Gledali ste, ne preporučujete

Najbolji i najgori filmovi, serije, sve o sedmoj umjetnosti...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
lord-executioner

#326 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by lord-executioner »

A to je nekako i poenta cijele rasprave, tvoje misljenje o Shawshanku ja ne dijelim, kao sto ni ti ne dijelis misljenje Triple_XXX-a o Basterdsima, ili ja ne dijelim u potpunosti njegovo misljenje o Dark Knight-u. Subjektivnost....
minjonja

#327 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by minjonja »

johnnykola wrote:ali sta svi vide u onom sosenk redempsonu da mi je znati?
meni film prosjek mrtvi.
meni pored forresta gumpa najbolji.
Triple_XXX

#328 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Triple_XXX »

lord-executioner wrote:@triple_xxx
Mozes koristiti IMDB kao statisticku alatku...
Uh, dobro je, već sam se zabrinuo.
lord-executioner wrote:U situaciji u kojoj svoje misljenje izrazava istinski sitan broj korisnika u poredjenju sa cjelokupnom populacijom, ili u najmanju ruku u poredjenju sa ukupnim brojem gledalaca filma...
Hmmm... O ovome vrijedi razmisliti. Da vidimo koje su mi opcije, na osnovu čega bih mogao procijeniti popularnu percepciju filma X:
  • a) Pero Ložač je izjavio da je popularna percepcija filma X izražena brojkom 7.7
    b) Prosječna ocjena za film X, na osnovu 156,943 ocjena gledalaca koji su koristili skalu od 1 do 10, je 8.4
Shvatam ja da je Pero Ložač autoritet i da će moj izbor povrijediti mnoge, ali ja sam ipak za opciju b). Nekako mi se čini da je to još uvijek najbolji podatak kojim raspolažemo u tu svrhu. Ako neko nađe neki bolji, molim da mi odmah javi, i ja ću ga prihvatiti.
lord-executioner wrote:IMDB ne moze biti mjerilo ... stvarne percepcije gledalaca
Može, npr. za mene!
lord-executioner wrote:...komentar Triple_XXX-a, odnosio se na bilo koji film od onih koje je preporucio ili pak nije preporucio, samo je primjer subjektivne kritike kojoj treba pristupiti kao i svakoj kritici - podsjecajuci se da je to misljenje jednog covjeka...
Hvala na komplimentu! :)
Ozbiljno, na ovo je stvarno trebalo skrenuti pažnju. Ja inače idem naokolo i predstavljam se kao Nečastivo Trojstvo :evil: ( Me, Myself & I), a svoje mišljenje predstavljam kao nešto drugo, a ne mišljenje jednoga čovjeka. Kratki pasus koji slijedi, nedvosmisleno će to potvrditi.
Btw. odkada je IMDB ogledalo kvalitete...

Što se mene tiče, nije ni od kada. Ja IMDB koristim kao statističku alatku. Ako 156,677 osoba ocijeni film X sa prosječnom ocjenom 8.4 i ako znamo da je prosječna ocjena oko 6.6, a najveća prosječna ocjena 9.1, onda to za mene znači:
a) da se radi o statistički valjanom uzorku koji
b) pokazuje da se film X popularno percipira kao osjetno natprosječan.
Ako je ta popularna percepcija u monumentalno velikom raskoraku sa mojim doživljajem filma (a u predmetnom slučaju jest) onda je film X, moj (ne tvoj ili bilo čiji drugo) ubjedljivi favorit za najprecjenjeniji film svih vremena.
Idemo dalje.
lord-executioner wrote:Mislim da bi i ozbiljnost Triple_XXX-a u percipiranju pojedinih filmova koji nisu konstruirani da udovolje ozbiljnom pristupu, ili sklonost da pri usporedjivanju prelazi granice zanra mogle biti malo ublazenije i time za nijansu objektivnije
Da, shvatam šta hoćeš reći, treba filmove posmatrati u okvirima žanra. Eto npr. jedan od mojih omiljenih filmova je Zombieland. A svima koji misle da Zombieland nije extra film, preporučujem da budu malo objektivniji i da ga posmatraju u okviru specifičnog žanra (zombie parodija).

Da, iza velikih riječi obično se kriju male istine o nama.
Kada kažemo da je neko objektivan, to zapravo znači da se slažemo sa njim, a kada na uljudan način želimo reći da se sa nekim ne slažemo, onda to proglasimo za nečije subjektivno mišljenje. Uostalom, kada ste zadnji put čuli:
- Apsolutno se ne slažem sa tvojom ocjenom, ali mislim da je ona objektivna!

I na kraju balade (samo se ti nadaj) da i ja postavim jedno pitanje:
Image
lord-executioner

#329 Re: Gledali ste ne preporucujete

Ja smatram da se moze biti objektivan samo u okviru nepobitnih, notornih cinjenica; sve izvan toga, ukljucujuci i bilo cije misljenje, odraz je subjektivnosti. Dakle, to sto neke tvoje stavove ne smatram relevantnim ili utemeljenim, ne znaci da u svemiru u kojem ti zivis i po "Autostoperskom vodicu za filmove" na osnovu kojeg ti percipiras film kao kvalitetan ili nekvalitetan ti stavovi to nisu. Ostatak tvog posta, ukljucujuci suvisnu ironiju kojom pokusavas naglasiti sopstvenu individualnost i prividno nadmocan polozaj zbog uvjerenja u snagu svojih argumenata ( koji se, ako malo bolje procitas vlastite postove, svodi opet na "to je moje misljenje", jer se na drugo tesko moze i svoditi ) necu puno ni komentirati. A ako mislis da je koristenje najboljeg podatka prihvatljivo jer je "jedini kojim raspolazemo", onda si svakako na najboljem putu da doneses pogresan zakljucak i o mnogo bitnijim pitanjima od "Dark knight"-a. Posljednja slika zasluzuje komentar, i ja cu ga napisati: dobro je da se covjek uvijek pita o vlastitim motivima i potrebama zbog kojih radi stvari koje radi ( zbog tona u kojem su tvoji postovi pisani, moram pretpostaviti da pitanje iz slike upucujes sebi samome ). Cheers!

P.S. Doduse, jedno cu ti dati, Zombieland i ja dozivljavam kao dobar film.
johnnykola

#330 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by johnnykola »

realno i hicu i slobu i cecu pogurase mnogi (vizavi imdb-a i valorizacije i to) pa ne mozemo bas reci da su vrh.
nego, ste vas dvoica :razz: gledali gummo i julien donkey boy? vase cijenjeno misljenje ako jeste. :-D
lord-executioner

#331 Re: Gledali ste ne preporucujete

Ovo je posljednji off topic kojeg cu staviti :) Julien Donkey Boy mi je na listi za gledanje, ali jos nisam do njega dosao ( citaj - skinuo ), Gummo nije ni na listi, sad guglam i vidim da je isti reziser, dodao, pa cemo vidjeti :)
johnnykola

#332 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by johnnykola »

nesto kontam sto ne gummo :-D oni iz kriteriona gummo nekad prikazati
nego stalno u krug vintaju iste filmove na svojim projekcijama? autorska prava,
sta li?
jedna

#333 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by jedna »

odgledala punih 10 minuta Stan Helsinga - i to mi čudo kako sam uspjela :cry:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#334 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Truba »

ne preporucujem
nacistički propagandni film Eternal Jew iz 1943 :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
vee-jay

#335 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by vee-jay »

Triple_XXX wrote:
vee-jay wrote:
Triple_XXX wrote:Tarantinov motiv ... da namlati pare
Jedina napisana cinjenica. Sve ostale izjave tek jedan od subjektivnih pogleda na pojedine scene ili citav film. Nothing more, nothing less. :wink:
Kako si ti utvrdio da se radi o činjenici i to još jedinoj, nije mi jasno. ....
koliko ja znam, od njenog postojanja, umjetnost je uvijek bila podredjena biznisu. kvalitet jednog umjetnickog djela se mjeri u cashu ili kako kaze poznati nam stih, pare pare pokrecu svijet. to vazi izmedju ostalog i za sve sto dolazi iz holivuda ili sto zeli da bude kompetitivno holivudu. dakle da, cinjenica je, da je ovaj film izmedju ostaloga napravljen da bi "namlatio" pare.

i da se ponovim, sve ostalo su tek subjektivni pogledi na pojedine isjecke iz filma o kojima se moze diskutirati ili filozofirati ali i ne mora.
Triple_XXX

#336 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Triple_XXX »

I... Koji film ne preporučuješ za gledanje?
lord-executioner

#337 Re: Gledali ste ne preporucujete

Odgledah i ne preporucujem "Duplicity"; korporativna spijunaza nikad nije bila tako predvidljiva uprkos nepotrebno kompleksnom zapletu, scenarij sadrzi suvisne dijelove koji su nelogicno konstruirani i postoje samo da bi posluzili radnji da dodje iz tacke A u tacku B, rasplet sadrzi veoma blage note komedije ( priznajem da ne shvatam zasto je film svrstan u romanticno-komicni triler zanr ), ali je kao i ostatak filma prilicno isprazan, jer i jedva prisutna napetost nestaje nakon odgledanog filma, cineci ponovno gledanje dvosatnom agonijom.
vee-jay

#338 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by vee-jay »

Triple_XXX wrote:I... Koji film ne preporučuješ za gledanje?
Zombieland

:D
black

#339 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by black »

vee-jay wrote:
Triple_XXX wrote:I... Koji film ne preporučuješ za gledanje?
Zombieland

:D

ufff strogo zaobici :mrgreen:
Triple_XXX

#340 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Triple_XXX »

Naked Lunch Jest malo stariji, ali ako naletite na njega, zaobiđite ga u širokom luku.
Truba

#341 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Truba »

dajte ba i goli ručak i zombieland su ok filmovi ne znam šta pričate :?
johnnykola

#342 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by johnnykola »

Triple_XXX wrote:Naked Lunch Jest malo stariji, ali ako naletite na njega, zaobiđite ga u širokom luku.
joj, kad se sjetim. zapaljenje mozdane opne. odron.
Truba

#343 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Truba »

znamo tvoje levičarske gluposti koje gledaš :P nisi merodavan :mrgreen: :sax:
johnnykola

#344 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by johnnykola »

komi wrote:znamo tvoje levičarske gluposti koje gledaš :P nisi merodavan :mrgreen: :sax:
napisa covek koji je svaba i partizan u istom filmu. :D ali ne, stvarno, nesto
masina kukac, vlaga u sobi tolika k'o da je maglustina pala
do frtalj sarajeva u januaru. no, postivam tvoj neukus. :D

p.s. mozes li neukom pucanstvo pojasniti koja je fora ovo sa sa-x transparentom?
zelis da te forumasi podupru u ocrnjavanju mojeg lika i dela. je l' to!?!?!?!? :D
Triple_XXX

#345 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Triple_XXX »

Evo još jedan loš. Ovaj put, nadam se, neće biti ozlijeđenih.
Southland Tales
Truba

#346 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Truba »

johnnykola wrote: p.s. mozes li neukom pucanstvo pojasniti koja je fora ovo sa sa-x transparentom?
zelis da te forumasi podupru u ocrnjavanju mojeg lika i dela. je l' to!?!?!?!? :D
tvojeg lika i čega? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :sax:

ne fakat oba ta filma imaju svoje mjesto u istoriji filma (pa makar ono bilo o zombijima)

:P
vee-jay

#347 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by vee-jay »

pa dobro, ipak svi znamo kako je nastala knjiga, zar ne?

film je bolji od knjige :D
Truba

#348 Re: Gledali ste ne preporucujete

Post by Truba »

163. Naked lunch - Cronenberg F ***** *

dakle 163. nabavljeni divx dobio ocjenu 6/10 :D
Truba

#349 Re: Gledali ste ne preporucujete