Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Moderator: anex
- banjaluka078
- Moderator
#326 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Da li pije više vode nego inače i da li je osim učestalosti povećana količina mokraće? Djeluje li ti sve ostalo OK? Može biti obična upala/infekcija urinarnog trakta. Može biti kamenac, koji provocira često mokrenje. Od ozbiljnijih stanja, može biti dijabetes... A možda joj 3 izvođenja nisu dovoljna?
- Bolton
#327 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Ako ima neko da mi odgovori ,posto sam pocetnik u drzanju pasa,kako cesto se treba davati tableta protiv parazita za psa,on ima 6 mjeseci,mjesanac je,a igra se sa djecom pa zbog toga me interesuje,dobio je dosad samo jednu tabletu protiv parazita.Hvala unaprijed.
- banjaluka078
- Moderator
#328 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Svaka 2-3 mjeseca, pogotovu za mlade pse koji zive u dvoritsu. Ako se primijete gliste u izmetu, onda ponoviti za 7 dana. I, naravno, svaki put pred vakcinaciju.
- Bolton
#329 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Hvala za odgovor,nadam se da ako budem imao jos nedoumica,a imaci ih sigurno,da se mogu obratiti nekom od forumasa da mi pomogne.banjaluka078 wrote:Svaka 2-3 mjeseca, pogotovu za mlade pse koji zive u dvoritsu. Ako se primijete gliste u izmetu, onda ponoviti za 7 dana. I, naravno, svaki put pred vakcinaciju.
- kurty
#330 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
i habe eine frage, sto bi svabe rekle....
jel ima neko od vas slucajno skeniranu sliku psa sa pasosa, ili u digitalnoj formi... Da vidim kako to otprilike ide...
Isto tako, kadpas ide preko granice (u zemlje EU), sta sve treba da se uradi prije...
Znam da su cipovi obavezni, vakcine (bjesnilo, stenetnjak)...
Trebal jos sta, kakvih certifikata ili cega vec sve ne????
jel ima neko od vas slucajno skeniranu sliku psa sa pasosa, ili u digitalnoj formi... Da vidim kako to otprilike ide...
Isto tako, kadpas ide preko granice (u zemlje EU), sta sve treba da se uradi prije...
Znam da su cipovi obavezni, vakcine (bjesnilo, stenetnjak)...
Trebal jos sta, kakvih certifikata ili cega vec sve ne????
- Cat
#331 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Imam jedno pitanje ako nije problem da postavim...Ima kokera vec 7 meseci i zivi samnom u kuci preko dana je malo napolju i za to vreme pokupi buva i krpelja koliko hoces 2 puta sam mu stavljala fronline medjutim nista nije pomoglo krpelja ima manje ali buve ga i dalje opsedaju dali znate jos neki proizvod koji bi mogao da pomogne da se resim tih buva i krpelja jer ipak zivi u kuci i skace po krevetima ?? 
- Cholina_Lokica
#332 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 41&t=74843Cat wrote:Imam jedno pitanje ako nije problem da postavim...Ima kokera vec 7 meseci i zivi samnom u kuci preko dana je malo napolju i za to vreme pokupi buva i krpelja koliko hoces 2 puta sam mu stavljala fronline medjutim nista nije pomoglo krpelja ima manje ali buve ga i dalje opsedaju dali znate jos neki proizvod koji bi mogao da pomogne da se resim tih buva i krpelja jer ipak zivi u kuci i skace po krevetima ??
ima tu nekih preporuka, pazite se krpelja, ove godine su posebno opasni...
@kurty
mislim da ne treba nista vise osim vakcije, pasosa, cipa... a sliku nemam
- tinchy
#333 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Cat wrote:Imam jedno pitanje ako nije problem da postavim...Ima kokera vec 7 meseci i zivi samnom u kuci preko dana je malo napolju i za to vreme pokupi buva i krpelja koliko hoces 2 puta sam mu stavljala fronline medjutim nista nije pomoglo krpelja ima manje ali buve ga i dalje opsedaju dali znate jos neki proizvod koji bi mogao da pomogne da se resim tih buva i krpelja jer ipak zivi u kuci i skace po krevetima ??
Scalibour ogrlica, ima kod Andreja uzeti oko 25 KM, traje pet mjeseci. Stiti psa od krpelja, buha i komaraca.
Meni se pokazala dosad najbolja od svih koje smo stavljali nasem psu.
- Cat
#334 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Pa ostalo mi samo jos to da probam da mu stavim
- Jem
#335 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Gdje se tacno nalazi pet shop, svijet ljubimaca u Pofalicima?
Niko mi ne zna tacno objasniti a cula sam da su prilicno povoljni...
-
duboka_misao
#336 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
u zgradama preko puta ulaza u krug Interexa vidjeces reklamu iznad ulazaJem wrote:Gdje se tacno nalazi pet shop, svijet ljubimaca u Pofalicima?![]()
- kurty
#337 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Da slucajno ne poznajete nekoga ko bi zelio kupiti zenkicu njemackog ovcara staru 40tak dana??
- Impavidus
#338 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
izvinjavam se ako je bilo, da li igdje u Sarajevu postoji vesterinarska stanica za sterilizaciju/kastriranje, ili kako se to vec zove (imam psa zenku), a da radi to dzaba, prosle godine je bilo na nekim mjestima su bespaltno radili zahvaljujuci doancijama i tome sl., da ne dajem 70-80 KM...hvala uanprijed 
- Jem
#339 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Zar je to toliko skupo?
Koliko znam, sterilizacija/kastracija macaka je 30 KM ....
- Impavidus
#340 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
a zar je tako tesko procitat, ne pitam za macku, a uostalom da je 5 KM zasto bi davao ako imaju besplatno...Jem wrote:Zar je to toliko skupo?
- Friesian
#341 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
mozda ipak da platis jer FOL je u kvalitetu!
-
duboka_misao
#342 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
sta ima GorenjeFriesian wrote:mozda ipak da platis jer FOL je u kvalitetu!
- Friesian
#343 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hahhahaha... cuj Gorenje...
naravno da se trazi ali komentar je tu poucen proslogodisnjim iskustvom sa besplatnim "sredjivanjem" zivotinja... pa to ja onako... haha
naravno da se trazi ali komentar je tu poucen proslogodisnjim iskustvom sa besplatnim "sredjivanjem" zivotinja... pa to ja onako... haha
- Jem
#344 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
pas
macka
konj
operacija je toliko rutinska tak da je svejedno
a to sto je jednom bilo besplatno, to je bilo tada i to je to
sada toga nema, placa se... niko nista nece dzabe da radi
ne bi ni ti 
macka
konj
operacija je toliko rutinska tak da je svejedno
a to sto je jednom bilo besplatno, to je bilo tada i to je to
sada toga nema, placa se... niko nista nece dzabe da radi
- minjonja
#345 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
bile su akcije kastracije, ali su se uglavnom odnosile na lutalice za suzbijanje broja napustenih pasa.
- Friesian
#346 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
da @Jem rutinsko jeste ali svaka zivotinja ima drugaciju metodu rada... pa cak i u sklopu jedne vrste trebas razmisliti koju ces metodu raditi, npr. kastracija macka gdje postoje 3 razlicite metode rada! nadalje, kastracija i sterilizacija su totalno dva razlicita pojma te samim tim kako je kastracija muzijaka toliko rutinska (iako ni to ne treba uzimati tek tako - uvijek su moguce komplikacije!) te se radi u sklopu ambulantne sluzbe (tj. gdje god) tako sterilizacija zenki je veoma ozbiljan zahvat te su potrebni samo odredjeni uslovi kako bi se zahvat odradio kako valja... da ne bi doslo do unutrasnjeg krvarenja, peritonitisa, i sl.! uz to da ne govorim da je razlika i u cijeni izmedju kastracije i sterilizacije...
a sto se tice besplatno odradjenih zahvata svima je poznato da je bilo veoma dosta uginuca i komplikacija prosle godine jer su radila nestrucna lica a uz to su jos stedili na materijalu... odatle potice moja izjava FOL je u kvalitetu...
pozdrav
a sto se tice besplatno odradjenih zahvata svima je poznato da je bilo veoma dosta uginuca i komplikacija prosle godine jer su radila nestrucna lica a uz to su jos stedili na materijalu... odatle potice moja izjava FOL je u kvalitetu...
pozdrav
-
duboka_misao
#347 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
kazem ja >Gorenje jer fol je u kvalitetu, dobro spomenu one besplatne s/k ono je bilo... mesarski u najmanju rukuFriesian wrote:da @Jem rutinsko jeste ali svaka zivotinja ima drugaciju metodu rada... pa cak i u sklopu jedne vrste trebas razmisliti koju ces metodu raditi, npr. kastracija macka gdje postoje 3 razlicite metode rada! nadalje, kastracija i sterilizacija su totalno dva razlicita pojma te samim tim kako je kastracija muzijaka toliko rutinska (iako ni to ne treba uzimati tek tako - uvijek su moguce komplikacije!) te se radi u sklopu ambulantne sluzbe (tj. gdje god) tako sterilizacija zenki je veoma ozbiljan zahvat te su potrebni samo odredjeni uslovi kako bi se zahvat odradio kako valja... da ne bi doslo do unutrasnjeg krvarenja, peritonitisa, i sl.! uz to da ne govorim da je razlika i u cijeni izmedju kastracije i sterilizacije...
pozdrav
- Friesian
#348 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
hahhaha... eto o tome i govorim... a sigurno nece neko od privatnika tek tako reci Hajmo sad raditi djaba!
-
cupo_mo
#349 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
Savjeti za dresuru:
Ako zelite nauciti svoga psa neku naredbu prije svega morate mu pokazati ko je vodja copora(gazda za njega treba znaciti vodja copora) s time vam dolazi njegovo postovanje i bit ce te sigurni od njega jer ni jedan pas nece napasti svoga vodju.Psu se treba pokazati njegov rang u coporu.Kada se to odradi nece biti nikakvih problema sa edukacijom
i jos je vazno osloboditi ce svoje (covjekove) negativne energije.Kada ste sa psom ne smijete biti ljuti,nervozni,napeti jer je tada i pas lose raspolozen.pa to moze uticati na njegovo ponasanje moze skroz dovesti od dobrog dresiranog psa napraviti agresivnog.Sljedece sto je vazno za psa je govor ljudskog tijela jer nesto sto nama nema smisla za njih to nesto znaci .
OVA METODA JE HUMANA I RADI JE "CESAR MILLAN"aka Saptac psima
Sljedeci savjet komanda da pas lijepo hoda uz gazdu (max je do vrha prstiju do kojih se pas smije odmaknuti ispred gazde)(radi 100% meni uspjelo):
Pas se uzme na kratki lanac.Covjek mora biti ispravan u stavu mirno dok hoda glava mora biti podignuta tj morate psu pokazanti ko je dominantiniji.Pas se vodi kratko pored sebe a noge i ruke sluze kao alat da zaustave psa(bez udaranja).Ako se pas malo odmakne ispred vas vi mu samo stavite dlan ruke ispred nosa i on bi se trebao zaustaviti,a ako se na zaustavi onda ga treba malo povuci.Noga sluzi isto za zaustavljanje.Pokusaj te upamtite Govor tijela je najvazniji i nesto sto psu mnogo znaci
Upamti te "Sretan vlasnik sretan pas"
P.S.:ako neko ovo pokusa neka mi se javi na pp
pozdrav od mene i od moga malog hercegovca cupija koji sada ima oko godine i po (veliki muzjak)
Ako zelite nauciti svoga psa neku naredbu prije svega morate mu pokazati ko je vodja copora(gazda za njega treba znaciti vodja copora) s time vam dolazi njegovo postovanje i bit ce te sigurni od njega jer ni jedan pas nece napasti svoga vodju.Psu se treba pokazati njegov rang u coporu.Kada se to odradi nece biti nikakvih problema sa edukacijom
i jos je vazno osloboditi ce svoje (covjekove) negativne energije.Kada ste sa psom ne smijete biti ljuti,nervozni,napeti jer je tada i pas lose raspolozen.pa to moze uticati na njegovo ponasanje moze skroz dovesti od dobrog dresiranog psa napraviti agresivnog.Sljedece sto je vazno za psa je govor ljudskog tijela jer nesto sto nama nema smisla za njih to nesto znaci .
OVA METODA JE HUMANA I RADI JE "CESAR MILLAN"aka Saptac psima
Sljedeci savjet komanda da pas lijepo hoda uz gazdu (max je do vrha prstiju do kojih se pas smije odmaknuti ispred gazde)(radi 100% meni uspjelo):
Pas se uzme na kratki lanac.Covjek mora biti ispravan u stavu mirno dok hoda glava mora biti podignuta tj morate psu pokazanti ko je dominantiniji.Pas se vodi kratko pored sebe a noge i ruke sluze kao alat da zaustave psa(bez udaranja).Ako se pas malo odmakne ispred vas vi mu samo stavite dlan ruke ispred nosa i on bi se trebao zaustaviti,a ako se na zaustavi onda ga treba malo povuci.Noga sluzi isto za zaustavljanje.Pokusaj te upamtite Govor tijela je najvazniji i nesto sto psu mnogo znaci
Upamti te "Sretan vlasnik sretan pas"
P.S.:ako neko ovo pokusa neka mi se javi na pp
pozdrav od mene i od moga malog hercegovca cupija koji sada ima oko godine i po (veliki muzjak)
- Šizika
#350 Re: Psi: pitanja/odgovori i savjeti :)
nadam se da mi amazonka neće i ovaj post obrisati. pretpostavljam da sam pogodila temu
koja je ovo rasa

koja je ovo rasa