Horor u porodilištu

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
valterbranisarajevo

#326 Re: Horor u porodilištu

Post by valterbranisarajevo »

Zeznuto je sve to!

Ja sam već napisao da, sa ljudske strane, shvatam osobe koje zbog zdravlja svoje bebe daju novac doktorima. To jeste mito ali mislim da je jedini krivac je u ovom slučaju zbog specifične situacije onaj ko mito prima.

S druge za strane davanje novca prilikom izlaska iz bolnice, u znak zahvalnosti su krivci mame i tate podjednako kao i doktori.

Opet, što je najveći problem, pravosudni organi, sve i da imaju volju, ne mogu nekoga strpati u zatvor bez svjedoka.

Zato stalno treba pričati o ovome. Kroz tu kliniku godišnje prođe hiljade pacijantica, među njima će se naći neko ko će biti spreman da svjedoči, kao oni hrabri ljudi koji su razotkrili već spomenutog dr. Lagumdžiju...
opet ja

#327 Re: Horor u porodilištu

Post by opet ja »

valterbranisarajevo wrote:Zeznuto je sve to!

Ja sam već napisao da, sa ljudske strane, shvatam osobe koje zbog zdravlja svoje bebe daju novac doktorima. To jeste mito ali mislim da je jedini krivac je u ovom slučaju zbog specifične situacije onaj ko mito prima.

S druge za strane davanje novca prilikom izlaska iz bolnice, u znak zahvalnosti su krivci mame i tate podjednako kao i doktori.

Opet, što je najveći problem, pravosudni organi, sve i da imaju volju, ne mogu nekoga strpati u zatvor bez svjedoka.

Zato stalno treba pričati o ovome. Kroz tu kliniku godišnje prođe hiljade pacijantica, među njima će se naći neko ko će biti spreman da svjedoči, kao oni hrabri ljudi koji su razotkrili već spomenutog dr. Lagumdžiju...
e i ovdje ima jedna "caka", zasto se neki odluce da plate nako poroda...porod je specifican...porod moze trajati od 2 sata pa do 24 (nekada i duze)...a nisu rijetki oni koji su recimo dosli u bolnicu kada je bio jedan dr. u smjeni koji je primio zenu i tom doktoru plate a on ode, nakon sto se njegova smjena zavrsi, pa zenu na kraju porodi drugi doktor koji opet ocekuje da mu se plati...upravo zato se mnogi odluce da plate nakon poroda
valterbranisarajevo

#328 Re: Horor u porodilištu

Nevjerovatno :shock:

Bukvalno gledajući ispada da roditelji kupuju vlastitu djecu od doktora.. :(

Mada sam ja u stvari mislio na davanje para sestrama prilikom izlaska iz bolnice..Zbog čega to? U znak zahvalnosti za maltretiranje i ponižavanje?
zili

#329 Re: Horor u porodilištu

Post by zili »

ne bi se moralo uopšte ići na sud.

medicinsko osoblje koje prima mito ili se u bilo kom smislu neprimjereno ponaša bi prvo trebao sanksionisati upravnik klinike ili disciplinska komisija. pa, onda, ako neko hoće još pride da tuži...
i problem nije toliko što će neko uzeti novac, problem je što doktori mahom (čast rijetkim izuzetcima) ne rade svoj posao. Eh, te koji ne rade svoj posao, te bi prvo trebalo kažnjavati - od suspenzije i smanjenja plate do otkaza i oduzimanja dozvole

nekako je došlo do zamjene teza, ili zapravo nadležnosti. nisu građani niti civilno društvo dužni da suzbijaju korupciju, kako kaže opet ja. primarna dužnost za suzbijanje korupcije je na nadležnim institucijama - u ovom slučaju ministarstvu zdravstva. ministarstvo zdravstva je to koje treba apelovati na građane da prijavljuju slučajeve korupcije, po mogućnosti anonimno, a onda bi trebalo voditi jasnu politiku i pokazati jasne rezultate svog rada kako bi građani vidjeli da od tog prijavljivanja ima neke koristi i da to nije samo još jedna caka koja se ko fol uvodi jer se mi pred međunarodnom zajednicom pravimo da smo ko fol europljani.

što se tiče davanja novca sestrama po izlasku iz bolnice, mislim da je to tradicija, nešto kao kićenje svatova...? U svakom slučaju, tamo na punktu gdje se "izdaju" bebe bi se mogla staviti ona kutija za dobrovoljne priloge, pa ako ponosna rodbina u slavljenju rođenja najnovijeg člana porodice baš mora nekog zakititi, nek zakiti recimo fond za obnovu porodilišta, ili fond za obuku medicinskog osoblja.
valterbranisarajevo

#330 Re: Horor u porodilištu

Usput postoje i organizacije kao što je npr. Transparency international kojima se također može prijaviti korupcija. To se može uraditi i preko njihove web stranice...
aerosa

#331 Re: Horor u porodilištu

Post by aerosa »

Ma jok to, ipak je lakše na forumu pričati kako su svi korumpirani (a onda dodati da nije tražen mito nego je "preventivno" dato) i ne raditi ništa na tome nego se samo sablažnjavati nad tim i govoriti "bože jadni mi"...
kakvi smo i dobro nam je...:S
daleko

#332 Re: Horor u porodilištu

Post by daleko »

Evo zanimljive liste koja pokazuje zemlje i korupcije u njima.

Cetiri skandinavke zemlje su u top 11.

Slovenija takode sa odlicnom pozicijom koja se odvaja od ostalih zemalja u nasem regionu.

A nas, Bosnu, pronadite sami, i vidjecete sa kojima smo zemljama okruzeni :( :( :(

http://www.transparency.org/policy_rese ... 2009_table
valterbranisarajevo

#333 Re: Horor u porodilištu

Kada je izašao članak u SAN-u, portparolka KCUS je obećala internu istragu. Međutim, rezultati iste nikada nisu objavljeni (ako je istrage uopšte i bilo)...

Korupcija se sasvim anonimno može prijaviti i na krimolovac na telefon 080 020 505

http://www.krimolovci.ba/bs/

Kada bi za jedan dan dobili 20-ak prijava o uzimanju mita, siguran sam da bi nešto morali poduzeti...
dest_sa

#334 Re: Horor u porodilištu

Post by dest_sa »

Samo da potvrdim pricu ove porodilje koja je i otvorila temu. Moja sestra je takodjer na carski rez prvo dijete rodila na kosevu i rekla je nikad vise, cak je njena verzija i malo gora od ovog. Na zalost, njena beba, moja sestricna nije dobila samo ojed, vec se dva puna mjeseca oporavljala sto od upale pluca sto od raznoraznih prehlada. I da stvar bude gora, zavrsi kod malo manjih monstruma od sestara na pedijatriji gdje je morala tako ranjena od carskog reza da sjedi pored beeb po cijelu noc jer nemaju krevete za majke, a sestre nemaju vremena da "bdiju" nad bolesnom djecom pa tako roditelji dolaze u te nehumane uslove.
A jos nesto da kazem. U tih 7 dana dok je ona lezala u tom konc logoru, jedna beba je tim sestrama ispala i na zalost preminula, ali to su nekako uspjele da zataskaju i o tome se nije smjelo ni pricati. Ja zaista ne znam sta su rekle roditeljima te bebe, znam samo da se pokusavalo prikriti na sve moguce nacine.
valterbranisarajevo

#335 Re: Horor u porodilištu

Jezive priče porodilja

"Sarajevska ginekologija je deseti krug pakla"

Ginekološko-akušerska klinika u Sarajevu već godinama čeka na preseljenje u novu zgradu na Jezeru. Tada će, kako tvrde nadležni, biti i bolji uslovi za porodilje s obzirom da trenutna zgrada u kojoj se rađaju najmlađi stanovnici našeg grada nije adekvatna za tu vrstu potreba. No, Sarajke koje su se porađale na GAK-u tvrde da nije u pitanju zgrada, već sam odnos ljekara i sestara prema njima, te loši higijenski uslovi.

Nedavno smo objavili tekst upravo o Ginekološko-akušerskoj Klinici u Sarajevu, čiji nadležni tvrde da su higijenski uslovi na zadovoljavajućem nivou, međutim porodilje koje su boravile na GAK-u ističu kako su uslovi i više nego katastrofalni.

"GAK je deseti krug pakla. Ležala sam na GAK-u kada sam u šestom mjesecu trudnoće izgubila bebu. Primili su me, polegli na krevet iz kojeg su virile željezne šipke i koji je bio prekriven krvavim čaršafom, i zaboravili me... Liječnici su dolazili u vizitu, sestre su se šetkale povremeno, ja sam ležala i shvatila da mi ni sam gubitak prvog djeteta neće biti težak kao što će mi biti boravak na GAK-u. Nažalost, bila sam u pravu. Prolazio je dan, dva, tri, ništa... Kada sam dobila temperaturu, sama sam morala lutati hodnicima da nađem sestru i zatražim toplomjer... Dobila sam sepsu. Vadili su mi nalaze i gubili ih na putu za CUM... Nisu mi uključili antibiotike. Bili su grubi, grubi do bola. Igrali su se sa mnom. Izazivali mi porod, pa prestajali. Tako pet dana", napisala je jedna čitateljka našeg portala nakon objave naše priče, nastavljajući:

"Hranu nisam jela - žohari, a nisam bila ni gladna. Poslije poroda su me uspavali. Probudila sam se sama u sobi. Bila sam u njoj danima, priključena na obje ruke na kojekakve bočice i cjevčice u koje su povremeno ubrizgavali i injekcije. Od toga su prošle tri godine. Još se nisam oporavila. Sepsa je izmijenila cijeli moj metabolizam i na kraju sam bila samo sretna što sam uopće i živa. Da dr. Godinjak tog popodneva nije došao u vizitu, umrla bih na krevetu, a da to niko ne bi ni primjetio do jutarnje vizite. Posljedice su strašne. Mjeseci antibiotika, rane na maternici od njihovih grubih zahvata, psihičke traume, gubitak volje za seksom. Glavna sestra mi je "utješno" rekla da se događa i da odmah trebam pokušati nakon tri mjeseca", napisala je naša čitateljka dodajući da joj je to najgore životno iskustvo.

Sličnog iskustva je bila još jedna čitateljka portala Sarajevo-x.com

"Uvjeti na jedina dva mjesta gdje se žene u Sarajevu mogu porađati su više nego stravični. Bila sam i na Koševu i u Vojnoj bolnici i teško je reći koja je lošija. Loši uvjeti zbog neimaštine i nisu toliki problem, najveći problem je upravo odnos sestara i ljekara, koji je u tolikoj mjeri neodgovoran da bi trebao biti krivično gonjen i kažnjavan.
No, i pored svega na Koševu sam srela i jednog divnog ljekara, koji je i pored užasnih uvjeta u kojima radi, našao način da bude toliko ljubazan i pažljiv. Svi ostali, a srela sam ih mnogo u obje bolnice, bili su takvi da sam sve vrijeme strahovala za zdravlje mojih beba i odbrojavala minute da bježim kući prije nego im neko naudi... Neki su samo vrebali novčanik, a drugi su bili i unaprijed drski", napisala je građanka Sarajeva koja je također imala loše iskustvo.

Sličnih iskustava su bile i brojne druge građanke Sarajeva, no u svakom slučaju ima i onih koje su barem u nekoj mjeri bile zadovoljne odnosnom sestara i ljekara na Ginekološko-akušerskoj klinici u Sarajevu.

"Ja sam se porodila prije godinu dana carskim rezom, tako da sam morala ostati pet dana na GAK-u i upravo u tom vremenu koje sam provela tu mogla sam zaključiti da nisu svi neljubazni i da ima divnih babica, medicinskih sestara i ljekara", napisala je jedna Sarajka.

Slično iskustvo imala je još jedna porodilja:

"Ja sam se porodila tačno prije deset mjeseci, normalnim putem, te sam u bolnici provela 24 sata. Kad sam došla na prijemno sa bolovima doktor me pregledao i ustanovio da sam se već počela otvarati. Smjestili su me u sobu do sale i pustili da se sama otvorim, bez ikakvih influzija i injekcija. Sestre su bile veoma ljubazne i redovno su me obilazile. Porod je protekao u najboljem redu i prebacili su me u sobu za porodilje. Posteljinu su tokom noći mijenjali tri puta, hranili bebu, te je presvukli minimalno četiri puta. Napominjem, nisam nikome dala ni marku, a ni veze nisam imala, čak ne znam ni ime doktora, a ni babice koja me je porodila", napisala je naša čitateljka, dodajući da svim ženama treba biti jasno da one nisu kod kuće.

Inače, nadležni iz GAK-a se nadaju boljim uslovima kada se pređe u novu zgradu porodilišta na Jezeru, a prema najavama porodilište dr. Zehra Muidović bi trebalo biti završeno do kraja godine, te bi se GAK već početkom 2010. godine mogao preseliti u nove prostorije.

(Sarajevo-x.com)
valterbranisarajevo

#337 Re: Horor u porodilištu

Priče iz sarajevskog porodilišta 2

Razni komentari, sve se svodi na isto, kosevo ne valja. Jedan od razloga zasto sam htjela u vojnu bolnicu jer sam cula da je cista. Ali u 8 mjesecu pukne mi vodenjak i ja u vojnu bolnicu tamo me primili i pregledali i rekli da je najbolje da idem u kosevo jer oni nemaju pedijatriju i moze bebi biti potreban dodatna njega jer je u pitanju prijevremni porod, napisu mi nalaz. Ja sa tim nalazom u kosevu a tamo sestra koja me primila da me pripremi gleda nalaz i daje komentar:"a sto ste isli u vojnu jel to oni imaju nesto sto mi nemamo?". Ostala sam sokirana sta cujem, kako je nije stid ali iz mene ide plodna voda i vec po malo pocinju kotrakcije nemam snage, to sve cuje moj svekar i kaze:"idem po doktora koji nam je inace familija da to rijesi",,, a ta sestra je imala srecu sto nije moj muz trenutno se zadesio tu inace bi je ubio. Dodje doktor i prica se mjenja, govori da sam snaha i da me dobro pripaze. Obilaze me stalno i pregladavaju, u tom dolazi doktorica kao zamjena. Doktorica ce da me porodi i treba da idem u porodjanu salu ali moram ponjeti sve stvari sa sobom. Bolovi postaju sve jaci i ja pitam moze li neko ponjeti torbu i dobivam komentar: "ti si trudna nisi bolesna, ponesi je sama , hajde sagni se." I naravno ja je uzmem sama. I u porodjanu salu kada smu me prikljucili na infuziju pocinju nepodnosljivi bolovi a u pauzi ja uzimam zraka i osjetim dim cigare koja dolazi iz sobe gdje su sestre, nemam snage da nikoga zovnem iskljucila sam mob jer je to pravilo, ucim i molim Allaha dz.s. da sto prije zavrsi moj porod i da mi olaksa i da mi beba bude zdrava. Poradjam se i sve prolazi u najboljem redu hvala Bogu. Beba zdrava sve super. Zovem muza i on dolazi sa tortom i sokovima. Kazem sestri evo sada ce mi doci muz i sacekamo ga. Sestra je inace bila super osim sto je bio dim gdje su one cekale da se porodim. Sestra dobiva 100eura i doktorica 100eura uz bobmonjeru da se pocasti. Svi koji su htijeli da me vide su uslii mogli da me vide u bilo koje vrijeme, sutradan sam otisla kuci. Bilo je to u februaru, wc hladan i prpuh na sve strane upala jajnika se moze dobiti brzo. U boksovima su odvojene trudnice i cuje se plac djece jedva sam zaspala. Sutra ujutro vizita i odlazim. Hvala Bogu sve proslo u najboljem redu. Moj zakljucak ko ima para taj moze i zdravlje kupiti. I naravno rekla sam muzu sljedeci put ima da je kraj mene 24h, jer ako mi slicno ikada desi zovem policiju i onda idemo na 60 minuta i pravimo bruku od glavnog grada B i H, a da ne spominjem sto ako me i neko krivo bude pogledao gotov je, djaba jer takvi ljudi jedino silu razumiju.

Ja sam na Kosevu imala priliku upoznati zene koje su zbog komplikacija dosla u Sarajevo iz Zenice, Visokog... Kazu, da im je Sarajevo banja u poredjenju sa Zenicom. A meni je tesko zamisliti nesto gore nego Kosevo. Ginekologija je u zgradi bez lifta. Ako imas komplikacije pri porodjaju, onda se ocekuje da se nakon nekoliko sati poradjanja, ustanes i odsetas sprat gore u operacijsku salu na carski rez. Krevete bolje sam vidjela na snimkama iz africkih bolnica.
Ono je strasno. Ali kada se guzonji kcer bude trebala porditi, onda ce se zauzeti pa cemo valjda nesto bolje dobiti...

ih nje to ništa, jadranka dizdarević uzima i do 300 Km za pregled,pa onda murtezić pa begiću je stoja ultrazvuk
uglavnom vise zarade nego ljekari po najboljim klinikama na zapadu a tek bukvic - taj stari kockar, valja igrati pokera na ovakvom vaktu :)

Definitivno žene ne očekuju Sheraton niti Cezarsku Palaču, ali očekujem da kada me primi nadobudna sestra u 5 ujutro da se ne dernja na mene kao da smo odrasle zajedno i da mi kaže da sam još dva sata mogla kući biti jer ona nije spavala pola noći, a ja se porodim za pola sata. Očekujem da neko prvorotkinji objasni proceduru, a svakoj ženi da pravo na prirodan porod. Očekujem da svim ženama objasne tehnike dojenje, a ne da mi odnosi dijete pod izgovorom da ga ide presvući, a ona ga tamo hrani adaprtiranim mlijekom, jer kao želi da se odmor, a ja nisam ni rekla da sam umorna. Očekujem da se niko ne dere na mene kada izgubim litre krvi i završim na transfuziji (jer me nisu dobro očistili) uz riječi vidi kako si mi isprljala posteljinu. Očekujem da pedijatar zaista pregleda moje dijete i da urade potrebne nalaza, a ne da mi ljekar pedijatar u DZ uspostavlja dijagnoze nakon mjesec dana. Očekujem da se prema svim porodiljama i bebama ponašaju humano, ljudski, profesionalno.

Ima i famozna sestra Zerina,iskompleksirana usidjelica.E ta sestra je pravi melem za pacijentice,dere ih redom pa još Idriz Bukvić,pa još...još...ekipa snova,ne zna se ko je gori od te bande

Čitam komentare, žene imaju različita iskustva. Ali mislim da dolazi do zbrke kad je GAK u pitanju. Žene koje imaju "bolja" iskustva su se porađale na GAK-u, a to je sasvim druga priča, nego ležati tamo. Naime, pacijentice koje leže su na prvom spratu, kad se uđe, pa desno, a na katu su sale i odjel za porodilje. Eh, tu dolje, je pakao. Napisala sam već, 10 krug pakla. A gore je bolje, čišće. Ali dolje, dolje. Sve što sam napisala, stojim iza svakog slova, svake riječi. Još imam more od svega toga.

Ja sam cuvala trudnocu na Patologiji 2 mjeseca. Doveli me sa pritiskom 160/110 i lezala sam u krevetu Jadranke Dizdarevic, kao ona mi doktorica. Rekli mi da mogu izgubiti bebu. Cekala sam 5 dana da me primijeti. Na viziti mi se ni ne obrati!!!! Sve cile-mile, ljubazna, al od pregleda nista. Nista nisam znala 5 dana o bebi, dok mi neko nije rekao da me ona nece pregledati dok ne platim! Usred bolnice se svaki UZ kod nje placa sa 50 ak maraka!!! I to stavi pare u dzep bez da kaze: "Ma nemoj, nisi trebala!" Bez ikakvog pardona! %00 km sam ja njoj dala za tih 2 mjeseca lezanja i za ugovoreni carski rez... Kucka bjelosvjetska!!! Po 5 kreveta u 3 spojene sobe, pa vidis kad neka sa istom dijagnozom kao i ti pobaci, pa mislis da si ti sljedeca....
A sto tusa nema!!!

Kad se porodis neke su sestre OK, neke fenomenalne, al bila sam svjedok kad je gadura presvukla navecer bebe i otisla spavati. Nekoj zeni se beba ukakila (zena imala carski rez, jedva hoda!) i zove sestru jer beba vristi da je presvuce. A ona kaze da nece, jer ih je presvukla i nema presvlacenja do jutra!!!! Da novorodence bude u izmetu do jutra jer se pokakilo kad njoj ne odgovara. Tako je zena, iako nam je zabranjeno bilo ih odmotavati, odmotala dijete i presvukla i onda je sestru zvala jer je nije znala onako smotati ponovo i ova udarila u dreku sto se ova usudila odmotati dijete iako je ona zabranila??? Da nisam bila licni svjedok, ne bih u to vjerovala!!!

Citam ove komentare gore, i svaki me sve vise i vise vraca na teske dane provedene na ginekologiji Kosevo.
Sada se sjetih, da sam bila plakala od srece sto idem iz bolnice.. Stvarno covjek zaboravi poslije, ali ono gore je stvarno haos izuzev nekoliko postenih doktora i sestara.

hvala bogu ta kasaba je moja davna proslost ali na moju veliku zalost u sebi jos nosim ruzna sjecanja, traume i razocarenja iz vremena kad se moja zena poradjala. njen je hendikep bio sto je najgore sto ima srpsko ime pa je tretman sarajevskih kurrvvestina time bio narocito poseban. jasno mi je da drustvo zivi u neimastini ali mi se gade ovi sto ih brane. sa mozda par izuzetaka to je skup najokorjelije mafije koji bi po svim bozijim zakonima trebali biti na izlezavanju dugotrajnih zatvorskih kazni. i prije nego krenes u taj pakao upoznaju te sa procedurom mita koja tamo vlada. kazu, nemoj se zayebavat, mogu ti naudit. gurni koju 50ticu u padje sestri, babici, doktoru i imas sanse da sve prodje kako treba. al djaba, opet i pored svega nayebe pacijent jer eto jadnik, nema para da podmiti svu tu silnu stoku.
djavo vas odnio

Situacija je nesto bolja u 'Nakas' bolnici. Medjutim pregled trudnica vrsi se bez ikakve organizacije, trudnice znaju stajati u hodnicima satima. Trebalo bi da uvedu u smjeni recimo do 30 brojeva,ostave recimo 10 za hitne slucajeve,(kolegica mi je rekla da tako rade u Belgiji), podijele zenama koje se naruce i po tom redoslijedu ih primaju na preglede. Ovako ti kaze dodji u petak u 10h, ti odes...nema doktora, na operaciji ili ko zna gdje npr.i ti cekas do 13h pa ulete neke sa stelama iz 'vedra neba'...pa te na kraju pregleda onako brzinski, nista ti i ne objasni..jer se zuri i to se ponavlja do poroda. Ima sestara koje se ponasaju toliko nadobudno kao da je njihova privatna klinika...U svakom slucaju, cast rijetkim pojedincima

Ko god kaze da nesto na toj klinici ne stima laze, sve je u najboljem redu, sve sto je potrebno je nekoliko suskavih novcanica da idiote od doktora i sestara pretvorite u andjele cuvare svojih buducih majki, nema tog mrguda kojeg stoja nece odobrovoljiti, sesti das cvaju i sve je za pet, samo ne znam sta ce oni koji nisu u situaciji da plate, njima je isto roditi kuci i na ovoj klinici jer ce usluga biti slicna ili mozda i gora, sav jad i bijeda zdravstvenog sistema se tu skupio i najbolje se vidi, izlazi sa ultrazvuka "doktorka", akademski gradjanin ove zemlje, dala jelte i hipokratovu zakletvu i nosi "kesu" u ruci koju je prethodno dobila od pacijentice koja je to "drage volje" spremila i onako precizno vaga njen sadrzaj i vidno nezadovoljna govori drugoj "sta je ovo ovako lagano". Jadovi jadni, zelim im dugu starost i tesku bolest, sve na lijekove potrosili

dva puta se porađala, i oba puta morala dobro platiti da bi preživjela. neće da se pogledaju, inače. strašno!

Čitala sam tužna iskustva pacijentica sa GAK-a.I ja sam jedna od njih.U martu 2007 zbog ciste na jajniku dospjela sam na GAK.Operisana i nakon nekoliko sati otpremljena iz intenzivne njege zbog nedostatka mjesta.Ni danas mi nije jasno zašto sam negdje oko 11 sati ujutro podigla pokrivač i...imala sam šta vidjeti:KRV!!!! Pozvali su sestru koja je pozvala doktora i dok je on stigao četiri puta promijenila zavoje.Krv je samo tekla i tekla.Tražili su salu za ponovnu operaciju ali je bila zauzeta.tada sam pomislila da ću umrijeti,iskrvariti...Iako sam počela gubiti vid uspjela sam nazvati muža da zna što mi se dešava.Napokon je sala bila slobodna i mene je sestra jureći transportovala.Ponovo su me operisali.Meni i mužu dato objašnjenje je bilo da neki krvni sud nije bio dobro podvezan te je pukao i proizveo krvarenje.Šta reći!??Mjesecima sam bila na bolovanju,mjesec i pol nisam mogla pojesti zalogaj hljeba a da ne trpim bolove koji su mi razdirali utrobu.A dr Kapetanović je uzeo novac

Ja sam svoju bebu rodila u Državnoj bolnici prije 2 godine, i također mogu posvjedočiti da su sestre bile izuzetno neljubazne, mogu reći i odurne, isfrustrirane i očito nezadovoljne svojim poslom, iako na biroima ima na stotine medicinskih sestara koje bi bile sretne da dobiju takav posao. Nakon porođaja, ja sam zbog krvarenja imala jake nesvjestice, nisam se mogla sama kretati do toaleta, a sestre niti jednom nisu pokušale da mi pomognu, nisu nam pokazali kako se doji, bebe nisu presvlačili, a o prljavoj posteljini da i ne govorim. A sve to se dešavalo u bolnici koja kako čujem ima certifikat od UNICEF-a da je prijatelj beba. Umjesto certifikata, oni bi svi trebali biti krivično gonjeni, jer uzrokuju teške duševne i fizičke boli pacijenata. Mislim da svi moramo stati u kraj ovakvim dešavanjima, jer u suprotnom niko se ne bi smio pitati zašto se rađa mali broj beba. Poslije ovako traumatičnih iskustava, malo će se koja žena odlučiti da ponovo rodi, nažalost.

porodila sam se na gaku, i istina je, ko ode jedan dan i sutra kuci / i nije tako lose. ali za zene koje moraju lezati na patologiji stvarno je lose - nije vise problem ljubaznosti ili ne nego adekvatne medicinske njege. ja sam lezala nekoliko dana prije poroda i jednu vecer me posalju u podrum na ultrazvuk kod dezurnog ljekara jer protoci nisu bili dobri, da mi ljekar provjeri, dosla sam dole, a jedini dezurni ljekar nije htio da me primi - pitao me je - zar sam ja jedini ljekar ovdje - i zalupio vrata. u pidzami sam sjedila u podrumu ispred njegovih vrata, vece, a on nece da me pregleda, bojala sam se da ce se nesto dogoditi bebi. tada je naisla jedan doktorica sa klinike, pregledala me, bilo joj je zao ocigledno, i rekla - vas ovdje ocigledno danas niko nije ni pregledao kako treba. mogl,o se dogoditi nesto lose... imena znam, ali ih ne pisem da razni kreteni koji se smucaju po ovoj temi, a ne znaju sta znaci kad se bojis za dijete a niko ne pomaze ne kazu da to taj ljekar pise

KROZ POSAO SAM UPOZNALA GAK I SESTRE I NE MOZE SE OPISATI TA DRSKOST I BEZOBRAZLUK, NIKAD IM NIJE DOSTA PODMICIVANJA, NOVCA, COKOLADA, CVIJECA (u pauzu sestara ne dirajte, dorucak i kafa se ne moze zaobici) BiH je neimastina od drzave, para vrti gdje burgija nece vazda bilo i bit ce

Ne mogu da vjerujem šta sve čitam. Ja sam se porodila prirodnim putem prije 16 mjeseci u Vojnoj bolnici i bila sam prezadovoljna. U Vojnoj bolnici je sve čisto, hrana ukusna, djeca se često presvlaće, meni su posteljinu svaka 4 sata mijenjali a uz sve to nisam imala štele jer sam neplanski došla na porod. Trudnoću mi je vodio privatni doktor a nije me nikad niko u Vojnoj pregledao. Ja nikad neću zaboraviti dvije mlade sestrice ( babice) iz Vojne bolnice koje su mi pomagale obzirom da mi je prvo dijete i da mi je to sve novo iskustvo. A za Koševo sam čula samo najgore. 3 prijetaljice su mi se gore porodile i sve su dobrovoljno potpisale da napuste bolnicu. Jedna je dobila sepsu zato što je doktor "slučajno" ostavio gazu u njoj. Ma fuj........... A da nepriča da je porod platila KM 500,00 . Baš me interesuju njihove " tarife" ................

izvor:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091123082
somethings

#338 Re: Horor u porodilištu

Post by somethings »

Zašto su kod nas ljudi takva stoka? :( Da, znam da toga ima svuda, ali brate u ovako maloj državi da bude toliko govana, toliko licemjerstva, neosjetljivosti i mržnje prema drugom živom biću? Jel to do podneblja, nešto u vodi, hemikalijama za prskanje povrća?

Ove priče su strašne za čitati. Pogotovo kad znaš da se tebi isto može desit sutra...
mayab

#339 Re: Horor u porodilištu

Post by mayab »

somethings wrote:Zašto su kod nas ljudi takva stoka? :( Da, znam da toga ima svuda, ali brate u ovako maloj državi da bude toliko govana, toliko licemjerstva, neosjetljivosti i mržnje prema drugom živom biću? Jel to do podneblja, nešto u vodi, hemikalijama za prskanje povrća?

Ove priče su strašne za čitati. Pogotovo kad znaš da se tebi isto može desit sutra...
Samo treba malo detaljnije promisliti, i svako ce odmah skontati da je to sve posljedica KORUPCIJE, najveceg zla u svijetu, a posebno u drzavama gdje drzava ne funkcionira, a kud ces boljeg primjera od BiH....
U jednoj uredjenoj drzavi takvih primjera ne moze biti, ma kako ljudi bili stoka, pokvareni, govna,licemjeri, neosjetljivi i sta ti ja sve znam, jer ima sistem koji im ne dozvoljava da iskazu te svoje "vrline"!!!!!
estonija

#340 Re: Horor u porodilištu

Post by estonija »

Ne radajte djecu uniforme cekaju na mjestu! :thumbup:
chuchumbamayumbe

#341 Re: Horor u porodilištu

Post by chuchumbamayumbe »

Moja je supruga rodila dovje djece, u Drzavnoj, i bilo je OK.
A kada citam sta rade gore na Kosevu, pa fakat treba biti ili dobro lud, ili dobro hrabar, pa otici tim zivotinjama u ruke.
Dabogda im za lijekova trebalo!
estonija

#342 Re: Horor u porodilištu

Post by estonija »

chuchumbamayumbe wrote:Moja je supruga rodila dovje djece, u Drzavnoj, i bilo je OK.
A kada citam sta rade gore na Kosevu, pa fakat treba biti ili dobro lud, ili dobro hrabar, pa otici tim zivotinjama u ruke.
Dabogda im za lijekova trebalo!
:zjev:
valterbranisarajevo

#343 Re: Horor u porodilištu

Žalosna je šutnja organizacija za zaštitu ljudskih prava, prava žena i djece prema ovom užasu. Kažu da je šutnja znak odobravanja. Valjda će im se nekada zacrveniti obraz... :x
valterbranisarajevo

#344 Re: Horor u porodilištu

Mita i korupcije ipak ima... :D

Mita neće biti kada ljekari budu plaćani po broju pacijenata

Korupcije ima u svim segmentima bh. društva pa se ne može očekivati da je u zdravstvu nema, smatra dr. Faris Gavrankapetanović, generalni direktor Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Ističe kako zdravstvo nije prvo na koga treba uprijeti prstom.

Atak na dostojanstvo

- Pojedini pacijenti opredjeljuju se za kraći put do ljekara, bolničkog kreveta ili intervencije, i zato tamo gde ima korupcije neka se već jednom jasno kaže ko, gdje i zašto uzima mito - naglašava Gavrankapetanović.

Upozorava da su generalno svi ljekari ogorčeni što se pod kapu korumpiranosti stavlja profesija jer, "bez obzira što ima onih koji putem plavih koverti naplaćuju svoje usluge, najveći broj ih pošteno radi svoj posao".

- Ljekari su pogođeni ovakvim izjavama pošto to shvataju kao atak na dostojanstvo profesije. Rad ljekara vrlo je složen, stručan i odgovoran. Uvjeti u kojima rade su među najtežima. Konkurencija u zdravstvu je dobar način da se mitu presiječe put. Kada novac bude pratio pacijenta i kada on bude mogao da bira gdje će se liječiti, odnosno, kada Zavod za zdravstveno osiguranje bude plaćao ljekara po broju pacijenata, a ne paušalno, bit će uništeni oslonci korupcije - dodaje prvi čovjek KCUS-a.

Dr. Bakir Nakaš, direktor Opće bolnice "Prof. dr. Abdulah Nakaš" u Sarajevu, također, smatra da ima korupcije u bh. zdravstvu, a što pokazuju i izvještaji raznih organizacija.

- Da li je ona zastupljena baš u onom obimu kako je predstavljeno u tim izvještajima, ne bih komentirao. Ružno je da u zdravstvu postoji korupcija jer je ono humana grana - kaže Nakaš.

Dodaje da treba napraviti razliku između korpucije i davanja poklona. U kodeksu Opće bolnice stoji da je uposlenicima zabranjeno primanje novčanih darova ili stjecanje neke druge koristi.

Dozvoljeni pokloni

- Dozvoljeno im je da prime poklon vrijednosti do 50 KM, koji podrazumijeva cvijeće ili čokoladu, ali nikako novac. Napravili smo i izjavu o neprihvatanju takvog ponašanja i obavijestili pacijente, dobavljače, partnere i ostale da ne nude finansijsku pomoć, a ako im bude tražena, da mi to prijave. Lično primam pritužbe, obavljam razgovore i poduzimam sankcije. I osoblje je dužno, ako im se nudi neki benefit, da to meni prijavi - tvrdi Nakaš.

Do sada, kako kaže, nije imao ovakvih prijava, a da jeste, poduzeo bi diciplinske mjere, jer se radi o teškoj povredi radne dužnosti.

- Sankcija bi bila otkaz ugovora o radu, a onda bi se na sudu dokazivalo da li sam u pravu ili ne. Nemam ingerencije da to prijavljujem organima gonjena, to je već stvar pojedinca. Ako se to desi, moja je dužnost da obavijestim komoru koja, nakon postupka, može oduzeti licencu prijavljenom medicinaru - objašnjava Nakaš.

Ukorijenjeno shvatanje

- Duboko ukorijenjeno shvatanje u narodu da ljekara treba dodatno darivati dovelo je do stava da se u ordinaciju ne ide bez poklona i punog novčanika. Pacijenti moraju znati da je kažnjivo i primanje i davanje mita - ističe Gavrankapetanović.

Zloupotrebe kod zapošljavanja

Nakaš ističe da se razvija i jedan drugi vid korupcije koja je vezana za zapošljavanje u zdravstvu, dodjelu poslova, ugovora, tendera... Po njemu, ona je gora i daleko je veća svota novca u opciji od one kojom se podmićuju ljekari za pregled ili bolju njegu.

Zakazali su organi gonjenja

Milenko Granulić, predsjednik Sindikata zdravstva i socijalne zaštite RS, smatra da bi se korupciji u bh. zdravstvu vrlo lako moglo stati ukraj kada bi bilo volje.

- Da odete u bilo koji grad BiH svako će vam reći da je dao novac ljekarima, ali niko neće reći kome. Zemlje iz našeg okruženja su to riješile tako što su pritvorili nekoliko ljudi iz zdravstva. Kod nas, međutim, organi gonjenja malo rade na tom planu. Sa označenim novčanicama to se lako može otkriti, ali očito da nekome nije u interesu - kaže Granulić.

Dnevni avaz 29.11.2009.
chuchumbamayumbe

#345 Re: Horor u porodilištu

Post by chuchumbamayumbe »

Gavrankapetanoviću,
Eto vam imena, ljudi govore, optuzuju, valjda se prvi ti kao direktor trebas time pozabaviti, ili cekate da vam dodje SIPA i kojekakve policije?
A to zsto se nista ne radi, to je zato sto su svi u talu (cast izuzetcima), od Gavrana pa do ostalih, svi su u talu.
Pa pogledajte im samo privatni vozni park, nekretnine...Pa nisu doktori u Americi i nemaju privatnu praksu da mogu raspolagati sa tolikim kapitalom.
Ovdje je sve vise nego ocigledno, ali su svi u talu i to je to.
Od politicara, doktora, profesora, do mog "shipca" sto prodaje kifle za 20kf, sve je to u talu.
norah

#346 Re: Horor u porodilištu

Post by norah »

Pa, sigurno da zive bolje nego ljekari na Zapadu jer uzimaju od jadnog naroda gdje i kako stignu. Treba im sto vise love da bi mogli otvoriti i opremiti svoje privatne ordinacije. A rad u drzavnoj sluzbi im sluzi na "navatavanje" musterija...A baci se nekada malo i na kocku i karte. Isto vazi i za fakultetske profesore i politicare!
dia81

#347 Re: Horor u porodilištu

Post by dia81 »

evo mene sa izvjestajem, na patologiji sam bila jedan dan i prosla sam ok, svi su bili ljubazni sto se tice nalaza i sestre cak...zatim na intenzivnoj su sestre super, ali kad se sidje dole na 1 sprat stanje i nije bas...kreveti previsoki i neudobni pogotovo za nas sa carskim, bebe vam stave pored dok jos imate braunilu, primate infuziju, imate kateter, uzas...oko dojenja niko nista ne govori, stiskaju te bezveze za bradavice i maltretiraju uzaaaas...dok se dojke ne upale i dok ne dobijete ragade...bebe presvlace redovno, mijenjaju posteljinu, i opcenito ima ok ljudi...ja nikome nisam dala ni dinara niti bi...bebe sopaju humanom da bi spavale sto je uzas i stvara jos gore probleme majci oko dojenja

nema zohara i nije toliko prljavo, ciste redovno, uslovi jesu uzasni i hrana takodjer ali sve u svemu se prezivi...najgori je odnos pojedinog osoblja i ponasanje kao da su Bogom dani...hvala Bogu imala sam super doktora i spasavao me u svakom mogucem smislu
valterbranisarajevo

#348 Re: Horor u porodilištu

Čestitam Dia! Drago mi je što je sve prošlo OK.. :)

Posebno mi je drago što nikome nisi dala lovu... :thumbup:
valterbranisarajevo

#349 Re: Horor u porodilištu

Zdravstvo: Doktorica pacijente nazvala seljacima

Meliha Vatrić i Irma Mujkić podnijele žalbe

Meliha Vatrić i Irma Mujkić iz Sarajeva doživjele su, kako kažu, poniženje i bile izložene drskom, pa čak i histeričnom ponašanju ljekara u sarajevskim ambulantama prilikom pregleda njihove djece.

Ovo nisu usamljeni slučajevi, ali su specifični po tome što su te dvije žene odlučile kazati dosta takvom ponašanju ljekara.

Histerična galama

Obje su nadležnim službama uputile žalbu na rad ljekara kod kojih su vodile djecu. Sada čekaju odgovor, nadajući se kako će bar malo doprinijeti da drugi pacijenti ne dožive njihovo iskustvo.

Meliha Vatrić je, kako je navela u žalbi upućenoj Zdravstvenoj inspekciji KS, pretrpjela šok nakon što su ona i njen muž u ambulantu doveli 17-godišnjeg sina zbog visoke temperature.

- Dijete je trebalo dobiti injekciju. Međutim, tu smo doživjeli histeričnu galamu doktorice samo zato što je moj suprug rekao da malo požure, jer dijete ima temperaturu 39,4 stepena. Doktorica je vikala, nije nas htjela primiti, govoreći da će obući bundu i otići kući, a nazvala nas je seljacima iz Žepe - kaže Meliha.

Irma Mujkić tvrdi da je 18-mjesečnu kćerku kući donijela bolesniju nego što je bila kada je odvela na pregled.

- Medicinsko osoblje napravilo je pravu frku zato što je moja beba povratila u ambulanti. Otvorili su prozore, pa se dijete još više prehladilo. A onda se doktorica histerično ponašala jer je dijete plakalo - kaže Irma.

Ispitivanje slučaja

Doktor Fahrudin Kulenović, sekretar Ljekarske komore KS, ističe da se ovakvim slučajevima i žalbama građana bavi Etički komitet.

- Nemamo puno takvih prijava, ali svako ko ima zamjerku, može nam se javiti i mi ćemo zauzeti stav. Desi se da i ljekari popuste na živcima, izgube strpljenje, jer, na kraju krajeva, i oni su samo ljudi. Sve se takve prijave ispitaju, uzmu se izjave i ljekara i pacijenata i nakon te procedure donosimo odluku i poduzimamo određene korake - kaže Kulenović.

Zdravlje pacijenata najveća briga

Doktor Kulenović podsjeća da se svaki ljekar treba ponašati u skladu s Hipokratovom zakletvom, po kojoj će ljekaru najveća briga biti zdravlje pacijenata.

- To je osnovno, a sve ostalo je u drugom planu - ističe Kulenović.

Dnevni Avaz 21.11.2009.
Bumbar

#350 Re: Horor u porodilištu

Post by Bumbar »

valterbranisarajevo wrote:
Definitivno žene ne očekuju Sheraton niti Cezarsku Palaču, ali očekujem da kada me primi nadobudna sestra u 5 ujutro da se ne dernja na mene kao da smo odrasle zajedno i da mi kaže da sam još dva sata mogla kući biti jer ona nije spavala pola noći, a ja se porodim za pola sata. Očekujem da neko prvorotkinji objasni proceduru, a svakoj ženi da pravo na prirodan porod. Očekujem da svim ženama objasne tehnike dojenje, a ne da mi odnosi dijete pod izgovorom da ga ide presvući, a ona ga tamo hrani adaprtiranim mlijekom, jer kao želi da se odmor, a ja nisam ni rekla da sam umorna. Očekujem da se niko ne dere na mene kada izgubim litre krvi i završim na transfuziji (jer me nisu dobro očistili) uz riječi vidi kako si mi isprljala posteljinu. Očekujem da pedijatar zaista pregleda moje dijete i da urade potrebne nalaza, a ne da mi ljekar pedijatar u DZ uspostavlja dijagnoze nakon mjesec dana. Očekujem da se prema svim porodiljama i bebama ponašaju humano, ljudski, profesionalno.

izvor:
http://www.sarajevo-x.com/bih/sarajevo/clanak/091123082
Nista se ne ocekuje od osoblja osim da rade svoj posao profesionalno, ni manje ni vise...ali je izgleda i to previse. Stvarno mislim da bi trebali uvesti intervju na prijemnom za srednju medicinsku i med.fakultet, jer kad covjek vidi tko upisuje i zasto upisuje...dodje mu da zaplace. :run: :cry: :cry: :cry:

Apsolutno se slazem da ne rade u adekvatnim uslovima...bolnice nam se raspadaju :S ali to nije izgovor...isto kao sto nije izgovor placanje po broju pacijenata...jedan pacijent ili 100 pacijenata treba da prime uslugu iste kvalitete bez ikakvog dodatnog placanja. Pa ljudi boziji, NEMA IZGOVORA!!!!!!!!!!!!!! NEMA OPRAVDANJA!!!!!!!!!!!!!! Ne znam sta mi se vise gadi, kad cujem kako ljudi daju doktorima dobrovoljno ili kad se netko opravdava. :x :x :roll: :roll:
Last edited by Bumbar on 03/12/2009 12:13, edited 2 times in total.
Locked