MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#326 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Mislim da bi bila dobra stvar uspostaviti ''antimobbing telefon'' gdje bi se ljudima pružale informacije vezano za ovaj problem koji iz dana u dan postaje sve vidljiviji i ostavlja velike posljedice po zdravlje građana.
-
back office
#327 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
rijeć EDIKAIOTHESAN-nad njima je izvršena smrtna kazna
- Bloo
- Globalna šefica
- Bloo
- Globalna šefica
#329 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
antimobbing wrote:
Trenutno BiH se nalazi u periodu tranzicije i postoji na stotine hiljada koji boluju od Posttraumatskog stresnog poremećaja ili PTSP-a, jer su preživjeli sve strahote prošlog rata.
Zlostavljanje na radnom mjestu to jeste MOBBING, sam po sebi izaziva kod uposlenika PTSP. Dakle, ono što prelije već do vrha punu čašu da bi nakon toga uposleniku sasvim bilo uništeno zdravlje a to je ništa drugo već UMORSTVO na radnom mjestu koje je veoma teško dokazati.
oki kontam za drzavne sluzbe, ali sta ces sa privatnikom?
npr. ja tuzim svog direktora i firmu zbog mobbinga, njega kazne, ja ostanem bez posla
- Faruk
- Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan kokuz drugi mu se ruga
#330 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
pa zar privatnici treba da uživaju pravo maltretiranja uposlenika i da to prolazi nekažnjeno?
- Bloo
- Globalna šefica
#331 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
žžne, ali zamisli situaciju mobbinga kod privatnikaFaruk wrote:pa zar privatnici treba da uživaju pravo maltretiranja uposlenika i da to prolazi nekažnjeno?
ti ga tuzis, njega kazne
i onda on/ona pretvore tvoj radni dan u pakao, puno obaveza, stvari koje ne mozes da stignes i onda te otpusti jer ne izvrsavas svoje obaveze (sto je naravno legalno)
i sta onda?
- insomnia78
#332 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Ma to lijepo zavrsis tako sto ga uhvatis nasamo i prebijes il platis nekog da to uradi umjesto tebe. Kad vec drzava nece da te zastiti onda to uradis sam/a
- antimobbing
- Location: Gdje je percepcija Dženeta za 2% Koruptokracije, Džehenem za 98% BiH populacije.
#333 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Trebamo boriti da se kao i u susjednim zemljama donese ''Zakon o sprječavanju MOBBING-a na radnom mjestu'' koji se odnosi na poslodavce i zaposlenike kod pravnih i fizičkih lica u javnom i privatnom sektoru, na lica koja traže zaposlenje, lica koja su na stručnom osposobljavanju bez zasnivanja radnog odnosa /volontere/ i učenike i studente koji su kod poslodavca na praktičnoj obuci.Bloo wrote:žžne, ali zamisli situaciju mobbinga kod privatnikaFaruk wrote:pa zar privatnici treba da uživaju pravo maltretiranja uposlenika i da to prolazi nekažnjeno?
ti ga tuzis, njega kazne
i onda on/ona pretvore tvoj radni dan u pakao, puno obaveza, stvari koje ne mozes da stignes i onda te otpusti jer ne izvrsavas svoje obaveze (sto je naravno legalno)
i sta onda?
Prijedlog ovog Zakona je prije nekoliko godina poslat stranačkim klubovima u Parlamentu FBIH na usvajanje ali do dan danas nije usvojen i ukoliko je pojedinačno bilo tko od vas u mogućnosti na tome treba raditi.
-
krivajaš
#334 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
hassena wrote:Treba ovo podrzati, vrijeme je. A, kad zakon donose oni koji vrse mobbing, njima ne odgovara da se usvoji, jer bi morali vise paziti na postupke da ne bi letjeli sa stolice. Briga njih za radnicu u marketu, kad bi umrla danas od poslejdica mobbinga.
Mnogo informacija o nasilju nad radnicima i kriminalnom privatizacijskom projektu "Krivaja 1884" na stranici
http://www.pdkrivaja1884.bloger.hr/
- antimobbing
#335 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Nadam se da će još ljudi prepoznati važnost pisanja na ovoj temi i uključiti se u borbu protiv ovih PSIHOPATA – DUŠEVNIH MRTVACA BEZ IKAKVIH OSJEČAJA, koji su samo radi svojih LIČNIH interesa u stanju da nam u potpunosti unište živote i da svoj vlastiti narod gurnu u totalno siromaštvo, bez imalo grižnje savjesti.krivajaš wrote:hassena wrote:Treba ovo podrzati, vrijeme je. A, kad zakon donose oni koji vrse mobbing, njima ne odgovara da se usvoji, jer bi morali vise paziti na postupke da ne bi letjeli sa stolice. Briga njih za radnicu u marketu, kad bi umrla danas od poslejdica mobbinga.
Mnogo informacija o nasilju nad radnicima i kriminalnom privatizacijskom projektu "Krivaja 1884" na stranici
http://www.pdkrivaja1884.bloger.hr/
Radnici Krivaje, imate moju podršku i ako vam ikako mogu pomoći pišite ovdje ili na: [email protected]
Uključite se u akciju za 1 MAJ praznik rada: ''Jedno kokošje jaje za sitno-kokošare iz Sindikata BiH''. Više pročitajte na linku: http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... =1&t=86106
Pozivam sve da se ostavimo svoje balkanske svijesti koja se svodi samo na lične interese jer mi obični građani, bez obzira na naciju, treba da budemo solidarni jedni prema drugima u borbi protiv svih ovih bezosjećajnih zombija.
- antimobbing
#336 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Preneseno sa bloga Krivaje ...
Zato ujedinimo se zajedno u borbi protiv PSIHOPATA koji nam svakodnevno uništavaju živote ...
Pozivam vas sve da budete solidarni jedni prema drugima i da se ostavimo našeg balkanskog mentaliteta koji se svodi samo na naš suženi lični interes.http://www.pdkrivaja1884.bloger.hr/
Sjeća li se još neko slučaja radnice rahmetli Samire Burić i rahmetli Hadžije???
Pitajte Munevera Burića Brku, neka vam on ispriča priču kako mu je umrla supruga, majka dvoje djece.Priča je strašna ..
Munever Burić Brko, mobitel broj: 062 460 251
Pozivamo novinare, da napišu priču o smrti radnice rahmetli Samire Burić.
Zato ujedinimo se zajedno u borbi protiv PSIHOPATA koji nam svakodnevno uništavaju živote ...
-
786
#337 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Prije svega bih da pozdravim bilo kakvu aktivnost kada je u pitanju borba protiv diskriminacije radnika, kako kroz mobing tako i kroz manipulaciju zakonom.
Ja imam totalno negativno iskustvo sa bivšim poslodavcem koje je završilo na sudu, a kako rad suda sporo traje, imam osjećaj da ću osjediti čekajući na presudu. Radi se o renomiranoj firmi, tačnije Tvornici duhana Rovinj.
Kada sam dobio posao, a moram naglasiti da je sve bilo regularano, tj. javio sam se na oglas, obavio razgovor i počeo raditi. Kao radnik sa iskustvom naslijedio sam kolegu koji je unaprijeđen te sam preuzeo najteži teren u BiH. Vrlo brzo sam se adaptirao na politiku firme što i nije bilo teško. Za kratak period dokazao sam da mogu znam i hoču. Dobio sam čak i obećanje za skorim unaprjeđenjem što u suštini donosi bolju platu a iste uslove rada. Sve je bilo ok dok direktorica Alma Nefić nije otišla na trudničko. Poslije je za vd direktora došao Damir Mihalinec, koji je opstruirao moj napredak.
Da skratim, sve se moglo trpiti do momenta kada sam trebao potpisati ugovor na neodređeno, a to je zakonska obaveza jer poslije dvije godine rada na određeno automatizmom radnik postaje zaposlen na neodređeno, a time ima i veća prava i stabilniji radnii odnos, Ugovor sam i potpisao, ali ne dugo za tim sam pozvan kod novog direktora Ivana Družete koji mi je ponudio opciju ili da dobijem otkaz ili da potpišem sporazum kojim se odrićem svih prava iz ugovora na neodređeno, te pod moranjem, a ne znajući zakonske odredbe po tom pitanju, potpisujem ugovor ali sada sa Rovitom Tuzla čiji je osnivač TDR, a koja je radila iste poslove samo na području TZ kantona. Naravno, ja sam i dalje radio na području Opštine Centar i Stari grad. Po isteku ugovora od 3 mjeseca, vračaju me opet (formalno) u TDR gdje opet potpisujem ugovor na određeno. Poslije izvjesnog vremena zapošljava se sin konzula hrvatske ambasade u Sarajevu, te jedan od mojih kolega biva premješten u Opresu da bi se napravilo prostora za spomenutog sina. Nakon tih dešavanja, slijede nova, dolazi novi direktor Zoran Višnjić i novi "menager" Adnan Špuren koji u suštini polako ruše sav posao koji smo mi do tada napravili. Ja sam imao dobre odnose sa direktorom, čak sam dobio i unaprjeđenje koje sam čekao više od dvije godine, što nije bio slučaj i sa "sinom" koji je svjetlosnom brzinom napredovao, a što se tiće posla i njemu i novom "menageru" mogao bih držati predavanja. Nakon što se ukazala prilika da konkurišem na mjesto regionalnog menagera, razgovarao sam sa direktorom koji mi je dao zeleno svijetlo da predam CV i da će me uzeti u razmatranje kao i druge kandidate. Tokom tog perioda otkrio sam dosta problema prouzrokovanih neradom Adnana Špurena te sam o istim izvjestio u izvještaju a samim pokušao da skinem krivicu sa sebe i svojih kolega. Taj čin mi je i prouzrokovao probleme u budućnosti jer se dotićni našao ugrožen u svemu tome. Počela su "pakovanja" koja su na kraju rezultirala sljedećim...
Prvo sam optužen za prodaju stalaka, koje je nemoguće prodati jer svaki proizvođać cigareta besplatno dijeli iste. Zatim, optužili su me da sam od budžeta koji mi je bio na raspolaganju uzimao dio za sebe što je apsurdno, a imam i dokaze za to, da ih sada ne obrazlažem jer bi mi trebalo dosta prostora.
Tokom svih tih peripetija Adnan zapošljava svog čovjeka, Harisa Duvnjaka sa kojim je radio u Kolbi, dva mjeseca prije mog otkaza kako bi se isti obučio. Meni mjenjaju teren i uskraćuju sva sredstva za rad, a nakon isteka ugovora pozvan sam od strane spomenutog direktora i Adnana Špurena gdje dobijam direktno saopštenje o otkazu.
Moram nagalsiti i to da sam nekoliko zadnjih mjeseci primao full stimulaciju što dokazuje da sam savjesno obavljao svoj posao, ali to nije bilo dovoljno.
S obzirom da sam se oslonio na TDR kao renomiranog poslodavca, u toku te tri godine sam se i oženio i dobio drugo dijete. Ostao sam bez posla u vrlo teškom periodu, a imao sam i obaveze i prema banci a i plaćao sam alimentaciju. Ne mogu opisati kroz šta sam dalje prolazio, gdje sam čak narušio i bračni status, i zdravlje, i psihu te se ni do danas nisam oporavio. Karijera koju sam gradio više godina uništena je a posao ni do danas nisam našao. Uglavnom veliki problem predstavlja i pitanje kod novih ozbiljnih poslodavaca, zašto sam prestao sa radom u TDR-u.
Poslao sam im inspekciju rada koja je utvrdila nepravilnosti, našao sam advokata, priložio mu sve dokaze, a isti je nakon što je podnio tužbu, odustao od angažmana zbog novca kojeg nemam kako bi nastavio proces.
Odlučio sam da nastavim sam, pa kako Bog da.
Ovo je vjerujte mi ukratko o dešavanjima kroz koja sam prošao i jedno veoma negativno iskutvo koje još traje.
Bio sam i u Helsinškom komitetu i razgovarao sa obdusmenom za ljudska prava, ali vjerujte da nema institucije niti organizacije da vam konkretno mogu pomoći. Ostavljeni ste na milost i nemilost advokatima koji osim materijalnih nemaju moralnu potrebu da vam pomognu. Namjeravam angažovati i medije ali ne znam ni koga ni kako...ako iko ima kakav savjet...dobro bi došao...
Ja imam totalno negativno iskustvo sa bivšim poslodavcem koje je završilo na sudu, a kako rad suda sporo traje, imam osjećaj da ću osjediti čekajući na presudu. Radi se o renomiranoj firmi, tačnije Tvornici duhana Rovinj.
Kada sam dobio posao, a moram naglasiti da je sve bilo regularano, tj. javio sam se na oglas, obavio razgovor i počeo raditi. Kao radnik sa iskustvom naslijedio sam kolegu koji je unaprijeđen te sam preuzeo najteži teren u BiH. Vrlo brzo sam se adaptirao na politiku firme što i nije bilo teško. Za kratak period dokazao sam da mogu znam i hoču. Dobio sam čak i obećanje za skorim unaprjeđenjem što u suštini donosi bolju platu a iste uslove rada. Sve je bilo ok dok direktorica Alma Nefić nije otišla na trudničko. Poslije je za vd direktora došao Damir Mihalinec, koji je opstruirao moj napredak.
Da skratim, sve se moglo trpiti do momenta kada sam trebao potpisati ugovor na neodređeno, a to je zakonska obaveza jer poslije dvije godine rada na određeno automatizmom radnik postaje zaposlen na neodređeno, a time ima i veća prava i stabilniji radnii odnos, Ugovor sam i potpisao, ali ne dugo za tim sam pozvan kod novog direktora Ivana Družete koji mi je ponudio opciju ili da dobijem otkaz ili da potpišem sporazum kojim se odrićem svih prava iz ugovora na neodređeno, te pod moranjem, a ne znajući zakonske odredbe po tom pitanju, potpisujem ugovor ali sada sa Rovitom Tuzla čiji je osnivač TDR, a koja je radila iste poslove samo na području TZ kantona. Naravno, ja sam i dalje radio na području Opštine Centar i Stari grad. Po isteku ugovora od 3 mjeseca, vračaju me opet (formalno) u TDR gdje opet potpisujem ugovor na određeno. Poslije izvjesnog vremena zapošljava se sin konzula hrvatske ambasade u Sarajevu, te jedan od mojih kolega biva premješten u Opresu da bi se napravilo prostora za spomenutog sina. Nakon tih dešavanja, slijede nova, dolazi novi direktor Zoran Višnjić i novi "menager" Adnan Špuren koji u suštini polako ruše sav posao koji smo mi do tada napravili. Ja sam imao dobre odnose sa direktorom, čak sam dobio i unaprjeđenje koje sam čekao više od dvije godine, što nije bio slučaj i sa "sinom" koji je svjetlosnom brzinom napredovao, a što se tiće posla i njemu i novom "menageru" mogao bih držati predavanja. Nakon što se ukazala prilika da konkurišem na mjesto regionalnog menagera, razgovarao sam sa direktorom koji mi je dao zeleno svijetlo da predam CV i da će me uzeti u razmatranje kao i druge kandidate. Tokom tog perioda otkrio sam dosta problema prouzrokovanih neradom Adnana Špurena te sam o istim izvjestio u izvještaju a samim pokušao da skinem krivicu sa sebe i svojih kolega. Taj čin mi je i prouzrokovao probleme u budućnosti jer se dotićni našao ugrožen u svemu tome. Počela su "pakovanja" koja su na kraju rezultirala sljedećim...
Prvo sam optužen za prodaju stalaka, koje je nemoguće prodati jer svaki proizvođać cigareta besplatno dijeli iste. Zatim, optužili su me da sam od budžeta koji mi je bio na raspolaganju uzimao dio za sebe što je apsurdno, a imam i dokaze za to, da ih sada ne obrazlažem jer bi mi trebalo dosta prostora.
Tokom svih tih peripetija Adnan zapošljava svog čovjeka, Harisa Duvnjaka sa kojim je radio u Kolbi, dva mjeseca prije mog otkaza kako bi se isti obučio. Meni mjenjaju teren i uskraćuju sva sredstva za rad, a nakon isteka ugovora pozvan sam od strane spomenutog direktora i Adnana Špurena gdje dobijam direktno saopštenje o otkazu.
Moram nagalsiti i to da sam nekoliko zadnjih mjeseci primao full stimulaciju što dokazuje da sam savjesno obavljao svoj posao, ali to nije bilo dovoljno.
S obzirom da sam se oslonio na TDR kao renomiranog poslodavca, u toku te tri godine sam se i oženio i dobio drugo dijete. Ostao sam bez posla u vrlo teškom periodu, a imao sam i obaveze i prema banci a i plaćao sam alimentaciju. Ne mogu opisati kroz šta sam dalje prolazio, gdje sam čak narušio i bračni status, i zdravlje, i psihu te se ni do danas nisam oporavio. Karijera koju sam gradio više godina uništena je a posao ni do danas nisam našao. Uglavnom veliki problem predstavlja i pitanje kod novih ozbiljnih poslodavaca, zašto sam prestao sa radom u TDR-u.
Poslao sam im inspekciju rada koja je utvrdila nepravilnosti, našao sam advokata, priložio mu sve dokaze, a isti je nakon što je podnio tužbu, odustao od angažmana zbog novca kojeg nemam kako bi nastavio proces.
Odlučio sam da nastavim sam, pa kako Bog da.
Ovo je vjerujte mi ukratko o dešavanjima kroz koja sam prošao i jedno veoma negativno iskutvo koje još traje.
Bio sam i u Helsinškom komitetu i razgovarao sa obdusmenom za ljudska prava, ali vjerujte da nema institucije niti organizacije da vam konkretno mogu pomoći. Ostavljeni ste na milost i nemilost advokatima koji osim materijalnih nemaju moralnu potrebu da vam pomognu. Namjeravam angažovati i medije ali ne znam ni koga ni kako...ako iko ima kakav savjet...dobro bi došao...
- antimobbing
#338 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
U potpunosti suosjećam sa vama što vam se desilo i sasvim vas shvaćam jer ovu temu sam i otvorio radi toga što sam preživio MOBBING, bar se nadam, ako Bog da.786 wrote: Ne mogu opisati kroz šta sam dalje prolazio, gdje sam čak narušio i bračni status, i zdravlje, i psihu te se ni do danas nisam oporavio. Karijera koju sam gradio više godina uništena je a posao ni do danas nisam našao.
Uzimajući u obzir da se trenutno nalazimo u periodu tranzicije i da postoje zakoni ali nema vladavine prava i radi činjenice da u BiH uopće nema ''Zakona o sprečavanju MOBBING-a'', ova tema je otvorena samo u cilju očuvanja psiho-fizičkog zdravlja.
Zato opustite se i radite na očuvanju svoga psiho-fizičkog zdravlja da biste bili sposobni da normalno živite i radite, svaki dan trčite, vozite bicikl, hodajte, idite u šumu vrištite iz svega glasa da izbacite iz sebe sve negativne emocije koje imate do nekih boljih i sretnijih vremena koja polako ali sigurno dolaze.
Do tada, pišite na ovoj temi, izbacujete putem pisanja sve negativne emocije i šaljite zahtjeve prema Parlamentu BiH da bi se kao i u susjednim zemljama usvojio ''Zakon o sprečavanju MOBBING-a''.
Na kraju, sve vas pozivam da se uključite u akciju za 1 MAJ praznik rada:
''Jedno kokošje jaje za sitno-kokošare iz Sindikata BiH''

U svrhu podizanja svijesti naroda vezano za LAŽNI SINDIKAT BiH.
Više o ovoj akciji na temi koja se nalazi na linku:
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 06&start=0
-
786
#339 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Mnogo toga bih ja i dodao ali čemu sve kad živimo u ovom sistemu koji je sve osim ljudski...nisam imao namjeru da se žalim bilo kome...samo da ukažem na peripetije kojima se služe tzv. renomirani poslodavci...i znajte da ja nisam jedini u navedenoj firmi koji je prošao kroz sve spomenuto...mada sam najgore prošao...volio bih stupiti u kontak sa nekom ozbiljnom medijskom kućom da proprati ovaj slučaj...možda spriječimo neke da se igraju sa socijalnim statusima radnika...pozdrav
- Bloo
- Globalna šefica
#340 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
ne znam koga bi mogao kontaktirati iskreno786 wrote:Mnogo toga bih ja i dodao ali čemu sve kad živimo u ovom sistemu koji je sve osim ljudski...nisam imao namjeru da se žalim bilo kome...samo da ukažem na peripetije kojima se služe tzv. renomirani poslodavci...i znajte da ja nisam jedini u navedenoj firmi koji je prošao kroz sve spomenuto...mada sam najgore prošao...volio bih kada bih stupio u kontak sa nekom ozbiljnom medijskom kućom da proprati ovaj slučaj...možda spriječimo neke da se igraju sa socijalnim statusima radnika...pozdrav
mozda Oslobodenje, neki web portal (buka, radiosarajevo...), nisam sigurna stvarno
a apsolutno te razumijem, jer sam u slicnoj situaciji
-
786
#341 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
možda je jedan od problema i taj što TDR koristi večinu medija za reklamu svojih proizvoda pa se isti ne usuđuju izgubiti jednog od konzumenata njihovog medijskog prostora...a s druge strane mnogo je i večih kršenja radnog prava pa prekratko traju vapaji radnika na pojedinim medijima da bi se nešto pokrenulo...meni se čini da će mnogi nastradati dok se nešto ne promjeni...jedino nam preostaje sud...ali daj Bože i da oni išta naprave s obzirom da je zakon dvosmislen...Bloo wrote:ne znam koga bi mogao kontaktirati iskreno786 wrote:Mnogo toga bih ja i dodao ali čemu sve kad živimo u ovom sistemu koji je sve osim ljudski...nisam imao namjeru da se žalim bilo kome...samo da ukažem na peripetije kojima se služe tzv. renomirani poslodavci...i znajte da ja nisam jedini u navedenoj firmi koji je prošao kroz sve spomenuto...mada sam najgore prošao...volio bih kada bih stupio u kontak sa nekom ozbiljnom medijskom kućom da proprati ovaj slučaj...možda spriječimo neke da se igraju sa socijalnim statusima radnika...pozdrav
mozda Oslobodenje, neki web portal (buka, radiosarajevo...), nisam sigurna stvarno
a apsolutno te razumijem, jer sam u slicnoj situaciji
- antimobbing
#342 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Na neki način bi trebali skrenuti pažnju javnosti na MOBBING koji je nevidljiv možda neka emisija na radiju ili televiziji jer ljudi svakodnevno umiru a uopće ne znaju što im se dešava, zato ukoliko imate bilo kakav prijedlog dobro bi došao ...
Konkretno skrenuta je pažnja na lažni Sindikat BiH koji bi trebao da se bavi zaštitom radnika i njihovih prava između ostalog i borbom protiv MOBBING-a, kako u javnom tako i privatnom Sektoru ali to ne rade jer ih uopće nije briga. Samo su im bitni lični sitno-kokošarski interesi a za sve to smo mi lično krivi što sve ovo dopuštamo … ili ljudi uopće ne znaju što se dešava?
Vidjeli ste sami ovih dana koliko lažnih predstavnika ovoga i onoga svuda ima instaliranih, i svi oni se isključivo bave samo ličnim interesima, jer naš balkanski mentalitet se svodi samo na kolektivno sitno-kokošarenje, dok nam se svima to pojedinačno kao bumerang vraća u vidu kolateralne štete za sve nas …
Konkretno skrenuta je pažnja na lažni Sindikat BiH koji bi trebao da se bavi zaštitom radnika i njihovih prava između ostalog i borbom protiv MOBBING-a, kako u javnom tako i privatnom Sektoru ali to ne rade jer ih uopće nije briga. Samo su im bitni lični sitno-kokošarski interesi a za sve to smo mi lično krivi što sve ovo dopuštamo … ili ljudi uopće ne znaju što se dešava?
Vidjeli ste sami ovih dana koliko lažnih predstavnika ovoga i onoga svuda ima instaliranih, i svi oni se isključivo bave samo ličnim interesima, jer naš balkanski mentalitet se svodi samo na kolektivno sitno-kokošarenje, dok nam se svima to pojedinačno kao bumerang vraća u vidu kolateralne štete za sve nas …
-
786
#343 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Mobing je u svakom slučaju teško dokazati, a govoreći o vlastitom iskustvu ukazujem i na manipulaciju neznanjem o radnom pravu kod samih radnika...znači da su poslodavci u prednosti kada je u pitanju radno pravo jjer imaju advokate koji im tumače zakone...a ko nama može pomoći??? postoji li institucija ili bar neki odjel gdje se možemo obratiti za pravnu pomoć ili tumačenje zakona???
- Bloo
- Globalna šefica
#344 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
obdusmeni i ima jedna udruga/savez za zastitu zaboravih ime potrazit cu786 wrote:Mobing je u svakom slučaju teško dokazati, a govoreći o vlastitom iskustvu ukazujem i na manipulaciju neznanjem o radnom pravu kod samih radnika...znači da su poslodavci u prednosti kada je u pitanju radno pravo jjer imaju advokate koji im tumače zakone...a ko nama može pomoći??? postoji li institucija ili bar neki odjel gdje se možemo obratiti za pravnu pomoć ili tumačenje zakona???
-
786
#345 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
ako ti nije teško...u svakom slučaju hvalaBloo wrote:obdusmeni i ima jedna udruga/savez za zastitu zaboravih ime potrazit cu786 wrote:Mobing je u svakom slučaju teško dokazati, a govoreći o vlastitom iskustvu ukazujem i na manipulaciju neznanjem o radnom pravu kod samih radnika...znači da su poslodavci u prednosti kada je u pitanju radno pravo jjer imaju advokate koji im tumače zakone...a ko nama može pomoći??? postoji li institucija ili bar neki odjel gdje se možemo obratiti za pravnu pomoć ili tumačenje zakona???
- antimobbing
#346 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Pokušaj se malo opustiti i misliti na nešto lijepo biće to sve dobro, ako Bog da ...
Vidi ljepote naše bosanske samo jedan dan zapucaš sa rajom uzbrdo ...

Biti ćeš kao preporođen i spreman za nove poslove i izazove jer ono što te ne uništi to te ojača.
Vodio sam jedan dan svoga kolegu koji je imao velikih problema na poslu u prirodu. Rekao sam mu da hoda i vrišti koliko god može. Čovjek se preporodio i ozdravio a zamalo nije umro od sikiracije …
Vidi ljepote naše bosanske samo jedan dan zapucaš sa rajom uzbrdo ...

Biti ćeš kao preporođen i spreman za nove poslove i izazove jer ono što te ne uništi to te ojača.
Vodio sam jedan dan svoga kolegu koji je imao velikih problema na poslu u prirodu. Rekao sam mu da hoda i vrišti koliko god može. Čovjek se preporodio i ozdravio a zamalo nije umro od sikiracije …
-
786
#347 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
e pa i ja sam vrištao samo kući...nakon toga sam morao operisati bruh koji sam zaradio "vrištanjem"...antimobbing wrote:Pokušaj se malo opustiti i misliti na nešto lijepo biće to sve dobro, ako Bog da ...
Vidi ljepote naše bosanske samo jedan dan zapucaš sa rajom uzbrdo ...![]()
- Bloo
- Globalna šefica
#348 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
786 link mi je kuci na racunaru pa ti posaljem od kuce 
mada oni ti mogu pomoci sa savjetima eventualno
Republika Srpska je puno bolje organizirana sto se toga tice, i udruzenje im je dobro
mada oni ti mogu pomoci sa savjetima eventualno
Republika Srpska je puno bolje organizirana sto se toga tice, i udruzenje im je dobro
- antimobbing
#349 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Nemoj onda više, puno je ugodnije slušati kako rumeni vrište i pište kad ih stisneš negdje, ali poslije posla.786 wrote: e pa i ja sam vrištao samo kući...nakon toga sam morao operisati bruh koji sam zaradio "vrištanjem"...
- antimobbing
#350 Re: MOBBING = UMORSTVO na radnom mjestu!
Upravo tako, kratko i jasno … edikaiothesan!back office wrote:rijeć EDIKAIOTHESAN-nad njima je izvršena smrtna kazna
Samo što je MOBBING = umorstvo i pravno puno teže od ubistva, ali ljudi još uvijek toga nisu svjesni …