjerno preskaces pojedine odgovore. :D
Aha, ne vidjeh..... izvinjavam se.

Nego, vidim, ti bi meni neke koncepte da pojasnjavas? :)
Malo americkog iskustva po blatu Balkana?

E to ne ide, haveru.

Da ja zivim negdje preko okeana, u zemlji koja je vec davno davno odskolovala generacije i generacije kosmopolita, koji su, opet, sazrijevajuci, razgranicili pojmove kao sto su pamet, obrazovanje te bajke i mitov, prava i represije, pa, sa dovoljno velikom kriticnom masom koja moze u svakom momantu djelovati zasebno i na svojim ledjima vuci citav sistem u naprijed, sebi vrlo lako mogu priustiti sve oblike demokratije, pluralizma i na kraju sekularizma, naravno da mi NIKO ne bi smetao, niti bi me zanimalo ko sta nosi, da li se zamotava, hoda go ili unatraske.

Medjutim, prije nego me pocnes poducavati konceptima, kako si ih nazvao, ne zaboravi da ne govoris vise o nekom Detroitu, niti o zrelom drustvu koje svemu daje mjesto i sansu, ALI koje zna gdje lezi snaga i prosperitet, koje se za izvore te snage i prosperiteta ne mora brinuti, jer ih talog iskustva, usmjeravanje i zakoni stite, nego, prijatelju, govoris o jednoj nesredjenoj, nezreloj zemlji koja je preskocila tog pola prirodnog puta, pa se iz raznih oblika feudalizma srucila u komunizam, a iz komunizma u neki divlji kapitalizam, a s kapitalizmom, ne znajuci da nadje odgovore i balans - opet u neki SF feudalizam, pa sada imamo neke nove begove i pashe... samo sto jasu dzipove umjesto konja. :)

E, u takvom nezrelom drustvu, koje jos nikada, osim sto ga je ovlas ocesalo onih zadnjih 50 kuka, nije evoluiralo u gradjansko drustvo u pravom smislu te rijeci, u kojem je i pamcenje i shvatanje demokratije selektivno pa bi ti isti koji pozivaju na demokratiju malo da pale vjestice (jebote, evo ispade ja se javio samo da branim peskire :lol: ... jos ce neko reci da sam dobar s alkarima :lol: ), a malo da budu postovani, malo da "kome ba da se mi prilagodjavamo, nek se oni nama prilagodjavaju", a malo da sire ljubav, malo da budu politicari, a kada ih se prozove da bjeze natrag na nebo... :)

Ne ide... :)
Prozor

#343 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Prozor »

kecher II wrote:
Prozor wrote:Ne znam jesi li pažljivo čitao, ali sam napisao da jeste obavezno, ali da ne izvršavanje te obaveze ženu ne izvodi iz vjere. Čak i da se sad ja narokam svinjetine ko majka, ipak sam musliman.
Ne kontam po kom principu si musliman ili pripadnik bilo koje religije ako se ne pridrzavas njenih nacela.
Ako si musliman treba da se pridrzavas islamskih propisa, ako si pravoslavac treba da se pridrzavas pravoslavnih propisa ako si katolik katolickih itd.......a ne, musliman sam ali se ne pridrzavam islamskih propisa, pa kako si onda musliman, ne kontam, (musliman je ovde primjer) a moze bit i bilo koja druga religija.
Ta zena u tuzilastvu BiH je musliman i ona se pridrzava tih propisa, moja bivsa kolegica ili @draganova kona Sadika nisu muslimanke, one su ne religiozne osobe ili krivo tumace religiju mimo njenih propisa.
A izvini jesi li ti muftija ili možda neki tumač šerijata? ja ovo ne govorim iz mašte, definicija muslimana nije neko ko rigorozno prati sva pravila. musliman si ako vjeruješ u Boga, Njegove meleke, Njegove knjige, Njegove poslanike, Sudnji Dan, Džennet i Džehennem i da se sve dešava Njegovom voljom. Šehadetom svjedočiš da vjeruješ u sve što je objavljeno Muhammedu a.s.(Kuran). Prema tome ti u to vjeruješ i trebaš se pridržavati, ali ako griješiš, ili ako pak namjerno nešto ne činiš što trebaš, to je između tebe i Boga i ti ćeš sam za to odgovarati, niko nema pravo da te proglasi ičim manjim od grješnim muslimanom sve dok ne učiniš nešto što izvodi iz vjere. A to je recimo negiranje obaveza koje propuštaš ili zabrane koju činiš. Jednostavno prevedno, ako ja pijem alkohol ili jedem svinjetinu ali znam i vjerujem da je to haram ja sam teški grješnik ali ipak musliman. Ako pak kažem da to nije haram onda više nisam musliman. Ovo je stav naše uleme i možeš provjeriti gdje god hoćeš. Ti nemaš nikakvog autoriteta da nekoga proglašavaš nevjernikom na osnovi vlastitih promatranja. Ni ja nisam tumač vjere ali pokušavam da ne izvaljujem svašta o stvarima koje nisam dublje ni proučio. A samo Allah zna kakav je ko vjernik.
BiH-x

#344 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by BiH-x »

sodom wrote:
MuaDib wrote:Iz svega izloženog, bojim se da su Bošnjaci krenuli na opasan put, put desekularizacije, koji je otvorio širok prostor selektivnom, ograničenom i fanatičnom okretanju vjeri. Vrhunac te politike svakako je učenje Fatihe partizanima, povodom Dana državnosti :-) :-) :-)
Sve to kod drugih izazizva nelagodu, a kod nekih i likovanje jer im to postaje glavni adut za borbu protiv opstanka države BiH.
Bošnjaci trebaju da se ugledaju na Turke, koji jesu muslimani, ali koji su stavili vjeru gdje joj je i mjesto, a ne neke Irane, Saudijske Arabije ili Afganistane čije narode je isključivo okretanje vjeri u mnogočemu unazadilo i ograničilo.
A partizani ne mogu biti muslimani?
E svasta...
Fakat nidje veze :shock:
Mohamedov

#345 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Mohamedov »

kijameta wrote:Nisam citao svih deset strana,pa vjerovatno je neko rekao ovako nesto ali eto da i ja ponovim.
Po mom misljenju BiH je krucijalni interes Bosnjaka. Sekularizam izbija neprijateljima BiH glavne propagandne adute iz ruku,koje i u ovoj prici maksimalno koriste. Bosnjaci su ti koji bi trebali insistirati na apsolutnom sekularizmu. Mozda po nekim ustavima i zakonima ta zena moze biti pokrivena ali treba sagledati realno nasu situaciju i donijeti zakone koji ce to sprijeciti. Vjerskim obiljezjima i nacinu oblacenja po vjerskom codu nije mjesto u drzavnim ustanovama BiH. Vjeru treba odvojiti od drzave. Ljudi toga moraju postati svjesni i trebaju u startu znati da ih javno deklarisanje vjerskih opredjeljenja automatski razdvajaju od mogucnosti zaposlenja u drzavnoj sluzbi i onda je to potpuno njihova stvar izbora.

Po ovom "receptu" su muslimani u bivsoj-YU zivili 60 godina i zasigurno bili naj ateistickiji "muslimani" na svijetu. Za to su platili debelu cijenu i danas ih svakodnevno vade iz masovnih grobnica. Bas cudno da Europa nije htjela prepoznati "muslimane" po mjeri zapada pa je dozvolila da im se dogodi ono sto se dogodilo,dorektno ucestvujuci u zlocinu.

Pogledajte samo sprdacinu oko slucaja Plavsic i ulogu celnog covjeka,Carla Bilta, u tom cijelom cirkusu !
Mohamedov

#346 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Mohamedov »

kijameta wrote:Moje zelje su zelje ogromnog dijela obrazovanih,urbanih,vjerom neopterecenih Bosnjaka,nas cilj je Bosna i Hercegovina kao moderna evropska drzava,dio Evrope i mi smo apsolutno svjesni da u ostvarivanju toga cilja i ispunjavanje nasih zelja imamo mnogo neprijatelja ali nam je apsolutno jasno ko je najveci i najopasniji neprijatelj Bosne i Hercegovine a to su islamisti.

Islamisti koji pocinise genocid u Srebrenici koji je ujedno i naj veci pokolj u Europi od vremena Hitlera ??

Ti si Bosnjak i musliman isto kao sto sam ja kinez iz Japana :)))
Mohamedov

#347 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Mohamedov »

glog wrote:1. Marama nije isticanje vjerskog obiljezja

2. Nemam nikakvih problema sa licnim isticanjem vjerskih obiljezja (dakle krst oko vrata - OK, krst na zidu institucije nije OK)

3. Dozvolio bih radnicima u svim drzavnim institucijama da isticu svoja vjerska obiljezja - bez ogranicenja.

4. Ne bih dozvolio ni jednom vjerniku da radi na mjestu koje zahtijeva visok stepen racionalnosti i rasudjivanja (dakle vjernici ne bi mogli biti ljekari, sudije, naucnici...) radi toga sto su javno pokazali da ne mogu racionalno rasudjivati.

U Potpunosti podrzavam!
Samo sumnjam da bi ovo podrzali i oni koji svjestavaju fabrike,skole i druge drzavne objekte,kao ni oni koji prave "jaslice" na javnim trgovima i koji insistiraju na kipu Pape u sred Sarajeva.
Mohamedov

#348 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by Mohamedov »

MuaDib wrote:Bošnjaci trebaju da se ugledaju na Turke, koji jesu muslimani, ali koji su stavili vjeru gdje joj je i mjesto, a ne neke Irane, Saudijske Arabije ili Afganistane čije narode je isključivo okretanje vjeri u mnogočemu unazadilo i ograničilo.
Ni u kom slucaju nemozes usporediti ove nabrojane zemlje.

Iran ima islamsku vlast i nije nikakva zaostala zemlja vec zemlja koja je zasigurno naprednija od svih zemalja nastalih raspadom ex-YU. Naprednija cak i od mnogih clanica EU-a. U danasnjem Iranu se proizvodi apsolutno sve sto se proizvodi u jednoj Njemackoj ili Svedskoj.

Saudijska Arabija ima parazitsku,korumpiranu vlast koju kontrolise zapad.

Afganistan je zemlja koju razaraju ratovi vec godinama i drzava kojom je prvo rovario Sovjet a sada Zapad.

Turska je zemlja koja je do juce bila pod totalnom vojnom diktaturom koja je od zemlje napravila slugu i vojni poligon zapada.Sekularizam im u biti nije nista dobra donio. Odbijanjem EU-a da ih primi u svoje clanstvo,mnogi turci su,na srecu, shvatili da im se ne isplati udvarati se zapadu pa su tako malo izmijenili strukturu vlasti u zemlji.

Bosnjaci trebaju da se okrecu Islamu jer su 60 godina sekularizma veoma skupo platili.
paradoks

#349 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by paradoks »

jedva čekam da se neki srbin sudija pojavi u sudnici sa šajkačom na glavi, pa da vas onda čitam.
paradoks

#350 Re: Pokrivena u sudu BIH

Post by paradoks »

Mohamedov wrote: Iran ima islamsku vlast i nije nikakva zaostala zemlja vec zemlja koja je zasigurno naprednija od svih zemalja nastalih raspadom ex-YU. Naprednija cak i od mnogih clanica EU-a. U danasnjem Iranu se proizvodi apsolutno sve sto se proizvodi u jednoj Njemackoj ili Svedskoj.
to je zemlja koja pliva na nafti, a svejedno uvozi benzin, jer ne zna sama organizovati profitabilnu proizvodnju.

uostalom, ima li itko ovdje od naše herojske dijaspore da se javlja iz irana?
Locked